Видове фолиева киселина

Видове фолиева киселина

Фолиевата киселина (Витамин Б9 или фолат) е един от най-популярните витамини, особено когато говорим за опити за забременяване, здравословна бременност и женско здраве.

Знаете ли, че термините фолиева киселина и фолат са всъщност наименованията на различни форми на Витамин В9?

Понятията фолиева киселина и фолат често се използват взаимно заменяемо, но на практика това са различни химични съединения, с потенциално различни ефекти върху човешкото здраве.

Доколко е важно да се прави разграничение между тези две форми на Витамин Б9, и защо? В тази статия ще разгледаме именно тези въпроси.

Витамин B9

Витамин Б9 принадлежи към групата на водноразтворимите витамини. В естествено състояние се среща в много храни под формата на фолат.

Витамин Б9 обслужва много важни функции в организма. Например, той играе решаваща роля в клетъчния растеж и синтеза на ДНК.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Недостатъчния прием на Витамин Б9 води до състояния на недоимък и развитието на неблагоприятни последствия. Такива са, например:

  • Нарушения в кръвообразуването: най-често мегалобластна анемия
  • Нарушения в хормоналния баланс и овулацията при жената
  • Вродени дефекти: Ниските нива на фолиева киселина при бременни жени са свързани с тежки аномалии при раждане, като дефекти на невралната тръба.
  • Повишаване на плазмените нива на хомоцистеин: Високите нива на хомоцистеин са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания и инсулт.

За де се избегне рискът от развитие на недоимък, особено в хода на опитите за зачеване и по време на бременност, често се препоръчва допълнителен прием на Витамин Б9.

Проблемът обаче е, че голяма част от хранителните добавки и обогатените храни обикновено съдържат фолиева киселина, а не фолат.

Витамин B9 е изключително важен за редица функции в организма. Основният внос е чрез храната под формата на фолат. Някои състояния, като бременност и кърмене, изискват допълнителен внос на Витамин Б9. В повечето добавки, витамн Б9 е под формата на фолиева киселина.

Какво е фолат?

Фолатът е естествено срещащата се форма на витамин В9.

Името му произлиза от латинската дума „folium“, което означава листа. Всъщност листните зеленчуци са сред най-добрите диетични източници на фолат.

Фолат е сборно наименование за група сродни съединения със сходни биологични свойства.

Попадайки в организма, те трябва да се превърнат в активната форма на витамин В9 известна като Л-метилфолат или 5-метилтетрахидрофолат (5-MTHF).

Това се окъествява още в храносмилателната система, където по-голямата част от хранителния фолат се превръща в 5-MTHF преди влизане в кръвния поток.

Витамин B9 е изключително важен за редица функции в организма. Основният внос е чрез храната под формата на фолат. Някои състояния, като бременност и кърмене, изискват допълнителен внос на Витамин Б9. В повечето добавки, витамн Б9 е под формата на фолиева киселина.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Какво е фолиева киселина?

Фолиевата киселина е синтетична форма на витамин В9, известна още като птероилмоноглутаминова киселина. Фолиевата киселина се среща и в естествено състояние в храните, но в много малки концентрации.

Синтетичната фолиевата киселина се използва масово в хранителните добавки и като обогатител на преработени хранителни продукти, като брашно и зърнени закуски.

В продължение на много години се смяташе, че фолиевата киселина се абсорбира много по-добре от естествено срещащия се фолат. Проучванията доказват, че приемът фолиева киселина под формата на хранителна добавка не превъзхожда пълноценното хранене и не е достатъчно надеждно средство за борба с дефицитът на витамин Б9.

Защо това е така?

За разлика от повечето фолати, голяма част от фолиевата киселина, попаднала в храносмилателната система, не се превръща в активна форма на витамин В9, 5-MTHF. Вместо това, тя трябва да се преобразува в черния дроб или други тъкани.

Този процес обаче е бавен и неефективен. След като приемете капсула фолиева киселина, на вашият организъм е необходимо време да преобразува цялото количество до биоактивния 5-MTHF.

Дори приемът на сравнително малка доза, например 200–400 мкг дневно, може да не се метаболизира напълно, до момента, когато трябва да приемете следващата доза.

В резултат на това може да настъпи натрупване на неметаболизираната фолиева киселина, която е лесно откриваема в кръвния серум, дори и на гладно.

Това е причина за безпокойство, тъй като високите нива на неметаболизирана фолиева киселина не са безопасни за организма.

Въпреки това, едно проучване показва, че приемането на фолиева киселина заедно с други витамини В, особено витамин В6, прави превръщането по-ефективно.

Фолиевата киселина е синтетична форма на витамин B9. Превръщането й в активен витамин В9 е бавен процес. Неметаболизираната фолиева киселина има склонност да се натрупва в кръвта.

Банер ОБ

Вредна ли е неметаболизираната фолиева киселина?

Ефектите от неметаболизираната фолиева киселина върху организма остават все още неясни и недобре проучени. Няколко изследвания показват, че хронично повишените нива на неметаболизирана фолиева киселина могат да имат неблагоприятни ефекти върху здравето. Те включват:

  • Повишен риск от рак: Високите нива на неметаболизирана фолиева киселина са свързани с повишен риск от рак. Те могат също така да ускорят растежа на предраковите лезии.
  • Замаскиране и задълбочаване на дефицит на В12. Сред възрастните хора високите нива на фолиева киселина могат да скрият дефицит на витамин В12. Нелекуваният дефицит на витамин В12 може да увеличи риска от деменция и да наруши функцията на нервите.
  • Нарушения в имунния отговор

Дори и ниска дневна доза от 400 мкг може да доведе до натрупване в кръвотока на неметаболизирана фолиева киселина.

Високите нива на неметаболизирана фолиева киселина могат да повлияят отрицателно на здравето чрез увеличаване на риска от рак или скриване на дефицит на витамин В12. Това натрупване се случва много лесно и пълното въздействие върху здравето все още не е известно.

Кой е най-здравословният източник на витамин В9?

Безспорно най-добрият източник на витамин В9 от пълноценното хранене.

Високофолатни храни включват аспержи, авокадо, брюкселско зеле и листни зеленчуци като спанак и маруля.

Въпреки това, за някои хора – като бременни жени – добавки могат да бъдат лесен начин да се уверите, че получавате достатъчно витамин B9.

В тези случаи най-добре е да избирате добавки, които не съдържат фолиева киселина.

Някои добавки съдържат 5-метилтетрахидрофолат (5-MTHF), който се счита за по-здравословна алтернатива на фолиевата киселина. Проучванията показват, че приемът на 5-MTHF (метилирана форма) осигурява по-висока бионаличност . Приемът на метилирана форма на фолиева киселина е от ключово значение при жени, носителки на мутация MTHFR!

Допълнителният 5-MTHF в хранителните добавки обикновено е под формата на калциева сол. Същестуват и добавки, които съдържат 5-MTHF под формата на глюкозаминова сол. Последната се счита за фолат с най-висока бионаличност.

Най-здравословните хранителни източници на витамин В9 са пълноценните храни, особено зелени листни зеленчуци. Ако трябва да приемате добавки, 5-метилтетрахидрофолатът е по-здравословна и ефективна алтернатива на фолиевата киселина.

В заключение

Фолиевата киселина и фолатът са различни химични съединения.

Докато фолатът се среща естествено в храните, фолиевата киселина е синтетичната форма, която се използва в производството на хранителни добавки и в обогатяването на някои зърнени храни. Човешкото тяло не е способно да преработва ефективно фолиевата киселина и среща трудности в превръщането й в активната форма на витамин Б9.

Това може да причини натрупването на неметаболизирана фолиева киселина, което може да има отрицателни ефекти върху здравето. За щастие, има много алтернативи на синтетичната фолиева киселина, които са по-ефективни и безопасни.

На първо място това е пълноценното хранене. Ако е необходимо да приемате допълнително фолиева киселина, изберете продукти, съдържащи 5-метилхидроксифолат под формата на калциева или глюкозаминна сол.

Още по темата:
Фолиева киселина за забременяване »
Фолиева киселина и напълняване»

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top