запушени-маточни-тръби

Забременяване при запушени маточни тръби

Запушени маточни тръби, заедно с други тубарни причини, са отговорни за близо 30% от случаите на безплодие при жената. Най-общо, наличието на обструкции по хода на едната или двете фалопиеви тръби нарушава нормалното протичане на процесите на оплождане и нормално забременяване. За щастие, съвременната репродуктивна медицина предлага надеждни начини за преодоляване на това състояние.

Какво представляват маточните тръби?

Маточните тръби са едни от вътрешните полови органи в женската полова система. Познати са още като Фалопиеви тръби и, както подсказва наименованието им, наистина са тънки и с издължена форма, подобно на тръба. Дължината им би могла да варира при всяка жена, най-често между 4 и 20 см. Средната стойност, приета за дължината на маточните тръби, е 10-12 см.

Маточните тръби са разположени от двете страни на матката, като я свързват съответно – с двата яйчника. Те се явяват и връзката между матката и яйчниците. От страната, която свързва тръбите с яйчниците, във вътрешността на разширението си, те завършват с ресни (фимбрии). Оттам зрялата яйцеклетка, отделена по време на овулация, навлиза в маточната тръба. Крайната ѝ цел е да се придвижи към матката, а ресническите клетки улесняват този процес.

Роля на маточните тръби

По време на овулация, обикновено в един от двата яйчника узрява яйцеклетка. Основната задача на маточните тръби е щом тя се отдели, да я съпроводят по пътя на достигането ѝ до матката. Ресните, разположени вътре в маточните тръби, обхващат яйчника и насочват отвора на тръбата към отделящата се зряла яйцеклетка. Те наподобяват надлъжни гънки и са разположени така, че да улеснят проникването ѝ в тръбата. Освен в този ѝ край, те са разположени и по цялото продължение на тръбата, от вътрешната ѝ страна.

Освен от подвижните ресни, лигавицата на матката се състои и от неподвижни такива, които имат секреторна функция. Те отделят хранителни вещества, необходими на яйцеклетката, които поддържат нейното здраве и подпомагат по-лесното ѝ оплождане от мъжкия сперматозоид. Самото оплождане се случва тъкмо в маточните тръби. Едва след това, оплодената яйцеклетка достига до матката и се имплантира успешно към вътрешната ѝ повърхност. Ако обаче са налице запушени маточни тръби, те биха могли да възпрепятстват целия процес по оплождане.

Обърнете внимание, че стената на маточните тръби е много еластична. Тази разтегливост е от особена важност при някои заболявания и при извънматочна бременност. Тя ги предпазва от евентуално разкъсване, така че изпълнява и защитна функция.  

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Запушени маточни тръби и безплодие

Както стана ясно, маточните тръби са от ключово значение за успешното настъпване на бременност. В случай, че поради една или друга причина възникне проблем и се достигне до състоянието запушени маточни тръби, е важно да предприемете необходимите мерки, за да се справите с него.

По същия начин, по който трудностите в хода на опитите за забременяване биха могли да са свързани с мъжки фактор, съществува и женски фактор. Запушването на маточните тръби е тъкмо пример за такъв случай. За съжаление, то се явява и една от най-често срещаните причини за безплодие при жената. Изследванията сочат, че състоянието е налице средно при около 30% от жените с нарушено репродуктивно здраве. Запушването може да бъде частично или пълно. В първия случай, е налице известна проходимост на тръбите, а във втория – няма такава.  

За да са налице запушени маточни тръби, има две възможности:

 • Запушени маточни тръби във вътрешността – в този случай, дори яйцеклетката да успее да влезе в тръбата, тя няма да успее да се придвижи до матката или сперматозоидите няма да успеят да я достигнат. Ако пък се стигне до оплождане, ембрионът няма да достигне до матката и ще възникне извънматочна бременност. Възможно е ресните във вътрешността на тръбата да са загубили своята функция.
 • Запушени маточни тръби от външната страна – случва се, когато са налице сраствания с други органи.

Възможно е да са налице две запушени маточни тръби или проблемът да е само в една от тях.

Важно е да се отбележи, че нормална овулация настъпва дори и при наличието на напълно блокирани фалопиеви тръби. .

Извънматочна бременност

Извънматочната бременност е една от най-честите последици, в резултат от нарушената проходимост на маточните тръби. Тя възниква в една от двете тръби, при срещата между зрялата яйцеклетка и един от мъжките сперматозоиди.

В резултат от тази среща, се образува ембрион, който обаче не може да се придвижи до матката, поради запушването, което е налице. Ембрионът обаче продължава да се развива, подобно на процеса при нормална бременност. Затова и ако направите тест за бременност, той ще бъде положителен. Необходимо е обаче да отидете при своя гинеколог, за да се уверите, посредством вагинална ехография, къде е позициониран плодния сак.

Запушените маточни тръби биха могли да задържат извънматочната бременност за период до не два месеца. В противен случай, настъпва разкъсване на стената, което би могло да бъде опасно за здравето на жената!

Хидросалпингс

Хидросалпингсът е по-специфично състояние, което се характеризира с възпалителен процес в едната или и в двете маточни тръби. В резултат от възпалението, в тръбата започва да се произвежда и събира водниста течност, която е невъзможно да се резорбира. Поради тази причина, се насъбира и по този начин нарушава проходимостта на тръбата.

Ако не бъде забелязан навреме, хидросалпингсът води до изпълването ѝ с течност и подуванато ѝ. В случай, че се достигне до такова състояние, е необходимо запушените маточни тръби – една или и двете, да бъдат отстранени. Ако се наложи и двете тръби да се премахнат, възможностите са забременяване са ограничени само до съдействието на методите за асистирана репродукция.  

Причини за запушени маточни тръби

Причините за запушени маточни тръби са немалко на брой. Най-често, се оказва, че до тях води някакво възпаление, прекарано заболяване на самите тръби или яйчниците. Друг възможен причинител на тръбите е състоянието Ендометриоза. В резултат от него, е възможно да възникнат и сраствания с други органи, които да породят необходимост от хирургична намеса. Ако трябва да обобощим накратко, ето списък със състоянията, които е възможно да доведат до запушени маточни тръби:

 • Предходни излекувани или недолекувани възпаления – в резултат от тях, настъпват инфекции, които задълбочават проблема. Примери за такива състояния са някои инфекции, предадени по полов път или настъпили след аборт, поставяне на спирала и др.
 • Предходни хирургични операции – в резултат от тях, е възможно да се достигне до сраствания на други органи с маточните тръби и опитите за забременяване да срещнат трудности. Примери за такива са отстраняване на апендицит, болест на Крон и други в стомашната област.
 • Предходна извънматочна бременност повишава риска от запушени маточни тръби – важно е в кой момент е установена и колко бързо се реагира за нейното прекратяване.
 • Ендометриоза – по-конкретно, в случаите, в които са налице т. нар. „шоколадови кисти“, които се отстраняват хирургично. В резултат, отново съществува опасност от външни за тръбите сраствания.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Симптоми и диагностициране на запушени маточни тръби

Много често, запушените маточни тръби се оказват безсимптомно заболяване. Ако случаят е такъв, е възможно то да бъде установено едва след консултация с лекар и проверка на тяхната проходимост. Разбира се, много зависи каква е причината за запушването им. В други случаи, когато причината се окажат инфекции или Ендометриоза, симптомите, характерни за съответното състояние, се явяват и симптоми на запушените маточни тръби.

Запушени маточни тръби – симптоми

Запушените фалопиеви тръби рядко причиняват симптоми. Много жени не подозират за своето състояние, докато не се сблъскат с безуспешни опити за зачеване.

В някои случаи запушените маточни тръби могат да доведат до лека, персистираща едностранна коремна болка. Това обикновено се наблюдава при формирането на хидросалпинкс (виж по-горе в статията).

Състоянията, които могат да доведат до запушване на маточните тръби, се характеризират и със собствени симптоми. Например, ендометриозата често причинява много тежка менструация, съпроводена с интензивна болка в областта на малкия таз. Наличието на ендометриоза увеличава риска от запушване на фалопиевите тръби.

Диагностициране

Диагностицирането на запушените маточни тръби най-често става по два начина – чрез цветна снимка на матката и тръбите (хистеросалпингография, HSG) или лапароскопия. Понякога, двата метода се прилагат в комбинация, в този ред, с цел по-голяма сигурност в резултата.

Хистеросалпингографията изисква вливане на контрастно вещество в матката, посредством спекулум. Проследява се движението на течността от шийката на матката, към матката и тръбите, а образите на процеса се отразяват и върху рентгенови снимки. По този начин, Вашият лекар ще разполага с повече яснота по отношение на пропускливостта на маточните тръби. Обърнете внимание, че за да се намали риска от инфекции, преди процедурата е много вероятно да Ви бъде предписан антибиотик. По време на самата процедура е възможно да усетите болка, подобна на тази по време на менструация.

Лапароскопското изследване дава видимост на медицинския специалист във вътрешността на коремната кухина чрез видеокамера. И това изследване установява степента на пропускливост на маточните тръби и евентуалното наличие на сраствания в коремната кухина. Чрез лапароскопия би могла да се диагностицира и Ендометриозата. По време на процедурата отново се влива течност през шийката на матката, която проверява за запушване във вътрешността на тръбите. След приключване на процедурата, вдуханият газ се всмуква обратно.

Запушени маточни тръби – лечение

Подходът в лечението на запушените маточни тръби зависи от един основен фактор – дали само една от тръбите е непроходима или и двете са запушени. Разбира се, освен него има и още редица други условия, които трябва да се вземат под внимание – предполагаемата причина и степента на запушване.

Лечебен подход при една запушена тръба

Ако само едната Ви маточна тръба е запушена и не страдате от друг репродуктивен проблем, е много възможно да успеете да забременеете дори по-лесно от очакваното! Вероятно е и, че няма да Ви се наложи да прибягвате до асистирани методи. Най-често, медицинските специалисти назначават терапия с медикаменти или хранителни добавки, подпомагащи редовната овулация и функцията на яйчниците, за да се оптимизират шансовете за забременяване чрез узряването на яйцеклетка в яйчника, свързан с проходимата тръба.

Лечебен подход при запушване на двете тръби

Когато обаче са налице запушени маточни тръби – две на брой, лечението е напълно задължително. За съжаление, зачеване по естествен път не винаги се постига.

Хирургично лечение

Терапията включва лапароскопия и хирургична намеса за отпушване на запушените маточни тръби. В хода на процедурата, се отстраняват удебелявания и евентуални сраствания. Разбира се, всеки случай е много индивидуален.

Ефективността на процедурата зависи много от причините за запушването и възрастта на жената. С напредването на репродуктивната възраст, влиянието на подобна намеса неминуемо отслабва. Обърнете внимание обаче, че в резултат от подобна интервенция, се повишава риска от последваща извънматочна бременност! Затова ако и Вие сте преминали през нея, със сигурност трябва да се консултирате редовно със своя лекар и да проследите внимателно бременността, още от самото ѝ установяване.

Изключение от възможността за прилагане на лапароскопското лечение са случаите, в които жената е с наднормено тегло, налице са тежки сраствания или хидросалпингс.  

Лечение с натурални средства – билки, витамини

Ние подкрепяме напълно нутритерапията и сме запознати с много анекдотични случаи на постигнат успех при лечение на запушени тръби с помощта на лечебни растения и някои витамини. Въпреки това, научните данни в тази посока са все още оскъдни, за да можем да ви предложим изпитани и доказани схеми за алтернативно лечение.

Все пак съществуват някои билки и витамини, които са проучвани в тази посока биха могли да подпомогнат лечението, най-вече посредством своето противовъзпалително действие. Такива са:

 • Витамин С
 • Мака
 • Куркума
 • Джинджифил

Няма как да не споменем и здравословния начин на живот като един от най-важните компоненти от всяка терапевтична схема. Нашата препоръка задължително включва и премахване на вредните навици (тютюнопушене и алкохол), здравословна диета, поддържане на оптимално тегло и умерена физическа активност.

Възможности за забременяване със запушени маточни тръби

В случай, че само една от двете маточни тръби е запушена, забременяването по естествен път все още е възможно. Както стана ясно по-горе, често специалистите назначават лечение с медикаменти или хранителни добавки, което да поддържа редовната овулация и да подобява функцията на яйчниците.

Когато обаче забременяването по естествен път не е възможно, методите за асистирана репродукция са насреща, за да предложат възможна алтернатива! Най-добри резултати за забременяване със запушени маточни тръби дава процедурата по ин витро оплождане. Разбира се, при него отново е от значение каква е възрастта на жената, както и спецификата на случая. Процедурата е особено подходяща и в случаите, в които е налице и мъжки фактор. В хода на ин витро процедурата, оплождането се извършва извън тялото на жената. Необходими са зряла яйцеклетка и достатъчно качествени сперматозоиди, които заедно да формират ембрион. След като той зрее за кратък период от време в лабораторна среда, се пренася в маточната кухина, където да продължи да се развива.

Открийте какви са рисковете и какво трябва да съобразите след възстановителна операция на тръбите: Забременяване след отпушване на тръбите – какви са шансовете?

40 коментара по “Забременяване при запушени маточни тръби”

 1. Веселина

  Здравейте,

  Втори месец имам болки ниско долу отдясно, непосредствено след менструация. И после отшумяват, има ги най-вече като си кръстосам краката и съм седнала. Усещам ги по-скоро към сгъвката на крака. Факт е, че и тренирам с тежести. При гинекологичен преглед ми казаха, че не е гинекологично, казаха че не е и гастроенторолигично. Възможно ли е да са сгрешили и да е запушена маточна тръба?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Обичайният гинекологичен преглед с ехография би могъл да пропусне проблем с маточните тръби, но ако има такива съмнения, вероятно биха Ви насочили към по-задълбочени изследвания. Препоръчваме да направите консултация със съдов хирург, за да се изключи съдов проблем… Ако правит опити за зачеване в момента, препоръчваме също да намалите интензивността на тренировките.

 2. Привет, преди 1 година направих спонтанен аборт в 12г седмица.
  От тогава ме боли ниско вляво, възможно ли е срастване, или запушена тръба?
  Жена на 28 г съм.

  1. FertilAid България

   Здравейте! Макар и рядко, възможно е да се получат сраствания на матката или на някои участъци на тръбите (най-вече, близо до маточната кухина). Това важи особено в случаите, когато абортът е бил усложнен с инфекция или се е наложил кюртаж. Препоръчваме да направите контролен преглед при АГ, за да се потърси причината за болките. Срастванията, дори и малки, биха могли да затруднят последващите опити за зачеване.

 3. Даниела

  Здравейте !
  На 38 години съм, имам едно дете,но не мога да забременея отново. Имам няколко помятания в първите 6 седмици и две извънматочни бременности. При първата ми махнаха тръбата. Направих преглед на останалата тръба и се оказа,че има полип 12мм в средата на тръбата,но течността преминава свободно. Заключението на лекарите беше,че забременява е възможно,но рискът от следваща извънматочна бременност е голям. Направили сме всички изследвания на мен и съпругът ми,които са ни препоръчали – друг проблем няма.
  Интересува ме какво бихте ми препоръчали Вие – операция за отпушване на тръбата или инвитро, както и съответно цените и необходимото време за процедурите.
  Благодаря от сърце за помощта Ви !
  Даниела

  1. FertilAid България

   Здравейте! Съжаляваме са това, което сте преживели. Няколко фактора трябва да се вземат под внимание при Вас, за да се стигне до оптималното решение. Първият е предисторията (спонтанните аборти и проблемите с тръбите). Проблемите с тръбите биха могли да доведат до всичките тези последствия, но възможно и да има и още нещичко, което не е съвсем изяснено. Това ни навява на мисълта, че една хистероскопия (оглед на матката и тръбите отвътре) би могла да даде повече информация, както и да бъде отлична възможност да бъде отстранен въпросния полип. Цената е от порядъка на 500-700 лв. Хистероскопията е лека интервенция и възстановяването е бързо. В рамките на няколко седмици бихте могли да подновите опитите за зачеване по естествен път. Имайки предвид, че останалите изследвания при Вас и съпруга Ви не дават отклонения, може би все пак си заслужава да пробвате. Трябва обаче внимателно да обсъдите с лекуващия лекар риска от нова извънматочна бременност (оставащата тръба няма да е съвсем непокътната). Вторият фактор, който трябва да се вземе под внимание е Вашата възраст. Вие наближавате 40, а знаем че възрастта е основен фактор за качеството на яйцеклетките. Необходимо да обърнете внимание на това и да не отлагате нещата прекалено дълго във времето. Инвитрото често се счита за най-прекият път, когато са налице проблеми. То си има своите плюсове, но и своите минуси (напр. голямо хормонално натоварване на жената). Протоколите за инвитро отнемат понякога доста време – седмици и месеци и са по-скъпи, разбира се. Цената може да варира в много голям диапазон – например от 2000 лв до над 5000 и повече, в зависимост от допълнителни изследвания, лекарства и т.н. Не се притеснявайте да обсъдите всичко това с Вашия лекар, за да стигнете до най-доброто решение.

 4. Ангелина

  Здравейте, бременна в 12 седмица разбира, че има хидросалпингс. Какво бихте посъветвали. Благодаря!

  1. FertilAid България

   Здравейте! В болшинството случаи е достатъчно само наблюдение и по-стриктно проследяване на бременността. Макар и рядко, наличието на хидросалпингс може да доведе до някои усложнения. Именно по тази причина е необходимо бъдещата майка да бъде по-внимателна и по-редовно да прави контролни прегледи.

 5. Албена

  Здравейте добри хора,
  Пише ви една от многото жени, мечтаейки за рожба!
  На 41 год.съм, в добро физическо състояние, атлетична и с активен двигателен режим.
  На 16 год.възраст след апендектомия се получава срастване на едната тръба…с годините партньорът така и не се появи, но преди около 5 години се появи киста в единия яйчника,която трябваше да се отстрани… При операцията установиха непроходима една от тръбите, а другата леко проходима, под увеличено налягане… Та мина време и сега имам партньор, с който искаме да създадем семейство. Пробваме от повече от 6 месеца без резултат. Живеем в чужбина и тук четох, че процентът на забременяване след 40 год. възраст с ин витро оплождане е между 5 и 10%, а цените са доста сериозни…съгласни ли сте с това твърдение? Според вас възможно ли е да направим ин-витро опит в България… Какви са средно цените и колко пъти е нужно да се пътува за прегледа преди процедурата?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Албена! Благодарим за доверието! Имайки предвид Вашата медицинска история, инвитро процедурата е може би пътят, който трябва да следвате. Не трябва обаче да губите много време. Шансовете за успешна процедура действително рязко намаляват с възрастта. Статистиката ни дава обаче само ориентир за общата популация и не отчита индивидуалните особености и фактът, че има жени на 41 със сравнително запазен репродуктивен потенциал. Препоръчваме Ви да направите първичен преглед в център по репродуктивно здраве, за да разберете какви биха били точно Вашите шансове. В някои случаи цените на инвитро процедурите в чужбина могат в пъти да надхвърлят тези в България. Цената за 1 инвитро процедура у нас се движи, най-грубо, в диапазона от 2000 лв до 3000 лв, но крайната цена може да варира много в зависимост от броя цикли, с или без стимулация, ИКСИ или обикновено инвитро и т. н. Нашият съвет е да направите една първоначална консултация с център по Ваш избор, за да получите оценка на репродуктивния статус на Вашата двойка, както и всички детайли по процеса с оглед на евентуално пътуване и престой в България, докато трае процедурата. Стискаме палци!

   1. Албена

    Благодаря ви сърдечно за отговорът… чудесно е да чуя, че и репродуктивния ни статус се повлиява от индивидуалните ни възможности и състояние!
    Имате ли възможност да ми препоръчате клиника в или център за да проверим репродуктивния си статус…нямам познати, преживели подобни процедури или наблюдения…в София или Пловдив би било удачно! Ще се радвам на препоръки от ваша страна!
    УДИВИТЕЛНО е, че използвате времето и енергията си да консултиране абсолютно безусловно хора, като нас!
    БЛАГОДАРЯ!

   2. FertilAid България

    Благодарим за милите думи! Вярваме, че във всички центрове работят професионални и отговорни екипи. Трудно ни е да изкажем предпочитания в полза на конкретен такъв и бихме оставили този избор по-скоро на Вас. В София, както и в Пловдив, има центрове, които вече имат многогодишен опит, солидна техническа база и екипи, съставени от различни специалисти, които предоставят много качествена цялостна медицинска услуга в сферата на репродуктивното здраве. Актуален списък с центровете можете да откриете тук: https://fertilaid.bg/spisuk-s-invitro-centrove/

 6. Димитрина

  Здравейте, може ли вашето мнение. На 32г съм и преди една година претърпях извънматочна бременност. Отстранена ми е лявата фолипиева тръба, а дясната е със срастване след апендектомия. Въпросът ми е дали е възможно чрез инсеминация да забременея?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Димитрина! Съжаляваме за това, през което сте преминали… Инсеминацията би бил удачен вариант, ако дясната тръба е проходима и степента на срастванията не е такава, че да промени формата и разположението на тръбата и другите органи в малкия таз. В противен случай съществува отново риск от извънматочна бременност. Лекуващите лекари вероятно ще Ви насочат към цветна снимка и лапароскопия (ако вече не сте го направили), за да преценят какво е състоянието. Може да Ви предложат и отстраняване на срастванията. След изследванията е възможно да се окаже, че по-добрият избор при Вас е инвитро оплождането.

 7. Стела Петрова

  Здравейте, с вързани или прекъснати тръби съм. Искам да имам още едно дете. Инвитрото ли е единствената възможна процедура?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Стела! Опасяваме се, че при две прекъснати (или запушени) маточни тръби, забременяване по естествен път не е възможно и трябва да се прибегне към инвитро. Понякога е възможно проходимостта на тръбите да бъде възстановена чрез хирургична намеса. Препоръчваме Ви да направите консултация със специалист, за да се прецени какви са опциите при Вас.

   1. Василка

    Здравейте, аз съм с две запушени тръби. Имам ли шанс чрез операция да зачена?

   2. FertilAid България

    Здравейте! В зависимост от причината за запушване и състоянието на тръбите, операцията би могла да даде добра възможност за зачеване по естествен път. Имайте предвид, че макар и рядко, оперативната намеса върху тръбите може да увеличи вероятността от извънматочна бременност. В някои случаи, лекарите могат да предложат направо инвитро, ако преценят, че операцията няма да даде желания резултат.

 8. Кристина

  Здравейте, след седмица ми предстой хистеросалпингография с пълна упойка. Искам да попитам дали има някакви рискове и последствия от това изследване?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Кристина! Самото изследване е рутинно и, когато е направено от опитен лекарски екип, рядко се наблюдават усложнения. Потенциални рискове все пак съществуват и биха могли да бъдат свързани с пълната упойка, с контрастното вещество (алергична реакция), травматично увреждане на тъканите от самата процедура или появата на инфекция. След изследването е възможно да почувствате дискомфорт, наподобяващ усещанията по време на цикъл, както и течение (дори и леко кървене). Всичко това би трябвало да отшуми в рамките на няколко дни. Обсъдете с лекуващия си лекар Вашите притеснения, за да сте напълно спокойна за предстоящото изследване. Пожелаваме успех!

 9. Катрин

  Здравейте,

  При отстранена една тръба, по какъв начин мога да установявам кой яйчник отделя яйцеклетка всеки месец? Редуват ли се?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Най-надеждният начин да се установи кой яйчник ще овулира в дадения цикъл е фоликулометрията. Това е рутинно ехографско изследване, което всеки АГ специалист може да предложи. Има случаи, когато яйчниците изглежда „се редуват“, но това е по-скоро случайност, отколкото правило. Може и да се случи и така, че един и същи яйчник да отделя яйцеклетка в много поредни цикли.

  2. Здравейте,на 45 год съм, преди преди две години си направих цвета снимка – били са ми запушени тръбите, не пропускат контрастното вещество. Аз много искам да имам второ дете с втория си мъж. Зная сигурно ще кажете, че ми е късно, но аз не искам да се откажа продължавам да го искам. Какви са шансовете?

   1. FertilAid България

    Здравейте! Забременяване и износване на здрав плод в възрастта след 45г е напълно възможно, най-вече благодарение на развитието на техникита за асистирана репродукция. Ключовият фактор е способността на жената да произведе яйцеклетки с достатъчно качество, за да бъдат оплодени и да се развие жизнеспособен ембрион. Зачеване в по-късна възраст крие известни рискове, които трябва внимателно да се преценят преди пристъпване към процедура. Наличието на запушване на тръбите налага инвитро оплождането като най-удачен метод. Нашият съвет е да се насочите възможно най-скоро към център по репродуктивна медицина, за да обсъдите възможностите и да претеглите рисковете.

 10. Севина

  Добър да Ви е денят.
  Имам дете след лапароскопия и отстраняване на едната фалопиева тръба.
  Какви медикаменти и хран.добавки се взимат?
  „В случай, че само една от двете маточни тръби е запушена, забременяването по естествен път все още е възможно. Както стана ясно по-горе, често специалистите назначават лечение с медикаменти или хранителни добавки, което да поддържа редовната овулация и да подобрява функцията на яйчниците.“
  Благодаря за вниманието.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Севина!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Поздравяваме Ви за успешната бременност! Радваме се, че макар и след оперативното премахване на една от двете маточни тръби, сте успели да заченете успешно.

   Относно приема на медикаменти, се консултирайте с Вашия лекар. Хранителните добавки, които поддържат редовната овулация и подобряват функцията на яйчниците могат да бъдат много и различни. Добре е да съдъжат фолиева киселина и мио-инозитол. В съчетание с мелатонин, те значително подобряват качеството на яйцеклетките и функцията на яйчниците. Заедно с това защитават яйцеклетките от вредните фактори на токсините в околната среда.
   Можете да намерите хранителни добавки, подходящи за Вас на нашата страница в меню „Магазин“, подменю „Продукти за жени“.

   Оставаме на разположение!

 11. Цвета Варбанова

  Здравейте!Със запушени и двете тръби съм и единствения начин да забременея е инвитро…Но ми казват,че преди самото инвитро трябва да ми се отстранят тръбите!Въпроса ми е-след като ще правя инвитро защо е нужно премахването им?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Цвета!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Да, в действителност това звучи малко объкващо, но наистина в някои специфични случаи лекарите могат да препоръчат отсраняването на маточните тръби преди инвитро, именно за да увеличат шансовете за успешна процедура. Най-общо, това касае случаите, когато има запушени и увредени маточни тръби, които задържат течност в себе си (т. нар. хидросалпингс) и лекарите считат, че хирургичната им реконсрукция вероятно няма да доведе до възстановяване на репродуктивните функции. Опасенията са, че запазването на увредените тръби може (по редица физиологични механизми) да намали готовността на матката да приеме ембриона (при емброитрансфер) и съответно да се намали шансът за успех на инвитро процедурата.

   Все пак, за да сте напълно спокойна при вземането на това решение, Ви съветваме да споделите тези свои притеснения с лекуващия Ви лекар. Познавайки в детайли Вашия случай, той ще Ви предостави по-подробна информация защо това се налага и защо именно този подход е препоръчан конкретно за Вас.

   Желаем Ви успех!
   Оставаме на разположение!

 12. Здравейте,
  Преди 6 години ми е правена лапароскопия за премахване на киста на яйчника. Тогава прегледаха тръбите ми и в следствие на лапароскопията ми казаха, че са проходими и всичко е наред.
  Въпросът ми е да са се запушила някоя от тях след това? Има ли нужда от второ изследване?
  Благодаря

  1. FertilAid България

   Здравейте, Албена!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Лапароскопската операция за премахване на киста на яйчника, не би следвало да доведе до усложнения като запушване на маточните тръби. Тази интервенция се извършва върху яйчника и не засяга фалопиевите тръби.
   Ако не страдате от състояния като Ендометриоза, гинекологични инфекции или възпаления, нямате причина да се притеснявате от запушване на някоя от маточните тръби.
   Също така, ако не усещате определен дискомфорт в коремната област или някой от изброените симптоми на състоянието, можете спокойно да започнете с опити за зачеване.

   Желаем Ви успех!

   1. Привет. На 41 г. съм. След успешна инсеминация загубих бебето в 18-та седмица. Предстои ми хистероскопия за премахване на сраствания вследствие спонтанния аборт. Чувала съм, че при спонтанен аборт след 12 -тата седмица, шансът за нова и успешна бременност е нищожен. Вярно ли е това? Питам, за да знам дали да се подложа на хистероскопията. Благодаря

   2. FertilAid България

    Здравейте! Съжаляваме за това, което се е случило с Вас. Спонтанният аборт сам по себе си не намалява шансовете за успешна последваща бременност. Това, което би повлияло е наличието на сраствания или белези вследствие на аборта. Хистероскопията ще даде възможност да се оцени прецизно състоянието на маточната кухина и да се премахнат сраствания, които биха могли да попречат на нормалната имплантация и износването на плода. Ако степента на сраствания е лека, шансовете за успешна бременност остават сравнително добри. Бременността, в такъв случай, ще трябва внимателно да бъде наблюдавана.

 13. Ася Иванова

  Здравейте преди пет месеца се оперирах от хидросалпингс имах много сраствания и се наложи да ми изкарат дясната тръба преживях един голям ужас но горе-долу Всичко мина добре въпроса ми е Мога ли да забременея,понеже имам жлъчка която не функционира пълнае с камъни и трябва да се оперирам и от нея,та Има ли опасност Ако забременея да стане по лошо и да ли има вероятност да получа накой панкрес! Благодаря ви много ще съм ви много благодарна ако ми помогнете и ми дадете някой съвет!Живея в чужбина и няма кого да попитам!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Ася!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да изразим искреното си съчувствие към неприятната процедура, през която се е наложило да преминете!
   Успешното зачеване, дори и с наличието на една маточна тръба, макар и малко по-трудно, е напълно възможно.
   На първо време обаче, е добре да обърнете внимание на жлъчно-каменната болест и да предприемете решаване на този проблем. Камъните в жлъчката биха могли да доведат до усложнения по време на бременност и не е добре да поемате излишен риск, преди оперативната намеса, която се налага.

   Ако имате възможност, Ви съветваме да се консултирате със специалист по реппродуктивна медицина. Той ще Ви даде съвет относно това колко време е добре да се изчака преди да предприемете опити за зачеване, както и ще може да Ви предостави възможно най-пълната и точна информация относно индивидуалното Ви състояние.
   Ако пристъпите към ин витро или друга АРТ процедура, имайте предвид, че всички те също натоварват женското тяло и затова е добре то да бъде напълно възстановено от предишните интервенции, през които сте преминали.
   Ако желаете, можете да ни споделите Вашите възраст, килограми, редовност на месечния цикъл, както и каква е физическата активност, която извършвате. Това можете да направите и на нашия имейл info@fertilaid.bg.

   Оставаме на Ваше разположение!

 14. Даниела Борисова

  Здравейте, преди години направих спонтанен аборт във 5-ти месец. Два часа ме чистиха и оттогава не мога да забременея. Възможно ли е да имам запушени тръби? Била съм на гинекологични прегледи и казват, че нищо ми няма, но все пак не мога да забременея. Преди два дни пак бях на лекар и ме гледаха на ехограф. Лекарката ми показа, че яйцеклетките ми функционират и ми препоръча болница „Надежда“ в град София.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Даниела!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Съжаляваме, че сте преживели това неприятно събитие и то в по-напреднал стадий от бременността! Вярваме, че следващата Ви успешна бременност ще премине безпроблемно и съвсем скоро ще се радвате на своята рожба.

   За да се установи дали една от двете, или и двете маточни тръби са запушени, е необходимо да бъде направена цветна снимка на матката (хистеросалпингография) или лапароскопски преглед. За съжалние ехографът не би могъл да покаже състоянието на маточните тръби и да Ви даде отговор на въпроса, запушени ли са те.
   След като лекарите, които до момента сте посещавала, твърдят че всичко е наред, ние също вярваме, че по всяка вероятност причината за неуспех не се крие в запушване или увреждане на някоя от фалопиевите тръби. Все пак, ако яйчниците Ви функционират нормално, месечният Ви цикъл е редовен и нямате установен репродуктивен проблем, не пречи да направите някое от изследванията, необходими за установяването на запушени маточни тръби.

   Съветваме Ви успоредно с Вас, Вашият партньор също да посети лекар. Съществува възможност неуспешните опити за зачеване да се дължат на т.нар. „мъжки фактор“. Репродуктивният статус на мъжа може да бъде проверен чрез изследване, наречено спермограма. То е бързо и лесно, и би могло да бъде извършено във всяка клиника по репродуктивно здраве.

   Клиника „Надежда“ в гр. София е един добър избор. Там ще попаднете на добри специалисти в областта на репродуктивната медицина, които по всяка вероятност ще успеят да установят причината за неуспех.

   Ако желаете можете да ни споделите малко повече подробности относно Вашата възраст, редовността на месечния Ви цикъл, както и причината за възникването на спонтанен аборт в по-късен стадий от бременността. Можете да направите това и на нашия имейл info@fertilaid.bg.

   Оставаме на Ваше разположение!

   1. Здравейте предстои ми диагностична лапароскопия на маточните тръби и евентуално след това може би премахване със едно неуспешно ин витро съм.По принцип тъй като съм осигурена дали се доплаща нещо

   2. FertilAid България

    Здравейте, Антония!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    Финансирането може да е различно в различните центрове и клиники. Най-добре е да отправите запитването си направо към избраната от Вас клиника. Там ще могат да Ви отговорят най-пълно и точно относно заплащането на този вид процедури.

    Надяваме се и Ви желаем всичко да бъде наред, и да не се налага отстраняване на една или двете маточни тръби!
    Желаем Ви успех!

   3. Виктория

    Здравейте! Октомври месец 2020 г. ми направиха лапароскопия, заради извънматочна бременност, премахнаха дясната тръба и ми казаха, че лявата е подута и има някаква течност в нея. Изписаха ми куп антибиотици и лекарства. След няколко месеца отидох на лекар и се установи, че имам кисти на левия яйчник, изписа ми противозачатъчни за от 3 до 6 месеца. Въпросът ми е, дали е възможно да се е отпушила тръбата след антибиотиците и мога ли да правя опити за зачеване без да съм отишла на изследвания, тъй като живея в друга държава и е малко по-сложно? Благодаря предварително!

   4. FertilAid България

    Здравейте, Виктория!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    На първо място бихме искали да кажем, че съжаляваме, че се е наложило да преминете през тази неприятна процедура и, че бременността Ви, макар и успешна, е била извънматочна!
    Наличието на този тип проблеми с маточните тръби не е съвсем безобидно и съществува риск от възникването на повторна извънматочна бременност. Затова, на този етап, Ви съветваме да не прибързвате с подновяване на опитите за зачеване. Най-добре е да направите консултация с лекар, който да оцени точно и ясно резултатите от лечението.

    Вярваме, че лечението е довело до добри резултати и, че съвсем скоро опитите Ви ще се увенчаят с успех, и ще се радвате на спокойна бременност!
    Желаем Ви успех!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top