Начало » Опити за зачеване » Шансове за зачеване във всяка фаза от женския месечен цикъл
шансове-за-зачеване

Шансове за зачеване във всяка фаза от женския месечен цикъл

Месечният цикъл при жената започва на първия ден от менструалното кръвотечение и продължава до следващата менструация. Средната продължителност на цикъла е 28 дни, но при някои жени е по-кратък – до 24 дни, или по-дълъг – до 35 дни, но това е напълно нормално.

Шансове за зачеване по време на менструален цикъл

Менструацията представлява месечното отделяне на ендометриума, вътрешната мембрана на матката. При повечето жени тя продължава между три и седем дни. До третия ден на менструалния цикъл нивата на прогестерон и естроген са завишени, тъй като тялото работи върху възстановяване на слузестата маточна обвивка.

Около четвъртия ден яйчниците започват да се подготвят за отделянето на яйцеклетката, тъй като фоликулът постепенно зрее. През тази фаза на цикъла има минимален шанс сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката и да я оплодят. Това означава, че и всички шансове за зачеване са много ниски. Изключения са случаите на жени, достигащи до овулация по-рано от обичайното.

Макар всички шансове за зачеване през този период да са почти нулеви, половите актове не биха могли да Ви навредят!

Prefert®

Подпомага зачеването по естествен път.
*Всяка опаковка Prefert® съдържа 8 стерилни дози, достатъчни за 1-2 овулаторни цикъла.

Преферт вагинален гел опаковка и апликатор

Шансове за зачеване във фаза “пред-овулация”

Тази фаза се нарича още фоликуларна. Характерното е, че под въздействието на фоликулостимулиращия хормон в яйчниците започва едновременното съзряване на няколко фоликула. Един от тези фоликули ще стане доминантен и ще премине към следващата фаза – тази на овилация.

Около седмия ден на месечния цикъл ще забележите вагинален секрет, който е с лека разтегливост. Няколко дни по-късно цветът му се променя до бял, а текстурата става по-кремообразна – това е знак, че най-фертилните дни наближават! Яйцеклетката все още не е освободена, но по този начин можете да разберете, че скоро овулацията ще насъпи. Цервикалният мукус се променя, за да създаде по-благоприятна среда за придвижване на сперматозоидите.

Обърнете внимание, че дори овулацията все още да не е настъпила, има възможност и шансове за зачеване и непосредствено след края на менструацията. Причината за това е, че животът на сперматозоидите трае до пет дни, когато те се намират в условията на благоприятна цервикална среда.

По думите на Steven R. Bayer, M.D, ендокринолог в Boston IVF fertility clinic, според проучване, двойки, които извършват полов акт само веднъж по време на този период, дори 4-5 дни преди настъпване на овулацията, се радват на повишени шансове за зачеване. Резултатът често е успешна и здравословна бременност!

Всички шансове за зачеване през този период на цикъла са добри. Специалистите препоръчват повишена сексуална активност. Следвайте съвета им поне 2-3 пъти седмично, когато е възможно, малко след края на менструацията.

Шансове за зачеване по време на овулация

Това е най-подходящото време за зачеване! Независимо колко продължителен е менструалният Ви цикъл, обикновено овулацията започва на 14-тия ден преди следващата менструация. Когато тя настъпи, телесната температура на женското тяло се покачва с около половин градус. Имайте предвид, че това се случва в периода, в който вече овулирате, така че не чакайте този знак, за да започнете едва тогава с опитите за зачеване!

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Препоръчваме Ви да следите за настъпването на своята овулация още преди тя да стане факт. Съществуват различни начини за това – овулационен калкулатор, тестове за овулация. По този начин непосредствено след като тестът покаже положителен резултат, ще можете да подновите активните опити в следващите 24 до 36 часа.

Друг добър знак за фертилност е промяната в консистенцията на цервикалния мукус. Количеството на вагиналния секрет, който се отделя, се увеличава. Консистенцията му е подобна на яйчен белтък – това е точното време за полов акт! Можете да изпробвате текстурата му, поставяйки палеца и показалеца си във влагалището. Вземете малко от секрета и докоснете двата пръста един до друг, след което ги раздалечете. Ако консистенцията е лека и тънка и лесно преминава между пръстите, всичко е наред!

Всички шансове за зачеване са високи, стига опитите да се осъществят в рамките на 36 часа от настъпването на овулацията! Освободената яйцеклетка живее до 12 часа, а в идеалния случай оплождането от сперматозоидите е добре да се случи между 4 и 6 часа след спукването на фоликула.

Шансове за зачеване в пост-овулация

Този период се нарича още лутеална фаза и представлява последната фаза от месечния цикъл. Продължава минимум 12 и не повече от 16 дни. През нея ендометриумът и цялото женско тяло се подготвят за бременността, ръководени от оптимистичната хипотеза, че в предходната фаза на овулация яйцеклетката е била оплодена.

Прогестронът е хормонът с най-голямо значение през тези няколко дни, тъй като:

 • Потиска хормоните, стимулиращи яйчниците и предизвикващи овулацията – за да не забременеете отново непосредствено след успешното зачеване,
 • Подготвя ендометриума – той секретира протеини, които да подхранват ембриона,
 • Предотвратява настъпването на менструация – ако ендометриумът се отдели, това може да доведе до спонтанен аборт,
 • Повишава телесната температура.

Нивата на прогестерон в женското тяло през лутеалната фаза се повишават , като по този начин отправят сигнал до яйчниците да не освобождават друга яйцеклетка до края на месеца. Цервикалният мукус става по-сух, за да предотврати навлизането на други сперматозоиди към матката.

Ако яйцеклетката е оплодена, достигането до матката й отнема около 6 дни.

Всички шансове за зачеване в тази фаза са по-скоро ниски. Това обаче не бива да намалява желанието за близост с партньора Ви (:

Редица проучвания доказват, че от значение за по-бързото забременяване е и типът pH на влагалището. По-скоро алкалната вагинална среда подпомага подвижността на сперматозоидите и оптимизира шансовете за зачеване.

40 коментара по “Шансове за зачеване във всяка фаза от женския месечен цикъл”

 1. Здравейте, с мъжът ми правим опити за второ дете. Следя овулацията си по няколко начина-БТ,Цервикална Слуз, Тестови ленти за овулация и чрез няколко електронни приложения, които са ми само за ориентир. Цикълът ми е редовен на 28дни +/- 2 дни. Продължителноста варира между 5/6 дни (много рядко 7). Трудно се ориентирам с БТ(меря я от скоро), но това което забелязах до момента е, че имам доста ниска телесна температура, а и понеже я меря орално и не в един и същи час, може би се отразява, затова не разчитам особено на това. 1 ден от МЦ-36.3,2МЦ-36.4,3МЦ-36.5,4ти,5ти,6ти и 7ми ден МЦ-36.2(цикълът ми свърши на 6-я ден). От 8-мия до 10-я ден-36.4, 11ден-36.3, 12ден-36.5, 13ден-36.1 и днес 14 ден-36.4.
  По тестовете за ОВ ми показаха на 05.04.21- в 13:30- high 3, а към 20:30 часа Peak 5.83 (тестовата чертичка беше доста наситена, повече отколкото контролната), затова предполагам, че този ден съм била в ОВ. По Церв. слуз, мога да потвърдя – същия ден (имаше разтегляне и в предния ден, но на 05.04.21 беше най-голямо и повече. Леко намалява от 06.04., както и стойностите на ОВ тестовете. А ако разчитам на електронните калкулатори за ОВ, положението е, бих казала трагично и смешно, понеже на шега изтеглих няколко. Два от тях предвиждат ОВ на 06.04.21, др.два – на 07.04.21, а третия на 8-ми.
  Като имате на предвид всичко това според вас дали наистина ОВ ми е била на 05.04.21.? Също искам да добавя един симптом, който ми се случва мнооого рядко – на 05.04.21 още със сабуждането усетих леко напрежение в гърдите, до края на вечерта се бяха уголемили леко, на 06.04 – бяха още по големи и леко чувствителни, както са малко преди МЦ, а днес са огромни, леко напрегнати и съвсем леко чувствителни на зърната.
  “Бебеправенето” беше на 02,04,05(2а пъти☺️втория път може да се брои по скоро за на др.ден 06.04) и 07.04.21. Дали според вас сме успели и какъв е шансът да забременея този месец? Забравих да спонема че съм на 35г.
  Стана доста дълго, извинявам се просто искам да разбера дали всичко което правим е правилно и дали не пропускаме нещо. Също искам да подчертая, че не съм вманиачена (просто чета повече, когато нещо ме вълнува), не следя до лудост всеки симптом или да си измислям такива. Благодаря за вниманието!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Им!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Поздравяваме Ви за решението отново да поемете по пътя към родителството, както и за това, че следите редовно своята овулация, и то посредством няколко различни метода!

   Измерването на базалната температура е по-специфичен подход, който изисква голямо постоянство от Ваша страна. В първата част от месечния цикъл базална температура обикновено е по-ниска. С наближаването на овулацията, температурата започва да се повишава. Обикновено един ден преди овулацията се наблюдава незначителен спад на температурата. Приема се, че овулацията съвпада с този кратковременен спад. Повишаването на базалната температура става след овулацията. Така например, ако наблюдавате повишаване на базалната температура на 16-тия ден от цикъла, вероятно овулирате на 14-тия или 15-тия ден. Затова, за да добиете най-точна представа е добре да следите базалната си температура в продължение на няколко месеца. Добре е да правите това сутрин, преди ставане, докато все още се намирате в леглото в приблизително един и същи час.

   Следенето на сигналите на тялото и тестовете за овулация са по-добър и точен метод за проследяване на овулацията, затова Ви съветваме да се доверявате на тях. След като тестът е показал наситена чертичка и положителен резултат и предвид това, че цервикалния мукус е бил с разтеглива консистентност, сте се намирали в овулация на 05.04.
   Относно електронните приложения, нямаме особени наблюдения, но по всяка вероятност не дават напълно точен резултат и не биха били от полза.

   Дискомфортът и промяната в гърдите също са един от симптомите на овулацията. Заради бурните хормонални промени, които настъпват в женското тяло, е възможно те да се усещат малко по-чувствителни и подути.

   Дните, които сте избрали да осъществите незащитен полов контакт са един напълно удачен и правилен избор. Много специалисти съветват да има няколко дни въздържание в периода между 6-ти и 8-ми ден преди очакваната овулация, докъм 5-тия ден преди овулация, когато вече е добре да започнат незащитените полови контакти.

   Не на последно място бихме искали да Ви поздравим за всичко, което правите, за да определите най-точно настъпването на своята овулация и по този начин да увеличите драстично шансовете си за успех! Следенето на овулацията, както и редовността на месечния цикъл предполагат голяма веротност за успешно зачеване. Дори и този месец такова да не настъпи, сме сигурни, че ще имате успех съвсем скоро.
   Ако неуспехите продължават по-продължително време, можете да направите и фоликулометрия за да добиете още по-добра представа за процесите, настъпващи във Вашето тяло.

   Желаем Ви успех!

 2. Здравейте на 11.03.2021 имах аборт по собстено желание,след него веднага ми поставиха маточна спирала.След 8 дни имах полов контакт мъжа ми не е свършил в мене но малка семена течност можеби е попаднала в мене от 24.03 си правя тестове за овулация за да знам кога ми е до сега 31.03 ми показва положителни резултати възможноли е да съм бремена?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Ани!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Вътрематочните спирали могат да бъдат над 99% ефективен и сигурен метод за контрацепция, ако са поставени правилно. Действието им започва веднага след поставянето им и предпазват от нежелана бременност между 5 и 10 години след поставянето им. Имайте предвид обаче, че не предпазват от инфекции и болести, предавани по полов път.
   Стандартната медна контрацептивна спирала изменя цервикалния мукус и затруднява достигането на сперматозоидите до яйцеклетката. Освен това тя представлява механична бариера, която предпазва яйцеклетката от евентуално оплождане. Хормоналната спирала, от своя страна, отделя хормона прогестерон и по този начин предпазват жената от нежелана бременност.
   Дори и по време на овулация, шансовете за зачеване с правилно поставена вътрематочна спирала са на практика нулеви.

   Оставаме на разположение!

 3. Здравейте, два дни преди менструацията ми имах незащитен полов акт. Цикълът ми беше 2 дни и то не много обилен, след това започна кафяво течение за около ден-два, сега имам и лека температура Възможно ли е да е настъпила бременност? Благодаря предварително.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Вик!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   По принцип шансовете за зачеване в тази, последна, фаза от месечния цикъл, са по-скоро ниски. Все пак не изключване възможността от забременяване в периодът преди и след овулация. Успешното зачеване зависи от редица фактори, като най-важният от тях редовността на месечния цикъл и съответно – отделянето на годна за оплождане яйцеклетка. При много жени периодът на овулация настъпва непосредствено след менструацията или непосредствено преди нея. Ако и Вие сте от тези жени, вероятност от настъпване на бременност съществува.

   Ако изпитвате съмнения и започнете да усещате някои от познатите признаци на бременност, можете да направите домашем тест. Обикновено, за да се имплантира успешно в маточната кухина, на оплодената яйцеклетка са необходими 8-10 дни, след които повечето тестове за бременноста би следвало да покажат положителен резултат.
   В противен случай, можете да се обърнете и към своя лекар, който да посочи конкретната причина за неразположението Ви. Много често дисбаланс в нивата на женските полови хормони би могъл да предизвика объркване в месечния цикъл.

   Оставаме на Ваше разположение и Ви желаем успех!

 4. Здравейте, имах незащитен полов контакт на 07.03. ,трябваше месечният ми цикъл да започне на 15.03. но закъснява 3 дни. Днес направих дигитален тест за бременност но резултатът е отрицателен. Има ли вероятност резултатът да не е верен?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Тина!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Успешното зачеване зависи от редица фактори, като най-важният от тях редовният месечен цикъл. В случай, че Вашият цикъл е напълно редовен, би следвало овулацията Ви също да настъпва редовно всеки месец. Ако това е така, на 07.03., когато е бил незащитеният Ви полов контакт, не би следвало да сте се намирали в период на овулация. Все пак не изключваме възможността за зачеване в останалите фази на месечния цикъл.

   За да се импантира оплодената яйцеклетка в маточната кухина обикновено са необходими между 8 и 10 дни. Именно тогава нивата на хормона на бременноста (ЧХГ) започват да се покачват и той може да бъде отчетен в кръвта на жената.
   Между 12 и 14 дни след успешното зачеване би трябвало всеки уринен домашен тест за бременност да отчете положителен резултат. Понякога обаче човешкият организъм не се подчинява на 100% на приетите “закони”, а в някои случаи пък е възможно тестът да даде фалшив резултат (както негативен, така и позитивен). Съветваме Ви, ако менструацията Ви продължи да закъснява, да повторите теста след два-три дни.
   Разбира се, най-сигурният начин за определяне наличието на бременност остава кръвният тест.

   Ако правите опити за зачеване, Ви съветваме да следите настъпването на своята овулация, посредством тестове за овулация или чрез индикациите на Вашето тяло. По този начин можете значително да увеличите шансовете си за успех.

   Желаем Ви успех!

 5. Здравейте, цикълът ми започна на 06.03 и завърши на 10.03. На 09.03 имах незащитен полов акт, но беше прекъснат(надявам се навреме) . Цикълът ми по принцип е редовен. Има ли вероятност от забременяване? Колебая се дали да взема хапче “escapelle” или би било излишно? Благодаря предварително.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Василена!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   По принцип шансовете за зачеване по време на менструация са по-скоро минимални. Изключение правят жените, при които овулацията настъпва по-рано от обичайното (преди 14-16 ден от месечния цикъл). Около четвъртия ден от месечния цикъл обикновено тялото започва да се подготвя за отделянето годна за оплождане яйцеклетка. В случай, че жената достига до овулация по-рано и е имала полов контакт в дните на или малко след менструация, е възможно яйцеклетката да бъде оплодена, тъй като в благоприятна влагалищна среда, животът на сперматозоидите е около 4-5 дни.

   Приемът на хапчета за спешна контрацепция трябва да се обмисли внимателно. Имайте предвид, че понякога този тип лекарствени средства имат последствие върху хормоналния баланс и е възможно да нарушат месечния цикъл.

   Съветваме Ви, ако желаете да се предпазите от нежелана бременност да използвате някой от добре познатите средства за контрацепция. Прекъснатият полов акт не винаги е най-ефикасният начин за това. Както вероятно знаете, съществуват различни средства за предпазване от нежелана бременност, като при част от тях контролът е изцяло “в ръцете” на жената. Пример за такъв контрацептивен метод е контрацептивната диафрагма.
   Можете да обсъдите и с Вашия лекар най-подходящото за Вас средство за предпазване от бременност.

   Оставаме на разположение!

  2. Елена Иванова

   Здравейте, имах незащитен полов акт, на осмият ден от цикъла, възможно ли е да съм бременна.

   1. FertilAid България

    Здравейте, Елена!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    Успешното зачеване зависи от много фактори, като един от тях е редовността на месечния цикъл и съответно – овулацията. Ако цикълът Ви е редовен, по всяка вероятност не сте се намирали в период на овулация по време на незащитения полов контакт. По принцип в този период от месечния цикъл, шансовете за зачеване са минимални. Макар и вероятността да е твърде малка, все пак не изключваме вероятността бременност да настъпи именно тогава. Имайте предвид, че при някои жени овулацията настъпва по-рано или по-късно от средата на месечния цикъл, както е “по правило”.

    Ако правите опити за зачеване, Ви съветваме да следите овулацията си и да пристъпите към тях, в дните около нея. Следенето на овулацията можете да извършвате посредством познатите тестове за овулация или наблюдавайки индикациите на Вашето тяло.

    Оставаме на разположение и Ви желаем успех!

   2. Здравейте, може ли да, се забременее на следващия ден след овулацията?

   3. FertilAid България

    Здравйте, Васи!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    По принцип шансовете за зачеване в тази, т.нар. лутеална фаза, са по-скоро ниски.
    В този период тялото се подготвя за евентуално настъпилата бременност и потиска хормоните, стимулиращи яйчниците и съответно – овулацията. Също така нивата на прогестерон постепенно се повишават и изпращат сигнал на яйчниците да не отделят повторно яйцеклетка до края на месечния цикъл. Заради настъпващите хормонални промени, цервикалният мукус също търпи промени – той става по-сух и по този начин предотвратява навлизането на сперматозоиди към матката.
    Разбира се, в някои случаи тялото не се подчинява на 100% на установените правила, и не можем да изключим вероятността от зачеване в периодите извън овулация.
    Съветваме Ви да следите своята овулация и да пристъпите към опити за зачеване около 5-тия ден преди нейното настъпване.

    Оставаме на разположение и Ви желаем успех!

 6. Радина

  Здравейте.Имам един въпрос.Възможно ли е зачеване при необезопасен полов акт, извършен на следващия ден след приключване на менструацията?Имайки предвид,че менструацията ми започна на 9.02 и приключи на 13.02 и че цикълът ми е около 31 дни.
  П.С. С приятеля ми не търсим бременност.
  Благодаря.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Радина!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Както сте прочели в статията ни по-горе, в деня след приключването на менструацията започва предовулаторната фаза, в която женското тяло се подготвя да отдели годна за оплождане яйцеклетка. В тази фаза шансове за зачеване, макар и не изключително високи, съществуват. Това е така, защото сперматозоидите могат да оцелеят в благоприятна влагалищна среда около 4-5 дни, или приблизително до момента на отделяне на узрялата вече яйцеклетка.
   Имайте предвид, че при някои жени овулацията настъпва по-рано или съответно по-късно от 14-16 ден от месечния цикъл. В случаите, в които овулацията настъпва по-рано, оплождане непосредствено след приключване на менструацията, е напълно възможно.

   Съветваме Ви, ако на този етап не желаете да забременеете, да използвате някой от добре познатите контрацептивни средства. Съществуват различни методи за предпазване от нежелана бременност, като част от тях могат да бъдат изцяло под контрола на жената. Пример за такова средство е контрацептивната диафрагма.
   Ако не знаете към кой от контрацептивните методи да се насочите и имате някакви съмнения, и въпроси, можете да се консултирате и с Вашия лекар.

   Оставаме на Ваше разположение!

 7. Евелина

  Здравейте! Имам следния въпрос. От кратко време правя опити за забременяване. Последният ми опит седмица преди датата ми за менструалния ми цикъл. Не съм достатъчно запозната , смятам , че попаднах в правилния форум. Бихте ли ми дали някакви съвети и примерно ако съм правила секс 2 дни преди цикъл, след което се появи менструалния ми цикъл, възможно ли е да съм забременялА 2 дни преди това и въобще, това, ако е така, в следващия месец ли трябва да бъде приявено? Имам неизвестни. Ще ви помоля да ми помогнете.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Евелина!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   В дните след овулация и няколко дни преди настъпването на менструацията, шансовете за зачеване са по-скоро ниски. Ако менструалният цикъл се е появил след незащитения полов контакт, то бременност по всяка вероятност не е настъпила.

   Както сте прочели по-горе в нашата статия, най-висок шанс за зачеване има в периода на овулация. Ако цикълът Ви е напълно редовен и нямате установени репродуктивни или хормонални проблеми, овулацията Ви би следвало да настъпва в средата на месечния цикъл или около 14-16 ден от него. Това са най-фертилните Ви дни и е добре активните опити за зачеване да започнат именно тогава.
   В дните на овулацията, специалистите препоръчват полов контакт да се извършва веднъж дневно. Затова Ви съветваме да следите настъпването на този период, наблюдавайки индикациите на тялото си, както и посредством тестове за овулация. Също така е добре да има няколко дни въздържание в периода между 6-ти и 8-ми ден преди очакваната овулация, докъм 5-тия ден преди овулация, когато вече е добре да започнат незащитените полови контакти.

   В случай, че в дните на овулация настъпи оплождане, обикновено времето, за което оплодената яйцеклетка се имплантира в маточната кухина е между 8 и 10 дни, тоест малко преди настъпването на следващия менструален цикъл. Това е и моментът, в който всеки ранен тест за бременност би следвало да покаже положителен резултат, в случай, че яйцеклетката е била успешно оплодена.

   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!

 8. Валерия

  Здравейте, цикълът ми закъснява с 11 дни. С приятелят ми сме имали полов контакт в периода след овулацията и 2-3 дни преди датата, на която трябваше да започне менструацията ми. Направих 2 теста. Единият беше с много бледа втора черта, а другия(дигитален тест) – беше отрицателен. Възможно ли е след толкова дни закъснение тестът да не отчете бременност, или просто положителния тест не е реален? Благодаря Ви!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Валерия!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Шансовете за зачеване в дните след овулацията и преди настъпването на менструалния цикъл, са по-скоро ниски. Това обаче, в никакъв случай, не означава, че възможността е напълно нулева.
   Закъснението от 11 дни е доста голямо и 8-10 дни след зачеването, би следвало всеки един тест за бременност да отчете положителен резултат, в случай, че такава е настъпила.
   В много случаи обаче, тестовете за бременност показват фалшиво положителен или съответно фалшиво отрицателен резултат. Понякога върху точността на теста, би могъл да повилияе и приемът на някои лекарства.

   Съветваме Ви да направите още един тест за бременност или да се обърнете към Вашия лекар, който със сигурност ще потвърди или отхвърли възможността за успешно зачеване. В случай, че няма бременност, лекарят Ви ще установи най-точната причина за закъснението на менструацията.

   Желаем Ви успех!

 9. Здравейте, в последните три месеца цикълът ми е нередовен (декември и януари закъсня с 10 дни, а февруари подрани с 5 дни). Направих изследване на хормони (на 6-ти ден от цикъла) и се оказа, че прогестерона ми е нисък – 0,437 (при долна граница на реф.стойност 0,18 през фоликулна фаза), както и съотношението между LH и FSH.
  LH 11,90 (реф. ст. 2,4 – 12,6)
  FSH 5,56 (реф. ст. 3,5 – 12,5)
  Бях на гинеколог, който ми направи ехограф на корема, погледна изследванията и каза, че няма проблем, но където и да прочета, навсякъде пише, че съотношението за забременяване е хубаво да е 1:1, също така ме притеснява, че LH е по-висок от FSH, а трябва да е обратното?
  Бихте ли ми дали съвет, както и малко повече информация относно тези неща?
  Благодаря!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Глория!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Тъй като бихме искали да отговорим максимално точно и изчерпателно на Вашето запитване, Ви изпратихме имейл с няколко допълнителни въпроса, чрез които бихме желали да уточним някои детайли около Вашето индивидуално състояние.
   Имейлът е изпратен от info@fertilaid.bg. В случай, че не го откривате във входящата си кутия, е възможно писмото да е попаднало в папка Спам.

   Очакваме Вашия отговор и оставаме на Ваше разположение!

 10. Здравейте,искам да попитам при нередовна менструация кога настъпва овулация(и има ли въобще)и как може да се следи.Ние правим опити за бебе.

  1. FertilAid България

   Здравейте,
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Когато менструацията е нередовна, точното настъпване на овулацията е трудно да бъде определено. Обикновено нередовният менструален цикъл е предпоставка за нередовна и често, дори липсваща овулация.

   Съветваме Ви да се консултирате със специалист по репродуктивна медицина в най-скоро време. Той би могъл да определи точната причина за нередовността на менструалния Ви цикъл. Най-често това се дължи на хормонален дисбаланс в организма, Синдром на поликистозните яйчници, твърде високи нива на стрес или повишено тегло.
   След установяване на точната причина, лекарят по всяка вероянтост ще назначи подходящо за Вашия индивидуален случай лечение, което да възстанови редовността на месечния цикъл или ще Ви даде нужните насоки за справяне с проблема. Допълнителният прием на фолиева киселина и други витамини, и антиоксиданти в допълнение, може значително да подпомогне възстановяването на хормоналния баланс в организма.
   Редовната физическа активност и правилното хранене също са сред факторите, подобряващи репродуктивното здраве.

   Междувременно, можете да следите настъпването на най-фертилния период от месеца, посредством тестове за овулация. Тестовете за овулация, които съществуват са уринни (под формата на лентички и касетки), и базирани на изследване на слюнката. Можете да изчислите настъпването на овулацията си и чрез измерване на базалната температура, както и наблюдавайки сигналите на своето тяло.

   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!

 11. Здравейте, с приятеля ми правим опити за бебе, използвах лентички за овулация както и приложение в което да следя. Деня на овулация бях LH 1.79 на следващия ден LH 0.59 мога ли да забременея в деня след обулация с този резултат?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Мария!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място, бихме искали да Ви поздравим за решението да следите своята овулация, посредством тест-лентички и приложение. Проследяването на най-фертилния период от месечния цикъл е сред основните и най-важни стъпки в хода на опитите за зачеване.

   Най-високите стойности на Лутеинизиращия хормон се наблюдават точно преди настъпването на овулацията и спукването на фоликула. Тоест в деня на самата овулация, той е по-нисък.
   Пикът в нивата на хормона и последващият спад, свидетелстват за голяма вероятност от настъпила овулация. Отделената яйцеклетка може да остане жизнеспособна (и годна за оплождане) до около 48 часа след отделянето й от яйчника, тоест след момента на овулация.
   Това означава, че съществува реален шанс за зачеване с LH 0.59.

   Желаем Ви успех и стискаме палци съвсем скоро да се радвате на положителен тест за бременност!
   Оставаме на разположение!

 12. Здравейте, имам въпрос. Пред последните дни от месечния ми цикъл, имах незащитен полов контакт с партньора си. Менструалният ми цикъл обикновено е около 4-5 дни, а контакът ни беше на петия ден от него. През следващите два дни нямах нищо, но от три дни забелязвам леко кафеникаво, а днес – розово, зацапване.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Роси!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Обикновено, ако жената няма някакъв установен репродуктивен проблем или нередовен цикъл, около четвъртия ден от месечния цикъл яйчникът се подготвя за отделяне на годна за оплождане яйцеклетка. В тази фаза (между 4-ти и 6-ти ден от месечния цикъл) шансовете за зачеване са минимални. Изключение правят единствено жените, достигащи до овулация, по-рано от обичайното. Това са жените с по-нередовен месечен цикъл.

   Кафеникавото, до розово зацапване се среща при много жени, като симптом на настъпилата овулация. Този тип кървене най-често е с продължителност между 1 и 3 дни, и се дължи на олющване на маточната лигавица, рязък спад на Лутеинизиращия хормон или хормонален дисбаланс.
   Консултация с медицински специалист не е задължителна, ако установите обаче, че наистина става въпрос за кървене по време на овулация. Това може да се случи, като се уверите, че се намирате в най-фертилния период от менструалния цикъл.
   В допълнение, кървенето наистина не бива да е силно и да не продължава по-дълго от обичайните 1-3 дни. Ако все пак изпитвате безпокойство и желаете, Ви съветваме да се срещнете със своя лекар за потвърждение на състоянието.

   Оставаме на Ваше разположение!

  2. Здравейте, правихме обезопасен секс с приятеля ми през трети ден от овулцията, която следя в изтеглено приложение. Има ли шанс да съм забременяла?

   1. FertilAid България

    Здравейте, Ива!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    Ако половият акт е бил защитен и контрацептивното средство е използвано напълно правилно от Ваша страна, няма как да е настъпила бременност.

    Оставаме на Ваше разположение!

 13. Десислава

  Здравейте! Имам един въпрос. На 12.02.2021г. ми дойде цикълът и с приятелят ми имахме необезопасен контакт. Каква е вероятността да забременееш на първия ден от цикълът?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Десислава!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Шансовете за зачеване в първия ден от месечния цикъл са почти нулеви.
   Ако правите опити за забременяване, Ви съветваме да следите настъпването на своята овулация. Именно това е периодът, в който шансовете за зачеване са най-високи и вероятността опитите Ви да се увенчаят с успех е най-голяма.

   Оставаме на Ваше разположение!

 14. Здравейте!
  Закъснява ми с 3 дни,направих си тест за бременност и е отрицателен.Искам да попитам дали има вероятност теста да не показава бременност ,защото е твърде рано?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Ана!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да уточним, че трудно бихме могли да дадем точен отговор без да имаме информация относно това кога е бил последният Ви незащитен полов контакт, има ли установени репродуктивни проблеми при Вас или Вашия партньор, както и дали е редовен месечният Ви цикъл по принцип.

   Обикновено времето, за което оплодената яйцеклетка се имплантира в маточната кухина е между 8 и 10 дни, тоест малко преди настъпването на следващия менструален цикъл. Това е и моментът, в който всеки ранен тест за бременност би следвало да покаже положителен резултат, в случай, че яйцеклетката е била успешно оплодена.
   Периодът от три дни закъснение на менструалния цикъл не е твърде кратък и, ако има настъпила бременност по всяка вероятност би следвало тестът да я отчете, особено, в случай, че месечният Ви цикъл е напълно редовен, нямате установен репродуктивен проблем и сте имали незащитен полов контакт в периода на овулация.

   Разбира се, не изключваме вероятността от успешно зачеване и в останалите дни от месечния цикъл. Ако бременност е настъпила след периода на овулация, има вероятност тестът все още да не може да отчете положителния резултат. Съветваме Ви да направите още един ранен тест за бременност и да се консултирате с Вашия лекар, ако менструацията Ви продължи да закъснява. Той би могъл да потвърди или изключи напълно наличието на бременност чрез кръвен тест.
   Ако все пак тестът отново излезе отрицателен и лекарят отрече напълно наличието на бременност, не губете вяра!

   Желаем Ви успех!

   1. Здравейте с приятеля ми правим опит за бебе. Като ми дойде на 19 март, бях в овулация на 31, а на 30 преди това правихме секс. Също си правих тест преди 5 дни, нямаше нищо. Възможно ли е да съм подранила с теста? И кръвен правих пак преди няколко дни и ми казаха, че и за него е рано. Дали е възможно да съм бременна?

   2. FertilAid България

    Здравейте, Теди!
    Благодарим В, че се свързахте с нас!

    В периода около овулацията, включително и един ден преди нея шансовете за зачеване са доста високи. Това е така, тъй като в благоприятна влагалищна среда сперматозоидите могат да оцелеят до пет дни, което дава още по-големи шансове за успешно оплождане на отделилата се по време на овулацията яйцеклетка.

    Обикновено нивата на ЧХГ започват да се покачват след настъпването на бременност или успешното имплантиране на яйцеклетката в маточната кухина. Това обикновено отнема между 8 и 10 дни. С нормален кръвен тест може да бъде регистриран около 11-тия ден след зачеването, а с уринен – след 12-14 дни. Затова все още е твърде рано за отчитане на резултат и евентуална успешна бременност.

    Съветваме Ви да изчакате още 3-5 дни и тогава направете нов тест (кръвен или уринен).

    Желаем Ви успех!

 15. Здравейте!
  Цикълът ми този месец започна на 08.01 и свърши на 13.01. На 15.01 имах незащитен полов акт. Чудя се, дали съвпаднал с периода преди овулация и дали да си направя тест. Според Вас, има ли вероятност да е станало нещо? Календарът ми показва, че овулацията ми е била на следващия ден.
  Благодаря предварително!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Беа!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   В случай, че цикълът Ви е редовен и средната му продължителеност е 28 дни, по всяка вероятност овулацията Ви също е редовна и навлизате в нея между 14-тия и 16-тия ден от месечния си цикъл. Ако това е така, овулацията Ви вероятно ще настъпи в дните между 21.01. и 23.01.

   Все пак има жени, при които овулацията настъпва малко по-рано от обичайното и при тях шансовете за зачеване в дните, непосредствено след приключване на менструалния цикъл са по-големи. Ако и Вие сте от жените, при които овулацията настъпва по-рано от обичайното, то тогава вероятност от успешно зачеване съществува.
   Имайте предвид, че животът на сперматозоидите трае до пет дни, когато те се намират в условията на благоприятна цервикална среда. Поради това, макар и не винаги да е много голяма, възможността за забременяване в периода след менструацията, е напълно реална.

   Обикновено времето, за което оплодената яйцеклетка се имплантира в маточната кухина е между 8 и 10 дни, тоест малко преди настъпването на следващия менструален цикъл. Това е моментът, в който всеки ранен тест за бременност би следвало да покаже положителен резултат, в случай, че яйцеклетката е била успешно оплодена. Ако имате притеснения, Ви съветваме да направите ранен тест за бременност около 8-10 дни след незащитения полов контакт, т.е. около 23.01.-25.01.

   Желаем Ви успех!

 16. Здравейте! Имам конкретен въпрос.
  Имах необезопасени контакти с приятеля ми в последните 2 дни от кървенето, което беше много слабо, вече почти липсваше.
  Съответно започнах нов блистер от противозачатъчните. (След месец прекъсване) Гинеколожката ми каза, че ако започна да ги взимам, ще си действат нормално. Притеснението ми е, че се случи в период, точно след месец почивка от хапчета и последните 2 дни от цикъла.
  Какъв е шансът за забременяване?
  Не съм в България и не мога да ида до моята гонеколожка. Затова се допитвам до вас, като за начало.

  1. FertilAid България

   Здравейте!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Макар и през последните два дни от менструалния цикъл, шансовете за зачеване в този период, са по-скоро ниски. По време на менструалния цикъл сперматозоидите имат минимални шансове да достигнат до яйцеклетката и да я оплодят.
   Изключение правят жените, достигащи до овулация много по-рано от обичайното.

   Предвид и факта, че до преди един месец сте приемали противозачатъчни таблетки, забременяването на този етап е почти невъзможно.
   Обикновено е необходим период от около два-три месеца след преустановяване приема на противозачатъчни таблетки, за да се постигне хормонален баланс и тялото да се подготви за бременност.
   Ако все пак имате съмнения за настъпила бременност, Ви съветваме да направите ранен тест за бременност около седем дни след половия контакт.

   Желаем Ви успех и оставаме на разположение!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Shopping Cart
Scroll to Top