изчисляване на овулация

Изчисляване на овулация – практични съвети и трикове

Как да разбера кога съм в овулация? Кой метод да използвам за изчисляване на овулация? Това са най-често срещаните въпроси при жените, поели по пътя към родителство. Правилното изчисляване на овулацията е и пърата стъпка към успешно зачеване.

Какво е овулация?

Овулацията представлява процес в женското тяло, при който фоликулът се разпуква и узрялата яйцеклетка се освобождава. Следващата и стъпка е да премине през фалопиевата тръба и да достигне до матката.

Фоликулът – това е течността, която се образува под въздействието на променящите се хормони през месечния цикъл на жената. Той обгражда яйцеклетката до достигането й до момент на зрялост. Този момент на зрялост трае между 12 и 24 часа след момента на напускане на яйчниците. Ако женската полова клетка не бъде оплодена в този период, тялото я изхвърля посредством следващата менструация.

Съществуват различни начини, по които можете да тествате своята овулация. Информация за някои от най-разпространените сред тях ще откриете на по-долните редове.

Изчисляване на овулация чрез тестове

В началото на месечния цикъл тялото започва да произвежда фоликулостимулиращ хормон (FSH). Той играе роля в изграждането на фоликула около един от яйчниците, в който се намира яйцеклетката. Ролята му е да я подхранва.

Когато фоликулът се развие достатъчно, необходимо е отделяне на лутеинизиращ хормон (LH). Неговото действие подпомага разрушаването на фоликула и освобождаването на яйцеклетката. В този момент настъпва момента на овулация.

Тестовете за овулация биха могли да изследват урина или слюнка.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Тестове за овулация, изследващи урина

Овулационните тестове биха могли да бъдат под формата на лентички или касетки, които изследват повишените LH нива в женската урина. Те притежават специални антитела, разположени върху чувствителната мембрана за тестване. Тезо антитела реагират на количеството лутеинизиращ хормон в тялото.

Следователно, когато тестът идентифицира определено ниво на лутеинизиращ хормон, ще покаже позитивен резултат. По този начин лесно бихте могли да предвидите кога точно ще настъпи Вашата овулация. С голяма доза точност, това ще се случи в следващите между 24 и 36 часа.

Кога тестът за овулация е позитивен?

За да бъде тестът позитивен, е необходимо цветът на тестовата чертичка да съвпада с този на контролната линия или да е в по-тъмен цвят .

Имайте предвид, че приемът на медикаменти, съдържащи хормони (например, Кломид), би могъл да повлияе на истинността на резултатите от теста за овулация. Тестът може да е позитивен, но всъщност нивата на LH хормона да не са се повишили. Заблуждаващи резултати биха могли да се получат и при жени, страдащи от Синдрома на поликистозните яйчници (ПКЯС).

Banner Prefert

Тестове за овулация, изследващи слюнката

Персоналният овулационен микроскоп е продукт, все още по-непознат за българския пазар. Той е базиран на изследване на Вашата овулация чрез слюнка. Би могъл да предвиди настъпването на овулация между 3 и 5 дни преди настъпването ѝ.

Тестът за овулация улавя хормоналните изменения, които се случват в женския организъм преди и по време на най-фертилните дни в цикъла на жената.

С повишаването на нивата на естроген, в слюнката се съдържат по-големи количества електролити. Затова в проба от изсъхнала слюнка през оптичната леща на продукта може да се наблюдава папратовидна кристална структура. Тя е налице между 24 и 72 часа преди настъпване на овулацията.

За разлика от LH тестовете за изследване на урина, с помощта на овулационния микроскоп може да се наблюдава изменението на хормоните и през останалата част на месечния цикъл. В инструкциите към продукта са описани възможните форми, които биха могли да бъдат забелязани през оптичната леща.

Съвети за тестване на овулация

 • Проверявайте своята овулация всеки ден от месеца! Записвайте резултатите си във фертилния календар (:
 • Съветваме Ви поставянето на слюнка за проба да е първото нещо, което да правите след като се събудите сутрин!
  Дори преди да измиете зъбите си. Ако се наложи да направите теста по-късно през деня, опитайте да е поне два-три часа след хранене или прием на течности.

Изчисляване на овулация чрез овулационен калкулатор

Използването на овулационен калкулатор е сравнително добър метод за определяне на вероятните дни за настъпването на овулацията. Онлайн версията калкулатора е още по-достъпна и удобна.

Овулационния калкулатор изчислява вероятните дни на настъпването на овулация въз основа на математически алгоритъм, който взима като отправни точки началото и продължителността на Вашия цикъл. По тази причина, използването на календар като метод за изчисляване на овулация, не е особено надежден при наличието на нередовна менструация.

Получавайте актуална информация от областта на репродуктивното здраве

Please enter a valid email address.
Please check the required field.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Овулационният калкулатор дава също ориентир от кой ден да започнете да използвате тестове за овулация, за да сте максимално точни в определянате на правилния момент.

Изчисляване на овулация използвайки базалната телесна температура

Какво представлява?

Базалната температура на тялото – това е температурата по време на пълна почивка. Тя се изменя в зависимост от редица фактори, включително и хормоните. По време на овулация, хормонът прогестерон предизвиква повишаване на температурата. Тя остава относително висока и през следващите около две седмици преди началото на менструалния цикъл.

Непосредствено преди менструацията да започне, нивата на прогестерон значително намаляват. Оттам – и базалната температура на тялото спада. Изключения от това правило са случаите, в които яйцеклетката е оплодена и жената е бременна. Тогава нивата на прогестерон в организма остават високи, а температурата – също.

Измерване на базална телесна температура

Най-подходящото време за измерване на базалната температура е сутрин, преди ставане от леглото. Дори ставане за кратко ще предизвика изменения! Ако установената температура е неточна, рискувате да не предвидите с точност настъпването на овулацията.

Съществуват термометри, специално създадени за измерване на базалната температура на тялото. Ако не разполагате с такъв, не е нужно да купувате! Всеки обикновен работещ термометър би Ви свършил работа.

Съвети за измерване на базалната температура

 • Желателно е да измервате температурата по (горе-долу) едно и също време всяка сутрин, с не повече от 30 минути разлика.
 • За да е напълно точно измерването, не бива да ставате от леглото преди измерване на температурата. Веднага щом се събудите, поставете термометъра в устата си.
  Затова препоръчваме да го поставите на удобно близко място, непосредствено до леглото, от предната вечер (:
 • Необходимо е да си осигурите поне 3-4 часа плътен сън преди сутрешното измерване. Имайте предвид това отново – в името на по-точния резултат.
 • Използвайте един и същ термометър по времето на целия месечен цикъл. В случай, че си купите нов – започнете измерванията с него от ден 1 на следващия цикъл.

Всеки ден отбелязвайте измерената температура и часа, в който е направено премерването. В Интернет ще откриете много таблици за измерване на базална температура, които могат да са Ви от помощ.

Изчисляване на овулация чрез промените в цервикалния мукус

Ролята му за успешно зачеване

Цервикалният мукус се секретира от жлезите в матката и около нея. Хормоналните промени по време на цикъла на жената влияят върху количеството и консистенцията му, което означава, че той се променя. Ролята на цервикалния мукус е да предпазва от навлизане към матката през маточната шийка. Той подпомага придвижването на сперматозоидите, устремени към яйцеклетката, за да се получи оплождане, най-често, по време на овулация.

Фертилен цервикален мукус

„Фертилният“ цервикален мукус е знак, че Вашата овулация наближава. В този момент той наподобява яйчен белтък. Това е и най-подходящото време да пристъпите към опити за зачеване. Ако проследите измененията в цервикалния мукус, ще можете да предвидите своята овулация. Имайте предвид, че това означава да следите какво вида, така и консистенцията му, която ще усетите при допир.

Ако вече измервате базалната температура на тялото си като метод за изчисляване на овулация, проследването и на цервикалния мукус е отличен подход! Температурата обаче ще се покачи едва след настъпване на овулация!

Ако искате да забременеете, ще Ви е необходимо да очаквате настъпването на своята овулация от по-рано, за да започнете с опитите. За това ще Ви помогне наблюдението на цервикалния мукус – ще забележите промените в него преди овулацията вече да е факт.

Възможни изменения в цервикалния мукус

По време на овулация, хормонът естроген води до повишаване на обема секретиран цервикален мукус. Променя се и консистенцията му. Става леко разтеглива, и по този начин – благоприятства оцеляването и придвижването на сперматозоидите към яйцеклетката. След края на Вашата овулация, хормонът прогестерон сгъстява цервикалния мукус. Прави го по-лепкав и, съответно – спира сперматозоидите от навлизане към матката.

Промени в цервикалния мукус

Макар тялото на всяка жена да е различно, казано накратко, ето какви са промените, през които преминава цервикалния мукус на жената през месечния цикъл:

 • Менструация
  Разбира се, тя не представлява промяна в цервикалния мукус, но той и не би бил забелязан по време на кървенето.
 • Сух и лепкав
  Цервикалният мукус не е фертилен.
 • Кремообразен, подобно на лосион за тяло
  Вашата овулация наближава, но все още няма да настъпи.
 • Влажен и воднист
  Вашата овулация е по-близо, но все още няма да настъпи.
 • Констистенция, сходна с яйчен белтък
  Вашата овулация престои да настъпи всеки момент. Тогава шансовете за зачеване са най-високи.
 • Отново – сух и лепкав
 • Отново – менструация

Наблюдение на цервикалния мукус

Ето и няколко съвета за наблюдението на цервикалния мукус.

 • Избягвайте да проверявате своя цервикален мукус във възбудено състояние! Флуидите на възбуда в тялото са различни, макар и видимо да е възможно да не направите разлика.
 • Проверката непосредствено след полов акт също не е добра идея! Спермата също би могла да бъде сбъркана с цервикален мукус.
 • Някои медикаменти на хормонална основа биха могли да доведат до изменения на цервикалния мукус.
 •  При някои жени, консистенцията на цервикален мукус е по-различна от гореописаната последователност. Особено възможно е това при жени, страдащи от Синдрома на поликистозните яйчници (ПКЯС). Ако случаят е такъв, опитайте някой от другите начини за предвиждане на овулацията. Пример за такъв е измерването на базалната телесна температура.
Публикувано в

1 thought on “Изчисляване на овулация – практични съвети и трикове”

 1. Pingback: Как да забременея бързо? | Fertilaid.bg

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Call Now Button
Scroll to Top