цветна снимка на тръбите

Цветна снимка на тръбите

Цветна снимка на тръбите е рутинно изследване в клиниките по репродуктивно здраве. То се провежда, за да се установи проходимостта на маточните тръби и да се потърсят причини, които потенциално могат да попречат на нормалните процеси на оплождане и зачеване.

Цветната снимка на тръбите не е от първите изследвания, които се назначават, когато се търси причина за безплодие. Обикновено се започва с по-лесно осъществимите и неинвазивни диагностични методи като спермограма, хормонални изследвания (лутеинизиращ хормон, прогестерон, фоликулостимулиращ хормон), ехография. Ако тези изследвания не насочат към конкретна причината за безплодие, се прибягва към цветна снимка на тръбите.

Хистеросалпингография – медицинският термин за цветна снимка на тръбите

Хистеросалпингографията е контрастно рентгеново изследване на матката и фалопиевите (маточни) тръби. При хистеросалпингографията се използва специална форма на рентгеново заснемане – флуороскопия (рентгеноскопия), позволяваща визуализацията на вътрешните органи в реално време.

Изследването се назначава предимно при жени с проблемно забременяване или проблеми, свързани със задържането на плода (например повтарящи се спонтанни аборти).

Това е основният метод за установяване на проблеми в проходимостта на тръбите, наличието на малформации и изследване на формата и големината на маточната кухина.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

В кои случаи е необходимо да се проведе изследването?

Използва се за диагностициране на пълно или частично запушване на маточните тръби. Запушването може да се дължи на вродени аномалии или прекарани инфекции. Инфекциите често могат да предизвикат сраствания (т. нар. адхезии).

Хистеросалпингография се използва също за установяване на различни патологични състояния, засягащи матката. Такива състояния са: аномалии в маточната форма или структура, травма на матката, полипи, миоми и сраствания. Тези състояния могат да доведат до болезнена менструация (дисменорея) или повтарящи се спонтанни аборти.

Хистеросалпингографията има своите ограничения. Тя не дава достатъчно информация за яйчниците, други тазови органи или за микробната среда на маточната лигавица (ендометриум). Микробната среда на ендометриума е причина за проблемно забременяване при около 1/4 от субфертилните жени.

Други методи за изследване на маточните структури, алтернатива на хистеросалпингографията са: хистероскопия – детайлен оглед на маточната кухина, оглед на отворите, чрез които маточните тръби се отварят в маточната кухина; ехографията – визуализация на матката чрез ултразвукови вълни, но не дава информация за състоянието на маточните тръби; лапароскопията.

Предварителна подготовка за цветна снимка на тръбите

Препоръчва се „цветна снимка“ на маточните тръби да се проведе между 8-мия и 12-тия от цикъла (за да е сигурно, че няма бременност, както и заради ниския риск от инфекция през този период).

Преди провеждане на хистеросалпингографията е нужно да се информира лекарят, ако има бременност или вероятност за бременност; има активна тазова инфекция (тазова възпалителна болест) или полово предавано заболяване (гонорея, хламидийна инфекция), при алергия към йод и йодни продукти, при астма, алергии към медикаменти и други вещества (ужилване от пчела).

Трябва да се сподели също дали има проблеми с кръвосъсирването или прием на медикаменти, които променят времето за съсирване на кръвта (аспирин, варфарин), сърдечни проблеми, диабет, прием на метформин, за контрол на диабет, нарушения на функцията на отделителната система, при нарушена бъбречна функция. Необходимо е да се направят предварителни изследвания на бъбреците за да се установи тяхното функциониране. 

Могат да бъдат предписани седативни лекарства преди началото на изследването за да се намали вероятността за появата на дискомфорт. Могат да бъдат предписвани и антибиотици, които да бъдат приемани профилактично преди или след провеждане на изследването като предпазна мярка от възникване на инфекция. Непосредствено преди изследването е необходимо да бъде изпразнен пикочният мехур.

Обикновено преди изследването се взима кръв за кръвна картина и биохимия, за да се изключи вероятността от наличието на възпалителен процес.

Как се провежда цветна снимка на тръбите?

Хистеросалпингографията се провежда в специализиран кабинет на болница или клиника. Извършва се от акушер-гинеколог и от рентгенолог.

Възможно е изследването да бъде болезнено, поради което могат да бъдат приемани аналгетици (обезболяващи) преди или след процедурата за намаляване на болката. Процедурата може да бъде извършена под упойка (анестезия).

Нужно е да бъдат свалени всички дрехи или дрехите от кръста надолу и да се използват болнични дрехи. Всички бижута и метални предмети в областта на изследване е необходимо да бъдат свалени.

Пациентката ляга по гръб на гинекологичен стол, заема положение като за гинекологичен преглед. След това лекарят поставя във влагалището разширителен гинекологичен инструмент  (спекулум,) чрез който се раздалечават стените на влагалището, което позволява оглед на маточната шийка (цервикс). Цервиксът може да бъде фиксиран на място чрез инструмент, наречен тенакулум. Шийката на матката се почиства с асептичен разтвор след което в маточната кухина се въвежда твърда тръбичка или гъвкав и мек катетър като контрастно вещество се въвежда през катетъра и спекулумът се отстранява.

Ако маточните тръби не са запушени контрастната материя минава свободно през тях и се излива в коремната кухина, където се абсорбира по естествен път. Ако маточните тръби са запушени контрастът няма да може да премине през тях. След въвеждане на контрастното вещество неговото придвижване се проследява на екрана на флуороскопа в реално време, като се правят няколко последователни рентгенови снимки; след изследването катетърът се отстранява.

Снимките се разчитат от рентгенолог, но интерпретирането на резултатите е от акушер-гинеколог. Изследването отнема между 15 и 30 минути.

Колко струва провеждането на цветна снимка на тръбите?

Цената на цветна снимка на тръбите може да варира от 180 лв докъм 450 лв в различните клиники. Цената е в горния ценови диапазон, ако се прилага пълна упойка.

Забременяване след хистеросалпингография

Съществуват научни данни, че жените, подложени на контрастно изследване на тръбите имат по-добри шансове за зачеване в рамките на няколко месеца след процедурата. Един анализ, който сравнява 13 рандомизирани контролирани проучвания установява, че сред нефертилни жени със 17% шанс да заченат през всеки даден месец (без интервенция), процентът би се увеличил до между 29% и 55%, ако бъдат подложени на промиване на тръбите с мастноразтворимо контрастно вещество.

Как една цветна снимка на тръбите би могла да повлияе върху шансовете за забременяване? Науката няма все още обяснение на този факт, но съществуват няколко теории.

Една от теориите е, че контрастното вещество, използвано при процедурата „промива“ фалопиевите тръби, премахвайки незначителните блокажи при някои жени (въпреки че хистеросалпингографията не може да поправи или отвори сериозните запушвания.) В тези случаи, по време на снимката често се вижда как контрактното вещество изглежда спира за момент, след което продължава да изпълва тръбата. Това може да се дължи на настъпилия пробив на много тънки адхезии.

Според друга популярна теория, контрастното вещество би могло да влияе по някакъв начин на самия ендометриум (лигавицата на матката), като го прави по-гостоприемен към имплантирането на ембриона. Подозират се противовъзпалителни и други ефекти на използваните контрасти.

Референции:
Onwuchekwa CR, Oriji VK. Hysterosalpingographic (HSG) Pattern of Infertility in Women of Reproductive Age. J Hum Reprod Sci. 2017;10(3):178-184. doi:10.4103/jhrs.JHRS_121_16

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top