съвети мъжко безплодие

Варикоцеле – дефиниция, лечение и последици

Варикоцеле (разширени вени на тестисите) е един от факторите, водещи до безплодие при мъжа. Изненадващо, новите разбирания на механизмите, по които разширените вени на тестисите водят до увреждане на функцията на тестисит, са свързани със… свободните радикали и оксидативния стрес. 

Раширените вени се наричат още варикозни вени. Макар и терминът варикозни вени да се свързва най-вече с образуването им по краката, варикоцелето, по своята същност, е точно това – разширение на венозния сноп, намиращ се в скротума.

Кръвта, достигаща както до сърцето, така и до тестисите, преминава през клапи, подпомагащи движението ѝ в една посока. Когато обаче тези клапи не функционират правилно, вместо да се придвижва, кръвта се задържа за по-дълго време в скротума. В тези случаи, се образува разширение на венозните съдове. Разширените вени са пълни със значително по-голямо количество кръв, в сравнение с обичайното си състояние. Когато те се намират в скротума, мъжът се диагностицира с варикоцеле.

Варикоцеле - анатомия
Анатомичен изглед на варикоцеле

Форми на варикоцеле

Варикоцелето (разширени вени на тестисите) бива едностранно и двустранно. В първия случай, са налице разширени вени само в единия тестис, а във втория – и в двата.

В около 80% от случаите на едностранно варикоцеле, то се намира в левия тестис. Най-често изтъкваните медицински причини за това са няколко: 

 • Увреждане на венозните клапи на лявата тестисна вена
 • Ъгълът, под който лявата тестисна вена се свързва с лявата бъбречна вена
 • Повишено налягане на лявата тестисна вена поради увеличено налягане на коремната аорта

Степени на варикоцеле

Състоянието на варикоцеле е с различна степен на тежест, в зависимост от това доколко разширени са варикозните вени на скротума.

 • По-малките вени се диагностицират съответно с първа и втора степен. Те са трудни за напипване и затова е необходимо провеждането на ехографско изследване на вените в тестисите, за да сепостави диагнозата.
 • Обратно, за трета степен говорим, когато разширението на вените е видимо и лесно за напипване както в легнало, така и в изправено положение.

Честота на разпространение

Мъжете, страдащи от разширени вени на тестисите, са средно между 15 и 20%, в световен мащаб. Сред тях, около 40% е дялът на онези, които никога не са ставали бащи. Около 80% от мъжете, които вече имат едно или повече деца, но не могат да станат родители отново, също са диагностицирани с варикоцеле.

Най-голям е дялът на мъжете с едностранно варикоцеле в левия тестис, а малко по-малък – на тези с двустранно засягане. Най-рядко варикозни вени се откриват в десния тестис.

Има и случаи, в които при раждането на малки момченца, тестисите не са се спуснали в скротума. Това означава, че в хода на развитие на тялото, те са изложени на по-високата телесна температура. За такова състояние е важно до 12-месечна възраст тестисите да бъдат смъкнати в скротума, за да не попречат на нормалното производство на сперматозоиди, което започва през пубертета.

Какво води до появата на разширени вени на тестиса?

Конкретен списък с причини, водещи до разширение на венозните съдове на тестисите, не е изведен от медицинските специалисти. Въпреки това, налице са няколко хипотези за фактори, предхождащи състоянието:

 • Повишен приток на кръв към тестисите – Налице е през периода на полово съзряване на младежите.
 • Увредена клапа на тестикуларната вена – Пропускайки кръвта обратно на обичайния ѝ еднопосочен поток, голямо количество от нея се задържа в тестикуларната вена.
 • Наличие на бъбречен тумор от дясната страна – Възможна причина за появата на двустранно варикоцеле.

Последици от варикоцеле

Както вече стана ясно, варикоцелето нарушава обичайното кръвотечение в тялото в тестикуларната област. Забавя се оттичането на кръвта и се възпрепятства необходимият обмен на веществата. Оттам, охлаждането на мъжките тестиси се превръща в почти невъзможна задача и температурата в скротума се повишава. Макар и тестисите да са разположени извън мъжкото тяло, достатъчно е, че те се намират в непосредствена близост до разширените вени. Това ги прави изложени на високата телесна температура.

Банер FertilAid за мъже

За нормалното протичане на сперматогенезата, е необходимо температурата на тестисите да е с поне няколко градуса по-ниска от телесната температура. В случаите на варикоцеле обаче, това правило не е спазено. В резултат, са налице отклонения в спермограмата. Затова и състоянието често се дефинира като причина за безплодие.

Медицински изследвания

Все по-често, състоянието варикоцеле се превръща в обект на изследване. Пример за това е проучването, публикувано от американското медицинско списание „Fertility and Sterility“ през 2011 г.

Доскоро, теориите на медицинските специалисти гласяха, че варикозните вени в скротума влияят негативно единствено върху подвижността и морфологията на сперматозоидите. По-скорошни проучвания обаче доказват тяхната вреда върху всички спермални параметри. Те включват подвижност, морфология и концентрация на мъжките полови клетки.

Имайте предвид, че дори в случаите на разширени вени само на единия тестис, сперматогенезата и от страната на втория тестис бива нарушена!

Симптоми на разширени вени на тестиса

Варикоцелето е състояние, което би могло да остане незабелязано, особено ако е от първа степен. В тези случаи, мъжете почти нямат оплаквания. Възможна е евентуална лека болка в областта на скротума.

При втора степен може да предизвика болки и тежест в единия или и в двата тестиса (в зависимост дали е едностранно или двустланно), най-вече при физическа активност. Болките са по-скоро периодични, а не постоянни, и биха могли да се усещат и в долната част на корема, и в бъбречната област. Разширените вени могат да се забележат и с просто око.

В трета степен на варикоцеле, болката в скротума е постоянна, дори и когато мъжът не се движи. Варикозните вени могат както да се видят, така и да бъдат напипани от медицински специалист.

Поради липсата на ясно изразени симптоми в по-ранна степен на развитие, състоянието често се установява след направени изследвания за безплодие при мъжа. В някои случаи, мъжете имат сериозни болки и оплаквания от наличието на разширени вени на тестиса, а в други – дори не разбират, че страдат от това заболяване, докато то не бъде установено от медицински специалист.

FH PRО банер

Поставяне на диагнозата варикоцеле

За да се установи наличието на заболяване у пациент, най-често е необходимо посещението при медицински специалист – уролог. Прегледът се извършва докато мъжът е в изправено положение, посредством опипване от страна на лекаря. В някои случаи, варикозните вени изчезват, когато мъжът легне. Обратно, когато е изправен, специалистът би могъл да проследи прилива на кръв към тестисите.

Разбира се, възможно е състоянието да се установи и от самия пациент. Много мъже сами усещат разширените вени в областта на скротума. Възможно е големината на двата тестиса при тях да е различна, както и да усещат дискомфорт или болка. За да е възможно това, тяхното варикоцеле е от втора или трета степен.

Изследвания, потвърждаващи диагнозата

Изследванията, които доказват наличието на варикоцеле, се извършват след среща с медицински специалист – уролог. Те са няколко:

 • Доплер ехография, която проследява скоростта на венозен кръвоток в тестиса
 • Ултразвуково изследване, което измерва диаметъра на вените и дефинира евентуални други отклонения
 • Спермограма, която установява евентуални нарушения в спермалните параметри

Лечение на варикоцеле

Лечението на варикоцеле е единствено по хирургичен път. Лечение с медикаменти не би могло да повлияе на варикозните вени в скротума.

Стандартна варикоцелектомия

Обикновено, медицинските специалисти прибягват до операция, която се нарича варикоцелектомия. Тя представлява хирургично отстраняване на разширените вени на тестисите.

Процедура

Прави се разрез с големина около 2,5 см над основата на пениса и около 2,5 см от страната на засегнатия или засегнатите тестиси, ако е двустранно. Операцията се извършва с помощта на оперативен микроскоп, който позволява по-голяма прецизност. Лекарят отстранява вените, които причиняват заболяването, но същевременно наблюдава и артериите, и лимфните съдове, за да не бъдат увредени.

Операцията протича с локална анестезия на мястото на оперативния разрез. Чрез микроскопа се идентифицират артериите, разделят се мускулите и частично се отстраняват вените. След приключване на манипулацията, спермалната връв внимателно се връща обратно на мястото си. Тъканите се зашиват с конци, които впоследствие се разграждат от организма по естествен път и не е необходимо да се отстраняват от лекар.

Възстановяване

Оперираните от разширени вени на тестиса пациенти се възстановяват бързо. Възможно е наличието на подуване и болка в областта на разреза в рамките на няколко дни след операцията. Въпреки това, рядко се налага прибягването до обезболяващи лекарства.

Ингвинална варикоцелектомия

Някои общи уролози прибягват до алтернативен оперативен метод, познат като Ингвинална варикоцелектомия.

Протичане на операцията

В тези случаи, направеният разрез е подобен на този, при операция на херния. Прерязват се коремните мускули, покриващи разширените вени. До края на операцията се използват увеличителни лещи. По този начин по-лесно и ефективно се разграничават артериите и лимфните съдове, които не бива да бъдат увредени.

Възстановяване

Болката след този тип операция е по-силна и продължителна, тъй като в случая са срязани коремните мускули. Затова и времето, необходимо за заздравяване, е по-дълго.

Ингвинална варикоцелектомия с по-горна инцизия

Този метод се свързва с разделение на вените на по-високо ниво. Той се свързва и с по-голям, полулунен разрез. И в този случай се прерязват коремните мускули, което увеличава постоперативната болка и удължава цялостния период на възстановяване.

Лапароскопски метод

Лапароскопската операция се извършва под обща анестезия. По време на процедурата, към пикочния мехур се прикрепя катетър, който предотвратява напълването му. В коремната кухина се вкарва специална камера, която спомага за прецизното извършване на операцията. Самата процедура по отстраняване на варикозните вени е същата, като при горните два метода.

Внимание!

Имайте предвид, че поставянето под обща анестезия при състояние, като Варикоцеле, не е препоръчителна. Лапароскопията е по-рискова от микроскопската варикоцелектомия.

Резултати от лечението

След операция на Варикоцеле, сперматозоидите се развиват в продължение на 78 дни до завършване на процеса на сперматогенеза. Поради тази причина, е необходимо да отминат поне четири месеца от извършване на процедурата, след които би трябвало спермалните параметри да се подобрят. Тогава се прави и спермограма, за да се наблюдават измененията в спермалните параметри.

По-значително подобрение е налице в период между една и две години след операцията.

Влияние върху сперматогенезата и шансовете за забременяване

Имайте предвид, че извършената варикоцелектомия не би могла да има негативно влияние върху производството на сперматозоиди. Проведени изследвания доказват, че:

 • В рамките на година, бременност настъпва при 64% от оперираните от варикоцеле мъже.
 • При 69% от оперираните мъже с висока степен на варикоцеле се повишава общият брой подвижни сперматозоиди в еякулата.
 • След извършване на операция, е налице подобрение както при по-възрастни мъже с продължително заболяване, така и при по-млади мъже с варикозни вени в областта на скротума.

Съвети за подобряване на спермалните показатели

Оперативното отстраняване на разширени вени на тестиса със сигурност не е нещо, с което можете да се справите сами. Необходима е консултация с медицински специалист и насрочване на дата за операция, в зависимост от възможностите на избрания от Вас лекар.

В допълнение към процедурата, има още някои стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите спермалните си показатели. Те със сигурност няма да Ви затруднят, а вероятно някои от тях са вече част от Вашето ежедневие.

Не излагайте тестисите си на висока температура

По този начин ще успеете да съхраните качеството и количеството на сперматозоидите си в по-голяма степен. Избягвайте както горещите бани и душове, така и продължителния престой в сауна и парна баня.

В допълнение, не поставяйте мобилния си телефон в джоба на панталоните си. Облъчването на устройството повишава температурата в сктротума и доказано повлиява негативно върху спермалните показатели.

Приемайте антиоксиданти

Ако с половинката си правите опити за зачеване, бихте могли да увеличите шансовете си за успех чрез приема на антиоксиданти. Те спомагат за натрупващия се в тялото вреден оксидативен стрес, като неутрализират свободните радикали в организма.

Такива са Витамин C, E и B9 (Фолиева киселина), Цинк, Селен и Коензим Q10.

По-рядко прибягвайте до употребата на лубриканти

В голяма степен, лубрикантите са токсични за сперматозоидите. Особено важно е да не ги използвате в периода около и по време на овулацията на жената.

Не забравяйте да се движите

Движете се колкото е възможно – по-активно. Повишавайки нивата на тестостерон в организма, подпомагате и сперматогенезата.

Поддържайте умерено темпо, за да се радвате на по-здравословни спермални показатели.

Хранете се здравословно

Опитайте се да намалите токсините, достигащи до тялото Ви ежедневно. Освен от външната среда, те навлизат в организма както чрез храната, така и посредством вредни навици, като тютюнопушенето, например.Референции:Expand

Kantartzi PD, Goulis ChD, Goulis GD, Papadimas I. Male infertility and varicocele: myths and reality. Hippokratia. 2007;11(3):99–104.

Sönmez MG, Haliloğlu AH. Role of varicocele treatment in assisted reproductive technologies. Arab J Urol. 2018;16(1):188–196. Published 2018 Feb 1. doi:10.1016/j.aju.2018.01.002

1 коментар по “Варикоцеле – дефиниция, лечение и последици”

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top