некрозооспермия

Некрозооспермия – причини и лечение

Некрозооспермия или некроспермия е медицински термин, който се употребява, когато виталните сперматозоиди в прясна проба еякулат е под долната граница. Отделно процентът на неподвижни сперматозоиди е над долната референтна граница. По данни на Световната здравна организация, за долна граница се смятат 58% витални сперматозоиди.

Редица инфекциозни и неинфекциозни заболявания могат да доведат до този вид патология при мъжа, водеща до безплодие при мъжете.

Некрозооспермия – основни симптоми

Когато повече от 50% от сперматозоидите на мъжа за нежизненоспособни, той не може да разбере това по ясни признаци. Често той може да изпитва неразположения, свързани с други болести. Диагнозата се поставя едва, когато една двойка не може да създаде потомство повече от шест месеца или година.

При инфекция, водеща до некрозирали сперматозоиди, се наблюдават следните симптоми:

 • често и болезнено уриниране;
 • сърбеж и парене в уретралния тракт;
 • еректилна дисфункция;
 • затруднено или отсъстващо еякулиране.

Видове некроспермия

Проба със семенна течност се счита за „нормална“, ако 30% от сперматозоидите или по-малко са некротични. Некрозооспермията бива няколко вида. Тя е умерена, кога има наличие от 50% до 80% некротични сперматозоиди. Другият вид е тежка (80% или повече от сперматозоидите са нежизненоспособни). Пълната некрозооспермия се среща много рядко. Изчислено е, че само 0,2% до 0,5% от мъжете, страдащи от безплодие, са диагностицирани с нея.

Причини за появата на некрозооспермия

Не е напълно ясно какво точно причинява некрозооспермия при мъжа. Тъй като се среща рядко, има много неизвестни. Възможните теории за възникването включват:

 • Ненормално висока телесна температура;
 • Напреднала възраст на бащата;
 • Антитела срещу сперматозоиди (при които имунният отговор на тялото атакува своите собствени здрави, нормални сперматозоиди);
 • Ранен рак на тестисите;
 • Излагане на токсини, като олово, пестициди, живак или кадмий;
 • Хормонални причини, както при хипогонадотропния хипогонадизъм;
 • Инфекция в мъжкия репродуктивен тракт;
 • Проблеми с тестисите или надсеменника;
 • Продължителни периоди на липса на еякулация;
 • Травми на гръбначния мозък;
 • Употреба на наркотици;
 • Варикоцеле (анормално разширени вени в скротума).

FH PRO за мъже

Формула от клиничен клас. Подготовка на мъжа за максимален успех при АРТ.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Каква е разликата между въпросната патология и астенозооспермията?

Има съществена разлика между некрозооспермия и астенозооспермията. Докато първия вид патология засяга жизнеспособността на сперматозоидите, то вторият се свързва с нарушение на тяхната подвижност. При астенозооспермия сперматозоидите не се движат, но не са живи. Когато 100% от сперматозоидите в свежа проба не могат да се движат, то става дума за астенозооспермия. Състоянието се среща при 1 на 5000 мъже.

Както една астенозооспермия, така и некрозооспермия са потенциални причини за мъжко безплодие. Обикновено няма външни симптоми, по които да се открият и двете. Единственият начин за това е да се направи разширена спермограма.

Според статистиката, дори и с тестване, 50% от причините за мъжкото безплодие остават неопределени. Като възможностите за лечение при двете състояния са различни. Така например при астенозооспермия се препоръчва инвитро оплождането (IVF) с интрацитоплазмено инжектиране на сперма (ICSI). При некрозооспермия също може да се направи изкуствено оплождане, но това не може да стане със сперматозоид от пресен еякулат. Понякога използването на донорски материал от мъж е единственото решение.

Некрозооспермия – може ли да се постави фалшива диагноза?

В повечето случаи, когато една лаборатория диагностицира некрозооспермия в проба от семенна течност, това е грешка. Фалшива диагноза може да бъде поставена, ако:

Двойката е използвала лубрикант, който може да повлияе нагативно на плодовитостта. Ето защо, когато мъжът дава семенна течност за проба, е много важно да не е използвал лубрикант преди това. Причината е, че редовното им използване на някои видове убива сперматозоидите.

Контейнерът за събиране на пробата е замърсен. Разбира се, това се случва изключително рядко. Чашата трябва да е суха и стерилна, като е запечатана и се отвори непосредствено преди използване. В противен случай това може да повлияе на жизнеспособността на сперматозоидите.

Мъжът събира семенната течност от обикновен презерватив, а не чрез мастурбация. Тогава вероятността от поставянето на диагноза некрозооспермия е голяма.

При повторно тестване, например в друга лаборатория, патологичното състояние може да се отхвърли или потвърди. То трябва да се направи на следващата еякулация, за да може сперматозоидите да са по-свежи, което помага за диагностицирането на проблема.

Лечение на некроспермия

В случаите, когато се установи причината за некрозирането на повече от 59% от сперматозоидите, може да се предприеме и лечение. Ако се установи инфекция, то лекарят изписва антибиотици. Когато некрозооспермията е причинена от злоупотреба с упойващи вещества, се препоръчва лечение на наркотична зависимост.

Тестикуларна/епидидимална екстракция на сперма с ICSI е най-успешното лечение при некрозооспермия. При тази процедура се използва локална анестезия за обезболяване на тестиса. След това се вкарва игла и се биопсира (или екстрахира) проба от негова тъкан.

тестисите често са останали такива незрели сперматозоиди. Те се взимат и култивират в лабораторни условия. Те не могат сами да проникнат и да оплодят яйцеклетката. Ето защо се предприема инвитро с ICSI оплождане, при което незрелите сперматозоиди се инжектират директно в яйцеклетка.

Повтаряща се еякулация през седмицата на лечението е друго лечение, което препоръчват репродуктивните специалисти. При мъжете с увреждания на гръбначния мозък това може да се извърши чрез електроеякулация. Тя се нарича така, защото включва използването на електрически удари, за да се извлече семенна течност.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Безплодието засяга много двойки у нас. Когато жената не може да забременее повече от шест месеца или година, трябва да посети репродуктивен специалист и да се изследва. Това важи и за мъжът, който е добре да провери състоянието на своите сперматозодоиди чрез спермограма. Именно тогава може да установи, че има някакъв проблем като некрозооспермия, който пречи на зачеването.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията при специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top