забременяване-с-поликистозни-яйчници

Забременяване с поликистозни яйчници

Забременяване с поликистозни яйчници е напълно възможно! Това е добрата новина за всички жени, диагностицирани с поликистоза.

Тъкмо върху тази тема ще се фокусираме днес – ще Ви дадем някои практични съвети и насоки, с които това да се случи по-бързо и лесно. В края на статията, ще откриете и информация за различните начини за лечение на състоянието. Но, преди това – нека споменем няколко думи и за самите поликистозни яйчници.

Диагностициране на поликистозни яйчници

Преди всичко, бихме искали да отбележим, че въпреки близостта между понятията, поликистозните яйчници и Синдромът на поликистозни яйчници (ПКЯС) не винаги са свързани помежду си.

Разбира се, ако са налице кисти върху яйчниците, жената страда от ПКЯС. Обратното твърдение обаче не е задължително да бъде вярно. Възможно е жена, диагностицирана с нередовна или липсваща овулация и повишени нива на мъжки хормони в организма, също да страда от ПКЯС.

В миналото

Това не е така от самото начало. През 1935 г., когато за първи път състоянието на Синдрома е описано от двама американски гинеколози, то се свързва единствено с ановулация и кисти на яйчниците. Вероятно, още към онзи момент те са установили, че забременяване с поликистозни яйчници е възможно. Едва по-късно, специалистите установяват, че повишеното ниво на андрогени в женското тяло също би могло да предизвика Синдрома на поликистозните яйчници.

Днес

Диагностицирането с поликистозни яйчници би могло да стане след среща със специалист по репродуктивно здраве. Необходимо е установяване на поне две от гореописаните три условия, под формата на симптоми на ПКЯС. Ако се стремите към забременяване с поликистозни яйчници, не забравяйте, че колкото по-бързо предприемете мерки за противодействие на състоянието, толкова по-големи ще са шансовете Ви за успех. Забременяването с поликистозни яйчници е напълно възможно и се случва при много жени, но при част от тях опитите за зачеване отнемат по-дълъг период от време.

Банер ОБ

Причини, затрудняващи забременяване с поликистозни яйчници

Причините за възникването на поликистозни яйчници и до днес остават неизяснени. През годините, учените провеждат множество проучвания, а редица други са в ход и към настоящия момент.

Има три причини, които най-често биват изтъквани като водещи до появата на поликистозни яйчници. Оттам – те водят и до евентуални затруднения за забременяване с поликистозни яйчници. Ето ги и тях:

 • Хормонален дисбаланс,
 • Инсулинова резистентност,
 • Наднормено тегло и затлъстяване.

Тези три фактора са в тясна взаимовръзка помежду си. Тъкмо това е и причината появата на един от тях да породи другия, а оттам – и цялостното здравословно състояние да се наруши или измени.

Хормонален дисбаланс

Както всички добре знаем, хормоните в тялото се формират от ендокринните жлези. Когато всички жлези функционират по правилния начин и хормоналният баланс е налице, женското тяло е напълно здраво. Когато обаче нивата на отделните хормони се изменят в следствие на промяна в производството на  един или повече от тези хормони, биха могли да се появяват здравословни проблеми.

Инсулинова резистентност

Хормоналният дисбаланс най-често води до състояние на инсулинова резистентност. В тези случаи, организмът произвежда по-голямо количество инсулин, отколкото клетките могат да усвоят под формата на глюкоза. Вместо тя да ги зареди с повече енергия и метаболизмът да се забърза, се случва тъкмо обратното. В кръвта се отделят повече на брой свободни мастни киселини. В резултат, нивото на кръвната захар се покачва, а инсулиновата чувствителност силно се влошава. Полученият инсулинов излишък, в комбинация със състоянието на хормонален дисбаланс, често влияе негативно върху действието на яйчниците.

Наднормено тегло и затлъстяване

В условията на инсулинова резистентност, организмът е много по-податлив към задържане на мазнини. Нежеланият резултат от тази последица води до повишаване на телесното тегло. Забавеният метаболизъм затруднява обмена на веществата. Когато не се предприемат по-скоростни мерки, често би могло да се достигне до състояние на затлъстяване. То обаче допълнително би затруднило успешното забременяване с поликистозни яйчници.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Как Синдромът би могъл да попречи на забременяване с поликистозни яйчници?

Трите гореспоменати фактора пораждат последици върху репродуктивното здраве, които биха могли да попречат на забременяването с поликистозни яйчници. Отново бихме искали да отбележим, че всеки случай е индивидуален! В зависимост от симптомите и степента на развитие на Синдрома, съществуват няколко начина за лечение. В голяма част от случаите, жените, страдащи от поликистозни яйчници, успяват да забремееят успешно.

Нередовна или липсваща овулация

Настъпването на овулация в женското тяло става възможно посредством синтеза на естрогени от фоликулните клетки в яйчниците. Благодарение на тях, фоликулите започват да се развиват. От друга страна, в хода на всеки менструален цикъл, яйцеклетката зрее с помощта на фоликулостимулиращия хормон.

Поради настъпващия хормонален дисбаланс в тялото обаче, е възможно да настъпи изменение в съотношението на синтезираните количества прогестерон и естрогени, фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон. Тези процеси увреждат и редовната овулация. А без овулация, забременяването с поликистозни яйчници е допълнително затруднено. Изследване на препоръчаните от Вашия лекар хормони би могло да покаже в каква степен евентуално е увредена редовната овулация.

При жени с поликистозни яйчници и нередовна овулация, съществуват две възможни състояния – Ановулация и Олигоовулация. Ановулацията се свързва с напълно липсваща овулация, докато при Олигоовулация, най-фертилните дни не настъпват редовно, всеки месец. Предприемането на мерки, спомагащи за възстановяване на редовната овулация и менструация (в случаите, в които и тя е нередовна), е от изключително значение. В противен случай, е възможно достигане до състояние на безплодие при жената, което прави забременяване с поликистозните яйчници много по-трудно, а, понякога – и невъзможно.

Завишени нива на мъжки хормони в женското тяло

Повишените количества на инсулин в кръвта, които не успяват да се усвоят от клетките, често водят до повишено производство на мъжки полови хормони. Те се наричат андрогени, а оттам – и названието на едно такова състояние се нарича още Хиперандрогенизъм.

Обикновено, най-голямо е производството на тестостерон. Установяването на такъв проблем, който би могъл да затрудни забременяване с поликистозни яйчници, изисква измерване на количествата свободен тестостерон в женското тяло. Това може да стане както самостоятелно, така и заедно със свободния андрогенен индекс. В резултат от повишените нива на андрогени в женското тяло и инсулиновата резистентност, е възможно да се появят някои от следните симптоми:

 • Прекомерно нежелано окосмяване от мъжки тип в областта на лицето, гърдите и корема,
 • Сърдечно-съдови проблеми,
 • Диабет Тип II,
 • Акне.

Начини за забременяване с поликистозни яйчници

Първата стъпка, която Ви съветваме да предприемете в името на успешно забременяване с поликистозни яйчници, е да обсъдите индивидуалното си състояние със своя лекар след диагностициране на ПКЯС. Макар поликистозните яйчници да са широко разпространени, няма универсален начин за повлияване и лечение. Всеки организъм е различен и би могъл да реагира по различен начин на симптомите.  

Преди да пристъпим към повече информация за конкретните начини на лечение, Ви представяме два важни съвета. Ако се стремите към забременяване с поликистозни яйчници и желаете да увеличите шансовете си за успех, придържайте се към тях всеки ден!

Здравословна диета при поликистозни яйчници

Здравословната диета при поликистозни яйчници не изисква нищо друго освен прием на балансирана храна, която се усвоява лесно от организма и подпомага обмена на веществата в тялото. Ако към настоящия момент не се храните точно по този начин, Ви съветваме да преминете към нисковъглехидратна диета, богата на храни с нисък гликемичен индекс. Промяната в начина на хранене неминуемо ще доведе и до промяна в хормоналния баланс.

Проучване доказва, че в зависимост от степента на редуциране на телесното тегло чрез диета, процентът на противодействие на поликистозните яйчници нараства. Това означава, че и шансовете за забременяване с поликистозни яйчници са по-големи.

Физическа активност

Движението е ключът към бързия метаболизъм и здравото тяло. Тъкмо поради тази причина, Ви съветваме да се възползвате максимално от всички възможности за движение, които имате. Дори да не разполагате с „излишно“ свободно време за дълги тренировки в зала, 20-минутна тренировка за раздвижване у дома, няколко пъти седмично, ще подобри както самочувствието, така и здравето Ви. Дългите разходки също са крачки напред към забременяването с поликистозни яйчници.  

Лечение с Кломифен цитрат (Кломид)

Лечението с Кломифен цитрат е може би най-разпространеният вид медикаментозно лечение за жени с ПКЯС. То насърчава възстановяването на редовната овулация, а, оттам – и на забременяването с поликистозни яйчници.

Действие  

Кломифен цитрат е антиестроген, който подпомага действието на хипофизната жлеза за освобождаване на естрогените, стимулиращи овулацията. Приемът на Кломифен цитрат спомага за възстановяването на баланса в нивата на фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон. По този начин, зрелият фоликул успява да се спука и да освободи зрялата яйцеклетка.

Прием

Обърнете внимание, че в никакъв случай не се препоръчва да приемате Кломифен цитрат по своя собствена преценка, без консултация със специалист. Лекарството се приема по индивидуално уговорена с лекаря схема, която не бива да се нарушава. Обичайно, лечението с Кломифен цитрат започва около петия ден на цикъла и той се приема в рамките на 5 дни. Между 5 и 10 дни след приключване на приема, овулацията би трябвало да настъпи. По преценка на Вашия лекар, курсът може да се повтори, но не малко от 30 дни по-късно.

Приемът на Кломифен цитрат би могъл да бъде съпътстван с ехографско изследване, определящо броя и размерите на развиващите се в тялото фоликули, или изследвания на нивата на лутеинизиращ хормон в кръвта след приключване на курса. Макар при голяма част от жените, овулацията наистина да настъпва, някои проучвания сочат, че забременяване с поликистозни яйчници настъпва при около 50% от тях.

Съвети

Макар действието на Кломифен цитрат да е в голяма степен ефективно, Ви съветваме да го комбинирате с още няколко тактики.

 • Още преди началото на медикаментозното лечение, се постарайте да коригирате теглото си, в случай, че е необходимо. Премахването на излишните килограми със сигурност ще подпомогне хормоналния баланс в тялото и ще повиши шансовете за забременяване с поликистозни яйчници.
 • В допълнение към хормоналните изследвания, които Вашият лекар вероятно ще назначи, следете овулацията си и в домашни условия – чрез тестове за овулация. Можете спокойно да започнете от третия ден след последния прием на Кломифен цитрат.
 • Насладете се на моментите на близост със своя партньор особено в дните около очакваната овулация. Така е по-вероятно да не пропуснете най-подходящия момент за забременяване и нещата да се случат дори по-скоро, отколкото очаквате!

Лечение с Глюкофаж (Метформин)

По своя характер, Метформин е лекарство за лечение на Диабет Тип II. Въпреки това, то успешно може да се прилага и за подпомагане на забременяване с поликистозни яйчници и тяхното лечение. Приемът на Метформин подпомага намаляването на телесното тегло, тъй като подобрява инсулиновата чувствителност. Нормализирането на обмена на веществата и метаболизма е важно като начин за противодействие тъкмо на причината за поява на Синдрома на поликистозните яйчници.

Прием

Често, приемът на Кломифен цитрат и Метформин се случва успоредно. В други случай, елед един курс на неуспешно лечение с Кломифен цитрат, се пристъпва към лечение с Метформин. Обърнете внимание, че отново е силно препоръчително да се консултирате със специалист с цел избиране на най-правилния метод за лечение! За неговото определяне, важна роля играят както симптомите, така и резултатите от всички направени изследвания.  

Приемът на Метформин би могъл да продължи и през първия триместър на бременността, по преценка на медицинския специалист. По този начин, ще се намали рискът от спонтанен аборт за бъдещата майка.

Лечение с други полезни вещества

Освен медикаменти, има и други полезни вещества, които биха могли да подпомогнат забременяване с поликистозни яйчници и тяхното лечение.

Забременяване с поликистозни яйчници – Хирургично лечение

До хирургично лечение в името на забременяване с поликистозни яйчници и тяхното лечение се пристъпва в случаите, в които приемът на медикаменти остава без резултат. Хирургичното лечение бива два вида – Клиновидна резекция на яйчниците и Лапароскопска фенестрация на яйчниците.

Клиновидна резекция на яйчниците

При Клиновидната резекция на яйчниците, по оперативен път се изрязва увредената тъкан. По този начин, се премахва само част от яйчника – от единия или от двата, като частично се намалява и общият му обем. След завършване на процедурата, яйчникът продължава да функционира нормално. Клиновидната резекция на яйчниците е един от начините за противодействие на безплодието при жената, причинено от Синдрома на поликистозните яйчници.

Лапароскопска фенестрация на яйчниците

Лапароскопската фенестрация на яйчниците е по-съвременният и по-малко инвазивен начин за хирургично лечение на поликистозни яйчници. Посредством трансвагинална лапароскопия, яйчниците се продупчват с фина биполярна игла във водно-солеви разтвор. По този начин, върху самите яйчници се образуват отвори. Процедурата подпомага възстановяването на редовната овулация и насърчава забременяване с поликистозни яйчници. Тя не влияе негативно върху женския яйчников резерв.

Внимание!

Обърнете внимание, че резултатите от хирургичното лечение, макар и довели до забременяване с поликистозни яйчници, е възможно да са само временни. Затова не пропускайте редовните консултации със своя лекар! От друга страна, възможно е след оперативната процедура да възникват сраствания, които да изизскват допълнителна медицинска намеса впоследствие.

Процедура по Ин витро оплождане

Процедурата по Ин витро оплождане е подходяща с цел забременяване с поликистозни яйчници в случаите, в които останалите гореспоменати методи не дават резултат. Неправилно е твърдението, че тя е единственият начин за забременяване с поликистозни яйчници, макар да се срещат и такива хипотези.

Стимулация на яйчниците

Ин витро оплождането включва процедура по хормонална стимулация на яйчниците. В предхождащите я няколко месеца, бихте могли да приемате хранителни добавки, обогатени с полезни вещества, които подобряват репродуктивното здраве. Това важи както за жената, така и за мъжа в една двойка. В резултат от хормоналната стимулация, в много на брой фоликули започва развитието на яйцеклетка. По този начин, след разпукването на фоликулите, повече на брой зрели яйцеклетки биха могли да бъдат оплодени от мъжките сперматозоиди.

Спукване на фоликулите и оплождане

Самото спукване на фоликулите става с медицинска намеса, посредством пункция. Извадените от женското тяло яйцеклетки се оплождат от мъжките полови клетки в стерилна среда, извън тялото на жената. Едва когато ембрионите се развият, между два и четири от тях се връщат в матката, посредством Ембриотрансфер. Останалите обикновено биват замразени, а понякога – биват унищожени. Обърнете внимание, че колкото по-голям е броят на трансферираните в матката ембриони, толкова по-голям е шансът за възникване на многоплодна бременност!

Все по-голям е броят на случаите на успешно забременяване с поликистозни яйчници! Ин витро е метод за асистирана репродукция, който е доказано ефективен.

Как Синдромът би могъл да попречи на забременяване с поликистозни яйчници?

Трите гореспоменати фактора пораждат последици върху репродуктивното здраве, които биха могли да попречат на забременяването с поликистозни яйчници. Отново бихме искали да отбележим, че всеки случай е индивидуален! В зависимост от симптомите и степента на развитие на Синдрома, съществуват няколко начина за лечение. В голяма част от случаите, жените, страдащи от поликистозни яйчници, успяват да забремееят успешно.

Нередовна или липсваща овулация

Настъпването на овулация в женското тяло става възможно посредством синтеза на естрогени от фоликулните клетки в яйчниците. Благодарение на тях, фоликулите започват да се развиват. От друга страна, в хода на всеки менструален цикъл, яйцеклетката зрее с помощта на фоликулостимулиращия хормон.

Поради настъпващия хормонален дисбаланс в тялото обаче, е възможно да настъпи изменение в съотношението на синтезираните количества прогестерон и естрогени, фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон. Тези процеси увреждат и редовната овулация. А без овулация, забременяването с поликистозни яйчници е допълнително затруднено. Изследване на препоръчаните от Вашия лекар хормони би могло да покаже в каква степен евентуално е увредена редовната овулация.

При жени с поликистозни яйчници и нередовна овулация, съществуват две възможни състояния – Ановулация и Олигоовулация. Ановулацията се свързва с напълно липсваща овулация, докато при Олигоовулация, най-фертилните дни не настъпват редовно, всеки месец. Предприемането на мерки, спомагащи за възстановяване на редовната овулация и менструация (в случаите, в които и тя е нередовна), е от изключително значение. В противен случай, е възможно достигане до състояние на безплодие при жената, което прави забременяване с поликистозните яйчници много по-трудно, а, понякога – и невъзможно.

Завишени нива на мъжки хормони в женското тяло

Повишените количества на инсулин в кръвта, които не успяват да се усвоят от клетките, често водят до повишено производство на мъжки полови хормони. Те се наричат андрогени, а оттам – и названието на едно такова състояние се нарича още Хиперандрогенизъм.

Обикновено, най-голямо е производството на тестостерон. Установяването на такъв проблем, който би могъл да затрудни забременяване с поликистозни яйчници, изисква измерване на количествата свободен тестостерон в женското тяло. Това може да стане както самостоятелно, така и заедно със свободния андрогенен индекс. В резултат от повишените нива на андрогени в женското тяло и инсулиновата резистентност, е възможно да се появят някои от следните симптоми:

 • Прекомерно нежелано окосмяване от мъжки тип в областта на лицето, гърдите и корема,
 • Сърдечно-съдови проблеми,
 • Диабет Тип II,
 • Акне.

Начини за забременяване с поликистозни яйчници

Първата стъпка, която Ви съветваме да предприемете в името на успешно забременяване с поликистозни яйчници, е да обсъдите индивидуалното си състояние със своя лекар след диагностициране на ПКЯС. Макар поликистозните яйчници да са широко разпространени, няма универсален начин за повлияване и лечение. Всеки организъм е различен и би могъл да реагира по различен начин на симптомите.  

Преди да пристъпим към повече информация за конкретните начини на лечение, Ви представяме два важни съвета. Ако се стремите към забременяване с поликистозни яйчници и желаете да увеличите шансовете си за успех, придържайте се към тях всеки ден!

Здравословна диета при поликистозни яйчници

Здравословната диета при поликистозни яйчници не изисква нищо друго освен прием на балансирана храна, която се усвоява лесно от организма и подпомага обмена на веществата в тялото. Ако към настоящия момент не се храните точно по този начин, Ви съветваме да преминете към нисковъглехидратна диета, богата на храни с нисък гликемичен индекс. Промяната в начина на хранене неминуемо ще доведе и до промяна в хормоналния баланс.

Проучване доказва, че в зависимост от степента на редуциране на телесното тегло чрез диета, процентът на противодействие на поликистозните яйчници нараства. Това означава, че и шансовете за забременяване с поликистозни яйчници са по-големи.

Физическа активност

Движението е ключът към бързия метаболизъм и здравото тяло. Тъкмо поради тази причина, Ви съветваме да се възползвате максимално от всички възможности за движение, които имате. Дори да не разполагате с „излишно“ свободно време за дълги тренировки в зала, 20-минутна тренировка за раздвижване у дома, няколко пъти седмично, ще подобри както самочувствието, така и здравето Ви. Дългите разходки също са крачки напред към забременяването с поликистозни яйчници.  

Лечение с Кломифен цитрат (Кломид)

Лечението с Кломифен цитрат е може би най-разпространеният вид медикаментозно лечение за жени с ПКЯС. То насърчава възстановяването на редовната овулация, а, оттам – и на забременяването с поликистозни яйчници.

Действие  

Кломифен цитрат е антиестроген, който подпомага действието на хипофизната жлеза за освобождаване на естрогените, стимулиращи овулацията. Приемът на Кломифен цитрат спомага за възстановяването на баланса в нивата на фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон. По този начин, зрелият фоликул успява да се спука и да освободи зрялата яйцеклетка.

Прием

Обърнете внимание, че в никакъв случай не се препоръчва да приемате Кломифен цитрат по своя собствена преценка, без консултация със специалист. Лекарството се приема по индивидуално уговорена с лекаря схема, която не бива да се нарушава. Обичайно, лечението с Кломифен цитрат започва около петия ден на цикъла и той се приема в рамките на 5 дни. Между 5 и 10 дни след приключване на приема, овулацията би трябвало да настъпи. По преценка на Вашия лекар, курсът може да се повтори, но не малко от 30 дни по-късно.

Приемът на Кломифен цитрат би могъл да бъде съпътстван с ехографско изследване, определящо броя и размерите на развиващите се в тялото фоликули, или изследвания на нивата на лутеинизиращ хормон в кръвта след приключване на курса. Макар при голяма част от жените, овулацията наистина да настъпва, някои проучвания сочат, че забременяване с поликистозни яйчници настъпва при около 50% от тях.

Съвети

Макар действието на Кломифен цитрат да е в голяма степен ефективно, Ви съветваме да го комбинирате с още няколко тактики.

 • Още преди началото на медикаментозното лечение, се постарайте да коригирате теглото си, в случай, че е необходимо. Премахването на излишните килограми със сигурност ще подпомогне хормоналния баланс в тялото и ще повиши шансовете за забременяване с поликистозни яйчници.
 • В допълнение към хормоналните изследвания, които Вашият лекар вероятно ще назначи, следете овулацията си и в домашни условия – чрез тестове за овулация. Можете спокойно да започнете от третия ден след последния прием на Кломифен цитрат.
 • Насладете се на моментите на близост със своя партньор особено в дните около очакваната овулация. Така е по-вероятно да не пропуснете най-подходящия момент за забременяване и нещата да се случат дори по-скоро, отколкото очаквате!

Лечение с Глюкофаж (Метформин)

По своя характер, Метформин е лекарство за лечение на Диабет Тип II. Въпреки това, то успешно може да се прилага и за подпомагане на забременяване с поликистозни яйчници и тяхното лечение. Приемът на Метформин подпомага намаляването на телесното тегло, тъй като подобрява инсулиновата чувствителност. Нормализирането на обмена на веществата и метаболизма е важно като начин за противодействие тъкмо на причината за поява на Синдрома на поликистозните яйчници.

Прием

Често, приемът на Кломифен цитрат и Метформин се случва успоредно. В други случай, елед един курс на неуспешно лечение с Кломифен цитрат, се пристъпва към лечение с Метформин. Обърнете внимание, че отново е силно препоръчително да се консултирате със специалист с цел избиране на най-правилния метод за лечение! За неговото определяне, важна роля играят както симптомите, така и резултатите от всички направени изследвания.  

Приемът на Метформин би могъл да продължи и през първия триместър на бременността, по преценка на медицинския специалист. По този начин, ще се намали рискът от спонтанен аборт за бъдещата майка.

Лечение с други полезни вещества

Освен медикаменти, има и други полезни вещества, които биха могли да подпомогнат забременяване с поликистозни яйчници и тяхното лечение.

Забременяване с поликистозни яйчници – Хирургично лечение

До хирургично лечение в името на забременяване с поликистозни яйчници и тяхното лечение се пристъпва в случаите, в които приемът на медикаменти остава без резултат. Хирургичното лечение бива два вида – Клиновидна резекция на яйчниците и Лапароскопска фенестрация на яйчниците.

Клиновидна резекция на яйчниците

При Клиновидната резекция на яйчниците, по оперативен път се изрязва увредената тъкан. По този начин, се премахва само част от яйчника – от единия или от двата, като частично се намалява и общият му обем. След завършване на процедурата, яйчникът продължава да функционира нормално. Клиновидната резекция на яйчниците е един от начините за противодействие на безплодието при жената, причинено от Синдрома на поликистозните яйчници.

Лапароскопска фенестрация на яйчниците

Лапароскопската фенестрация на яйчниците е по-съвременният и по-малко инвазивен начин за хирургично лечение на поликистозни яйчници. Посредством трансвагинална лапароскопия, яйчниците се продупчват с фина биполярна игла във водно-солеви разтвор. По този начин, върху самите яйчници се образуват отвори. Процедурата подпомага възстановяването на редовната овулация и насърчава забременяване с поликистозни яйчници. Тя не влияе негативно върху женския яйчников резерв.

Внимание!

Обърнете внимание, че резултатите от хирургичното лечение, макар и довели до забременяване с поликистозни яйчници, е възможно да са само временни. Затова не пропускайте редовните консултации със своя лекар! От друга страна, възможно е след оперативната процедура да възникват сраствания, които да изизскват допълнителна медицинска намеса впоследствие.

Процедура по Ин витро оплождане

Процедурата по Ин витро оплождане е подходяща с цел забременяване с поликистозни яйчници в случаите, в които останалите гореспоменати методи не дават резултат. Неправилно е твърдението, че тя е единственият начин за забременяване с поликистозни яйчници, макар да се срещат и такива хипотези.

Стимулация на яйчниците

Ин витро оплождането включва процедура по хормонална стимулация на яйчниците. В предхождащите я няколко месеца, бихте могли да приемате хранителни добавки, обогатени с полезни вещества, които подобряват репродуктивното здраве. Това важи както за жената, така и за мъжа в една двойка. В резултат от хормоналната стимулация, в много на брой фоликули започва развитието на яйцеклетка. По този начин, след разпукването на фоликулите, повече на брой зрели яйцеклетки биха могли да бъдат оплодени от мъжките сперматозоиди.

Спукване на фоликулите и оплождане

Самото спукване на фоликулите става с медицинска намеса, посредством пункция. Извадените от женското тяло яйцеклетки се оплождат от мъжките полови клетки в стерилна среда, извън тялото на жената. Едва когато ембрионите се развият, между два и четири от тях се връщат в матката, посредством Ембриотрансфер. Останалите обикновено биват замразени, а понякога – биват унищожени. Обърнете внимание, че колкото по-голям е броят на трансферираните в матката ембриони, толкова по-голям е шансът за възникване на многоплодна бременност!

Все по-голям е броят на случаите на успешно забременяване с поликистозни яйчници! Ин витро е метод за асистирана репродукция, който е доказано ефективен.

В заключение…

Надяваме се, че с всички представени факти, теории и резултати от проучвания, изложени в статията, успяхме да Ви докажем, че забременяване с поликистозни яйчници е наистина възможно! В случай, че все още не сте се консултирали с медицински специалист, но усещате, че е налице някакъв проблем, не се колебайте! Колкото по-скоро установите дали наистина имате основания за притеснения и какви са те, толкова по-скоро ще можете да предприемете и най-правилните стъпки към разрешаване на проблема!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Call Now Button
Scroll to Top