bazalna-temperatura

Базална температура като метод за определяне на овулацията

Вероятно неведнъж сте чували, че един от най-сигурните начини за проследяване и определяне на овулаторния период е измерването на базална температура и нейното графично изобразяване. Какво всъщност представлява базалната температура и защо е толкова важно да бъде следена в периода на опитите за зачеване, ще разберете в следващите редове.

Какво е базална температура?

Базалната температура представлява най-ниската температура на тялото по време на пълен покой. На практика, това е температурата на тялото, измерена веднага след събуждане, преди каквато и да е физическа активност. Базалната температура се изменя въз основа на различни фактори, в това число и хормоналните промени по време на месечния цикъл.

По време на първата част от месечния цикъл вашата базална температура обикновено е по-ниска. С наближаването на овулацията, температурата започва да се повишава. Това се дължи на измененията в нивата на хормона прогестерон. Обикновено един ден преди овулацията се наблюдава незначителен спад на температурата. Приема се, че овулацията съвпада с кратковременното спадане на температурата, а повишаването на базалната температура става средно около два дни след това. Така например, ако наблюдавате повишаване на базалната температура на 16-тия ден от цикъл, вероятно овулирате на 14-тия или 15-тия ден.

След овулацията, повишаването на прогестерона води до повишаване на базалната телесна температура с 0,4 до 0,6 градуса. Базалната температура на тялото остава относително по-висока до преди началото на следващия менструален цикъл.

Непосредствено преди започването на менструацията, нивата на прогестерон значително намаляват, а оттам – и базалната телесна температура също спада. Изключение от това правило са случаите, в които яйцеклетката е оплодена и жената вече е бременна. Тогава нивата на прогестерон в тялото остават високи и съответно – базалната температура също. По този начин е възможно и ранното предвиждане на бременност.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Кога се измерва базална температура?

Най-подходящото време за измерване на вашата базална температура на тялото е сутрин, преди ставане, докато все още се намирате в леглото си. Важно е да запомните, че всяко движение и дори ставане за кратко, би могло да предизвика изменение в температурата. А, ако установената температура е неточна, рискувате да не предвидите с точност настъпването на овулацията си.

Затова е необходимо да измервате базалната си температура в легнало положение, всяка сутрин, в приблизително един и същи часови диапазон, с не повече от 30 минути разлика.

Друго важно нещо, което е необходимо спазвате при измерването и проследяването на вашата базална температура е правилото за поне 3-4 часа плътен и спокоен сън преди това. В името на точния резултат е добре да осигурите на тялото си минимум 4-часов непрекъснат сън преди измерване. Така например, ако сте ставали от леглото в 07.00 ч. и после отново сте си легнали, но останалото ви време за сън е по-кратко от 3-4 часа, е добре да измерите базалната си температура в 07.00 ч., преди ставането от леглото.

FertilAid® за жени

Силата на билките, витамините и минералите в подкрепа на женското репродуктивно здраве.
*Опаковка 90 капсули, едномесечен курс

Как се измерва базална температура?

За най-правилното и точно измерване на базалната температура ще са ви нужни единствено термометър, една тетрадка или графика, която да седи близо до леглото ви, както и няколко свободни минути в леглото, прекрани в пълен покой. Както вече казахме, всяко движение или ставане от леглото биха могли да нарушат базалната температура на тялото и да предизвикат изменения и неточни резултати.

За още по-прецизното и точно проследяване на температурата, можете да създадете графика, в която всеки ден с точици да отбелязвате стойността ѝ. Свързвайки точиците, ще получите по-ясна визуална представа за измененията в базалната си температура през целия месечен цикъл. Примери за такъв тип диаграми и таблици, можете да откриете в интернет. Можете да записвате всекидневните стойности на базалната температура и в тетрадка. Независимо кой от двата метода изберете, е добре да записвате резултатите си възможно най-скоро след измерването.

графика базална температура - бланка
Свалете и принтирайте горната бланка, за да проследите своята базална температура.

Относно термометъра, можете да избирате между най-обикновен такъв, или създаден специално за целта термометър за измерване на базалната температура. Предимствата на специалните за целта термометри е свойството им да запазват последния резултат до следващото измерване. Освен това, те разполагат със звукова индикация и дигитален дисплей. Добре е да използвате един и същи термометър всеки ден в рамките на един и същи цикъл. Ако се наложи смяна, отбележете го в графиката или тетрадката си.

Съществуват няколко начина за измерване на базалната температура – орално, вагинално и ректално. Независимо кой от тях изберете, е необходимо да се придържате към него през целия период на месечния си цикъл. Повечето жени предпочитат оралното измерване.

Интерпретация на графиката на базалната температура

При интерпретирането на резултатите от измерването на базалната температура, най-важното са не самите индивидуални стойности, а формата на графиката, която образуват, когато ги свържете с линия. Ето и най-типичните форми на графиката, които трябва да разпознаваме.

Базална температура с дфудазова графика

Наблюдава се типично при нормален овулаторен цикъл и съдържа две фази – фаза на по-ниска базална температура, съответстваща на фоликуларната фаза и фаза на по-висока – след настъпване на овулацията, съответстваща на лутеалната фаза. Следва рязко понижение на БТ в началото на следващия менструален цикъл.

Дфуфазна графика н абазалната температура
Дфуфазна графика н абазалната температура

Базална температура с трифазова графика

Типично се наблюдава при овулаторен цикъл, през който настъпва бременност. След типичната двуфазова форма на графиката при нормален овулаторен цикъл, се наблюдава фаза на допълнително повишение на температурата, в резултат от настъпилата бременност.

Базална температура при ановулаторен цикъл

Макар и рядко, графиката на БТ може да няма типичните фази на висока и ниска температура. Това може да се дължи на липсата на овулация – т. нар. ановулаторен цикъл. Този феномен може да се наблюдава и при напълно здрави жени.

БТ при ановулаторен цикъл
БТ при ановулаторен цикъл 1

Фактори, влияещи върху базалната температура

В периода на месечния цикъл, върху измерената базална температура могат да окажат влияние редица фактори, които е добре да отбелязвате върху графиката си или в тетрадката си. Ето и кои са тези фактори:

  • Болест, простуда, зачервено гърло или инефекция, особено ако са довели до треска;
  • Употребата на някои медикаменти;
  • Тютюнопушенето и консумацията на алкохол (особено в по-големи количества);
  • Физически стрес и преумора;
  •  Безсъние, нощно събуждане или неспокоен сън;
  • Пътувания и промяна в климата и часовата зона;
  • Промяна на стайната температура;
  • Използване на електрическо одеало или възглавница;
  • Прекъсване употребата на противозачатъчни таблетки;
  • Кърмене.

За да определите най-точно настъпването на овулацията е добре да наблюдавате тялото си и да следите и останалите промени, които настъпват в него.

Други симптоми на овулацията и начини за проследяването ѝ

Друг сравнително точен сигнал на тялото, чрез който можете да предвиждате настъпването на овулацията си, и който е добре да съчетаете с измерването на базалната температура, е промяната в цервикалния мукус.

Наблюдение на цервикалния мукус

Цервикалният мукус се секретира от жлезите на матката и около нея. Хормоналните изменения по време на месечния цикъл оказват влияние върху неговите количество и консистенция. Т.нар. „фертилен“ цервикален мукус в периода на овулация, наподобява яйчен белтък. Именно това е и най-подходящото време да пристъпите към опити за зачеване. Ако вече измервате вашата базална температура, като метод за изчисляване на овулация, проследването и на цервикалния мукус е отлично допълнение към този подход! Не забравяйте, че температурата обаче ще се покачи едва след настъпване на овулация!

Овулаторна болка

Освен чрез промените в базалната температура и цервикалния мукус, тялото ни подсказва настъпването на овулация и по други начини. При около 20% от жените по света се наблюдава болка в областта на овулиращия яйчник или пък в цялата долна част на корема. Тази болка носи чудноватото наименование Мителшмерц болка и често е предизвикана от спукването на зрелия фоликул или раздразнение на лигавицата в кухината на малкия таз.

При някои жени е възможно да се наблюдава и леко кървене или зацапване в периода на овулация. То се дължи най-често на резкия спад в нивата на лутеинизиращия хормон и естрогена. Това предизвиква леко олющване на маточната лигавица.

Наблюдавайки тялото си през целия месечен цикъл, освен промените в базалната температура и цервикалната слуз, можете да забележите и някои чисто физически изменения. Едно от тях е усещането за чувствителност и напрегнатост в гърдите. Промени могат да бъдат усетени и в позицията на маточната шийка. Малко преди овулация, тя се издига нагоре и в този момент може да имате затруднения да я достигнете.

Не на последно място ще споменем и повишеното сексуално желание в най-фертилните дни от месечния цикъл. Много жени забелязват повишаване на либидото си точно преди овулация. Според научни изследвания, това е напълно нормално явление, заложено в нашата биология.

Съвети за изчисляване на овулацията

Вече сме ви споделяли някои от най-практичните методи за изчисляване на овулацията. Освен измерване на базална температура и вслушване в сигналите на тялото, има още няколко начина за определяне на най-фертилните дни от месечния цикъл.

Един от тях е чрез използването на овулационен калкулатор. С негова помощ, само чрез няколко прости стъпки, бихте могли да изчислите настъпването на овулацията си. При използването на овулационния калкулатор обаче, трябва да имате предвид, че той е по-скоро ориентировъчен метод. Всеки калкулатор е базиран на математически алгоритъм и не е особено надажден при жени с нередовен цикъл или при жени с цикъл под 21 дни, или по-дълъг от 35 дни.

В допълнение към овулационния калкулатор, е добре да използвате и тестове за овулация. Това е един лесен, бърз и точен метод за предвиждане на овулацията. Тестовете за овулация могат да бъдат открити в аптеките и използвани в домашна среда. Освен под формата на касетки и лентички, съществуват и други видове тестове за овулация. Един такъв е персоналният овулационен микроскоп. Той проследява овулацията чрез настъпващите промени в структурата на слюнката.

Най-надеждният метод за предвиждане на овулацията е фоликулометрията. По своята същност този метод представлява ехографско наблюдения на развитието на фоликула през различните му фази. Единственият недостатък на фоликулометрията е това, че не може да бъде приложена в домашни условия, тъй като се осъществява само от специалист.


Референции:

Steward K, Raja A. Physiology, Ovulation And Basal Body Temperature. [Updated 2020 Jul 27]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546686/

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top