Замразяване на яйцеклетки

Замразяване на яйцеклетки, известно още като криопрезервация на зрели яйцеклетки, е метод, използван за запазване на способността на жените да забременеят в бъдеще.

Яйцеклетките, извлечени от вашите яйчници, се замразяват неоплодени и се съхраняват за по-късна употреба. Замразената яйцеклетка може да бъде размразена, комбинирана със семенна течност в лабораторни условия и имплантирана в матката (ин витро оплождане).

Вашият лекар може да ви помогне да разберете какъв е принципът на замразяването на яйцеклетки, потенциалните рискове и дали този метод за запазване на плодовитостта е подходящ за вас, въз основа на нуждите и репродуктивната ви история.

Защо се прави замразяване на яйцеклетки?

Замразяване на яйцеклетки може да е опция за вас, ако не сте готова да забременеете сега, но искате да сте сигурна, че можете да забременеете в бъдеще.

За разлика от замразяването на оплодени яйцеклетки (криоконсервация на ембриони), замразяването на яйцеклетки не изисква семенна течност, тъй като яйцеклетките не се оплождат, преди да бъдат замразени. Точно както при замразяването на ембриони обаче, ще трябва да използвате лекарства за да се предизвика овулация, така че да произведете множество готови за извличане яйцеклетки.

Може да помислите за замразяване на яйцеклетки, ако:

 • Страдате от здравословен проблем или има обстоятелства, които могат да повлияят на плодовитостта ви. Те могат да включват сърповидно-клетъчна анемия, автоимунни заболявания като лупус и полово разнообразие, като например транссексуалност.
 • Имате нужда от лечение на онкологично или друго заболяване, което може да повлияе на способността ви да забременеете. Някои медицински лечения като радиация или химиотерапия могат да навредят на вашата плодовитост. Замразяването на яйцеклетки преди лечението може да ви позволи да имате биологични деца по-късно.
 • Подлагате се на ин витро оплождане. Когато се подлагат на ин витро оплождане, някои хора предпочитат замразяването на яйцеклетки пред замразяването на ембриони по религиозни или етични причини.
 • Искате да запазите по-младите яйцеклетки сега за бъдеща употреба. Замразяването на яйцеклетки в по-млада възраст може да ви помогне да забременеете, когато сте готови.

Можете да използвате замразените си яйцеклетки, за да опитате да заченете дете със сперма от партньор или донор. Донорът може да бъде известен или анонимен. Ембрионът може също да бъде имплантиран в матката на друго лице, за да износи бебето (гестационен носител).

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Рискове при замразяване на яйцеклетки

Замразяването на яйцеклетки крие различни рискове, включително:

 • Странични ефекти, свързани с употребата на лекарства за фертилитет. Рядко, употребата на инжекционни лекарства за фертилитет като синтетичен фоликулостимулиращ хормон или лутеинизиращ хормон за предизвикване на овулация може да доведе до подуване и болка на яйчниците скоро след овулация или синдром на хиперстимулация на яйчниците. Признаците и симптомите включват коремна болка, подуване на корема, гадене, повръщане и диария. Макар и рядко, е възможно развитие на по-тежка форма на синдрома, която може да бъде живото застрашаваща.
 • Усложнения, свързани с процедурата за извличане на яйцеклетки. Рядко, използването на аспирационна игла за извличане на яйцеклетки причинява кървене, инфекция или увреждане на червата, пикочния мехур или кръвоносен съд.
 • Емоционални рискове. Замразяването на яйцеклетки може да осигури надежда за бъдеща бременност, но няма гаранция за успех.

Ако използвате замразените си яйцеклетки, за да имате дете, рискът от спонтанен аборт ще зависи главно от възрастта ви по време на замразяването на яйцеклетките. Извличането и замразяването в по-късна възраст се свързва с по-висок процент случаи на спонтанен аборт, главно заради наличието на по-стари яйцеклетки.

Изследванията до момента не показват увеличение на риска от вродени дефекти при бебета, родени в резултат на замразяване на яйцеклетки. Необходими са обаче повече изследвания относно безопасността на този метод.

Как да се приготвите

Ако обмисляте да замразите яйцеклетките си, потърсете клиника за репродуктивна медицина с опит в тази област. Експертите са известни като репродуктивни ендокринолози.

Преди да започнете процеса по замразяване на вашите яйцеклетки, вероятно ще имате нужда от някои кръвни тестове, включително:

 • Изследване на яйчниковия резерв. За да определи количеството и качеството на вашите яйцеклетки, лекарят ви може да тества концентрацията на фоликулостимулиращия хормон и естрадиол в кръвта на третия ден от менструалния цикъл. Резултатите могат да помогнат да се предвиди как яйчниците ви ще реагират на стимулация. Може да са необходими и допълнителни изследвания и ултразвук на яйчниците, за да се получи по-пълна картина на функцията на яйчниците.
 • Преглед за инфекциозни заболявания. Ще бъдете изследвани за определени инфекциозни заболявания, като ХИВ и хепатит B и C.

Какво можете да очаквате

Замразяването на яйцеклетки има няколко стъпки – овариална стимулация, извличане на яйцеклетки и замразяване.

Стимулиране на яйчниците

Ще приемате синтетични хормони, за да стимулирате яйчниците си да произведат множество яйцеклетки, вместо една яйцеклетка, която обикновено се произвежда веднъж месечно. Лекарствата, които може да са необходими, включват:

 • Лекарства за стимулиране на яйчниците – инжекционни лекарства като Gonal-f или Menopur.
 • Лекарства за предотвратяване на преждевременна овулация. Вашият лекар може да предпише инжекционен агонист на гонадотропин-освобождаващ хормон като леупролин ацетат (Lucrin Depot) или антагонист на гонадотропин-освобождаващ хормон като цетрореликс (Cetrotide).

По време на лечението вашият лекар ще ви наблюдава. Ще ви бъдат направени кръвни изследвания, за да се отчете реакцията към лекарства за стимулиране на яйчниците. Нивата на естроген обикновено се повишават с развитието на фоликулите, а нивата на прогестерон остават ниски до след овулацията.

Последващите посещения ще включват също провеждане на вагинален ултразвук – процедура, която използва звукови вълни за създаване на изображение на вътрешността на вашите яйчници, с цел наблюдение на развитието на пълни с течност торбички, където яйцеклетките узряват (фоликули).

Когато фоликулите са готови за извличане на яйцеклетки – обикновено след 10 до 14 дни – инжекция с човешки хорион гонадотропин (Pregnyl, Ovitrelle) или друго лекарство може да помогне на яйцеклетките да узреят.

Извличане на яйцеклетки

Извличането на яйцеклетки се извършва под седация (упойка), обикновено в кабинета на вашия лекар или клиника. Често срещан подход е трансвагинална ултразвукова аспирация, по време на която ултразвукова сонда се вкарва във влагалището, за да се идентифицират фоликулите.

След това иглата се прокарва през вагината и във фоликула. За изваждане на яйцеклетката от фоликула се използва смукателно устройство, свързано към иглата. Множество яйцеклетки могат да бъдат извлечени и проучванията показват, че колкото повече яйцеклетки бъдат извлечени (до 15 на цикъл), толкова по-големи са шансовете за оплождане.

След изваждането на яйцеклетката може да имате спазми. Усещането за тежест или натиск може да продължи със седмици, защото яйчниците ви остават уголемени.

Замразяване

Малко след като вашите неоплодени яйцеклетки бъдат събрани, те се охлаждат до минусови температури, за да се запазят за бъдеща употреба. Замразената неоплодената яйцеклетка малко по-трудно довежда до успешна бременност, отколкото замразената оплодена яйцеклетка (замразен ембрион).

Процесът, който най-често се използва за замразяване на яйцеклетки, се нарича витрификация. При бързо охлаждане се използват вещества, които предотвратяват образуването на ледени кристали по време на процеса на замразяване (криопротектори).

След процедурата

Обикновено можете да възобновите нормалния си начин на живот в рамките на една седмица след извличането на яйцеклетката. Избягвайте секс без предпазни средства, за да предотвратите нежелана бременност.

Свържете се с вашия доктор, ако имате:

 • Температура по-висока от 38,6 C
 • Силна болка в корема
 • Наддаване на тегло с повече от 0,9 килограма за 24 часа
 • Обилно вагинално кървене – пълнене на повече от две превръзки на час
 • Затруднено уриниране

Резултати

Когато искате да използвате замразените си яйцеклетки, те ще бъдат размразени, оплодени със сперма в лаборатория и имплантирани във вашата матка или в матката на гестационен носител.

Вашият здравен екип може да препоръча използването на техника за оплождане, наречена интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди (ICSI). При ICSI един здрав сперматозоид се инжектира директно във всяка зряла яйцеклетка.

Шансовете да забременеете след имплантиране са приблизително от 30 до 60 процента, в зависимост от възрастта ви по време на замразяването на яйцеклетката. Колкото по-възрастни сте по време на замразяването на яйцеклетките, толкова по-малка е вероятността да имате успешно раждане в бъдеще.

Референции:
Petropanagos A, Cattapan A, Baylis F, Leader A. Social egg freezing: risk, benefits and other considerations. CMAJ. 2015;187(9):666-669. doi:10.1503/cmaj.141605

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top