фоликулометрия-folikulometriya-снимка

Фоликулометрия, като метод за предвиждане на овулация

Фоликулометрия наричаме ехографското изследване на броя и големината на фоликулите при процесите на овулация. Тя е незаменимо изследване за проследяване на ефектите при яйчникова стимулация, в рамките на инвитро процедурите, но има и своето място при опити за зачеване по естествен път, където остава най-точният метод за определяне на момента на овулация.

Периоди на менструалния цикъл

Преди да застъпим по-подробно темата за фоликулометрия, е важно да разграничим трите периода във всеки менструален цикъл. Познати са още като фази, които биха могли да са с различна продължителност при отделните жени, но протичат една след друга, в строго определен ред. Те са свързани и с изменение в нивата на половите хормони в женското тяло. 

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Фоликуларна фаза

Менструалният цикъл започва с фоликуларната фаза. Първият ден на менструацията бележи нейното начало. Тя се свързва с ниски нива на естроген и, обратно, повишаващи се нива на фоликулостимулиращ хормон (FSH). Благодарение на него, започват да се формират развиващи се фоликули, един от които става доминантен. На следващия етап, след спукването му, се отделя зрялата, готова за оплождане яйцеклетка.

Овулаторна фаза

Овулаторната фаза се свързва със самото настъпване на овулацията. Това се случва в момента, в който зрялата яйцеклетка се отдели от спукалия се доминантен фоликул. Този период се свързва с най-високи нива на лутеинизиращ хормон (LH). Макар и през овулаторната фаза шансовете за забременяване да са най-високи, нейната продължителност е най-кратка – едва 1-2 дни.

Лутеална фаза

Лутеалната фаза е последният период от месечния цикъл, преди евентуалното настъпване на следваща менструация. Нивата на фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон през този период намаляват, за сметка на количествата произвеждан прогестерон и естроген. След освобождаването на яйцеклетката, спуканият фоликул се превръща в жълто тяло (corpus luteum). То съдейства за удебеляването на маточната лигавица, в хода на подготовката за евентуална имплантация на оплодената яйцеклетка.

Ако женската полова клетка не бъде оплодена през този менструален цикъл, след лутеалната фаза настъпва следващата менструация.

Какво е фоликулометрия?

Нека пристъпим и към по-подробно дефиниране на понятията, споменати по-горе. Фоликулометрията представлява преглед с вагинален ехограф, който проследява развитието на доминантния яйчников фоликул. Самите фоликули са кухини, които се пълнят с течност по време на фоликуларната фаза. С нарастването им, в тях започва да се развива яйцеклетка. Присъствието и развитието на фоликулите в женското тяло е напълно естествен процес, свързан с правилното функциониране на яйчниците.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Необходимостта от проследяване на процеса на развитие на фоликулите и зреенето на яйцеклетката до настъпване на овулация става все по-осезаема. Причината е, че в голяма част от случаите на безплодие при жената се установява липса на овулация или дефект в процеса на узряване на яйцеклетката. В някои случаи, е възможно проблемът да настъпи и в последната фаза на менструалния цикъл – ако е налице къса лутеална фаза.

Други начини за проследяване настъпването на овулация

Редовното настъпване на овулация се свързва с правилното фукнциониране на яйчниците. Освен фоликулометрия, съществуват и други начини за проследяване дали в тялото на жената настъпва овулация и в кой точно момент се случва това.

Такива биха могли да бъдат:

 • Измерване на базална температура – Най- често, се препоръчва това да се извършва посредством оралното или ректално поставяне на термометъра. Препоръчително е измерването да продължи в рамките на поне три поредни месеца, за да можете да добиете по-пълна представа за своето състояние. Измерването се извършва сутрин, след сън, преди ставане от леглото – по този начин ще гарантирате максимална точност на резултатите.
 • Изследване на цервикалния мукус в канала на маточната шийка – Самият цервикален мукус се променя през отделните периоди на менструалния цикъл. Преди и след менструация, тя е по-гъста, докато – обратно, след настъпване на овулация се избистря, става по-разтеглива и втечнена. Под действието на произвежданите в овулаторната фаза естрогени, и обемът ѝ се увеличава.
 • Хормонални изследвания – Тъй като и нивата на женските полови хормони се променят през отделните фази на месечния цикъл, те също са показателни за достигането до овулация и нейното настъпване. За тази цел, се проследяват количествата на фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон, естрадиол и пролактин (между 1-ви и 5-ти ден на цикъла) и прогестерон (21-24-ти ден).

Причини за липса на овулация

Липсата на овулация значително би могла да намали шансовете за бързо забременяване. Причините биха могли да бъдат много и различни – хормонален дисбаланс, намалена функция на яйчниците, преждевременно изчерпан яйчников резерв, кратка лутеална фаза и др. Тъкмо поради тази причина, Ви съветваме редовно да се консултирате със своя лекар. По този начин, евентуален проблем би могъл да бъде установен още на по-ранен етап и стъпки към разрешаването му ще се предприемат незабавно.

Растеж и развитие на фоликулите

Както вече стана ясно, правилното фунциониране на яйчниците прави възможно развитието на фоликулите във фоликуларната фаза. В самото начало на менструалния цикъл, общо около 20 са фоликулите, които преминават в етап на растеж.

Постепенно, техните размери се увеличават, поради взаимодействащите си в тях гранулозни клетки и хормоните, които отделят – естроген, прогестерон и Инхибин Б, и натрупването на фоликуларна течност. Броят на гранулозните клетки се увеличава в хода на развитие на фоликула. С повишаването на нивата на фоликулостимулиращ хормон в тялото, се развиват и самите фоликули.  

Когато достигнат до определен етап от развитието си, фоликулите спират своя растеж. Понятието, което бихте могли да чуете от своя лекар за този момент, е дегенерация на фоликулите. Тя може да бъде установена посредством преглед с ехограф.

 • На ехограф, зреещите фоликули се визуализират след достигането до размери 3-4 мм.
 • В следващите няколко дни на развитие, те достигат до големина 5-7 мм.
 • Около 9-10-тия ден от менструалния цикъл, един от фоликулите се превръща в доминантен. В него се намира и зреещата яйцеклетка, която ще бъде освободена по време на овулация.

Доминантен фоликул

Доминантният фоликул има размери около 10-11 мм към момента на дегенерация на останалите фоликули. Той е и единственият, който продължава да се развива самостоятелно. Обичайно, през следващите няколко дни, до настъпване на овулаторната фаза, доминантният фоликул се развива с много бързи темпове.

Нормално е ръстът на доминантния фоликул да е с около 2-3 мм на денонощие. Формата му е овална, а непосредствено преди да се спука, тя е по-скоро кръгла. В края на фоликуларната фаза, размерите, до които достига доминантният фоликул, са варират между 17 и 25 мм.

Доминантен фоликул и фоликулометрия

Фоликулометрията се прилага за наблюдение най-вече на доминантния фоликул. Тя се назначава около 9-тия или 10-тия ден на менструалния цикъл. Причината е, че тогава размерите на фоликула би трябвало да са достигнали поне 10 мм. Развитието на доминантния фоликул и зреещата в него яйцеклетка е процес, който изисква проследяване в рамките на няколко дни. Тъкмо поради тази причина, фоликулометрия се прилага от 9-10-тия ден на менструалния цикъл до настъпването на овулация. Това се случва около 14-тия ден.

Как се прави фоликулометрия

Фоликулометрия е едно от първите изследвания, до които репродуктивните специалисти прибягват, когато въпреки активните опити за зачеване, не настъпва бременност. Тя е неинвазивна форма на диагностика, при която се използва ултразвук с честота 1-10 MHz. В някои случаи, по преценка на лекаря, фоликулометрията е съпроводена с проследване на нивата на някои от женските полови хормони – FSH, LH, естроген и прогестерон.

9-10-ти ден от менструалния цикъл

Към фоликулометрия се пристъпва около 9-10-тия ден от менструалния цикъл, малко след като самата менструация вече е приключила. Ехографският преглед е винаги вагинален, тъй като направен през коремната стена, не би визуализирал необходимото. По време на самата фоликулометрия, Вашият лекар ще проследи три основни фактора:

 • Наблюдават се развиващите се фоликули, за да се отчете дали сред тях има някои, отчетливо по-нараснали от останалите. Отбелязват се и техните размери, за да се проследят и при следващите прегледи с ехограф.
 • Измерва се и дебелината на маточната лигавица. Тя е важен фактор, отразяващ фазата от менструалния цикъл, така че структурата и дебелината ѝ винаги се взема предвид.
 • Третият фактор, значим по време на ехографски преглед за фоликулометрия, е количеството свободна течност, намираща се зад матката – в дъното на коремната кухина.

Последващите прегледи с вагинален ехограф, като част от изследването фоликулометрия, се провеждат през ден, до настъпването на овулацията.

10-16-ти ден от менструалния цикъл

В периода 10-16-ти ден от менструалния цикъл, през ден се осъществяват поне два вагинални ехографски прегледа. Точният брой изследвания е индивидуален за всяка жена, с оглед различната продължителност на менструацията и фазите на менструалния цикъл. Тъкмо в този период от време, все по-ясно доминантният фоликул се разграничава от останалите. Той ги изпреварва в темповете си на растеж. Нарастването му отново се проследява чрез измерване, до спукването му и фактическото настъпване на овулацията.

За да настъпи овулацията, фоликулът се спуква и освобождава зрялата яйцеклетка. Поради тази причина, след настъпването на най-фертилните дни, той губи овалната си форма и се превръща в жълто тяло. Фоликуларната течност, която изпълва вътрешността на доминантния фоликул, се освобождава и се събира зад матката, в дъното на коремната кухина. Това е и причината да е необходимо проследяването ѝ още по време на фоликуларната фаза. По същия начин, дебелината на маточната лигавица също се променя. Тя се удебелява, за да подготви тялото за имплантация на оплодената яйцеклетка. Това се случва чрез прикрепяне на яйцеклетката за вътрешната стена на матката.

Кога се вижда жълто тяло?

Както вече стана ясно, жълтото тяло се образува след разпадането на доминантния фоликул, при освобождаването на зрялата яйцеклетка. Затова и на ехограф, то би могло да се види непосредствено след настъпването на овулацията. С други думи, това се случва още в овулаторната фаза, а процесът на наблюдение може да се проследи и след настъпване на последващата лутеална фаза.

Присъствието на жълтото тяло е съпроводено с повишени нива на прогестерон, за сметка на произвежданите количества естроген. Задачата на този хормон е да подготви ендометриума за имплантацията и бъдещото развитие на оплодената яйцеклетка.

Жълто тяло и забременяване

Ако до края на лутеалната фаза оплождане на яйцеклетката не е налице, жълтото тяло дегенерира. В този случай, менструалният цикъл започва отначало с настъпването на следващата менструация. Ако обаче то не дегенерира, а продължи да съществува по-дълго от нормите за една лутеална фаза, то най-вероятно оплождането се е състояло!

Задачата на жълтото тяло е да произвежда хормона прогестерон до имплантацията на оплодената яйцеклетка, но и след настъпването на бременност, през първите няколко – 7-9 седмици от развитието на ембриона. Тъкмо през този период, прогестеронът е необходим поради няколко причини:

 • Позволява нарастването на матката, без да предизвиква контракции на маточните стени
 • Стимулира нарастването на матката
 • Подобрява кръвообращението и обемa от кислород, който достига до плода
 • Подпомага изграждането на плацентата
 • Синтезира всички важни хранителни вещества от маточната лигавица.

Обърнете внимание, че прогестеронът продължава да се синтезира през цялата бременност, до раждането. След като плацентата вече е изградена, жълтото тяло дегенерира, а задачата за предпазване на плода и подпомагане на здравословния му растеж се прехвърля върху нея. Освен прогестерон обаче, тя секретира още два хормона:

 • човешки плацентарен лактоген, който стимулира растежа на млечната жлеза
 • кортикотропин-освобождаващ хормон, който подпомага растежа на плода и засилва връзката между майката и бебето.

Кога е подходящо да се пристъпи към фоликулометрия?

Фоликулометрията е подходяща за двойки, правещи опити за зачеване, особено ако не са постигнали успех след няколко месеца активни опити, без предпазване. В допълнение към тези случаи, изследването е подходящо за жени:

 • Които не са установили настъпване на овулация, макар и при редовна употреба на един или повече от различните видове тестове за овулация;
 • Преминали през няколко спонтанни аборта още в ранен стадий на бременността – Фоликулометрията би могла да им помогне да установят причината за това;
 • Приемащи хормонални медикаменти за предизвикване на овулацията – Фоликулометрията ще им помогне да установят дали лечението дава резултат.

Фоликулометрия и забременяване

Фоликулометрията е най-добрият метод за разбиране на процеса на зачеване и установяване на точния момент, в който предстои да настъпи овулацията. Това е от значение както за двойки, правещи опити за зачеване по естествен път, така и за онези, предвиждащи ин витро или друг вид АРТ процедура.

Посредством фоликулометрия, се измерва размерът на фоликулите. Той трябва да достигне 18-24 мм, за да стане възможно настъпването на овулация. Дебелината на ендометриума трябва да бъде минимум 7 мм, за да бъде възможна имплантацията на яйцеклетката.

Проследяването на растежа на фоликулите през фоликуларната фаза подпомага опитите за забременяване, като предсказва максимално точно настъпването на овулация. По този начин, прави възможно планирането на полов контакт между партньорите в конкретен, по-тесен период от време.

Забременяване след фоликулометрия

Забременяването след фоликулометрия, за съжаление, не може да бъде гарантирано от нито един медицински специалист. Самата фоликулометрия представлява метод за изследване на развитието на доминантния фоликул с цел предвиждане настъпването на овулацията. Тъкмо поради тази причина и предвид факта, че тя не включва в себе си метод за лечение, не е сигурен метод за успешно зачеване.

От друга страна обаче, благодарение на извършена фоликулометрия, бихте могли да успеете по-бързо да сбъднете своята мечта. Точното предвиждане на овулация би могло да улесни шансовете за зачеване по естествен път или стимулацията в хода на някой от методите за асистирана репродукция. И, обратно, в случай, че се установи липсваща овулация, Вашият лекар ще назначи най-подходящото лечение за нейното възстановяване.

Фоликулометрия – Цена

Един от най-често задаваните въпроси, отнасящи се до фоликулометрия, е каква е цената на изследването. На първо място, бихме искали да Ви уверим, че фоликулометрията е най-сигурният начин за повишаване на шансовете за забременяване, тъй като най-ясно показва доколко добре функционират яйчниците. Най-точно, настъпването на овулацията би могло да се установи тъкмо чрез проследяването на растежа на фоликулите и, най-вече – на доминантния фоликул до момента на неговото спукване.

Единичната цена на посещение за процедурата фоликулометрия е около 30 лв. Най-подходящото място за извършване на изследването е специализирана клиника по репродуктивно здраве. В някои медицински центрове е възможно фоликулометрия да се извърши с медицинско направление, по линия на Здравната каса, но не навсякъде. Имайте предвид, че записването на час с направление би могло да бъде свързано с допълнително изчакване за свободен час.

Тъй като самата фоликулометрия е свързана с проследяването на растежа на фоликулите, то трябва да започне в конкретен момент от менструалния цикъл. Поради тази причина, Ви съветваме да проучите предварително какви са възможностите за записване на час при избрания от Вас специалист и да уговорите най-подходящата дата за начало на изследването.

Референции:
Katiyar S, Arya SB, Goel JK, Sinha M. Sonographic Folliculometry and Endometrial Echocomplex as an Evidence of Ovulation in Infertility Cases. J South Asian Feder Obst Gynae 2017;9(4):331-335.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Кошница
Scroll to Top