витамин с и фертилитет

Витамин С – как влияе на фертилитета?

Могат ли витамин С и някои добавки с него да повлияят на фертилитета? Учени дават отговор на този въпрос, проследяващи действието им. Ежедневният прием има някои витамини има изненадващи ефекти върху плодовитостта и репродуктивното здраве. Това показват данни на Еlanzawellness.

Витамин С или аскорбинова киселина, е известен със своите ползи за укрепване на имунитета. Той има лечебни свойства. Но освен че предпазва от настинки и грип, може да е ефикасен при стрес. И има положителен ефект върху фертилитета.

Насърчаване на защитните сили на организма, подпомагане на сърдечно-съдовата система, пренатални здравословни проблеми, очни заболявания и дори бръчки по кожата. Всичко това прави витамин С, който много от нас приемат през пролетта.

Витамин С и фертилитет

Повечето проучвания за ефектите му върху плодовитостта включват и смес от други съставки, а не само въпросния антиоксидант. Това означава, че са необходими повече данни, за да се припише ефикасността само върху витамин С, пише източникът.

Все пак има по-стари изследвания, които доказват, че че добавката с витамин С имат потенциал да противодействат на аспектите на стареенето на яйчниците. А това води до качествени яйцеклетки и повишава шансовете за зачеване. Това означава, че ако правите опити за бебе, то със сигурност е добре да включите витамина в своя режим.

Според едно проучване, два месеца прием на витамин С (1000 mg дневно) подобрява качеството както на яйцеклетките, така и на ембрионите при жени с ендометриоза. Този резултат е важен за жени с репродуктивни проблеми.

Витамин С е не само потенциално полезен за жените. Добавянето на определен източник на мултивитамини действа добре и на сперматозоидите и тяхната подвижност. Това показва проучване на Reproductive Partners Fertility Center-San Diego.

Въпреки че определени витамини и хранителни вещества са безспорно необходими за фертилитета, винаги е по-добре да ги приемате по предварително предписание, а не на своя глава. Има и добавки, които не бива да се смесват с лекарства.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Витамин С – как се отразява на женското и мъжко здраве?

Той е основно хранително вещество, което трябва да взимате по-често, за да се натрупа в организма. Той може да помогне за регулиране на менструалния цикъл и да повиши фертилитета. Това важи особено при жени с недостатъчни нива на прогестерон.

Освен това витамин С се препоръчва за регулиране на месечния цикъл и овулацията, върху които влияят негативно най-различни фактори. По данни на Elanzawellness, дефицитът на магнезий при жените е свързан с безплодие. Може да доведе и до усложнения по време на бременност. Ако те приемат аскорбинова киселина, това ще насърчи усвояването на желязо. А оттам ще увеличи производството на прогестерон – важен за фертилитета и овулацията.

Витамин С се грижи и за мъжкото здраве. Доказано е, че приемът му се свързва с повишаване броя на сперматозоидите при мъжете. А това е от ключово значение при опитите за зачеване.

Иначе, аскорбиновата киселина се препоръчва и при тревожност и депресия. От друга страна добавки с него помогнат за облекчаване на симптомите им.

Витамин С – кога говорим за дефицит?

Тялото не го произвежда само. Затова ние трябва да си го набавяме сами чрез хранене и добавки ежедневно:

Признаците на дефицит на витамин С включват:

 • Груба и неравна кожа (заради ниското производство на колаген);
 • Ярко червени космени фоликули;
 • Нокти във формата на лъжица (плоска и вдлъбната нокътна плочка);
 • Лесно образуване на синини;
 • Болезнени и подути стави;
 • Кървене на венците и лесно падане на зъби;
 • Слаб имунитет;
 • Умора и раздразнителност (появяват се и при най-лекия недостиг).

Витамин С и хранене – какво да ядете?

Преди добавките, може да заложите на натурални източници на витамин С. Смята се, че най-високата естествена концентрация на витамин С обикновено се намира в плодовете и зеленчуците. Цитрусовите и горските плодове обикновено имат по-високи нива на витамин С в сравнение с останалите.

Ето какво да включите в менюто си:

 • манго;
 • ягоди;
 • череши;
 • домати;
 • грах;
 • картофи.

Аскорбинова киселина, стрес и проблеми със зачеването

Витамин С е най-подходящото средство, когато се стремим да предпазим от обикновена настинка и повишим защитните сили. Но той помага и при стрес – друго нещо, което влияе негативно на фертилитета. Някои изследвания показват, че витамин С помага за намаляване на физиологичните и физическите ефекти на стреса в телата ни. Все пак оксидативният стрес атакува първо клетките и постепенно ги разрушава, като това има безброй негативни последици за организма.

Доказано е, че хората с по-високи нива на витамин С, измерени в кръвта, са склонни да се възстановят по-бързо от стресови ситуации. Разбира се, необходими са още изследвания, за да докажат връзката между стреса и фертилитета. Но все повече показват тази между нивата на алфа-амилазата (стресов маркер) в кръвта и проблемите със зачеването. Изследователите смятат, че репродуктивният потенциал може да бъде повлиян от хормонални промени. Това става чрез така наречената хипоталамо-хипофизна-надбъбречна ос. Тя е сложен невроендокринен механизъм в нашите тела, който регулира много физиологични процеси.

Това, с което повечето лекари и учени са съгласни, е, че превантивното намаляване на нивата на стрес е страхотна идея. Особено, ако една двойка прави опити за бебе. А приемът на витамин С е само нещо, което може да помогне в тази насока. Но кое е по-добре – добавки или наблягане на храни, които го съдържат?

Добавки срещу естествени източници

Хранителните вещества, получени от храната, просто превъзхождат своите синтетични братовчеди. Когато ядете истинска храна, вие не консумирате отделни хранителни вещества, а по-скоро цял набор. Така поглъщате витамини, минерали, ензими, каротеноиди, флавоноиди и антиоксиданти, които могат да се ползват оптимално от тялото.

Антиоксидантната активност в малка ябълка, например, е еквивалентна на това, което бихте получили от огромно количество витамин С (като 1500 мг). Но плодът съдържа по-малко количество от аскорбиновата киселина 5,7 мг). Това е така, защото почти цялата антиоксидантна сила на ябълките се извлича от различни други околни съединения или фитохимикали. Именно те работят за засилване на ефекта на аскорбиновата киселина.

Кое е оптималното количесто за деня?

Има различни възгледи за това колко витамин С трябва да приемаме на ден. Настоящите препоръки са за между 75-90 мг за възрастни. Въпреки това се смята, че количество до 2000 мг на ден е напълно безопасно за възрастни. Все пак, в редки случаи е възможно предозиране, при което се наблюдава диария.

Съвет от екипа на FertilAid:

Ако се съмнявате за дефицит на витамин С, отидете на лекар, а не в аптеката!Той може да ви назначи изследвания, с които да провери нивото му и ви предпише какво да пиете. Често недостигът и на други полезни вещества протича със сходни симптоми. Въпреки че определени витамини и хранителни вещества подобряват плодовитостта, всеки от нас има индивидуална нужда от тях. Затова е важно да не ги приема без предписание.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията с вашия лекар.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top