забременяване-след-аборт

Забременяване след аборт – важни съображения

Забременяване след аборт е възможно дори и да са минали само 2 седмици от събитието. Причината е, че жената може да възстанови нормалния си репродуктивен цикъл, в това число и нормалната овулация, незабавно.

Абортът е едно от събитията, които не само могат да разстроят изключително представителите на всяка двойка, но и да ги обезкуражат, внасяйки страха от евентуалното му повтаряне. Ако правите опити за зачеване, бихме искали да Ви напомним, че забременяване след аборт е възможно и далеч не е изключено бременността да настъпи дори по-скоро, отколкото очаквате!

Това обаче не означава неглижиране на репродуктивното здраве. Напротив, окуражаваме особено Вас, дамите, да обмислите редовни консултации със специалист, в хода на опитите за зачеване, за да се убедите, че не е налице някакъв проблем, който да възпрепятства техния успех. Мъжкото репродуктивно здраве също не бива да се подценява. Една спермограма би могла да разсее някои съмнения, а в същото време не изисква сериозни усилия.

Абортът – спонтанен или планиран?

Абортът представлява прекъсване на бременността още в самото ѝ начало – не по-късно от настъпването на 20-та гестационна седмица (г.с.) Разбира се, този период е строго определен, само по отношение на предварително планираните аборти. В резултат от процедурата, от тялото на жената се изважда зародиш, ембрион или плод с тегло под 500 грама. Обикновено, абортът настъпва еднократно, в резултат от което е последван от успешна бременност – забременяване след аборт!

Според медицинската терминология, има два вида аборт – спонтанен или изкуствен (планиран) аборт. И докато първите, както подсказва и наименованието им, настъпват неочаквано и без лекарска намеса, вторите са напълно контролирани и очаквани. Обект на настоящата статия са по-скоро спонтанните аборти и забременяването след аборт. Затова и ще разгледаме възможните причини за настъпване на спонтанен аборт, евентуалните последващи трудности и възможностите за забременяване след аборт.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Спонтанен аборт

Спонтанните аборти могат да се категоризират в няколко групи, в зависимост от момента, в който настъпват, и своя характер:

 • Ранен и късен аборт
 • Заплашващ и започващ аборт
 • Незавършен, пълен и задържан аборт
 • Хабитуален и септичен аборт. 

Ранен и късен, заплашващ и започващ аборт

Ранният спонтанен аборт настъпва до 12-та г.с., а късният – след 12-та г.с., но преди 27-ма г.с. В по-голямата си част (около 80% от случаите), спонтанните аборти настъпват до 12-та г.с. При започващ спонтанен аборт, в допълнение към появата на болка и кървене, се наблюдава и промяна в цервикалния статус, а маточната шийка е скъсена.

Биохимичната бременност е специфичен случай, при който бременността е установена чрез тест за бременност, но реално имплантирането на ембриона е безуспешно и той не може да бъде видян ехографски. По своята същност това е форма на много ранен спонтанен аборт.

Когато говорим за заплашващ спонтанен аборт, в самото начало се появява оскъдно кръвотечение. Цветът му варира от ярко червен до кафеникав. То би могло да бъде краткотрайно или по-продължително. Последвано е от болка в средата на корема и в кръста. За разлика от започващия аборт, в този случай, маточната шийка остава непроменена.

От незавършен до задържан аборт

При незавършен спонтанен аборт, цервикалният канал е отворен, а част от тъканта на бременността е изхвърлена, по време на контракциите. Макар кръвотечението и болката да отслабват, продължават да се усещат ясно. Обратно, при завършения спонтанен аборт, цервикалният канал е затворен, няма болка, а само слабо кръвотечение. Възможно е и в този случай част от тъканта на бременността да е изхвърлена, по време на контракциите.

Задържан спонтанен аборт е онзи, при който смъртта на плода настъпва, но плодното яйце не се изхвърля от тялото. Поради тази причина, се налага изкуствено прекъсване на бременността, по медицински показания. Цервикалният канал е затворен, а матката е по-малка за срока на бременността и не расте, а дори намалява.

Хабитуален и септичен аборт

Хабитуален аборт е налице тогава, когато жената има зад гърба си два или повече последователни спонтанни аборта. В този случай, е налице по-голям от обичайното риск от поредно настъпване на спонтанен аборт – 35% вместо нормалните 15%. Шансът за забременяване след аборт, нормално развитие и протичане на бременността все още остава относително висок – 65%.

Септичен аборт се нарича състоянието, при което абортът се осъществява, но е последван от усложнение, причинено от инфекция.

Обърнете внимание, че във всички случаи на спонтанен аборт, в които плодът не е изхвърлен от тялото на жената, е необходимо това да се случи с медицинска помощ. Ако това не се случи, съществува опасност от настъпване на усложнения за майката, причинени от тромбопластините на мъртвото плодно яйце, които навлизат в кръвта на майката. Те биха могли и да затуднят по-нататъшни опити за забременяване след аборт.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Изкуствен (планиран) аборт

Изкуственият, или както го наричаме ние – планираният аборт се извършва със знанието и съгласието на бременната жена, задължително след консултацията и одобрението на медицински специалист. Когато няма медицинска причина, която да налага извършването на изкуствен аборт, жената сама поема риск от последващи усложнения за забременяване след аборт.

В тази категория влиза и прекъсването на бременността по желание на жената.

Изкуствените аборти биват три вида, в зависимост от причината, от която са породени, и начина, по който се извършват:

 • Медикаментозен аборт
 • Хирургичен аборт
 • Криминален аборт.

Медикаментозен аборт

Медикаментозният аборт задължително се извършва от високо квалифицирани медицински специалисти, които имат богат опит в сходни ситуации. Важно е да се отбележи, че за процедурата се използват само одобрени на национално ниво медикаменти. Медикаментозният аборт се извършва до настъпване на 7-ма г.с. Причината би могла да бъде както личното желание на жената, така и конкретна медицинска причина – кухо яйце, задържан аборт или др. Медикаментозният аборт е неинвазивна процедура, при която не е необходима анестезия, нито оперативна намеса (кюретаж). По този начин, се минимизират рисковете за здравето на жената.

Хирургичен аборт

Хирургичният аборт би могъл да се извърши по няколко различни начина – най-често, чрез вакуум аспирация и кюретаж (остъргване на ембриона) или разширяване на влагалището (дилатация) и кюретаж. И двата метода се прилагат до 12-та г.с., тъй като в по-напреднала бременност операцията би могла да застраши по-сериозно живота на майката.

Криминален аборт

Всяка бременност, която бъде изкуствено прекъсната чрез хирургическа намеса извън сертифицирано болнично заведение, крие риск не само за повторно забременяване след аборта, но и за репродуктивното здраве и живота на жената въобще. Това е криминален аборт.

Възможни причини за спонтанен аборт

Сред най-често срещаните причини за повтарящи се спонтанни аборти биха могли да бъдат:

 • Хормонален дисбаланс и нарушено производство на определени хормони – във връзка с нормалното издравословно протичане на бременността. Възможна причина е Дефект на лутеалната фаза и ниски количества прогестерон, произвеждани от женското тяло.
 • Хромозомни аномалии в структурата на яйцеклетката или на сперматозоида, които предизвикват генетично увреждане на плода. При повторно забременяване след аборт, не е много вероятно този плоблем да се появи отново.
 • Синдром на поликистозните яйчници или друг репродуктивен проблем, който пречи на имплантирането на яйцеклетката за маточната стена. Такива могат да бъдат още Ендометриоза, Диабет, заболявания на щитовидната жлеза и някои други състояния.
 • Проблеми с имунната система – биха могли да бъдат направени изследвания, които да внесат повече яснота и да подобрят шансовете за забременяване след аборт.
 • Антифосфолипидни антитела.

Трудности при забременяване след аборт

Абортът и, особено – спонтанният аборт не води задължително до трудности при забременяване след аборт. Ако погледнем чисто статистически, абортите са налице при средно около 10-15% от бъдещите майки, при които е настъпила бременност. Въпреки това, все по-често са налице спонтанни аборти. По-притеснителни са те тогава, когато търпят повтаряемост.

В хода на бременността, над 15% от спонтанните аборти се случват след имплантирането на яйцеклетката за вътрешността на оплодената яйцеклетка за вътрешността на маточната стена. Около 80% от спонтанните аборти настъпват до 13-та г.с., а около 20% – в периода между 13-та и 20-та г.с. Според научни изследвания, ето как намаляват шансовете за забременяване след аборт, в зависиомост от това за кой пореден път се случва той:

 • Риск от спонтанен аборт след имплантиране на яйцеклетката: 15%
  Следователно, вероятност за успешно забременяване: 85%
 • Риск от повторен спонтанен аборт: 15-20%
  Следователно, вероятност за забременяване след аборта: 80-85%
 • Риск от трети поред спонтанен аборт, след раждане на здраво дете: 10-15%
  Следователно, вероятност за забременяване след аборта: 85-90%
 • Риск от трети поред спонтанен аборт: 15-20%
  Следователно, вероятност за забременяване след аборта: 80-85%
 • Риск от четвърти поред спонтанен аборт, без лечение: 35-40%
  Следователно, вероятност за забременяване след аборта: 60-65%
 • Риск от пети поред спонтанен аборт, без лечение: 50-60%
  Следователно, вероятност за забременяване след аборта: 40-50%
 • Риск от шести поред спонтанен аборт, без лечение: над 95%
  Следователно, вероятност за забременяване след аборта: под 5%.

Лечение и забременяване след аборт

Преди да Ви разкажем малко повече за възможните начини за лечение на спонтанните аборти и подобряване на шансовете за забременяване след аборт, бихме искали да направим няколко важни уточнения. Избраното лечение трябва да бъде назначено от квалифициран специалист по репродуктивна медицина. То трябва да бъде назначено, с оглед Вашия индивидуален случай, тъй като само при това условие ще бъде достатъчно ефективно. Съветваме Ви да не обръщате директен поглед към ин витро или други АРТ процедури, преди да бъде установена точната причина за Вашия проблем.  

Забременяване чрез ин витро след претърпян аборт

Ин витро оплождането би могло да бъде подходящо решение в случай, че са налице хромозомни отклонения при един от партньорите или и при двамата. По този начин, ще сте избегне опасността от повторно развитие на ембрион с вроден дефект, и неуспешно зачеване след аборт. Препоръчваме ин витро процедурата да се комбинира с Предимплантационна диагностика за предварително генетично изследване на ембриона преди имплантация в женското тяло.

Забременяване след аборт и антифосфолипидни антитела

Антифосфолипидните антитела биха могли да се диагностицират от репродуктивен специалист. За да не пречат на опитите за повторно забременяване след прекаран аборт, е силно препоръчително лечението да започне незабавно след поставяне на диагнозата. Един от най-често застъпените методи за лечение включва терапия с аспирин и хепарин. Въпреки това, както и всеки друг метод, и този се радва на противоречиви мнения. Съветваме Ви да се консултирате със своя лекар, за да изберете заедно най-добрата терапия конкретно за Вашия случай.

Забременяване след аборт – съвети

За да пристъпите към последващи опити за забременяване, винаги е необходимо да изчакате поне 2-3 месеца след неприятното събитие. По този начин, ще позволите на тялото си да се възстанови и ще му осигурите достатъчно време, за да превъзмогне стреса и да възстанови нормалния си, здравословен ритъм.

Бихте могли да подпомогнете допълнително опитите за забременяване след аборт чрез здравословно и балансирано хранене, прием на повече плодове, зеленчуци и полезни вещества. Такива са витамини, минерали и антиоксиданти. Приемът на Фолиева киселина също е много вероятно да окаже благоприятно въздействие. Погрижете се да намалите, доколкото е възможно, нивата на стрес в ежедневието и си осигурете достатъчна почивка. Желаем Ви успех!

Референции:
Schliep KC, Mitchell EM, Mumford SL, et al. Trying to Conceive After an Early Pregnancy Loss: An Assessment on How Long Couples Should Wait. Obstet Gynecol. 2016;127(2):204-212. doi:10.1097/AOG.0000000000001159

50 коментара по “Забременяване след аборт – важни съображения”

 1. Анонимен

  Здравейте, на 29.08 преживях спонтанен аборт, имах кървене до 6.09. Изминаха се почти две седмици. Има ли опастност, ако имам полов контакт да забременея отново. Първи спонтанен аборт ми е. Когато ме прегледаха казаха, че съм изчистена напълно, но коремът все още ми е голям. Бях в 7-мата седмица.

  1. FertilAid България

   Здравейте! Съжаляваме зе случилото се при последната бременност. Възстановяването след сопонтанен аборт може да бъде доста бързо, овулацията да се възобнови и тялото да е готово да зачене още през последващите 2-3 седмици. Препоръчваме все пак да изчакате един цикъл преди да подновите опитите. Чувство за подуване на корема е нормално, дори и след като е минало известно време. То е преходно и се дължи на възстановителните процеси в организма и нормализиране на хормоналните нива.

 2. Кристина

  Здравейте! Днес направих спонтанен аборт в 5седмица и 4дни. Бих искала да Ви попитам колко време е нормално да има кървене? Спирането на кръвта означава ли, че съм се изчистила? В отговорите Ви чета, че е хубаво да се направят изследвания за установяване на причините за аборта. Какви са тези изследвания? На двамата партньори ли се прилагат? От кога и какви витамини/лекарства е хубаво да започна да приемам, за следващо забременяване? Благодаря Ви предварително за отговорите! Поздрави!

  1. FertilAid България

   Здравейте! Съжаляваме за загубата, която сте претърпели! По-обилното кървене следва да приключи в рамките на няколко дни, а леко кървене и зацапване може да има и до 1-2 седмици след аборта. Най-честата причина за ранен спонтанен аборт са генетични аномалии на плода. В тези случаи можем да кажем, че природата „си знае работата“. Ако това се случва за първи път, удачно е да се направи преглед при АГ-специалист за ехографска оценка на анатомията на матката и другите органи в малкия таз, както и хормонален профил. По-задълбочени изследвания на този етап не са оправдани. Те се правят при повтарящи се аборти и включват търсене на аномалии на кръвосъсирването (напр. троммбофилия) при майката, генетични причини (могат да се търсят и у двамата родители). На този етап насочете усилията си към Вашето физическо и емоционално възстановяване. Приемът на витамини може да подкрепи Вашето репродуктивно здраве с оглед на следваща бременност, както при Вас, така и при партньора Ви. Много богат набор от опции ще откриете ТУК. Ако имате нужда от съвет, не се колебайте да ни пишете за консултация на info@fertilaid.bg

 3. Диляна

  Здравейте! За втори пореден месец месец имам леко кафеникаво зацапване, предимно след тоалетна, една седмица преди дата на цикъла ми. Миналия месец, когато се случи това си направих тест за бременност и една чертичка беше бледа. Но на 10 ден след закъснението цикълът ми дойде. Този месец отново имам кафеникаво зацапване седмица преди датата. Отново си направих тест за бременност и отново беше бледа втората черта. Отделно от това имам леки, спонтанно появяващи се болки ниско в корема. Дата ми за цикъл е 22.01. Това признаци за бременност ли са или тестовете излизат така поради друг проблем? Имам правени два кюретажа в рамките на два месеца преди 4 години и се притеснявам да не е това причината да не се задържа оплодената яйцеклетка.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Диляна! Появата на втора чертичка се счита за позитивиране на теста, дори и тя да е бледа. Възможно е също тестът да даде фалшиво позитивен резултат, но съчетанието на симптомите и признаците, които наблюдавате, както и тяхната хронология, ни подсказват, че може действително да е настъпило оплождане, с последваща имплантация, която по някаква причина да се е провалила (т. нар. биохимично бременност). Бързаме да Ви успокоим, че това е често срещано явление и повечето жени дори и не разбират, че се е случило. Възможно е кюртажите преди време да окажат влияние върху процесите на имплантация, но това е само ако има останали сраствания или цикатрикс. Препоръчваме Ви да направите консултация с АГ-специалист, за да изключите възможни проблеми от страна на матката, както и за Ваше спокойствие.

 4. Здравейте.. На 04.11.21 ми предизвикаха раждане поради липса на сърдечна дейност на бебето. Бях в 18-та седмица. Лекарите ми казаха, че след 2 месеца можем отново да правим опити за бебе, но ме е страх пак да не се повтори този случай… Аз съм в Англия и тук ми направиха изследвания и ми казаха, че всичко е ок. Остана само резултатите от аутопсията на бебето да ни кажат 🥺 Кога мога пак да забременея и ще имам ли успешна бременност? Какви лекарства да използвам? Вече не зная…

  1. FertilAid България

   Здравейте, Дони! Разбираме през какво преминавате и Ви съчувстваме! Всичко това вероятно е едно лошо стечение на обстоятелствата, което за съжаление се случва при част от бременностите. Нямате основания да мислите, че ще се повтори отново. Ако лекарите са потвърдили, че всичко вече е ок, можете наистина да започнете опитите отново. За Ваше успокоение, можете да изчакате последните резултати от бебето, за да се изключат специфични причини за случилото се. Ако при Вас и партньора Ви няма репродуктивни проблеми, които да изискват специфично лечение, препоръчваме цялостна подкрепа на организма с витамини, минерали и антиоксиданти, както и елиминиране на всички вредни навици. Стискаме палци следващите опити да се увенчаят с успех!

 5. Здравейте, след успешно раждане на 23/08/2019г, в края на ноември същата година разбрах, че съм бременна. На 6ти декември направих аборт. Мисля, че беше в 8ма седмица. След година започнахме опити за забременяване, но безуспешни. Докторите не ми казаха нищо за усложнения след аборта…

  1. FertilAid България

   Здравейте, Роси! Ако абортът е минал без усложнения, това не би трябвало да се отрази върху способността Ви да заченете отново и не би трябвало да имате основания за притеснение. Ако опитите обаче продължават вече повече от 6 месеца, препоръчваме по-задълбочен преглед от АГ специалист (особено ако сте над 35 г.), за да се потърсят евентуални причини за неуспеха.

   1. Анонимен

    Привет! Ще се радвам да ми отговорите, защото съм много притеснена… Въпросът ми е следният, бременна съм, но поради лични причини се налага да махна плода (колкото и да не ми се иска). Ако направя аборт, след време ще мога ли да забременея… и какви са рисковите от това решение.

   2. FertilAid България

    Здравейте! В болшинството случаи, жените успяват да забременеят успешно след направен аборт. Макар и рядко, абортът все пак крие известни рискове, дори и когато е направен от много добър специалист. Някои от тези рискове са свързани с трудности при повторно зачеване или задържане на последваща бременност. Те се определят най-вече от това доколко маточната лигавица се е възстановила и е невредима след аборта. Понякога е възможно маточната кухина да останат цикатрикси (белези), които да пречат на ембриона да се имплантира нормално или матката да износи нормално плода. Поговорете за рисковете и с Вашия лекар, за да вземете най-доброто и информирано решение.

 6. Здравейте, направих медикаментозен аборт в 5 г.с., на 30.09. След 20 дни отидох на преглед, за да се види дали съм се изчистила – нямало го вече. Гинеколoжката обаче видя някаква точка. Каза ми да си взема тест за бременност. Възможно ли е да съм забременяла отново. Цикъл все още не е дошъл. Благодаря Ви предварително!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Анна! От хронологията, която ни давате ни се струва по-скоро малко вероятно да сте бременна отново (трудно е да се види ембрион на ехографа в толкова ранен стадии на евентуална бременност). Разбира се, съвсем нормално е Вашата гинеколожка да иска да бъде сигурна, затова последвайте съвета ѝ – направете си тест.

 7. Здравейте!
  Каква е причината след секс всичко да изтича от мен? Имам два спонтани аборта. Възможно ли е да не мога да забременея. Благодаря ви!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Гергана!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Изтичането, което споменавате е нормално явление, дори ако се спазва правилото жената да остане в легнало положение известно време след полов акт.
   Относно спонтанните аборти, препоръката ни е да се посъветвате със специалист, за да се изключи подлежащата причина за това. Добре е да се назначат някои основни изследвания от страна на специалиста, които да дадат по-точен отговор за причината за двата спонтанни аборта.

   Желаем Ви успех!

 8. десислава

  Здравейте, аз съм на 21 години и преди 25 дни ми направиха кюртаж в 8 седмица поради куха бременност и поради невнимание на докторите. Преди няколко дни по невнимание с мъжа ми правихме секс и той направи белята, за някой ще е проблем, но за нас е мечта да се получи и да станем родители. Искам да попитам, когато разбрах, че съм бременна имах леки болки и сега след тази случка пак получих болки ниско долу и дали това ще попречи да станем родители? Има ли вероятност да се получи пак куха бременност или спонтанен аборт? Има ли вероятност да съм бременна и да задържа плода? Искам да попитам също, ако се е получило оплождане какви последствия ще има?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Десислава!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да Ви поздравим за решението да поемете по пътя към родителството още в ранна репродуктивна възраст, когато шансовете за зачеване са най-високи!
   Съжаляваме, че сте преживели подобна интервенция и се е наложило бременността Ви да бъде прекратена! Вярваме, че съвсем скоро ще се радвате на положителен тест и здрава, и спокойна бременност!

   Вероятността за зачеване зависи от това дали се е възобновил нормалния менструалин цикъл. Ако е така, и контактът е бил в периода на очакваната овулация, то е възможно.
   Някои лекари препоръчват да се изчака 2-3 цикъла преди следващи опити за зачеване. Обикновено това е времето, което е необходимо на организма, за да нормализира хормоналните нива и съответно – да се възстанови овулацията. Това е и времето необходимо на маточната лигавица да се възстанови напълно след процедурата. Препоръчваме ви да направите консултация с АГ специалист – ако той прецени, че след кюртажа вече всичко е нормално, то вероятно ще можете да възобновите опитите без да отлагате.

   Болките в ниската част на корема, в действителност са сред ранните признаци на бременност, които обикновено се наблюдават 12-14 дни след успешното оплождане. Възможно е при Вас болките да са причинени от нещо друго. По време на овулация много жени усещат подобен тип дискомфорт и това е съвсем нормално. Ако все пак болката продължава, Ви съветваме да се обърнете към Вашия лекар. Също така, за всеки случай, можете да направите и един домашен тест за бременност.

   Възможните причини за това, което Ви се е случило са много. Риск от повторна куха бременност или спонтанен аборт винаги съществува. Все пак, предвид Вашата възраст, а и в случай, че цикълът Ви е редовен, и нямате установени репродуктивни проблеми, вероятността за успеша и здрава бременност е висока. Съветваме Ви да изчакате 2-3 месечни цикъла до пълното възстановяване на тялото Ви, преди да подновите опитите за зачеване. След изтичането на този период от 2-3 месеца, препоръчваме да се направи отново контролна оценка при гинеколог.

   В случай, че и този път оплождане е настъпило, е добре лекарят Ви внимателно да проследи развитието на бременността. Ако всичко е нормално, не би следвало да има последствия за Вас или плода. Все пак, имайте предвид, че поради скорошната интервенция е възможно маточната лигавица да не се е възстановила напълно.

   Желаем Ви съвсем скоро тялото Ви да се възстанови напълно и да се радвате на успешна и спокойна бременност!
   Оставаме на разположение!

 9. Здравейте,
  Искам да попитам дали е възможно да забременея след втори прекаран аборт?
  Благодаря!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Самуила!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Забременяването след аборт е напълно възможно. Въпреки това, ако спонтанните аборти търпят повтаряемост е необходимо да подходите към проблема с повишено внимание. На първо място е добре да се обърнете към специалист по репродуктивна медицина, който да определи точната причина за повтарящите се аборти. Едва след установяването на конркетната причина за това, може да бъде назначено лечение, в случай, че е необходимо и да бъде дадена насока за последващи действия.

   За да пристъпите към последващи опити за забременяване след аборт, е добре да изчакате поне 2-3 месеца след неприятното събитие. По този начин, ще позволите на тялото си да се възстанови и ще му осигурите достатъчно време, за да превъзмогне стреса и да възстанови нормалния си, здравословен ритъм.

   Бихте могли да подпомогнете допълнително опитите за забременяване след аборт чрез здравословно и балансирано хранене, прием на повече плодове, зеленчуци и полезни вещества.

   Желаем Ви успех!

 10. Снежанка

  Здравейте! На 8.04.21г. бе първото хапче от медикамнтозния аборт,като прокървих след второ хапче на 10.04. Все още имам слабо течение. Не съм ходила още на доктор имам час в края на месеца. Притеснявам се, защото на 16. 04 имах полов контакт, също така мисля, че бях и в овулация. Възможно ли е да съм бременна пак. Бях 5 г.с

  1. FertilAid България

   Здравейте, Снежанка!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Медикаментите за прекъсване на бременността действат като подтискат действието на хормона прогестерон, който в първите седмици от бременността се синтезира в големи количества. Освен това хормонът прогестерон е отговорен и за настъпването на овулацията и образуването на жълтото тяло след нея. Поради тази причина, вероятността да сте се намирали в период на овулация след приемът на първото хапче, е изключително минимална.
   За възвръщане на нормалния месечен цикъл след медикаментозен аборт обикновено е необходим един месец. След този един месец опитите за зачеване могат да бъдат възобновени.
   На този етап, до настъпването на следващия Ви менструален цикъл, не смятаме, че има вероятност от повторното настъпване на бременност.
   Съветваме Ви при следващото си посещение, да обсъдите с Вашия лекар кога точно можете да подновите опитите за зачеване.

   Оставаме на Ваше разположение!

 11. Здравейте на 11.03.2021 направих аборт ро собствено желание след аборта ми сложиха спирала на 10 ден имах полов контакт.От 14 до 17 ден си направя тестове за овулация и те са все положителни та много се страхувам пак да не съм бременна тестовете за овулация могат ли да покажат дали си бременна?

  А и забравих да спомена че на 15 ден след аборта получих малко кафяво зацапване това на какво се дължи на аборта или на ранна бременост

  1. FertilAid България

   Здравейте, Ани!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Вътрематочните спирали могат да бъдат над 99% ефективен и сигурен метод за контрацепция, ако са поставени правилно. Те имат незабавно действие и предпазват от нежелана бременност между 5 и 10 години след поставянето им. Имайте предвид обаче, че не предпазват от инфекции и болести, предавани по полов път.
   Стандартната медна контрацептивна спирала изменя цервикалния мукус и затруднява достигането на сперматозоидите до яйцеклетката. Освен това тя представлява механична бариера, която предпазва яйцеклетката от евентуално оплождане. Хормоналната спирала, от своя страна, отделя хормона прогестерон и по този начин предпазват жената от нежелана бременност.

   Тестовете за овулация отчитат единствено и само настъпването на най-фертилния период от месечния цикъл на жената и не могат да показват наличието на бременност.
   Краткото кафеникаво течение вероятно е резултат от направения аборт или от поставянето на контрацептивната спирала в матката. Понякога в дните около овулация също е възможно да се появи леко кръвотечение, в резултат на олющване на маточната лигавица.

   Оставаме на разположение!

 12. Христена

  Здравейте. На 15.12.21 разбрахме,че нямаме пулс..бях в 7г.с мисед. от 15.12 до 06.01.21 отлагах лекарска намеса и от 7 до 13.01 започна изхвърляне . На 15.01 отидох на лекар , тя каза че по-голямата част е паднало и е останало съвсем малко и не се налага тяхна намеса. (Живея в Германия) . След това прокървях още 2 пъти по 6 7дни и вече спря. Не съм ходила отново на преглед все още . Нямам болки , чувствам се супер. Дали съм се изчистила? Аз съм на 22г.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Христена!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да изразим искрените си съчувствие и съжаление към преживяното от Вас неприятно събитие!
   По всяка вероятност за този интервал от време, на този етап е налице пълно изчистване. Все пак, Ви съветваме да се консултирате с гинеколог, в случай, че имате такава възможност. Добре е той да направи едно пълно ехографско изследване и да потвърди напълното изчистване на организма.

   Имайте предвид, че повечето специалисти препоръчват да се изчака 2-3 месеца преди пристъпване към нови опити за зачеване. По този начин тялото ще има възможността да се възстанови напълно след неприятното събитие и да превъзмогне стреса от него.

   Оставаме на Ваше разположение и Ви желаем успех!
   Стискаме палци съвсем скоро да се радвате на своята нормална и спокойна успешна бременност!

 13. Здравейте!
  През юни 2020 имах мисед аборт в 10 г.с, сега отново през 02.21 имам мисед аборт в 5.6г.с и двата са медикаментозни. Какви изследвания трябва да направя при повтарящи се мисед? Възможно ли е отново забременяване и за износване? Чудя се защо се задържат, дали е хормонален или генетичен проблем?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Мими!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място, бихме искали да изразим искреното си съжаление и съчувствие към случилото се! Надяваме се и Ви желаем от сърце следващата Ви бременност да завърши успешно и съвсем скоро да се радвате на своята рожба!

   Зачеването след аборт, било то и повтарящ се такъв, е напълно възможно и не бива да губите вяра.
   На първо място бихме искали да отбележим, че съществуват редица фактори и предпоставки за нормалното протичане на една бременност. Част от тях са хормонални, други могат да бъдат свързани с общото здравословно състояние на майката и нейната възраст, а трети – със самия ембрион или плод (генетични аномалии, разположение на плацентата и др.). Понякога причина за загуба на плода могат да бъдат и хромозомни аномалии в структурата на яйцеклетката или сперматозоида.

   Тъй като при Вас абортите са повтарящи се, при всички положения е добре да се консултирате със специалист по репродуктивно здраве. Добре е да Ви бъдат пуснати генетични изследвания, за да се потърси точната причина за проблема. Най-добре е това да бъде направено в някой от познатите центрове по репродуктивно здраве.

   Оставаме на разположение и Ви желаем съвсем скорошен успех!

 14. Емелина

  Здравейте, аз съм на 32 г. и имам момиченце на 5 г. Септември месец 2020 претърпях спонтанен аборт в 7 г. седмица, но тъй като живея в Англия, причина не се потърси. Оставиха ме да се изчистя сама и на прегледа казаха, че всичко е нормално след спонтанния аборт. При първата ми бременност също имах кървене и ми предписаха утрогестан до 5 месец /3х2/, плюс но-спа и магнезий – бременността протече без други усложнения. В момента приемам фолиева киселина и витамини. Въпросът ми е дали трябва да започна прием на утрогестан, ако забременея отново /и по каква схема/, тъй като от 2 месеца съм подновила опитите и бих желала да направя необходимото да не се случи повторен спонтанен аборт. Благодаря предварително!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Емелина!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да изразим искреното си съчувствие към преживяното от Вас неприятно събитие! Вярваме, че съвсем скоро ще се радвате на положителен резултат и следващата Ви бременност ще премине спокойно и без усложнения.

   Фактът, че все още се намирате в подходяща за зачеване възраст, както и това че вече имате едно дете, със сигурност е един добър знак и ни кара да бъдем оптимисти.
   Съществуват редица фактори за нормалното протичане на една бременност. Част от тях са хормонални, други могат да бъдат свързани с общото здравословно състояние на майката, а трети – със самия ембрион или плод (генетични аномалии, разположение на плацентата и др.). Това, че имате предистория на кървене и загуба на плод е сигнал за всеки лекар, че по всяка вероятност има подлежаща за това причина.

   Добре е, че приемате фолиева киселина и допълнителни витамини, за да сте в оптимална форма за зачеване.
   Бихме Ви посъветвали, на първо място, да не провеждате самолечение. Това, че Утрогестан е бил назначен при предната бременност, не означава, че е подходящ и за следващата.

   Не на последно място бихме искали да кажем, че сме наясно с трудностите, които пациентите срещат, сблъсквайки се с британската здравна система, особено откъм женска консултация и грижа за бременните. Много от нашите клиенти, а и не само, използват пътуване до България, за да се възползват от доста по-нормалния и адекватен достъп до здравни грижи, свързани с репродуктивното здраве.
   Ако имате възможност, обмислете варианта за един по-обстоен преглед у нас, с цел установяване на конкретната причина за настъпването на спонтанния аборт, както и за кървенето по време на предходната бремнност.

   Оставаме на Ваше разположение и Ви желаем успех!

 15. Г. Юлиянова

  Здравейте, на 18.01.21 имах кюретаж заради мисед аборт в 11 г.с. Седмица по късно на прегледа гинеколога каза, че всичко е наред и изписа противозачатъчни. Вземах ги две седмици и от 3 дена вече не ги ползвам, защото ми се исла отново да започнем опитите за бебе. Взех си тест за осулация, но показва, че такава няма, а теста за бременност все още отчита 2 четри. Дали е възможно да се забременее в следващите дни, дори да показча, че няма овулация?

  1. FertilAid България

   Здравейте,
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Съжаляваме, че сте преживели това неприятно събитие! Надяваме се и Ви желаем, съвсем скоро тялото Ви да се възстанови напълно от него и да се радвате на успешна и спокойна бременност.

   На този етап, след като от процедурата е минало по-малко от месец, вероятността от успешно зачеване, е все още ниска. Препоръчваме да спазите необходимия минимум от 2-3 месечни цикъла, преди да започнете нови опити за забременяване. Обикновено това е времето, което е необходимо на организма, за да нормализира хормоналните нива и съответно – да се възстанови овулацията. За пълното възстановяване на маточната лигавица също е необходимо горе-долу същото време. Поради тази причина е нормално в момента, овулация да липсва и опитите за зачеване на този етап, да бъдат неуспешни. След изтичането на този период от 2-3 месеца, препоръчваме да се направи контролна оценка при гинеколог.

   Желаем Ви успех и оставаме на разположение!

 16. Кремена

  Здравейте! На 26 години съм и от 8 години опити не мога да забременея нормално. Доколкото знам, причината е в моите яйцеклетки – не могат да узряват и да се отделят след това, от което следва и липсата на овулация.
  Мъжът ми е на 33 год., но няма никакви проблеми. Направихме ин витро, но на 07.07.20 г. направих спонтанен аборт. Бях в 20 г.с. и така и не разбрахме какъв беше проблема. След това направихме още веднъж, но на 23.01.21 г. отново завърши с аборт. Тогава бях в 18 г.с.
  Въпросът ми защо и от какво стават абортите и има ли шанс да забренея нормално, тъй като много искаме да имаме дете?
  Аз живея в Германия и изобщо не съм доволна от тукашните доктори.
  Какво мога да приемам като хапчета или нещо друго? Моля за съвет!
  Благодаря Ви!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Кремена!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да изразим искреното си съжаление към двата спонтанни аборта, които сте преживели!

   Периодът от осем години неуспешни опити за зачеване не е никак кратък, но за щастие все още и Вие, и Вашият партньор се намирате в ранна репродуктивна възраст и шансовете Ви за успех са все още високи.
   По всяка вероятност преди ин витро процедурите, избраните от Вас специалисти са предприели някакъв вид хормонално лечение за стимулиране на овулацията и яйчниците, и в последствие – за „изваждането“ на здрави и годни за оплождане яйцеклетки. На Вашия партньор вероятно също са били направени необходимите изследвания на спермалните показатели.

   При повтарящи се спонтанни аборти, както във Вашия случай, причината по всяка вероятност се крие именно в хормоналния дисбаланс в организма Ви. Възможно е и качеството на яйцеклетките Ви също да е понижено или да страдате от неустановен до момента репдодуктивен проблем.
   За подобряване качестово на яйцеклетките, можем да препоръчаме прием на фолиева киселина и мио-инозитол. Фолиевата киселина е необходима за подпомагане на репродуктивните функции, както при жените, така и при мъжете. Тя допринася за нормалното протичане на овулацията и сперматогенезата.
   Във Вашия случай, приемът на витамини и антиоксиданти, регулиращи месечния цикъл и възстановяващи хормоналния баланс, също биха били полезни.

   Тъй като абротите при Вас са повтарящи се, е добре да се консултирате с лекар, който да установи точната причина за тяхното настъпване. Необходимо е да бъде изключен и проблем със съсирваемостта на кръвта, но вероятно лекарите, които сте посещавали досега са помислили за това.

   На този етап ние можем да Ви посъветваме да намалите нивата на стрес в ежедневието си, да се храните здравословно и да спортувате редовно. Всички тези неща могат значително да подобрят хормоналния баланс в тялото Ви. В комбинация с богат набор от витамини и антиоксиданти, регулиращи месечния цикъл и подобряващи качеството на яйцеклетките, вероятността от успех се повишава.

   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!

 17. Здравейте, преди 3 години имах извънматочна бременност, претърпях операция и останах с една маточна тръба. Благодарение на Господ годиня по-късно забременях и сега имам момиче на 1г и 3м 🙂 На скоро обаче разбрах, че пак съм бременна, но мисля да направя аборт по много причини, една от е тях е, че е твърде рано и ред други причини 🙁 Тъжно ми е, но го обмислям от няколко дни. Въпроса ми е дали след аборта и предвид състоянието ми след 2-3 години ще мога да забременея отново?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Кристина!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да кажем, че уважаваме Вашето решение и в никакъв случай, не бихме искали да Ви съдим за него!
   Все пак е добре да имате предвид, че с напредването на възрастта шансовете за зачеване намаляват. В комбинация със съпътстващи фактори, влошаващи репродуктивното здраве, като оперираната и премахната маточна тръба, рискът от по-трудно забременяване се увеличава.

   Съветваме Ви още веднъж много добре да обмислите решението си. Преди напълно да го вземете, е добре да се консултирате и със специалист по репродуктивно здраве, с който да обсъдите рисковете от процедурата и репродуктивния си потенциал в бъдеще.

   Оставаме на Ваше разположение!

 18. Здравейте на 09.12.20г.направих аборт и все още нямам цикъл,но преди това имам съмнения за началото на този месец възможно ли е пак да съм забременяла.?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Дани!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да изразим искреното си съчувствие към случилото се! Надяваме се и Ви желаем следващата Ви успешна бременност да протече нормално и съвсем скоро да се радвате на своята рожба.

   Както сигурно сте прочели в статията ни, абортът не води задължително до трудности със забременяването.
   В случай, че абортът Ви е бил спонтанен и е настъпил до 12 г.с. Ви съветваме да изчакате известно време преди да пристъпите към нови опити за зачеване. Също така е необходимо да обсъдите със специалист причините за неприятното събитие. Те могат да са свързани с хормонален дисбаланс в организма, ендометриоза, хромозомни аномалии и др. За да предотвратите повторен спонтанен аборт, е добре да се определи точната причина за възникването на предишния такъв.

   Независимо дали е спонтанен или планиран, обикновено след аборта, на тялото му е необходимо известно време да се възстанови напълно. Въпреки това, е напълно възможно бременност да настъпи малко след неприятното събитие, тъй като при някои жени овулацията се възстановява веднага след това.
   Съветваме Ви да направите ранен тест за бременност или да се консултирате възможно най-скоро с Вашия лекар.
   Също така, ако желаете Бихте могли да ни споделите още информация относно това кога точно сте имали незащитен полов контакт, Вашата възраст, както и дали имате установени някакви заболявания, проблеми и състояния, засягащи репродуктивната система.

   Оставаме на Ваше разположение и Ви желаем успех!

 19. Здравейте,
  Възможно ли е забременяване веднага след спонтанен аборт, преди настъпването на първи нормален месечен цикъл? И ако настъпи бременност, какви са рисковете?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Мариета!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да изразим искреното си съжаление към случилото се! Надяваме се и Ви желаем, следващата Ви успешна бременност да бъде нормална и съвсем скоро да се радвате на своето дете! Тъй като спонтанният аборт не води задължително до трудности със забременяването, сме сигурни, че съвсем скоро ще се радвате на успешна и щастлива бременност.

   В случай, че спонтанният Ви аборт не е бил ранен (до 12 г.с.), Ви съветваме търпеливо да изчакате преди да пристъпите към нови опити за зачеване.
   След аборт, е възможно овулацията да се възстанови веднага, още преди появата на менструация, и още тогава да настъпи повторна бременност.
   При положение, че абортът е бил спонтанен, при Вас рисковете са свързани предимно с основната причина за възникването му. Именно това би могло да определи и рискът от повторен такъв. За повтарящите спонтанни аборти причините биха могли да са свързани с хормонален дисбаланс, хромозомни аномалии в структурата на яйцеклетката или сперматозоидите, ендометриоза и др.
   Именно затова, Ви съветваме да се консултирате със специалист, който да установи конкретната причина за спонтанния аборт и съществува ли възможност за повторно възникване.

   Независимо дали е бил ранен или късен, спонтанният аборт не води задължително до трудности със забременяването. Препоръчваме Ви да се консултирате с Вашия лекар и, ако е възможно да изчакате малко, за да позволите на тялото си напълно да се възстанови от преживения стрес.

   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!

   1. Здравейте! Бях в 19 г.с., когато ми изтекоха водите и ми направиха аборт с кюртаж. Имам и направена конизация през 2011 г., като маточната шийка ми е скъсена с 30%. Тогава не успяха да ми обяснят какъв точно е проблемът и защо се случи това, след като всичко беше наред.
    Бих искала да попитам, дали мога отново да забременея, ако се случи същото. Моля за съвет! Благодаря!

   2. FertilAid България

    Здравейте, Севим!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    На първо място бихме искали да изразим искреното си съжаление към случилото се! Желаем Ви следващата Ви бременност да протече нормално и съвсем скоро да се радвате на своята здрава рожба!

    В случай, че нямате други съпътстващи медицински проблеми, на този етап няма пречки за успешното Ви забременяване. Последващата бременност обаче трябва да се проследи с особено внимание, поради предшестващия аборт и наличието на скъсяване на шийката след конизация.

    Препоръчваме Ви да се обърнете към АГ специалист, който да проследи внимателно бременността и да прецени какъв е рискът от повторен спонтанен аборт или преждевременно раждане. В случай, че съществува такъв риск, е необходимо специалистът да следи бременността Ви с особено внимание и да предприеме навременни мерки, ако се наложи.

    Съществуват и хирургични техники, които увеличават шанса за успешно износване на плода във Вашия случай. Всички те, също могат да Ви бъдат подробно описани от Вашия лекар.
    Също така е необходимо да бъдат открити причините за възникването на спонтанния аборт, за да се предотврати възможността от повторен такъв. Те могат да бъдат както хормонален дисбаланс и нарушено производство на определени хормони, така и някои репродуктивни проблеми като ПКЯС, ендометриоза и др., за които е необходимо да бъде назначено лечение, преди повторни опити за зачеване. Хромозомни аномалии в структурата на яйцеклетката или сперматозоидите, също могат да се окажат причина за възникването на повторен спонтанен аборт.

    Все пак на този етап, Ви съветваме да не се притенсявате излишно. Настъпването на бременност е напълно възможно, в случай, че нямате съпътстващи заболявания и проблеми с репродуктивната система.

    Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!

 20. Здравейте, имам два аборта /желани, бях млада и забременяла от неправилен човек/.
  В момента от 5 месеца с настоящият ми приятел правим опити за бебе, но безуспешни, имаме голяма разлика във възрастта /той на 45, аз на 25/.
  Страх ме е, че може би аз съм причината за неуспеха, понякога си мисля да не би и в него да има проблем все пак е 45г..
  Страх ме е да търся отговори при лекар….
  Моля за помощ…
  Благодаря…

  1. FertilAid България

   Здравейте, Ани!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!
   На първо място бихме искали да Ви успокоим, че периода от пет месеца неуспешни опити за зачеване, не е твърде дълъг. Това, както и фактът, че все още се намирате в ранна репродуктивна възраст, на този етап, Ви дава основание да останете спокойна.

   В действителност абортите, биха могли да доведат до усложнения, но само в случаите, в които не са извършени правилно и от сертифициран специалист. Вярваме, че Вашия случай не е такъв и последици от свата аборта, не е имало.
   В случай, че нямате установени репродуктивни проблеми, като Синдром на поликистозните яйчници, нередовен цикъл, хормонален дисбаланс или друго състояние, оказващо влияние върху фертилитета, нямате причина за притеснение.
   Все пак, Ви съветваме да се консултирате и със специалист.

   Препоръчваме и партньорът Ви да направи изследване на спермалните показатели, посредством спермагорама. Тя представлява достъпно и лесно, стандартно изследване и може да бъде извършено в почти всеки един медицински център в страната.
   Междувременно, не забравяйте, че качеството на семенната течност се влияе до голяма степен от възрастта, стила на живот и начина на хранене на мъжа.

   Оставаме на Ваше разположение и Ви желаем успех!

 21. Дими Бинева

  Добър ден! На 30.09.20 година направих аборт с кюртаж. Въпросът ми е, трябва ли да се храня по-здравословно, ако искам за забременея? И възможно ли е да имам проблем със зачеването?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Дими!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!
   Съжаляваме да научим, че сте преминали през подобно неприятно събитие, като аборта.

   На първо място бихме искали да Ви успокоим, че забременяването след аборт е напълно постижимо и рядко изисква нещо по-различно. Все пак е добре да оставите тялото си да се възстанови напълно, преди да пристъпите към последващи опити за зачеване. Обикновено около 2-3 месеца са необходими на организма да преодолее стреса от неприятното събитие и да се върне към нормалния си ритъм на работа.

   Разбира се, че здравословното хранене е от основно значение, както при опитите за зачеване, така и при поддържане на добро общо физическо здраве. За да поддържате доброто си репродуктивно здраве е важно често да добавяте към основната си храна и плодове и зеленчуци. Приемайте храни, богати на витамини и естествени антиоксиданти. Освен, че повишава фертилността и подобрява репродуктивното здраве, спазването на здравословна диета намалява риска от вродени дефекти у плода.
   Съветваме Ви да включите в менюто си и храни, съдържащи фолиева киселина, калций и желязо. Наблегнете на приема на повече зелени листни зеленчуци, бобови растения, ядки и храни с високо съдържание на калций. Рибата и говеждото месо, е добре също да намерят място в режима Ви на хранене. Те са изключително богати на Омега-3 мастни киселини, които не е тайна, че е влияят благоприятно върху редовното настъпване на овулацията.

   Храненето обаче не е всичко. В комбинация с редовни физически упражнения, вероятността за по-скорошен успех значително се увеличава. Съветваме Ви също, да намалите нивата на стрес и да си осигурявате ежедневно по 8-9 часа здрав и спокоен сън.
   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!

 22. Димана

  Здравейте на 4 юли направих спонтанен аборт
  Днес на 20 август с мъжа ми имахме полов акт без предпазни средства. Има ли опасност за живота ми или за този на бебето защото нали казват 2 3 месеца и сега много ме е страх.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Димана!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Съжаляваме да разберем, че сте преживели такова неприятно събитие, като спонтанен аборт.
   Тъй като спонтанният аборт не води задължително до трудности със забременяването, сме сигурни, че съвсем скоро ще се радвате на успешна и щастлива бременност.

   На първо място, бихме искали да уточним, че трудно бихме могли да дадем пълни и точни съвети, и напътствия, без да сме наясно изцяло с индивидуалното Ви състояние, както и дали това е първият Ви спонтанен аборт. Важно е да отбележим, че ако този тип аборти търпят повтаряемост, шансовете за успешно зачеване постепенно намаляват. Затова е необходимо да се обърнете към специалист, който, в случай че се налага, да назначи ефективно лечение, съобразено специално с Вашия индивидуален случай.

   На този етап, бихме искали да Ви успокоим, че след половия акт, опасност за Вашия живот няма. Също така, бихме искали да отбележим, че на този етап няма как да сте сигурна, че е настъпила бременност. Съветваме Ви да направите тест за бременност след около 8-10 дни. Това е времето, за което оплодената яйцеклетка успешно се имплантира в маточната кухина. След като половият Ви акт се е състоял днес, на този етап, няма причина да се притенсявате за живота на плода, тъй като не е сигурно, че бременност изобщо е настъпила.
   Ако все пак, изпитвате известни притеснения, Ви съветваме да се консултирате с Вашия лекар.

   Имайте предвид, че за пълното възстановяване на организма и регулирането на месечния цикъл след спонтанен аборт, са необходими около 2-3 месеца. По този начин, ще позволите на тялото си да се възстанови и ще му осигурите достатъчно време, за да превъзмогне стреса и да възстанови нормалния си, здравословен ритъм. В този период, Ви съветваме, да прибегнете до някои от познатите контрацептивни методи.

   Оставаме на Ваше разположение и Ви желаем успех!

   1. Здравейте.моря за помощ.на 05.08.2020 имах спонтанен абарт на 22.08.имах полов контакт не знам кога ми се пада овулацията нормалния ми цикъл е 28 дни ..Има ли вероятност да съм забременяла.Това ми е първи спонтален аборт.други съм нямала и се надявам да нямам.

   2. FertilAid България

    Здравейте, Теодора!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    Съжаляваме да разберем, че сте преживели такова неприятно събитие, като спонтанен аборт.
    Тъй като спонтанният аборт не води задължително до трудности със забременяването, сме сигурни, че съвсем скоро ще се радвате на успешна и щастлива бременност.

    На първо място бихме искали да отбележим, че ако този тип аборти търпят повтаряемост, шансовете за успешно зачеване постепенно намаляват. Затова е необходимо да се обърнете към специалист, който, ако се налага, да назначи ефективно лечение, съобразено специално с Вашия индивидуален случай.
    Често след спонтанен аборт настъпват хормонални изменения в женското тяло. Поради тази причина е възможно менструалният цикъл, както и овулацията да „се разместят“, въпреки редовността на месечния цикъл.

    Тъй като от половия акт досега са изминали само 6 дни, няма как да сте сигурна, че е настъпила бременност. Съветваме Ви да направите тест за бременност след около 2-4 дни. Според специалистите 8-10 дни е времето, за което оплодената яйцеклетка успешно се имплантира в маточната кухина. Ако все пак, изпитвате известни притеснения, Ви съветваме да се консултирате с Вашия лекар.
    Проследяването на овулацията е важен елемент в хода на опитите за зачеване, и затова препоръчваме да следите нейното настъпване. Съществуват много начини, по които да го направите – от разпознаване на сигналите на Вашето тяло, като изследване на базалната температура, до използването на тестове за овулация. Препоръчваме Ви най-вече втория метод, тъй като той гарантира по-сигурни и нагледни резултати.

    Имайте предвид, че за пълното възстановяване на организма и регулирането на месечния цикъл след спонтанен аборт, са необходими около 2-3 месеца. По този начин, ще позволите на тялото си да се възстанови и ще му осигурите достатъчно време, за да превъзмогне стреса и да възстанови нормалния си, здравословен ритъм. В този период, Ви съветваме, да прибегнете до някои от познатите контрацептивни методи.

    Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top