Начало » Опити за зачеване » Болки при овулация
болки-при-овулация

Болки при овулация

Болки при овулация изпитват близо 40% от жените в репродуктивна възраст. Въпреки, че този признак не е строго специфичен

Овулацията е най-фертилният период от женския менструален цикъл. Това означава, че шансовете за забременяване тъкмо тогава са най-големи. По време на овулация, доминантният фоликул в един от двата яйчника отделя вече узрялата яйцеклетка. Тя се придвижва през Фалопиевите тръби към матката, като оплождането би могло да се случи по пътя, в самите тръби. През този период, обичайно либидото се покачва, а цервикалният мукус подпомага в най-голяма степен придвижването на сперматозоидите. Понякога обаче е възможно да усетите и болки при овулация или краткотрайно кървене или зацапване.

Доколко притеснителна е болката е темата на днешната статия, която разгърнахме по-подробно на долните редове.

Болки при овулация – какво представляват?

Болките при овулация са познати и под наименованието „Мителшмерц“. То произхожда от немски език и означава болка в средата. Обичайно, общата продължителност на менструалния цикъл е 28 дни, а овулацията настъпва средно около 14-тия ден. Тъкмо поради тази причина, в случая говорим за болка в средата на менструалния цикъл – в периода на овулация.

Болките при овулация са възможни, но това не означава, че задължително настъват при всяка жена. Затова и няма нужда да се притеснявате, ако до момента не сте изпитвали нещо подобно. Всъщност, изследванията показват, че около 20% от жените страдат от болки при овулация. При някои, те са ежемесечни, докато при други – настъпват не толкова регулярно, през няколко месеца. Във всеки случай обаче, когато са налице, болките при овулация отминават бързо – често, продължават от няколко часа до не повече от 2-3 дни. Ако забележите необичаен дискомфорт, който Ви притеснява по-дълго, незабавно се консултирайте със своя лекар!

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Симптоми за болки при овулация

Болките при овулация, или т. нар. Мителшмерц, се свързват с болка ниско долу в коремната област, която настъпва около средата на менструалния цикъл. Възможно е те да се появят внезапно и обикновено отминават до няколко часа. В някои случаи обаче е възможно усещането да се задържи и в рамките на 2-3 дни, а рядко не отминава и до настъпването на следващия цикъл.

Някои жени усещат болките при овулация на точно определно място, което им помага да определят в кой от двата яйчника е узряла яйцеклетката, която се освобождава в/ около този момент. И тъй като не е предварително определено в кой яйчник ще започне да зрее яйцеклетката през следващия месец, е възможно болката да се усеща и от двете страни, редувайки ляво и дясно.

Другият много често отличим симптом в периода около и по време на овулация е промяната консистенцията и вида на цервикалния мукус. Той става по-воднист, подобно на яйчен белтък. Възможно е болките при овулация да са съпътствани с леко кървене. Обикновено, то е причинено от хормоналните изменения в конкретния момент. Покачването на нивата на прогестерон в лутеалната фаза, която настъпва непосредствено след овулацията, пречи на кървенето да се усили или да продължи по-дълго, подобно на обичайната менструация.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.
*Опаковка 120 капсули, едномесечен курс

Ovaboost опаковка

Причини за настъпването овулаторна болка

Причините за появата на болки при овулация биха могли да са различни. Разбира се, в случая говорим за така познатия Мителшмерц, а не за болките при овулация, причинени от репродуктивен проблем.

В този ред на мисли, съвсем нормално е да изпитвате болки при овулация, в следствие от някой от следните процеси, протичащи в тялото през овулаторната фаза:

  • Нарастване на фоликулите във фоликуларната фаза на менструалния цикъл, която предхожда настъпването на овулацията – често, болките при овулация в този случай са неопределени, доколкото не могат да се позиционират точно, но се усещат и от двете страни.
  • Спукване на фоликула и освобождаване на зрялата яйцеклетка с настъпването на овулацията – обикновено, в този момент се усеща внезапна болка, от страната на яйчника, в който е узряла яйцеклетката.
  • Свиване на маточните тръби след края на овулацията, с настъпването на лутеалната фаза – зрялата яйцеклетка вече е освободена и, евентуално, оплодена от един от мъжките сперматозоиди.
  • Контрахиране на гладките мускули, намиращи се около яйчника, който освобождава зрялата яйцеклетка – болките при овулацията са причинени от повишаването на нивата на Лутеинизиращия хормон.
  • Раздразнение на лигавицата в кухината на малкия таз, което би могло да е предизвикано от отделената по време на овулация кръв (ако е налице кървене) и други течности.

Видове болки при овулация

Както вече стана ясно, болките при овулация биха могли да са свързани с развитието и спукването на фоликула и с процеса на зреене и освобождаване на яйцеклетката. Доминантният фоликул, в който се развива женската полова клетка, постепенно се развива – зрее и нараства. С нарастването на фоликула, мембраната му се разтяга, за да успее да освободи зрялата яйцеклетка. Болките при овулация биха могли да настъпят на този етап или малко по-късно.

С узряването на яйцеклетката, тя трябва да бъде освободена от фоликула, което води до неговото разкъсване. Това отново би могло да причини болки при овулация или леко кървене. Болката е възможно да се свързва и с раздразнение на ципата, покриваща вътрешната повърхност на стените на коремната кухина (перитонеум).

След освобождаването на зрялата яйцеклетка, тя навлиза в маточните тръби. В тях се придвижва с помощта на ресническите клетки във вътрешността на тръбите. Ресните улесняват проникването на яйцеклетката в тръбата, както и придвижването ѝ в посока към матката. В резултат от движението, са налице контракции, които е възможно да предизвикат болки при овулация.

Болки при овулация – кога е необходима консултация с лекар?

За да се уверите, че всичко е наред и болките при овулация не са притеснителни, на първо място можете да се уверите, че наистина се намирате в тази фаза на месечния си цикъл. Това може да стане съвсем лесно, чрез някой от методите за изчисляване на овулацията у дома или чрез проследяването ѝ в лекарския кабинет, посредством фоликулометрия.

Ако обаче болката е по-продължителна, остра и нетърпима, Ви съветваме незабавно да потърсите компетентно мнение от медицински специалист. Възможно е да се наложи да Ви бъде назначено ехографско изследване, преглед с вагинален ултразвук или да се прибегне до пълни кръвни изследвания. Дори и резултатът да се окаже необезпокоителен, е важно да сте сигурни, че болките при овулация не са повод за притеснение. В противен случай, рискувате да дадете шанс на някакъв по-сериозен репродуктивен проблем да се развие и да увреди общото Ви здраве. Силно болезнените и продължителни симптоми биха могли да бъдат знак за инфекция на маточните тръби, кисти на яйчниците, Ендометриоза или извънматочна бременност. Не ги пренебрегвайте!

Необходимо ли е лечение?

Лечението на болки при овулация е относително условно понятие, което много зависи от причината за състоянието. На първо време, Ви съветваме да се уверите, че действително сте в овулация посредством някой от методите за установяването ѝ – у дома или в лекарския кабинет. Докато болката трае – независимо дали по-силна или по-тъпа и неопределена, можете да прибегнете до някои от съветите за облекчаване на болки при овулация по-долу. Те включват повече почивка, осигуряване на топлина в стомашната област, ограничаване на стреса и, евентуално – прием на болкоуспокояващи медикаменти.

В случай, че болките при овулация продължат по-дълго от приемливото или са по-силни и резки, незабавно потърсете лекарско мнение! Консултацията със специалист едновременно ще Ви успокои, но и ще Ви насочи към евентуалните причини за състоянието и необходимото лечение. Самолечението в никакъв случай не е препоръчително, тъй като неяснотата за причините на болки при овулация би могла да навреди, ако не е съгласувана с лекар!

Съвети за облекчаване на болките при овулация

Съветите за облекчаване на болките при овулация са много сходни с тези за облекчаване на болката по време на менструален цикъл. На първо място, се погрижете да ограничите по-резките движения и да полегнете, докато не се почувствате по-добре. Прекомерните нива на стрес не са препоръчителни, тъй като натоварването на нервната система ще попречи на успокояването на тялото, като цяло. Завийте се с топло одеяло и приемайте топла храна и течности, които да ограничат болките при овулация. Ако болката не отминава, прилагайки всички тези практики, изпийте болкоуспокояващо лекарство, което да Ви накара да се почувствате по-добре.

Имайте предвид, че болките при овулация не бива да са нетърпими и прекомерно силни, така че следете внимателно техния интензитет! Това твърдение важи с особена сила, ако до момента не сте усещали такъв тип болка – възможно е причината за болките при овулация да се окаже различна.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Scroll to Top