бременност по седмици

Бременност по седмици – вълнуващи промени

Всяка жена, която зачене, трябва да следи своята бременност по седмици. Те са общо 40 и по време на тях ембрионът се развива с различни темпове. Постепенно се променя и тялото на бъдещата майка, за да може след 9 месеца да даде живот на бебето.

Ако имате положителен тест и ви е интересно да научите какво се случва с плода, прочетете за бременността по седмици. Любопитен факт е например, че зачатъците на зъбите се оформят още 6-7 седмица.

Бременност по седмици – какво се случва с вас и ембриона?

От 1 до 4-та

Когато забременеете, нивата на хормоните в тялото ви се променят. Но може все още да не забележите никакви признаци на това, че сте заченала.

Бременност по седмици – 5-та

По това време може би се чудите дали сте бременна. Време да направите първи тест. Това трябва да стане на първи ден от закъснението на менструалния цикъл.

6-та седмица

Бебето вече се развива бързо и вие може да усетите първите признаци на бременността като гадене, умора, често уриниране и други. През 6-та седмица може да се направи първи ултразвуков преглед.

7-ма седмица

През този период от вашата бременност по седмици ембрионът вече е с дължина от 1 см. Ако все още не сте посетили гинеколога, е време да го направите. Тогава ще чуете и сърчицето на бебето.

Бременност по седмици – 8-ма

Неприятните признаци се усилват. Бъдещата майка ходи по-често до тоалетната. Усеща и сутрешно гадене. През този период се чувства уморена и има промяна в настроенията.

9-та седмица от бременността

Ембрионът вече е с големина на фъстък. Още не ви личи, че сте бременна, но може да сте качила малко тегло.

10-та седмица

Много е вълнуващо да следите как се развива бебето по време на вашата бременност по седмици. През този период вече говорим за плод (фетус). На ултразвук се вижда мъничкото човече, което движи своите ръце и крака. Време е да помислите за пренатален скрининг.

11-та седмица от вашата бременност

Нормално е да усещате болки, подобни на тези по време на менструация. Бебето вече тежи около 11 грама. Може да имате запек, който е вследствие на бушуващите хормони в тялото.

12-та седмица

С нея приключва първият триместър. Плодът по време на тази част от вашата бременност по седмици е с големина на слива. Той е добре оформен, с всички органи и системи на мястото си.

13-та седмица от бременността

Сутрешното гадене и умората отшумяват, защото вашето тяло вече се е пригодило към бременността. Бебето е с големина колкото праскова и тежи поне 23 грама.

14-та седмица

По това време от вашата бременност по седмици може да се каже, че жената се чувства по-енергична. Лицето на бебето е по-разпознаваемо. Неговите органи вече функционират.

15-та седмица

Любопитно е, че на този етап от бременността по седмици бебето реагира на звук и светлина. Бъдещата майка наддава на тегло, променят се значително нейните коса, кожа и нокти.

16-та седмица от бременността

Хормоналните промени в тялото влияят на вашето либидо. Може да усещате по-добре движенията на бебето, което е мъниче все още, но доста по-активно.

17-та седмица

Бебето нараства прогресивно. По време на този етап от вашата бременност по седмици развитието на сърцето му е към своя край. Репродуктивната му система продължава да се усъвършенства.

18-та седмица

През тази седмица може да усещате замайване. Тогава може да направите и втория важен ултразвук, чрез който да се установи как протича развитието на бебето. Гинекологът може да съобщи с точност и пола на бебето.

Бременност по седмици – 20-та

През този период вие може да започнете да се задъхвате по-често. Причината е, че бебето се движи в корема ви все повече. Може да усещате болки в гърба и бедрата.

21-рa седмица

Време е за последни пътувания, защото след това е добре да си стоите повече вкъщи и не ходите на дълги разстояния. Бързото развитие на бебето е причината за големия ви апетит.

22-ра седмица

По време на тази част от вашата бременност по седмици органите и системите на вашето бебе се усъвършенстват. Но белите му дробове все още не са на 100% развити. Време е и за така наречените Бракстън Хикс контракции – подготвителни или фалшиви.

Бременност по седмици – 23-та

През тази седмица бебчето се учи да диша, прави гримаси, хълца. Докато вие може да имате неволно изпускане на урина и проблеми с венците и зъбите.

24-та гестационна седмица

Бебето се развива с все по-бързи темпове. Движенията му са много по-усезаеми. Матката нараства и може да усещате болка в долната част на гърба и отстрани на корема.

25-седмица от бременността

Вече сте в края на втория триместър и дискомфортът започва да се засилва. Бебето може да реагира активно на вашите емоции.

Бременност по седмици – 26-та

Вашето бебе става по-закръглено и натрупва мазнини и мускули. Неприятните усещания, свързани с растежа на матката продължават.

27-ма седмица

По време на тази част от вашата бременност по седмици коремът се увеличава още и се появяват стриите по кожата. Това е свързано с покачването на килограми и растежа на бебето в утробата.

28-ма седмица

Странно е как се променя тялото по време на всяка седмица от бременността. През 28-ма жената влиза в третия триместър, изпитва сърцебиене, изпотява се повече. Има болка в гърба и корема, която отшумява след като бебето заеме удобна позиция.

Бременност по седмици – 29-та

Бебето вече тежи поне 1 кг. Матака продължава да притиска диафрагмата и белите дробове, заради което дишате по-трудно.

30-та седмица

Рефлексите на бебето по време на тази седмица от бременността са по-осезаеми. То може да смуче пръстчетата си. А вие се чувствате по-тежка, подута и уморена, което е напълно нормално.

31-а седмица

По това време може да се чувствате все по-уморена, раздразнена и емоционална. Хубаво е да обсъдите това с вашия гинеколог. Сега трябва да си почивате пълноценно.

32-ра седмица от бременността

През тази гестационна седмица бебето няма достатъчно място в утробата, но все още мърда доста. Повечето килограми може да са причина за болки в гърба и таза.

33-та седмица

Важен етап от вашата бременност по седмици. Мозъкът и нервната система на вашето бебе са напълно развити. То продължава да наддава на килограми, което ви прави по-тежка и уморена.

34-та седмица

Макар бебето да е достатъчно голямо и няма място, то рита и вие може да усетите това. Сънливост, умора, киселини, отоци на краката, слабост, са проблемите от предишните гестационни седмици, които ще усетите и през тази.

Бременност по седмици – 35-та

Фалшивите контракции се засилват и бебето започва подготовката си за раждане. Може да имате болка в различни части от тялото, която бързо да отшумява.

36-та седмица

Бебето се е свило в матката и достига около 2 килограма и половина на тегло. Положението му се запазва такова до раждането. Коремът ви може да се измести надолу, притискайки повече вашите органи.

37-ма седмица

Бебето е готово да излезе и в следващите дни могат да се появят първи симптоми на раждане. Вие може да се чувствате все по-изморена и се нуждаете от повече почивка.

38-ма седмица от бременността

Раждането може да се случи скоро. Вие трябва да си стоите вкъщи, почивате и чакате спокойно момента. Ако все още не сте избрали болница или нямате приготвен багаж за родилното, трябва да побързате.

39-та гестационна седмица

Бебето слиза по-ниско и притиска тазовите кости. Това причинява болка. Постепенно ще започнете да усещате първите по-сериозни контракции – индикации за настъпващото раждане.

40-та седмица

Най-вълнуващата част от вашата бременност по седмици. Време е да постъпите в болница и посрещнете малкото човече, което очаквахте с нетърпение цели 9 месеца! То е готово да диша и живее извън утробата ви. Макар че може и да го преносите няколко дни, защото не всички бебета се раждат на термина си.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top