аспермия

Аспермия – същност, причини за възникване, рискове

Аспермия или липсата на еякулат, е сравнително рядко срещано състояние, което обаче може да бъде причина за безплодие при представителите на силния пол. Терминът е със старогръцки произход и идва от думите α, a (отрицание) и σπέρμα, sperma (сперма, семе).

Аспермията трябва да се разграничи от азооспермията, където еякулат има, но в него не се откриват сперматозоиди. Мъжете с аспермия могат да достигнат до оргазъм, но не отделят семенна течност през уретра. Това разбира се е проблем, когато се правят опити за зачеване по естествен път.

Аспермията е състояние, което може да бъде лекувано по няколко начина, в зависимост от основната причина за поява ѝ.

На какво се дължи аспермията?

Има редица фактори, водещи до въпросното състояние. Например ретроградна еякулация, обструкция на еякулаторния канал и анеякулация. В някои случаи аспермия възниква в резултат на хирургични процедури, направени в миналото, заради увреждане на нервите в малкия таз, причинено от заболяване или вродени кисти при мъжа, които могат да бъдат лекувани. Други причини са страничен ефект от някои лекарства; карцином на пикочния мехур; спина бифида и други.

Ретроградна еякулация и връзката й с аспермия

Доказано е, че тя засяга не повече от 1 % от мъжете с репродуктивни проблеми. При това състояние спермата се връща назад и не може да излезе през края на уретрата. Така навлиза в пикочния мехур. Характеризира се това, че при еякулация не се отделя семенна течност. Или ако има такава, тя е много малко количество. Познава се по мътната урина, отделена непосредствено след секс.

Мъжете с ретроградна еякулация изпитват оргазъм и състоянието не крие опасност за тяхното здраве, но както стана ясно – може да доведе до липсата на еякулат. И причините са това не са само физически, но и психически.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Аспермия – основни симптоми

Пълната липса на семенна течност след еякулация е главният симптом. Понякога има съвсем оскъден еякулат – това състояние се нарича олигоспермия.

Други симптоми, които съпътстват състоянието могат да са:

  • Съдържание на кръв в еякулата, ако има такъв;
  • Анеякулация;
  • Болка в скротума, в гениталната област или болка при уриниране;
  • По-мътна урина след полов акт.

Съпъстващи състояния

Аспермия се съпътства от проблеми, на които е добре да се обърне внимание при определянето на метода на лечение. В това число влизат:

  • Възпаление на простатната жлеза;
  • Вродено заболяване;
  • Множествена склероза;
  • Болестта на Паркинсон;
  • Частично блокиране на уретрата;
  • Травма на тестисите.

Може ли да се предотврати появата на аспермия?

Инфекциите на пикочните пътища увеличават възможността от запушване еякулаторните пътища. Затова те трябва да се лекуват навреме и с подходящи средства – най-често с антибиотици. Това може да предотврати до известна степен появата на запушвания и възникването на аспермия.

Какво е лечението на състоянието?

Лечението на аспермия може да включва лазлични подходи, в зависимост от причина за състоянието. Възможностите включват хирургични процедури, лечение на инфекции и изкуствено осеменяване. Ако мъжът с въпросното състояние иска да има деца и жена му няма проблеми с фертилитета, може да се стигне до асистирана репродукция (напр. ИКСИ).

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Лекарят трябва да снеме анамнеза, да направи преглед и евентуално може да предпише тест за ретроградна еякулация. Методът е неинвазивен и представлява вид спермален анализ. При необходимост се назначава консултация с уролог, ендокрилонолог или друг специалист, както и допълнителни диагностични процедури. Те имат за цел да уточнят диагнозата.

Дори и да имате аспермия, това не означава, че няма да можете да имате деца. За целта ще ви насочат към репродуктивен специалист, с който да обсъдите възможностите за инсеминация или инвитро.

Този текст има информативен характер. Той не заменя консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top