шансове-за-зачеване

Шансове за зачеване във всяка фаза от женския месечен цикъл

Месечният цикъл при жената започва на първия ден от менструалното кръвотечение и продължава до следващата менструация. Средната продължителност на цикъла е 28 дни, но при някои жени е по-кратък – до 24 дни, или по-дълъг – до 35 дни, но това е напълно нормално.

Шансове за зачеване по време на менструален цикъл

Менструацията представлява месечното отделяне на ендометриума, вътрешната мембрана на матката. При повечето жени тя продължава между три и седем дни. До третия ден на менструалния цикъл нивата на прогестерон и естроген са завишени, тъй като тялото работи върху възстановяване на слузестата маточна обвивка.

Около четвъртия ден яйчниците започват да се подготвят за отделянето на яйцеклетката, тъй като фоликулът постепенно зрее. През тази фаза на цикъла има минимален шанс сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката и да я оплодят. Това означава, че и всички шансове за зачеване са много ниски. Изключения са случаите на жени, достигащи до овулация по-рано от обичайното.

Макар всички шансове за зачеване през този период да са почти нулеви, половите актове не биха могли да Ви навредят!

Шансове за зачеване във фаза „пред-овулация“

Тази фаза се нарича още фоликуларна. Характерното е, че под въздействието на фоликулостимулиращия хормон в яйчниците започва едновременното съзряване на няколко фоликула. Един от тези фоликули ще стане доминантен и ще премине към следващата фаза – тази на овилация.

Около седмия ден на месечния цикъл ще забележите вагинален секрет, който е с лека разтегливост. Няколко дни по-късно цветът му се променя до бял, а текстурата става по-кремообразна – това е знак, че най-фертилните дни наближават! Яйцеклетката все още не е освободена, но по този начин можете да разберете, че скоро овулацията ще насъпи. Цервикалният мукус се променя, за да създаде по-благоприятна среда за придвижване на сперматозоидите.

Обърнете внимание, че дори овулацията все още да не е настъпила, има възможност и шансове за зачеване и непосредствено след края на менструацията. Причината за това е, че животът на сперматозоидите трае до пет дни, когато те се намират в условията на благоприятна цервикална среда.

По думите на Steven R. Bayer, M.D, ендокринолог в Boston IVF fertility clinic, според проучване, двойки, които извършват полов акт само веднъж по време на този период, дори 4-5 дни преди настъпване на овулацията, се радват на повишени шансове за зачеване. Резултатът често е успешна и здравословна бременност!

Всички шансове за зачеване през този период на цикъла са добри. Специалистите препоръчват повишена сексуална активност. Следвайте съвета им поне 2-3 пъти седмично, когато е възможно, малко след края на менструацията.

Шансове за зачеване по време на овулация

Това е най-подходящото време за зачеване! Независимо колко продължителен е менструалният Ви цикъл, обикновено овулацията започва на 14-тия ден преди следващата менструация. Когато тя настъпи, телесната температура на женското тяло се покачва с около половин градус. Имайте предвид, че това се случва в периода, в който вече овулирате, така че не чакайте този знак, за да започнете едва тогава с опитите за зачеване!

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Препоръчваме Ви да следите за настъпването на своята овулация още преди тя да стане факт. Съществуват различни начини за това – овулационен калкулатор, тестове за овулация. По този начин непосредствено след като тестът покаже положителен резултат, ще можете да подновите активните опити в следващите 24 до 36 часа.

Друг добър знак за фертилност е промяната в консистенцията на цервикалния мукус. Количеството на вагиналния секрет, който се отделя, се увеличава. Консистенцията му е подобна на яйчен белтък – това е точното време за полов акт! Можете да изпробвате текстурата му, поставяйки палеца и показалеца си във влагалището. Вземете малко от секрета и докоснете двата пръста един до друг, след което ги раздалечете. Ако консистенцията е лека и тънка и лесно преминава между пръстите, всичко е наред!

Всички шансове за зачеване са високи, стига опитите да се осъществят в рамките на 36 часа от настъпването на овулацията! Освободената яйцеклетка живее до 12 часа, а в идеалния случай оплождането от сперматозоидите е добре да се случи между 4 и 6 часа след спукването на фоликула.

Шансове за зачеване в пост-овулация

Този период се нарича още лутеална фаза и представлява последната фаза от месечния цикъл. Продължава минимум 12 и не повече от 16 дни. През нея ендометриумът и цялото женско тяло се подготвят за бременността, ръководени от оптимистичната хипотеза, че в предходната фаза на овулация яйцеклетката е била оплодена.

Прогестронът е хормонът с най-голямо значение през тези няколко дни, тъй като:

  • Потиска хормоните, стимулиращи яйчниците и предизвикващи овулацията – за да не забременеете отново непосредствено след успешното зачеване,
  • Подготвя ендометриума – той секретира протеини, които да подхранват ембриона,
  • Предотвратява настъпването на менструация – ако ендометриумът се отдели, това може да доведе до спонтанен аборт,
  • Повишава телесната температура.

Нивата на прогестерон в женското тяло през лутеалната фаза се повишават , като по този начин отправят сигнал до яйчниците да не освобождават друга яйцеклетка до края на месеца. Цервикалният мукус става по-сух, за да предотврати навлизането на други сперматозоиди към матката.

Ако яйцеклетката е оплодена, достигането до матката й отнема около 6 дни.

Всички шансове за зачеване в тази фаза са по-скоро ниски. Това обаче не бива да намалява желанието за близост с партньора Ви (:

Редица проучвания доказват, че от значение за по-бързото забременяване е и типът pH на влагалището. По-скоро алкалната вагинална среда подпомага подвижността на сперматозоидите и оптимизира шансовете за зачеване.

Публикувано в

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Call Now Button
Scroll to Top