биохимична-бременност

Биохимична бременност и забременяване

Скъпи дами, бременността е нещо прекрасно, което неминуемо носи безкрайна радост! Това твърдение важи с пълна сила особено в случаите, в които опитите за зачеване продължават по-дълго, отколкото се надявате. Веднъж възникнала, всяка бременност протича по много индивидуален начин. За съжаление, възможно е да тя да не премине като по вода или, в следствие от усложнения, да приключи неочаквано, преди да знаете или да сте готови да се разделите с плода. Тъкмо това е и темата, която разглеждаме днес – биохимична бременност. 

Какво е биохимична бременност?

Биохимичната бременност е позната още под наименованието химическа бременност. Тя възниква, подобно на всяка друга бременност, когато един от мъжките сперматозоиди оплоди зрялата женска яйцеклетка.

Основната разлика между биохимична бременност и всяка друга здравословна бременност е, че ембрионът не успява да се имплантира в матката. Това, което се случва, е неуспешно прикрепяне към вътрешността на маточната стена, което води до неговото преждевременно отпадане.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Кога настъпва биохимичната бременност?

По своя характер, всяка биохимична бременност е вид спонтанен аборт. Тя настъпва само няколко седмици след самото зачеване – около 5-тата седмица. Към този момент, е много трудно бременността да се забележи при преглед с ехограф. Единствената възножност за нейното установяване е чрез тест за бременност, проследяващ нивата на хормона на Човешки хорион гонадотропин (hCG). Това може да се случи и чрез кръвни изследвания, след консултация с лекар, отново имащи за цел да установят дали има ръст в количествата на хормона в женското тяло.

В резултат от биохомична бременност, се наблюдава кървене, което най-често настъпва около датата на месечната менструация. В случай, че не правите опити за зачеване или не проследявате стриктно евентуалното настъпване на бременност, е възможно дори да не разберете, че оплождането се е случило. Обратно, ако правите редовни тестове за забременяване, е възможно да видите така желания положителен резултат, но много скоро след това, когато го повторите, резултатът, за съжаление, да се окаже отрицателен.

Симптоми

Подобно на всяко друго състояние, свързано с женското репродуктивно здраве, настъпването и последиците от една биохимична бременност, са много индивидуални. Има жени, които не изпитват никакъв дискомфорт след като тя се случи.

При други, са налице следните признаци, често асоциирани и с периода непосредствено преди и след настъпване на менструация:

  • Обилно кървене
  • Болки ниско долу, в коремната област
  • Зацапване, непосредствено преди менструация
  • Тъмнокафяво течение/ кървене или капки водниста и бледа на цвят кръв.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Разлики между биохимична бременност и имплантационно кървене

Важно е да знаете, че наблюдаването на кървене след позитивен тест за бременност не винаги означава биохимична бременност!

Имплантационно кървене

Малко след оплождането на зрялата яйцеклетка от един от мъжките сперматозоиди, при около 1/3 от жените е налице т. нар. имплантационно кървене. То се случва до четиринадесетия ден след самото оплождане, продължава няколко дни и е напълно нормално. Имплантационното кървене е резултат от успешната имплантация на ембриона. Обикновено, цветът е много блед, а в някои случаи – тъмно кафяв. В никакъв случай обаче, кървенето не бива да е ярко червено или да предизвиква някаква болка.

Биохимична бременност

Настъпването на биохимична бременност се случва на по-късен етап, след обичайния момент на имплантационно кървене. Кървенето, причинено от биохимична бременност, не е толкова продължително и не предизвиква никой от симптомите, характерни за бременността (като гадене, умора, сънливост и др.)

Би могло да се окаже трудно да различите двете състояния, тъй като приликите между тях са значителни. Поради тази причина, в случай, че имате някакви съмнения, че нещо би могло да не е наред, Ви съветваме незабавно да потърсите мнението на специалист!

Разлики между биохимична бременност и спонтанен аборт

Макар една биохимична бременност да прилича по някои характеристики на спонтанен аборт, всъщност тя е нещо различно. Това е и причината двете състояния да се обозначават с различни наименования. Спонтанните аборти биха могли да се случат по всяко време на бременност. По-често обаче, те възникват на по-късен етап – около 20-тата седмица след оплождането.

За разлика от тях, биохимичната бременност се случва още в началото на бременността, когато имплантацията на ембриона е неуспешна. Тъй като симптомите често наподобяват започваща менструация (кървене и болка), част от жените дори не разбират, че биохимичната бременност е настъпила и остават с впечатлението, че това е обичайното менструално кървене.

Биохимична бременност след ин витро оплождане

Биохимичната бременност би могла да настъпи както при опити за зачеване по естествен път, така и след процедура по ин витро оплождане. При прилагането на този метод за асистирана репродукция, яйцеклетката се изважда от тялото на жената, а оплождането с мъжки сперматозоид се случва в лабораторна среда, в отсъствието на двамата партньори. Полученият ембрион се трансферира в матката на жената няколко дни след оплождането, посредством ембриотрансфер.

Обичайно, между 9 и 14 дни след завършване на процедурата по ин витро оплождане, репродуктивните специалисти вземат кръв за изследване от майката, за да проверят дали бременността наистина е настъпила. Този кръвен тест ще бъде положителен, ако имплантацията на ембриона е била успешна. За съжаление, понякога хромозомни аномалии, свързани с ембриона, биха могли да възпрепятстват успешната имплантация и да доведат до настъпването на биохимична бременност.

Въпреки това, бихме искали да Ви обърнем внимание, че това не обрича на неуспех последващи опити за зачеване и последващи ин витро процедури, а напротив! Така че, не се страхувайте да опитате отново и имайте вяра, че ще доведат до успех!  

Причини за възникване на биохимична бременност

Точните причини за възникване на биохимична бременност остават неясни. В  допълнение, те биха могли да бъдат и много различни, в отделните случаи. Има жени, по-предразположени към затруднена имплантация на нововъзникналия ембрион. В по-голямата част от случаите обаче, причината за биохимична бременност са хромозомни аномалии в ембриона, по вероятност причинени от понижено качество на сперматозоида или яйцеклетката.

Други, често изтъкваните от специалистите причини за това, са:

  • Затруднено кръвосъсирване
  • Проблеми с щитовидната жлеза
  • Ендометриоза
  • Имплантация на ембриона извън матката (Ектопична бременност)
  • Някакъв вид хормонален дисбаланс
  • Инфекции, като Хламидия, Сифилис.

При жени, на възраст над 35 години, рискът от възникването на биохимична бременност е много по-висок. Често, при тях вероятността от по-затруднено кръвосъсирване и проблеми с щитовидната жлеза е по-голяма.

Честота на възникване

Биохимичната бременност съставлява между 50 и 75% от всички случаи на спонтанен аборт. Въпреки че тя се случва по-рано от момента, в който плодът може да се забележи чрез ултразвуково изследване, тя е установима с тест за бременност, измерващ нивата на Човешкия хорион гонадотропин (hCG). Това е хормонът, чиито нива започват да се повишават след успешно оплождане, с цел здравословно развитие на ембриона. Причината бременността да не е видима при преглед с ултразвук, е невъзможността ѝ да се визуалира в самата матка на толкова ранен етап от бременността.

В допълнение, смята се, че около 50% от случаите на настъпила бременност сред жените, завършват с биохимична бременност. По-точен процент обаче няма как да бъде установен, тъй като по-голямата част от жените, при които тя настъпва, дори не разбират, че тя се е случила. Изключения от това правило са онези, които правят активни опити за забременяване и проследяват техния резултат с тестове за бременност.

Предотвратяване на биохимична бременност

Обърнете внимание, че настъпването на биохимична бременност не е свързано с възрастта на майката, предишна неуспешна бременност или нивата на естрадиол и лутеинизиращ хормон в тялото. Тъкмо поради тази причина, хормоналните изследвания непосредствено преди опитите за зачеване и техните отлични резултати, също не са гаранция за предотвратяване на биохимична бременност.

Колкото и да ни се иска да Ви уверим, че има начини да предотвратите настъпването на биохимична бременност, не бихме могли да го направим. Към момента, все още не съществува начин за повишаване на сигурността, който да Ви предпази от такова неприятно събитие.

Най-важното обаче е, да не се потапяте в отчаяние и да не губите надежда, че опитите за забременяване най-сетне ще се увенчаят с успех! Консултирайте се редовно със специалист, на когото имате доверие, и хубавите новини няма да закъснеят!  

Забременяване след биохимична бременност

Както казахме многократно, настъпването на биохимична бременност далеч не означава, че не сте способна да забременеете отново!

Обичайно, след биохимична бременност не е необходима някаква медицинска интервенция, но консултацията със специалист винаги е препоръчителна. Най-често, ако няма някакъв индивидуален проблем, констатиран от лекаря, опитите за зачеване могат за започнат веднага. Дори бихме Ви окуражили да го направите! Много изследвания показват, че шансовете за забременяване непосредствено след настъпила биохимична бременност са по-високи!

В случай, че сте претърпели три или повече последователни случая на биохимична бременност, консултацията с репродуктивен специалист е с много силно препоръчителен, дори задължителен характер. Тя ще Ви помогне да установите евентуален репродуктивен проблем, който стои в тяхната основа.

Обърнете внимание, че биохимичната бременност се наблюдава много често при много висок процент от жените, правещи опити за зачеване. В случай, че тя настъпи, не си позволявайте да се отчаете и да преустановите опитите! Съветваме Ви да се консултирате със своя лекар, но не правете прибързани негативни изводи! Наслаждавайте се на времето, прекарано с половинката Ви и не прибързвайте с ранните тестове за бременност. Вярваме, че тя ще се случи в най-точния момент!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top