забременяване-с-ендометриоза

Забременяване с Ендометриоза и здравословна диета

Ендометриозата е коварна болест, която не винаги би могла да бъде диагностицирана в самото начало на развитието си. Причината се крие в не толкова силната ѝ разпространеност, поне до скоро, и в липсата на ясно разпознаваеми симптоми. Въпреки това, веднъж установена, тя трябва да се лекува възможно най-бързо и скоро. По този начин, неминуемо ще се повишат и шансовете за забременяване с Ендометриоза.

Както споменахме и в предходната статия от поредицата, посветена на състоянието, лечението на Ендометриоза е напълно възможно, но трайното ѝ излекуване и до днес остава под въпрос, тъй като не може да бъде гарантирано. Факт е обаче, че забременяването е най-добрият лек, поне за временно противодействие на неприятните и болезнени симптоми.

Мисия: Забременяване с Ендометриоза

Забременяване с Ендометриоза е „мисия – възможна“ за по-голямата част от жените, диагностицирани със състоянието. Разбира се, всеки случай е много индивидуален, така че при някои от тях всичко би могло да се случи бързо и лесно. При други обаче, опитите за зачеване е възможно да отнемат по-дълго време.

Освен от степента на развитие на състоянието, вероятността от успех, в хода на опитите за забременяване с Ендометриоза, зависи и от обичайните фактори. Това са възрастта – най-вече на жената, с оглед броя на яйцеклетките в нейното тяло, и репродуктивното здраве на нейния партньор.

Хубавата новина е, че дори опитите за естествено забременяване с Ендометриоза да не се увенчаят с успех, съществуват асистирани репродуктивни методи, като процедурата ин витро оплождане, които дават много добър резултат и биха могли да Ви помогнат да сбъднете своята мечта!

Ендометриоза и женско безплодие

Правилото с по-общ характер гласи, че жени, диагностицирани с 1-ви или 2-ри стадий на Ендометриоза е по-малко вероятно да страдат от безплодие. Обратното важи за онези, при които е установен 3-ти или 4-ти стадий на развитие на състоянието. Във вторите два случая, ендометриозните огнища са по-големи, а срастванията – по-сериозни. Обикновено, те се характеризират и с наличие на шоколадови кисти.  

Степента на развитие обаче далеч не е най-важна, когато говорим за забременяване с Ендометриоза. Има жени, които забременяват с лекота, макар и диагностицирани с 4-ти стадий на състоянието, забременяват още от първи ин витро цикъл, докато други, във 2-ри стадий, имат редица неуспешни опити с ин витро процедури. Изводът отново е, че всеки случай е много индивидуален, така че не бива една диагноза да Ви обезкуражава!

Забременяване с Ендометриоза – възможни пречки

Има случаи, в които жени, страдащи от Ендометриоза, забременяват безпроблемно. При тях, най-често състоянието не поражда възникването на репродуктивни проблеми. Затова и ендометриомите не водят до сериозни трудности в хода на опитите за зачеване.

При други обаче, забременяването с Ендометриоза се оказва по-сериозно предизвикателство. Има няколко причини за това:

  • В резултат от развитието на ендометриозни огнища в женското тяло, е възможно да се наруши правилната посока на придвижване на сперматозоидите към яйцеклетката.
  • Образуване на т. нар. шоколадови кисти, които биха могли да нарушат правилното функциониране на яйчниците и да увредят качеството на яйцеклетките.
  • Тъй като при Ендометриоза, тъкан, подобна на маточната лигавица, се развива извън матката, е възможно да се образуват сраствания, които да попречат както на работата на яйчниците, така и на функционирането на маточните тръби.
  • Появата на ендометриозни огнища в коремната област отключва възпаление, макар и стерилно в самата матка. То би могло да усложни опитите за забременяване с Ендометриоза.
  • В случай, че в резултат от състоянието, е налице Синдрома на неспукания фоликул, това  също би могло да се окаже пречка пред по-скорошното забременяване с Ендометриоза.

Забременяване с Ендометриоза – симптоми на състоянието

Бременността не лекува Ендометриоза, но опитът показва, че неприятните и болезнени симптоми на състоянието обикновено намаляват значително или изчезват след забременяване. Разбира се, промяната се дължи на хормоналните изменения по време на бременността. Въпреки това, всеки случай е много индивидуален и при някои жени е възможно болката да се запази и до раждането на детенцето.

Обърнете внимание, че е важно Вашият лекар да проследява наличието на симптомите и общото Ви състояние особено след забременяване с Ендометриоза, а, след това – и след раждането.  

Естествено забременяване с Ендометриоза

Преди да пристъпите към тази стъпка, ако се чудите дали изобщо има смисъл да правите опити за естествено забременяване с Ендометриоза, отговорът е – категорично, да! Разбира се, можете да се консултирате и посъветвате със своя лекар. Наличието на състоянието обаче далеч не означава със сигурност, че ще се сблъскате и с безплодието при жената. Проучване, публикувано в сп. Journal of Assisted Reproduction and Genetics, показва, че средно между 30 и 50% от жените с Ендометриоза се сблъскват и с репродуктивни проблеми.

Обичайно, медицинските специалисти съветват опитите за забременяване с Ендометриоза, когато тя вече е установена, да продължат около 6, но в никакъв случай не повече от 12 месеца.

Запомнете, че при повечето жени, правещи опити за забременяване с Ендометриоза, бременността би могла да настъпи по естествен път, без медицинско подпомагане. Що се отнася до онези, диагностицирани с трета или четвърта степен на развитие на състоянието и по-задълбочени симптоми, около 75% от тях успяват! Средните данни от проведени проучвания показват, че при около две трети от тях всичко се случва по естествен път, а при останалата една трета – чрез процедура по ин витро оплождане.

Процедура

Забременяването с Ендометриоза по естествен път е възможно след процедура по лапароскопия. Това е процедура, която задължително трябва да се извърши само и единствено от медицински специалист, на когото имате доверие! Тя спомага за намаляване на неприятните болезнени симптоми на състоянието и би могла да подобри женския фертилитет. Когато са налице кисти, сраствания или други нежелани физически последици от Ендометриоза, те се премахват чрез лапароскопия.

За да бъде възможно забременяването с Ендометриоза по естествен път, жената трябва да преустанови хормоналната терапия за потискане на симптомите на състоянието и менструацията. Преустановяването на приема на хормони в хода на опитите за забременяване с Ендометриоза обаче повишава шансовете от нейното завръщане. Към момента, няма данни от направени проучвания, които да показват значителни разлики в периода на завръщане на състоянието след обикновена хормонална терапия и стимулация преди ин витро процедура.

Забременяване с Ендометриоза  след ин витро

Случаите, в които при жени, правещи опити за забременяване с Ендометриоза, се достига до процедура по ин витро оплождане, са най-често онези, в които процедурата по лапароскопия се е оказала неуспешна. Процедурата по ин витро оплождане би могла да бъде най-доброто решение за подобряване на репродуктивното здраве и забременяване с Ендометриоза в този тип случаи. Назначаването на хормонална терапия, която обикновено е подходяща за намаляване на симптоматичната болка, в много случаи би довела единствено до потискане на овулация и отлагане на бременността.

Извършването на друга, следваща по ред лапароскопска процедура, също не е препоръчителен подход за подобряване на фертилитета, освен ако симптомите на силна и остра болка не пречат на прибягването до ин витро процедура. Множеството хирургични интервенции, особено тези, свързани с отстраняване на кисти на яйчниците, биха могли да увредят правилното им функциониране и да попречат на успешното забременяване с Ендометриоза чрез ин витро.

Процедура

Процедурата по ин витро оплождане се извършва в лабораторна среда, извън тялото на жената. Чрез събирането на мъжките сперматозоиди и женските яйцеклетки в стъкло, се получават ембрионите, които се инжектират в женското тяло след достигане до определен момент на зрялост.

Хормоните, използвани по време на ин витро стимулация, не лекуват ендометриозните лезии, което означава, че болката би могла да се завърне отново, макар и след забременяване с Ендометриоза. Не всички жени, диагностицирани със състоянието обаче, забременяват успешно чрез ин витро оплождане. Медицинските специалисти все още търсят начини за трайно хормонално лечение на женското безплодие, причинено от Ендометриоза.

Процедурата по ин витро оплождане е подходяща за жени, правещи опити за забременяване с Ендометриоза:

  • Със запушени маточни тръби, което ги прави непроходими
  • Чийто партньор също има някакъв репродуктивен проблем, което влошава спермалните показатели
  • Са засегнати от Синдрома на неспукания фоликул
  • Са извършили неуспешни процедури по вътрематочна инсеминация
  • Страдат от тежка форма на Ендометриоза (след преминаване през медикаментозно лечение).

Здравословна диета и забременяване с Ендометриоза

Храната е неизменен източник на енергия, който би могъл както да въздейства благоприятно на тялото и организма, така и да предизвика нежелани реакции, от негова страна. Макар и не всеки медицински специалист да Ви посъветва да преминете към здравословна диета, ако вече сте диагностицирана с Ендометриоза, е научно доказано, че по този начин бихте могли да противодействате на всички болезнени и неприятни нейни симптоми.

Въздействайки благоприятно на своето тяло и пречейки на ендометриозните огнища да се развиват и да нарастват, Вие неминуемо ще подобрите шансовете си за забременяване с Ендометриоза. Разбира се, няма как да твърдим, че здравословната диета е универсален ключ за скорошно зачеване. Обратно, възприемайте я като стъпка в тази щастлива посока!

Принцип на хранене

Основният принцип, от който е важно да се ръководят жените, страдащи от Ендометриоза, се свързва с регулирането на нивата на естрогени и прогестерон в тялото. За тази цел, на първо място трябва да се нормализира баланса с организма. това може да стане най-бързо и лесно, чрез преминаване към растително-ориентирана диета. Тя трябва да изключи храни, богати на фитоестрогени, но и на наситени животински мазнини, които са основните причинители на силните ендометриозни болки. Обратно, приемайте повече от полезните, омега-3 мастни киселини, и фибри, които ще Ви заредят с енергия и ще Ви помогнат да се чувствате добре.

Краткият списък с групи храни, които е желателно да избягвате по време на опитите за забременяване с Ендометриоза, но и в останалите случаи, в които сте диагностицирани със състоянието, включва: млечни продукти, червено месо, глутен, рафинирана захар, соя, кофеин.

Сред полезните храни, на които можете да се радвате с удоволствие, са:  ядки, семена, зеленолистни зеленчуци, бобови и пълнозърнести култури, плодове.

Полезни навици

Козметиката и препаратите, които използвате в ежедневието си, биха могли да включват химични съединения, познати като ксеноестрогени. Те наподобяват естествения естроген и биха могли да намалят ефекта от здравословната диета при жени, страдащи от Ендометриоза. Причината е, че чрез тях, симптомите на състоянието отново могат да се възпламенят. Избирайте по-често естествени масла и продукти, които включват и тях в състава си в грижата за кожата. Избягвайте пластмасовите опаковки и подбирайте внимателно почистващите препарати, които използвате.

Друг ключ към подобряване на здравето, в хода на опитите за забременяване с Ендометриоза, е активното движение и спорт. Дори и да не знаете, мазнините в тялото провокират допълнителен синтез на естрогени, което е непрепоръчително за Вас! Добра идея е да противодействате на тяхното натрупване, заменяйки ги с мускулна маса. Така ще се чувствате и ще изглеждате още по-добре!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top