тест-за-виталност-на-сперматозоидите

Тест за виталност на сперматозоидите – кога е необходим?

Когато говорим за мъжко репродуктивно здраве, най-лесният начин за установяване на здравословното състояние на сперматозоидите, или на евентуален проблем, е назначаването на спермограма. Спермограмата е изследване, което разглежда в детайли характеристиките на всички спермални параметри. Такива са броят и мобилността на сперматозоидите, концентрацията и правилната морфология на мъжките полови клетки (при разширена спермограма) и др. Освен всички тях, от значение е и степента на виталност на сперматозоидите. Тя се изследва чрез тест за виталност на сперматозоидите.

Съществуват и други, последващи спермограмата изследвания, които помагат на медицинските специалисти да диагностицират по най-правилния начин репродуктивните проблеми и да назначат подходящо лечение. Те обаче не са обект на интерес на по-долните редове. Бихте могли да откриете повече информация за тях в следващи наши статии.

Какво е тест за виталност на сперматозоидите?

Виталността на сперматозоидите обозначава процента живи (жизнеспособни) сперматозоиди в мъжкия еякулат, даден за проба. Попринцип, тестът за виталност на сперматозоидите би могъл да се направи върху всяка проба семенна течност, предадена на анализ. По-силно препоръчителен обаче е в случаите, в които е установен нисък процент на прогресивно подвижни сперматозоиди, в резултат от вече проведена спермограма (Астенозооспермия).

Благодарение на теста за виталност на сперматозоидите, се установява каква е жизнеспособността на мъжките полови клетки, спрямо процента на тяхната подвижност. Важно условие във връзка с шансовете за успешно настъпване на бременността е жизнеспособните сперматозоиди да са повече от подвижните сперматозоиди.

Как се назначава?

Тестът за виталност на сперматозоидите задължително се назначава от наблюдаващия медицински специалист – уролог или андролог. Това е възможно едва след проведена спермограма и анализ на резултатите, от страна на Вашия лекар.

След като се установи нисък процент на подвижност на мъжите полови клетки и необходимост от провеждане на тест за виталност на сперматозоидите, можете да пристъпите към записване на час за изследването.

Кога се пристъпва към тест за виталност на сперматозоидите?

Някои проучвания сочат, че външните фактори в нашето ежедневие и начина на живот биха могли да окажат влияние върху жизнеспособността на сперматозоидите. Такива са високите нива на стрес, пестицидите и вредната пластмаса в заобикалящата ни среда, повишаването на телесното тегло, както и някои вътрешни фактори, като бактериални инфекции, които рискуват да увредят правилното функциониране на сперматозоидите.   

Провеждането на тест за виталност на сперматозоидите е необходимо в случаите, в които след направена спермограма, се установи ниска подвижност на сперматозоидите. Причината е, че не е задължително всички слабоподвижни или напълно неподвижни сперматозоиди да се окажат мъртви.

Задача на теста за виталност на сперматозоидите

Тестът за виталност на сперматозоидите се прилага, най-често, при мъже, при които под 40% от половите клетки са с прогресивна подвижност. Това означава, че шансовете един от тях да достигне успешно до женската яйцеклетка и да я оплоди, са значително понижени.

Чрез теста за виталност на сперматозоидите се проверява целостта на плазмената им мембрана. Посредством витално оцветяване, се дефинира наличието на определен брой неподвижни и нежизнеспособни сперматозоиди и съответният процент живи, но неподвижни полови клетки.

 • В първия случай, обикновено проблемът е в мъжкия епидидимис (надсеменник). Това е мястото, в което зреят сперматозоиди до момента на достигане на окончателна зрялост.
 • Във втория случай,  проблемът се оказва за структурен дефект в опашките на сперматозоидите, който пречи на здравословната им мобилност.

Какво представлява?

Първата стъпка, която прави възможно осъществяването на изследването тест за виталност на сперматозоидите, е предаване на проба еякулат за анализ. За осъществяване на изследването са необходими багрило и хипотоничен разтвор.

По време на теста за виталност на сперматозоидите, се оценява пропускливостта на тяхната клетъчна мембрана.

 • При нежизнеспособните (мъртвите) полови клетки, тя е нарушена, което води до навлизане на вода/ багрило през нея и евентуално оцветяване на плазмената мембрана в червен цвят (в зависимост от вида на направеното изследване).
 • Обратно, клетъчната мембрана на жизнеспособните сперматозоиди е непропусклива. Това е и причината те да не се оцветят по време на изследването. Набюдавани под микроскоп, те са бели/ прозрачни на цвят.

Обърнете внимание, че тестът за виталност на сперматозоидите се извършва непосредствено след отделяне и втечняване на еякулата! Резултатите от изследването – тест за виталност на сперматозоидите, се оценяват заедно с резултатите за нивото на подвижност на сперматозоидите в същата проба еякулат.

Видове тест за виталност на сперматозоидите

Съществуват различни видове тестове за виталност на сперматозоидите, но най-често медицинските специалисти прибягват до два от тях – Хипоосмотичен тест (HOS) и тест с Еозин Нигрозин.

 • При Хипоосмотичния тест за виталност на сперматозоидите, те се поставят в хипоосмотичен разтвор. В него, концентрацията на захари, соли и др. е по-ниска, в сравнение на тази в самия сперматозоид. В зависимост от това дали клетъчната мембрана на половите клетки е пропусклива (мъртви) или непропусклива (жизнеспособни), водата би могла да навлезе вътре в тях или не. Във втория случай, опашките им се подуват и завиват, но процесът е напълно обратим след промивка.
 • Тестът за виталност на сперматозоидите с Еозин Негрозин използва багрилото, за което споменахме по-горе. Самият Еозин е червена боя, а Негрозинът – черна боя, която не навлиза в сперматозоидите при пропускливост на мембраната, а се използва за подобряване на контраста. В резултат, жизнеспособните мъжки полови клетки остават неоцветени и се разграничават от мъртвите такива.

Резултатите от теста за виталност на сперматозоидите с Еозин Негрозин обикновено са готови по-бързо, в сравнение с Хипоосмотичния тест. Това е и причината той да е по-често избиран за диагностика.

Въпреки това, по-малко разпространено е знанието, че след тест с Еозин Негрозин сперматозоидите не могат да се използат за ICSI оплождане. Обратно, след Хипоосмотичния тест, жизнеспособните сперматозоиди се промиват и могат да се използват за Интрацитоплазмено инжектиране и оплождане.

Опасност от неправилно провеждане на изследването

Имайте предвид, че, за да бъдат максимално точни точни резултатите от теста за виталност на сперматозоидите, е необходимо да са спазени всички необходими изисквания:

 • Срок на сексуално въздържание преди предаване на пробата за анализ;
 • Отлично здравословно състояние, към момента на изследването;
 • Отделяне на пробата чрез мастурбация, без прибягване до употребата на лубрикант;
 • Предаване на пробата за анализ в цялост – непълните проби не подлежат на анализ;
 • В случай, че семенната течност е отделена в резултат от прекъснат полов контакт с презерватив, презервативът трябва да е изработен от силикон, без спермициден гел;
 • Пробата трябва да бъде отделена в стерилен контейнер;
 • В случай, че пробата еякулат се транспортира, не бива да се затопля или охлажда прекомерно, за да не бъде увреден материалът за анализ;
 • Спермограмата трябва да се извърши в оторизирана за извършване на спермален анализ лаборатория.

Резултати от проведения тест

Световната здравна организания (СЗО) е приела референтна стойност за виталност/ жизнеспособност на сперматозоидите. Според нея, ако жизнеспособните мъжки полови клетки са по-малко от 58%, консултацията с уролог или андролог и назначаването на незабавно подходящо лечение, са силно препоръчителни!

Когато резултатът от теста за жизнеспособност на сперматозоидите установи, че жизнеспособните полови клетки са под долната референтна граница, е налице Некрозооспермия. Тя би могла да бъде частична или пълна – когато всички сперматозоиди в пробата еякулат са нежизнеспособни. Второто състояние обаче е много рядко срещано.

Възможности за забременяване

Възможностите за забременяване при всяка двойка са много различни. Говорейки за мъжко репродуктивно здраве, от най-голямо значение са резултатите от проведената спермограма и тест за виталност на сперматозоидите. Не по-малко важни обаче са  възрастта на жената, качеството и броя на яйцеклетките в нейното тяло, и изобщо женския фертилитет. Затова и имайте предвид всички тези фактори, в хода на опитите за забременяване.

Най-често, решението при двойки с мъжки фактор, при които жизнеспособността на голяма част от сперматозоидите е ограничена, е Интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоид (ICSI) или процедура по Ин витро оплождане (IVF). При ICSI ембриолозите подбират сперматозоидите с най-добра подвижност и морфология или с най-голяма жизнеспособност, и избират един от тях, който се инжектира в зрялата женска яйцеклетка.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top