здравето на яйцеклетките

Как да подобрим здравето на яйцеклетките си?

Броят на яйцеклетките е добре познат фактор за репродуктивния статус на жената. Искаме да ви запознаем с един, може би още по-важен фактор за успешно зачеване – качеството на яйцеклетката.

Много жени се сблъскват за първи път с термина „качестена яйцеклетка“ в хода на опитите си за зачеване, били то по естествен път или чрез АРТ.

Качеството на яйцеклетките: Какво е и защо е от значение

Качеството на яйцеклетката е основен фактор в процесите на оплождане. Възможно е то да е предопредели шансовете за успех, особено при зачеване в по-късна възраст.

Какво е качествена яйцеклетка?

Качествената яйцеклетка може да се определи като яйцеклетка, която носи качествен, непроменен генетичен материал. Такава яйцеклетка бива оплодена по-лесно, от нея се развива здрав ембрион, който се имплантира успешно в маточната лигавица и дава началото на развитието на здрав плод.

Качеството на яйцеклетките варира до голяма степен, най-вече с репродуктивната възраст на жената. С напредването на възрастта, рискът от хромозомни (или генетични) аномалии се увеличава и качеството на яйцеклетките се влошава.

Жените с лошо качество на яйцеклетките трудно забременяват.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Кое влошава качеството на яйцеклетката?

Всяка жена се ражда с определен брой яйцеклетки, който с годините постепенно намалява. В миналото се е смятало, че единствено възрастта е определяща за качеството на женските полови клетки. Според по-скорошни проучвания обаче това не е точно така.

Възрастта, сама по себе си, не води до увреждане на яйцеклетките. За това са виновни оксидативния стрес и всички други вредни въздействия, на които е подложена и всяка друга клетка в нашето тяло. За разлика от други клетки в нашия организъм, яйцеклетките, за съжаление, нямат способността да се размножават и регенерира. По тази причина, те са основни потърпевши.

Влошаването на качеството на яйцеклетката се състои основно в увреждане на нейната ДНК и появата генетични и хромозомни аномалии. Най-често срещаните, и с най-голямо значение за способността за зачеване и износване на здрав плод, са аномалиите в броя хромозоми, които носи една яйцеклетка. Ако нормалната, качествена яйцеклетка, носи 23 хромозоми (нарича се еуплоидна), то некачествената яйцеклетка може да има 22 или 24 хромозоми (т. нар. анеуплоидия).

Анеуплоидната яйцеклетка най-често води до развитието на некачествен ембрион, нарушения в имплантацията и аборт в първия триместър

Възможно ли е да се измери качеството на яйцеклетката?

На теория, да, но на практика това не се прави рутинно. Изследването на ембриона може индиректно да ни даде информация за качеството на яйцеклетката посредством т. нар. преимплантационен генетичен тест. Откриването на анеуплоиден ембрион (с брой кромозоми различен от 46) означава с голяма сигурност, че яйцеклетката е била анеуплоидна. Сперматозоидите много рядко са причина за анеуплоидия на ембриона (в по-малко от 10% от случаите).

Възможни проблеми и решения

Най-често посочваният проблем от лекарите, що се отнася до жени, изпитващи трудности със забременяването, е „некачествени“ или „остарели“ яйцеклетки. С други думи – не добро здраве на яйцеклетките. 

Решенията, които те обичайно препоръчват са няколко:

 • Избор на донор на яйцеклетки,
 • Инвитро фертилизация (IVF),
 • Осиновяване.

Това, което много жени обаче не знаят, е, че има и други начини, за насърчаване на репродуктивното  здраве.

Жизненият цикъл на яйцеклетката до настъпване на овулацията продължава около 90 дни. През този период женската полова клетка започва да се променя и узрява. Затова е много важно да бъде предпазена  от вредни фактори, които могат да й се отразят негативно.

Нека разгледаме всеки от тях поотделно и да проследим възможните последици.

#1 Здравословен приток на кръв към яйчниците – По-добро качество на яйцеклетките

Притокът на кръв, богата на кислород, към яйчниците е изключително важен. Възможно е той да бъде ограничен в случай, че тялото се дехидратира или не се движи достатъчно. По-сгъстена кръв в организма също би могла да има негативен ефект.

Ето няколко полезни съвета:

 • Пийте поне по 8 чаши вода всеки ден! Дехидратацията на тялото предизвиква сгъстяване на кръвта. По този начин циркулацията й в организма става по-слаба. Важно е обаче водата, която приемате, да не е бутилирана в пластмасова опаковка
 • Тренирайте! Открийте своя начин, по който Ви е приятно да се раздвижвате – чрез по-дълги разходки, танци или йога за подобряване на фертилното здраве, например. Упражненията подпомагат кръвообращението и така свежа кръв достига до клетките и им доставя кислород.
 • Подарете си гинекологичен масаж! Благодарение на масаж на матката и яйчниците, кръвта се обновява и освежава с кислород. Най-подходящият период за това е след приключването на месечния цикъл до началото на овулацията.

#2 Хормонален баланс

Поради фактори, които са част от заобикалящата ни среда, все повече жени губят баланса на хормоните в тялото си. Високи нива на стрес и спазване на диети, които не доставят всички необходими вещества на организма, влияят негативно и върху здравето на яйцеклетките.

Когато това се случи, работата на яйцеклетките и редовният месечен цикъл се нарушават, а впоследствие – овулацията е възможно да не настъпи.

Ето няколко полезни съвета:

 • Изчистете вредните токсини от организма си!
 • Приемайте суперхраната Мака! Мака действа благотворно на организма, като контролира количеството естроген и увеличава нивата на прогестрон. По този начин двата хормона се балансират и подготвят тялото за желаната бременност.
 • Намалете излагането на ксенохормони, доколкото е възможно! Ксеноестрогените, наричани още ксенохормони, представляват химични хормони, които само биохимично имитират естрогена.
 • Приемайте Витекс! Ако нивата на фоликулостимулиращи хормони в организма са високи, Витекс ще помогне за регулиране на нивата прогестрон и ще балансира хормоните в тялото.

#3 Храна за качествени яйцеклетки

Храната, която приемате през периода, в който яйцеклетката се развива и узрява, също оказва влияние върху здравето на яйцеклетките.

Ето какво препоръчваме да включите в менюто си:

 • Зеленолистни зеленчуци
 • Сьомга
 • Тиквено семе
 • Сусамово семе
 • Куркума
 • Джинджифил.

Храни и напитки, които могат да увредят здравето на яйцеклетките:

 • Цигари
 • Кофеин
 • Алкохол
 • Захар
 • Сода
 • Диета, базирана на нисък прием на мазнини
 • Трансмазнини
 • Високо преработени храни
 • Храни, съдържащи ГМО.

#4 Хранителни добавки, които подобряват качеството на яйцеклетките

Вълшебното трио“ за по-добро здраве на яйцеклетките

 • Фолиевата киселина отдавна е позната като витамин, необходим на жените в детеродна възраст. Особено препоръчителен е приемът му, когато е в недостиг. Такъв е случаят при наличието на репродуктивни промени. Фолиевата киселина е необходима и по време на самата бременност, след успешно зачеване. Тя предпазва плода в хода на неговото развитие и противодейства на евентуални дефекти на невралната тръба.  Според скорошни проучвания, когато фолиевата киселина се приема в комбинация с два мощни антиоксиданта, резултатът е забележителен!
 • Това са мио-инозитол и мелатонин. Заедно, трите вещества спомагат за по-добро качество и здраве на яйцеклетките. В допълнение, мио-инозитолът подобрява инсулиновата чувствителност, а оттам – и функцията на яйчниците. 
  Мио-инозитол увеличава успеха при фертилизация

Други важни за качеството на яйцеклетката нутриенти

 • Коензим Q10. Убиквинолът представлява активен Коензим Q10, който директно се усвоява от организма. Съгласно проведени изследвания, той влияе положително върху качеството на яйцеклетките и шансовете за зачеване – особено при жени над 35 години. Ако приемът му се съчетае и с прием на антиоксиданти, ефектът за по-добро качество на яйцеклетките би бил още по-задоволителен.
 • L-аргинин.Тази аминокиселина доказано подпомага функцията на яйчниците и повишава шансовете за зачеване, особено когато се приема в големи дози от жени, преминаващи през опити за инвитро фертилизация.
 • Мака. Мака балансира хормоните в организма, без самата тя да съдържа каквито и да е хормони в себе си. Това е възможно чрез подхранване на ендокринната система. Приемът й е препоръчителен при подготовка на тялото за бременност и процедура по инвитро фертилизация, тъй като съдейства за хормоналния баланс и здравето на женските яйцеклетки.
 • Пчелно млечице. Пчелното млечице повишава качеството на яйцеклетката. Препоръчва се да се приема поне три месеца преди започване на опитите за забременяване или от началото на процедура по инвитро фертилизация.

#5 Стрес и качество на яйцеклетките

Ежедневието ни всеки ден става все по-забързано, а задачите, които трябва да изпълним – все повече на брой. Оттам – стресът нараства и неминуемо се отразява на женското фертилно здраве. Тялото на жени, които постоянно са подложени на високи нива на стрес, произвежда пролактин, кортизол и други хормони, влияещи негативно на редовната овулация.

Препоръчваме Ви да намалите нивата на стрес, като се фокусирате върху тази своя цел! Разнообразете деня си с по-успокояващи дейности, които ще позволят на ума и тялото Ви да отпочинат и да се заредят с нова енергия.

 • Разходете се на въздух и освежете мисълта си!
 • Вземете си дълъг душ или се потопете във вана с приятен и отпускащ аромат!
 • Грабнете някоя от любимите си книги и потънете в нейните страници!
 • Подарете си масаж, благодарение на който цялото Ви тяло ще се отпусне и ще релаксира!
 • Пригответе си билков чай с успокояващо действие – например, от лайка или мента!
 • Медитирайте!

Грижата за репродуктивното здраве и, по-специално, за качеството на яйцеклетките, става все по-важна с напредването на годините. На Вашето внимание представихме някои дребни изменения, които можете да пригодите към ежедневието си, за да подобрите състоянието си.

Ако Ви допадат и желаете да се придържате поне към част от тези препоръки, следвайте ги поне в рамките на 90 дни, за да бъде ефектът им най-забележим.

А междувременно –пазете спокойствието си и не спирайте да се усмихвате!

2 коментара по “Как да подобрим здравето на яйцеклетките си?”

  1. FertilAid България

   Благодарим Ви от сърце! Радваме се, че статията ни Ви е харесала и Ви е била полезна.
   Ако имате интерес към друга тема и желаете да прочетете в блога ни още статии, които ще Ви бъдат от полза, не се колебайте да ни пишете. 🙂
   Отворени сме към Вашите предложения и оставаме на Ваше разположение!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top