фази на менструалния цикъл

Фази на менструалния цикъл – познавате ли ги добре?

Фази на менструалния цикъл – колко има и знаете ли как протича всяка една от тях? Ако правите опити за зачеване, да ги пазнявяте добре е от първостепенно значение.

Както матката, така и яйчниците претърпяват своята трансформация по време на отделните фази на менструалния цикъл. А за да се случат те, важна роля играят хормоните в женското тяло. Те изпращат сигнали, които достигат до мозъка, яйчниците и матката.

Менструален цикъл – същност

Менструалният цикъл представлява съвкупността от сложни биологични процеси, които протичат ежемесечно и засягат най-вече яйчниците и матката. Целта не тези процеси е да създадат благоприятни условия за успешно зачеване и да подготвят тялото на жената за възможна бременност.

Всички тези процеси се предизвикват и регулират от сложното и много прецизно взаимодействие между различни хормони, произвеждани от хипоталамуса, хипофизата, както и от самите яйчници.

Менструалният цикъл започва на първия ден от кървенето и завършва в началото на следващата менструация. Ако жената прокърви по-късно през деня, за първи ден се счита следващата дата. Обикновено цикълът продължава между 24 и 38 дни, но много жени съобщават, че един месец дължината е по-малка, докато друг – по-голяма.

Продължителността на цикъла не е постоянна през целия живот на жената. Тя се променя между менархе (първата менструация в пубертета) и менопауза (когато цикълът спира окончателно).

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Колко фази на менструалния цикъл има?

Условно, месечния цикъл се разделен на два етапа, наречени цикъл на матката и цикъл на яйчниците.

Маточният цикъл се състои от:

  • менструация – същинско кървене, при което тялото изхвърля лигавицата на ендометриума;
  • пролиферативна фаза – цикълът приключва и лигавицата на матката се възстановява.
  • секреторна фаза – матката се подготвя за евентуалната имплантация на ембриона

Цикълът на яйчниците се състои от:

  • фоликуларна фаза (преди овулация);
  • овулация (когато яйцеклетка се освобождава от яйчника);
  • лутеална фаза (след овулация).

Защо отделните фази на менструалния цикъл не винаги се случват в едни и същи дни?

Продължителността на менструалния цикъл може да варира от цикъл до цикъл. Дори жени, които са с изключително точен, овулацията може да не е в един и същи ден на всеки месец. Това понякога затруднява опитите за зачеване, например, защото трудно се изчисляват точните фертилни дни, в които шансовете са най-големи.

Понякога жената е с ановулация – овулацията липсва, тоест въобще не настъпва. Този проблем е често срещан през първите години от менструацията или, когато жената наближава менопауза. В други случаи се наблюдава при кърмене или при определени състояния като Синдром на поликистозни яйчници. Понякога овулацията не настъпва, но жената има редовен цикъл, за което няма ясна причина.

Тъй като процесите в тялото през този период са сложни, нека разгледаме фазите на менструалния цикъл при положение, че жената има овулация.

Фази на менструалния цикъл преди овулация

Маточен цикъл:

Менструация

Този етап физически променя матката. Той е периодът от началото на кървенето на жената до момента, в който то приключи. Може да продължи до 8 дни. Ала средната му продължителност е 5-6. Тогава маточната лигавица е най-тънка. Тя се отделя под формата на кръв през шийката и влагалището.

Тук нивата на хормони като естроген и прогестерон са най-ниски. Затова горните слоеве на лигавицата се освобождават и така се случва кървенето.

Пролиферативна фаза

Неговата продължителност е от края на менструацията до овулацията. През това време матката изгражда дебела вътрешна обвивка, докато яйчниците подготвят яйцеклетките за освобождаване (овоцити). Удебеляването на маточната стена става, за да може оплодената яйцеклетка по-лесно да се имплантира и продължи развитието си през следващите фази на менструалния цикъл.

Що се отнася до хормоните, естрогенът обикновено се повишава по време на тази фаза. Това сигнализира за нарастването на лигавицата на матката.

Цикъл на яйчниците:

Той физически променя яйчниците.

Фоликуларна фаза

Тя започва от началото на цикъла и приключва до овулацията. При повечето жени продължава 10-22 дни, но това може да се измени от цикъл до цикъл. По време на нея се образуват множество фоликули и в двата яйчника (на различни етапи на развитие), които съдържат яйцеклетки. Периодът завършва около средата на тази фаза. В нейният край се образува така нареченият доминантен фоликул най-големият от всички, който по-нататък ще изхвърли зряла яйцеклетка.

При фоликуларната от всички фази на менструалния цикъл хипофизната жлеза произвежда хормон, наречен фоликулостимулиращ хормон (FSH). FSH дава сигнал на яйчниците да подготвят яйцеклетка за за освобождаване. Доминантният фоликул произвежда естроген, докато расте, чийто пик достига точно преди овулацията.

Овулация

Тя се случва най-често около средата на менструалния цикъл или 13 до 15 дни преди началото на следващия. Това може да се промени от цикъл до цикъл. Овулацията (освобождаването на яйцеклетката от яйчника) разделя фоликулната и лутеалната фази на овариалния цикъл, както и пролиферативната и секреторната фаза на маточния цикъл.

През този етап от цикъла доминантният фоликул достига около 2 см. Когато се спука, яйцеклетката напуска яйчника и навлиза във фалопиевата тръба.

Тук доминантният фоликул произвежда още повече естроген, докато расте. Когато нивата на този хормон са достатъчно високи, те изпращат сигнал до мозъка. Той от своя страна предизвиква драматично увеличение на лутеинизиращия хормон (LH). Именно този скок предизвиква освобождаването на яйцеклетката. Нивата на естроген спадат веднага след овулацията.

Фази на цикъла след настъпване на овулация?

Цикъл на матката:

Секреторна фаза

Тя е с продължителност от овулацията до началото на следващата менструация. Тогава лигавицата на матката се подготвя за евентуалното задържане на ембриона след имплантация. По време на тази фаза прогестеронът се повишава. Това кара лигавицата на матката да спре да се удебелява и да се подготви да посрещне оплодената яйцеклетка. Ако оплождане не настъпи или ендометриумът отхвърли ембриона, нивата на прогестерон постепенно ще намалеят и след време ще настъпи менструация.

Цикъл на яйчниците:

Лутеална фаза

По време, съответства на секреторната фаза на матката. Лутеалната фаза продължава около 14 дни, но обикновено е между 9 и 16. След овулация фоликулът, който държи яйцеклетката, се превръща в жълто тяло. Тук значение за поддържане на бременността имат хормоните прогестерон и естроген. Ако не настъпи бременност, жълтото тяло се разпада между 9 и 11 дни след овулацията.

Колко трябва да е нивото на хормоните през тази фаза от менструалния цикъл? Протестеронът е висок, ако спрематозоидът оплоди яйцеклетката. В случай, че няма бременност, след достигането на пик, той постепенно спада. Тези хормонални промени могат да допринесат за общи предменструални симптоми. Такива са промени в настроението, главоболие, акне, подуване на корема и чувствителност на гърдите. Когато нивото на прогестерон и естроген паднат, започва нов менструален цикъл.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Воденето на женски календар е препоръчително. Особено за жените, които искат да заченат. Попълвайки началото и края на тяхната менструация всеки месец, те по-лесно могат да изчислят овулацията. А за да бъдат по-точни, е хубаво да познават различните фази от менструалния цикъл.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top