шансове-за-зачеване

Шансове за зачеване във всяка фаза от женския месечен цикъл

Месечният цикъл при жената започва на първия ден от менструалното кръвотечение и продължава до следващата менструация. Средната продължителност на цикъла е 28 дни, но при някои жени е по-кратък – до 24 дни, или по-дълъг – до 35 дни, но това е напълно нормално.

Шансове за зачеване по време на менструален цикъл

Менструацията представлява месечното отделяне на ендометриума, вътрешната мембрана на матката. При повечето жени тя продължава между три и седем дни. До третия ден на менструалния цикъл нивата на прогестерон и естроген са завишени, тъй като тялото работи върху възстановяване на слузестата маточна обвивка.

Около четвъртия ден яйчниците започват да се подготвят за отделянето на яйцеклетката, тъй като фоликулът постепенно зрее. През тази фаза на цикъла има минимален шанс сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката и да я оплодят. Това означава, че и всички шансове за зачеване са много ниски. Изключения са случаите на жени, достигащи до овулация по-рано от обичайното.

Макар всички шансове за зачеване през този период да са почти нулеви, половите актове не биха могли да Ви навредят!

Prefert®

Подпомага зачеването по естествен път.
*Всяка опаковка Prefert® съдържа 8 стерилни дози, достатъчни за 1-2 овулаторни цикъла.

Шансове за зачеване във фаза „пред-овулация“

Тази фаза се нарича още фоликуларна. Характерното е, че под въздействието на фоликулостимулиращия хормон в яйчниците започва едновременното съзряване на няколко фоликула. Един от тези фоликули ще стане доминантен и ще премине към следващата фаза – тази на овилация.

Около седмия ден на месечния цикъл ще забележите вагинален секрет, който е с лека разтегливост. Няколко дни по-късно цветът му се променя до бял, а текстурата става по-кремообразна – това е знак, че най-фертилните дни наближават! Яйцеклетката все още не е освободена, но по този начин можете да разберете, че скоро овулацията ще насъпи. Цервикалният мукус се променя, за да създаде по-благоприятна среда за придвижване на сперматозоидите.

Обърнете внимание, че дори овулацията все още да не е настъпила, има възможност и шансове за зачеване и непосредствено след края на менструацията. Причината за това е, че животът на сперматозоидите трае до пет дни, когато те се намират в условията на благоприятна цервикална среда.

По думите на Steven R. Bayer, M.D, ендокринолог в Boston IVF fertility clinic, според проучване, двойки, които извършват полов акт само веднъж по време на този период, дори 4-5 дни преди настъпване на овулацията, се радват на повишени шансове за зачеване. Резултатът често е успешна и здравословна бременност!

Всички шансове за зачеване през този период на цикъла са добри. Специалистите препоръчват повишена сексуална активност. Следвайте съвета им поне 2-3 пъти седмично, когато е възможно, малко след края на менструацията.

Шансове за зачеване по време на овулация

Това е най-подходящото време за зачеване! Независимо колко продължителен е менструалният Ви цикъл, обикновено овулацията започва на 14-тия ден преди следващата менструация. Когато тя настъпи, телесната температура на женското тяло се покачва с около половин градус. Имайте предвид, че това се случва в периода, в който вече овулирате, така че не чакайте този знак, за да започнете едва тогава с опитите за зачеване!

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Препоръчваме Ви да следите за настъпването на своята овулация още преди тя да стане факт. Съществуват различни начини за това – овулационен калкулатор, тестове за овулация. По този начин непосредствено след като тестът покаже положителен резултат, ще можете да подновите активните опити в следващите 24 до 36 часа.

Друг добър знак за фертилност е промяната в консистенцията на цервикалния мукус. Количеството на вагиналния секрет, който се отделя, се увеличава. Консистенцията му е подобна на яйчен белтък – това е точното време за полов акт! Можете да изпробвате текстурата му, поставяйки палеца и показалеца си във влагалището. Вземете малко от секрета и докоснете двата пръста един до друг, след което ги раздалечете. Ако консистенцията е лека и тънка и лесно преминава между пръстите, всичко е наред!

Всички шансове за зачеване са високи, стига опитите да се осъществят в рамките на 36 часа от настъпването на овулацията! Освободената яйцеклетка живее до 12 часа, а в идеалния случай оплождането от сперматозоидите е добре да се случи между 4 и 6 часа след спукването на фоликула.

Шансове за зачеване в пост-овулация

Този период се нарича още лутеална фаза и представлява последната фаза от месечния цикъл. Продължава минимум 12 и не повече от 16 дни. През нея ендометриумът и цялото женско тяло се подготвят за бременността, ръководени от оптимистичната хипотеза, че в предходната фаза на овулация яйцеклетката е била оплодена.

Прогестронът е хормонът с най-голямо значение през тези няколко дни, тъй като:

 • Потиска хормоните, стимулиращи яйчниците и предизвикващи овулацията – за да не забременеете отново непосредствено след успешното зачеване,
 • Подготвя ендометриума – той секретира протеини, които да подхранват ембриона,
 • Предотвратява настъпването на менструация – ако ендометриумът се отдели, това може да доведе до спонтанен аборт,
 • Повишава телесната температура.

Нивата на прогестерон в женското тяло през лутеалната фаза се повишават , като по този начин отправят сигнал до яйчниците да не освобождават друга яйцеклетка до края на месеца. Цервикалният мукус става по-сух, за да предотврати навлизането на други сперматозоиди към матката.

Ако яйцеклетката е оплодена, достигането до матката й отнема около 6 дни.

Всички шансове за зачеване в тази фаза са по-скоро ниски. Това обаче не бива да намалява желанието за близост с партньора Ви (:

Редица проучвания доказват, че от значение за по-бързото забременяване е и типът pH на влагалището. По-скоро алкалната вагинална среда подпомага подвижността на сперматозоидите и оптимизира шансовете за зачеване.

158 коментара по “Шансове за зачеване във всяка фаза от женския месечен цикъл”

 1. Ралица

  Здравейте! Последният ми цикъл беше на 21.02. По принцип менструацията ми трае около 2-3 дни, но е редовна – почти на една и съща дата всеки месец. Според АГ и извършените прегледи няма място за притеснение и всичко е наред. С приятеля ми правим опити за бебче. Въпреки, че извън овулация шансовете за забременяване са ниски, искам да попитам възможно ли е да е настъпила бременност 7-8 дни преди предполагаемата дата на следващия цикъл, тъй като не усещам никакви ПМС, а обикновено ги усещам ден-два преди цикъла.

  1. FertilAid България

   Здравейте! Да, зачеване извън предполагаемата дата на овулация е необичайно, но съвсем възможно. Дори при жени с редовен цикъл и овулация „като по часовник“, по стечение на редица физиологични обстоятелствата, е напълно възможно зряла яйцеклетка да бъде отделена в съвсем неочакван момент. Стискаме палци!

 2. Здравейте, от март 2023 год .не ми е идвал цикъла/ вече може би съм в критическа възраст/. Eндометриумът ми е с размери 0,41. Въпросът ми е може би глупав, но възможно ли е да настъпи забраменяване?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Липсата на цикъл за толкова дълго време действително е показател за настърпване на менопауза, ако възрастта е над 40. Дебелината на ендометриума също насочва към това. В много редки случаи, естествено забременяване е възможно, дори и при жени с настъпила менопауза, но това е по-скоро казуистика. От друга страна, инвитро процедурата би могла да даде шанс за зачеване и на жени в перименопауза и ранна менопауза.

 3. Няма значение

  Здравейте, искам да попитам – понеже цикълът ми беше малко странен, дойде ми на 22.11 вместо на 29.11, малко кафяво, после спря и на 27.11 ми дойде нормално. След това, на 15 ден от цикъла правих секс без предпазни мерки. Възможно ли е да забременея?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Възможно е да сте имали епизод на нередовен цикъл и бичайният ритъм да е бил нарушен. В такъв случай е възможно и овулацията да настъпи в момента, когато сте имали полов контакт. Съветваме Ви да направите тест около датата на очакваната следваща менструация, спрямо изместения във времето цикъл.

 4. Анонимен

  Здравейте, ще съм благодарна да ми помогнете. Възможно ли е поява на симптоми на бременност на 8-9 ден след започване на опити? Гадене, замаяност, повръщане, отпадналост и главоболие. Отделно напрежение в гърдите и болки в яйчниците от няколко дни. Възможно ли е това да е просто стомашен вирус и да е съвпадение?
  Ситуацията е следната – последна менструация на 28 окт (вече 19ти ден от цикъла), опити започнати на 11 ден, тестване на овулация от 13ти ден и всички са отрицателни.
  Цикълът последните 3 месеца идва на 32 ден, два месеца преди това на 27 ден, а още два месеца преди това на 30 и 31 ден.
  Четох, че първите симптоми са след 2-3 седмици, затова съм объркана и не знам дали не е просто съвпадение.

  1. FertilAid България

   Здравейте! Девет дни след зачеване е твърде рано за проява на симптомите на ранна бременност. Те се дължат на резките хормонални промени, които се отключват след имплантация на оплодената яйцеклетка. Жените имат различна степен на чувствителност към тази хормонална „буря“, но обикновено повечето жени долавят първите типични признаци едва около очакваната следваща менструация. Може при Вас да е неразположение от друг произход, но разбира се, стискаме палци да е бебче! 🙂

 5. Анонимна

  Здравейте, нова съм тук и искам да попитам нещо… Вече си имаме едно детенце, но от няколко месеца волно/неволно М. Свършва в мен но все идва МЦ… Та този месец правихме секс на 8 и 10 (два пъти) ден от МЦ и той свърши в мен (по календар на 10 ден има среден шанс за забременяване)… Днес е 13 ден от цикъла и имам леки не разположения ( виене на свят и леко кафеникаво запацване придружено със слуз) от календара се вижда, че овулацията е след два дни! Не е ли твърде рано(за тези симптоми) и дали има вероятност да съм бременна? Благодаря ви! 😊

  1. FertilAid България

   Здравейте! Всичко е възможно 🙂, но все пак e твърде рано тези признаци да се дължат на ранна бременност. Това би означавало необичайно изместване на момента на овулацията. Интересното е, че симптомите, които описвате понякога могат да съпровожда самата овулация. Споменавате, че очаквате по календар тя да настъпи към 15тия ден.

 6. Здравейте. Имам следният въпрос. От 2-3 месеца с приятеля ми правим опити за бебе. Цикълът ми е редовен, на 28-30 дни. Продължителността му е средно 5дни. Последната ми менструация беше на 28 май. На 12 .06 бях на гинеколог, фоликулът беше с размери 14мм. правихме опити на 10.06, 12.06, 16.06.
  Въпросът ми е, колко дни преди очакваната овулация, ако свършва в мене, мога да забременея и колко мм трябва да бъде фоликулът?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Зачеване е възможно, ако е налице полов контакт в рамките на 2 до 5 дни преди деня на същинската овулация. Счита се, че сперматозоидите могат да оцелеят в женските репродуктивни органи до 5 дни. Размерът на фоликула е добър ориентир за предстояща овулация, но препоръчваме да го съчетаете с тестове за овулация. Обикновено, фоликулът руптурира, когато достигне размер около 18мм.

 7. Здравейте .. диагностицирана съм с поликистозни яйчници (с нередовна менструация или липсваща такава).. Ако може малко информация, тъй като никъде не мога да намеря отговори на въпросите ми.
  Тъй като последния ми цикъл свърши на 3/09/2022 до момента нямам още.
  Въпросът ми е:
  1. Имам ли шансове да забременея с толкова дълъг интервал.
  2. Преди седмица имах цервикална слуз като белтък, а на 21/12/2022 имах положителен тест за овулация.. разбира се правихме си опитите. Имам ли шанс за забременяване с толкова дълъг цикъл?
  Благодаря

  1. FertilAid България

   Здравейте! Забременяване не е невъзможно, но дългата лиспа на менструация при Вас издава възможността за по-сериозни хормонални нарушения. Нередовният цикъл е само една от проявите на поликистозата. За съжаление тя засяга и процесите на овулация. Причината е, че при ПКЯ е нарушена обичайната каскада от хормонални промени, които водят до нормална овулация. Поради непредсказуемите хормонални колебания, резултатите от тестовете за овулация могат да бъдат подвеждащи при жени с поликистоза – тестът може да е позитивен, но овулация може и да не настъпва. Освен това, ако е налице овулация, тя трудно може да бъде предвидена с тестове. Като първа стъпка, препоръчваме обстоен преглед при репродуктивен специалист, който да включва и ехографско проследяване на процесите на овулация.

 8. Здравейте,

  С моя мъж правим опити да заченем. Аз съм на 31, а той на 30. Цикълът ми е редовен и буквално идва на точната дата, с евентуални изключения 1-2 пъти в годината, където или подранява с ден или закъснява с ден. По принцип имам силно изразени ПМС. Последният ми цикъл беше на 26.08.22г., като сме правили опити на 01.09.,03.09., 06.09., 08.09., 10.09., 12.09., 14.09. И 16.09. Усещам кога ми е овулацията, като имам леки симптоми тогава, но всичко отминава в рамките на ден-два. От 11.09. Имам едно напрежение в кръста и гърдите ми са леко подути и болезнени. Дали е възможно в този случай този месец да е станало забременяването и каква е вероятността да се е получило?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Вие сте правили опити за зачеване „като по учебник“ 🙂 Поздравяваме Ви! Зачеването е комплексен процес и зависи от много фактори. Не знаем от колко време правите опити, но статистиката сочи, че дори при напълно здрава двойка на вашата възраст, успехът при всеки един цикъл е от порядъка на 20%- 30%. Вие очевидно сте чувствителна към сигналите на тялото си и. Въпреки че е малко раничко, признаците, които описвате наподобяват тези на ранна бременност. Стискаме палци да сте успели! 🙂

   1. Здравейте! Искам да Ви попитам какви са възможностите за забременяване по време на 1 ден от цикъла?

   2. FertilAid България

    Здравейте! Много малко вероятно е, но не е изключено.

 9. Анонимен

  Здравейте, последната ми менструация е на 02.07.22г.,овулацията ми е непосредствено след цикъла. На 21.07(вчера) със съпруга ми правихме любов и той свърши в мен. Има ли вероятност да съм бременна?На 40г имам вече 2 дечица и не желая повече. Да пия ли Ескапел или няма шанс да съм забременяла? Предварително благодаря!

  1. FertilAid България

   Здравейте! Ако овулацията Ви настъпва непосредствено след цикъла и това е обичайния цикъл при Вас, то вероятността да заченете към 20тия ден е много малка.

   1. анонимен

    Здравейте, бихте ли ми казали когато настъпи овулация ако правим през цялата овулация всеки ден опити би ли станало зачеване или трябва да е през ден?

   2. FertilAid България

    Здравейте! Най-важните дни за успешно зачеване са денят непосредствено преди овулацията, както и денят на самата овулация. Ежедневните опити са за препоръчване, но опити през ден също са оптимални. Отделянето на яйцеклетката е процес, който се измерва в часове и приключва в рамките на 24 часа. Ако не бъде оплодена в рамките на 12 до 24 часа след отделянето си, яйцеклетката загива. По тази причина, опитите трябва да бъдат съсредоточени в дните преди очакваната овулация и най-късно до 1 ден след нея.

  2. Анонимна

   Здравейте! С мъжа ми правим опити за бебче! Последният ми цикъл беше 31.07-6.08. По календар датата за настъпване на овулацията ми е на 14.07. Ние правихме необезопасен секс на 08.08, 10.08, 12.08 и на датата на овулацията 14.08! Проблемът е там, че той свършва в мен, но не се задържа спермата, а изтича,,. Въпросът ми е цялата сперма ли се задържа или е нормално да изтича! Имам от известно време болки в кръста, надут корем, сутрешен глад (по принцип, никога не закусвам, когато се събудя веднага). До колко дни отчита тестът за бременност и дали има вероятност да съм бременна! Ще съм благодарна ако ми отговорите!

   1. FertilAid България

    Здравейте! Изтичането на част от семенната течност след полов акт, не е проблем. Във връзка с това е препоръчително да останете в легнало положение около 10-тина минути след акта. Така улесните контакта между еякулата и шийката на матката. Най-ранните тестове за бременност могат да претендират за отчитане на резултата около седмица след овулацията, но на практика най-сигурно е отчитането в първите дни от закъснението на следващия цикъл. Стискаме палци! 🙂

   2. Анонимна

    Много благодаря за отговора! Към първите симптоми добавям, че имам болки ниско в корема, ту в единия яйчник, ту в другия, както преди цикъл и главоболие. Дано видя скоро така чаканите 2 чертички!😊

   3. FertilAid България

    Пожелаваме Ви го от сърце! 🙂

 10. Здравейте,
  На 31 години съм, а мъжът ми е на 40.
  Правим опити за второ дете, но за сега не виждам така исканата втора черта..
  На 21.06.22 г. спряхме да се пазим, като последната редовна менструация ми беше на 30.05.22 г.
  Принципно цикълът ми е между 5 и 7 дни, а следващият идва през 26-27 дни.
  На 24.06.22 г. ми дойде, но нито силата на потока, нито времетраенето бяха както обикновено (продължи само 3 дни).
  По календар трябваше да съм в овулация на 06.07.22 г.
  Опитите за бебе продължиха и правихме секс без предпазни мерки на 1,2, 6,7,8, 10,13 и 14.07.22г.
  Тази сутрин направих тест – отрицателен.
  Правя тези на Песто, които водят че отчитат на 7 дни след опит.
  Трябва да ми дойде цикълът на 20.07(разбира се, се надявам да не се случи).
  От седмица имам болки в гърдите и са доста чувствителни.
  Отделно уринирам често, сутрин понякога изпитвам вълчи глад, чак ако не хапна лошо ми става.
  Възможно ли е, въпреки днешния отрицателен тест да съм бременна и да кажем да отчете положителен на първи ден от закъснението или вече след като до момента е отрицателен няма шанс да се промени?
  Дали си внушавам тези симптоми заради силното желание… Вече не знам.
  Иначе имам 4 годишно момиче и се получи от първият месец опит.
  Очаквам с нетърпение вашият отговор, както и насока/съвет ако имате такъв..
  Благодаря предварително и хубав ден!

  1. FertilAid България

   Здравейте! Напълно възможно е симптомите да се дължат на успешно зачеване. Дори и „най-ранните“ тестове за бременност не могат да гарантират точен резултат. Нашият опит подсказва, че двете чертички могат най-сигурно да се появят в първите дни от закъснението. Стискаме палци нещата да се получат при Вас! Половите контакти са били много добре планирани спрямо деня на предполагаемата овулация, но в случай на неуспех, все пак препоръчваме да използвате и тестове, за да определите още по-прецизно момента, в който овулирате. Напомняме, че най-големи шансове за успех има в дните преди и в деня на самата овулация.

   1. Добро утро ☺️
    Много Ви благодаря за отговора!
    Пиша само за да се похваля, че преди малко видях така исканите 2 чертички – макар и втората да е много лека я има.
    Днес трябваше да ни дойде, но нямах търпение да направя тест.
    Към първите симптоми мога да добавя и вече 2 дни гадене + онзи ден и повръщане, както и от вчера главоболие и лека болка ту в единия яйчник, ту в другия.
    Ще направя тест за потвърждение след 2 – 3 дни.
    А и още нещо – днес мъжът ми има рожден ден.. Какъв по-хубав подарък ☺️

    Пожелавам много успех на всички, които чакат с нетърпение положителен тест

   2. FertilAid България

    Щастливи сме да чуем за добрите новини! 🙂 Наистина най-хубавия подарък за рождения ден на съпруга Ви! Стискаме палци всичко да мине гладко!

 11. Радостина

  Здравейте, казвам се Радостина и съм на 31, а мъжът до мен е на 34, та за мен не е проблем да си изчакам следващия цикъл, но след като имам възможност да се допитам до специалист, няма смисъл да стоя и да чакам дали или .. Та с бъдещия ми мъж имахме полов акт в последния ден на цикъла ми 26.06 след секса падна още малко количество кръв и последния акт ни беше снощи (само да спомена, че по календар на 06.07. бях в овулация). Има ли поне малка вероятност за зачеване? Благодаря за вниманието и успешен ден!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Радостина! Шансове за зачеване има, но ако наистина овулацията Ви е била на предвидената дата, то те са много малки. Трябва да отчетем, че дори един ден след овулацията, шансовете за забременяване вече са минимални.

 12. Анонимен

  Здравейте, на 13.06 ми дойде менструацията. Тя продължава 7 дни, като на седмия почти нямам нищо. С приятелят ми не се пазихме на 18.06 (6ти ден от менструацията).. Въпросът ми е има ли шанс да зачена, защото изпитвам дискомфорт в яйчниците, ту в левия, ти в десния, имам запек и съм ужасно сънлива?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Шанс има, въпреки че все още сте били далеч от предполагаемата овулация. По-вероятно е тези неспецифични симптоми да не са свързани със зачеване.

 13. Анонимен

  Здравейте, правих секс с приятелят ми, но беше 6ти ден от МЦ и той свърши в мен.. въпросът ми е има ли шанс да зачена, защото от следващия ден до днес имам леки болки в яйчниците, умора и много леко виене на свят?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Малко вероятно е, но зачеване е възможно. Особено, ако имате не особено редовен цикъл и, съответно, трудно предвидим момент на овулация.

 14. Миглена

  Здравейте. Аз вече съм бременна, но много объркана и несъгласна с определения ми термин, дали можете да ми помогнете да разбера. Първия ден на последния ми м.ц. Е 14.01.2022 като започнахме опити за бебе след 07.02.2022 тоест в пост-овулация/лутеална фаза и на 16.02.2022 понеже вече бях в закъснение установихме, че съм бременна. Продължителност на м.ц. – 28дни, бил е редовен винаги. Определения ми термин на раждане според м.ц. Е 21.10.22, което според АГ означава, че бебето е заченато в края на Януари, което не е възможно. Размерите на бебето отговарят с точност на тези прогнози за термин. Защо се случва това? Доколкото чета и опитвам да разбера, процеса на започване на бременност започва още преди зачеването ли?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Миглена! Разбираме, че е малко объркващо, когато човек се замисли и сам си направи изчисления. Общоприетият стандарт в медицината е терминът да се изчислява спрямо първия ден последната менструация. Причината е, че в много случаи не е било съвсем ясно точно кога е настъпило зачеването (особено в миналото). Терминът може да си изчисли и спрямо предполагаемия ден на зачеване, но в този случай трябва да се махнат около 2 седмици. И така, ако се знае точния ден на зачеване, трябва да се добавят 38 седмици, за да се получи терминът. В случай, че не е съвсем сигурно кога е настъпило зачеването е по-добре да се приложи обичайния начин – деня на последната менструация + 40 седмици.

 15. Здравейте, има ли значение продължителността на половия акт при опити за зачеване? Иначе като цяло изследванията на съпругата ми и мойте са в норма, но искам да попитам има ли добавка който да помогне да увеличим продължителността на половия акт, който мисля, че при мен е много малко – трае около 2 минути. Благодаря ви предварително.

  1. FertilAid България

   Здравейте! Самата продължителност на половия акт не определя шансовете за зачеване. Ако настъпва нормална еякулация и нямате еректилна дисфункция, продължителността на половия акт не е от съществено значение и не бива да Ви притеснява. Затова и не бихме препоръчали добавки, които да удължават половия акт, поради риск от странични ефекти.

   1. Анонимен

    Много благодаря за бързия отговор!!!

   2. Анонимен

    Имам тест ( 3 НА БРОЙ) с 2 чертички :))))), което ме радва

   3. Анонимен

    Даже доста ясни за тестовете като цвят, също така ги направих на първия ден от закъснението.

   4. FertilAid България

    Винаги сме много щастливи да чуем такива новини! 🙂 Пожелаваме лека и безпроблемна бременност!

 16. Здравейте,
  Последната ми менструация беше на 21.01. Точно в деня на овулацията не успяхме да имаме полов акт (бяхме болни), но имахме ден два преди нея, както и след нея. Последния ни полов акт е на 20.02. Към момента имам закъснение от 5 дни, но теста ми за бременност е отрицателен (правих и кръвен), отбелязвам, че моята менструация винаги си идва на деня. Имам придърпвания отдолу, та въпроса ми е дали е възможно да съм забременяла преди цикъла ми и все още да не отчита бременност.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Или! Статистиката сочи, че шансовете за зачеване са много по-високи в дните, непосредствено преди овулацията, отколкото 1 ден след нея. От една страна, симптомите Ви насочват към възможна бременност (закъснение на иначе редовен цикъл, придърпване). От друга страна, при пет дни закъснение е малко вероятно да е настъпила бременност и тестовете да са все още негативни. Макари и рядко, е възможно да имате фалшиво отрицателен резултат, както на кръвния, така и на домашния тест. За да сте сигурни, препоръчваме Ви да посетите своя АГ-специалист – ако е настъпила бременност, плодният сак вече би трябвало да бъде видим. Стискаме палци!

  2. Здравейте, трябваше да ми дойде на 12.06.2022, но ми подрани с 2 дни, т.е ми дойде на 10.06.2022. Проблемът е там, че не беше нормална менструация, а през цялото време ми зацапва кафеникаво и така до днес, общо 6 дни… Въпросът ми е има ли възможност да съм бременна, да съм заченала малко преди менструацията ми, или пък да е т.нар ”цветна бременност”. Не знам… Кога най-рано мога да си направя тест, ако реално съм заченала малко преди цикъл и реално възможно ли е това? Моля Ви, отговорете ми!

   1. FertilAid България

    Здравейте! Зачеването непосредствено преди цикъл е малко вероятно. Все пак направете тест за бременност днес или утре – ако има бременност, е възможно зачеването да се е случило в друг, по-ранен момент… За Ваше спокойствие Ви съветваме да си насрочите преглед при АГ специалист.

 17. С приятеля ми имахме незащитен полов акт преди 4 дни. По принцип вземам противозачатъчни. В събота на 18.12 би трябвало да настъпи менструация.
  Има ли някакъв шанс, ако не съм пропускала хапче и е свършил в мен да съм забременяла, тъй като имам много странно усещане, придърпване в яйчниците. Все още не искаме дете.

  1. FertilAid България

   Здравейте! Противозачатъчните не предпазват на 100%. Въпреки това, вероятността от зачеване е много малка. Усещанията, които описвате могат да се предизвикат и от много други фактори.

 18. Здравейте! Искам да попитам дали е възможно да забременея 5-6 дена преди менструацията. И кога най-рано мога да направя тест?

  1. FertilAid България

   Малко вероятно е, но е възможно. Овулацията понякога настъпва в необичаен ден от цикъла. С домашен тест можете да установите бременност най-рано в първите дни от закъснението.

 19. Здравейте, искам да питам възможно ли е да съм бременна след 15-16 дни закъснение.. дължината на цикъла в момента е 49 или 50 дни.. имам леки болки в стомаха и много леки в левия яйчник, кръста леко ме наболява и имам от време на време главоболие.. Тестовете за бременност все още са отрицателни. Имаше само един на който имаше 2 чертички или поне на мен така ми се стори…

  1. FertilAid България

   Здравейте! Би било необичайно тестовете да не засекат бременност след 15-16 дни закъснение. На този етап е добре да се консултирате с АГ-специалист за потвърждение чрез ехографско изследване.

 20. Здравейте, с моят приятел правим опити за бебе от 03/2021г, до сега, но винаги с отрицателен тест за бременност… Та въпросът ми е следният… Последния цикъл, който имах беше от 13/10 -18/10. Седмица след края на менструацията започнахме да правим бебе. Поне 3-4 пъти в седмицата правим незащитен секс. По време на овулация и ден-два преди нея… Очаквах менструацията да се появи на 16/11 (според календара), но още не е настъпила. Моят въпрос е: възможно ли е да се забави цикълът след като съм имала незащитен секс на 21/11… и/или възможно ли е да съм бременна?… Тестовете са отрицателни, но ми закъснява вече с 11 дни и няма признаци, че ще настъпи скоро.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Вал! Напълно е възможно да е настъпила бременност. Пожелаваме Ви го! Ако имате възможност, най-добре би било да отидете на гинеколог за потвърждение. След 11 дни закъснение, плодовият сак би трябвало да се визуализира лесно.

   1. Здравейте, за мое огромно съжаление се оказа че имам кисти на двата яйчника и затова имам отсъствие на цикъл…

   2. FertilAid България

    Здравейте! Съжаляваме, че не се е получило този път. Сега обаче имате ясен проблем, върху чието лечение да се фокусирате. Стискаме палци нещата бързо да се нормализират и опитите да се увенчаят с успех!

   3. Здравейте, искам да попитам дали е възможно да е настъпила бременност два дни преди цикъл. Също така, беше с кондом, но след цикъла имам странни болки ниско в корема.

   4. FertilAid България

    Здравейте, Ани! Вероятността да е настъпила бременност 2 дни преди цикъл е нищожна, особено при използването на предпазни средства

 21. Здравейте, имам един въпрос. Опитвам се да забременея и последният ми цикъл беше на 03/11/2021. Цикълът ми е редовен, през 21 дни. Имам много силни болки в корема и кръста. Възможно ли да съм бременна?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Яна! Болката в областта на корема и кръста не е необичаен симптом при начална бременност. Тя не би трябвало обаче да е „много силна“, както Вие я описвате. Нашата препоръка е да направите консултация с АГ-специалист. Това е за Ваше спокойствие, както и ще бъде възможност и да се потвърди евентуална бременност. Стискаме палци!

 22. Анонимен

  Здравейте! Имам закъснение на цикъла. Трябваше да ми дойде на 10ти ноември, но закъснява. С мъжа ми правихме незащитен акт на 12. Мисълта ми е, мога ли да забременея след като имам закъснения на цикъла?

  1. FertilAid България

   Здравейте! На теория е възможно, защото овулацията може да настъпи и в необичаен момент. На практика е малко вероятно. Препоръчваме да си направите тест за бременност през следващите дни.

   1. Александра

    Здравейте. След третото ми раждане цикълът ми стана 42 дни. Бебето ми вече е на 11 месеца и все още го кърмя. На 20/10/2021 имах цикъл с продължителност от 6 дни. Веднага след края му правихме незащитен секс. На 12/11/2021 получих розово зацапване, което продължи 3 дни. Нямах спазми, нито болки, само леко придърпване ниско долу. Никога преди това не ми се е случвало. Та, въпросът ми е възможно ли е да съм овулирала веднага след цикъл, при положение че цикълът ми е с продължителност от 42 дни. Моля пишете ми.

   2. FertilAid България

    Здравейте, Александра! Шансът овулацията да е настъпила непосредствено след цикъла е много малък. При цикъл с дължина от 42 дни е много вероятно овулацията да настъпва след 20-тия ден. Ако искате да сте сигурна, можете да установите кога настъпва при Вас чрез тестове за овулация. Започнете да тествате всеки ден от 17-18 ден нататък.

 23. Здравейте! Правим опити за зачеване. Правихме опити 4 дни преди овулация и сега се питам дали, ако продължаваме с опитите след овулацията и преди месечния ми цикъл, може да бъде вредно за мен или за бебето?
  Благодаря предварително!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Елена! Ако е настъпило успешно зачеване, в най-лошия случай последващите опити ще бъдат излишни, но няма да навредят на Вас или бъдещото бебе. Ако не е настъпило зачеване, опитите след деня на овулация имат драстично по-малка вероятност да бъдат успешни и отнова стават излишни. Препоръчваме стриктно следене на овулацията и полови контакти, които да непосредствено в дните преди и по време на очаквания момент на настъпването й.

 24. Здравейте, на 16.10 ми дойде месечния цикъл и продължи 5-6 дни, като последните два дни почти мога да кажа, че бяха като доизчистване – не бе кой знае какво количеството (изкарвах с ежедневна превръзка). Менструацията ми е на 26 дена и е точна като часовник. На 22.10 имахме с приятеля ми два контакта като не сме се пазили по никакъв начин, тъкмо обратното. Миналия месец следях овулацията с тестове и ми показаха положителен резултат два дни преди календарчето на телефона, а и мисля че съвпада с него, защото нали реално тя настъпва до 48 часа след положителния тест. Този месец календарчето ми показва, че на 27 ми е денят, но от вчера усещам леки болки, като пред менструални ниско долу в дясно на коремчето си и в кръста, от дясната страна. Та, дали е възможно да е подранила менструацията и възможно ли е да забременея на 7-мия ден от цикъла?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Тинка! Въпреки че цикълът Ви е „като часовник“ и овулацията Ви вероятно е много предвидима, е напълно възможно през даден цикъл нещата да не се случат, както по календара (например овулацията да настъпи в неочакван ден). Усещанията, които имате наподобяват ранна бременност, но биха могли и да предвещават наближаващата менструация. Ако цикълът не дойде, Ви съветваме да изчакате още ден-два и да започнете да се тествате (всеки ден или през ден). Стискаме палци! 🙂

 25. Здравейте, последния ми цикъл беше на 19.09. и продължи дълго около 12 дни. Посетих гинеколог, който каза че е хормонален проблем. Разбрахме се да не вземам лекарство до следващия цикъл. На 08.10. и 09.10. имах полови контакти. В момента съм с 6 дни закъснение. Възможно ли е да е бременност и на коя дата би отчел домашен тест за бременност?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Ема! Счита се, че от момента, в който имате закъснение тестовете вече биха могли да хванат евентуална бременност. Препоръчваме тестване всеки ден или през ден.

  2. Здравейте. Преди седмица с приятелят при правихме секс с презерватив. И на двамата ни беше за първи път. Цикълът трябва да ми дойде след два дни, но от вчера имам симптоми като болка в гърдите и много леки болки ниско долу. Днес се появи и кратко тъмнокафяво течение. Възможно ли е да съм бременна въпреки че използвахме презерватив през цялото време и не съм в овувация?

   1. FertilAid България

    Здравейте, Никол! Шансовете са много малки, но никой контрацептивен метод не дава 100% гаранция. Направете си тест в първите дни от закъснението, ако има такова, разбира се.

 26. Здравейте. Имам въпрос, който много ме мъчи. Този месец на 4 и 7 с мъжа ми правихме опити за бебе. На 15 ми дойде на 17 спря. По принцип по време на цикъл нямам болки, но от 11-12 ме боли много стомахът и ниско долу кръста. Също, лошо ми е и ми спи се постоянно. Направих си тест, но е отрицателен. Възможно ли е да съм бременна? Благодаря ви много

  1. FertilAid България

   Здравейте, Ани! Кървенето в ранните фази на бременността не е необичайно явление. То обаче не е с характеристиките на класическия „цикъл“, а е по-дискретно и с по-малка продължителност. Тестовете за бременност обикновено започват да отчитат положителен резултат някъде след деня, в който нормално би трябвало „да ви дойде“. Съветваме Ви да направите още тестове или да си запишете час за ехографски преглед. Ако е настъпила бременност вече би трябвало да се визуализира и ембрион. Стискаме палци!

 27. Здравейте, с моя партньор имахме полов акт 4 дни след овулацията ми (така се случи, не беше планувано) и 9 дни преди цикъл. Цикълът ми закъснява 2ри ден. Възможна ли е бременност?!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Евгения! Бременност е възможна, защото денят на овулация не винаги съвпада точно с изчислената дата по календар. От друга страна, два дни закъснение в цикъла може да е случайност и част от нормалните флуктуации в продължителността на цикъла при една жена. Нашият съвет е да започнете да се тествате с тестове за бременност, за да сте сигурни.

 28. Здравейте,
  Пиша относно един въпрос, който ме терзае- дали е възможно да е настъпила бременност.
  Аз много искам това да се случи, и вече нямам търпение да разбера.
  По принцип смятам, че имам редовен цикъл, но ще се радвам да ми кажете, дали е така. От края на март започнах да си следя изцяло кога точно идва и кога приключва цикъла ми. Обикновено идва на 23-24та дата.
  Откакто си следя датите на менструация са: 27 март, 23 април, 19 май и 18ти юни ми беше последната. Как мислите, дали имам редовен цикъл?
  От два дни правим опити за бебе(2ри и 3ти юли), а днес 4ти съм в овулация и днес също ще пробваме. Според вас дали мога да забременея(правим опити за бебе 2ри месец) ?
  Имам чудесна микробиология, партньорът ми има добри показатели за подвижни сперматозоиди- 39 млн от стойности над 30 млн., но е с 6 % морфология. Това окей ли е?Ще се радвам на отговори на въпросите си от Ваша страна. Благодаря предварително!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Даниела!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да Ви поздравим за решението да следите своите месечен цикъл и овулация! Следенето на овулацията е една от най-важните стъпки в хода на опитите за зачеване.

   Месечният Ви цикъл изглежда редовен, с продължителност между 28 и 31 дни, което е напълно в рамките на нормалното. Вашата възраст, както и тази на партньора Ви също са от съществено значение. Съдейки по-редовността на месечния Ви цикъл и добрите спермални показатели, вероятно все още се намирате в ранна репродуктивна възраст, когато шансовете за зачеване са най-високи.
   Нормално броят на сперматозоидите с правилна морфология следва да е поне 4%, но все пак е добре да се имат предвид референтните стойности, предоставени от лабораторията, в която е направено изследването.

   Имайте предвид, че дори двойката да не страда от определени репродуктивни проблеми, често са нужни поне няколко месеца активни опити за зачеване. Липсата на овулация поне в един месец от годината също е напълно нормално явление.
   Фактът, че половите Ви контакти са в периода преди и по време на овулация, значително увеличава шансовете за зачеване през този месец.

   Желаем Ви успех! Вярваме, че съвсем скоро ще се радвате на положителен тест за бременност!

   1. Анонимна

    Здравейте. Мъчи ме въпроса, може ли след редовен цикъл 28 дни след менструация да има шанс за забременяване,тъй като нямам симптоми за овулация, а течение имам бяло след цикъл и преди цикъл. Яйчения белтък е след ден 14, на овулацията по календар. Объркана съм с тази овулация🤯 цикълът започна на 9.12.22 до 14.12.22. С мъжа ми от 15,16,17 започнахме опити за първо бебе. Различните калкулатори за овулация ми дават различни дати.

   2. FertilAid България

    Здравейте! Използването на калкулатор винаги ще даде приблизителната дата за овулация. Препоръчваме да използвате нашия калкулатор. Можете да сте още по-прецизни, ако използвате тестове за овулация. Започнете да тествате от 9-ти 10-ти ден от цикъла.

 29. Здравейте , тъй като за първи път правим опит за бебе с мъжа ми, ако цикълът ми е на 26 дни и започна на 30.05 до 02.06., възможно ли е да забременея на 06.06?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Амая!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Успешното зачеване зависи от редица фактори, като един от основните е редовността на месечния Ви цикъл и съответно – овулацията. В случай, че овулацията Ви е редовна и настъпва в средата на месечния Ви цикъл (в този случай – 11-14.06.), вероятността от зачеване след незащитен полов контакт на 06.06. е сравнително ниска, но не и нулева, тъй като животът на сперматозоидите в благоприятна влагалищна среда е до 5 дни.

   Съветваме Ви да следите своята овулация посредством тестове за овулация или пък, наблюдавайки симптомите на своето тяло. Опитите Ви за зачеване могат да започнат 3-5 дни преди нейното настъпване. По време на самата овулация, опитите Ви е добре да са най-активни. Тогава всички шансове за зачеване са високи, стига опитите да се осъществят в рамките на 36 часа от настъпването на овулацията. Освободената яйцеклетка живее до 12 часа, а в идеалния случай оплождането от сперматозоидите е добре да се случи между 4 и 6 часа след спукването на фоликула.

   Желаем Ви успех!

 30. Ивана Василева

  Здравейте, с приятелят ми правихме необезопасен секс във втория ден на менструацията ми. Дойде ми на 28.05 и ще свърши на 01.06 . Въпросът ми е какъв е шансът да забременея и трябва ли да се притесняваме?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Ивана!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Шансовете за зачеване в периода на менструация са минимални. Изключения са случаите на жени, достигащи до овулация по-рано от обичайното. Тъй като тези случаи са по-скоро рядкост, по всяка вероятност забременяване не е настъпило.

   Ако на този етап нямате желание да забременеете, Ви съветваме да използвате някой от добре познатите контрацептивни средства. При голяма част от тях решението за употреба е в ръцете на жената.

   Желаем Ви успех!

 31. Здравейте, бих искала да попитам, възможно ли е да се забременее при положение, че ми закъснява всеки месец? Последният път ми дойде на 24.03.2021, сега сме 31.05.2021 и още не ми е дошло. Преди около две-три седмици си направих тест за бременост, беше отрицателен. Вчера си направих два и двата са положителни, но за съжеление в момента не мога да се консултирам с лекар и затова, ако можете, бихте ли ми обяснили дали е възможно да съм бременна?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Алекс!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Нередовният месечен цикъл говори за хормонален дисбаланс в организма Ви. Въпреки това, макар и нередовно, овулация по всяка вероятност настъпва.
   Шансовете за зачеване зависят основно от това кога точно е бил незащитеният Ви полов контакт и дали е съвпаднал с най-фертилните Ви дни от месечния цикъл.

   Периодът на закъснение, който описвате е твърде дълъг и говори или за настъпила бременност, или за определен репродуктивен проблем.
   След като и двата домашни теста за бременност отчитат положителен резултат, по всяка вероятност такава е настъпила. За още по-сигурен резултат е добре да направите и кръвен тест за бременност. Той изледва нивата на ЧХГ и може да бъде направен във всяка лаборатория.
   Вероятната причина, поради която първият тест за бременност е показал отрицателен резултат е в това, че обикновено на оплодената яйцеклетка са необходими между 8 и 10 дни, за да се имплантира успешно в маточната кухина. Домашните тестове за бременност могат да отчетат положителен резултат едва 12-14 дни след успешното зачеване.

   Разбираме, че понякога консултацията и комуникацията с лекар е затруднена, но Ви съветваме да се опитате да се свържете с такъв възможно най-скоро. Той може със сигурност да потвърди наличието на бременност, както и да изключи вероятността тя да е извънматочна. В случай, че тестовете за бременност са отчели грешно резултата и такава не е настъпила, лекарят би могъл да назначи лечение за нередовния Ви месечен цикъл.

   Желаем Ви успех и оставаме на разположение!

 32. Здравейте!
  Цикълът ми този месец започна на 13.05. и свърши на 17.05. На 30.05. имах незащитен полов акт. По изчисления на овулационния калкулатор, овулацията ми е започнала на 21.05. А следващия ми цикъл трябва да е 07.06. Според Вас, има ли вероятност да забременея след овулация и 8 дни преди следващия ми цикъл?
  Благодаря предварително!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Тани!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   След овулация, шансовете за зачеване са по-скоро ниски. В тази фаза от месечния цикъл цервикалният мукус става по-сух, за да предотврати навлизането на други сперматозоиди към матката. Потискат се и хормоните, предизвикващи овулацията и тялото се подготвя за евентуална бременност, ако оплождане е настъпило по време на овулацията.

   Имайте предвид обаче, че използването на овулационен калкулатор е по-скоро ориентировъчен метод и не е най-сигурното и точно средство за предвиждане на овулацията. Можете да го използвате като ориентир, който да Ви помогне кога е най-удачно да започнете да следите овулацията си посредством тестове за овулация. Съветваме Ви да се доверите на този метод за изчисляване на овулацията.
   Също така върху резултатите на овулационния калкулатор до голяма степен влияе редовността на месечния цикъл.
   Освен това, имайте предвид, че времето на реалното настъпване на овулацията може да варира от един цикъл на друг, дори и при жени с много редовен цикъл.

   Желаем Ви успех!

 33. Анонимен

  Здравейте,
  Искам да попитам възможно ли е забременяване в последния ден, а именно-7мия ден от цикъла? Нормално ли е прекъсване на кръвотечението на 5тия ден от цикъла?

  1. FertilAid България

   Здравейте!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Вероятността от зачеване зависи основно от редовността на месечния Ви цикъл и съответно, настъпването на овулацията. По принцип в периода на менструация, дори последния ден от нея, шансовете за успех са ниски. Все пак, ако сте от жените, при които овулацията настъпва по-рано от средата на месечния цикъл (14-16 ден), възможност за забременяване съществува. Имайте предвид, че животът на сперматозоидите в благоприятна влагалищна среда е до 5 дни. Т.е., ако овулацията Ви настъпва между 7 и 12 ден от месечния Ви цикъл, е възможно зачеване да настъпи.
   Прекъсване на менструационното кървене на петия ден от цикъла е нормално явление. Ако все пак, имате притеснения, Ви съветваме да се консултирате с Вашия лекар.

   Ако правите опити за зачеване, Ви съветваме да следите настъпването на овулацията си посредством признаците на своето тяло или тестове за овулация. В дните преди и по време на най-фертилния период от месеца, шансовете за успех са най-високи.

   Желаем Ви успех и оставаме на разположение!

   1. Анонимен

    Здравейте, бременна съм в 6 ти месец и имах последна менструация 30.06.22, но беше мн оскъдна и траеше 2 дни. Имам въпрос – кога точно съм забременяла, преди или след МЦ. благодаря!

   2. FertilAid България

    Здравейте! Най-вероятно е да сте заченали около средата на юли, след последната менструация. За да се каже със сигурност дали бременността не е настъпила и преди последното кървене, ще ни трябват повече опорни точки – например на коя дата е установена бременността, с тест или ехографски.

 34. Анонимен

  Здравейте , цикълът ми дойде на 04.05.2021г до 08.05.2021, правихме секс с мъжът ми на 10, 14, 17.05.2021. Овулационният календар показа , че точно на 17.05.2021 е настъпила овулацията. Дали има шанс да забременея на тази дата и колко време след това да направя тест за бременност? И дали може появата на цистит да бъде ранен признак на бременност?

  1. FertilAid България

   Здравейте!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Ако в действителност овулацията Ви е настъпила на 17.05. шансовете Ви за зачеване са доста високи. Незащитените Ви полови контакти преди и по време на овулация увеличават значително вероятността за успех, тъй като животът на сперматозоидите в благоприятна влагалищна среда е до 5 дни.

   Обикновено, за да се имплантира успешно в маточната кухина на яйцеклетката са необходими 8-10 дни. Тогава могат да започнат да се усещат и някои от ранните признаци на бременност. Циститът обаче не е сред тях.
   Хормонът ЧХГ, който се произвежда от клетките, изграждащи плацентата и е най-сигурният фактор за наличието на бременност, може да бъде отчетен най-рано около 11 дни след зачеването. Именно тогава бременността би могла да бъде отчетена с нормален кръвен тест във всяка една лаборатория. Около 12-14 дни след успешното имплантиране всеки домашен уринен тест за бременност би могъл да покаже точен резултат.

   Ако все пак зачеване не е настъпило, Ви съветваме да следите своята овулация и посредством някой друг от останалите познати методи. Най-сигурният от тях са тестовете за овулация.

   Желаем Ви успех и скорошен положителен резултат!

   1. Анонимен

    Здравейте,
    Искам да попитам възможно ли е забременяване в последния ден, а именно-7мия ден от цикъла?

   2. FertilAid България

    Здравейте!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    Вероятността от зачеване зависи основно от редовността на месечния Ви цикъл и съответно, настъпването на овулацията. По принцип в периода на менструация, дори последния ден от нея, шансовете за успех са ниски. Все пак, ако сте от жените, при които овулацията настъпва по-рано от средата на месечния цикъл (14-16 ден), възможност за забременяване съществува. Имайте предвид, че животът на сперматозоидите в благоприятна влагалищна среда е до 5 дни. Т.е., ако овулацията Ви настъпва между 7 и 12 ден от месечния Ви цикъл, е възможно зачеване да настъпи.

    Ако правите опити за зачеване, Ви съветваме да следите настъпването на овулацията си посредством признаците на своето тяло или тестове за овулация. В дните преди и по време на най-фертилния период от месеца, шансовете за успех са най-високи.

    Желаем Ви успех и оставаме на разположение!

   3. Анонимен

    Здравейте!
    Имам редовен цикъл, всеки месец на 20ти или 21ви. Последният ми цикъл беше от 21.05-26.05, като през това време съм правила необезопасен секс с мъжа ми. След това на 1.06 и на 3.06 също. Въпроса ми е, има ли шанс от забременяване само след тези актове?

   4. FertilAid България

    Здравейте!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    От запитването Ви не става напълно ясно кога точно са били незащитените Ви полови контакти. Ако те са били само на 01.06. и 03.06., и ако овулацията Ви настъпва редовно всеки месец (между 14 и 16 ден от месечния цикъл), вероятността от успешно зачеване е сравнително висока.
    Фактът, че менструалният Ви цикъл е редовен е един добър знак, който значително повишава шансовете Ви успех. Все пак Ви съветваме, да следите своята овулация, посредством тестове за овулация или наблюдавайки сигналите на своето тяло. По този начин ще имате по-ясна представа кога точно да започнете с опитите за зачеване.

    Желаем Ви успех и оставаме на разположение!

   5. Анонимен

    Здравейте!
    На 30.04.2021 ми дойде цикъла и на 1.05.2021 тоест следващия ден правихме безопасен секс със съпруга ми.Въпросът ми е има ли шанс да забременея.

   6. FertilAid България

    Здравейте!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    Шансовете за зачеване в дните на менструация са минимални, а ако половият акт е бил защитен и контрацептивното средство е използвано правилно, то шансовете за това са нулеви.
    Ако правите опити за зачеване, Ви съветваме половите Ви контакти да са в дните около овулация и да бъдат незащитени.

    Желаем Ви успех!

 35. Мария тодорова

  Здравейте, аз имам цикъл между 25-29 дни.
  Последният ми цикъл беше на 27 април, на 16 май правихме незащитен секс с прекъсване. Дали има вероятност да съм бременна и дали да взема хапче за спешна контрацепция?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Мария!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Забременяването зависи от редица фактори, като редовен месечен цикъл и съответно овулация, хормонален баланс, качество на сперматозоидите и др.
   Ако последният ден от менструацията Ви е бил на 27 април, цикълът Ви е с нормална продължителност от 5-6 дни, а овулацията Ви настъпва редовно между 14 и 16 ден от месечния цикъл, по всяка вероятност на 16 май не сте се намирали в този период.
   По принцип шансовете за зачеване в дните след овулация са сравнително ниски. Имайте предвид обаче, че при някои жени овулацията настъпва по-рано или по-късно от средата на месечния цикъл.

   Бихме Ви посъветвали, ако на този етап не желаете да забременеете, да използвате някой от познатите методи за контрацепция. Прекъснатият полов акт не е сред най-надежните такива. Съществуват средства за предпазване от нежелана бременност, чиито контрол се намира изцяло в ръцете на жената. Пример за такова средство е контрацептивната диафрагма.

   Имайте предвид, че хапчетата за спешна контрацепция понякога нарушават хормоналния баланс в женския организъм и съответно месечния цикъл.

   Желаем Ви успех!
   Няма как със сигурност да кажем каква е вероятността от забременяване във Вашия индивидуален случай.

 36. Анонимен

  Здравейте, въпроса ми е , възможно ли е след като яйцеклетката е оплодена, на следващия месец да ми дойде цикъла? И да ми върви нормално 6 дни като 6тия почти нямаше нищо.
  Питам защото ми е много странно как е настъпила бременност, не беше желана, но не е свършвал в мен въпреки, че правихме секс преди и по време на овулация според календара, но както казах на другия месец си ми дойде, и на 6тия ден понеже не ми вървеше много пак правихме секс… И повече не ми дойде цикъла и след 20 дена разбрах че съм бременна.
  Явно календара не показва точно дните.
  И въпреки, че не беше желана е най-хубавото нещо в моят живот. Децата са дар от Бога.

  1. FertilAid България

   Здравейте,
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да Ви поздравим за решението да не прекъснете бременността си, макар и да не е била желана. Сигурни сме, че сте безкрайно щастливи.

   По принцип всичко това, което описвате би било необичайно, но не е невъзможно.
   Подобно кървене (по-слабо и по-кратко от обикновено) може да настъпи около дните на очаквана менструация и се нарича „цветна бременност“, но не бива да е повод за тревога.
   Все пак препоръчваме консултация с АГ специалист, ако все още не е направена, както и ехографско потвърждение на бременността и нормалната позиция на плодния сак в матката. Всичко това би изключило извънматочна бременност и други редки, но възможни причини за необичайно кървене при вече настъпила бременност.

   Желаем Ви успех и оставаме на разположение!

 37. Анонимен потребител

  Здравейте!
  Аз съм момиче на 26 години, а мъжът ми е на 31 години. Правихме първи опит за бебе.
  Последната ми менструация беше на 03.03.21
  Овулацията настъпи на 16.03. 21 с изчисления по календар
  Цикъла ми е около 28 до 34 дни
  На 05.04 се установи бременност, а на 26. 04 ми съобщиха, че няма ембрион в яйцето и плода е спрял да се развива. Трябваше да направя медикаментозен аборт, за да го отстранят.
  На 28. 04 ми дойде цикъла и сега продължава 8 дни. Доктора ще ме преглежда на 10.05 за евентуално до изчистване. Казаха ми, че мога да направя опит още този месец, но мисля, че ще е по-добре да изчакам две – три менструации да проследя цикъла си.
  Какво бихте ме посъветвали в тази ситуация, така като в момента страховете ми са, че може да ми се случи още веднъж. Колко време е необходимо да изчакам.

  1. FertilAid България

   Здравейте!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да изразим искреното си съжаление към неприятното събитие, през което сте преминали!

   Тъй като медикаментозният аборт е сравнително щадящ и безопасен метод за прекъсване на бременност, след него, двойката в действителност може да премине към повторни опити за зачеване още на следващия месец, след приключване на първия менструален цикъл. Вероятността от зачеване непосредствено след края на менструацията обаче, не е твърде голяма.

   Възстановителният период след медикаментозен аборт зависи изцяло от индивидуалния случай, както и от това, в коя гестационна седмица е бил направен той. Ако все още не се чувствате готова, можете да отложите опитите за зачеване с 2-3 месеца. По този начин, ще позволите на тялото си да се възстанови напълно, да превъзмогне стреса и да възстанови нормалния си ритъм. Все пак и Вие, и Вашия партньор се намирате в ранна репродуктивна възраст, в която шансовете за зачеване са най-високи, и Бихте могли да си позволите да отложите малко опитите за зачеване до пълното Ви възстановяване. Редовният месечен цикъл също е един добър показател за успех.

   Бихте могли да подпомогнете допълнително опитите за забременяване след аборта чрез здравословно и балансирано хранене, прием на повече плодове, зеленчуци и полезни вещества. Допълнителния прием на Фолиева киселина също е много вероятно да окаже благоприятно въздействие. Погрижете се да намалите, доколкото е възможно, нивата на стрес в ежедневието и си осигурете достатъчна почивка.

   Относно вероятността от повторно развитие на същата ситуация, няма как да се гарантира, че шансовете за това са нулеви. Съветваме Ви да обсъдите това и с Вашия лекар по време на предстоящия преглед. Все пак вярваме, че следващите Ви опити за зачеване ще бъдат успешни и съвсем скоро ще се радвате на положителни резултати.

   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!

   1. Анонимен

    Здравейте, притеснявам се от това, че е възможно да съм бременна. Искам да попитам кога идват първите симптоми на бременност и кои са? Възможно ли е два-три дена след цикъл да забременея?

   2. FertilAid България

    Здравейте,
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    Вероятността от зачеване няколко дни след менструация, съществува. Шансовете зависият основно от това кога и колко редовно настъпва овулацията. Обърнете внимание, че дори тя все още да не е настъпила, има възможност и шансове за зачеване, дори непосредствено след края на менструацията. Причината за това е, че животът на сперматозоидите трае до пет дни, когато те се намират в условията на благоприятна цервикална среда.

    Ако на този етап не желаете да забременеете, Ви съветваме да използвате някой от добре познатите средства за контрацепция. Съществуват методи за предпазване от нежелана бременност, различни от хормоналните контрацептиви, чиято употреба е изцяло под контрола на жената. Пример за такива са женският презерватив и контрацептивната диафрагма.

    Желаем Ви успех!

 38. Здравейте, с мъжът ми правим опити за второ дете. Следя овулацията си по няколко начина-БТ,Цервикална Слуз, Тестови ленти за овулация и чрез няколко електронни приложения, които са ми само за ориентир. Цикълът ми е редовен на 28дни +/- 2 дни. Продължителноста варира между 5/6 дни (много рядко 7). Трудно се ориентирам с БТ(меря я от скоро), но това което забелязах до момента е, че имам доста ниска телесна температура, а и понеже я меря орално и не в един и същи час, може би се отразява, затова не разчитам особено на това. 1 ден от МЦ-36.3,2МЦ-36.4,3МЦ-36.5,4ти,5ти,6ти и 7ми ден МЦ-36.2(цикълът ми свърши на 6-я ден). От 8-мия до 10-я ден-36.4, 11ден-36.3, 12ден-36.5, 13ден-36.1 и днес 14 ден-36.4.
  По тестовете за ОВ ми показаха на 05.04.21- в 13:30- high 3, а към 20:30 часа Peak 5.83 (тестовата чертичка беше доста наситена, повече отколкото контролната), затова предполагам, че този ден съм била в ОВ. По Церв. слуз, мога да потвърдя – същия ден (имаше разтегляне и в предния ден, но на 05.04.21 беше най-голямо и повече. Леко намалява от 06.04., както и стойностите на ОВ тестовете. А ако разчитам на електронните калкулатори за ОВ, положението е, бих казала трагично и смешно, понеже на шега изтеглих няколко. Два от тях предвиждат ОВ на 06.04.21, др.два – на 07.04.21, а третия на 8-ми.
  Като имате на предвид всичко това според вас дали наистина ОВ ми е била на 05.04.21.? Също искам да добавя един симптом, който ми се случва мнооого рядко – на 05.04.21 още със сабуждането усетих леко напрежение в гърдите, до края на вечерта се бяха уголемили леко, на 06.04 – бяха още по големи и леко чувствителни, както са малко преди МЦ, а днес са огромни, леко напрегнати и съвсем леко чувствителни на зърната.
  „Бебеправенето“ беше на 02,04,05(2а пъти☺️втория път може да се брои по скоро за на др.ден 06.04) и 07.04.21. Дали според вас сме успели и какъв е шансът да забременея този месец? Забравих да спонема че съм на 35г.
  Стана доста дълго, извинявам се просто искам да разбера дали всичко което правим е правилно и дали не пропускаме нещо. Също искам да подчертая, че не съм вманиачена (просто чета повече, когато нещо ме вълнува), не следя до лудост всеки симптом или да си измислям такива. Благодаря за вниманието!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Им!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Поздравяваме Ви за решението отново да поемете по пътя към родителството, както и за това, че следите редовно своята овулация, и то посредством няколко различни метода!

   Измерването на базалната температура е по-специфичен подход, който изисква голямо постоянство от Ваша страна. В първата част от месечния цикъл базална температура обикновено е по-ниска. С наближаването на овулацията, температурата започва да се повишава. Обикновено един ден преди овулацията се наблюдава незначителен спад на температурата. Приема се, че овулацията съвпада с този кратковременен спад. Повишаването на базалната температура става след овулацията. Така например, ако наблюдавате повишаване на базалната температура на 16-тия ден от цикъла, вероятно овулирате на 14-тия или 15-тия ден. Затова, за да добиете най-точна представа е добре да следите базалната си температура в продължение на няколко месеца. Добре е да правите това сутрин, преди ставане, докато все още се намирате в леглото в приблизително един и същи час.

   Следенето на сигналите на тялото и тестовете за овулация са по-добър и точен метод за проследяване на овулацията, затова Ви съветваме да се доверявате на тях. След като тестът е показал наситена чертичка и положителен резултат и предвид това, че цервикалния мукус е бил с разтеглива консистентност, сте се намирали в овулация на 05.04.
   Относно електронните приложения, нямаме особени наблюдения, но по всяка вероятност не дават напълно точен резултат и не биха били от полза.

   Дискомфортът и промяната в гърдите също са един от симптомите на овулацията. Заради бурните хормонални промени, които настъпват в женското тяло, е възможно те да се усещат малко по-чувствителни и подути.

   Дните, които сте избрали да осъществите незащитен полов контакт са един напълно удачен и правилен избор. Много специалисти съветват да има няколко дни въздържание в периода между 6-ти и 8-ми ден преди очакваната овулация, докъм 5-тия ден преди овулация, когато вече е добре да започнат незащитените полови контакти.

   Не на последно място бихме искали да Ви поздравим за всичко, което правите, за да определите най-точно настъпването на своята овулация и по този начин да увеличите драстично шансовете си за успех! Следенето на овулацията, както и редовността на месечния цикъл предполагат голяма веротност за успешно зачеване. Дори и този месец такова да не настъпи, сме сигурни, че ще имате успех съвсем скоро.
   Ако неуспехите продължават по-продължително време, можете да направите и фоликулометрия за да добиете още по-добра представа за процесите, настъпващи във Вашето тяло.

   Желаем Ви успех!

 39. Здравейте на 11.03.2021 имах аборт по собстено желание,след него веднага ми поставиха маточна спирала.След 8 дни имах полов контакт мъжа ми не е свършил в мене но малка семена течност можеби е попаднала в мене от 24.03 си правя тестове за овулация за да знам кога ми е до сега 31.03 ми показва положителни резултати възможноли е да съм бремена?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Ани!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Вътрематочните спирали могат да бъдат над 99% ефективен и сигурен метод за контрацепция, ако са поставени правилно. Действието им започва веднага след поставянето им и предпазват от нежелана бременност между 5 и 10 години след поставянето им. Имайте предвид обаче, че не предпазват от инфекции и болести, предавани по полов път.
   Стандартната медна контрацептивна спирала изменя цервикалния мукус и затруднява достигането на сперматозоидите до яйцеклетката. Освен това тя представлява механична бариера, която предпазва яйцеклетката от евентуално оплождане. Хормоналната спирала, от своя страна, отделя хормона прогестерон и по този начин предпазват жената от нежелана бременност.
   Дори и по време на овулация, шансовете за зачеване с правилно поставена вътрематочна спирала са на практика нулеви.

   Оставаме на разположение!

 40. Здравейте, два дни преди менструацията ми имах незащитен полов акт. Цикълът ми беше 2 дни и то не много обилен, след това започна кафяво течение за около ден-два, сега имам и лека температура Възможно ли е да е настъпила бременност? Благодаря предварително.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Вик!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   По принцип шансовете за зачеване в тази, последна, фаза от месечния цикъл, са по-скоро ниски. Все пак не изключване възможността от забременяване в периодът преди и след овулация. Успешното зачеване зависи от редица фактори, като най-важният от тях редовността на месечния цикъл и съответно – отделянето на годна за оплождане яйцеклетка. При много жени периодът на овулация настъпва непосредствено след менструацията или непосредствено преди нея. Ако и Вие сте от тези жени, вероятност от настъпване на бременност съществува.

   Ако изпитвате съмнения и започнете да усещате някои от познатите признаци на бременност, можете да направите домашем тест. Обикновено, за да се имплантира успешно в маточната кухина, на оплодената яйцеклетка са необходими 8-10 дни, след които повечето тестове за бременноста би следвало да покажат положителен резултат.
   В противен случай, можете да се обърнете и към своя лекар, който да посочи конкретната причина за неразположението Ви. Много често дисбаланс в нивата на женските полови хормони би могъл да предизвика объркване в месечния цикъл.

   Оставаме на Ваше разположение и Ви желаем успех!

   1. Анонимка

    Здравейте! Имам притеснения относно това, че правим опити за бебе, но правихме незащитен полов акт ден-два преди менструация… Трябваше днес да ми дойде..но не ми дойде… Тоест, възможна ли е бременност?

   2. FertilAid България

    Здравейте! Вероятността е много малка, но не е изключено да настъпи бременност. Понякога овулацията може да настъпи в необичаен ден от цикъла. Изчакайте още ден-два закъснение и се тествайте.

 41. Здравейте, имах незащитен полов контакт на 07.03. ,трябваше месечният ми цикъл да започне на 15.03. но закъснява 3 дни. Днес направих дигитален тест за бременност но резултатът е отрицателен. Има ли вероятност резултатът да не е верен?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Тина!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Успешното зачеване зависи от редица фактори, като най-важният от тях редовният месечен цикъл. В случай, че Вашият цикъл е напълно редовен, би следвало овулацията Ви също да настъпва редовно всеки месец. Ако това е така, на 07.03., когато е бил незащитеният Ви полов контакт, не би следвало да сте се намирали в период на овулация. Все пак не изключваме възможността за зачеване в останалите фази на месечния цикъл.

   За да се импантира оплодената яйцеклетка в маточната кухина обикновено са необходими между 8 и 10 дни. Именно тогава нивата на хормона на бременноста (ЧХГ) започват да се покачват и той може да бъде отчетен в кръвта на жената.
   Между 12 и 14 дни след успешното зачеване би трябвало всеки уринен домашен тест за бременност да отчете положителен резултат. Понякога обаче човешкият организъм не се подчинява на 100% на приетите “закони”, а в някои случаи пък е възможно тестът да даде фалшив резултат (както негативен, така и позитивен). Съветваме Ви, ако менструацията Ви продължи да закъснява, да повторите теста след два-три дни.
   Разбира се, най-сигурният начин за определяне наличието на бременност остава кръвният тест.

   Ако правите опити за зачеване, Ви съветваме да следите настъпването на своята овулация, посредством тестове за овулация или чрез индикациите на Вашето тяло. По този начин можете значително да увеличите шансовете си за успех.

   Желаем Ви успех!

 42. Здравейте, цикълът ми започна на 06.03 и завърши на 10.03. На 09.03 имах незащитен полов акт, но беше прекъснат(надявам се навреме) . Цикълът ми по принцип е редовен. Има ли вероятност от забременяване? Колебая се дали да взема хапче “escapelle” или би било излишно? Благодаря предварително.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Василена!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   По принцип шансовете за зачеване по време на менструация са по-скоро минимални. Изключение правят жените, при които овулацията настъпва по-рано от обичайното (преди 14-16 ден от месечния цикъл). Около четвъртия ден от месечния цикъл обикновено тялото започва да се подготвя за отделянето годна за оплождане яйцеклетка. В случай, че жената достига до овулация по-рано и е имала полов контакт в дните на или малко след менструация, е възможно яйцеклетката да бъде оплодена, тъй като в благоприятна влагалищна среда, животът на сперматозоидите е около 4-5 дни.

   Приемът на хапчета за спешна контрацепция трябва да се обмисли внимателно. Имайте предвид, че понякога този тип лекарствени средства имат последствие върху хормоналния баланс и е възможно да нарушат месечния цикъл.

   Съветваме Ви, ако желаете да се предпазите от нежелана бременност да използвате някой от добре познатите средства за контрацепция. Прекъснатият полов акт не винаги е най-ефикасният начин за това. Както вероятно знаете, съществуват различни средства за предпазване от нежелана бременност, като при част от тях контролът е изцяло „в ръцете“ на жената. Пример за такъв контрацептивен метод е контрацептивната диафрагма.
   Можете да обсъдите и с Вашия лекар най-подходящото за Вас средство за предпазване от бременност.

   Оставаме на разположение!

  2. Елена Иванова

   Здравейте, имах незащитен полов акт, на осмият ден от цикъла, възможно ли е да съм бременна.

   1. FertilAid България

    Здравейте, Елена!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    Успешното зачеване зависи от много фактори, като един от тях е редовността на месечния цикъл и съответно – овулацията. Ако цикълът Ви е редовен, по всяка вероятност не сте се намирали в период на овулация по време на незащитения полов контакт. По принцип в този период от месечния цикъл, шансовете за зачеване са минимални. Макар и вероятността да е твърде малка, все пак не изключваме вероятността бременност да настъпи именно тогава. Имайте предвид, че при някои жени овулацията настъпва по-рано или по-късно от средата на месечния цикъл, както е „по правило“.

    Ако правите опити за зачеване, Ви съветваме да следите овулацията си и да пристъпите към тях, в дните около нея. Следенето на овулацията можете да извършвате посредством познатите тестове за овулация или наблюдавайки индикациите на Вашето тяло.

    Оставаме на разположение и Ви желаем успех!

   2. Здравейте, може ли да, се забременее на следващия ден след овулацията?

   3. FertilAid България

    Здравйте, Васи!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    По принцип шансовете за зачеване в тази, т.нар. лутеална фаза, са по-скоро ниски.
    В този период тялото се подготвя за евентуално настъпилата бременност и потиска хормоните, стимулиращи яйчниците и съответно – овулацията. Също така нивата на прогестерон постепенно се повишават и изпращат сигнал на яйчниците да не отделят повторно яйцеклетка до края на месечния цикъл. Заради настъпващите хормонални промени, цервикалният мукус също търпи промени – той става по-сух и по този начин предотвратява навлизането на сперматозоиди към матката.
    Разбира се, в някои случаи тялото не се подчинява на 100% на установените правила, и не можем да изключим вероятността от зачеване в периодите извън овулация.
    Съветваме Ви да следите своята овулация и да пристъпите към опити за зачеване около 5-тия ден преди нейното настъпване.

    Оставаме на разположение и Ви желаем успех!

 43. Радина

  Здравейте.Имам един въпрос.Възможно ли е зачеване при необезопасен полов акт, извършен на следващия ден след приключване на менструацията?Имайки предвид,че менструацията ми започна на 9.02 и приключи на 13.02 и че цикълът ми е около 31 дни.
  П.С. С приятеля ми не търсим бременност.
  Благодаря.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Радина!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Както сте прочели в статията ни по-горе, в деня след приключването на менструацията започва предовулаторната фаза, в която женското тяло се подготвя да отдели годна за оплождане яйцеклетка. В тази фаза шансове за зачеване, макар и не изключително високи, съществуват. Това е така, защото сперматозоидите могат да оцелеят в благоприятна влагалищна среда около 4-5 дни, или приблизително до момента на отделяне на узрялата вече яйцеклетка.
   Имайте предвид, че при някои жени овулацията настъпва по-рано или съответно по-късно от 14-16 ден от месечния цикъл. В случаите, в които овулацията настъпва по-рано, оплождане непосредствено след приключване на менструацията, е напълно възможно.

   Съветваме Ви, ако на този етап не желаете да забременеете, да използвате някой от добре познатите контрацептивни средства. Съществуват различни методи за предпазване от нежелана бременност, като част от тях могат да бъдат изцяло под контрола на жената. Пример за такова средство е контрацептивната диафрагма.
   Ако не знаете към кой от контрацептивните методи да се насочите и имате някакви съмнения, и въпроси, можете да се консултирате и с Вашия лекар.

   Оставаме на Ваше разположение!

   1. АЛБЕНА

    Здравейте! Моят цикъл е много нередовен, винаги е бил, с малки изключения. Понякога е между 25-30, други пъти стига и до 35-40, а в редки случаи и над 40 до 50+ дни. Когато бях ученичка преди повече от 10 години, веднъж не ми бе идвало над 50 дни. Посетих гинеколог и той установи, че имам малка киста, която той можеше да спука и предизвика цикъла, давайки ми хапче, но предпочете да я остави и тя сама да се спука, като ми дойде нормално цикъла. След няколко дни това се случи, като беше доста обилен. (тогава нямах полов живот още) Тоест беше нещо нормално, добро качествена каза лекаря че е. Добавям, че съм с наднормено тегло, разбираемо може би, затова и предприех изследване на хормоните на щитовидната жлеза наскоро, но се оказа, че нямам дисбаланс в FT 4 и TSH и всичко е в норма, което обаче не знам дали има връзка с половата система. Половите хормони обаче не съм изследвала. Началото на предишната ми менструация беше на 15 април и до днес (23май) все още не е настъпила, като според календара на 1 Май трябваше да съм в овулация. Имам някои симптоми за това, че настъпва цикъл, като болка в гърдите, това винаги го усещам и знам, че скоро след това трябва да се подготвя за цикъл. Вчера правихме секс с приятеля ми. Знам, че е ниска възможността за забременяване в този случай, но предвид всичко може и да съм била в овулация по-късно. Какво бихте ме посъветвали да направя? Възможно ли е от теглото да имам дисбаланс в цикъла и кои полови хормони трябва да изследвам? Този нередовен цикъл може ли да навреди на опитите за забременяване по-нататък? Забравих да добавя, че ми се наложи 3 пъти да използвам контрацептивното спешно хапче. Последният път беше преди повече от 3 години. Възможно ли е до такава степен да ми е объркало хормоните? Благодаря предварително!

   2. FertilAid България

    Здравейте, Албена!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    Нередовният менструален цикъл говори за някаквъв вид хормонален дисбаланс в организма. Има голяма вероятност той да е предизвикан именно от наднорменото тегло. Фактът, че изследваните от Вас хормони на щитовидната жлеза са в норма е един добър знак. Все пак е добре направите изследване и на основните полови хормони – естроген, прогестерон, Антимюлеров хормон, Фоликулостимулиращ и Лутеинизиращ хормон. За съжаление, нередовният месечен цикъл би могъл да окаже негативно влияние върху по-нататъшните Ви опити за зачеване. Затова е добре да се посъветвате с Вашия лекар и да направите необходимите хормонални изследвания.

    Предвид наднорменото тегло, по всяка вероятност сте по-предразположена към инсулинова резистентност. Тя представлява състояние на силно влошена инсулинова чувствителност. Налице е тогава, когато е необходимо организмът да произвежда големи количества инсулин, за да стимулира усвояването на глюкоза от клетките. За съжаление, независимо дали тялото е генетично предразположено към по-слаба чувствителност към инсулина или начинът на живот е довел до това, инсулиновата резистентност би могла да попречи на успеха от опитите за зачеване. Една от вредите, до които води тя е нарушаването на хормоналния баланс и съответно потискане на овулацията. Съветваме Ви да направите изследване и на хормона инсулин, за да сте наясно дали именно това състояние не пречи на опитите Ви за зачеване. Също така е добре да знаете, че инсулиновата резистентност може да се съчетае и със състоянието Поликистозен яйчников синдром.

    При нередовен месечен цикъл, като Вашия, е трудно да се установи точното настъпване на овулацията. За сте напълно сигурна кога точно настъпва най-фертилния период от месеца, можете да следите овулацията си, посредством тестове за овулация. Във Вашия случай календар или онлайн приложение не биха били най-ефективния метод.

    Приемът на хапче за спешна контрацепция би могъл да наруши хормоналния баланс и да окаже влияние върху менструалния цикъл, но в рамките на 1-2 месеца след него. Периодът от три години е твърде дълъг и по всяка вероятност това няма отношение към нередовния месечен цикъл.

    Съветваме Ви да се консултирате с Вашия лекар и да направите необходимите изследвания. Това е първата стъпка към установяване на точната причина за нередовния месечен цикъл. В зависимост от състоянието Ви, е възможно той да назначи хормонална терапия, която да нормализира нивата на хормоните Ви и да регулира месечния цикъл

    Дотогава не забравяйте, че здравословният начин на живот, редовната физическа активност и правилното хранене седят в основата не само на цялостното благосъстояние, но и на репродуктивното здраве и при двата пола. Комбинацията между здравословно хранене и правилно подбрана от Вас физическа активност ще окажат позитивно влияние върху телесното Ви тегло и съответно, репродуктивния статус. Добрата новина е, че един подходящ хранителен и физически режим биха могли да помогнат изключително много във Вашия случай.
    Нутритерапията и допълнителният прием на хранителни добавки и определени вещества, също биха могли да подпомогнат организма и да спомогнат за по-скорошно забременяване.

    Оставаме на Ваше разположение и Ви желаем успех!

 44. Евелина

  Здравейте! Имам следния въпрос. От кратко време правя опити за забременяване. Последният ми опит седмица преди датата ми за менструалния ми цикъл. Не съм достатъчно запозната , смятам , че попаднах в правилния форум. Бихте ли ми дали някакви съвети и примерно ако съм правила секс 2 дни преди цикъл, след което се появи менструалния ми цикъл, възможно ли е да съм забременялА 2 дни преди това и въобще, това, ако е така, в следващия месец ли трябва да бъде приявено? Имам неизвестни. Ще ви помоля да ми помогнете.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Евелина!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   В дните след овулация и няколко дни преди настъпването на менструацията, шансовете за зачеване са по-скоро ниски. Ако менструалният цикъл се е появил след незащитения полов контакт, то бременност по всяка вероятност не е настъпила.

   Както сте прочели по-горе в нашата статия, най-висок шанс за зачеване има в периода на овулация. Ако цикълът Ви е напълно редовен и нямате установени репродуктивни или хормонални проблеми, овулацията Ви би следвало да настъпва в средата на месечния цикъл или около 14-16 ден от него. Това са най-фертилните Ви дни и е добре активните опити за зачеване да започнат именно тогава.
   В дните на овулацията, специалистите препоръчват полов контакт да се извършва веднъж дневно. Затова Ви съветваме да следите настъпването на този период, наблюдавайки индикациите на тялото си, както и посредством тестове за овулация. Също така е добре да има няколко дни въздържание в периода между 6-ти и 8-ми ден преди очакваната овулация, докъм 5-тия ден преди овулация, когато вече е добре да започнат незащитените полови контакти.

   В случай, че в дните на овулация настъпи оплождане, обикновено времето, за което оплодената яйцеклетка се имплантира в маточната кухина е между 8 и 10 дни, тоест малко преди настъпването на следващия менструален цикъл. Това е и моментът, в който всеки ранен тест за бременност би следвало да покаже положителен резултат, в случай, че яйцеклетката е била успешно оплодена.

   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!

 45. Валерия

  Здравейте, цикълът ми закъснява с 11 дни. С приятелят ми сме имали полов контакт в периода след овулацията и 2-3 дни преди датата, на която трябваше да започне менструацията ми. Направих 2 теста. Единият беше с много бледа втора черта, а другия(дигитален тест) – беше отрицателен. Възможно ли е след толкова дни закъснение тестът да не отчете бременност, или просто положителния тест не е реален? Благодаря Ви!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Валерия!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Шансовете за зачеване в дните след овулацията и преди настъпването на менструалния цикъл, са по-скоро ниски. Това обаче, в никакъв случай, не означава, че възможността е напълно нулева.
   Закъснението от 11 дни е доста голямо и 8-10 дни след зачеването, би следвало всеки един тест за бременност да отчете положителен резултат, в случай, че такава е настъпила.
   В много случаи обаче, тестовете за бременност показват фалшиво положителен или съответно фалшиво отрицателен резултат. Понякога върху точността на теста, би могъл да повилияе и приемът на някои лекарства.

   Съветваме Ви да направите още един тест за бременност или да се обърнете към Вашия лекар, който със сигурност ще потвърди или отхвърли възможността за успешно зачеване. В случай, че няма бременност, лекарят Ви ще установи най-точната причина за закъснението на менструацията.

   Желаем Ви успех!

 46. Здравейте, в последните три месеца цикълът ми е нередовен (декември и януари закъсня с 10 дни, а февруари подрани с 5 дни). Направих изследване на хормони (на 6-ти ден от цикъла) и се оказа, че прогестерона ми е нисък – 0,437 (при долна граница на реф.стойност 0,18 през фоликулна фаза), както и съотношението между LH и FSH.
  LH 11,90 (реф. ст. 2,4 – 12,6)
  FSH 5,56 (реф. ст. 3,5 – 12,5)
  Бях на гинеколог, който ми направи ехограф на корема, погледна изследванията и каза, че няма проблем, но където и да прочета, навсякъде пише, че съотношението за забременяване е хубаво да е 1:1, също така ме притеснява, че LH е по-висок от FSH, а трябва да е обратното?
  Бихте ли ми дали съвет, както и малко повече информация относно тези неща?
  Благодаря!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Глория!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Тъй като бихме искали да отговорим максимално точно и изчерпателно на Вашето запитване, Ви изпратихме имейл с няколко допълнителни въпроса, чрез които бихме желали да уточним някои детайли около Вашето индивидуално състояние.
   Имейлът е изпратен от info@fertilaid.bg. В случай, че не го откривате във входящата си кутия, е възможно писмото да е попаднало в папка Спам.

   Очакваме Вашия отговор и оставаме на Ваше разположение!

 47. Здравейте,искам да попитам при нередовна менструация кога настъпва овулация(и има ли въобще)и как може да се следи.Ние правим опити за бебе.

  1. FertilAid България

   Здравейте,
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Когато менструацията е нередовна, точното настъпване на овулацията е трудно да бъде определено. Обикновено нередовният менструален цикъл е предпоставка за нередовна и често, дори липсваща овулация.

   Съветваме Ви да се консултирате със специалист по репродуктивна медицина в най-скоро време. Той би могъл да определи точната причина за нередовността на менструалния Ви цикъл. Най-често това се дължи на хормонален дисбаланс в организма, Синдром на поликистозните яйчници, твърде високи нива на стрес или повишено тегло.
   След установяване на точната причина, лекарят по всяка вероянтост ще назначи подходящо за Вашия индивидуален случай лечение, което да възстанови редовността на месечния цикъл или ще Ви даде нужните насоки за справяне с проблема. Допълнителният прием на фолиева киселина и други витамини, и антиоксиданти в допълнение, може значително да подпомогне възстановяването на хормоналния баланс в организма.
   Редовната физическа активност и правилното хранене също са сред факторите, подобряващи репродуктивното здраве.

   Междувременно, можете да следите настъпването на най-фертилния период от месеца, посредством тестове за овулация. Тестовете за овулация, които съществуват са уринни (под формата на лентички и касетки), и базирани на изследване на слюнката. Можете да изчислите настъпването на овулацията си и чрез измерване на базалната температура, както и наблюдавайки сигналите на своето тяло.

   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!

 48. Здравейте, с приятеля ми правим опити за бебе, използвах лентички за овулация както и приложение в което да следя. Деня на овулация бях LH 1.79 на следващия ден LH 0.59 мога ли да забременея в деня след обулация с този резултат?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Мария!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място, бихме искали да Ви поздравим за решението да следите своята овулация, посредством тест-лентички и приложение. Проследяването на най-фертилния период от месечния цикъл е сред основните и най-важни стъпки в хода на опитите за зачеване.

   Най-високите стойности на Лутеинизиращия хормон се наблюдават точно преди настъпването на овулацията и спукването на фоликула. Тоест в деня на самата овулация, той е по-нисък.
   Пикът в нивата на хормона и последващият спад, свидетелстват за голяма вероятност от настъпила овулация. Отделената яйцеклетка може да остане жизнеспособна (и годна за оплождане) до около 48 часа след отделянето й от яйчника, тоест след момента на овулация.
   Това означава, че съществува реален шанс за зачеване с LH 0.59.

   Желаем Ви успех и стискаме палци съвсем скоро да се радвате на положителен тест за бременност!
   Оставаме на разположение!

 49. Здравейте, имам въпрос. Пред последните дни от месечния ми цикъл, имах незащитен полов контакт с партньора си. Менструалният ми цикъл обикновено е около 4-5 дни, а контакът ни беше на петия ден от него. През следващите два дни нямах нищо, но от три дни забелязвам леко кафеникаво, а днес – розово, зацапване.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Роси!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Обикновено, ако жената няма някакъв установен репродуктивен проблем или нередовен цикъл, около четвъртия ден от месечния цикъл яйчникът се подготвя за отделяне на годна за оплождане яйцеклетка. В тази фаза (между 4-ти и 6-ти ден от месечния цикъл) шансовете за зачеване са минимални. Изключение правят единствено жените, достигащи до овулация, по-рано от обичайното. Това са жените с по-нередовен месечен цикъл.

   Кафеникавото, до розово зацапване се среща при много жени, като симптом на настъпилата овулация. Този тип кървене най-често е с продължителност между 1 и 3 дни, и се дължи на олющване на маточната лигавица, рязък спад на Лутеинизиращия хормон или хормонален дисбаланс.
   Консултация с медицински специалист не е задължителна, ако установите обаче, че наистина става въпрос за кървене по време на овулация. Това може да се случи, като се уверите, че се намирате в най-фертилния период от менструалния цикъл.
   В допълнение, кървенето наистина не бива да е силно и да не продължава по-дълго от обичайните 1-3 дни. Ако все пак изпитвате безпокойство и желаете, Ви съветваме да се срещнете със своя лекар за потвърждение на състоянието.

   Оставаме на Ваше разположение!

  2. Здравейте, правихме обезопасен секс с приятеля ми през трети ден от овулцията, която следя в изтеглено приложение. Има ли шанс да съм забременяла?

   1. FertilAid България

    Здравейте, Ива!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    Ако половият акт е бил защитен и контрацептивното средство е използвано напълно правилно от Ваша страна, няма как да е настъпила бременност.

    Оставаме на Ваше разположение!

 50. Десислава

  Здравейте! Имам един въпрос. На 12.02.2021г. ми дойде цикълът и с приятелят ми имахме необезопасен контакт. Каква е вероятността да забременееш на първия ден от цикълът?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Десислава!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Шансовете за зачеване в първия ден от месечния цикъл са почти нулеви.
   Ако правите опити за забременяване, Ви съветваме да следите настъпването на своята овулация. Именно това е периодът, в който шансовете за зачеване са най-високи и вероятността опитите Ви да се увенчаят с успех е най-голяма.

   Оставаме на Ваше разположение!

 51. Здравейте!
  Закъснява ми с 3 дни,направих си тест за бременност и е отрицателен.Искам да попитам дали има вероятност теста да не показава бременност ,защото е твърде рано?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Ана!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да уточним, че трудно бихме могли да дадем точен отговор без да имаме информация относно това кога е бил последният Ви незащитен полов контакт, има ли установени репродуктивни проблеми при Вас или Вашия партньор, както и дали е редовен месечният Ви цикъл по принцип.

   Обикновено времето, за което оплодената яйцеклетка се имплантира в маточната кухина е между 8 и 10 дни, тоест малко преди настъпването на следващия менструален цикъл. Това е и моментът, в който всеки ранен тест за бременност би следвало да покаже положителен резултат, в случай, че яйцеклетката е била успешно оплодена.
   Периодът от три дни закъснение на менструалния цикъл не е твърде кратък и, ако има настъпила бременност по всяка вероятност би следвало тестът да я отчете, особено, в случай, че месечният Ви цикъл е напълно редовен, нямате установен репродуктивен проблем и сте имали незащитен полов контакт в периода на овулация.

   Разбира се, не изключваме вероятността от успешно зачеване и в останалите дни от месечния цикъл. Ако бременност е настъпила след периода на овулация, има вероятност тестът все още да не може да отчете положителния резултат. Съветваме Ви да направите още един ранен тест за бременност и да се консултирате с Вашия лекар, ако менструацията Ви продължи да закъснява. Той би могъл да потвърди или изключи напълно наличието на бременност чрез кръвен тест.
   Ако все пак тестът отново излезе отрицателен и лекарят отрече напълно наличието на бременност, не губете вяра!

   Желаем Ви успех!

   1. Здравейте с приятеля ми правим опит за бебе. Като ми дойде на 19 март, бях в овулация на 31, а на 30 преди това правихме секс. Също си правих тест преди 5 дни, нямаше нищо. Възможно ли е да съм подранила с теста? И кръвен правих пак преди няколко дни и ми казаха, че и за него е рано. Дали е възможно да съм бременна?

   2. FertilAid България

    Здравейте, Теди!
    Благодарим В, че се свързахте с нас!

    В периода около овулацията, включително и един ден преди нея шансовете за зачеване са доста високи. Това е така, тъй като в благоприятна влагалищна среда сперматозоидите могат да оцелеят до пет дни, което дава още по-големи шансове за успешно оплождане на отделилата се по време на овулацията яйцеклетка.

    Обикновено нивата на ЧХГ започват да се покачват след настъпването на бременност или успешното имплантиране на яйцеклетката в маточната кухина. Това обикновено отнема между 8 и 10 дни. С нормален кръвен тест може да бъде регистриран около 11-тия ден след зачеването, а с уринен – след 12-14 дни. Затова все още е твърде рано за отчитане на резултат и евентуална успешна бременност.

    Съветваме Ви да изчакате още 3-5 дни и тогава направете нов тест (кръвен или уринен).

    Желаем Ви успех!

 52. Здравейте!
  Цикълът ми този месец започна на 08.01 и свърши на 13.01. На 15.01 имах незащитен полов акт. Чудя се, дали съвпаднал с периода преди овулация и дали да си направя тест. Според Вас, има ли вероятност да е станало нещо? Календарът ми показва, че овулацията ми е била на следващия ден.
  Благодаря предварително!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Беа!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   В случай, че цикълът Ви е редовен и средната му продължителеност е 28 дни, по всяка вероятност овулацията Ви също е редовна и навлизате в нея между 14-тия и 16-тия ден от месечния си цикъл. Ако това е така, овулацията Ви вероятно ще настъпи в дните между 21.01. и 23.01.

   Все пак има жени, при които овулацията настъпва малко по-рано от обичайното и при тях шансовете за зачеване в дните, непосредствено след приключване на менструалния цикъл са по-големи. Ако и Вие сте от жените, при които овулацията настъпва по-рано от обичайното, то тогава вероятност от успешно зачеване съществува.
   Имайте предвид, че животът на сперматозоидите трае до пет дни, когато те се намират в условията на благоприятна цервикална среда. Поради това, макар и не винаги да е много голяма, възможността за забременяване в периода след менструацията, е напълно реална.

   Обикновено времето, за което оплодената яйцеклетка се имплантира в маточната кухина е между 8 и 10 дни, тоест малко преди настъпването на следващия менструален цикъл. Това е моментът, в който всеки ранен тест за бременност би следвало да покаже положителен резултат, в случай, че яйцеклетката е била успешно оплодена. Ако имате притеснения, Ви съветваме да направите ранен тест за бременност около 8-10 дни след незащитения полов контакт, т.е. около 23.01.-25.01.

   Желаем Ви успех!

 53. Здравейте! Имам конкретен въпрос.
  Имах необезопасени контакти с приятеля ми в последните 2 дни от кървенето, което беше много слабо, вече почти липсваше.
  Съответно започнах нов блистер от противозачатъчните. (След месец прекъсване) Гинеколожката ми каза, че ако започна да ги взимам, ще си действат нормално. Притеснението ми е, че се случи в период, точно след месец почивка от хапчета и последните 2 дни от цикъла.
  Какъв е шансът за забременяване?
  Не съм в България и не мога да ида до моята гонеколожка. Затова се допитвам до вас, като за начало.

  1. FertilAid България

   Здравейте!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Макар и през последните два дни от менструалния цикъл, шансовете за зачеване в този период, са по-скоро ниски. По време на менструалния цикъл сперматозоидите имат минимални шансове да достигнат до яйцеклетката и да я оплодят.
   Изключение правят жените, достигащи до овулация много по-рано от обичайното.

   Предвид и факта, че до преди един месец сте приемали противозачатъчни таблетки, забременяването на този етап е почти невъзможно.
   Обикновено е необходим период от около два-три месеца след преустановяване приема на противозачатъчни таблетки, за да се постигне хормонален баланс и тялото да се подготви за бременност.
   Ако все пак имате съмнения за настъпила бременност, Ви съветваме да направите ранен тест за бременност около седем дни след половия контакт.

   Желаем Ви успех и оставаме на разположение!

   1. Здравейте, възможно ли е забременяване на втория ден след овулацията? Това е първият опит, който правим на 22.03 или 23.03 по изчисления съм била в овулация, но на 25.03 беше актът. Цикълът ми закъснява сега с три дни и усещам силно напрежение в гърдите и зърната (като парене) и леко напрежение ниско от лявата страна на корема, все още не съм правила тест, защото от това което чета разбирам, че след овулация е много малък шанса за забременяване.

   2. FertilAid България

    Здравейте! Вероятността от зачеване на втория ден от овулацията действително е малка. Важно е да знаете, че календарният метод за изчисляване на овулацията не е точен. Ако сте използвали него, то е напълно възможно тя да не се е случила на 22ри или 23ти, както предполагате, а по-късно или дори по-рано. При това положение е възможно наистина да сте улучили момента 🙂 Ако се наложи да продължите с опитите, препоръчваме да използвате тест-лентички за да предвидите деня на овулацията много по-точно.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top