метформин-снимка-таблетка

Метформин и женски фертилитет

Настоящата статия е само информативна и цели да запознае аудиторията с приложението на метформин в хода на лечението на репродуктивните проблеми. Не използвайте лекарства без да сте се консултирали с лекар!

Метформин – какво представлява и какво е действието му?

Метформин е добре познато перорално лекарствено средство, принадлежащо към групата на бигванидите, чиито прием обикновено се назначава при лечение на инсилунонезависим тип захарен диабет (тип II). Той е извествен със своя хипогликемизиращ ефект. Терапията с медикамента метформин се налага при мъже и жени с метаболни нарушения, характеризиращи се с високи нива на кръвната глюкоза и страдащи от инсулинова резистентност, и относителен дефицит на инсулин.

Най-често приемът на метформин се комбинира с подходяща диета или режим на хранене, и програма с упражнения и физически активности. В зависимост от индивидуалния случай, заедно с него биват предписвани и други лекарствени средства, контролиращи нивата на кръвната захар. Контролът на високата кръвна захар освен за поддържане на общото здравословно състояние, е от излючителна важност и за предотвратяване на увреждания на бъбреците, нервната система, сексуалната функция и др.

Правилното лечение и контрол на диабета, посредством приема на метформин и други медикаменти, също така намалява риска от възникване на инсулт и инфаркт. Метформинът действа като помога на тялото да възстанови нормалните си реакции към естествено произвеждания от него инсулин. Заедно с това, той намалява количеството на захарта, което черният дроб произвежда, а стомахът – усвоява.  

Освен за лечение на диабет и контрол на високата кръвна захар, метформинът притежава и свойството да подобрява фертилитета при някои жени.

Как е възможно това?

Метформин и женски фертилитет

Сам по себе си метформинът не е лекарство за лечение на безплодие, но може да окаже благоприятно влияние върху опитите за зачеване при жени, страдащи от Синдром на поликистозните яйчници.

Поликистозни яйчници и забременяване

Знаете, че Синдромът на поликистозните яйчници (поликистоза на яйчниците) е сред най-често срещаните пречки за успешно зачеване. Обичайно, той се свързва с ендокринно заболяване, в основата, на което седи хормонален дисбаланс. Основните фактори за наличието на състоянието са липсата на овулация и повишени нива на мъжки хормони в женското тяло (андрогени).

Все още няма ясни данни на какво точно се дължи появата на поликистозните яйчници, но въпреки това до момента, много жени успешно са излекувани от състоянието и се радват на успешна бременност.

Въпреки неяснотата около възникването на Синдрома на поликистозните яйчници, специалистите дефинират три основни фактора, отговорни за появата му:

  • Хормонален дисбаланс,
  • Инсулинова резистентност,
  • Наднормено тегло и затлъстяване.

Тези три фактора много често са в тясна взаимовръзка помежду си и появата на всеки един от тях, би могла да доведе до развитието на останалите, и по този начин да окаже влияние върху женското репродуктивно здраве.

Именно тук, можем да направим и връзката между лечението на поликистозни яйчници и регулирането на инсулиновата резистентност, и нивата на кръвната захар, посредством метформин.

Не на последно място, бихме искали да отбележим, че жените с наднормено тегло и, страдащи от ПКЯС, са изложени на по-висок риск от развитие на диабет тип II. Някои проучвания показват и повишен риск от преждевременно раждане и спонтанен аборт при жени с надномрмено тегло, спрямо жени с нормална телесна маса и със Синдром на поликистозни яйчници.

При наличието на поликистозни яйчници, в женското тяло настъпват две основни метаболитни промени, оказващи негативно влияние:

  • Променя се съотношението между фоликулостимулиращия и лутеинизиращия хормон,
  • Повишават се нивата на произвеждания от женското тяло инсулин.

В резултат на всички симптоми, съпътстващи състоянието ПКЯС, възникват и други, оказващи влияние върху здравето, състояния. Такова състояние е инсулиновата резистентност.

Инсулинова резистентност и забременяване

Инсулиновата резистентност е налице, когато синтеза на глюкоза в тялото е затруднен. Това състояние поражда необходимостта от производството на по-големи количества инсулин от панкреаса. Това от своя страна, води до хиперинсулинемия, която би могла да доведе до производството на прекомерно количество андрогени в женското тяло. Именно тук, можем да направим връзката между състоянието инсулинова резистентност и Поликистозния яйчников синдром.

Повишените нива на глюкоза в организма и ниските нива на енергия, следствие от инсулиновата резистентност, често водят до нарушения в хормоналния баланс. Всичко това е съвсем разбираемо, тъй като инсулинът също е хормон, който при наличието на това състояние, се произвежда в твърде големи количества.

Метформинът и останалите инсулин-сендибилизиращи медикаменти понижават излишните нива на инсулин в тялото. По този начин, той оказва влияние освен върху инсулиновата чувствителност, но и върху женското репродуктивно здраве, особено при жени, страдащи от ПКЯС.

Метформин  – научни твърдения

Метформинът, в съчетание с подходяща диета и редовни физически упражнение, е в състояние да повлияе благоприятно върху хормоналния дисбаланс, регулирайки основните полови хормони. По този начин овулацията и редовността на месечния цикъл биват възобновени, а шансовете за успешно зачеване, се повишават.

В подкрепа на това твърдение, съществуват редица изследвания, доказващи връзката между приема на метморфин и ПКЯС, както и ползата от медикамента при лечението на инсулинова резистентност. В някои случаи, ефектът се проявява без необходимостта от допълнителен прием на лекарства като кломид.

Въпреки, че метформинът често се препоръчва на жени, страдащи от поликистозни яйчници, е необходимо отново да отбележим, че сам по себе си той не е лекарство за лечение на безплодие при жените. Много лекари, все пак предписват медикамента с надеждата да предизвикат появата на овулация. Изследвания установяват, че при жени, приемащи метформин в хода на лечението си, овулация действително настъпва по-често, в сравнение с плацебо пациентите.

По-нататъшни изследвания обаче се оказват по-малко обнадеждаващи. Въпреки, че при някои жени овулацията се появява след употребата на метформин, това не гарантира настъпването на бременност веднага след това. Затова и много лекари, добавят към лечението Кломид и други лекарствени средства за подобряване на фертилитета.

В допълнение, съществуват и добавки, които съдържат естествени инсулинови регулатори. Те също биха могли да окажат благоприятно влияние върху инсулиновата чувствителност и съответно да повишат шансовете за успешно зачеване.

Пример за такъв тип добавка е мио-инозитолът. Приемът му помага на рецепторите да работят по-ефективно и инсулинът в тялото да бъде в необходимите здравословни количества. Мио-инозитолът е ефективен и при предизвикването на овулация и има изключително ефективно действие върху Синдрома на поликистозните яйчници. Освен това, за разлика от метформина, след прием, рядко причинява дразнене в стомаха. Съществуват и изледвания, доказвазващи ефекта на мио-инозитол върху шансовете за зачеване при жени, преминаващи през АРТ процедура.

Странични ефекти от приема на метформин

Най-често срещаният страничен ефект от приема на метформин е стомашното раздразнение, понякога прерастващо в диария. Възможна е и появата на гадене и повръщане. За да се намалят тези нежелани реакции, лекарите препоръчват приема на медикамента по време на хранене. При много хора тези странични ефекти отминават с течение на времето.

По-сериозните нежелани реакции от приема на метформин, са чернодробна дисфункция и, много рядко срещан, но тежък ефект, наречен лактатна ацидоза.

При употребата на метформин е добре бъбречните и чернодробните фунцкии да са под наблюдение от лекар. Хора със сърдечни, бъбречни, чернодробни или белодробни заболявания, не бива да приемат метформин.

Не забравяйте, че метформинът е лекарствено средство с лекарско предписание, и необходимо ползите и рисковетеот приема му да бъдат обсъдени с лекар. Въпреки множеството изследвания, мненията относно ползите от метформина върху женския фертилитет и Поликистозния яйчников синдром, са все още противоречиви. Действието върху жени, страдащи от това състояния, все още се изследват, но в много проучвания резултатите са в полза на препарата.

Все пак,благоприятното действие на метформина върху захарния диабет тип II и инсулиновата резистентност остават факт. А ползите при жени със завишени количества инсулин, са многократно доказвани.

В допълнение можем да кажем, че здравословната диета и редовната физическа активност, са важни елементи при подобряването на инсулиновата чувствителност. Освен това съществуват и добавки, които оказват благоприятно влияние върху състоянието. Мио-инозитолът, D-хиро-инозитолът, алфа-липоевата киселина, цинкът, селенът и магнезия, са само част от полезните вещества, подобряващи инсулиновата чувствителност и повишаващи шансовете за зачеване.

Тъй като всеки организъм е различен и всеки случай е строго индивидуален, препоръчваме консултацията с медицински специалист преди започването на прием на хранителни добавки!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top