забременяване след 40

Забременяване след 40 години

Забременяване след 40 години вече не е табу, а едно предизвикателство, пред което са изправени много бъдещи майки. Всяка жена може да забременее и да роди здраво дете от началото на пубертета, когато се яви първият й менструален цикъл, до настъпването на менопауза. Ако сте над 40 и планирате бременност, има няколко съображения, които трябва да вземете под внимание.

Да, истина е, че женският фертилитет постепенно намалява с напредването на възрастта. Да заченете след 40 години често се оказва по-трудно от очакваното, но съвсем не е изключение. Голяма част от нашите клиентки са на възраст над 35-40 години и през годините сме имали възможност да бъдем съпричастни към техните истории с щастлив край.

Успехът при зачеване и износване на здрав плод ще зависи в голяма степен от това да сте добре информирани как да подходите и как да се предпазите от възможните усложнения.

Кое определя шансовете за успешно забременяване след 40 години?

Шансовете за забременяване във възрастта след 40 са по-ниски, отколкото през изминалите вече години. Според някои експерти, след навършването на 45 години забременяването по естествен път, със собствени яйцеклетки, е доста трудно.

В същото време обаче много жени, прехвърлили 40-те, забременяват с помощта на методите за асистирана репродукция. Извършването им е възможно единствено след консултация с медицински специалист по репродуктивно здраве. Затова още в началото на тази статия бихме искали да Ви успокоим, че дори и все още да нямате детенце, забременяването след 40 години е възможно! В това няма нищо страшно, а долните редове на статията, надяваме се, ще Ви дадат допълнителна полезна информация.

Голяма част от жените на възраст над 40 години страдат от репродуктивни проблеми. Според редица източници, броят им достига до над 50%. При тях шансовете за зачеване в рамките на всеки овулационен цикъл са около 5%. Това обяснява по-дългия период от време, необходим за успешно зачеване в случаите, в които то е осъществимо.

Брой на яйцеклетките

Когато жената навлезе във възрастта на пубертета, броят на яйцеклетките й е между 300 000 и 500 000. През всяка следваща година, те започват да намаляват с 13 000. Когато жената достигне до 37 години, броят на яйцеклетките в нейното тяло е около 25 000. Разбира се, намаляването на броя на яйцеклетките при жената намалява и шансовете за узряване на яйцеклетка по време на овулацията. От своя страна, това влияе негативно и на вероятността за бързо и безпроблемно забременяване след 40 годишн възраст. Най-малко 500 яйцеклетки по време на овулация не достигат до зрялост на всяка яйцеклетка, намираща се в женското тяло.

Възраст на яйцеклетките

С напредването на възрастта, оставащите в яйчниците на жената яйцеклетки също остаряват. Това усложнява оплождането им от сперматозоидите, а впоследствие – и имплантацията на ембрионите. Поради тази причина забременяване след 40 години е още по-трудно да се осъществи по естествен път.

Генетични аномалии

Колкото повече изчаква една жена преди да забременее, толкова по-големи са и рисковете от преждевременно раждане, спонтанен аборт и генетични изменения, настъпващи в хода на развитието на плода. Генетичните аномалии засягат хромозомите на развиващия се ембрион. В хода на делене на яйцеклетките, е възможно да се получат грешки при клетъчното делене. Ако тъкмо такава яйцеклетка бъде оплодена, ембрионът ще има 24 вместо 23 хромозома или, с други думи – твърде много. Така, например, хората, страдащи от Синдрома на Даун, имат допълнително копие на 21-вата хромозома. Опасността от възникването на такива генетични аномалии при забременяване след 40 години е близо 25 пъти по-голяма в сравнение със случаите на зачеване на 20-25 години. Тя може да попречи и на правилното развитие на ембриона и оттам – до спонтанен аборт.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Гинекологични проблеми, повлияващи фертилността

Съвсем естествено е с увеличаването на възрастта при жената, да възникват гинекологични нарушения като проблеми с овулацита, инфекции, ендометриоза и други. Състояния от такъв тип биха могли допълнително да повишат времето, необходимо за успешно забременяване. В някои случаи, е възможно и да се наложи задължително да прибегнете до някой от методите за асистирана репродукция.

Намаляване на либидото

Макар и спадът в нивото на сексуалното желание да не е факт при всички двойки, той е установен при голямата част от тях. С намаляването на либидото, намалява и честотата на полова близост и сношение между партньорите.

Забременяването след 40 години – „За“ и „Против“

Бременността във всяка възраст има както положителни страни, така и някои негативи. Нека разгледаме най-основните плюсове и негативи на забременяването след 40 години. От една страна, в първия случай се наслаждавате на младостта си, пътувате, забавлявате се и сте някак по-безгрижни. От друга страна, забременяването след 40 години би могло да доведе до затруднения. Те могат да наложат изкуствена намеса за постигането на успешно зачеване.

Плюсове на забременяването след 40 години

Имате повече опит

Времето е онова, което никой не може да върне назад. Колкото повече напредва, толкова повече неща Ви се случват и Ви обогатяват. Опитът, който имате възможността да придобиете, ако решите да изчакате преди да станете родител, не е единствено в професионалната област. Напротив – всеки ден научавате нещо ново за живота. То Ви прави по-информирани и по-подготвени за новите предизвикателства, които предстоят. В допълнение, когато в една двойка сте само двама, се опознавате още по-активно. Научавате всички дребни детайли един за друг и това неминуемо Ви сплотява. Когато се почувствате готови, дори и да забременеете след 40 години, новият член на семейството ще бъде обсипан с още повече любов, грижи и осъзнато внимание.

Притежавате много повече знания за родителството. 

Забременяването след 40 години Ви помага да използвате времето, за да научите много повече както за света, който Ви заобикаля, така и за родителството. Неминуемо около себе си ще срещате млади и не толкова млади майки с деца на различна възраст. Освен примера, който виждате навън, информация по темата се разпространява и по всички останали комуникационни канали. За забременяване въобще и забременяване след 40 години се пише и говори както от медицински специалисти, така и от жени, които вече имат опит с родителството и с радост споделят своя опит.

Финансово стабилни сте.

Изчакването на точния момент за планирането на зачеване и забременяването след 40 години помагат както на Вас, така и на мъжа, който Ви подкрепя и обича. За това време постигате финансова стабилност, каквато рядко бихте имали десет или двадесет години по-рано. В допълнение, с напредването на възрастта, парите се харчат по-разумно. Със сигурност вече ще имате изградени приоритети, които ще Ви помогнат в отглеждането на детето си. Любопитен факт е, че според американско проучване, доходите на жената се увеличават с 9% за всяка година, в която тя отлага планирането на бременност.

Негативи на забременяването след 40 години

В хода на опитите за зачеване биха могли да възникнат трудности

Това е може би най-големият негатив на забременяването в по-късна възраст. Колкото повече отлагате, толкова повече време ще отнемат опитите докато постигнете успех. Причината е, че яйчниковият резерв при жената постепенно започва да намалява още след 30-тата година. Затова и забременяването след 40 години повишава значително вероятността от спонтанен аборт и увреждане на плода.

Имайте предвид, че всяка година след навършването на 40, прогресивно намалява шансовете за зачеване. Това означава, че шансовете за забременяване на 41 години са много по-високи от тези на 43 години. Според проучване на американското медицинско списание „Fertility and Sterility“, шансовете за забременяване със собствени яйцеклетки при жени на 40 години, страдащи от репродуктивни проблеми, са около 25%. Когато достигнат до 43 години обаче, шансовете достигат до 10%, а на 44 години – до 1,6%. Що се отнася до вероятността от спонтанен аборт при жени, достигнали успешно до забременяване след 40 години, тя е около 24% при жени на 40 години, около 38% при жени на 43 години и около 54% при жени на 44-годишна възраст.

Вероятност от възникване на усложнения по време на бременността 

При успешно забременяване след 40 години, е много възможно да се появяват допълнителни усложнения по време на бременността. Такива биха могли да бъдат високо кръвно налягане, диабет, разкъсване на плацентата и усложнения по време на самото раждане.

Вероятност от раждане преди датата на термина

Забременяването след 40 години повишава шансовете за раждане преди термина или влизането в деветия месец. В тези случаи, често се случва новороденото да е с тегло, по-ниско от необходимото или то да се роди преждевременно.

Напреднала възраст и при мъжа 

Независимо, че жената е тази, която износва плода в своята утроба, за успешното зачеване е необходимо и мъжът да се намира в добро репродуктивно здраве. Макар оплодителната способност на мъжките сперматозоиди да се запазва и до навършването на 70 години, а понякога и по-нататък, качеството им постепенно започва да намалява. Колкото повече напредва възрастта и на мъжа, толкова по-голяма е вероятността от генетично увреждане на плода.

Как е възможно зачеване след 40?

Ако вече сте на възраст над 40 години и все още или тепърва се опитвате да забременеете, на първо място Ви съветваме да се консултирате със своя лекар. Вероятно вече сте го направили, но това е първата крачка към намиране на решение на проблема. Голяма част от специалистите ще Ви посъветват да направите кръвни тестове. Те установяват нивата на фоликулостимулиращия хормон (FSH), лутеинизиращия хормон (LH) и хормона естрадиол на третия ден от менструацита. В зависимост от индивидуалното състояние на Вас и мъжа до Вас, що се отнася до репродуктивното Ви здраве, методите за асистирана репродукция са насреща! Вероятно тъкмо благодарение на някой от тях ще успеете да сбъднете своята мечта и ще се сдобиете с дете!

Естествено забременяване след 40

В случай, че нито един от партньорите в една двойка няма конкретен репродуктивен проблем, който се нуждае от решение, възрастта е единственият фактор, който има значение. Забременяване по естествен път в тези случаи и напълно възможен и желателен подход. Вижте и някои полезни съвети за естественото забременяване след 40 години

За да не се губи ценно време е необходимо преди всичко да следите стриктно за времето на настъпване на овулация чрез тестове за овулация. Фоликулометрията, направено от АГ специалист, е отличен начин да сте сигурни, че фоликулът съзрява правилно и да предвидите най-вероятния ден на отделянето на яйцеклетката. 

Здравословното хранене и умерените физически усилия ще осигурят поддържането на оптимално здраве при двамата партньори. Приемът на определени витамини и минерали ще бъде допълнителна застраховка за това, че организмът ви няма да изпита недоимък от ключови за репродуктивното здраве нутриенти. Допълнителният внос на антиоксиданти ще защити половите клетки от вредното въздействие на свободните радикали. 

Асистираните репродуктивни технологии и забременяването след 40 години

Ако страдате от нередовна овулация, хормонални проблеми, ендометриоза, Синдром на поликистозните яйчници или качеството на яйцеклетките и яйчниковата функция е необходимо да се подобри, забременяването след 40 години се усложнява допълнително. Разбира се, това не бива да Ви плаши – факторите, които трябва да вземе предвид Вашия лекар при назначаването на лечение и стимулация са повече, но това не означава неуспех! При мъжа от значение са всички спермални показатели – брой, подвижност, морфология и т.н.

Ин витро оплождане

Ин витро оплождането е един от най-широко разпространените методи за асистирана репродукция. То се изразява в свръхстимулация на женските яйчници, които развиват по-голям от обичайния брой фоликули. Във всеки от тези фоликули започва да зрее яйцеклетка. След спукването на фоликулите са налице средно между 7 и 10 яйцеклетки, които потенциално могат да бъдат оплодени и развити в ембриони. Развитите ембриони се имплантират в матката посредством ембриотрансфер.

Имайте предвид обаче, че успеваемостта на ин витро процедура при опити за забременяване след 40 години е по-ниска в сравнение с тези на по-ранна женска възраст. Не винаги стимулирането на овулацията е достатъчно за пораждането на успешна бременност. Вероятността за успех при един инвитро цикъл е както следва: на 40 години – 15%, на 41 години – 11%, на 42 години – 8%, на 43 години – 5%, а на 44 години и след това – едва 2%. В допълнение към стимулирането на овулацията, от значение са и рисковете и условненията, които биха могли да възникнат по време на бременността.

Инвитро оплождане с донорски яйцеклетки

Жени до 51 години включително могат да се подложат на процедура по инвитро оплождане с донорски яйцеклетки. Такава е регулацията, съгласно последните изменения на Наредба №28 от 20.06.2007 г., отнасяща се за дейности по Асистирана репродукция. Това е алтернатива за жените, правещи опити за забременяване след 40 години. Възможно е те да нямат достатъчен брой яйцеклетки или качеството им да не е достатъчно добро за реализиране на ин витро процедура с високи шансове за успех. В тези случай донор би могла да бъде както роднина на жената (сестра, братовчедка), така и непозната доброволка, изразила готовност.

Разбира се, независимо дали Ви е позната или не, жената, превръщаща се в дарител на яйцеклетки, отговаря на определени условия и критерии, гарантиращи отличното ѝ репродуктивно здраве към момента на даряване.

Сурогатно майчинство

Сурогатното майчинство се нарича още „заместващо“ майчинство, тъй като плодът се износва от друга жена, чужда за двойката партньори, желаещи да имат дете. Яйцеклетките на жената и сперматозоидите на мъжа се трансферират в тялото на сурогатната майка. Ако бъдещите родители по една или друга причина не могат да дарят от своите полови клетки, се прибягва до търсенето на донори. Много рядко обаче самата сурогатна майка се превръща в донор на яйцеклетки. Това правило е напълно обяснимо, тъй като по този начин би се засилила връзката между нея и новороденото дете.

Сурогатното майчинство е метод, до който бъдещите родители прибягват, когато съществува някакъв вид риск – за майката или бебето. Такъв би могъл да бъде риск от заразяване с тежко заболяване, риск за жената или друг вид медицинска невъзможност. Ако случаят е такъв и правите опити за забременяване след 40 години, голяма е вероятността сурогатното майчинство да се реализира с донорски яйцеклетки.

За съжаление, сурогатното майчинство е забранено и се счита за незаконно в България. Сурогатното майчинство е забранено още в Австрия, Германия, Испания, Италия, Португалия, Франция, Унгария, Швеция и Норвегия. Обратно, позволено дори без заплащане е във Великобритания, Дания, Гърция и Ирландия, както и в някои американски щати (няма общ федерален закон).

Осиновяване на дете

Осиновяването на дете е другата възможност да отгледате здраво и жизнено дете, като свое собствено. Процедурата подлежи на строги правни регулации, с които трябва да се запознаете в детайли в случай, че с половинката си решите да предприемете стъпки в тази посока.

При голяма част от жените, забременяването след 40 години се случва по-бавно и по-трудно заради възрастта и намаленото качество на яйцеклетките. Въпреки това, е възможно! Има случаи, в които жени на 30-годишна възраст имат по-ограничен яйчников резерв в сравнение с жени над 40 години, с редовна овулация. Затова, ако се опитвате да забременеете, независимо от възрастта си, се консултирайте с медицински специалист и направете необходимите тестове. Те ще ви дадат най-точна информация за нивото на репродуктивното Ви здраве и броя на яйцеклетките, които се откриват в яйчниците.

Все по-често се срещат жени, които забременяват успешно след 40 години и се радват на здрави и жизнени деца. Макар поради една или друга причина да са отложили забременяването след 40 години или в по-късна възраст да са узрели за това да станат майки, развръзката е щастлива! Съветваме Ви да се придържате към здравословен начин на живот и да следвате съветите на своя лекар и Ви желаем скорошно забременяване, лека и усмихната бременност и много бъдещи радости!

32 коментара по “Забременяване след 40 години”

 1. Василена

  Здравейте, на 48г. съм и имам проблем със забременяването. С мъжа ми опитваме вече 7г без да се пазим, но не се получава. На 33г. аз изкарах инфаркт след който ми казаха, че едно забременяване ще е проблем за мен. Интересува ме имаме ли някакви шансове да имаме детенце.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Василена! За съжаление, с напредването на възрастта на жената, шансовете за забременяване по естествен път при една двойка намаляват драстично. Въпреки че има случаи на успешно естествено зачеване и в по-напреднала възраст, те остават много редки. Препоръката ни към Вас е, възможно най-скоро, да се обърнете към център по репродуктивно здраве, за да направите оценка на репродуктивните си функции. Съществуват достъпни изследвания, които могат бързо да дадат ориентир за това до каква степен способността Ви за зачеване и съхранена и какви биха могли да бъдат шансовете, конкретно при Вас.

 2. Здравейте,
  аз писах наскоро. След мисед в 7гс и 5дни, през януари, сега имам положителен тест за бременност.
  Имам назначен преглед за следващата седмица за потвърждение на бременността/точно 2 седмици закъснение се падат тогава/.
  Но ме притеснява времето, докато чакам, предвид първата ми бременност.
  Вземам пренатални витамини, фолиева киселина, спазмолитичен лекарствен продукт и хормонален продукт, съдържащ прогестерон, след положителния тест.
  Какво ще ме посъветвате?
  Как трябва да се чувствам и какво да усещам?
  Благодаря предварително!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Дани!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място Ви поздравяваме за положителния резултат и Ви желаем една безпроблемна, и спокойна бременност!
   Поздравяваме Ви за решението Ви да приемате допълнителни пренатални витамини и фолиева киселина. Фолиевата киселина е сред най-важните витамини за бъдещата майка и плода. На предстоящия преглед се посъветвайте с Вашия лекар дали е необходимо да приемате още допълнителни витамини и аминокиселини. Също така Ви съветваме да обсъдите с него и приема на лекарствените средства, които споменавате.

   Бихме искали да Ви успокоим, че това, че веднъж сте претърпели загуба на плода, не означава на всяка цена, че това ще се повтори. Много жени се радват на безпроблемна бременност след един и дори няколко спонтанни, или задържани аборта. Все пак, е добре бременността да бъде внимателно проследявана от избрания от Вас лекар, особено през първите три месеца от нея.

   Всяка жена изпитва различни признаци на бременност и различен тип дискомфорт в началото на своята бременност, и не можем да кажем с точност какво трябва да усещате. Сред ранните симптоми на бременност са дискомфорт в гърдите, умора, гадене и повръщане. Всички те са с различен интензитет и са строго индивидуални.

   Желаем Ви успех и оставаме на разположение!

 3. Анонимен

  Здравейте аз съм на 44г.първото ни бебе почина искаме второ дете но не се получава аз имам проблеми с цикъла но въпреки това имам надежда. Моля за съвет. Благодаря

  1. FertilAid България

   Здравейте!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да изразим искреното си съчувствие към неприятното събитие, което сте преживели! Вярваме, че съвсем скоро ще се радвате на успешна бременност и здрава рожба!

   Забременяването след 40 години е предизвикателство, пред което се изправят много жени. В действителност шансовете за успех са по-ниски в сравнение с тези в по-ранна възраст, но въпреки това много жени се радват на възможността да станат родители именно тогава.
   Съветваме Ви да се консултирате възможно най-скоро със специалист по репродуктивна медицина. По всяка вероятност той ще Ви насочи към някой от познатите методи за асистирана репродукция и ще Ви посъветва да направите всички необходими изследвания преди това.

   На първо място е добре да направите изследване на Антимюлеровия хормон, резултатите от което ще дадат по-ясна представа относно яйчниковия Ви резерв. Това е една от най-важните стъпки, които е желателно да се предприемат в по-напреднала репродуктивна възраст.
   Оценката на възможността на жената да произведе годна за оплождане яйцеклетка се измерва косвено, освен чрез изследване нивата на Антимюлеровия хормон, но и чрез изследване на фоликулостимулиращия хормон и Инхибин Б.
   Често, всичко това е съпроводено и с изследване на функцията на яйчниците, посредством вагинален ехограф (фоликулометрия). Голяма част от нещата, които биха могли да подобрят качеството на яйцеклетките, се отнасят до подобряване начина на живот, здравословното хранене и редовните физически упражнения. Подобряване в качеството на яйцеклетката можете да постигнете и чрез прием на някои хранителни добавки, богати на фолиева киселина и мио-инозитол.

   Успоредно с Вашата консултация, би било добре и Вашият партньор също да посети лекар. Най-сигурният начин да бъде определено състоянието му, е извършването на спермален анализ, или т.нар. спермограма. Междувременно, не забравяйте, че качеството на семенната течност се влияе до голяма степен от стила на живот и начина на хранене на мъжа.
   В случай, че у Вашия партньор не бъде установен репродуктивен проблем, състоянието на яйчниковия резерв и качеството на яйцеклетката при Вас си остава основният фактор за успешно забременяване.

   Желаем Ви успех и оставаме на разположение!

 4. Здравейте,
  на 41г съм и в началото на годината ми се наложи аборт по медицински причини.
  Това беше първа бременност,но плода спря да се развива ,не се видя сърдечна дейност и се наложи абразио в 7с и5д.Плода беше спрял да се развива в 6си 5дни според епикризата.
  Наложи се абразио два пъти ,тъй като се оказа че имам двурога матка.
  Двурогата матка беше коригирана с хистероскопия прдеи месец и половина.
  Не съм си правила никакви изследвания след абразиото.Според лекаря след първа загуба не са необходими.Сама не посмях да направя ,без съвет от квалифицирано лице да се следват препоръки кога и какви да са изследванията.
  Негов съвет е да направим фоликулометрия.Ако не се получи хистеросалпинография.
  Какво ще ме посъветвате?
  Благодаря

  1. FertilAid България

   Здравейте, Дани!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да изкажем исреното си съжаление за това, през което сте преминала! Вярваме, че съвсем скоро ще се радвате на здрава и спокойна бременност.

   Да, фолукалометрията е един добър вариант като за начало. По този ще се проследи овулацията и ще се знае точния момент, в който опитите за зачеване да започнат.
   Бихме препоръчали и изследване на АМХ за оценка на яйчниковия резерв – това е лабораторно кръвно изследване и не е свързано с някаква конректна процедура. Резултатът ще даде насоки за най-подходящите по-нататъшни действия, ако забременяване не се получи при следващите един-два цикъла, разбира се.
   Да не забравяме, че мъжът също може да е фактор, когато говорим за евентуални проблеми със забременяването. Една спермограма възможно най-скоро ще изключи вероятността от проблеми в тази насока и би спестила време, изминали цикли и главоболия от неуспешни опити.

   Желаем Ви успех и стискаме палци за скорошен положителен резултат!

 5. Здравейте!На48 години съм,а партньора ми е на 43години!Искаме да си имаме наше детенце,аз имам две голями момичета от предишен брак!Възможно ли е,дайте ми съвет!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Анелия!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Заради хормоналните изменения, настъпващи в женското тяло, зачеването след 40 години е по-трудно от обикновено, а рисковете от възникване на усложнения – малко по-високи. Въпреки това много жени се радват на успешна и спокойна бременност, именно на тази възраст. Фактът, че имате зад гърбас и две успешни бременности е един добър знак.

   Съществуват обаче редица фактори, които оказват влияние върху шансовете за зачеване след 40 години. Част от тях са броят и качеството на яйцеклетките, хормоналните изменения, редовността на месечния цикъл, както и цялостното репродуктивно здраве на жената.
   Съветваме Ви да направите обстоен преглед при специалист по репродуктивно здраве, изследване на яйчниковия резерв, изследване на Антимюлеровия хормон, както и всички останали необходими изследвания, препоръчани от лекаря.

   Успоредно с Вас е добре и Вашият партньор да направи изследване, наречено спермограма, което ще даде ясна представа за репродуктивния му статус и качеството на спермалните показатели.

   Оставаме на Ваше разположение и Ви желаем успех!

 6. Здравейте!! На 45 години ще стана скоро , така ми се иска второ дете. Имам диабет тип 2. И доста неконтролируема захар. Дали тези високи стойности на захарта пречат на зачеването? Или само възрастта е проблем?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Люси!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Да, като цяло, диабетът би могъл да окаже влияние върху репродуктивното здраве на жената. Неконтролиран, той влияе не само върху овулацията, но и върху цялостното здраве. Горещо препоръчваме консултацията с ендокринолог, и то възможно най-скоро. Ако е налице наднормено тегло, успоредно с лечението на диабет, препоръчваме и незабавни мерки в посока нормализиране на теглото. В някои случаи, нормализирането на телесното тегло, само по себе си би могло да контролира диабета.

   Високите нива на кръвната захар със сигурност влияят върху хормоналния баланс, но съществуват и други фактори, които въздействат върху репродуктивните функции на жената.
   На първо място – това е възрастта. Пропорционално с нейното напредване, яйчниковият резерв в женското тяло намалява. Заедно с него намаляват и шансовете за узряване на яйцеклетка в периода на овулация. Дори овулацията да настъпва редовно, в много случаи отделената за оплождане яйцеклетка е с ниско качество и по-трудно би могла да бъде оплодена.

   Съветваме Ви, успоредно с конултацията с ендокринолог, да се обърнете към специалист по репродуктивна медицина, който да Ви насочи към най-правилния метод за зачеване, съобразен с Вашето индивидуално състояние. Като за начало, Бихте могли да направите изследвания на яйчниковия си резерв, както и на нивата на Антимюлеровия хормон. Здравословното хранене, редовната физическа активност и намаляването на телесното тегло, в случай, че е необходимо, биха могли също да допринесат за по-бързото зачеване.

   Ако желаете, Бихте могли да ни споделите още информация, свързана с Вашето индивидуално състояние, като например редовен ли е месечният Ви цикъл, имате ли други установени проблеми, свързани с репродуктивното здраве и хормоналния баланс, имате ли прекарани операции в областта на корема и др. Бихте могли да направите това и на нашия имейл адрес: info@fertilaid.bg.

   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!

 7. Dina Bitskova

  Здравейте . Казвам си Дина Бицкова и съм на 52години .Съпругът ми е 14 години по- млад. Много бихме искали да имаме деца. Живеем в Германия и тук метода Инвитро е забранен. Много Ви моля за съдействие! Бихте ли ми посочили точни адреси на генекологинни клиники занимаващи си с Инвитро. Аз имам едно дете от първия си брак и той сега и на 24. За съжеление нямам менструация от 2 години. Моля Ви помогнете ни! Никога не сме губили надежда. Имаме право на втори шанс. Благодаря ви сърдечно, предварително!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Дина!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Поздравяваме Ви за решението да поемете по пътя на родителството, макар и в малко по-късен етап от живота си!
   На този линк, можете да откриете пълен списък с най-добрите центрове по репродуктивна медицина в България. Имената им са свъразни с линкове към сайтовете на всяка една от клиниките: https://fertilaid.bg/%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA-%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5/

   Вярваме, че ще откриете най-добрия специалист в някоя от изброените клиники за репродуктивно здраве, и че той ще предприеме най-подходящия за индивидуалното Ви състояние метод за асистирана репродукция.
   Желаем Ви успех и стискаме палци съвсем скоро да се радвате на втората си рожба!

   Оставаме на Ваше разположение!

 8. Здравейте! На 46 години съм, а парньорът ми е на 42. Той все още няма деца, докато аз от своя страна имам две. Бих искала да попитам дали на този етап е възможно да зачена по естествен път? В случай, че по този начин нямаме успех, можем ли, според Вас, да се насочим към инвитро процедура и да сбъднем мечтата си?
  Благодаря предварително!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Анета!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да Ви поздравим за решението отново да тръгнете по пътя на родителството, макар и в малко по-напреднала репродуктивна възраст.
   Зачеването след 40 годишна възраст, често е по-трудно осъществимо в сравнение със зачеването на по-ранен етап от живота. Въпреки този факт, то не е непосилна задача и все повече жени се радват на възможността да станат родители, именно на тази възраст.

   Един от водещите фактори, определящ шансовете за успешно зачеване при Вас, е яйчниковият резерв.
   Както знаете, той закономерно намалява с напредването на възрастта. Разбира се, намаляването на яйчниковия резерв е нещо индивидуално и би могло да настъпи в различен период от живота на жената.
   Оценката на възможността на жената да произведе годна за оплождане яйцеклетка се измерва косвено, чрез нивата на Антимюлеров хормон, фоликулостимулиращ хормон и Инхибин Б. Често, тя е съпроводена и с изследване на функцията на яйчниците, посредством вагинален ехограф (фоликулометрия).

   В случай, че опитите Ви за зачеване по естествен път не се увенчеят с успех в рамките на 6 месеца, Ви съветваме да се обърнете към специалист по репродуктивна медицина. Той най-точно ще определи шансовете Ви за успешно забременяване, както и какви са пречките по пътя към него.
   В случай, че специалистът прецени, би могла да бъде назначена и процедура по инвитро оплождане.

   Междувременно не забравяйте, че начинът на живот е от водещо значение за поддържането на добро репродуктивно здраве и при двата пола. Голяма част от нещата, подобряващи качеството на яйцеклетките при жената и качеството на семенната течност при мъжа, се отнасят именно до подобряване в стила на живот, здравословното хранене и редовните физически упражнения. Заедно с това, Ви съветваме да се откажете от вредните навици, в случай, че имате такива.

   Желаем Ви успех!

 9. Силвия

  Аз съм на 40, а съпругът ми е на 47. Имаме едно дете на 5г, което е заченато инвитро. Желаем да имаме още едно.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Силвия!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Желаем Ви успех и се надяваме съвсем скоро да се радвате на положителен тест за бременност.
   Дотогава не забравяйте, че здравословният и пълноценен начин на живот може значително да увеличи шансовете за по-бърз успех. Начинът на хранене и редовната физическа активност оказват благоприятно влияние върху репродуктивното здраве и при двата пола.

   В случай, че отново се наложи на преминете през инвитро или друга АРТ процедура, бихте могли да подпомогнете и стимулирате организма си с допълнителен прием на хранителни добавки, съдържащи витамини, минерали и антиоксиданти. Те биха могли да окажат положителен ефект както върху качеството на Вашите яйцеклетки, така и върху спермалните показатели на Вашия партньор.
   Вярваме, че специалистът, към когото ще обърнете, при нужда, ще Ви насочи към най-правилния за Вас метод за успешно зачеване и съвсем скоро ще се радвате на своята втора рожба.

   Оставаме на разположение и Ви желаем успех!

 10. Здравейте, аз съм на 43 години, жената до колко години може да ражда?Много закъснях на съдбата така нареди, но искам да имам дете.Дали ще мога?

  1. FertilAid България

   Здравейте Таня,
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   В действителност шансовете за зачеване намаляват с възрастта и забременяването след 40 е предизвикателство, пред което се изправят много жени по света. С напредването на медицината обаче, все повече жени се радват на успешна бременност именно на тази възраст.

   Бихме искали още в началото да уточним, че е трудно да бъдем максимално полезни със съвет, без да разполагаме с по-конкретна и пълна информация относно Вашите трудности по пътя към забременяването. Въпреки това, предлагаме на Вашето внимание няколко съвета, които се надяваме да Ви бъдат полезни!

   Един от водещите фактори, определящ шансовете за успешно зачеване при Вас, е яйчниковият резерв.
   Както знаете, той закономерно намалява с напредването на възрастта. Разбира се, намаляването на яйчниковия резерв е нещо индивидуално и би могло да настъпи в различен период от живота на жената.
   Оценката на възможността на жената да произведе годна за оплождане яйцеклетка се измерва косвено, чрез нивата на Антимюлеров хормон, фоликулостимулиращ хормон и Инхибин Б. Често, тя е съпроводена и с изследване на функцията на яйчниците, посредством вагинален ехограф (фоликулометрия).

   Голяма част от нещата, които биха могли да подобрят качеството на яйцеклетките, се отнасят до подобряване начина на живот, здравословното хранене и редовните физически упражнения. Проучвания доказват, че умерените физически упражнения два-три пъти седмично в рамките на 20-30 мин., значително подобряват яйчниковата функция. Обратен е обаче, ефектът на интензивните тренировки. Намаляването на храни, богати на въглехидрати и нормализирането на телесната маса, ако това е необходимо, също са фактори, въздействащи благоприятно върху яйчниковата функция.
   Подобряване в качеството на яйцеклетката можете да постигнете и чрез прием на някои хранителни добавки, богати на фолиева киселина и мио-инозитол.

   Желаем Ви успех и се надяваме съвсем скоро да се радвате на успешна и спокойна бременност!

 11. Здравейте!
  В нашият случай сме на 39 аз и 44 той.
  Аз имам 2 госпожици, той все още не.
  Аз съм с неинсулинозависещ диабет и Хашимото, но съм с ниски стойности на кръвната захар и от 1 година без терапия за Хашимото.
  Той обаче злоупотребяваше с алкохола преди да се срещнем и в момента редуцираме тези злоупотреби.
  Притесняваме точно това.
  Какво е нужно да предприемем като първи стъпки за да си имаме бебче!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Мария!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да Ви поздравим за решението Ви отново да поемете по пътя към родителството! Зачеването след 35-годишна възраст със сигурност е едно осъзнато решение и наистина се надяваме опитите да не отнемат дълго време!

   Все пак, бихме искали да откроим важността на възрастта за репродуктивното здраве.
   И Вие, и Вашият партньор се намирате в зряла възраст, в която е най-добре да се консултирате със специалист, с оглед преценяване на възможностите за естествено забременяване.
   Заедно с това, Ви препоръчваме да направите някои базисни изследвания, които да дадат по-ясен поглед върху Вашите и тези на партньора Ви репродуктивни способности.

   Съветваме Ви да направите изследване на яйчниковия си резерв. Както може би знаете, това е един от основните критерий за фертилитета при жените.
   Изследването, което е необходимо да направи Вашия партньор е спермограма. Тя представлява достъпно и лесно изследване, което дава достоверна информация за репродуктивния статус на мъжа. Длъжни сме да отбележим, че алкохолът в действителност оказва влияние върху качеството на семенната течност и е добре той да бъде максимално ограничен.

   По отношение на състоянието неинсулинозависещ диабет, от което страдате, Бихме искали да Ви успокоим, че ако показателите Ви са в контрол, не би трябвало то да окаже влияние върхуи опитите Ви за зачеване. В случай, че е необходимо, благоприятно за Вашето състояние би се отразило поддържането на здравословно телесно тегло.

   Не забравяйте, също така, че начинът на живот е от водещо значение за поддържането на добро репродуктивно здраве и при двата пола. Голяма част от нещата, подобряващи качеството на яйцеклетките при жената и качеството на семенната течност при мъжа, се отнасят именно до подобряване в стила на живот, здравословното хранене и редовните физически упражнения.

   Желаем Ви лек и успешен ден!

 12. Натали

  Здравейте с партньора ми сме почти на/ той/ 44 и /аз/45 от три години се опитваме да станем родители на едно мъничко създание не се получаваше
  Аз имам син на 28 години и дъщеря на 18 години
  Той няма деца
  Така сега първата ми дата на последния цикъл беше на 22.04.2020 г.
  Това си е голямо закъснение възможно ли е да съм забременяла ?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Натали!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да Ви поздравим за решението отново да поемете по пътя към родителството!
   Зачеването след 40-годишна възраст, често е по-трудно осъществимо в сравнение със зачеването на по-ранен етап от живота. Въпреки този факт, то не е непосилна задача и все повече жени се радват на възможността да станат родители, именно на тази възраст.
   Бихме искали още в началото да уточним, че е трудно да бъдем максимално полезни, без да разполагаме с по-конкретна и пълна информация относно Вашите трудности по пътя към забременяването.

   Фактът, че опитите Ви продължават повече от три години, изисква Вашето по-сериозно внимание върху проблема. Именно поради тази причина Ви съветваме да се обърнете към специалист в областта на репродуктивната медицина. Чрез няколко прости изследвания, той би могъл да установи репродуктивния статус както на Вас, така и на Вашия партньор, както и да Ви даде ценни съвети за постигането на успех.
   Що се отнася до закъснението в менструалния Ви цикъл, да, в действителност това е най-сигурния знак за настъпила бременност. При жени с нередовен менструален цикъл обаче, този индикатор често е подвеждащ. Съветваме Ви да продължавате да наблюдавате тялото си и да следите за някои от останалите признаци на бременност.

   Обикновено периодът на оплождането и имплантацията на зиготата в маточната кухина, отнема около две седмици. В случай, че от половия акт до момента са изминали 10-14 дни, можете спокойно да направите тест за бременност. За да сте напълно сигурна, съветваме да посетите и лекар, който да направи кръвен тест, с който най-сигурно да потвърди или отхвърли наличието на бременност.

   Оставаме на разположение и, ако желаете, Бихте могли да ни споделите още подробности около индивидуалното си състояние.
   Желаем Ви лек и успешен ден!

 13. Анонимен

  Майка ми е на 41 години. Мъжът и не иска това дете и иска да направи аборт, но тя вече е правила. Ако се реши да направи 2-ри аборт на тази възраст опасно ли е за живота и?

  1. FertilAid България

   Здравейте,
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Разбираме напълно Вашето притеснение.
   На първо място бихме искали да кажем, че ние от Fertilaid България, сме по-скоро отдадени на идеята за раждане на повече българчета, и съветваме хората, които ни се доверяват, да обмислят много добре подобен тип решения.
   Вашата майка се намира във възраст, на която много жени забременяват успешно за първи път в живота си. По всяка вероятност, тя ще има възможността да износи и да роди без проблем едно здраво дете.
   По отношение на Вашите притеснения за здравето на майка Ви, ще кажем, че един аборт винаги крие своите рискове. Когато обаче, той е навременен и извършен от специалист в областта, тези рискове са минимални. Повторният аборт, от своя страна крие малко повече рискове, но те се отнасят най-вече до последваща възможност за забременяване. За да вземе Вашата майка, възможно най-доброто и информирано решение за себе си, препоръчваме консултация със специалист.

   Надяваме се да сме били полезни и изчерпателни с отговора си.
   На Вас и Вашата майка пожелаваме здраве, както и вземане на най-правилното и добро решение!
   Оставаме на разположение!

   Поздрави и успешен ден!

 14. Аз съм на 41 години и искам да забременея !Имам дъщеря на 15 години,но ми се иска както на мен така и на приятеля ми да си имаме бебе!От два месеца пробваме, но цикълът ми идва т.с. не забременява.Мисля да отида на генеколог и да искам съвет!Дай Боже мечтата ми да бъда още веднъж мама се сбъдне!!!!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Маргарита!
   Благодарим Ви, че се обърнахте към нас!

   Поздравяваме Ви за решението отново да поемете по пътя на родителството! Зачеването след 40-годишна възраст със сигурност е едно осъзнато решение и наистина се надяваме опитите да не отнемат дълго време!
   Също така бихме искали да Ви поздрави и за решението да се консултирате с гинеколог или специалист по репродуктивна медицина. Ето тук можете да открите и списък с част от центровете по репродуктивна медицина на територията на България: https://fertilaid.bg/%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA-%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5/

   Желаем Ви успех и стискаме палци мечтата Ви да се сбъдне възможно най-скоро!
   Поздрави и успешен ден!

  2. Анонимен

   Аз също съм на 41. Искахме бебе , правихме изследвания . Нещата изглеждаха невъзможни, бях се отчаяла. До вчера, когато видях заветните две чертички.
   Така че, ще стане, просто трябва време. Не се отказвайте, ще стане.

   1. FertilAid България

    Здравейте, Маргарита!
    Благодарим Ви, че споделихте радостната си новина с нас!

    Изключително щастливи сме да разберем, че въпреки трудностите, през които сте преминали, не сте се отказали да следвате мечтата си и вече се радвате на положителен резултат.
    Благодарим Ви още веднъж, че се свързахте с нас и, че с думите си, дадохте надежда на много други жени, намиращи се в същата ситуация и преминаващи през същите затруднения по пътя към успешното зачеване!

    Желаем Ви лека и спокойна бременност, както и още много поводи за радост!

   2. Здравейте, възможно ли е при Хашимото организмът да изхвърли
    оплодените яйцеклетки??!!! С Хашимото съм и два неуспешни опита инвитро

   3. FertilAid България

    Здравейте, Алекс!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    Наличието на Хашимото, е възможно да окаже въздействие върху способността за зачеване и задържане на плода. Само по себе си състоянието може да повлияе върху овулацията, както и да предизвика настъпването на спонтанен аборт.
    Когато обаче състоянието Хашимото е под контрол и жената поддържа в норма щитовидните си показатели, шансовете за успешно зачеване се възстановяват напълно.
    Във Вашия случай, е възможно да съществуват и други фактори, които оказват влияние върху оплождането на яйцеклетката и нейното задържане. Един от тези фактори е възрастта. Ако Вашата възраст надвишава 35-40 години е добре да направите допълнително изследване на яйчниковия си резерв. Други причини, които биха могли да въздействат върху шансовете за зачеване са наличието на системно възпаление (начален метаболитен синдром) или дефицитът на фолиева киселина.

    Ако желаете, Бихте могли да ни споделите малко повече информация относно Вашето индивидуално състояние, за да можем да дадем максимално изчерпателен отговор. Информация относно Вашите възраст и тегло, евентуални съпътстващи заболявания, както и дали имате предходни бременности, би била полезна за нас, за да дадем по-прецизен и подробен съвет.

    Оставаме на Ваше разположение!
    Желаем ви успех!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top