витамин е и зачеване

Витамин Е и репродуктивно здраве

Витамин Е е представител на мастноразтворимите витамини и един от най-важните за репродуктивното здраве на жената и мъжа. Той е мощен антиоксидант, които предпазват клетките от вредното действие на свободните радикали. Адекватните нива на витамин Е са от ключово значение за нормалното протичане на репродуктивните функции.

Какво представлява витамин Е?

Витамин Е е открит като „фактор за плодовитостта” през 1922 г. и структурата му е определена през 1935 г. Витамин Е е представен от четири молекули, които са разтворими в мазнини: α-, β-, γ-, δ-токоферол и α-, β-, γ-, δ-токотриенол.

Най-изследваните форми, които също се използват в хранителните добавки, са алфа-токоферол и гама-токоферол. Токотриенолите, открити в палмовото масло, също привличат известно внимание от изследователите.

Препоръчителното количество витамин Е, което да бъде приемано ежедневно с храната е 15 мг за възрастни и до 19 мг за кърмещи майки.

Необходимите за организма количества от витамин Е лесно могат да бъдат набавяни с храната. По тази причина недостигът на този витамин е рядко явление.

Витамин Е може да бъде приеман и в по-високи от упоменатите по-горе дози, с терапевтична цел.

Терапевтичните ползи настъпват при дози над 50 мг на ден, които трябва да бъдат набавяни чрез хранителни добавки. Ползите от витамин Е включват, разбира се, положителни ефекти върху репродуктивното здраве на жената и мъжа, но също и повишаване на имунния отговор, намаляване на склоноста към тромбоза, невро- и кардиопротекция.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Хранителни източници на витамин Е

Витамин Е е широко разпространен в природата и можем да си го набавим от редица растителни и животински продукти.

Особено богати на витамин Е са семената: алфа-токоферолът се съдържа предимно в пшеничните зародиши, фъстъците, бадемите и слънчогледовите семена, докато гама-токоферолът е основният витамин Е в орехите, пеканите, шам-фъстъците и сусама. Разбира се, много богати на витамин Е са и съответните растителни масла.

Макар и в по-малки количества, витамин Е си набавяме ежедневно и при консумацията на редица животински продукти: мляко и млечни продукти, яйца, риба и рибни продукти, морски дарове.

Ползи от витамин Е за зачеване

Както вече споменахме по-горе, още при откриването му, витамин Е е счетен за витамин на плодовитостта.

Добавянето на витамин Е към терапията е от полза при безплодни мъже и жени, което е доказано в редица клинични проучвания.

Едно много малко клинично проучване изследва ефекта на витамин Е при жени с яйчникова недостатъчност, които не могат да бъдат подпомогнати от хормонална терапия. Пациентките са получавали комбинация от 1000 IU токоферол (670 мг) и 800 mg пентоксифилин дневно в продължение на поне 9 месеца. В края на проучването жените имат почти двукратно увеличение на дебелината на маточната стена; от трите участнички в проучването, две са постигнали жизнеспособна бременност от ембрионална имплантация.

В друго проучване витамин Е е добавен към терапията с кломифен цитрат, лекарство, което помага да се стимулира производството на яйцеклетки при жени с необяснимо безплодие. Добавянето на витамин Е увеличава дебелината на маточните стени на пациентите, но не влияе върху други параметри.

Витамин Е може да подпомогне и мъжкия фертилитет. Доказано е, че ежедневният прием витамин Е и витамин С, подобрява няколко параметъра на семенната течност на мъже с диагностицирано безплодие. След 3-месечно лечение се установява повишение на концентрацията на сперматозоидите и намаление на нивото на увреждане на ДНК намалява.

В друго проучване при мъже, страдащи от безплодие, комбинирането на селен и витамин Е води също до подобрение на броя сперматозоиди и други спермални показатели.

Проучвания върху експериментални животински модели доказват, че дефицитът на витамин Е води до увеличена честота на спонтанните аборти. Учените заключават, че алфа-токоферолът е от решаващо значение за развитието на плацентата.

От друга страна, множество проучвания върху различни експериментални модели показват, че допълнителният прием на витамин Е може да повлияе благоприятно ранното развитие: той помага на новооплодената яйцеклетка да се имплантира, влияе върху развитието на нервната система и предпазва развиващия се плод от увреждане.

FertilAid® за жени

Силата на билките, витамините и минералите в подкрепа на женското репродуктивно здраве.
*Опаковка 90 капсули, едномесечен курс

Приложение и дозировка на витамин Е

Дневните нужди на организма от витамин Е възлизат на 15 мг. При кърмещи жени дневните нужди са малко по-високи – 19 мг. Тези количества могат лесно да бъдат набавяни с храната.

Ако вярвате, че може да имате недостиг, опитайте да увеличите приема на растителни храни, съдържащи витамин Е.

Когато витамин Е се приема с терапевтична цел и се приема като част от състава на хранителна добавка, то дневната доза не трябва да превишава 100 мг. Обичайната доза, която се използва от производителите на добавки е 67 мг. Тази доза е оптимална за постигане на терапевтичните ползи, без да има риск от натрупване и неблагоприятни последствия.

Имайте предвид, че приемът на витамин Е във високи дози може да доведе до токсичност. Тя може да се прояви при ежедневен прием на дози от порядъка на 1000 мг дневно. Основно проявление на хипервитаминоза Е е повишеният риск от кръвоизливи, които могат да бъдат животозастрашаващи.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top