бременност и миома

Бременност и миома – има ли рискове?

Бременност и миома е често срещана комбинация при жените, на които им предстои да станат майки. В много случаи, още преди да забременеят, някои знаят за въпросните образувания в матката. Други пък не подозират за тях и научават, че ги имат, когато отидат на преглед след зачеване.

Фиброидите, наричани още лейомиоми, са неракови тумори, които растат в утробата. Не е нещо необичайно да се появяват при жените. Но в някои случаи могат да повлияят както на плодовитостта, така и на бременността.

Съчетанието бременност и миома може да завърши успешно в много от случаите, защото израстъците най-често са малки. И не причиняват големи усложнения. Но ако са по-големи, те влияят на зачеването, развитието на плода и раждането.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Кои са основните симптоми на миома при бременност?

Фиброидите са доброкачествени, хормонално чувствителни тумори, които се наблюдават при 2-5% от случаите на бременност. Те често остават незабелязани, тъй като не винаги предизвикват признаци или симптоми. Според това къде се намира една миома, най-често те биват откривани в тялото на матката. При близо 85% от случаите тя е една, но и има и такива с повече, но те са малки и не създават дискомфорт.

При бременност и миома, ако тя е симптоматична, основната индикация за лекарите е необичайно кървене, което прилича на менструалното. Но е доста по-обилно и продължително.

Бременност и миома – кои са основните симптоми?

Фиброидите по време на бременност предизвикват:

 • силни спазми, подобни на менструалните;
 • широко разпространена болка и напрежение в стомаха;
 • проблеми с храносмилането, като запек;
 • повишена нужда от уриниране, ако фиброидите оказват натиск върху пикочния мехур.

Жените също могат да имат затруднения при уриниране или болки в гърба, но тези симптоми са сравнително необичайни.

Как фиброидите влияят на бременността?

Миомите обикновено не оказват значително влияние върху бременността. Много жени успяват да заченат нормално въпреки тях. И раждат без проблеми. В някои случаи, ако се налага, лекарите могат да отстранят фиброид непосредствено след раждането.

Все пак една бременност и миома крие рискове от:

 • загуба на плода;
 • преждевременно раждане;
 • преждевременно разкъсване на феталните мембрани, водещо до ранно изтичане на водите;
 • кръвоизлив преди раждането;
 • когато плодът е в неправилната позиция;
 • затруднено раждане;
 • кръвоизлив след раждането;
 • некроза, нарушаваща кръвоснабдяването или причиняваща клетъчна смърт.

Понякога миомите могат да причинят безплодие. Проучванията обаче не откриват как точно се случва това, но смятат, че размерът и позицията на фиброидите определят степента на тяхното въздействие върху тялото.

Бременност и миома е случай, който налага по-сериозно следене от страна на гинеколога или репродуктивняи сепциалист. От друга страна фиброидите могат да повлияят на зачеването. Те могат да запушат фалопиевите тръби – каналите, през които преминава яйцеклетката, преди семенната течност да я оплоди. Така оплодената яйцеклетка може да не успее да се прикрепи (имплантира) към стената на матката заради миомата/те.

Как се процедира при една бременност с миома?

Гинеколозите могат да препоръчат различни хирургични процедури за лечение на фиброиди по време на бременност. В случаите, ако те са особено големи, хирургът може да извърши миомектомия, с което да ги премахне. Но това се случва рядко, защото операцията може да доведе до допълнителни усложнения за бременната.

Отстраняването на миома по време на раждане със секцио става все по-често срещано. Но и то крие своите рискове. Ето защо се извършва само, ако е необходимо. Понякога лекарите решават да изчакат след раждането, за да премахнат израстъка/ците.

Бременност и миома може да завърши с хистеректомия. Операцията елиминира риска от появата на нови фиброиди, но при нея се премахва матката. Ето защо се налага прекъсване на бременността, на което никоя жена, която няма деца, не би се съгласила.

Миома по време на бременност – какъв риск крие за бебето и майката?

Друг въпрос, който много жени с миома си задават, е дали маточните миоми ще представляват риск за тяхното здраве или благосъстоянието на бебето в утробата им. При повечето случаи на бременност и миома всичко протича нормално и завършва с вагинално раждане. Но при други случаи фиброидите причиняват усложнения. Ала всичко зависи от техния размер и местоположението им.

Най-важният фактор дори по-важен от нейния размер, е къде се намира миомата. Например, една жена може да има невероятно голяма в горната част на матката. Тя може изобщо да не повлияе на бременността, въпреки невероятно големия размер на миомата. Следователно жените не трябва автоматично да приемат, че при бременност и миома може да има фатален край за бебето.

Понякога фиброидите могат да повишат риска от спонтанен аборт през първия или втория триместър. Това важи за миоми, разположени в маточната кухина, а не в маточната стена. Има няколко проучвания, които показват, че фиброидите могат да повишат риска от мъртво раждане, нестандартно разположение на плода, преждевременно раждане или отлепване на плацентата. Има обаче също толкова много проучвания, които показват, че това не е така.

Най-сериозното усложнение, което миома при бременност може да причини, е когато плацентата расте близо до нейната повърхност. Ако това се случи, то води до лишаване на бебето от основни хранителни вещества. И има вероятност то да се роди с по-ниско тегло. В по-тежки случаи наличието на миома на матката може да доведе до преждевременно спукване на околоплодния мехур. Фиброидите могат да блокират родовия канал, което да усложни процеса на раждане.

При бременност и миома е малко вероятни израстък/ци да повлияят негативно на бебето по някакъв начин. Случаите, в които то може да получи някакви увреждания, са много редки.

Бременност и миома – усеща ли се болка?

При някои жени техните маточни фиброиди се активират по време на бременност. Затова болката е много често срещан симптом. При тези случаи бременните могат да използват нагревателни подложки или обезболяващи, изписани от гинеколог.

Ако миомата по време на бременност расте много бързо, това води до червена дегенерация. Някои от симптомите на това състояние са:

 • силна болка;
 • повръщане;
 • вагинално кървене;
 • гадене и дори треска.

В случай на бременност и миома болка може да се усеща не само на мястото, където се намира. Понякога тя може да се разпространява по целия гръб на жената. Обикновено тя се появява през втория триместър, но може да бъде усетена и по всяко друго време.

Ако болката от червената дегенерация е невероятно силна, това може да доведе до свиване на матката, предизвиквайки преждевременно раждане. Затова е много важно бременната да лежи и си почива, докато симптомите отшумят.

Може ли една миома да бъде предотвратена преди бременност?

Ако лекар идентифицира фиброиди преди ззабременяванетоможе да ги лекува преди стартиране опитите за зачеване. Но това ще бъде временен и неефективен подход.

Преди бременност и миома една жена може да претърпи:

 • хормонална терапия;
 • операция за отстраняване на фиброида;
 • високо интензивно ултразвуково лечение;
 • емболизация на миома на матката – процедура, която ограничава кръвоносните съдове, доставящи фиброидите.

Хормоналното лечение включва прием на хапчета и импланти, както и приемане на гонадотропин-освобождаващи хормони под формата на инжекция. От друга страна учените все още проучват как хормоналните контрацептиви действат срещу миоми, тъй като в момента няма достатъчно доказателства по темата.

Жените могат да намалят риска от развитие на миома по време на бременност, като поддържат здравословна диета и минимизират времето, което прекарват в замърсена среда. Изкуствено подсладените, преработени и консервирани хранителни продукти могат да увеличат шансовете за развитие на миома преди зачеване на бебето.

Бременност и миома – кога да се прегледате?

В повечето случаи миомите не са вредни. Жените не предполагат за тях и правят опити за забременяване без никакви притеснения. Но ако имат някои от горепосочените симптоми и се притесняват за фиброиди, трябва да отидат на гинеколог. Особено ако вече са бременни.

Ако жената с миома е забременяла, трябва да информира своя лекар. След това той трябва да я наблюдава внимателно и има предвид как се развиват миомата и бебето. И да лекува неприятните симптоми, ако се налага.

При необичайно кървене, дори и когато не знаете, че имате миома, трябва незабавно да отидете на лекар. Ако не вземете мерки, това може да доведе до желязодефицитна анемия или други усложнения.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Бременност и миома има положителна перспектива за повечето жени. При голяма част от случаите израстъците не причиняват страничен ефект, нито влияят зле на раждането.

Всяка миома е различна и дали ще предизвика усложнения зависи от нейното местоположение, както и от състоянието на жената по време на бременност. Затова проследяването им и лечението от компетентен лекар е от особено значение.

Този текст има информативен характер и не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top