омега-3-мастни-киселини

Омега-3 мастни киселини и репродуктивното здраве

Есенциалните мастни киселини са едни от най-важните нутриенти, необходими на човешкото тяло. С тяхна помощ се чувстваме здрави и пълноценни всеки ден. Освен, че са полезни за здравето ни въобще, те се част от нутриентите, които подпомагат и фертилитета и, в терапевтични дози, могат да бъдат използвани като нутрацевтик при безплодие .

Митове за мазнините

От години в общественото пространство да преобладава схващането, че мазнините са вредни за нас и трябва да се стремим да ги избягваме. Посочваните причини са различни – да свалим излишните килограми, да предотвратим появата на сърдечни заболявания и какво ли още не. Макар всички тези твърдения да се разпространяват постоянно, те не са напълно истинни. Всъщност, съществуват и такива мазнини, които са полезни за здравето и дори са от изключително значение за организма. Поради тази причина, тъкмо те се наричат често „есенциални“. Както се досещате, към тях спадат и есенциалните мастни киселини – или, по-точно, три от техните разновидности.

Есенциални мастни киселини

Съществуват три типа ненаситени мастни киселини – Омега-3, Омега-6 и Омега-9.

Омега-3 и Омега-6 са есенциални за човешкото тяло, тъй като то е неспособно да ги произвежда самостоятелно. Поради тази причина е необходимо да си ги набавя по изкуствен път. За разлика от тях, Омега-9 мастни киселини присъстват в нашия организъм и подпомагат синтеза на останалите мастни киселини, като играят ролята на ензим. В някои случаи обаче тялото не успява да произведе само необходимите количества Омега-9 мастни киселини. Затова набавянето им по изкуствен път оказва положително въздействие върху процесите, протичащи в организма.

Начините за набавяне на есенциалните мастни киселини, необходими на тялото, по изкуствен път са два. Можете да ги включите в ежедневното си меню храни, богати на ненаситени мазнини, или да ги приемате под формата на хранителни добавки.

Къде се съдържат?

Най-добрите източници на Омега-3-6-9 мастни киселини, които захранват организма с необходимите му ненаситени мазнини, са:

 • Масло от пореч,
 • Ленено масло и
 • Рибено масло.

Тъй като различните видове мастни киселини се обработват по различен начин от организма и действието им не е еднакво, осигурете си необходимите количества от всеки вид нутриенти. По този начин ще се чувствате добре, обръщайки особено внимание на Омега-3 мастни киселини!

Омега-6 мастни киселини

 • Подобряват структурата на репродуктивните клетки
 • Подпомагат репродуктивното здраве
 • Намаляват риска от възпаления
 • Подпомагат здравето на всички органи в човешкото тяло.

Омега-9 мастни киселини

Представляват мононенаситени мазнини, съдържащи се в редица храни и най-вече в зехтина. Други източници на Омега-9 мастни киселини са: свежите сурови семена и ядки, авокадото и слънчогледовото олио.

 • Притежават противовъзпалително действие
 • Благоприятстват здравословното протичане на процесите в организма

Омега-3 мастни киселини

Къде се съдържат?

Обичайно, Омега-3 мастни киселини се съдържат предимно в по-мазните риби.

 • Сьомга,
 • Сардини,
 • Аншоа,
 • Херинга,
 • Риба тон,
 • Скумрия.

Любопитен факт: Редовното хранене с две порции риба седмично, в допълнение към хранителния режим, ще повишат нивата на приеманите Омега-3 мастни киселини. Ако не обичате риба, можете да си набавите необходимото количество ненаситени Омега-3 мазнини чрез хранителна добавка. Повечето видове, които ще откриете на пазара, съдържат растителни съставки. Такива са:

 • Ленено масло,
 • Орехи,
 • Тиквено семе,
 • Соево масло и
 • Рапично олио.

Какво е тяхното действие? 

Омега-3 мастни киселини подпомагат репродуктивното здраве. Научете повече за тяхното действие!

 • Регулират хормоните в тялото и по този начин благоприятстват редовния месечен цикъл
 • Повишават количеството на произведения цервикален мукус, необходим, за да подпомогне оплождането на яйцеклетката от един от мъжките сперматозоиди
 • Стимулират настъпването на овулацията, като намаляват изострената чувствителност към хормона пролактин, който би могъл да възпре овулацията
 • Цялостно подпомагат качеството на матката, като повишават потока на кръв към репродуктивните органи

Резултати от направени проучвания 

Омега-3 мастни киселини съдържат две киселини с изключителна важност за човешкото здраве: DHA и EPA. Доказано е, че ниските нива на DHA в организма провокират депресивни и други мозъчно-нервни състояния, неблагоприятни за менталното здраве. Липсата на DHA по време на бременност би могла да доведе до редица усложнения. Такива, например, са“ преждевременно раждане, твърде слабо телосложение на новороденото или хиперактивност у децата.

Някои проучвания доказват, че бебета, приемали достатъчно количество есенциални мастни киселини по време на бременността на майката, заедно с останалите необходими хранителни вещества, се радват на по-качествено зрение и когнитивно развитие. Това е установено след направено сравнение с онези бебета, получавали по-малко от препоръчителното количество.

Омега-3 мастни киселини се състоят от:

 1. EPA (Ейкозапентаенова киселина)
 2. ALA (Алфа-линоленова киселина)
 3. DHA (Докозахексаенова киселина) – най-важна от трите за репродуктивното здраве и здравословното развитие на плода

И EPA, и DHA представляват полиненаситени мастни киселини. Те притежават двойна обвивка, която им позволява лесно да променят формата си и да се свързват с други молекули в тялото.

Изучване на EPA и DHA

Изучаването на двете молекули започва още през 70-те години на миналия век. Изследвания са провеждани включително сред инуитите, населяващи Гренландия. По-конретно, анализирани са приеманите от тях мазнини на всяко хранене. Причината за избор на територията на тъкмо тази страна за изследване е изключително малкият брой случаи на сърдечни заболявания. Местните се хранят основно с риба и месо от тюлени – и двете богати на EPA и DHA. В резултат, изследователите достигнали до знанието, че молекулите намаляват значително риска от коронарна болест на сърцето. Впоследствие, много други научни специалисти започнали провеждането на изследвания, фокусирани върху двете съставки. Изследван бил не само ефектът върху сърцето, но още и върху мозъка, очите и ставите.
EPA и DHA играят важна роля в разграждането на мазнините от организма и метаболизма. В допълнение, подпомагат предпазването на клетките от възпаление и изпращането на нервни сигнали до мозъка. Те насърчават здравословната циркулация на кръвта, като по този начин стимулират сърдечната функция.

Алфа-линоленова киселина (ALA)

Алфа-линоленовата киселина има различна физиологична роля, веднъж приета от организма. Всъщност, за да бъде достатъчно ефективна, тя трябва да се преобразува от тялото в EPA или DHA. В зависимост от метаболизма и генетичните способности на всеки индивид и начина на хранене, едва 0,2-0,7% от количеството приета алфа-линоленова киселина се трансформира в EPA или DHA. Някои хора дори нямат в тялото си резерв от необходимите ензими за разширяване на молекулната структура на ALA за превръщането й в EPA или DHA.

Есенциалните мастни киселини по време на бременността

По време на опитите за зачеване до настъпване на бременността е препоръчително да разполагате с натрупан резерв от есенциални мастни киселини. В идеалния случай, е добре да ги приемате поне три месеца преди забременяване. По този начин те ще имат време да се натрупат в клетките и тъканите. Редица проучвания доказват превантивното им действие. Есенциалните мастни киселини предотвратяват спонтанните аборти и преждевременните раждания. Те са средно между 6 и 10% от всички регистрирани случаи. В резултат, повишават риска от физическо или психическо увреждане на новороденото в хода на неговото развитие.

Имайте предвид, че тялото Ви съхранява приетите посредством храни и хранителни добавки полезни ненаситени Омега-3 мазнини в продължение на няколко седмици след приема. Набавяйки си ги редовно в необходимите препоръчителни количества, ще успеете да натрупате необходимия резерв, достатъчен да захрани плода в самото начало на бременността.

Омега 3 в ранните фази на бременността

След успешното оплождане на яйцеклетката до края на деветия месец е препоръчително да продължавате да си набавяте тези полезни вещества под формата на храна или хранителни добавки. По този начин ще поддържате оптималното си здравословно състояние. По време на бременността, есенциалните мастни киселини са важни и необходими за развитието на мозъка, очите и сърдечната функция на плода. EPA е необходима на кръвоносната система, а DHA – на централната нервна система. Достатъчният резерв от Омега-3 есенциални мастни киселини ще помогне на хранителните вещества да достигат по-бързо и лесно до плода през майчината плацента.

Намаляват усложненията по време на бременност

Смята се, че повишеният прием на есенциални мастни киселини подпомага благосъстоянието на бременната жена. Омега-3 мастни киселини са силно оръжие за предотвратяване на усложненията по време на бременността. Такова, например, е прееклампсия, която би могла да застраши живота както на майката, така и на бебето. Есенциалните мастни киселини намаляват и риска от следродилна депресия.

Есенциалните мастни киселини и мъжкият фертилитет

Омега-3 мастни киселини помагат за поддържане на здравето на сърцето и нивата на холестерол в кръвта. В допълнение, те подпомагат и мъжкия фертилитет. Според последни проучвания, мъжете, които страдат от безплодие, имат по-ниски нива на Омега-3 след направени изследвания. И, обратно, мъжете, приемащи необходимото здравословно количество Омега-3 всеки ден, се радват на по-висококачествена и здрава сперма. DHA има най-основен позитивен ефект върху формирането на сперматозоидите, а оттам – и на спермата.

Основни ползи от омега-3 за мъжкото репродуктивно здраве

Ето и какви са действията от приема на Омега-3 мастни киселини върху мъжкото репродуктивно здраве.

 • Подобряват циркулацията на кръв към гениталиите, като подпомагат функцията на простатата и другите репродуктивни органи
 • Понижават кръвното налягане, като по този начин противодействат на еректилната дисфункция
 • Играят важна роля в производството на спермата – заедно с холестерола, те са основните съставки в мембраните на сперматозоидите. Когато в мъжкия организъм няма достатъчен резерв от необходимите мастни киселини, холестеролът заема тяхното място в клетъчната мембрана. В резултат, сперматозоидите не успяват да се развият и узреят, а вместо това се образуват повече на брой свободни радикали, които нарушават здравето на спермата и я правят неефективна.
 • Подобряват качеството, морфологията и мобилността на сперматозоидите, като по този начин повишават шансовете за зачеване

Здравите сперматозоиди имат леко заострена структура откъм своя край, наречена „акрозома“, която се намира в главичката на сперматозоидите. Тази структура им дава възможност по-лесно да проникнат през външните слоеве на яйцеклетката и да я оплодят. Акрозомата съдържа и набор от ензими, които допълнително подпомагат оплождането на яйцеклетката. DHA изиграва своята есенциална роля тъкмо в изграждането на тези акрозоми. Без DHA сперматозоидите остават по-заоблени в своя край, откъм главичката и остава без тези, в някои случаи, съдбоносно важни ензими, като част от своята структура. Това означава, че и шансовете за зачеване относително намаляват.

Имайте предвид, че приемането на хранителна добавка, обогатена с Омега-3 мастни киселини, е много вероятно да подобри качеството на спермата на мъжа. Действието ѝ със сигурност ще бъде засилено, ако успоредно с приема се предприемат и други стъпки в подкрепа на фертилитета. Такива, например, са поддържане на здравословно тегло. Хранете се здравословно през голямата част от своето ежедневие, тренирайте активно, разхождайте се повече. Избягвайте пушенето и пиенето в прекомерни количества. Прилагайки съвкупно всички тези подходи, резултатите няма да закъснеят (:

Други полезни ненаситени мазнини

Съществуват и други ненаситени мазнини, които са полезни за Вашето здраве особено в хода на опитите за зачеване и по време на бременността. Подобно на есенциалните мастни киселини, те намаляват риска от възпаление и инсулиновата чувствителност, като по този начин спомагат за запазване на хормоналния баланс.

Източници на такива мазнини са:

 • Кашу,
 • Авокадо,
 • Бадеми,
 • Слънчогледово семе,
 • Сусам,
 • Зехтин,
 • Рапично олио,
 • Царевично олио,
 • Слънчогледово олио,
 • Шафраново олио.

В заключение, бихме могли да кажем, че ролята на Омега-3 мастни киселини, както и на останалите есенциални ненаситени мазнини е от изключително значение за функционирането на човешкото тяло. Съветваме Ви да се грижите за своето здраве и редовно да си набавяте всички необходими нутриенти. По този начин ще бъдете истински пълноценни и ще се усмихвате спокойно, без неприятни грижи! Източници: 
Can Omega 3 help fertility?, Bare Biology
FH PRO Omega3, Fairhavenhealth.com
Omega-3 Fish Oils, Fertilityafter40.com
Omega-3 May Boost Male Fertility, Conceiceplus.com
Chalmers, A., 2016, How Do Omega-# Fatty Acids Improve Fertility?
Chalmers, A., 2013, How to Decipher the Omega-3 Alphabet Soup
Rodriguez, H., Omega 3-6-9, Essential Supplement for Fertility and Pregnancy
Safarinejad, M. and Safarinejad, S., The roles of omega-3 and omega-6 fatty acids in idiopathic male fertility

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top