забременяване-с-нисък-амх

Забременяване с нисък АМХ

Понякога, опитите за забременяване отнемат по-дълго време, отколкото предполагате и Вие, и Вашият партньор. Не е задължително да има ясно видим репродуктивен проблем, който да се окаже причината за това. Възможно е да преминете през различни хормонални изследвания докато установите защо, дори и по-продължителни, опитите за зачеване не се увенчават с успех.

Нивата на Антимюлеровия хормон (АМХ) в тялото са от изключително значение за женския фертилитет. Тъкмо поради тази причина, опитите за забременяване с нисък АМХ често отнемат повече усилия и изискват консултация с медицински специалист.

Роля на Антимюлеровия хормон

Антимюлеровият хормон е най-ранният индикатор за намаляването на яйчниковия резерв. Това е и основната причина да твърдим, че забременяване с нисък АМХ е много сходно с опити за забременяване с частично изчерпан яйчников резерв.

Антимюлеровият хормон присъства активно в женското тяло, още по време на бременността на майката, в последния месец на развитие на плода в нейната утроба. Постепенно, нивата на хормона в тялото нарастват, до достигане до 24-25-годишна възраст. След този момент, малко по малко, той започва да намалява, с приближаването на жената до периода на менопауза.

Средни стойности на АМХ

Скорошно проучване установява, че обичайно, при жени, които не страдат от Синдрома на поликистозните яйчниците (ПКЯС), стойностите на Антимюлеровия хормон са, както следва:

 • Между 20 и 31 години – средно 2,35 ng/ml
 • Между 32 и 34 години – средно 1,58 ng/ml
 • Между 35 и 37 години – средно 1,30 ng/ml
 • Между 38 и 40 години – средно 0,96 ng/ml
 • Между 41 и 43 години – средно 1,05 ng/ml
 • Над 43 години – средно 0,67 ng/ml.

Проучването установява още, че състоянието ПКЯС се свързва и с прекомерно високи нива на Антимюлеров хормон. Причината е, че всеки от малките фоликули произвежда по-голямо количество АМХ от обичайното, допринасяйки за общото по-високо ниво на хормона в женското тяло.

Ниските нива на Антимюлеров хормон, съгласно проучването, се свързват с жени, на възраст над 30 години. Друго проучване пък показва, че по-млади жени, намиращи се в разцвета на 20-те си години, които са в добро репродуктивно здраве, но правят опити за забременяване с нисък АМХ, не е задължително да срещат трудности.

Извън проучванията, средните нормални стойности на Антимюлеровия хормон са над 1,0 ng/ml. Когато резултатът от изследванията на хормона е над 3,0 ng/ml, това е индикатор за твърде високи нива и често се свързва със Синдрома на поликистозните яйчници. Резултат под 0,3 ng/ml се смята за твърде нисък, така че в този случай е възможно да правите опити за забременяване с нисък АМХ.

Антимюлеров хормон и забременяване

С понижаването на нивата на Антимюлеров хормон, намалява и броят на женските яйцеклетки. Всъщност, зависимостта е тъкмо обратната. Всяка жена се ражда с определен брой полови клетки в своето тяло, които с напредване на репродуктивната възраст, започват да намаляват, докато броят им не достигне до нула. При отделните жени, това се случва по различно време, но със сигурност е неизбежно. Когато броят на яйцеклетките започне да намалява, нивата на Антимюлеров хормон също се понижават.

Зависимостта между двата фактора е правопропорционална през цялото време до пълното изчерпване на броя на наличните яйцеклетки. За разлика от останалите хормони, количеството на АМХ в организма не се влияе от отделните фази на менструалния цикъл, дори и от овулацията. Тук е моментът да кажем, че забременяването с нисък АМХ в никакъв случай не е невъзможно. Понижените нива на хормона означават само, че обикновено пътят до родителството е по-дълъг.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Фактори, влияещи върху нивата на Антимюлеровия хормон

Съществуват редица фактори, които биха могли да допринесат за (преждевременно) понижаване в количествата Антимюлеров хормон.

 • На първо място, основен фактор е възрастта на жената. Обичайно, по-осезаемо започват да намаляват нивата на Антимюлеров хормон след 35-тата годишнина.
 • Друг фактор, който би могъл да окаже влияние, е хормоналният дисбаланс. По същия начин, биха могли да повлияят и други медицински състояния, даващи отражение върху женското репродуктивно здраве.
 • При жени, претърпели някакъв вид операция в областта на яйчниците (например, във връзка с Ендометриоза, овариални кисти, ектопична бременност) рискът от последващи опити за забременяване с нисък АМХ е по-висок.
 • Стресът също има огромно влияние върху нивата на Антимюлеровия хормон. Затова и Ви препоръчваме да не се претоварвате и да отделяте необходимото време за своята почивка ежедневно!
 • Нездравословната диета, богата на наситени мазнини и преработени и пакетирани храни би могла да доведе до натрупване на излишни килограми. Много честа последица от този тип начин на живот е появата на хормонален дисбаланс, а оттам – и на затлъстяване. То също подпомага намаляването на яйчниковия резерв и АМХ.
 • Недостиг на Витамин D би могъл да окаже негативно въздействие въздействие върху женското репродуктивно здраве и нивата на Антимюлеров хормон.

Забременяване с нисък АМХ при мъжа

Макар Антимюлеровият хормон да се произвежда и в мъжкото тяло, неговата секреция не би могла да се отрази на процеса на сперматогенеза. И при мъжете, хормонът присъства в организма още от периода на бременността на майката. При тях обаче това се случва още в нейното начало. Въпреки това, след започването на пубертета, нивата на Антимюлеров хормон постепенно започват да намаляват и се запазват ниски и след достигане до зрялост.

Забременяването с нисък АМХ при мъжа обаче не е един от възможните рискове за установяване на мъжки фактор, а тъкмо напротив! Това е нещо напълно нормално, така че няма причина, поради която да Ви безпокои.

Забременяване с нисък АМХ при жената

Ниските нива на АМХ обикновено се възприемат като ясен индикатор за намален яйчников резерв. Напълно естествено е, с напредването на възрастта, нивата на Антимюлеров хормон в тялото на жената да намаляват. Ако хормонът е в по-ниски от обичайните количества при жени в по-млада репродуктивна възраст, то това е знак за преждевременно намален или изчерпан яйчников резерв.

В зависимост от количествата Антимюлеров хормон, Фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон и Инхибин Б, избраният от Вас репродуктивен специалист би могъл да прецени кой е най-подходящият метод за лечение.

И до днес, не съществуват медикаменти, които да увеличават броя на яйцеклетките в женското тяло. Тъкмо поради тази причина, основният фокус на терапията при жени, правещи опити за забременяване с нисък АМХ, включва подобряване на качеството на яйцеклетката. Допълнителната стимулация играе важна роля за оптимизирането на опитите за зачеване и по-скорошното родителство.

Възможности за забременяване

 • Забременяване с нисък АМХ по естествен път е напълно възможно, особено в по-ранна репродуктивна възраст, както ще се убедите и от проучванията, цитирани по-долу.
 • Най-често, при опити за забременяване с нисък АМХ, това са методите за асистирана репродукция.
 • Лечението в хода на опитите за забременяване с нисък АМХ би могло да комбинира и процедура по ин витро оплождане и хормонална терапия.
 • При някои жени, страдащи от изчерпан яйчников резерв, донорството на яйцеклетки се оказва по-подходящата алтернатива за техния индивидуален случай.

Затова и независимо от колко време правите опити за зачеване, ако със своя партньор срещате трудности и особено ако сте в по-напреднала възраст, незабавно потърсете лекарско мнение и изследвайте нивата на Антимюлеровия хормон в своето тяло.

Забременяване с нисък АМХ по естествен път

Както вече стана ясно, ако Вашият лекар е установил ниски нива на Антимюлеров хормон, това означава, че яйниковият Ви резерв не е достататъчно висок, за да позволи забременяването да се случи толкова бързо, колкото желаете. И, не, това далеч не означава, че забременяване с нисък АМХ е невъзможно.

 • Скорошно проучване доказва, че при жени, на възраст под 35 години, вероятността за забременяване с нисък АМХ или много нисък АМХ по естествен път е средно между 28 и 41%.

В случай, че правите опити за зачеване по естествен път, без да прибягвате до прием на хормонални медикаменти или някой от асистираните репродуктивни методи, имаме няколко съвета, които биха могли да Ви бъдат от полза.

Приемайте Витамин D!

Проучвания показват, че жени, страдащи от липса на Витамин D, е по-вероятно да имат понижен Антимюлеров хормон. Бихте могли да приемате витамина по различни начини – както чрез хранителни добавки, така и чрез обмиследна диета, богата на полезни вещества. Който и начин да изберете, не пропускайте да следите нивата на витамина в организма си чрез редовни кръвни тестове.

Приемайте L-Arginine!

Приемът на L-Arginine допринася за подобряване на качеството на яйцеклетките. По този начин, макар и да са по-малко на брой, забременяването с нисък АМХ би могло да е поне в по-малка степен затруднено.

Намалете стреса!

В хода на опитите за забременяване с нисък АМХ, си позволявайте да отделяте повече време за почивка и грижа за себе си. Позволявайки на тялото си да се отпусне, това неминуемо ще се отрази добре на качеството на Вашите яйцеклетки и нивата на Антимюлеров хормон в организма.

Приемайте куркума!

Възможно е да Ви звучи странно, но в редица случаи една от основните съставки на куркумата – веществото куркумин, има много благоприятно действие върху качеството на яйцеклетката.

Ще го откриете и като хранителна добавка, която бихте могли да приемате ежедневно, заедно с храната или под формата на чай. Обърнете внимание, че резултатите са получени в следствие от проведени проучвания с животни. Повече информация ще откриете тук, тук и тук.

Стойте далеч от токсини, парабени и Бисфенол А!

Токсините са вредни вещества, които са навсякъде около нас – далеч не само в консумираните храни и напитки. Няколко проучвания, проведени през последните години, доказват, че е налице връзка между високите нива на Бисфенол А (BPA) и ниските нива на Антимюлеров хормон.

 • Според едно от проучванията, в организма на повечето жени-участници имало силно завишени количества BPA. При тези, при които нивата били най-високи, спадът в количествата АМХ в тялото достигал до 22%.
 • Второто проучване установява наличие на Бисфенол А при всички (100%) от участниците. То също установява връзката между този фактор и ниските нива на АМХ.

Избягването на вредния BPA би могло да бъде предизвикателство в забързаното ежедневие. Въпреки това, Ви съветваме да намалите, поне доколкото е възможно, досега си с това вещество. За тази цел, най-лесното, което бихте могли да направите, е да не консумирате храни, чиито опаковки съдържат Бисфенол А.

Пестицидите също имат доказано негативно въздействие върху нивата на Антимюлеровия хормон в женското тяло.

Забременяване с нисък АМХ чрез асистираните репродуктивни технологии

Най-често, специалистите съветват жените, правещи опити за забременяване с нисък АМХ, да направят опит за ин витро оплождане.

В случай, че нивата на Антимюлеровия хормон не са прекомерно ниски и би могло да се въздейства върху качеството на яйцеклетката, бихте могли да опитате с процедура по инвитро оплождане на естествен цикъл. В този случай, не се получава свръхстимулация на организма с цел развитие на повече на брой фоликули и отделяне на по-голям брой яйцеклетки. Обратно, проследява се естествено настъпилата овулация и оплождането се извършва с единствената освободена яйцеклетка.

Най-често, преди пристъпване към ин витро на естествен цикъл в условията на опити за забременяване с нисък АМХ, специалистите предписват прием на DHEA или някакъв вид хранителна добавка за репродуктивно здраве.

Друга възможност, преди пристъпване към ин витро процедура, е прибягване до процедура по Интерутеринна инсеминация (IUI).

Резултати от проведени проучвания в областта

 • При жени, на възраст под 35 години, процентът на жените, забременели с нисък АМХ, е средно между 28 и 41%. Това показват резултатите от проучване в областта.
 • Друго проучване, направено сред жени между 21 и 42 години, показва, че голяма част от участниците, правещи опити за забременяване с нисък АМХ, успяват да заченат по естествен път.
 • За много жени, донорските яйцеклетки не се разглеждат като възможност, независимо дали поради финансови причини или заради желанието им да имат биологично свое дете. В този случай, вслушайте се в нашите съвети и в наставленията на своя репродуктивен специалист и, от сърце вярваме, че ще успеете!

Забременяване с нисък АМХ с донорски яйцеклетки

При жените, правещи опити за забременяване с нисък АМХ, които не се радват на успех след проведена ин витро процедура, прибягването до донорски яйцеклетки е алтернативна възможност. Разбира се, не е лесно нито за един лекар, нито за бъдещите родители да вземат такова решение.

Самата процедура се извършва по съвсем сходен начин с традиционната ин витро процедура, като оплождането се случва извън тялото на двамата партньори. В случай, че по-рано сте прибягвали до замразяване на свои яйцеклетки, тазбира се, бихте могли да използвате и тях за процедурата.

Какъвто и да е Вашият случай, Ви съветваме да не позволявате на тъжните мисли да Ви споходят и да Ви доведат до примирение. Тъкмо напротив – бъдете активни, оптимисти и опитвайте! Желаем Ви успех!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Call Now Button
Scroll to Top