методи-асистирана-репродукция

Въведение в методите за асистирана репродукция

В днешно време, животът на всеки един от нас е изключително динамичен. Ежедневието е натоварено и изпълнено с поети ангажименти и задачи с крайни срокове. Наистина, поставяме си цели от разнообразен характер, по-голямата част от които – по-краткосрочни, а други оставяме за по-напред във времето.

Забързани и преминаващи от една дейност в друга, се случва да не усетим как времето неусетно преминава. Дългосрочните желания остават все така далеч от нас, тъй като не е настъпил подходящият според нас момент, в който да вземем решението, че искаме да се превърнат в реалност.

Шансове за забременяване

Много на брой са проведените изследвания, които доказват, че с напредването на възрастта репродуктивните способности на жената започват трайно да спадат. Най-вероятно и безпроблемно е настъпването на бременност в периода между двадесет и двадесет и осем-тридесет години.

След тридесетата годишнина, в женското тяло малко по малко започват да настъпват изменения, включително и на хормонално ниво. С времето, те започват да внасят допълнителни трудности в опитите за зачеване. Освен това, всяка жена се ражда с определен брой яйцеклетки в своето тяло, но този резерв постепенно намалява.

Разбира се, важно е да направим уточнението, че шансовете за забременяване в резултат от половия акт между двама напълно здрави партньори никак не са високи – едва около 20-25% в рамките на един месечен цикъл. Ако се доверим на горепосочените цифри, ще установим, че в рамките на една година вероятността за настъпване на бременност при една двойка е 80-90%. На някои двойки им отнема по-дълго време докато имат щастието да се зарадват на свое детенце по напълно естествен път, докато други имат късмета това да се случи по-бързо и съвсем без премисляне и напрегнато очакване.

FH PRO банер

Възможни причини за по-продължителни опити за зачеване

Възможните причини са различни и не е задължително да се крият в репродуктивни проблеми.

 • Не винаги женската овулация настъпва в един и същи период от месеца.
 • Понякога, яйчникът не отделя зряла яйцеклетка.
 • Не винаги доминантният фоликул, който се разпуква с настъпването на овулацията, съдържа яйцеклетка.
 • Понякога, освободената яйцеклетка не може да бъде оплодена.
 • Случва се, сперматозоидите да не достигнат до яйцеклетката навреме, което да предотврати оплождането – понякога не са достатъчно силно подвижни, не преживяват толкова дълго, колкото е необходимо, или нямат нужната концентрация.

Важно е да се отбележи, че наличието на голям брой сперматозоиди с правилна морфология и концентрация е изключително важно, тъй като всички заедно помагат на един, който да достигне до яйцеклетката и да я оплоди преди да стане твърде късно.

 • В някои случаи, яйцеклетката пропуска повече от един сперматозоид, в резултат на което на съвсем ранен етап се случва спонтанен аборт.
 • Понякога, създаденият ембрион не успява да се имплантира в матката, тъй като му липсва необходимият потенциал.

Зачеването, макар и често да е силно желано, е много комплексно и зависимо от редица фактори. Освен възрастта на жената, от значение са още честотата на опитите, тяхната продължителност и медицинското състояние на двамата партньори. Препоръчително е поддържането на сексуалното желание и осъществяването на полов контакт поне три пъти седмично, за да се повиши вероятността за успех.

Начини за подобряване на репродуктивното здраве

В допълнение, има различни начини, по които самите Вие можете да подпомогнете общото си здраве и, в случай, че няма друг проблем, да скъсите дистанцията между себе си и сбъдването на своята мечта.

 • Физическата активност и здравословното хранене са важни за поддържането на общия хормонален баланс в женското тяло. Високото ниво на мазнини не се отразяват добре на производството на естроген.
 • Балансираната диета е важна и за поддържане на редовната менструация. Нередовният цикъл и хранителните разстройства могат да възпрепятстват успешното забременяване.
 • Пушенето и алкохолът в прекомерни количества, особено когато до тях се прибягва често, създават допълнителни усложнения. При мъжете доказано водят до намаляване на броя на сперматозоидите, а неминуемо влошават и тяхното качество.
 • Приемът на някои по-силни лекарства също оказва силно негативен ефект върху сперматогенезата.
 • Не забравяйте, че стресът и прекалено забързаното ежедневие, наситено с високо натоварване, пречат на хармонията в тялото и то се съсредоточава върху опитите за релакс и възстановяване, доколкото е възможно. По този начин фокусът му се измества от желанието Ви за зачеване и шансовете това да се случи намаляват.

Ако опитите продължават в продължение на повече от година, е желателно прибягването до консултация със специалист. При по-възрастните двойки, този период на изчакване, без прибягване до лекарско мнение, е препоръчително да бъде по-кратък. По този начин, ще се повиши вероятността от успех в резултат от навременната експертна намеса.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Фактори за добро репродуктивно здраве

Наличието на репродуктивен проблем също оказва съществено влияние върху вероятността за успех на опитите. Сред най-важните фактори, които са от значение за репродуктивното здраве на жената, са: честота на настъпване на овулация, проходимост на маточните тръби, хормонален баланс, наличие на предходни аборти.

При мъжете, това са: брой сперматозоиди, морфология на сперматозоидите, концентрация и мобилност на сперматозоидите.

Кога е необходима консултация с лекар?

Консултация с медицински специалист е необходима и дори задължителна в случаите, в които в продължение на година или повече време партньорите в една двойка са извършвали опити за зачеване, включително и в периода на овулация, без да използват предпазни средства.

Разбира се, търсенето на експертно мнение не бива да Ви плаши, тъй като е възможно да имате нужда от лека стимулация, която да доведе до желания резултат. Ако пък се притеснявате, винаги можете да се обърнете към своя лекар и на по-ранен етап. В случай, че всичко е наред, това ще Ви помогне да се успокоите. Ако пък се установи наличието на някакъв проблем, в по-ранен етап ще се пристъпи към неговото разрешаване.

Съветваме Ви да потърсите мнението на специалист по-скоро, в следните случаи:

 • Ако сте жена с нередовен менструален цикъл и страдате от липса на менструация в продължение на над три месеца,
 • Ако сте преминали през над един (спонтанен) аборт,
 • Ако възрастта Ви надвишава 35 години,
 • Ако сте мъж, преборил се с инфекция на простата.

Съществуват и случаи на имунологична несъвместимост у единия или у двамата партньори. Това означава, че организмът и на двамата произвежда антитела, които противодействат на половите клетки и пречат на оплождането.

Асистирани репродуктивни технологии (АРТ)

Асистираните репродуктивни технологии представляват процедури, извършвани от медицински експерти в клинична среда. Чрез тях, по изкуствен начин се подпомага успешното забременяване при двойки с фертилни проблеми, при които в продължение на дълъг период от време не настъпва бременност – над една или две години.

В редица случаи асистираните технологии се оказват и единственият начин, който прави възможно раждането на бебе в семейството. АРТ методите са различни, що се отнася до етапите, през които преминават. Взимането на най-правилното решение за назначаване на конкретно лечение и избор на процедура обаче принадлежи на репродуктивния специалист.

Обикновено, специалистът препоръчва по-неинвазивен метод, като начало на лечението и в случай, че той не бъде успешен, прибягва до по-сложна процедура.

Формиране на яйцеклетките

За да стане по-ясна причината за избиране на конкретен метод на асистирана репродукция, е полезно да поясним по какъв начин се формират яйцеклетките в женското тяло.

Хипофизната жлеза в мозъка регулира менструалния цикъл, като произвежда два хормона – фоликулостимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH). Фоликулостимулиращият хормон подпомага нарастването на фоликулите в яйчниците, във всеки от които се съдържа яйцеклетка.

В хода на растеж на фоликулите, един от тях става доминантен и поради тази причина останалите спират своето развитие. В този момент, лутеинизиращият хормон се освобождава отново от хипофизната жлеза, като по този начин яйцеклетката успява да достигне своята зрялост. Когато фоликулът се спука и освободи узрялата яйцеклетка, настъпва овулацията. Тя попада във фалопиевите тръби и вече може да бъде оплодена от мъжките сперматозоиди.

Образуване на сперматозоидите

В мъжкото тяло, сперматозоидите се образуват в тестисите, които представляват полови жлези с яйцевидна форма. В тях се образува и мъжкият полов хормон – тестостерон. В тестисите се извършва делене на клетките, в резултат от които се създават сперматозоидите.

След това, те се освобождават в надсеменника (епидидимис) – това е тръбичката, която свързва отводните тестикулярни канали. В нея сперматозоидите зреят в продължение на два до десет дни. При настъпване на еякулация, сперматозоидите се придвижват към пениса през пикочния канал (уретрата).

Този процес отново се регулира от хипофизната жлеза в мозъка, която контролира едновременното освобождаване на лутеинизиращ хормон и фоликулостимулиращ хормон в кръвта. Лутеинизиращият хормон подпомага производството на тестостерон при мъжете, който заедно с фоликулостимулиращия хормон насърчава производството на сперматозоиди.

[metaslider id=“1070″]

Видове АРТ процедури

Неинвазивните асистирани репродуктивни технологии включват стимулацията на яйчниците (овариална стимулация) и вътрематочната (интраутеринна) инсеминация.

Стимулация на яйчниците (Овариална стимулация) 

Това е метод, чрез който по изкуствен път се стимулира растежът на фоликули. Прилага се при жени, страдащи от липса на овулация или нередовна овулация, както и при производство единствено на ниски нива на хормоните, необходими за успешно зачеване.

Овариалната стимулация включва прием на хормонално лекарство (посредством орална таблетка или инжекция), която стимулира производството на фоликулостимулиращ хормон. По този начин, се подпомага развитието на повече на брой фоликули. Когато те нараснат достатъчно, един от тях ще се спука, за да отдели зрялата яйцеклетка. Ако партньорите имат полов контакт през този период от време, шансовете за зачеване значително нарастват.

Вътрематочна (интраутеринна) инсеминация (IUI)

Вътрематочната (интраутеринна) инсеминация е метод за лечение, който се прилага при жени със здрави фалопиеви тръби, които обаче, по някаква причина, не успяват да забременеят. Често се прилага в случаи на ендометриоза, неизяснен стерилитет, отклонения в спермалните параметри, цервикален стерилитет и двойки с по-леки имунологични проблеми.

Причината би могла да се се корени и в механични промени по време на половия акт – например, ако мъжът не успее да достигне до ерекция или има проблем, в резултат от оперативна намеса или травма. Изкуствената инсеминация би могла да се осъществи и в случаите на замразена семенна течност преди предстоящо за мъжа лечение от рак.

Процедурата включва поставяне на предварително обработена мъжката семенна течност през маточната шийка на жената във вътрешността на матката по време или около периода на овулация (тя би могла да бъде спонтанна или стимулирана).

Най-подходящото време за осъществяване на метода се измерва по няколко начина:

 • Измерване на базална температура (най-неточен),
 • Оценка на цервикалния мукус (малко по-точен),
 • Определяне на степента на повишаване на лутеинизиращия хормон в урината/ кръвта,
 • Сканиране чрез ултразвук.

Процедура при вътрематочна инсеминация

Вътрематочната инсеминация се осъществява между 24 и 48 часа след повишаването на лутеинизиращия хормон. Това може да стане по време на нормалния месечен цикъл или в условията на хормонална стимулация, в случаите, в които жената страда от нередовен менструален цикъл.

Комбинирана с овариална стимулация, би могла да бъде още по-ефективна. Методът е прост и безболезнен и отнема между 5 и 10 минути. Поставя се разширител във влагалището за визуализиране на маточната шийка. Следва почистване на маточната шийка и инжектиране на обработената сперма в матката, посредством пластмасов катетър.

Важно условие за прилагането на вътрематочната инсеминация е спермата да бъде обработена, тъй като в чистия си вид тя би могла да причини контракции/ колапс на матката. Обработката включва премахване на бактерии и остатъчни химикали, които е възможно да доведат до дразнене или инфекция. по този начин се повишава вероятността за проникване на спермата и оплождане на яйцеклетката.

След приключване на процедурата, жената може да осъществява полов акт със своя партньор, като не е необходимо спазването на определен период на въздържание. През цялото време, вътрематочната инсеминация се наблюдава посредством кръвно изследване на хормоните и сканиране чрез ултразвук. Този мониторинг е необходим, за да се предотврати развитието на твърде голям брой фоликули (опасност от развитие на многоплодна бременност).

Около две седмици след осъществяване на процедурата жената може да направи тест за бременност. Когато той е положителен, се осъществява сканиране чрез ултразвук. Това се случва не повече от месец след направения тест. Целта е да се провери доколко жизнеспособен е плодът.

Успеваемост на вътрематочната инсеминация

Успеваемостта на вътрематочната инсеминация варира между 5% и 30%. Тя е зависима от множество фактори, сред които: причина за стерилитета, продължителност на стерилитета и възраст на партньорите. Шансовете за успех са по-скоро минимални, когато жената е на възраст над 45 години.

Ако след провеждането на няколко поредни опита за такава вътрематочна инсеминация, те се окажат неуспешни, е възможно специалистът акушет-гинеколог да Ви насочи към процедура по инвитро оплождане (IVF) или интрацитоплазмено инжектиране на единични сперматозоиди (ICSI).

 • Вътрематочна инсеминация с донорска сперма
 • Инвитро оплождане (IVF)
 • Инвитро оплождане с донорски яйцеклетки
 • Интрацитоплазмено инжектиране на единични сперматозоиди (ICSI)
 • Преимплантационна генетична диагностика (PGD)

 Детайли за последните, по-инвазивни методи за асистирана репродукция ще откриете във втората част на статията!

Публикувано в

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Call Now Button
Scroll to Top