витрификация

Витрификация – същност, основни ползи и рискове

Витрификация е техника, използвана за замразяване на яйцеклетки, сперматозоиди и ембриони. Много двойки прибягват до нея, ако желаят да имат дете чрез асистирана репродукция. При нея се използва криоконсервация, която дава възможност за съхранение на тъкани и клетки за по-продължителен период от време. По този начин, ако жената няма партньор, но иска да запази яйцеклетките си, може да ги замрази за неопределен период и оплоди, когато пожелае.

Има две основни техники на замразяване. Това са Slow freezing (бавно) и витрификация (бързо). При първата ембрионите и репродуктивните клетки биват изложени на постоянно понижаващи се температури. Но самият процес е бавен. Благодарение на специфична среда и криопротектани, се извлича водата от гаметите и ембрионите. И ги защитават от негативното влияние на отрицателните температури. Докато при втората водните молекули се отстраняват и се заменят с по-високо ниво на консервиращ разтвор, преди да бъдат поставени в течен азот. Замразяването (криоконсервацията) става за милисекунди и може да помогне за предотвратяване на разграждането на клетките по време на процеса на размразяване, оплождане и трансфер.

Има две основни техники на замразяване. Това са Slow freezing (бавно) и витрификация (бързо). При първата ембрионите и репродуктивните клетки биват изложени на постоянно понижаващи се температури. Но самият процес е бавен. Благодарение на специфична среда и криопротектани, се извлича водата от гаметите и ембрионите. И ги защитават от негативното влияние на отрицателните температури. Докато при втората водните молекули се отстраняват и се заменят с по-високо ниво на консервиращ разтвор, преди да бъдат поставени в течен азот. Замразяването (криоконсервацията) става за милисекунди и може да помогне за предотвратяване на разграждането на клетките по време на процеса на размразяване, оплождане и трансфер.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Витрификация – основни ползи

Технологията не се използва само в репродуктивната медицина. Най-общо казано, тя е метод за трансформиране на нещо в стъклоподобно вещество. Терминът произлиза от латинското „vitreum“, което означава стъкло. Витрификацията се използва за превръщане на пясъка в стъкло, за придаване на лъскав завършен вид на керамичните съдове и за стабилизиране на ядрените отпадъци за по-безопасно изхвърляне.

В медицината въпросният метод намира широко приложение за превръщане на водните молекули в клетките в стъклена структура, а не в ледени кристали.

Доскоро единственият метод за замразяване на яйцеклетки (или неоплодени яйцеклетки) е бил този на бавно замразяване. Той се използва основно за замразяване на семенна течност или ембриони. Ала при криоконсервацията на яйцеклетки този процес има доста рискове. Ето защо постепенно навлиза по-бързият, който е по-ефикасен.

Криоконсервацията на яйцеклетки, при която се извършва витрификация, се изисква охлаждане на яйцеклетката, докато достигне -320º по Фаренхайт. Тази температура на замръзване спира биологичния процес вътре в клетките, което позволява безопасно съхранение и употреба за в бъдеще. При метода на бавното замразяване яйцеклетката бива охладена, докато достигне желаната температура. Той обаче не е съвършен и води до някои проблеми. Когато се размрази, тя често бива повредена и неизползваема.

Бързо или бавна техника на замразяване?

Ледените кристали, образуващи се при бавното замразяване, са основният проблем, с който се сблъсквали специалистите. В сравнение с ембрионите или семенната течност, яйцеклетките съдържат много повече вода. Ето защо криоконсервацията им води до образуването на кристали, които могат да ги разградят и така да възпрепятстват оплождане. За да помогнат за минимизиране на броя на ледените кристали, учените премахват част от водата, но не и цялата.

При витрификация процесът на замразяване е толкова бърз, че ледените кристали нямат шанс да се образуват. Процесът прави замразяването на яйцеклетки много по-жизнеспособен вариант за жените, които прибягват до изкуствено оплождане.

Въпросната техника се използва и за криоконсервация на ембриони и семенна течност. След нея процентът на забременелите жени е по-голям в сравнение с методите на бавно замразяване.

Как работи витрификацията?

Използвайки яйцеклетки, например, витрификацията изисква високи концентрации на криоконсерванти или вещества против замръзване. Тъй като тези химикали са потенциално токсични за материала, техниката изисква специални грижи.

Овоцитът първо се поставя във вана с антифриз с по-ниска концентрация. Разтворът също така съдържа малко захароза (захар), за да помогне за изтеглянето на водата от яйцеклетката. След това тя се поставя в силно концентриран разтвор с антифриз за по-малко от минута, като същевременно се замразява моментално.

След витрификацията яйцеклетките могат да се съхраняват в специални криогенни фризери, направени за тази цел.Те се държат в специални малки сламки. Когато дойде време за размразяване, овоцитът трябва да се затопли бързо и веднага да се извади от разтвора.

Веднъж размразена, яйцеклетката може да бъде оплодена с помощта на ин витро оплождане (IVF) с интрацитоплазмено инжектиране на сперма (ICSI). ICSI включва вземане на един сперматозоид и инжектирането му директно в яйцеклетката. Изкуствено оплождане, при което се оставя самият сперматозоид сам да достигне до яйцеклетката, е невъзможно. Причината е, че процесът на замразяване втвърдява външната мембрана на яйцеклетката.

Кога се използва техниката за замразяване на замразяване на яйцеклетки, сперматозоиди и ембриони?

Витрификация се използва за криоконсервиране на ембриони, яйцеклетки, семенна течност и дори овариална тъкан. Ситуациите, при които може да се използва техниката включват:

Запазване на плодовитостта преди лечение на рак

Някои видове лечение на рак причиняват стерилитет. Ако една жена замрази яйцеклетките си преди да ги започне, тя има по-висок шанс да забременее инвитро на по-късен етап от живота си. Същото важи и за мъжете, които могат да криоконсервират семенна течност и я използват за оплождане на яйцеклетка, за да имат дете след това.

От друга страна замразяването на овариална тъкан е сравнително нова технология. Тя е особено полезна при млади момичета, които не са преминали през пубертета. В този случай на тях не могат да се извлекат зрели яйцеклетки от техните яйчници. Въпреки това тъканта на яйчниците може да бъде криоконсервирана. Ала методът все още е експериментален.

Витрификация при определено медицинско състояние

До витрификация също се прибягва, ако е налице медицинско състояние, което може да окаже влияние върху фертилитета на една двойка. Ако при жената има риск от ранна менопауза или първична яйчникова недостатъчност (преждевременна яйчникова недостатъчност), тя може да замрази яйцеклетките си, когато е по-млада и те все още са здрави и качествени.

Замразяване на ембриони след IVF

Всички допълнителни ембриони, останали по време на един инвитро цикъл, могат да бъдат криоконсервирани с помощта на витрификация. До момента изследванията показват, че има по-голям успех при ембриони, замразени по бързия метод, отколкото по бавния. Дори някои репродуктивни специалисти предпочитат да правят ЗЕТ (замразен трансфер) вместо свеж, защото при много жени успеваемостта е по-висока.

Витрификация за банки за донори на яйцеклетки

Благодарение на технологията за витрификация, една двойка може да получи замразени яйцеклетки от донор, които да използва за инвитро.

Удължаване на шансовете за дете на по-голяма възраст

Замразяването на яйцеклетки с цел избягване на свързаното с възрастта безплодие все още е спорно. Американското дружество по репродуктивна медицина, например, е против идеята, заявявайки, че техниката е твърде нова. Изследванията не показват ясно, че потенциалните ползи надвишават рисковете.

Безопасността на замразяването на яйцеклетки в продължение на години все още не е добре разбрана. По-голямата част от изследванията се фокусират върху яйцеклетки, замразени за няколко часа или месеци. Ала у нас и по света има случаи, в които жените са забременели и родили здраво дете дори след като яйцеклетките им са били замразени в продължение на години.

Витрификация – колко е ефективна?

Статистиката показва, че в сранение с бавното замразяване, след използването на техниката има по-добри нива на оцеляване на яйцеклетки, ембриони или сперматозоиди. Предишни изследвания са установили 87% на оцеляване при витрификация в сравнение със 70% при бавното замразяване.

По данни на проучване от 2024 г., витрификацията е довела до подобрения в ефикасността на консервирането на яйцеклетките. Има и редица разработки, които могат да помогнат за подобряване на оцеляването на яйцеклетките, по-високи нива на бременност и живи раждания.

Едно проучване от 2018 г. установява, че процесът на витрификация и размразяване води до по-малък процент бременност и живи раждания в сравнение с яйцеклетките, които не са преминали през процеса на витрификация и затопляне. Изследователите предполагат, че витрификацията може да има отрицателни ефекти върху степента на оплождане, развитието и качеството на ембриона и нивата на живородени деца.

Според изследване от 2019 г. бременността и раждаемостта са били по-добри с яйцеклетки, сперматозоиди и ембриони, които са били замразени с витрификация. Освен това не изглежда да има повишен риск от вродени дефекти при децата.

Бъдещото подобрение на техниките за витрификация може да включва по-малко цитотоксични разтвори и устройства за витрификация, които да помогнат за стандартизиране на самия процес на криоконсервиране.

Какви са рисковете от витрификацията?

Необходими са допълнителни изследвания, за да се разгледа дългосрочното развитие на бебета, родени в резултат на процеса на витрификация. Някои потенциални рискове от метода включват:

Рискове при извличане на яйцеклетки

Те са свързани със стимулация на яйчниците и извличане на яйцеклетки. Въпреки че шансът за сериозен проблем е малък, процесът на извличане на яйцеклетки включва риск от болка, инфекция на яйчниците или таза и нараняване на пикочния мехур, червата, матката или яйчниците.

Излагане на криоконсерванти

Има опасения, че прекомерното излагане на криоконсерванти може да бъде вредно за яйцеклетките, сперматозоидите или ембрионите. Винаги се търсят нови методи за допълнително намаляване на времето, през което са изложени на потенциално токсични химикали.

Витрификация и рискове, свързани с IVF

При жените, които след това се подлагат на инвитро оплождане с помощта на витрифицирани яйцеклетки, има рискове, свързани с процеса на IVF. Например многоплодна бременност, която е трудна за износване.

Синдром на овариална хиперстимулация

Данните за ефектите от тези практики остават донякъде ограничени, но може да представляват риск за синдром на овариална хиперстимулация (СОХС). При леки до умерени случаи на СОХС жените могат да получат симптоми като гадене, главоболие, умора, раздразнителност, чувствителност на гърдите и коремна болка. В по-тежки случаи се стига до повръщане и дехидратация, задух и кръвни съсиреци.

Съществуват и емоционални рискове, свързани с всяко лечение на безплодие, през което преминават много двойки. Витрификацията е предпоставка за бъдеща успешна бременност, но не дава гаранция за това.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Ако ви предстои стимулация, то със сигурност ще ви извадят определен брой яйцеклетки. Част от тях могат да минат през витрификация, преди да бъдат оплодени и поставени при трансфер. Същото важи и за изваждане на яйцеклетка на естествен цикъл. За да събере поне 2 или 3, които да се използват по-късно, те трябва да бъдат оплодени и криоконсервирани.

Ако ви предстои стимулация, то със сигурност ще ви извадят определен брой яйцеклетки. Част от тях могат да минат през витрификация, преди да бъдат оплодени и поставени при трансфер. Същото важи и за изваждане на яйцеклетка на естествен цикъл. За да събере поне 2 или 3, които да се използват по-късно, те трябва да бъдат оплодени и криоконсервирани.

Този текст има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top