болки-при-овулация

Болки при овулация

Болки при овулация изпитват близо 40% от жените в репродуктивна възраст. Въпреки, че този признак не е строго специфичен

Овулацията е най-фертилният период от женския менструален цикъл. Това означава, че шансовете за забременяване тъкмо тогава са най-големи. По време на овулация, доминантният фоликул в един от двата яйчника отделя вече узрялата яйцеклетка. Тя се придвижва през Фалопиевите тръби към матката, като оплождането би могло да се случи по пътя, в самите тръби. През този период, обичайно либидото се покачва, а цервикалният мукус подпомага в най-голяма степен придвижването на сперматозоидите. Понякога обаче е възможно да усетите и болки при овулация или краткотрайно кървене или зацапване.

Доколко притеснителна е болката е темата на днешната статия, която разгърнахме по-подробно на долните редове.

Болки при овулация – какво представляват?

Болките при овулация са познати и под наименованието „Мителшмерц“. То произхожда от немски език и означава болка в средата. Обичайно, общата продължителност на менструалния цикъл е 28 дни, а овулацията настъпва средно около 14-тия ден. Тъкмо поради тази причина, в случая говорим за болка в средата на менструалния цикъл – в периода на овулация.

Болките при овулация са възможни, но това не означава, че задължително настъват при всяка жена. Затова и няма нужда да се притеснявате, ако до момента не сте изпитвали нещо подобно. Всъщност, изследванията показват, че около 20% от жените страдат от болки при овулация. При някои, те са ежемесечни, докато при други – настъпват не толкова регулярно, през няколко месеца. Във всеки случай обаче, когато са налице, болките при овулация отминават бързо – често, продължават от няколко часа до не повече от 2-3 дни. Ако забележите необичаен дискомфорт, който Ви притеснява по-дълго, незабавно се консултирайте със своя лекар!

Симптоми за болки при овулация

Болките при овулация, или т. нар. Мителшмерц, се свързват с болка ниско долу в коремната област, която настъпва около средата на менструалния цикъл. Възможно е те да се появят внезапно и обикновено отминават до няколко часа. В някои случаи обаче е възможно усещането да се задържи и в рамките на 2-3 дни, а рядко не отминава и до настъпването на следващия цикъл.

Някои жени усещат болките при овулация на точно определно място, което им помага да определят в кой от двата яйчника е узряла яйцеклетката, която се освобождава в/ около този момент. И тъй като не е предварително определено в кой яйчник ще започне да зрее яйцеклетката през следващия месец, е възможно болката да се усеща и от двете страни, редувайки ляво и дясно.

Другият много често отличим симптом в периода около и по време на овулация е промяната консистенцията и вида на цервикалния мукус. Той става по-воднист, подобно на яйчен белтък. Възможно е болките при овулация да са съпътствани с леко кървене. Обикновено, то е причинено от хормоналните изменения в конкретния момент. Покачването на нивата на прогестерон в лутеалната фаза, която настъпва непосредствено след овулацията, пречи на кървенето да се усили или да продължи по-дълго, подобно на обичайната менструация.

Причини за настъпването овулаторна болка

Причините за появата на болки при овулация биха могли да са различни. Разбира се, в случая говорим за така познатия Мителшмерц, а не за болките при овулация, причинени от репродуктивен проблем.

В този ред на мисли, съвсем нормално е да изпитвате болки при овулация, в следствие от някой от следните процеси, протичащи в тялото през овулаторната фаза:

  • Нарастване на фоликулите във фоликуларната фаза на менструалния цикъл, която предхожда настъпването на овулацията – често, болките при овулация в този случай са неопределени, доколкото не могат да се позиционират точно, но се усещат и от двете страни.
  • Спукване на фоликула и освобождаване на зрялата яйцеклетка с настъпването на овулацията – обикновено, в този момент се усеща внезапна болка, от страната на яйчника, в който е узряла яйцеклетката.
  • Свиване на маточните тръби след края на овулацията, с настъпването на лутеалната фаза – зрялата яйцеклетка вече е освободена и, евентуално, оплодена от един от мъжките сперматозоиди.
  • Контрахиране на гладките мускули, намиращи се около яйчника, който освобождава зрялата яйцеклетка – болките при овулацията са причинени от повишаването на нивата на Лутеинизиращия хормон.
  • Раздразнение на лигавицата в кухината на малкия таз, което би могло да е предизвикано от отделената по време на овулация кръв (ако е налице кървене) и други течности.

Видове болки при овулация

Както вече стана ясно, болките при овулация биха могли да са свързани с развитието и спукването на фоликула и с процеса на зреене и освобождаване на яйцеклетката. Доминантният фоликул, в който се развива женската полова клетка, постепенно се развива – зрее и нараства. С нарастването на фоликула, мембраната му се разтяга, за да успее да освободи зрялата яйцеклетка. Болките при овулация биха могли да настъпят на този етап или малко по-късно.

С узряването на яйцеклетката, тя трябва да бъде освободена от фоликула, което води до неговото разкъсване. Това отново би могло да причини болки при овулация или леко кървене. Болката е възможно да се свързва и с раздразнение на ципата, покриваща вътрешната повърхност на стените на коремната кухина (перитонеум).

След освобождаването на зрялата яйцеклетка, тя навлиза в маточните тръби. В тях се придвижва с помощта на ресническите клетки във вътрешността на тръбите. Ресните улесняват проникването на яйцеклетката в тръбата, както и придвижването ѝ в посока към матката. В резултат от движението, са налице контракции, които е възможно да предизвикат болки при овулация.

Болки при овулация – кога е необходима консултация с лекар?

За да се уверите, че всичко е наред и болките при овулация не са притеснителни, на първо място можете да се уверите, че наистина се намирате в тази фаза на месечния си цикъл. Това може да стане съвсем лесно, чрез някой от методите за изчисляване на овулацията у дома или чрез проследяването ѝ в лекарския кабинет, посредством фоликулометрия.

Ако обаче болката е по-продължителна, остра и нетърпима, Ви съветваме незабавно да потърсите компетентно мнение от медицински специалист. Възможно е да се наложи да Ви бъде назначено ехографско изследване, преглед с вагинален ултразвук или да се прибегне до пълни кръвни изследвания. Дори и резултатът да се окаже необезпокоителен, е важно да сте сигурни, че болките при овулация не са повод за притеснение. В противен случай, рискувате да дадете шанс на някакъв по-сериозен репродуктивен проблем да се развие и да увреди общото Ви здраве. Силно болезнените и продължителни симптоми биха могли да бъдат знак за инфекция на маточните тръби, кисти на яйчниците, Ендометриоза или извънматочна бременност. Не ги пренебрегвайте!

Необходимо ли е лечение?

Лечението на болки при овулация е относително условно понятие, което много зависи от причината за състоянието. На първо време, Ви съветваме да се уверите, че действително сте в овулация посредством някой от методите за установяването ѝ – у дома или в лекарския кабинет. Докато болката трае – независимо дали по-силна или по-тъпа и неопределена, можете да прибегнете до някои от съветите за облекчаване на болки при овулация по-долу. Те включват повече почивка, осигуряване на топлина в стомашната област, ограничаване на стреса и, евентуално – прием на болкоуспокояващи медикаменти.

В случай, че болките при овулация продължат по-дълго от приемливото или са по-силни и резки, незабавно потърсете лекарско мнение! Консултацията със специалист едновременно ще Ви успокои, но и ще Ви насочи към евентуалните причини за състоянието и необходимото лечение. Самолечението в никакъв случай не е препоръчително, тъй като неяснотата за причините на болки при овулация би могла да навреди, ако не е съгласувана с лекар!

Съвети за облекчаване на болките при овулация

Съветите за облекчаване на болките при овулация са много сходни с тези за облекчаване на болката по време на менструален цикъл. На първо място, се погрижете да ограничите по-резките движения и да полегнете, докато не се почувствате по-добре. Прекомерните нива на стрес не са препоръчителни, тъй като натоварването на нервната система ще попречи на успокояването на тялото, като цяло. Завийте се с топло одеяло и приемайте топла храна и течности, които да ограничат болките при овулация. Ако болката не отминава, прилагайки всички тези практики, изпийте болкоуспокояващо лекарство, което да Ви накара да се почувствате по-добре.

Имайте предвид, че болките при овулация не бива да са нетърпими и прекомерно силни, така че следете внимателно техния интензитет! Това твърдение важи с особена сила, ако до момента не сте усещали такъв тип болка – възможно е причината за болките при овулация да се окаже различна.

Публикувано в

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Call Now Button
Scroll to Top