Овулационен калкулатор

Овулационен калкулатор и методи за изчисляване на овулация

Овулационен калкулатор или собствен овулационен календар са добра отправна точка, ако искаме да определим деня на овулация. Правилното определяне на „точния момент“ е и пърата стъпка към успешно зачеване. Разбира се, едновременното съчетаване на няколко метода за изчисляване на овулация ще ви даде най-добри резултати.

Метод #1: Овулационен калкулатор

С помощта нашия овулационен калкулатор можете да определите най-фертилните дни от следващия си цикъл и да разберете кога шансовете за зачеване ще бъдат най-високи. Калкулаторът работи в 3 стъпки:

 1. Въвеждате първия ден от последния си менструален цикъл.
 2. Избирате обичайната продължителност на вашия цикъл
 3. Натискате бутона „Изчисли“


Това точен овулационен калкулатор ли е?

Отговорът е, да, нашият калкулатор е 100% точенв математическото пресмятане на вероятните дни на овулация.

Имайте предид, обаче, че използването на овулационен калкулатор за определяне на овулацията и успешно забременяване е ориентировъчен метод.  Не приемай предложените дати за факт, а само за ориентир. Ние препоръчваме да използвате калкулатор за овулация само като метод, който ще Ви помогне да разберете кога е най-удачно да започнете да тествате за настъпваща овулация с тест-лентички.

Ето няколко неща, които трябва да съобразите:

 • Точното въвеждане на първия ден от последния цикъл е ключово
 • Редовността на цикъла е от значение. Информацията, която ви дава всеки овулационен калкулатор се базира изцяло на матечатически алгоритъм. Колкото по-редовен и вашият цикъл, толково по-точно ще бъдат определени потенциалните дни на овулация.
 • Овулацианният калкулатор ще бъде по-малко надежден при жени с цикъл под 21 дни или по-дълъг от 35 дни. 
 • Резултатът е представен под формата на „фертилен прозорец“, тоест дните, в които е най-вероатно да овулирате.
 • Времето на реалното настъпване на овулацията може да варира от един цикъл на друг, дори и при жени с много редовен цикъл.

Направете си собствен овулационен календар

Вземете хартиен или електронен календар и започнете методично да нанасяте в него:

 • Първия ден на поява на цикъл – това ще е Ден 1
 • Номерирайте всяка следваща клетка на календара си с поредния ден от цикъла – Ден 2, Ден 3….
 • Отбелязвайте дните, в които имате менструация
 • Отбележете 14-тия ден, като вероятния за овулация
 • Отбелязвайте дните, в които имате незащитен полов контакт

Как да определя времето за овулация още по-точно?

Всъщност, използването на овулационен калкулатор не е най-добрият метод за изчисляване на овулацията. Калкулаторът може лесно да ви даде ориентировъчен прозорец от няколко дни, в които овулацията вероятно ще настъпи, но не и да ви даде точния ден.

За да постигнете по-голяма точност, трябва да използвате някои допълнителните методи. За тях ще стане дума в следващите редове. Ще ви дадем и практични съвети и трикове как да ги използвате.

Метод #2: Изчисляване на овулация чрез тестове

В допълнение към използването на овулационен калкулатор, това е може би най-лесният и точен метод за предвиждане на момента на овулация. Преди да продължим нататък, ето малко информация, която ще помогне да разберете как работят тези тестове.

В началото на месечния цикъл тялото започва да произвежда фоликулостимулиращ хормон (FSH). Той играе роля в развитието на фоликула в един от яйчниците, в който се намира яйцеклетката. Ролята му е да я подхранва.

Когато фоликулът се развие достатъчно, необходимо е отделяне на лутеинизиращ хормон (LH). Неговото действие подпомага разрушаването на фоликула и освобождаването на яйцеклетката. В този момент настъпва овулацията. Лутеинизиращия хормон може да бъде открит в урината на жената.

Хормоналните промени около овулацията водят и до определени промени в организма на жената. Този факт също е пряко свързан с темата на днешната статия.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Тестове, изследващи урина

Овулационните тестове биха могли да бъдат под формата на лентички или касетки, които изследват именно повишените LH нива в урината на жената. Те притежават специални антитела, разположени върху чувствителната мембрана за тестване. Тезо антитела реагират на количеството лутеинизиращ хормон в тялото.

Следователно, когато тестът идентифицира определено ниво на лутеинизиращ хормон, ще покаже позитивен резултат. По този начин лесно бихте могли да предвидите кога точно ще настъпи вашата овулация. С голяма доза точност, това ще се случи в следващите между 24 и 36 часа.

Кога тестът за овулация е позитивен?

За да бъде тестът позитивен, е необходимо цветът на тестовата чертичка да съвпада с този на контролната линия или да е в по-тъмен цвят .

Имайте предвид, че приемът на медикаменти, съдържащи хормони (например, Кломид), би могъл да повлияе на истинността на резултатите от теста за овулация. Тестът може да е позитивен, но всъщност нивата на LH хормона да не са се повишили. Заблуждаващи резултати биха могли да се получат и при жени, страдащи от Синдрома на поликистозните яйчници (ПКЯС).

Prefert®

Подпомага зачеването по естествен път.
*Всяка опаковка Prefert® съдържа 8 стерилни дози, достатъчни за 1-2 овулаторни цикъла.

Тестове, изследващи слюнката

Персоналният овулационен микроскоп е продукт, все още по-непознат за българския пазар. Той е базиран на изследване на Вашата овулация чрез слюнка. Би могъл да предвиди настъпването на овулация между 3 и 5 дни преди настъпването ѝ.

Тестът за овулация улавя хормоналните изменения, които се случват в женския организъм преди и по време на най-фертилните дни в цикъла на жената.

С повишаването на нивата на естроген, в слюнката се съдържат по-големи количества електролити. Затова в проба от изсъхнала слюнка през оптичната леща на продукта може да се наблюдава папратовидна кристална структура. Тя е налице между 24 и 72 часа преди настъпване на овулацията.

За разлика от LH тестовете за изследване на урина, с помощта на овулационния микроскоп може да се наблюдава изменението на хормоните и през останалата част на месечния цикъл. В инструкциите към продукта са описани възможните форми, които биха могли да бъдат забелязани през оптичната леща.

Съвети за използването на овулационен микроскоп

 • Използването на този тип тест ви позволява да следите за своята овулация всеки ден от месеца! Записвайте резултатите си във фертилния календар. Разбира се, тестването може и да започнете няколко дни преди фертилния си прозорец, определен чрез овулационен калкулатор.
 • Съветваме Ви поставянето на слюнка за проба да е първото нещо, което да правите след като се събудите сутрин!
  Дори преди да измиете зъбите си. Ако се наложи да направите теста по-късно през деня, опитайте да е поне два-три часа след хранене или прием на течности.

Метод #3: Изчисляване на овулация посредством базалната температура

За разлика от останалите методи (овулационен калкулатор, тестове), методът на базалната температура изисква доста дисциплина, за да бъде ефективен.

Какво представлява?

Базалната температура на тялото – това е температурата по време на пълна почивка. Тя се изменя в зависимост от редица фактори, включително и хормоните. По време на овулация, хормонът прогестерон предизвиква повишаване на температурата. Тя остава относително висока и през следващите около две седмици преди началото на менструалния цикъл.

Непосредствено преди менструацията да започне, нивата на прогестерон значително намаляват. Оттам – и базалната температура на тялото спада. Изключения от това правило са случаите, в които яйцеклетката е оплодена и жената е бременна. Тогава нивата на прогестерон в организма остават високи, а температурата – също.

Измерване на базална температура

Най-подходящото време за измерване на базалната температура е сутрин, преди ставане от леглото. Дори ставане за кратко ще предизвика изменения! Ако установената температура е неточна, рискувате да не предвидите с точност настъпването на овулацията.

Съществуват термометри, специално създадени за измерване на базалната температура на тялото. Ако не разполагате с такъв, не е нужно да купувате! Всеки обикновен работещ термометър би Ви свършил работа.

Съвети за измерване на базалната температура

 • Желателно е да измервате температурата по (горе-долу) едно и също време всяка сутрин, с не повече от 30 минути разлика.
 • За да е напълно точно измерването, не бива да ставате от леглото преди измерване на температурата. Веднага щом се събудите, поставете термометъра в устата си.
  Затова препоръчваме да го поставите на удобно близко място, непосредствено до леглото, от предната вечер.
 • Необходимо е да си осигурите поне 3-4 часа плътен сън преди сутрешното измерване. Имайте предвид това отново – в името на по-точния резултат.
 • Използвайте един и същ термометър по времето на целия месечен цикъл. В случай, че си купите нов – започнете измерванията с него от ден 1 на следващия цикъл.

Всеки ден отбелязвайте измерената температура и часа, в който е направено премерването. В Интернет ще откриете много таблици за измерване на базална температура, които могат да са ви от помощ.

Метод #4: Изчисляване на овулация чрез промените в цервикалния мукус

Сравнително добър метод за изчисляване на овулация, който е по-надежден, когато го съчетаете с овулационен калкулатор или тестове. Малко по-трудно изпълним от останалите поради голяма доза субективизъм.

Ролята на цервикалния мукус за успешно зачеване

Цервикалният мукус се секретира от жлезите в матката и около нея. Хормоналните промени по време на цикъла на жената влияят върху количеството и консистенцията му, което означава, че той се променя. Ролята на цервикалния мукус е да предпазва от навлизане към матката през маточната шийка. Той подпомага придвижването на сперматозоидите, устремени към яйцеклетката, за да се получи оплождане, най-често, по време на овулация.

Фертилен цервикален мукус

„Фертилният“ цервикален мукус е знак, че Вашата овулация наближава. В този момент той наподобява яйчен белтък. Това е и най-подходящото време да пристъпите към опити за зачеване. Ако проследите измененията в цервикалния мукус, ще можете да предвидите своята овулация. Имайте предвид, че това означава да следите какво вида, така и консистенцията му, която ще усетите при допир.

Ако вече измервате базалната температура на тялото си като метод за изчисляване на овулация, проследването и на цервикалния мукус е отличен подход! Температурата обаче ще се покачи едва след настъпване на овулация!

Ако искате да забременеете, ще Ви е необходимо да очаквате настъпването на своята овулация от по-рано, за да започнете с опитите. За това ще Ви помогне наблюдението на цервикалния мукус – ще забележите промените в него преди овулацията вече да е факт.

Възможни изменения в цервикалния мукус

По време на овулация, хормонът естроген води до повишаване на обема секретиран цервикален мукус. Променя се и консистенцията му. Става леко разтеглива, и по този начин – благоприятства оцеляването и придвижването на сперматозоидите към яйцеклетката. След края на Вашата овулация, хормонът прогестерон сгъстява цервикалния мукус. Прави го по-лепкав и, съответно – спира сперматозоидите от навлизане към матката.

Промени в цервикалния мукус

Макар тялото на всяка жена да е различно, казано накратко, ето какви са промените, през които преминава цервикалния мукус на жената през месечния цикъл:

 • Менструация
  Разбира се, тя не представлява промяна в цервикалния мукус, но той и не би бил забелязан по време на кървенето.
 • Сух и лепкав
  Цервикалният мукус не е фертилен.
 • Кремообразен, подобно на лосион за тяло
  Вашата овулация наближава, но все още няма да настъпи.
 • Влажен и воднист
  Вашата овулация е по-близо, но все още няма да настъпи.
 • Констистенция, сходна с яйчен белтък
  Вашата овулация престои да настъпи всеки момент. Тогава шансовете за зачеване са най-високи.
 • Отново – сух и лепкав
 • Отново – менструация

Наблюдение на цервикалния мукус

Ето и няколко съвета за наблюдението на цервикалния мукус.

 • Избягвайте да проверявате своя цервикален мукус във възбудено състояние! Флуидите на възбуда в тялото са различни, макар и видимо да е възможно да не направите разлика.
 • Проверката непосредствено след полов акт също не е добра идея! Семеннато течност също би могла да бъде сбъркана с цервикален мукус.
 • Някои медикаменти на хормонална основа биха могли да доведат до изменения на цервикалния мукус.
 • При някои жени, консистенцията на цервикален мукус е по-различна от гореописаната последователност. Особено възможно е това при жени, страдащи от Синдрома на поликистозните яйчници (ПКЯС). Ако случаят е такъв, намерете фертилния си прозорец посредством нашия овулационен калкулатор (по-горе) опитайте с някой от другите изброени методи.

Метод #5: Предвиждане на овулацията чрез фоликулометрия

Добавихме този метод, въпреки че не може да бъде приложен в домашни условия. Това е най-надеждният метод за предвиждане на овулацията и се осъществява само лекар-специалист.

По същността си фоликулометрията е ехографско наблюдение на развитието на фоликула през различните му фази. Може да предвиди моментът на овулация с точност до часове.

Методът се изполва често в случаите на проблемно забременяване, както и за проследяване на ефекта от провеждането лечение.

Запознайте се в подробности с този метод в нашата статия посветена на фоликулометрията.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top