нарушения на овулацията

Нарушения на овулацията – причина за безплодие

Нарушения на овулацията са на-честата причина за безплодие. Представляват спектър от състояния, засягащи ендокринната система на жената, която е свързана с нивата на половите хормони и овулацията. А когато тя липсва или не може да бъде изчислена правилно, това е предпоставка за безплодие.

По време на овулация една двойка има най-големи шансове за бебе. Тогава една зряла яйцеклетка се отделя от яйчника и се придвижва към матката, за да бъде оплодена. Но при наличие на нарушенията на овулацията цикълът на жената може да липсва или стане нередовен. Има и случаи на ановулация или липса на овулация, която проваля опитите за дете.

Някои лекарства, състояния и рискови фактори от начина на живот на бъдещата майка могат да повлияят на нейните хормони. Те водят до дисбаланс, причиняват нарушение или липса на овулация. По данни на Световната здравна организация, те са причина за безплодие в около 25 процента от случаите.

Нарушения на овулацията – пречка за забременяване

Всяка жена проследява своята овулация, за да знае в кои дни да прави секс, за да зачене. Но при горепосочените нарушения това не се случва лесно и може да минат месеци или години, ако не се открие конкретния проблем.

По време на нормален менструален цикъл ендокринната система подготвя тялото за бременност чрез секретиране на хормони, най-вече гонадотропин – освобождаващ хормон (GnRH), фоликулостимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH). Първите два са основен фактор за узряването на яйцеклетка в яйчника на жената. LH стимулира евентуалното освобождаване на зрялата яйцеклетка. Тя се движи по фалопиевата тръба, където среща сперматозоида и може да бъде оплодена.

Въпреки че дължината на цикъла варира, при жените с редовна овулация той най-често е с продължителност от 28 дни. Те овулират веднъж на този период. Но процесът е различен при тези с хормонални проблеми. При тях се наблюдават нарушения на овулацията – тя не се случва всеки месец или се измества.

Често срещани нарушения на овулацията – по кои симптоми да ги познаете?

Ендокринната система на жената има важна роля за менструалния цикъл и процеса на забременяване. Приемът на определени лекарства, някои здравословни състояния и вредни навици от живота на бъдещата майка (наднормено или поднормено тегло), влияят на нивата на хормоните и могат да причинят дисбаланс. Това уврежда нормалното функциониране на яйчниците и води до някои проблеми с овулацията.

Нередовна или липсваща менструация, както и по-трудно забременяване (поне след 6 месеца опити), са най-честите симптоми на проблема. Тъй като повечето заболявания протичат с голям набор от симптоми, лекарите лекуват първичните симптоми на нарушения на овулацията.

Синдром на поликистозни яйчници (СПКЯ)

Учените не са установили точната причина за появата на въпросното състояние. Но най-вероятно то се дължи на хормонален дисбаланс – един от бичовете пред жените в съвременното общество. Засяга основно нивата на тестостерон (андроген) и инсулиновата чувствителност на жената. Повишаването на кръвната захар при инсулинова резистентност, например, увеличават нивото на инсулина, а оттам и тестостерона.

Бъдещите майки с повишени нива на тестостерон често страдат от Синдром на поликистозните яйчници. Вследствие на него те имат нередовен цикъл. Понякога дори не подозират, че не са имали овулация. А при преглед в гинекологичния кабинет, откриват, че имат кисти на яйчниците. С течение на времето те могат да нарушат функциите на фоликулите на яйчниците и спънат производството на зрели яйцеклетки. Или излишъкът от тестостерон и андроген може да доведат до нарушения на овулацията, а оттам и да са причина за безплодие.

Други симптоми на PCOS включват прекомерно окосмяване по лицето, гърдите, стомаха и горната част на бедрата, наддаване на тегло, тежко акне, мазна кожа и плешивост.

Хипоталамична аменорея и проблеми с овулацията

FSH и LH са най-важните хормони за забременяване. По време на цикъл хипофизната жлеза освобождава FSH, за да сигнализира на яйчниците, че фоликулът трябва да узрее до яйцеклетка. Нивата на FSH започват да намаляват, когато тези на LH се увеличават. Те дават знак за освобождаването на новоузрялата яйцеклетка от фоликула. При хипоталамична аменорея жените са с нередовна или липсваща овулация. Причината е, че телата им нямат необходимите хранителни вещества или мазнини, за да изпращат хормонални импулси към яйчниците.

Прекомерният стрес, високото или ниското телесно тегло, но и прекомерното напълняване, също допринасят за въпросното състояние. Така например хипоталамусната аменорея е често срещана при професионални спортисти, танцьори и жени с диагноза анорексия нервоза (индексът на телесна маса става 18,5 или дори по-нисък).

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Преждевременна недостатъчност на яйчниците и менопауза (POF)

Този здравословен проблем при жените се нарича още първична яйчникова недостатъчност (POI). При него менопаузата се появява преди 40-годишна възраст. Вследствие на него яйчниците спират да произвеждат естроген. Преждевременната яйчникова недостатъчност, която е друго нарушение на овулацията, обикновено възниква при изчерпване на яйчниковия резерв или момент, в който той е по-нисък и яйцеклетките са некачествени.

Този здравословен проблем при жените се нарича още първична яйчникова недостатъчност (POI). При него менопаузата се появява преди 40-годишна възраст. Вследствие на него яйчниците спират да произвеждат естроген. Преждевременната яйчникова недостатъчност, която е друго нарушение на овулацията, обикновено възниква при изчерпване на яйчниковия резерв или момент, в който той е по-нисък и яйцеклетките са некачествени.

Хормонален дисбаланс и нарушения на овулацията

По-високото ниво на някои важни хормони е причина за безплодие при жените. Да вземем например пролактин, който се произвежда от хипофизната жлеза и може да причини хиперпролактинемия. При нея пролактинът е повече, но за сметка на естрогена, което е основна причина за провал при опитите за зачеване.

Начинът на живот при жените влияе изключително много на овулацията

Начинът на живот при жените влияе изключително много на овулацията

При пациентки с наднормено тегло или затлъстяване се наблюдава хормонален дисбаланс. Той несъмнено оказва отрицателно влияние върху процеса на забременяване.

Нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен също могат да повлияят на овулацията, ако се приемат по-продължително време. Стероидите, макар и предписани от лекар, пречат на хормоните, необходими за овулацията. Същото важи и за някои лекарства за епилепсия. Много противозачатъчни също съдържат хормони, които вредят на способността на яйчниците да произвеждат и освобождават яйцеклетки.

Диагностика и лечение на нарушенията в овулацията

Докато някои проблеми от спектъра се откриват още с преглед или заради нередовен цикъл, за други жената дори не предполага. За тях се налага изследване като след резултатите може да има яснота и поставена диагноза. Обикновено въз основа на симптомите на пациентката лекарят проверява дали нейните хормони са в норма. Това става с даване на кръвна проба рано сутрин, на гладно. Ако една жена има симптоми на поликистоза, той може да назначи изследване на тестостерон и инсулин.

Веднъж диагностицирани, повечето нарушения на овулацията могат да бъдат лекувани с промени в начина на живот или медикаменти. Промени в начина на хранене, лекарства за стимулиране на фертилитета, които да помогнат за баланса на цикъла и хормоните, както и намаляване на стреса, се препоръчват в повечето случаи.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Жените, които имат нередовна или липсваща менструация, трябва да отидат на преглед при своя гинеколог. Това важи особено в случаите, ако не могат да забременят повече от 6 месеца. Може да се наложи и консултация с ендокринолог, ако специалистът има съмнения за хормонални промени.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Референции:
FIGO класификация на нарушенията в овулацията (The FIGO ovulatory disorders classification system)

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top