фоликулометрия снимка

Фоликулометрия – надежден начин за оценка на овулацията

Фоликулометрия наричаме процедура, която включва извършване на серия от ултразвукови изследвания с цел проследяване на растежа на фоликулите в яйчника.

Тя е незаменимо изследване за проследяване на ефектите при яйчникова стимулация, в рамките на инвитро процедурите, но има и своето място при опити за зачеване по естествен път, където остава най-точният метод за определяне на момента на овулация.

Накратко за фазите на менструалния цикъл

Преди да застъпим по-подробно темата за фоликулометрия, е важно да припомним трите периода във всеки менструален цикъл. Познати са още като фази, които биха могли да са с различна продължителност при отделните жени, но протичат една след друга, в строго определен ред. Те са свързани и с изменение в нивата на половите хормони в женското тяло. 

Фоликуларна фаза

Менструалният цикъл започва с фоликуларната фаза. Първият ден на менструацията бележи нейното начало. Тя се свързва с ниски нива на естроген и, обратно, повишаващи се нива на фоликулостимулиращ хормон (FSH). Благодарение на него, започват да се формират развиващи се фоликули, един от които става доминантен. На следващия етап, след спукването му, се отделя зрялата, готова за оплождане яйцеклетка.

Овулаторна фаза

Овулаторната фаза се свързва със самото настъпване на овулацията. Това се случва в момента, в който зрялата яйцеклетка се отдели от спукалия се доминантен фоликул. Този период се свързва с най-високи нива на лутеинизиращ хормон (LH). Макар и през овулаторната фаза шансовете за забременяване да са най-високи, нейната продължителност е най-кратка – едва 1-2 дни.

Лутеална фаза

Лутеалната фаза е последният период от месечния цикъл, преди евентуалното настъпване на следваща менструация. Нивата на фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон през този период намаляват, за сметка на количествата произвеждан прогестерон и естроген. След освобождаването на яйцеклетката, спуканият фоликул се превръща в жълто тяло (corpus luteum). То съдейства за удебеляването на маточната лигавица, в хода на подготовката за евентуална имплантация на оплодената яйцеклетка.

Ако женската полова клетка не бъде оплодена през този менструален цикъл, след лутеалната фаза настъпва следващата менструация.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Растеж и развитие на фоликулите

Главният обект на изследване при фоликулометрия са, разбира се, фоликулите. Както вече стана ясно, правилното фунциониране на яйчниците прави възможно развитието на фоликулите във фоликуларната фаза. В самото начало на менструалния цикъл, общо около 20 са фоликулите, които преминават в етап на растеж.

Постепенно, техните размери се увеличават, поради взаимодействащите си в тях гранулозни клетки и хормоните, които отделят – естроген, прогестерон и Инхибин Б, и натрупването на фоликуларна течност. Броят на гранулозните клетки се увеличава в хода на развитие на фоликула. С повишаването на нивата на фоликулостимулиращ хормон в тялото, се развиват и самите фоликули.  

Когато достигнат до определен етап от развитието си, фоликулите спират своя растеж. Понятието, което бихте могли да чуете от своя лекар за този момент, е дегенерация на фоликулите. Тя може да бъде установена посредством преглед с ехограф.

 • На ехограф, зреещите фоликули се визуализират след достигането до размери 3-4 мм.
 • В следващите няколко дни на развитие, те достигат до големина 5-7 мм.
 • Около 9-10-тия ден от менструалния цикъл, един от фоликулите се превръща в доминантен. В него се намира и зреещата яйцеклетка, която ще бъде освободена по време на овулация.

Доминантен фоликул

Доминантният фоликул има размери около 10-11 мм към момента на дегенерация на останалите фоликули. Той е и единственият, който продължава да се развива самостоятелно. Обичайно, през следващите няколко дни, до настъпване на овулаторната фаза, доминантният фоликул се развива с много бързи темпове.

Нормално е ръстът на доминантния фоликул да е с около 2-3 мм на денонощие. Формата му е овална, а непосредствено преди да се спука, тя е по-скоро кръгла. В края на фоликуларната фаза, размерите, до които достига доминантният фоликул, са варират между 17 и 25 мм.

Какво всъщност е фоликулометрия?

Фоликулометрията представлява преглед с вагинален ехограф, който проследява развитието на доминантния яйчников фоликул. Тя е едно от първите изследвания, до които репродуктивните специалисти прибягват, когато въпреки активните опити за зачеване, не настъпва бременност. Самите фоликули са кухини, които се пълнят с течност по време на фоликуларната фаза. С нарастването им, в тях започва да се развива яйцеклетка. Присъствието и развитието на фоликулите в женското тяло е напълно естествен процес, свързан с правилното функциониране на яйчниците.

Проследяването на процеса на развитие на фоликулите и зреенето на яйцеклетката до настъпване на овулация носи ценна информация за репродуктивното здраве на жената. Причината е, че в голяма част от случаите на безплодие при жената се установява липса на овулация или дефект в процеса на узряване на яйцеклетката.

Фоликулометрията се прилага за наблюдение най-вече на доминантния фоликул. Тя се назначава около 9-тия или 10-тия ден на менструалния цикъл. Причината е, че тогава размерите на фоликула би трябвало да са достигнали поне 10 мм. Развитието на доминантния фоликул и зреещата в него яйцеклетка е процес, който изисква проследяване в рамките на няколко дни. Тъкмо поради тази причина, фоликулометрия се прилага от 9-10-тия ден на менструалния цикъл до настъпването на овулация. Това се случва около 14-тия ден.

Кога е подходящо да се пристъпи към фоликулометрия?

Фоликулометрията е подходяща за двойки, правещи опити за зачеване, особено ако не са постигнали успех след няколко месеца активни опити, без предпазване. В допълнение към тези случаи, изследването е подходящо за жени:

 • Които не са установили настъпване на овулация, макар и при редовна употреба на един или повече от различните видове тестове за овулация;
 • Преминали през няколко спонтанни аборта още в ранен стадий на бременността – Фоликулометрията би могла да им помогне да установят причината за това;
 • Приемащи хормонални медикаменти за предизвикване на овулацията – Фоликулометрията ще им помогне да установят дали лечението дава резултат.

Как се прави фоликулометрия

Фоликулометрията е неинвазивна форма на диагностика, при която се използва ултразвук с честота 1-10 MHz. В някои случаи, по преценка на лекаря, фоликулометрията е съпроводена с проследване на нивата на някои от женските полови хормони – FSH, LH, естроген и прогестерон.

9-10-ти ден от менструалния цикъл

Към фоликулометрия се пристъпва около 9-10-тия ден от менструалния цикъл, малко след като самата менструация вече е приключила. Ехографският преглед е винаги вагинален, тъй като направен през коремната стена, не би визуализирал необходимото. По време на самото изследване, Вашият лекар ще проследи три основни показателя:

 • Наблюдават се развиващите се фоликули, за да се отчете дали сред тях има някои, отчетливо по-нараснали от останалите. Отбелязват се и техните размери, за да се проследят и при следващите прегледи с ехограф.
 • Измерва се и дебелината на маточната лигавица. Тя е важен фактор, отразяващ фазата от менструалния цикъл, така че структурата и дебелината ѝ винаги се взема предвид.
 • Третият фактор, значим по време на ехографски преглед за фоликулометрия, е количеството свободна течност, намираща се зад матката – в дъното на коремната кухина.

Последващите прегледи с вагинален ехограф, като част от изследването фоликулометрия, се провеждат през ден, до настъпването на овулацията.

10-16-ти ден от менструалния цикъл

В периода 10-16-ти ден от менструалния цикъл, през ден се осъществяват поне два вагинални ехографски прегледа. Точният брой изследвания е индивидуален за всяка жена, с оглед различната продължителност на менструацията и фазите на менструалния цикъл. Тъкмо в този период от време, все по-ясно доминантният фоликул се разграничава от останалите. Той ги изпреварва в темповете си на растеж. Нарастването му отново се проследява чрез измерване, до спукването му и фактическото настъпване на овулацията.

За да настъпи овулацията, фоликулът се спуква и освобождава зрялата яйцеклетка. Поради тази причина, след настъпването на най-фертилните дни, той губи овалната си форма и се превръща в жълто тяло. Фоликуларната течност, която изпълва вътрешността на доминантния фоликул, се освобождава и се събира зад матката, в дъното на коремната кухина. Това е и причината да е необходимо проследяването ѝ още по време на фоликуларната фаза. По същия начин, дебелината на маточната лигавица също се променя. Тя се удебелява, за да подготви тялото за имплантация на оплодената яйцеклетка. Това се случва чрез прикрепяне на яйцеклетката за вътрешната стена на матката.

Когато изследването установява липса на овулация

Причините биха могли да бъдат много и различни – хормонален дисбаланс, намалена функция на яйчниците, преждевременно изчерпан яйчников резерв, кратка лутеална фаза и др. Такава находка при ехографското изследване е алармираща, но от друга страна може да даде и ясна насока къде е проблемът и какви биха могли да бъдат решенията.

Фоликулометрия и забременяване

Фоликулометрията е най-добрият метод за разбиране на процеса на зачеване и установяване на точния момент, в който предстои да настъпи овулацията. Това е от значение както за двойки, правещи опити за зачеване по естествен път, така и за онези, предвиждащи ин витро или друг вид АРТ процедура.

Посредством фоликулометрия, се измерва размерът на фоликулите. Той трябва да достигне 18-24 мм, за да стане възможно настъпването на овулация. Дебелината на ендометриума трябва да бъде минимум 7 мм, за да бъде възможна имплантацията на яйцеклетката.

Проследяването на растежа на фоликулите през фоликуларната фаза подпомага опитите за забременяване, като предсказва максимално точно настъпването на овулация. По този начин, прави възможно планирането на полов контакт между партньорите в конкретен, по-тесен период от време.

Забременяване след фоликулометрия

Фоликулометрията помага да се проследи узряването на доминантния фоликул и да се прогнозира моментът на овулация, но за съжаление не може да ви даде гаранции за успех при опитите за зачеване. Макар и много ценно изследване от арсеналът, с който разполага специалистът, та все пак не е средство за лечение.

От друга страна обаче, информацията, получена след проведената фоликулометрия, съкрати пътят към успеха. Точното предвиждане на овулация би могло да увеличи шансовете за зачеване по естествен път или стимулацията в хода на някой от методите за асистирана репродукция. И, обратно, в случай, че се установят нарушения или липсваща овулация, вашият лекар ще назначи най-подходящото лечение.

Фоликулометрия – Цена

Един от най-често задаваните въпроси, отнасящи се до фоликулометрия, е каква е цената на изследването. На първо място, бихме искали да Ви уверим, че фоликулометрията е най-сигурният начин за повишаване на шансовете за забременяване, тъй като най-ясно показва доколко добре функционират яйчниците. Най-точно, настъпването на овулацията би могло да се установи тъкмо чрез проследяването на растежа на фоликулите и, най-вече – на доминантния фоликул до момента на неговото спукване.

Единичната цена на посещение за процедурата фоликулометрия е около 30 лв. Най-подходящото място за извършване на изследването е специализирана клиника по репродуктивно здраве. В някои медицински центрове е възможно да се извърши с медицинско направление, по линия на Здравната каса, но не навсякъде. Имайте предвид, че записването на час с направление би могло да бъде свързано с допълнително изчакване за свободен час.

Тъй като самото изследване е свързано с проследяването на растежа на фоликулите, то трябва да започне в конкретен момент от менструалния цикъл. Поради тази причина, Ви съветваме да проучите предварително какви са възможностите за записване на час при избрания от Вас специалист и да уговорите най-подходящата дата за начало на изследването.

Референции:
Katiyar S, Arya SB, Goel JK, Sinha M. Sonographic Folliculometry and Endometrial Echocomplex as an Evidence of Ovulation in Infertility Cases. J South Asian Feder Obst Gynae 2017;9(4):331-335.

2 коментара по “Фоликулометрия – надежден начин за оценка на овулацията”

 1. Здравейте, има ли шанс при това нарастване на чхг?
  32 – 2 дни преди МЦ
  137 – 1 ден закъснение
  429 – 4 дни закъснение
  859 – 7 дни закъснение
  1180 – след 48ч.
  1533 – 72ч. след 1180
  Сак в матката има, с лек хематом и леко отлепване. Не е в тръбата, за което се опасявах. Увеличиха ми прогестерона и ми спряха клексана заради хематома (с тромбофилия съм). Какво е това – кухо яйце ли? Имам 1 мисед в 7г.с. тази година и жива и здрава дъщеря на 2г. Всичко имам правено и изследвано. Може ли 2 генетични грешки за една година?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Резултатите показват добро покачване през първите дни, но има забавяне на темповете през последните 3 измервания, където покавачване е под очакваните минимални стойности. Забавяне на темповете на покачване на ЧХГ е необичайно, но не означава непременно нежизнеспособен ембрион. Опитният ехографист ще може да даде становище в рамките на следващите 1-2 седмици. За съжаление е възможно да има поредни случаи на много ранна загуба на ембриона, най-често поради генетични дефекти. Качеството на яйцеклетките и ключово за постигане на успех, особено при възраст над 35-40 години. Това, че имате успешна предходна бременност (да е Ви е жива и здрава дъщеричката!) дава основание за оптимизъм. Стискаме палци!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top