естествено-забременяване-след-40

Съвети за естествено забременяване след 40 години

Настъпването на бременност след навършване на 40 години се превръща във все по-често срещана тенденция. Живеем в забързан свят, в който ангажиментите и работата ни поглъщат дотолкова, че създаването и разрастването на едно семейство много пъти остава някак на по-заден план. От друга страна, времето минава бързо и дните се изнизват все по-неусетно. Затова и когато идеята за дете се превърне в приоритет за една двойка, често се оказва, че както жената, така и мъжът вече са в по-напреднала възраст.

Въпреки това, естествено забременяване след 40 години е напълно възможно! Разбира се, всичко зависи от индивидуалния случай при партньорите. Вижте кои са най-важните фактори, на които трябва да обърнете внимание, ако правите опити за естествено забременяване след 40 години!

Проследяване на женското репродуктивно здраве

Редовните гинекологични прегледи са силно препоръчителни за по-младите момичета и дори със задължителен характер, при малко по-възрастните дами. Това важи с пълна сила и в случаите, в които правите опити за естествено забременяване след 40 години. Причината се крие в измененията, които се случват в женското тяло с годините. Не е тайна, че често пъти забременяването преди 30-тата годишнина се случва много по-лесно от естественото забременяване след 40 години. Това обаче не е общовалидно правило и от него има редица изключения, чийто брой постоянно расте.

Хормонален баланс

Лекотата, с която се случва естественото забременяване след 40 години, в голяма степен зависи от баланса на хормоните в организма. От ключово значение за женското репродуктивно здраве са, разбира се, женските полови хормони. Здравословните количества, в които се секретират те в различните периоди на месечния цикъл и в зависимост от възрастта на жената, са ясно определени. Тъкмо затова, е много лесно чрез хормонално изследване да се установи евентуално нарушение.

Ето и кои са най-показателните полови хормони, влияещи върху общото репродуктивно здраве на жената, а и върху шансовете за естествено забременяване след 40 години:

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Фоликулостимулиращ хормон

Фоликулостимулиращият хормон е изключително показателен за нивата на яйчниковия резерв при всяка жена. Обичайно се изследва в началото на месечния цикъл (втори – пети ден). Благодарение на него, повече на брой яйцеклетки се развиват и узряват в яйчниците в периода на менструалния цикъл, предхождащ овулацията.

По-ниските стойности на Фоликулостимулиращия хормон е вероятно да подпомогнат успешното естествено забременяване след 40 години.

Лутеинизиращ хормон

Лутеинизиращият хормон допълва действието на Фоликулостимулиращия хормон. Изследван в началото на менструалния цикъл, той отново показва състоянието на яйчниковия резерв. Изследван преди овулация, той трябва да е налице във високи нива, за да подпомогне спукването на доминантния фоликул и освобождаването на зрялата яйцеклетка.

В допълнение, Лутеинизиращият хормон стимулира образуването на Естрадиол и Прогестерон. По този начин подпомага и естественото забременяване след 40 години, когато в тялото са налице достатъчен брой женски полови клетки.

Естрадиол

Естрадиолът е показателен за нивото на естрогени, намиращи се в женското тяло. Подобно на Фоликулостимулиращия и Лутеинизиращия хормон, той се изследва в началото на месечния цикъл. Някои източници сочат, че има благоприятно действие за повишаване на либидото. Спомага и за регулирането на редовната менструация.

Прогестерон

Изследва се най-вече във втората фаза на месечния цикъл, за проследяване на редовната овулация. Наличието му в здравословни количества е от ключово значение за правилната подготовка на лигавицата на матката и успешната имплантация на оплодената яйцеклетка. След нейното оплождане, той предотвратява следваща менструация и благоприятства нормалното протичане на бременността. Това прави и неговата роля ключова при опити за естествено забременяване след 40 години.

Пролактин

Отговорен е за стимулиране на лактацията в женското тяло. Взаимодейства си пряко с нивата на естрогени, Прогестерон и Инсулин. Той е от важно значение както за бременната, така и за кърмещата по-нататък жена.

Антимюлеров хормон

За разлика от останалите женски полови хормони, Антимюлеровият хормон би могъл да се изследва по всяко време на месеца, тъй като не се изменя в различните дни на менструалния цикъл. Той спомага за определянето на нивото на яйчниковия резерв, но не се разглежда от медицинските специалисти самостоятелно. Винаги се взимат предвид и стойностите на Фоликулостимулиращия хормон.

Инхибин Б

Подобно на Антимюлеровия и Фоликулостимулиращия хормон, Инхибин Б също е показател за количеството налични яйцеклетки в женското тяло. Затова и пониженото ниво на хормона в организма се свързва с по-напреднала репродуктивна възраст при жената. Това обаче не означава, че естествено забременяване след 40 години е невъзможно.

Яйчников резерв

Яйчниковият резерв е понятие, дефиниращо броя на яйцеклетките в женското тяло. Това е и причината често да се нарича основен показател за женското репродуктивно здраве и фертилитет. Естественото забременяване след 40 години е възможно тогава, когато в тялото има достатъчно на брой женски полови клетки, така че настъпването на бременността да бъде възможно.

Намаляването на яйцеклетките от раждането до достигането до полова зрялост, а, по-късно, и в напреднала репродуктивна възраст, е необратим процес. То обаче не носи със себе си някакви неприятни симптоми, усещания или дискомфорт, обратно на менопаузата. Напротив, постепенното изчерпване на яйчниковия резерв би могло да се установи чрез изследване на хормоните, индикиращи наличния брой на женски полови яйцеклетки в тялото. Както стана ясно по-горе, това са Антимюлеровият хормон, Фоликулостимулиращият хормон и Инхибин Б.

Оценка на яйчниковия резерв

Установяването на точния брой яйцеклетки е от ключово значение за определяването на шансовете за естествено забременяване след 40 години. Оценката би могла да се извърши както посредством изследване на количествата на гореспоменатите полови хормони в кръвта, така и чрез ултразвуково изследване, Кломифен цитрат провокационен тест или Гонадропин стимулиращ яйчниковия резерв тест.

Изследването на яйчниковия резерв е необходимо в случаите, в които срещате неуспех в хода на опитите за естествено забременяване след 40 години. За разлика от цитонамазката например, то не е с препоръчителен характер за проследяване при редовния гинекологичен преглед. В случай, че успеете да забременеете по естествен път, без излишни трудности, изследване на броя на яйцеклетките няма да е необходимо. Пожелаваме Ви го от сърце!

Други състояния

Евентуални заболявания на щитовидната жлеза, прекалено високото кръвно налягане или заболяване от диабет също биха могли да попречат на естественото забременяване след 40 години. Консултирайки се с Вашия лекар, ще отхвърлите проблеми от такъв тип.  

Обърнете внимание, че тези и други сходни състояния биха могли да повишат риска от усложнения по време на бременността или да доведат до спонтанен аборт. Въпреки това, с развитието на медицината, на пазара се появяват все повече хранителни добавки, подходящи за прием и от бременни жени. Тъкмо поради тази причина, редовната консултация с гинеколог преди и след естествено забременяване след 40 години, ще Ви гарантира откриването на подходящо и безвредно както за Вас, така и за бебето лечение.

Противодействието на неприятните симптоми още в по-ранен етап ще спомогне за минимизиране на риска от негативни последици след настъпване на бременност.

Отсъствие на мъжки фактор

Мъжкият фактор е алтернативно понятие, използвано за наименоване на безплодието при мъжа. Макар жената често да е поставяна на фокус, когато по-продължителните опити за естествено забременяване след 40 години не се увенчават с успех, не винаги причината се крие у нея. Репродуктивните сподобности на мъжа също намаляват с възрастта, макар броят на сперматозоидите да не е ограничен и прогресивно намаляващ с годините.

Изследването както на женските показатели, така и на спермалните параметри (чрез спермограма), ще покаже дали и у кого е налице евентуален проблем. В случай, че резултатите не дават знак за притеснение, продължете спокойно с опитите за естествено забременяване след 40 години. Допълнителният прием на някои полезни за репродуктивното здраве вещества под формата на хранителни добавки или чрез храненето би могъл да повиши шансовете за по-скорошен успех.

Намаляване на стреса

Връзката между стреса и безплодието се дискутира от години. Жени, страдащи от репродуктивни проблеми, често страдат от стрес и депресия. Трудно е обаче да се каже дали наистина стресът води до безплодие или евентуалното наличие на проблем създава предпоставки за по-високи нива на стрес. Това, което не можем да отречем, е взаимовръзката между двете понятия. Много специалисти превръщат тази тема във фокус на своите изследвания.

Проучване от 2011 г. сочи, че прекомерните нива на стрес значително намаляват шансовете за зачеване, в частност и тези за естествено забременяване след 40 години.

Здравословно хранене

Темата за храненето все по-често започва да се свързва и с репродуктивното здраве. Специалистите споменават понятия като полезни храни, непрепоръчителни и дори вредни храни.

Редица проучвания сочат, че качествената храна, съчетана с приема на правилните макро- и микронутриенти, е от изключително значение за здравето както на майката, така и на бебето, по-късно. Поради тази причина, често храненето се дефинира по-скоро като вид диета, която бихме могли да разбираме като здравословен хранителен режим.

Здравословната диета доказано подпомага поддържането на хормоналния баланс и предотвратява негативните резултатите в следствие от опитие за естествено забременяване след 40 години.

Вещества, подпомагащи естественото забременяване след 40 години

Приемът на полезни вещества, подпомагащи опитите за естествено забременяване след 40 години, е възможен както чрез храната, така и чрез хранителни добавки. Обърнете внимание, че те не са заместител на редовното хранене! Комбинирайки двете обаче, неминуемо ще повлияете позитивно на репродуктивното си здраве.

Подобряване на качеството на яйцеклетките

Основната задача, която стои пред жените, стремящи се към естествено забременяване след 40 години, е подпомагане на качеството на яйцеклетките. Дори и техният брой да е намалял, ако са здрави и биха могли да бъдат оплодени с лекота, това е достатъчно условие естественото забременяване след 40 години да е напълно възможно.

Фолиевата киселина е един от най-важните витамини, които и медицинските специалисти препоръчват както по време на опитите, така и след забременяване, за правилното развитие на плода. Благодарение на нея, не само качеството на яйцеклетката се повишава, но и вероятността от по-лесната и успешната ѝ имплантация.

В комбинация с Мелатонин и Мио-инозитол, шансовете за естествено забременяване след 40 години е още по-вероятно да завършат с успех! Триото съставки не само повишава качеството на женските полови клетки, но и подобрява функцията на яйчниците.

Гостоприемна влагалищна среда

Полагайки грижа за своето репродуктивно здраве, не забравяйте, че средата във влагалището трябва максимално да благоприятства лесното придвижване на сперматозоидите към узрялата яйцеклетка. В тази посока действа L-аргининът – аминокиселина, която оптимизира шансовете и за естествено забременяване след 40 години.

Не забравяйте, че начинът на хранене оказва сериозно влияние върху pH-то в женското тяло. Колкото по-алкална е средата, толкова по-здравословно се развиват всички процеси в организма. Това твърдение важи с пълна сила и за репродуктивната система и женските полови органи.

Редовна овулация

Елиминирайки симптомите на хормонален дисбаланс, ще се погрижите за редовния си цикъл, а, оттам – и за редовната си овулация. Радвайки се на тези най-фертилни дни всеки месец, ще повишите шансовете си за естествено забременяване след 40 години. Приемът на Цинк и N-ацетил-цистеин би могъл да Ви е от полза!

Алтернативи на естествено забременяване след 40 години

Наличието на алтернативи винаги е от полза и се цени високо. Причината е, че не всички жени могат да се разват на безпроблемно естествено забременяване след 40 години. Тъкмо поради тази причина, е необходимо решение и за онези жени в по-напреднала репродуктивна възраст, които мечтаят за дете.

Такова решение се явяват методите за асистирана репродукция, до които напоследък се прибягва все по-често. Те са насреща като предлагат още няколко възможности тогава, когато успехът на опитите за естествено забременяване след 40 години се оказва невъзможен. Сред тях са Ин витро оплождането, Вътрематочната инсеминация, Интрацитоплазменото инжектиране на единични сперматозоиди и др.

В заключение…

Вярно е, че съществуват и редица рискове в случай на естествено забременяване след 40 години, но въпреки това Ви съветваме да не се отдавате на негативни мисли! Грижете се за своето здраве, променете начина си на живот, ако това ще увеличи шансовете Ви за успех, и, вярваме, че това неминуемо ще доведе до положителен резултат!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top