Начало » Изследвания и диагностика » Забременяване с нисък АМХ
забременяване-с-нисък-амх

Забременяване с нисък АМХ

Понякога, опитите за забременяване отнемат по-дълго време, отколкото предполагате и Вие, и Вашият партньор. Не е задължително да има ясно видим репродуктивен проблем, който да се окаже причината за това. Възможно е да преминете през различни хормонални изследвания докато установите защо, дори и по-продължителни, опитите за зачеване не се увенчават с успех.

Нивата на Антимюлеровия хормон (АМХ) в тялото са от изключително значение за женския фертилитет. Тъкмо поради тази причина, опитите за забременяване с нисък АМХ често отнемат повече усилия и изискват консултация с медицински специалист.

Роля на Антимюлеровия хормон

Антимюлеровият хормон е най-ранният индикатор за намаляването на яйчниковия резерв. Това е и основната причина да твърдим, че забременяване с нисък АМХ е много сходно с опити за забременяване с частично изчерпан яйчников резерв.

Антимюлеровият хормон присъства активно в женското тяло, още по време на бременността на майката, в последния месец на развитие на плода в нейната утроба. Постепенно, нивата на хормона в тялото нарастват, до достигане до 24-25-годишна възраст. След този момент, малко по малко, той започва да намалява, с приближаването на жената до периода на менопауза.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Средни стойности на АМХ

Скорошно проучване установява, че обичайно, при жени, които не страдат от Синдрома на поликистозните яйчниците (ПКЯС), стойностите на Антимюлеровия хормон са, както следва:

 • Между 20 и 31 години – средно 2,35 ng/ml
 • Между 32 и 34 години – средно 1,58 ng/ml
 • Между 35 и 37 години – средно 1,30 ng/ml
 • Между 38 и 40 години – средно 0,96 ng/ml
 • Между 41 и 43 години – средно 1,05 ng/ml
 • Над 43 години – средно 0,67 ng/ml.

Проучването установява още, че състоянието ПКЯС се свързва и с прекомерно високи нива на Антимюлеров хормон. Причината е, че всеки от малките фоликули произвежда по-голямо количество АМХ от обичайното, допринасяйки за общото по-високо ниво на хормона в женското тяло.

Ниските нива на Антимюлеров хормон, съгласно проучването, се свързват с жени, на възраст над 30 години. Друго проучване пък показва, че по-млади жени, намиращи се в разцвета на 20-те си години, които са в добро репродуктивно здраве, но правят опити за забременяване с нисък АМХ, не е задължително да срещат трудности.

Извън проучванията, средните нормални стойности на Антимюлеровия хормон са над 1,0 ng/ml. Когато резултатът от изследванията на хормона е над 3,0 ng/ml, това е индикатор за твърде високи нива и често се свързва със Синдрома на поликистозните яйчници. Резултат под 0,3 ng/ml се смята за твърде нисък, така че в този случай е възможно да правите опити за забременяване с нисък АМХ.

Антимюлеров хормон и забременяване

С понижаването на нивата на Антимюлеров хормон, намалява и броят на женските яйцеклетки. Всъщност, зависимостта е тъкмо обратната. Всяка жена се ражда с определен брой полови клетки в своето тяло, които с напредване на репродуктивната възраст, започват да намаляват, докато броят им не достигне до нула. При отделните жени, това се случва по различно време, но със сигурност е неизбежно. Когато броят на яйцеклетките започне да намалява, нивата на Антимюлеров хормон също се понижават.

Зависимостта между двата фактора е правопропорционална през цялото време до пълното изчерпване на броя на наличните яйцеклетки. За разлика от останалите хормони, количеството на АМХ в организма не се влияе от отделните фази на менструалния цикъл, дори и от овулацията. Тук е моментът да кажем, че забременяването с нисък АМХ в никакъв случай не е невъзможно. Понижените нива на хормона означават само, че обикновено пътят до родителството е по-дълъг.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Фактори, влияещи върху нивата на Антимюлеровия хормон

Съществуват редица фактори, които биха могли да допринесат за (преждевременно) понижаване в количествата Антимюлеров хормон.

 • На първо място, основен фактор е възрастта на жената. Обичайно, по-осезаемо започват да намаляват нивата на Антимюлеров хормон след 35-тата годишнина.
 • Друг фактор, който би могъл да окаже влияние, е хормоналният дисбаланс. По същия начин, биха могли да повлияят и други медицински състояния, даващи отражение върху женското репродуктивно здраве.
 • При жени, претърпели някакъв вид операция в областта на яйчниците (например, във връзка с Ендометриоза, овариални кисти, ектопична бременност) рискът от последващи опити за забременяване с нисък АМХ е по-висок.
 • Стресът също има огромно влияние върху нивата на Антимюлеровия хормон. Затова и Ви препоръчваме да не се претоварвате и да отделяте необходимото време за своята почивка ежедневно!
 • Нездравословната диета, богата на наситени мазнини и преработени и пакетирани храни би могла да доведе до натрупване на излишни килограми. Много честа последица от този тип начин на живот е появата на хормонален дисбаланс, а оттам – и на затлъстяване. То също подпомага намаляването на яйчниковия резерв и АМХ.
 • Недостиг на Витамин D би могъл да окаже негативно въздействие въздействие върху женското репродуктивно здраве и нивата на Антимюлеров хормон.

Забременяване с нисък АМХ при мъжа

Макар Антимюлеровият хормон да се произвежда и в мъжкото тяло, неговата секреция не би могла да се отрази на процеса на сперматогенеза. И при мъжете, хормонът присъства в организма още от периода на бременността на майката. При тях обаче това се случва още в нейното начало. Въпреки това, след започването на пубертета, нивата на Антимюлеров хормон постепенно започват да намаляват и се запазват ниски и след достигане до зрялост.

Забременяването с нисък АМХ при мъжа обаче не е един от възможните рискове за установяване на мъжки фактор, а тъкмо напротив! Това е нещо напълно нормално, така че няма причина, поради която да Ви безпокои.

Забременяване с нисък АМХ при жената

Ниските нива на АМХ обикновено се възприемат като ясен индикатор за намален яйчников резерв. Напълно естествено е, с напредването на възрастта, нивата на Антимюлеров хормон в тялото на жената да намаляват. Ако хормонът е в по-ниски от обичайните количества при жени в по-млада репродуктивна възраст, то това е знак за преждевременно намален или изчерпан яйчников резерв.

В зависимост от количествата Антимюлеров хормон, Фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон и Инхибин Б, избраният от Вас репродуктивен специалист би могъл да прецени кой е най-подходящият метод за лечение.

И до днес, не съществуват медикаменти, които да увеличават броя на яйцеклетките в женското тяло. Тъкмо поради тази причина, основният фокус на терапията при жени, правещи опити за забременяване с нисък АМХ, включва подобряване на качеството на яйцеклетката. Допълнителната стимулация играе важна роля за оптимизирането на опитите за зачеване и по-скорошното родителство.

Възможности за забременяване

 • Забременяване с нисък АМХ по естествен път е напълно възможно, особено в по-ранна репродуктивна възраст, както ще се убедите и от проучванията, цитирани по-долу.
 • Най-често, при опити за забременяване с нисък АМХ, това са методите за асистирана репродукция.
 • Лечението в хода на опитите за забременяване с нисък АМХ би могло да комбинира и процедура по ин витро оплождане и хормонална терапия.
 • При някои жени, страдащи от изчерпан яйчников резерв, донорството на яйцеклетки се оказва по-подходящата алтернатива за техния индивидуален случай.

Затова и независимо от колко време правите опити за зачеване, ако със своя партньор срещате трудности и особено ако сте в по-напреднала възраст, незабавно потърсете лекарско мнение и изследвайте нивата на Антимюлеровия хормон в своето тяло.

Забременяване с нисък АМХ по естествен път

Както вече стана ясно, ако Вашият лекар е установил ниски нива на Антимюлеров хормон, това означава, че яйниковият Ви резерв не е достататъчно висок, за да позволи забременяването да се случи толкова бързо, колкото желаете. И, не, това далеч не означава, че забременяване с нисък АМХ е невъзможно.

 • Скорошно проучване доказва, че при жени, на възраст под 35 години, вероятността за забременяване с нисък АМХ или много нисък АМХ по естествен път е средно между 28 и 41%.

В случай, че правите опити за зачеване по естествен път, без да прибягвате до прием на хормонални медикаменти или някой от асистираните репродуктивни методи, имаме няколко съвета, които биха могли да Ви бъдат от полза.

Приемайте Витамин D!

Проучвания показват, че жени, страдащи от липса на Витамин D, е по-вероятно да имат понижен Антимюлеров хормон. Бихте могли да приемате витамина по различни начини – както чрез хранителни добавки, така и чрез обмиследна диета, богата на полезни вещества. Който и начин да изберете, не пропускайте да следите нивата на витамина в организма си чрез редовни кръвни тестове.

Приемайте L-Arginine!

Приемът на L-Arginine допринася за подобряване на качеството на яйцеклетките. По този начин, макар и да са по-малко на брой, забременяването с нисък АМХ би могло да е поне в по-малка степен затруднено.

Намалете стреса!

В хода на опитите за забременяване с нисък АМХ, си позволявайте да отделяте повече време за почивка и грижа за себе си. Позволявайки на тялото си да се отпусне, това неминуемо ще се отрази добре на качеството на Вашите яйцеклетки и нивата на Антимюлеров хормон в организма.

Приемайте куркума!

Възможно е да Ви звучи странно, но в редица случаи една от основните съставки на куркумата – веществото куркумин, има много благоприятно действие върху качеството на яйцеклетката.

Ще го откриете и като хранителна добавка, която бихте могли да приемате ежедневно, заедно с храната или под формата на чай. Обърнете внимание, че резултатите са получени в следствие от проведени проучвания с животни. Повече информация ще откриете тук, тук и тук.

Стойте далеч от токсини, парабени и Бисфенол А!

Токсините са вредни вещества, които са навсякъде около нас – далеч не само в консумираните храни и напитки. Няколко проучвания, проведени през последните години, доказват, че е налице връзка между високите нива на Бисфенол А (BPA) и ниските нива на Антимюлеров хормон.

 • Според едно от проучванията, в организма на повечето жени-участници имало силно завишени количества BPA. При тези, при които нивата били най-високи, спадът в количествата АМХ в тялото достигал до 22%.
 • Второто проучване установява наличие на Бисфенол А при всички (100%) от участниците. То също установява връзката между този фактор и ниските нива на АМХ.

Избягването на вредния BPA би могло да бъде предизвикателство в забързаното ежедневие. Въпреки това, Ви съветваме да намалите, поне доколкото е възможно, досега си с това вещество. За тази цел, най-лесното, което бихте могли да направите, е да не консумирате храни, чиито опаковки съдържат Бисфенол А.

Пестицидите също имат доказано негативно въздействие върху нивата на Антимюлеровия хормон в женското тяло.

Забременяване с нисък АМХ чрез асистираните репродуктивни технологии

Най-често, специалистите съветват жените, правещи опити за забременяване с нисък АМХ, да направят опит за ин витро оплождане.

В случай, че нивата на Антимюлеровия хормон не са прекомерно ниски и би могло да се въздейства върху качеството на яйцеклетката, бихте могли да опитате с процедура по инвитро оплождане на естествен цикъл. В този случай, не се получава свръхстимулация на организма с цел развитие на повече на брой фоликули и отделяне на по-голям брой яйцеклетки. Обратно, проследява се естествено настъпилата овулация и оплождането се извършва с единствената освободена яйцеклетка.

Най-често, преди пристъпване към ин витро на естествен цикъл в условията на опити за забременяване с нисък АМХ, специалистите предписват прием на DHEA или някакъв вид хранителна добавка за репродуктивно здраве.

Друга възможност, преди пристъпване към ин витро процедура, е прибягване до процедура по Интерутеринна инсеминация (IUI).

Резултати от проведени проучвания в областта

 • При жени, на възраст под 35 години, процентът на жените, забременели с нисък АМХ, е средно между 28 и 41%. Това показват резултатите от проучване в областта.
 • Друго проучване, направено сред жени между 21 и 42 години, показва, че голяма част от участниците, правещи опити за забременяване с нисък АМХ, успяват да заченат по естествен път.
 • За много жени, донорските яйцеклетки не се разглеждат като възможност, независимо дали поради финансови причини или заради желанието им да имат биологично свое дете. В този случай, вслушайте се в нашите съвети и в наставленията на своя репродуктивен специалист и, от сърце вярваме, че ще успеете!

Забременяване с нисък АМХ с донорски яйцеклетки

При жените, правещи опити за забременяване с нисък АМХ, които не се радват на успех след проведена ин витро процедура, прибягването до донорски яйцеклетки е алтернативна възможност. Разбира се, не е лесно нито за един лекар, нито за бъдещите родители да вземат такова решение.

Самата процедура се извършва по съвсем сходен начин с традиционната ин витро процедура, като оплождането се случва извън тялото на двамата партньори. В случай, че по-рано сте прибягвали до замразяване на свои яйцеклетки, тазбира се, бихте могли да използвате и тях за процедурата.

Какъвто и да е Вашият случай, Ви съветваме да не позволявате на тъжните мисли да Ви споходят и да Ви доведат до примирение. Тъкмо напротив – бъдете активни, оптимисти и опитвайте! Желаем Ви успех!

64 коментара по “Забременяване с нисък АМХ”

 1. Здравейте, на 45г. съм. Правя опити за инвитро. Стойности на 2-ри ден от цикъла са ми: АМХ 0.34, Е2 54.60, TSH 1.42, FSH 11.33, LH 9.14, PROLACTIN 7.71.
  Имам 2 стимулации с Фемара, на 9-ти ден: Е2 107.80, LH 2.92, продължихме с инжекции и след това естрадиола започна да пада и се прекратява всичко. На втората стимулация, дори на 12-ти ден ми дойде цикъл отново. БЛАГОДАРЯ!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Мая! Отговорът към стимулация с летрозол (Фемара) е индивидуален и не винаги предвидим. Често се правят повече от два цикъла, преди да се премине към друга терапия. Решението при Вас да се пристъпи към инжекционен протокол за стимулация вероятно е продиктувано и от други фактори. Пожелаваме успех при следващия цикъл!

 2. Здравейте, тази седмица направих изследвания. На почти 35 години съм и все още нямам деца.
  Стойностите ми:
  FSH: 7.1 IU/l
  TSH: 1.63 uIU/ml
  AMH: 0.32 ng/ml
  Прокактин: 193.00 uIU/ml
  Testosteron: 0.06 ng/ml
  Progesteron: 0.07 ng/ml

  Какъв съвет бихте ми дали?
  Благодаря предварително

  1. FertilAid България

   Здравейте, Роси! Антимюлеровият Ви хормон е нисък, но на фона на останалите изследвания (напр. ФСХ в норма), няма повод за излишна тревога. Възрастта Ви е предпоставка за относително запазено качество на яйцеклетките, дори и броят им да е намален. Препоръката ни е на първо време да си направите ехографско проследяване на процесите на овулация (фоликулометрия), за да се прецени дали всичко протича нормално. Междувременно можете да продължите с опитите за зачеване. Още по-добре би било да си направите консултация с център по репродуктивно здраве за по-задълбочена оценка. Ако не постигнете успех в рамките на няколко цикъла, лекарите вероятно ще Ви насочат към подходящ метод на асистирана репродукция.
   Успоредно с всичко, препоръчваме да започнете прием на витамини и антиоксиданти за насърчаване на овулацията (напр. OvaBoost).

 3. Здравейте, искам да попитам при допустими стойности от 1 до 6.8, моите изследвания показват, че AMH-то ми е 0.10. На 36 години съм и много искам да имам деца. Каква е вероятността това да се случи и изобщо имам ли някакви други варианти?
  Ще ви бъда благодарна ако ми дадете съвет!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Ваня! Стойността на АМХ при Вас действително е по-ниска от средната за възрастта. Държим обаче да подчертаем, че антимюлеровият хормон е само един от многото показатели и изследвания, които се използват от специалистите за оценка на репродуктивния статус на жената. Нашият съвет е да се обърнете към център по репродуктивна медицина, за да получите обективна оценка на статуса си и съществуващите опции. Вие сте под 40 и дори да се окаже, че имате намален яйчников резерв, има голям шанс Вашите яйцеклетки да са с добро качество. Успешно оплождане може да се постигне и само с една единствена “добра” яйцеклетка.

 4. Антония

  Здравейте !
  На 44 години съм. Искам да зная имам ли шанс за забременяване по естествен път или инвитро, инсеминация или с донорство. АМХ ми е много нисък – 0.010 ng/ml, FSH – 68.03 mUI/ml, Estradiol – 21.10, Prolactin 223 mkUI/ml.
  Очаквам Вашия съвет. Благодаря предварително.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Антония! Шансове има, но Вашият път най-вероятно ще бъде този на инвитро процедурата. Причината е, че не бива да се отлага много и нещата да бъдат оставени на случайността. Изследванията, които посочвате навяват на намален яйчников резерв и възможна перименопауза. Преминаването през инвитро процедура и евентуална бременност в по-напреднала възраст крие своите рискове. Направете консултация в център по репродуктивно здраве възможно най-скоро, за да направите пълна оценка на репродуктивния си статус и да обсъдите съотношението полза/риск за провеждането на инвитро или друга АРТ процедура.

 5. Симона

  Здравейте. На 30 г съм и преди 3 м разбрах, че АМХ ми е 0,32. Обърнахме се към клиника по репродуктивно здраве и единствения вариант, който ми предложиха е инвитро на спонтанен цикъл. Въпросът ми е дали е възможно преди да започнем с процедурите да забременея естествено, защото не сме спирали с опитите.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Симона! Разбира се, че е възможно да забременеете естествено, дори и с ниският за Вашата възраст АМХ, особено ако всичко друго е наред при Вас и Вашият партньор. От репродуктивна гледна точка Вие сте млада, а това означава, че вероятно произвеждате годна за оплождане яйцеклетка при всеки цикъл. Ниският АМХ обаче подсказва, че може би разполагате с по-малък общ брой яйцеклетки от обичайното (т.нар. намален яйчников резерв). Ако опитите продължават вече твърде дълго или има и други установени причини за неудпеха, то може би инвитрото е добра опция.

   1. Ива Тихолова

    Здравейте,

    Ще съм много благодарна на вашия коментар.

    Имам две деца, заченати спонтанно по естествен път и двата пъти на втория месец опити, но имам желание за трето, което исках да отложа малко във времето и затова пуснах хормони. В петък ставам на 34 години. Резултатите за амх ме натъжиха, но исках да попитам мога ли да забременея естествено с тези хормони? Давам и другите ми стойности. Амх ми беше 3.14 юни 2019 и затова останах шокирана от резултата сега – 0,54, прекалено нисък за възрастта ми.

    Другите хормони са както следва, всички на 3-ти ден от цикъла:

    Лх-5.3
    Фсх-7.4
    Естрадиол 49, но в мерна единица pg

    Тестостерон:0.87

    Инхибин Б – 91.6

    Предварително благодаря за вашия отговор. Надявам се да ме успокоите.

   2. FertilAid България

    Здравейте, Ива! Разбираме че това, което Ви е стреснало най-много е скорошният резултат за АМХ и бързаме да Ви успокоим – АМХ няма стойност като самостоятелно изследване за предвиждане на репродуктивния потенциал на една жена. АМХ винаги следва да се тълкува в контекста на други изследвания, възрастта и съпътстващи медицински състояния. Допълнителните изследвания, които посочвате, не подкрепят опасенията за изчерпан яйчников резерв или настъпваща преждевременна менопауза. В този контекст, за всеки случай, бихме Ви препоръчали да повторите изследването на АМХ.
    Основен фактор в успешното зачеване е способността на жената да произведе годни яйцеклетки. Вие сте в относително млада възраст в това отношение и можем да очакваме, че Вашите яйцеклетки ще имат все още добро “качество”.
    За Ваше спокойствие, бихме препоръчали да направите консултация в център по репродуктивна медицина за оценка на Вас и съпруга Ви, за да вземете най-доброто и информирано решение в планирането на бъдеща бременност.

 6. Марияна

  Здравейте! Моля Ви за съвет!
  Аз съм на 44 г. и желая да си направя инвитро процедура.
  АМХ е 0,06 ng/ml при стойност 0,08- 3,27, LH- 10,18 lU/l,
  FSH- 41,36 mlU/mL и Estradiol- 20,95 pg/ml.
  Ще имам ли шанс за успех?
  Благодаря Ви!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Марияна! При предстояща инвитро процедура, нивата на АМХ дават известна информация за броя айцеклетки, които биха могли да се очакват в резултат на стимулация, както и дават насоки за дозата на медикаментите, които биха свършили работа. Ниският АМХ и завишеният ФСХ в изследванията, които споменавате, насочват към намален яйчников резерв, но не дават пълната картина, както и не предричат същинските шансове за зачеване. Успехът на процедурата ще зависи не само от броя получени яйцеклетки, но и от тяхното качество (годност за оплождане и развитие на ембрион). Това е особено важно във възрастта над 40 г. Обсъдете това със специалистът, към когото сте се насочили, за да вземете възможно най-информирано решение.
   Пожелаваме успех!

 7. Симона

  Здравейте, аз съм на 42 год. Стойността на АМХ ми е 0,16 ng/ml. Имам една неуспешна бременност преди две години. Не искам донорска програма. Имам ли шансове?
  Благодаря

  1. FertilAid България

   Здравейте, Симона! АМХ на стойност 0,16 ng/ml свидетелства за намален яйчников резерв и е под нормата за Вашата възраст. Това, обаче, не е “окончателна присъда”, както често казваме. Ниският АМХ при Вас би означавал, че евентуална яйчникова стимулация ще доведе до получаването на доста по-малък брой яйцеклетки от нормалното. Всичко ще зависи от качеството на “произведените” яйцеклетки (доколко е добър генетичният материал). Възрастта е основният фактор за това.
   Нашият съвет е да не губите много време. Ако не сте направили консултация с център по репродуктивна медицина, направете го. Яйчниковата стимулация не е съвсем безобидна процедура. Заедно със специалистът по репродуктивно здраве, трябва внимателно да претеглите рисковете спрямо шансовете за успех.

 8. Даниела

  Здравейте !

  Моля за Вашето мнение ,
  Удачно ли е при АМХ 0,55 , LH 15 , FSH 13.2 / 37 год., да се пристъпи към замразяване на яйцеклетки ?
  Правих изследванията два пъти в различни лаборатории и резултатите са много сходни.

  Благодаря предварително за отговора !

  1. FertilAid България

   Привет, Даниела! На базата на споделените резултати от изследванията считаме, че замразяването на яйцеклетки вероятно е разумна за Вас алтернатива. Окончателното решение трябва да вземете след консултация със специалист по репродуктивно здраве. Препоръчваме внимателно да изберете клиниката, която да извърши стимулацията и замразяването на яйцеклетките, но без да отлагате прекалено дълго. Стискаме палци!

 9. Здравейте, попаднах на темата търсейки информация 🙂 При мен стойностите на АМХ-то са малко завишени: 4,8. На 32 години съм и правим опити от 5 месеца. Дали трябва да се притеснявам от поликистозни яйчници или да не прибързвам с четенето в интернет 🙂

  1. FertilAid България

   Здравейте, Лина! Вашите стойности на АМХ са по-скоро около горната граница на нормата. Действително, завишени стойности на АМХ (обикновено доста над Вашите) често съпътстват поликистония яйчников синдром, но диагнозата ПКЯС в никакъв случай не може да се базира само на този показател. Диагнозата поликистоза може да се постави след допълнителни изследвания (напр. хормони – ФСХ/ЛХ/андрогени, ехография, тест за инсулинова резистентност) и наличие на допълнителни признаци – напр. нарушения в цикъла, наднормено тегло и т.н.
   Пет месеца опити за зачеване не са много, но ако затрудненията продължат, Ви съветваме да направите консултация със специалист.

 10. Здравейте, моят AMX е 3.040. Аз съм на 29 години и имам раждане преди 10 години. Също така, открих че имам проблем с тръбите си – и двете са стенотично нагънати и пропускат леко при високо налягане. Освен това, мъжът ми е с Oligoasthenoteratozoospermia. Дали сме за инвитро? Мисля, че проблемът тръбите ми и неговият мъжки фактор са пречка. Дали моят АMX е в норма? Благодаря много!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Мария! Бързаме да Ви успокоим, че стойностите на АМХ, за които съобщавате са напълно нормални и съответстват на нормален за възрастта яйчников резерв. Това би означавало, че имате напълно запазена способност да “произвеждате” яйцеклетки. От тази гледна точка, Вашите шансове за зачеване в дългосрочен план вероятно са добри.
   Проблемите, за които съобщавате (при Вас и съпруга Ви) ни навеждат на мисълта, че зачеването по естествен път може и да се окаже предизвикателство. Съчетанието на стеснени маточни тръби и лоши спермални показатели създава потенциални пречки за нормалното протичане на процесите на оплождане. Ако опитите за зачеване продължават вече известно време, за вашата двойка препоръчваме консултация със специалист по репродуктивно здраве.
   Горещо препоръчваме и терапевтичен курс с витамини и антиоксиданти за Вашия съпруг. Най-добре е това да стане след консултацията с лекар, който ще потърси и подлежащи медицински причини за отклоненията в спермограмата.

 11. Бианка

  Здравейте, аз съм на 44 години, имам едно пораснало дете и със съпруга ми решихме да направим опит за второ. Резултатите от изследването ми са АМХ – 0,399, FSH-6,72, LH- 4,34, Естрадиол- 461. Имам и малки миомни възли разположени в матката. За съжаление от това, което прочетох по-горе шансовете ми за естествено забременяване са нищожни или нулеви. Започнах да приемам добавки изписани ми от гинеколога за подобряване качеството на яйциклетките,но въпросът ми е има ли смисъл да добавя към тях вит.Д и изобщо да продължавам с опитите по естествен път.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Бианка!
   Резултатите от лабораторните изследвания са само ориентир и не предричат реалните шансове за зачеване. Определящият фактор при Вас е възрастта – тя има най-голямо отношение към качеството на яйцеклетките и способността за зачеване. Ниският АМХ по-скоро подсказва, че евентуална яйчникова стимулация няма да даде такъв брой годни яйцеклетки, какъвти биха били при по-висок АМХ. Стойностите на останалите хормони не са типични за пременопауза, така че шансовете може би все още са на Ваша страна :). Бихме препоръчали бързо да се консултирате със специалист по репродуктивно здраве. Приемът на витамини е добра идея. В такива случаи обикновено се използват добавки със завишени дози витамини, минерали и антиоксиданти.

 12. Здравейте! Аз съм на 28 години и наскоро разбрах, че АМХ ми е 0,90, което силно ме притесни. От няколко месеца правим опит за бебче, но за сега няма положителен резултат. Имам Хашимото и приемам екарствен продукт, който съдържа тиреоиден хормон левотироксин, и хормоните са ми в норма. ФСХ-то ми е 7,24. Според вас може ли да се направи нещо, за да се повиши/забави проблема с АМХ? Много съм притеснена и не знам към кого да се обърна докато ми дойде часа при ендокринолога. Ще съм благодарна за всякакви съвети!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Ивана!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Напълно разбираме притесненията Ви, но още в началото държим да Ви успокоим, че АМХ не е нищо повече от един лабораторен показател. Той не е единственият, нито пък основният индекс, определящ репродуктивния статус на жената. Освен това, АМХ не предрича на 100% дали една жена може да забременее успешно по естествен път. Също така, съществуват някои изследвания, които доказват връзката между понижени нива на Витамин D със занижени нива на АМХ. Все пак, можете да направите повторно изледване в друга лаборатория, за да сте напълно уверени, че резултатът Ви остава в този диапазон.

   Бихме искали да Ви уверим, че зачеването по естествен път при нисък или много нисък АМХ е напълно възможно, особено в по-ранна репродуктивна възраст, в която се намирате и Вие. На този етап, не съществуват медикаменти или стратегии за повишаване на хормона, но това не бива да Ви стряска и притеснява.

   Консултирайте се и с Вашия ендокринолог, но на тази етап Ви съветваме да останете спокойна. Можете да включите в ежедневието си йога практики, както и да подобрите начина си на хранене, в случай, че до момента не сте го направили.

   Желаем Ви успех!

 13. Дарина

  Здравейте ! На 38 години съм. През последната една година имам две неуспешни бременности. При първата в 8ма седмица спря развитието на плода и се наложи абразио, а втората беше с кухо яйце. И при двете бременности забременях почти от първия път.Гинеколожката ми препоръча да си направя изследвания на хормони. Стойността на Антимюлеровия хормон е 0.47 ng/ml, според мен е доста ниска .Освен това пролактина ми е висок: 750 ulU/ml. Може ли да Ви помоля за вашето мнение, дали с тези ниски стойности на Антимюлеровия хормон ще имам проблеми със зачеването в бъдеще? Благодаря!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Дарина!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да изкажем искреното си съчувствие към двете неуспешни бременности, които сте преживели в последната година! Вярваме, че съвсем скоро ще се радвате на успешна и здрава бременност!

   Действително, стойностите на АМХ са по-ниски от средните за възрастта, но това не бива да Ви отчайва и тревожи! Антимюлеровият хормон не дава пълна информация за репродуктивния статус на жената. Той не е и добър показател за предвиждане на краткосрочните шансове за зачеване (Вие все пак, сте имали две бременности в рамките на 1 година.)

   Въпреки, че АМХ няма пряка връзка с качеството на яйцеклетките, годността им да бъдат оплодени и да произведат здрав ембрион, той остава важен показател, чието понижение сигнализира за намаление на яйчниковия резерв (броя яйцеклетки, които жената е способна да произведе оттук-нататък). Факторът, който влияе най-много върху качеството на яйцеклетките остава възрастта.

   Във Вашия случай е необходимо да се направят и допълнителни изследвания, както е препоръчала и Вашата гинеколожка. Така ще се потърсят и евентуални причини за двете неуспешни бременности, които сте претърпели. Помислете и за консултация в специализиран център по репродуктивна медицина.

   Стойностите на пролактина са леко завишени. На този етап това не е притеснително, но може би е показател, който трябва да се проследи във времето.

   Желаем Ви успех и оставаме на разположение!

 14. Александра

  Здравейте! Аз съм Александра на 37г. С нива на АМХ 1,01. Миналата година, т.е. преди 11м. резултатът ми беше 2,22. Приятелят ми има аглутенация и правим опити с инсеменации. Имам една успешна бременност от 3-ти път, но за жалост изгубих бебето в 4-ти месец по необясними причини. Сега възобновихме процедурите, но резултатът от АМХ ме накара да се замисля, дали имам шанс с инсеменация или да на прибегнем към инвитро?! Благодаря предварително!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Александра!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Нивата на АМХ, които споменавате не са твърде ниски за възрастта Ви. В действителност се намират в долната граница на референтните стойности, но на този етап не говорят за твърде намален или изчерпан яйчников резерв, въпреки драстичното понижение в сравнение с предишното Ви изледване.
   Съжаляваме да разберем, че предишната Ви бременност е била преждевременно прекъсната! Сигурни сме, че съвсем скоро ще се радвате на положителен резултат и на спокойна и здрава бременност.

   Шансовете Ви за успешно зачеване посредством инсеминация в никакъв случай не са ниски, но Ви съветваме да обсъдите своите колебания с Вашия лекар. В случай, че инсеминацията не се получи, можете да вземете предвид и процедурата ИКСИ, която е подходяща при т.нар. “мъжки фактор”.. При нея, за разлика от класическото ин витро оплождане се избира един единствен сперматозоид, се инжектира в цитоплазмата на яйцеклетката.
   Сигурни сме, че избраният от Вас специалист ще Ви насочи към най-подходящата за Вашия индивидуален случай процедура.

   Оставаме на Ваше разположение и Ви желаем успех!

 15. Анонимен

  Здравейте!
  Много ме успокоява да прочета, че не съм единствена с подобни резултати: на 33 г. с АМХ 1.4 (само веднъж преди месец съм го измервала); Повече ме притесни стойността на FSH -14.8;
  Предписаха ми добавка Витамин D, заради по-нисък Вит. Д – 25.9 (от норма над >30);
  Правим опити за бебче от 6 месеца (след прекаран и Ковид преди това..) – дай Боже да се овенчаят с успех за всички ни!!

  1. FertilAid България

   Здравейте!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Стойностите на АМХ, които споменавате са нормални за Вашата възраст и в никакъв случай не говорят за намален яйчников резерв. На този етап, можете да останете спокойна и да продължите с опитите за зачеване по естествен път. Съветваме Ви да следите своята овулация посредством тестове за овулация или наблюдавайки признаците на тялото си. По този начин ще увеличите шансовете си за успешно забременяване. Ако все пак неуспехите Ви продължават повече е година е добре да се консултирате със специалист. Вярваме, че това няма да е необходимо и съвсем скоро ще се радвате на успешна и спокойна бременност.

   Съществуват изследвания, които доказват, че понижените нива на Витамин D в женското тяло биха могли да се асоциират със занижени нива на АМХ и повишени нива на ФСХ. Затова Ви съветваме да продължите с приема на витаминния препарат, който Ви е предписал Вашия лекар, тъй като приемът на витамин D е много важен в Вашия случай.
   Ако ФСХ е изследван в началната фаза на цикъла, този резултат би могъл да се счете, в известна степен, като малко над горната граница. Вие сте в сравнително млада, детеродна, възраст и на този етап нямате основания за притеснение.

   Желаем Ви успех!

 16. Анонимен

  Здравейте,
  На 29 г. съм и имам AMH 0,3 при референтни стойности 0.1 – 10.4. Смятате ли, че има проблем?
  FSH е 10.3 /р.с. 3.5 – 12.5/.

  1. FertilAid България

   Здравейте!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Стойностите на АМХ, които съобщавате са по-ниски от обичайните стойности за възрастта Ви и биха могли да свидетелстват за намаляване на яйчниковия резерв. Резултатите обаче, винаги е добре да се поставят в контекста на предходни изследвания, за да се видят началните (“нормални”) за Вас нива.
   Имайте предвид, че тези стойности не означават непременно, че имате репродуктивен проблем. Това, разбира се, зависи и от други фактори, свързани с репродуктивното здраве на Вас и партньора Ви.

   Стойностите на FSH, за разлика от АМХ се влияят от фазата на месечния цикъл, в която е направено изследването. Най-високо е нивото на FSH преди настъпването на овулация. Препоръчително е изследването да се извърши в първите дни от месечния цикъл на жената (3-ти – 5-ти). Също така, ако приемате определени медикаменти с хормонално действие, те биха могли да окажат влияние върху резултатите.
   Ако сте провели изследването на FSH в първите дни от месечния си цикъл, предвид че резултатът се намира в референтните стойности, то едва ли е налице някакъв репродуктивен проблем.

   Съветваме Ви, все пак да обсъдите резултатите от двете изследвания с Вашия лекар. Той ще Ви даде най-точни насоки относно методът за забременяване, подходящ за Вашата двойка.

   Оставаме на разположение и Ви желаем успех!

 17. Здравейте, на 34г съм, днес направих тест за антимюлериов хормон и стойността се оказа много ниска: 0.227 ng/mL при норма 0.711 – 7.590. Мислите ли че имам шансове за зачеване с инвитро? Благодаря предварително!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Елена!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Ако всичко друго е наред и всички останали показатели при Вас, и Вашия партньор са в норма, шансове за провеждането на успешна ин витро процедура съществуват, дори и при много ниски нива на АМХ.
   Ниските нива на АМХ, спрямо референтните стойности, не бива да се интерпретират буквално и не са окончателна “присъда”. По-ниските нива на АМХ дават информация колко е вероятно при една жена да е налице намален яйчников резерв. Колкото по-ниски са нивата, толкова по-голяма е тази вероятност. Това потенциално означава, че може би ще има намалени шансове за производство на годна за оплождане яйцеклетка, за зачеване по естествен път или чрез ин витро.
   Стойностите на АМХ, заедно с други показатели по-скоро дават насока кой е най-удачният подход, който да бъде предложен на двойка с репродуктивни проблеми за постигане на висок успех в краткосрочен план.

   Съветваме Ви да обсъдите резултатите от изследването с избрания от Вас специалист. Той ще Ви насочи към най-подходящия за Вашата двойка метод за зачеване и ще назначи, и други изследвания, които да по-точно да определят репродуктивния статус на Вас и Вашия партньор.

   Оставаме на разположение!

 18. Здравейте на 36 години съм и АМХ ми е 0,645 .Имам едно дете ,не бях решила ,че е време за второ ,но при тези резултати дали е възможно да се случи по нормален начин?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Мима!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да Ви успокоим, че занижените стойности на АМХ не изключват възможността за успешно зачеване през следващите цикли. Разбира се, това ще зависи и от други фактори, свързани с репродуктивното здраве на Вас и партньора Ви. Препоръчваме Ви цялостна оценка на репродуктивния статус на Вашата двойка, преди да се вземе решение за най-удачния подход при вас.

   По принцип стойностите, които съобщавате (0,645ng/ml) са по-ниски от обичайните за възрастта и биха могли да свидетелстват за намаляване на яйчниковия резерв. Резултатите, обаче, винаги е хубаво да се поставят в контекста на предходни изследвания, за да се видят началните (“нормални”) за Вас нива.
   Ако желаете, можете да ни споделите дали имате предходни изследвания на АМХ и какви са били резултатите от тях. Също така, правили ли сте други изследвания на различни от АМХ, хормони?

   Оставме на Ваше разположение!

 19. Здравейте,

  Казвам се Анита и съм на 36 години. До момента не съм имала деца. Днес резултатите от AMH са ми 2,191 и искам да попитам, тези стойности нормални ли са за годините ми?
  Мислите ли че все още бих могла да забременея по естествен път?
  Моят мъж все го отлага и отлага… а аз много се притеснявам и тормозя.

  Предварително благодаря за отговорът Ви!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Анита!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Тези стойности на Антимюлеровия хормон са напълно нормални и много добри за възрастта, на която се намирате. Резултатът свидетелства за запазена яйчникова функция и, ако не съществуват други фактори у Вас или Вашия партньор, шансовете за зачеване по естествен път на този етап са изключително високи.

   Желаем Ви успех!

 20. Здравейте ,на 43 години съм и АМХ е 0.361 ,имам ли шансове при инвитро процедура да колекционирам яйцеклетки ? Благодаря за отговора предварително

  1. FertilAid България

   Здравейте, Сиси!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Стойностите на Антимюлеровия Ви хормон, за съжаление наистина са ниски и говорят за намаляване на яйчниковия резерв. Въпреки това, шансовете за успех не са нулеви. Добре е да направите и изследване на яйчниковия резерв, за да прецени избраният от Вас специалист какви са реланите шансове за успешно зачеване. Ниският Антимюлеров хормон в никакъв случай не е индикация за напълното изчерпване на яйчниковия резерв.

   “Събирането” на узрели яйцеклетки е една от стъпките на класическото ин витро оплождане. То се извършва чрез пункция, след като тялото на жената е преминало през стимулиране с цел добиване на възможно най-много и качествени яйцеклетки. За цялата процедура ще бъдете подробно информаирана от избрания от Вас специалист по репродуктивна медицина.

   Вярваме, че съвсем скоро ще се радвате на успешна бременност и Ви желаем успех!

   1. Благодаря за отговори Ви и за прекрасните пожелания , както и за окуражителните думи 🙂 Какви изследвания се правят за яйчников резерв ? Моля споделете .

   2. FertilAid България

    Здравейте, Сиси!
    Благодарим Ви за милите думи! Радваме се, че сме Ви били полезни!

    За оценка на яйчниковия резерв съществуват различни видове изследвания. Останалите основни хормони, освен Антимюлеровия, които е добре да бъдат изследвани са Фоликулостимулиращия (FHS), Естрадиол и Инхибин Б. Също така, за още по-добри резултати, можете да направите и ултразвуково изследване на броя антрални фоликули, яйчниковия обем и доплер на овариалните съдове.

    Всички тези изследвания можете да направите във всеки център по репродуктивна медицина.
    Желаем Ви успех! Вярваме, че всички тези усилия от Ваша страна ще бъдат възнаградени и съвсем скоро ще се радвате на своята рожба!
    Оставаме на разположение!

 21. Здравейте,
  Възможно ли е ниското ниво на АМХ / 0,47 ng/ml/ да се дължи на причина, която да не е свързана изцяло с изчерпване на яйчниковия резерв, като след няколко месеца да се покачат стойностите на АМХ, например при претърпяна операция преди година в малкия таз /миомектомия/, хормонално лечение при COVID – 19 инфекция, прием на дуфастон и пр. или намаленото му съдържание е възможно да се променя само в посока към намаляване до пълното му изчезване?
  Благодаря предварително за отговора!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Мира!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Антимюлеровият хормон се използва широко в диагностиката на яйчниковия резерв именно, защото се влияе много малко от външни фактори. Понастоящем няма данни за повлияването на нивата на АМХ от прием на дуфастон. Възможно е оперативна намеса в малкия таз да окаже някакво влияние, но само, когато тя засяга и самите яйчници.

   Напоследък се появиха данни, макар и откъслечни, че прекарана Covid-19 инфекция би могла да доведе до яйчникова увреда при някои жени. Това неминуемо би се отразило върху нивата на АМХ. На този етап обаче това не е напълно и съвсем проучено.

   Бихме Ви препоръчали да направите още едно, повторно изследване на АМХ. Ако не е проблем за Вас, Бихте ли споделили също и какви са били предходните нива на АМХ, в случай, че сте правили предходно изследване, както и каква е Вашата възраст? Това можете да направите и на нашия имейл адрес: info@fertilaid.bg.

   Благодарим Ви!
   Оставаме на Ваше разположение!

 22. Здравейте! На 22г. съм и въпроса ми е следният- Възможно ли е нивото на АМН да е понижено до 1.30 от скорошна бременност с преждевременно раждане? Правиха ми цезарово сечение, но докторите твърдяха че всичко е наред и зараства правишно.. но с мъжът ми правим опити вече 5 месеца и не се получава.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Моника!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Не, бъдещите нива на АМХ не се повлияват от предходна бременност или начина на раждане. Промени може да има само в хода на бременността, които продължават и непосредствено след раждане, но се възстановяват в рамките на дни до няколко седмици след него.

   По принцип 1.3 ng/ml влиза в нормата за АМХ, но истината е, че при повечето жени на Вашата възраст се наблюдават малко по-високи стойности. Би било добре този резултат да се тълкува в контекста на предходно изследване преди месеци или година-две – това ще даде по-пълна и ясна представа дали има отслабване на яйчниковата функция.
   При някои жени, нивата на АМХ са изначално ниски и не са свързани с намаление на яйчниковия резерв. Би било добре да направите консултация със специалист по репродуктивно здраве за по-пълна оценка на репродуктивния Ви статус. При всички положения, може да се направи и повторно изследване на АМХ след няколко месеца.

   Бихме посъветвали и Вашият партньор да направи спермограма, в случай, че все още не е направена такава.

   Също така, имайте предвид, че забременяване скоро след цезарово сечение трябва добре да се обмисли и консултира с лекар. Необходимо е да минат миинмум шест месеца от операцията.

   Оставаме на разположение и Ви желаем успех!

 23. Здравейте! Може ли за Вашето мнение?
  Юли месец стойостите ми на АМХ бяха 4,25, а декевмри 2,71. Правен е по едно и също време от цикъла, в една и съща лаборатория. През тези месеци промених храненето, преминах стриктно на алкална диета, пих противозачатъчни 2 месеца(по лекарско предписание) и приемам от 1 месец витмин Д и цинк.
  Алкалното хранене по принцип държи всички хормони в долната граница. Това е добре за останалите хормони, но се притесних за двойното намаляване на АМХ.

  Възможно ли е да имам “лъжливи” стойности през декември заради приемането на много витамини и минерали с този вид хранене или е от противозачатъчните?
  (Искам да спомена, че от години се старая да се храня така, през юли месец витамин Б ми беше 3 пъти над нормата, правим опити за забременяване и лекарите ми предписват добавки, но не ме питат как се храня. Взех да качвам и кг, лекарите отново казват, че не е от това…)
  Докторите при които ходя много ме плашат, казаха ми, че под 5 АМХ забременяване става само с инвитро.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Тина!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   По наше мнение, Антимюлеровия хормон и при двете изследвания е напълно в норма и, ако няма други причини за нисък фертилитет, зачеване по естествен път е напълно постижимо. Вероятно Вашите лекари имат на разположение и други елементи, които ги карат да препоръчат инвитро. Затова не бихме искали да оборваме тяхната преценка и да противоречим на тяхното мнение.
   По принцип АМХ е добър показател, именно защото е сравнително стабилен. Той не се променя значимо в рамките на месечния цикъл. Може би е добре да повторите отново изследването.

   От друга страна, намаление от порядъка на 1.3 (както е между двете изследвания) на АМХ e медицински значимо. Би могло да се дължи на нормалното отклонение, което понякога има от едно изследване до друго или би могло да е свързано с промяна в диетичния режим. Вие обаче споменавате, че от години се храните по този начин. Затова по всяка вероятност, режимът Ви няма вляние. Ако желаете Бихте могли да ни споделите какви храни и продукти включва Вашият режим на хранене?

   За съжаление, влиянието на диетата и нивата на витамините върху АМХ на този етап, не са достатъчно добре проучени. Има данни, че приемът на соеви храни, например, може да доведе до влошаване на показателите за яйчников резерв, но данните не са съвсем убедителни. Същото важи и за приемът на противозачатъчни.

   На този етап, бихме искали да Ви успокоим, че нивата Ви на Антимюлеровия хормон са в норма. В случай, че не са налице други оплаквания и състояния, при Вас или Вашия партньор, не би трябвало да е налице проблем за зачеване по естествен път.

   Оставаме на Ваше разположение и Ви желаем успех!

   1. Благодаря, че ми отговорихте. Имам в предвид, не какъв ни е проблема за зачеване, търся причината за рязкото спадане на нивата, този спад се равяснява на няколко години, нормално е да се притесня, ако продължи да пада така бързо, скоро няма да имам изобщо резерв. Всички други хормони са ми в норма и в стойностите за планирането ни.
    Дали е причината в храненето, което богато на много витамини и минерали+ допълнителното вземане на още витамини -Д, Ц, цинк и Б. Започнах и да пълнея, което лекарите отново отричат, че е възможно.
    Храня се предимно със зеленолистни зеленчуци, много авокадо и много сьомга. За това витамин Б ми беше 3 пъти над норма. Не приемам млечни продукти и месо.

   2. FertilAid България

    Здравейте отново, Тина!
    Благодарим Ви за по-подробната иформация и уточненията!

    Съдейки по изброените от Вас хранителни продукти, разбираме, че става дума за по-скоро нисковъглехидратна диета. Този тип диета е ефективна, когато основният източник на енергия идва от висококачествени мазнини – предимно зехтин. Също така, приемът на белтъци от риба е доста добра алтернатива на млечния протеин. Въпреки това, е важно все пак, хранителният режим да бъде достатъчно разнообразен.
    На базата на елементите, с които разполагаме, не можем да считаме, че храненето влияе негативно върху нивата на Антимюлеровия хормон и овулаторната функция.
    Малко вероятно е и спадът на Антимюлеровия хормон да е свързан с покачването на теглото, освен, ако не е твърде драстично.

    Относно високите стойности на витамините D и B, можем да препоръчаме да спрете допълнителния прием на тези витамини. Изследванията не са съвсем категорични, но хипервитаминозата (когато е продължителна) би могла да окаже влияние върху яйчниковата функция.

    Ако сте претърпели лечение на Поликистозен яйчников синдром (свързан с по-високите нива на АМХ) и състоянието се е нормализирало, може да се наблюдава връщане на Антимюлеровия хормон в “нормалните” за жената стойности.

    Настоящото Ви състояние и резкия спад в нивата на хормона е възможно и да е съчетанието от няколко фактора, всеки, от които оказва малко влияние върху него – приемът на орални контрацептиви, стрес (категорично оказва влияние върху яйчниковата финкция и АМХ), хипервитаминоза на витамините D и B, и др.

    Съветваме Ви да направите повторно изследване, за да сте напълно сигурна, че това са реалните нива на Антимюлеровия хормон в момента.
    Ако желаете, ще сме благодарни да ни изпратите отново резултатите. Това можете да направите и на нашия имейл адрес: info@fertilaid.bg.

    Оставаме на Ваше разположение и Ви желаем успех!

 24. Здравейте, благодаря за хубавата статия. Много ясно е обяснено всичко. Аз съм на 31г и се опитвам да забременея от 6 месеца. Оказа се че имам нисък АМХ – 1.21 и много се уплаших. Часът при гинеколожката ми е чак след 10 дни, а дотогава остава да се моля, че имам някакъв шанс за зачеване по естествен път. Успех на всички със зачеването!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Лили!
   Благодарим Ви, че се обърнахте към нас! Радваме се, че статията Ви е харесала и Ви е била полезна!

   Стойността от 1.21 ng/ml е сравнително ниска и действително се приближава до долната граница на референтните стойности. Все пак, тя влиза в границите на средните нормални стойности на Антимюлеровия хормон, които са между 1.00 и 6.8 ng/ml. Резултат под 0.3 ng/ml се счита за твърде нисък и при него шансовете за зачеване по естествен път са доста ниски. При Вас резултатите не са твърде ниски и много притеснителни.

   Периодът от 6 месеца неуспешни опити за зачеване не е твърде дълъг и не представлява повод за притеснение, на този етап. Все пак, Ви поздравяваме за решението Ви да се обърнете към специалист!
   Насърчаваме Ви да останете спокойна! Не забравяйте, че стресът и нездравослоният начин на живот също оказват голямо влияние върху нивата на Антимюлеровия хормон.

   Оставаме на Ваше разположение и Ви желаем успех!

   1. Здравейте, на 40 години съм. При нива на АМН 0.98 ng/ml при референтни стойности 1.00-6.80, prolactin-15,81, FSH 17,94, LH-16,33, Estradiol 40,66, TSH -3,410 има шанс за забременяване по естествен път или инвитро? Имам едно дете на 12 год. Благодаря!

   2. FertilAid България

    Здравейте, Мария! Нивата на АМХ са гранични, но само по себе си това не дава пълната картинка и не изключва възможност за зачеване по естествен път. Интерпретацията на останалите хормони (пролактин, ФСХ, ЛХ и естрадиол) ще зависи от това в кой ден от цикъла са направени и дали са налице допълнителни състояния (напр. поликистоза), които могат да повлияят. Ако това са базалните нива на хормоните (в първите дни от цикъла), има известни отклонения, за които си заслужава да направите консултация със специалист по репродуктивна медицина. От чисто практична гледна точка, и ако вече имате няколко месеца неуспешни опити за естествено зачеване, нашата препоръка е да не отлагате тази консултацията и да си направите пълна оценка на репродуктивния статус (и този на Вашия съпруг).

  2. Здравейте,
   Аз съм на 33 г. , с резултат от AMH е 0,45. До сега не съм изследвала този хормон и няма стари резултати за сравнение. От 5 години се лекувам от Базедова болест и чак сега хормоните ми са в норма (до ден днешен приемам лекарства). Ендокринолозите ми казват да изчакам с бъдеща бременност докато не бъда в ремисия с Базедовата болест. Но тези ниски нива на АМH, много ме притесняват, трябва ли да пусна други изследвания, хормона може ли да се влияе от прием на медикаменти (пропицил, еутирокс) или от Базедовата болест. Трябва ли да се консултирам с репродуктивен специалист, до сега не съм правила опити за бебе.
   Благодаря

   1. FertilAid България

    Здравейте!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!
    Считаме, че съветът на Вашия ендокринолог е разумен и действително е добре да изчакате постигане на ремисия, преди да предприемете стъпки към зачеване. Нарушенията във функцията на щитовидната жлеза могат не само да попречат на нормалното зачеване, но и носят със себе си риск от проблеми по време на бременността.
    Добрата новина е, че Вие сте в сравнително млада възраст и шансовете за успешно зачеване са на Ваша страна. Относително ниският АМХ е сигнал, който не бива да пренебрегвате, но и върху който в никакъв случай не бива да се фокусирате.

    Промените в АМХ понякога могат да съпътстват заболяванията на щитовидната жлеза. Някои проучвания установяват и промени в АМХ при приемът на медикаменти, използвани за лечение на щитовидни проблеми (както Еутирокс, във Вашия случай). Даннитe за това обаче, са все още противоречиви и неубедителни.

    В крайна сметка, нашият съвет към Вас е да направите първоначална оценка на репродуктивния си статус (ехография, репродуктивни хормони), както и на този на Вашия партньор (чрез спермограма). Това може да стане под ръководството на АГ-специалист или в някой от специализираните центрове за репродуктивно здраве. Така ще бъдете спокойна, в очакване на “зелената светлина”, когато щитовидните Ви проблеми са в ремисия и ще можете да започнете с опитите за бебе.

    Оставаме на разположение и Ви желаем успех!

   2. Благодаря много за изчерпателният отговор. Ще се обърна към специалист за да пусна всички необходими изследвания. Само ме притеснява, че АМХ е 0,45 и ако трябва да чакам още година или две, ендокринолозите да ми кажат, че сега е момента за бебе, АМХ може да е спаднал още или да се е изчерпал… Има ли медикаменти за забавяне на този процес, опцията за зъмразяване на яйцеклетки подходяща ли е, строго индивидуално ли АМХ се изчерпва при различните индивиди, има ли прогноза резултат 0,45 до какъв период от време се запазил и какви са шансовете при такъв резултат за естествено забременяване, дали АМХ може да се повиши самостоятелно (при спазване на добър хранителен режим, йога, медитация) или възможно ли е резултат да не коректен и да направя тявста в друга лаборатория.
    Извинявам се предварително за всички тези въпроси, но в момента няма към кого да се обърна.
    Много благодаря още веднъж!

   3. FertilAid България

    Здравейте, отново!

    Разбираме Вашите притеснения, но АМХ е само един лабораторен показател, който не дава пълната картина за фертилния потенциал на една жена и не предрича добре дали жената може да зачене успешно след година или две. Ако желаете, направете повторно изследване в друга лаборатория, за да сте уверени, че резултатът е остава в този диапазон.

    Дали е възможно да забременеете по естествен път при нисък и много нисък АМХ? Напълно е възможно!
    Повишаването на АМХ не е самоцел. Затова и не съществуват медикаменти или стратегии за това. Приветстваме желанието Ви да се занимавате с йога и медитация! Това може само да е от полза и със сигурност ще се отрази добре.

    Съветваме Ви да обърнете специално внимание на храненето си. Имаме добра статия на сайта, която ще Ви даде ценни насоки.
    Направете си допълнителните изследвания за Ваше спокойствие и поговорете със специалист по репродуктивно здраве. Заедно може да изградите стратегия за зачеване в рамките на следващите 12 месеца или 1-2 години, която да вземе под внимание цялостния Ви репродуктивен статус, проблема със щитовидната жлеза, както и статуса на партньора ви.

    Оставаме на разположение!

 25. Стефани

  Здравейте! Имах кисти на единия яйчник, но се изчистиха и сега вече нямам. Пия противозачатъчни хапчета и Амх ми е 2.63. Според Вас това добър резултоат ли е, при положение, че възрастта ми е 28 години?
  Благодаря!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Стефани!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Стойността на AMH от 2.63 ng/ml на 28 годишна възраст влиза напълно в границите на нормата и не бива да Ви безпокои по отношение на способността да имате бебе.
   Много жени на Вашата възраст имат по-високи от Вашите стойности, а други, в отлично репродуктивно здраве, имат дори по-ниски от Вашите. Освен това Антимюлеровият хормон е показател, който може в известна степен да варира както при една и съща жена, така и от едно изследване до друго.

   Ако сте страдали от Поликистозен яйчников синдром, то горещо Ви съветваме да обърнете вниманието си върху поддържането на оптимално телесно тегло и извършването на редовна и умерена физическа активност.

   Не се колебайте да пристъпите към опити за зачеване, докато се намирате във възраст, в която шансовете Ви са най-големи. На този етап, по отношение на нивата на Антимюлеровия хормон, няма какво да Ви притеснява излишно!

   Оставаме на разположение и Ви желаем успех!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Shopping Cart
Scroll to Top