ранни-признаци-на-бременност

Ранни признаци на бременност

Говорейки за ранни признаци на бременност, за голям брой жени, първият и единствен признак остава закъснението в месечния цикъл. Други успяват да усетят едва доловимите ранни симптоми на бременноста много преди това. Всичко, разбира се, е строго индивидуално и зависи както от прага на чувствителност на всяка жена, така и от интензитета на самите сигнали, които тялото ни подава.

Природата, като че ли е дарила женският организъм с удивителната способност да разпознава изключително важни физиологични промени, като наближаващия цикъл или симптоми на настъпващата овулация. Това важи с пълна сила и за настъпилата бременност. Често симптомите на бременност имитират тези на предменструален синдром (ПМС).

Ако в момента правите опити за зачеване, бъдете нащрек за няколко важни ранни признаци на бременност.

Кога говорим за ранни признаци на бременност?

Това са онези, понякога едва доловими, признаци на бременност, които съвпадат с фазата на оплождане и последващата имплантация на ембриона в маточната лигавица.

Това е периодът от около 2 седмици, между овулацията и теоритичната дата на началото на следващия менструалния цикъл. Тестовете за бременност през този период все още не могат да потвърдят или да отхвърлят настъпването на бременност.

Съществуват ли сигурни ранни признаци на бременност?

Накратко, не съвсем. Както вече споменахме, симптомите и признаците, които бихте могли да усетите не са съвсем специфични за бременността и в по-голямати си част се припокриват с тези на предменструалния синдром. Има, обаче и изключения.

Prefert®

Подпомага зачеването по естествен път.
*Всяка опаковка Prefert® съдържа 8 стерилни дози, достатъчни за 1-2 овулаторни цикъла.

Имплантационно кървене

Имплантационното кървене е един от най-показателните ранни признаци за бременност. Настъпва около 6-12 дни след овулацията и зачеването, което е малко преди очакваната дата на следваща менструация.

Имплантирането на оплодената яйцеклетка в стената на матката може да предизвика дискретно кървене или просто зацапване на бельото. Кръвта обикновено е по-светла от обичайното при менструация. Възможно е да усетите и лека болка и стягане в областта на малкия таз.

Причината за появата на имплантационното кървене е имплатнирането на ембриона в маточната лигавица, при което се нарушава целостта на малките кръвоносни съдове.

Появата на такова дискретно кървене не бива да ви тревожи – това е нормално явление. Зацапването изчезва обикновено в рамките на няколко дни. За разлика от менструалния цикъл, имплантационното кървене не продължава повече от 1-2 дни.

Внимание: Продължителното и по-обилно кървене може да е признак на извънматочна бременност. В тези случаи задължително се консултирайте медицински специалист!

При някои жени, имплантационно кървене не се наблюдава, въпреки успешно настъпилата бременност.

Промяна в състоянието на гърдите

Още през първите две седмици след зачеването, под въздействие на настъпващите хормонални промени, гърдите Ви могат да станат чувствителни и болезнени. При някои жени това е придружено и с усещане за по-напрегнати и по-плътни гърди.

Потъмняването на ареолите е друг признак, който е специфичен за настъпила бременност и трудно може да се сбърка с предменструален синдром. Често този симптом е съпроводен с промяна в зърната и увеличаване на диаметъра на ареолата.

Появата на тези симптоми е по-изразена след 3-4 седмици от настъпването на бременността и могат да отсъстват в самото начало.

Промяна в базалната температура

Базалната температура е индикатор за настъпила бременност, когато е по-висока от обичайната такава. Ако базалната температура се задържи по-висока от обичайната в продължение на 2 седмици, това може да е знак, че сте бременна.

Запек

Настъпването на бременността и свързаните с нея хормонални промени забавят храносмилането и чревната функция. По този начин Вашият организъм поема възможно най-много витамини и минерали от храната. Ако имате запек, консултирайте се с лекар преди да взимате лекарства за това – някои от тях биха могли да навредят на плода.

Чести позиви за уриниране

Дори и преди установяване на закъснение в месечния си цикъл, много жени имат оплаквания за по-често от обикновено ходене до тоалетната. Това се случва след имплантацията на яйцеклетката в маточната лигавица. Дължи се на отделянето на специфичен за бременността хормон, наречен човешки хорионгонадотропин (ЧХГ). Той предизвиква по-чести позиви за уриниране.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Умора

Повечето жени се чувстват значително по-уморени през първия триместър от бременността. Това се дължи на увеличената продукция на хормона прогестерон. В ранните етапи на бременността, нивата на прогестерон в кръвта се увеличават стремително. Известно е, че в достатъчно високи дози прогестеронът предизвиква сънливост. По-високите нива на умора са често срещани по време на първия триместър от бременността, след което обикновено отшумяват.

Умората, сама по себе си, трудно може да бъде добър индикатор за успешно зачеване, освен ако не в съчетание с някои от по-сигурните ранни симптоми на бременност.

Гадене и повръщане

Известен още като „сутрешното гадене“, този добре познат симптом се появява обикновено между първата и осмата седмица от момента на зачеване. Някои жени чувстват тези симптоми през различно време от деня, не само сутрин. При други отсъстват изцяло или пък продължават през цялата бременност.

Може би сте чували от бременни жени, че сами са усетили настъпването на бременността си. Можете да почувствате промени в настроението, умора или други признаци за бременност в много лека форма. Понякога пък просто усещате, че в тялото Ви настъпват изменения. При много жени, хормоналните промени остават незабелязани, докато други усещат дори и най-малките такива.

Вагинално течение

Вагиналното течение e много често срещано явление в различните фази от месечния цикъл, но то не се свързва непременно с бременност. От друга страна, повечето бременни жени ще отделят лепкава, белезникава или бледожълта слуз в началото на първия триместър и през цялата бременност. Течението може да се появи дори от втората седмица след зачеването.

Повишените хормонални нива и увеличения приток на кръв към матката и влагалището причиняват въпросното течение. Течението се увеличава по време на бременността, за да предотврати инфекции.

Обърнете се към лекар, ако течението е много гъсто или течно, промени цвета си или се появи мирис.

Закъснение на менструалния цикъл

Разбира се, това е един от най-сигурните и познати ранни признаци на бременност. В повечето случаи, може да бъде добър индикатор, но при жени с нередовен цикъл, често е подвеждащ.

Ако имате нередовен цикъл и се съмнявате, че е възможно да сте бременна, Ви препоръчваме да използвате тест за бременност. В такива случаи може да се наложи по-често правене на тестове, отколкото при жени с редовна менструация.

Вслушвайте се в тялото си и  обърнете внимание на споменатите ранни признаци на бременност!

Ако подозирате, че е възможно да сте бременна, незабавно се консултирайте със своя лекар!

106 коментара по “Ранни признаци на бременност”

 1. Здравейте! От 5м. правим безуспешни опити за бебе. Цикълът ми е супер точен, на 28дни всеки месец, с придружаващи предменструални болки в корема, гърдите и кръста. Този месец трябваше да ми дойде на 8ми., но нямах никакви симптоми за това, че ще ми идва, единствено тъпа болка в кръста от 1 седмици и от 2-3 дни някакво бяло воднисто течение. Днес ми е 2ри ден закъснение и сутринта, но не с първа урина направих тест (лентичка само такъв имах подръка) беше категорично отрицателен. Та, въпросът ми е – възможно ли е да е фалшиво отрицателен и, ако не ми дойде кога да направя следващ?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Отрицателен тест на втори ден от закъснението не означава със сигурност, че бременност не е настъпила. Покачването на ЧХГ в урината до нивата, които тестът е способен да отчете, е индивидуално. Препоръчваме Ви да използвате по-чувствителни тестове – т. нар. ранни тестове за бременност. Важно е също да се спазва предписанието за използване на сутрешна урина, защото това може да повлияе върху резултата (да даде фалшиво негативен резултат). Тествайте се на всеки ден-два оттук нататък. Ако цикълът продължава да се бави, е много вероятно да сте постигнали успех. Стискаме палци!

 2. Здравейте, отново съм аз. Благодаря за информацията! Оказа се, че наистина съм бременна. Но има нещо, което доста ме притеснява. Реших да направя ЧХГ на 04.01. (10-ти ден от О.), резултатът беше 17,4 mIU/ml. До тук добре (напълно в норма), но повторих теста на 06.01. (12-ти ден от О.) и стойността не се е удвоила, а направо е станала прекалено висока – 79,3 mIU/ml. Това ужасно много ме притесни, не знам защо се повишава толкова бързо, притеснявам се да не е моларна бременност. Кога се установява такава бременност и винаги ли се стига до рак при наличието и?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Лори! На този етап, и с посочените резултати от изследванията, нямате никакво основание да си мислите за моларна бременност! Нивата на ЧХГ и темповете на нарастване са съвсем нормални за гестационната възраст. ЧХГ нараства стремглаво в първия триместър от бременността. /И само като информация, тъй като ни попитахте – моларна бременност може да се види ехографски в по-късните седмици (след 8-ма) и стойностите на ЧХГ са много високи – над 100 000 mUI/ml. Тя се съпровожда най-често с прекомерно сутрешно гадене и вагинално кръвотечение./
   За да бъдете съвсем спокойни, си направете една консултация с АГ и ехография, за да се убедите, че нещата вървят нормално. Пожелаваме Ви една много спокойна и здрава бременност!

   1. Здравейте, от година и 4 месеца се опитваме да да имаме бебе, не не се получи и миналия месец, декември 21. На 19-ти и 20-ти имах овулация, която усетих с кървене и леко зацапване. Цикълът ми трябваше да започне на 03.01.2022, но вече закъснява 5 дни. Много съм объркана, защото цикълът ми е редовен.

   2. FertilAid България

    Здравейте, Корнелия! Пожелаваме Ви този път да се е получило!:) Пет дни закъснение означава, че домашен тест за бременност вече би трябвало да покаже дали е настъпила такава. През следващите няколко дни си правете тестове през ден-два.

 3. Здравейте! От 7-8 м. правим опити за бебе, всеки месец следя овулацията с лентички и измерване на БТ, но положителен резултат все още няма. В началото “всеки месец имах симптоми” или поне така си мислех, но реално те са били ПМС. Откакто правим опити започнаха да ме болят гърдите след овулация, преди това години наред не са ме болели или не съм обръщала внимание. Цикълът ми е между 28 и 32 дни. Последният беше на 10.12.21г., засякох и усетих овулацията на 25.12., следващите (може би 2,3,4) дни имах някакво по-обилно бяло течение (без миризма, сърбеж и т.н), но не като това при овулацията, по принцип нямам при овулция. Болката в гърдите се появи малко по-късно този месец – вчера (01.01.). Четох на различни места, че течението понякога е ранен симптом, възможно ли е да е така при мен?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Лори! Белезникаво течение, точно каквото описвате, определено може да бъде един от ранните признаци на настъпила бременност. Само по себе си течението не може да е категоричен симптом за зачеване, но в контекста на останалите признаци, които сте наблюдавали, може да се окаже точно такъв. Поздравяваме Ви за това, че успявате да се вслушвате и да доловите фините сигнали и промени в тялото си – това е много важно, когато правите опити за зачеване. Стискаме палци да видите две чертички след няколко дни!

 4. Здравейте, с приятелят ми се опитваме повече от година да си имаме бебе. Преди седмица бях в овулация, правихме опит ден преди датата, на самата дата и след нея. Сега седмица по-късно имам гадене, главоболие, странен вкус в устата и леко виене на свят. Дали е възможно да имаме скоро добри новини?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Теодора! Възможно е това да са признаци на бременност. Пожелаваме Ви го от все сърце! Направете си тест през първите дни от закъснението. Дано Ви донесе добри новини 🙂

 5. Калина

  Здравейте. Имахме незащитен полов акт преди 7 дни, точно в деня на овулацията. Днес, от сутринта, усещам тежест ниско долу в корема. Мисля, че е твърде рано за някакви симптоми, но ще се радвам да чуя мнението Ви. Благодаря предварително!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Калина! Възможно е Вашите усещания да са свързани с евентуална бременност. Някои жени са изключително чувствителни към промените в тялото си, дори и в най-ранните фази на бременността. Подобни симптоми биха могли да се дължат на имплантацията на оплодената яйцеклетка. От хронологията, която ни давате, е възможно Вие да сте много близо до тази фаза. Някои жени усещат в този момент лека болка, крампи или тежест в долната част на корема. Тези усещания могат да бъдат съпътствани и от дискретно кървене.

 6. Габриела

  Напоследък ходя често до тоалетна, имам апетит (а преди нямах), понякога имам главоболие, безсъние, смяна на настроението, лека болка и тежест в гърдите. Може ли да съм бременна?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Габриела! Вие описвате много от типичните признаци на бременност. Ако освен това имате и закъснение на цикъла, е добре да си направите домашен тест.

 7. Здравейте! С мъжа ми правим опити за бебе. Дните след овулацията започна лека болка в долната част на корема. Един път вдясно, а след това и вляво. Много се притеснявам дали е нормална болката. Претърпях спонтанен аборт в началото и тогава определено болката беше друга и придружена с кървене. Дали е възможно тази лека болка сега да е от имплантирането или разширяването на матката. Кога най-рано мога да си направя тест – домашен или кръвен?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Болката е чест симптом в ранните етапи на бременността. Тя може да варира по характер и интензитет, но обикновено е преходна и лека. Може дори да бъде само като усещане за леко стягане. Усещанията, свързани с разширяване на матката се появяват на малко по-късен етап от бременността. Препоръчваме да започнете тестване с домашен тест в първите дни на закъснение на цикъла. Направете си и консултация с АГ, особено ако се появи кървене. Стискаме палци!

 8. Здравейте!
  С моя приятел правим опити за бебе вече трети месец.
  Имам редовна менструация на всеки 28-29 дни. Последният ми цикъл дойде на 13.10, след това в периода от 24.10 до 28.10 правихме неколкократни опити за зачеване.
  Вече цикълът ми закъснява втори ден и от вчера имам леко зацапване, появи се вчера сутринта, като си помислих, че това е цикълът ми, но до края на вечерта нямах нищо. Днес ситуацията е същата. Принципно менструацията ми е придружена със силни болки, а все още не усещам такива.
  Дали имам повод да си мисля, че съм бременна или да изчакам известно време, преди да направя тест или менструацията ми да дойде.
  Благодаря предварително.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Владислава! Изглежда, че сте улучили момента, ако изчислим чисто математически потенциалната дата на овулация. Дали опитите са били успешни, ще се разбере през следващите няколко дни. Ако сте бременна, домашните тестове ще го потвърдят съвсем скоро. Препоръчваме тестване всеки ден или през ден. Зацапване може да се появи в ранните стадии на бременността и това не бива да ви тревожи. Стискаме палци нещата да се получат и ще се радваме да ни споделите добрата новина! 🙂

 9. Александра

  Здравейте, с мъжа ми правихме опити за дете, но без да сме сигурни, че съм в овулация. Първият ни опит беше на 6-ти септември. След време започнах да чувствам умора и гърдите ми сякаш пораснаха. На 16-ти ми дойде и в началото беше кафяво-червено, оскъдно, но постепенно се увеличи. След няколко дни започна да намалява и вече почти ми свърши. Дали е възможно да не съм бременна, защото не сме изчислили деня на овулация? Дали не е извънматочна бременност? 😥 Моля отговорете ми, притеснявам се!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Александра! Това, което описвате, наподобява нормален менструален цикъл и считаме, че вероятно не сте постигнали успешно зачеване. На първо място Ви препоръчваме да направите тест за бременност, за да изключим напълно вероятността от извънматочна такава. На практика е почти невъзможно да имате извънматочна бременност и тестът да даде отрицателен резултат. Ако тестът е положителен, трябва бързо да отидете на преглед при АГ-специалист, особено ако имате предистория за извънматочна бременност или установени проблеми с маточните тръби.
   За вбъдеще, за да увеличите шансовете за зачеване, горещо препоръчваме да следите за дните на овулация – посредством овулационен календар или чрез тестове за овулация.

   1. Здравейте, днес ми закъснява вече втори ден. Моят цикълът е на 42 дни, което е малко притеснително, но по принцип си идва точно на 42-ия ден.. Имам леки болки и дискомфорт в долната част на корема, имам и пъпки по лицето. Преди 4 дни имах полов акт, който беше незащитен.. Имам ли повод да се опасявам за бременност? Принципно, много искаме да си имаме дете. Благодаря!

   2. FertilAid България

    Здравейте, Борислава! Незащитен полов акт около очаквания ден на цикъла е малко вероятно да доведе до бременност. Ако сте бременна, то моментът на зачеване е бил по-скоро доста преди това. Ако правите опити за бебе, препоръчваме половият акт да бъде в дните малко преди и по време на овулацията. Вашият цикъл е с необичайна продължителност и по тази причина е още по-важно точно да разберете кога овулирате, използвайки тестове за овулация.

 10. Здравейте 👋. На 30.03. имах полов контакт без предпазни средства, след което април месец ми дойде нормално. Май месец 2 пъти през период от 17 дни..,но този месец вече ми закъснява с 4 дни. Правих тестове миналия и този месец и са отрицателни. Нямам симптоми на бременност. До сега не ми се е случвало да ми закъснява с толкова. Може би е от притеснение, но все пак ако може да дадете мнение? Благодаря! 🤗

  1. FertilAid България

   Здравейте, Елена!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Успешното зачеване зависи от редица фактори, свързани както с женското, така и с мъжкото репродуктивно здраве. В случай, че цикълът Ви е редовен и не страдате от определен репродуктивен проблем, по всяка вероятност и овулацията Ви настъпва редовно всеки месец. Ако някой от незащитените Ви полови контакти е бил именно в този период или малко преди настъпването му, то в такъв случай шансовете за успех са високи.

   За да се имплантира оплодената яйцеклетка в маточната кухина, обикновено са необходими 8-10 дни, или малко преди настъпването на следващия менструален цикъл. Между 12 и 14 ден след оплождането, всеки домашен тест за бременност би следвало да покаже положителен резултат.
   Съветваме Ви да направите повторен тест. В случай, че оплождане е настъпило, 4-6 дни след закъснението на менструацията, тестът би трябвало да отчете това. За още по-сигурни резултати, бихте могли да направите и кръвен тест за бременност в почти всяка лаборатория в страната.

   Ако и този път домашния тест за бременност, както и кръвният такъв отчетат отрицателен резултат, вероятно причината за закъснението на менструацията е друга. В този случай, Ви съветваме да се обърнете към своя лекар.

   Желаем Ви успех!

   1. Здравейте, имам един въпрос, който дооста ме мъчи! От почти година и половина с приятеля ми правим опити за бебе, но досега всички неуспешни. След многобройни изчетени публикации, отидохме на лекар и се оказа, че и на двамата всичко ни е наред! Нооо… бебе няма! Цикълът ми е редовен – мин.месец ми дойде на 28.07, т.е очаквах цикъл на 24.08, като през цялото време сме правили опити! Закъсня ми и на 25.08 имах съвсем леко, почти незабележимо зацапване (бледорозово), което спря, на другия ден пак същото, на 27.08 пак същото само, че леко засилено, но все още не ми идва! Моля Ви, отговорете ми, на какво може да се дължи това и има ли някакъв малък шанс за бременност, благодаря! 🙂

   2. FertilAid България

    Здравейте, ранните тестове за бременност вече биха отчели позитивен резултат, ако имат успешно зачеване. “Зацапването” в ранните стадии на бременността не е необичаен феномен. Ако имате положителен тест и подозирате, че зацапването продължава, направете консултация със специалист, за Ваше спокойствие.

   3. Здравейте, аз имам едно странно питане. Правим опит за бебе. Цикълът ми закъсня и на 5 ден направих тест, втората черта изчезна, но беше бледа. На следващия ден цикъла ми дойде, но не е като обичайния. През тези дни гърците ми наедряха и се чувствам някак по-различно. Та, дали съм бременна или си въобразявам. Благодаря Ви!

   4. FertilAid България

    Здравейте, Ваня! Появата на две черти (макар и втората да е бледа) би могло да означава настъпила бременност. Това обаче се опровергава от появата на цикъла. За да сте сигурни, повторете теста. Ако той действително е положителен (при наличие на кървене), бихме препоръчали да направите консултация с АГ, за да се изключат възможни усложнения.

  2. Здравейте, миналия месец имах цикъл на 20.07.2021. Този месец ми закъсня с два дни. Вечер повръщам, кръвното ми постоянно се вдига и смъква, гърдите ме болят. Направих си тест, но се вижда много бледа черта, почти като невидима. Дали съм бременна🙏

   1. FertilAid България

    Здравейте, Гери!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    Успешното зачеване зависи от редица фактори. Тъй като не споменавате кога точно е бил незащитеният Ви полов контакт, както и дали е редовен месечния Ви цикъл, няма как да Ви отговорим с точност.
    Имплантирането на оплодената яйцеклетка в маточната кухина се случва между 8 и 10 дни след половия акт. 2-4 дни след това всеки домашен тест за бременност би следвало да отчете положителен резултат. Разбира се, винаги съществува риск от фалшиво положителен или фалшиво отрицателен тест.
    Съветваме Ви да направите и кръвен тест, който най-сигурно ще покаже дали сте бременна или не.

    Желаем Ви успех!

 11. Николета

  Здравейте.
  Със съпруга ми правим опити за зачеване. Последният ми цикъл беше в периода 07-12.05. Този месец очаквах да ми дойде на 04.06, но вчера получих слабо кафеникаво зацапване, което продължава и днес. Обикновено съм с много обилен и болезнен цикъл, а нищо не подсказваше, че ще ми дойде и то по-рано. Отделно от около 10 дена насам изпитвам изключително голям дискомфорт и болка в гърдите.
  Има ли вероятност да съм забременяла и ако е така кога бих могла да си направя тест, който да го отчете или да очаквам до ден-два да ми дойде?
  Благодаря!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Николета!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Върху успешното забременяване влияят различни фактори, като редовен месечен цикъл, редовна овулация, качество на яйцеклетките и съответно, сперматозоидите. Доколкото става ясно, Вашият цикъл е редовен, което от своя страна е един добър знак и фактор за успех.

   Ако сте имали незащитен полов акт в периода на овулация (при Вас вероятно е между 19.05.-23.05.), то вероятността за успех е доста голяма. За да се имплантира успешно оплодената яйцеклетка в маточната кухина обикновено са необходими 8-10 дни.В идеалния случай, това означава, че прикрепването на зиготата се осъществява между 20 и 24 ден на редовния менструален цикъл.
   Много често в дните около очакваната менструация, се появява т.нар. имплантационно кървене. То се дължи на лекото разраняване на маточната лигавица и нарушаване целостта на малките кръвоносни съдове при имплантацията на оплодената яйцеклетка. Обикновено то е кафеникаво до светлорозово и продължителността му е 1-3 дни. Напълно възможно е при Вас да се наблюдава именно такъв тип кървене. Ако все пак продължи повече от 3 дни е добре да се консултирате с лекар. Останалите симптоми, които описвате също са сред ранните признаци на бременност и могат да са индикация за успешно зачеване.

   Домашните тестове за бременност могат да покажат положителен резултат около 4-5 дни след успешното имплантиране на яйцеклетката, т.е. малко след закъснението на следващата менструация. Съветваме Ви да изчакате още малко и да направите тест за бременност след 3-4 дни.
   Ако прецените, Бихте могли да направите и кръвен тест за бременност, който би могъл да покаже още по-сигурен резултат. При него повишаването на “хормона на бременността” може да бъде отчетено 3-4 дни след имплантирането на оплодената яйцеклетка.

   Желаем Ви успех и Ви желаем положителен резултат!

   1. Здравейте, имах положителни тестове за овулация на 24.10, 27.10. След 1 седмица имах 4 дни светло розово зацапван. Четох, че може да е имплантационно кървене. Направих си тест за бременност няколко дена след закъснение на цикъла и беше отрицателен! На 19.10 бях на лекар и той не ми каза нищо. Каза или ще ти доѝде или не 😐… Сега вече ми закаснява с 12 дни и постоянно съм уморена, често уринирам, от време на време имам малко спазми в корема, сутрешно гадене. Въпроса мие дали е възможно всъщност да съм бременна??

   2. FertilAid България

    Здравейте, Ванеса! Вероятно имате предвид, че сте имали положителни тестове за овулация през септември, а не октомври, както сте посочили… Това, което описвате би могло да са признаци на бременност. Тестовете вече биха се позитивирали, ако сте бременна. Тествайте се отново. При всички положения се консултирайте отново с лекар, особено ако тестовете не отчитат бременности и цикълът продължава да се бави.

  2. Здравейте! На 05.05.21 беше последният ми цикъл. Според овулационния калкулатор, овулацията ми би следвало да е около 22-23.05. С мъжа ми естествено се възползвахме 🙂 На 26.05 получих розово зацапване което спря на същия ден, след това се появи отново на 29, спря и 31 отново започна като до днес вече 03.06 продължава но е оскъдно и е само на тоалетната хартия! Освен това гърците ми се уголемиха доста и ги усещам парещи и болезнени! Имам подут корем, умора а и усещам някаква умора не типична за мен! Имам редовен цикъл в рамките на около 31 дни. Случвало ми се е и в друг месец да имам такова зацапване преди цикъл но никога за толкова дълго време и с такива симптоми! Дали е бременност или нещо хормонално?

   1. FertilAid България

    Здравейтя, Катя!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    На първо място бихме искали да Ви поздравим за решението да следите своята овулация и да предприемате опити за зачеване именно тогава. Проследяването на овулацията значително увеличава шансовете за успех.

    Кървенето, което описвате е малко необичайно, но е съвсем възможно да представлява признак на успешна бременност. Ако наблюдавате и закъснение в менструалния си цикъл този месец, всичко това, в комбинация с останалите нетипични за Вас усещания, би могло да е знак за успешно зачеване. Стискаме силно палци това да е така!
    Препоръчваме Ви да започнете тестване с домашни уринни тестове за бременност още от сега. В случай, че все още не са позитивни, то може би през следващите дни ще се отчетат положителен резултат.
    Разбира се, можете да се доверите и на кръвния тест за бременност, който можете да направите във всяка лаборатория в страната.

    Ако все пак резултатите от тестовете са отрицателни, а кървенето продължава, Ви съветваме да се консултирате с Вашия лекар!

    Желаем Ви съвсем скоро да се радвате на положителен резултат и в последствие на една успешна, и спокойна бременност!
    Оставаме на разположение!

 12. Неизвестен

  Здравейте, имам и аз въпрос. Цикълът ми беше началото на май месец, с приятеля ми правихме секс около датата на овулацията ми и този път решихме да не се пазим. След два дни започнаха да ме болят гърдите и да се уголемяват, няколко дни подред след като си хапна през деня ми става лошо за кратко времe. Втори ден имам болки като прорязване за известно време и отшумяват в долната час на корема. Това дали е сигнал за бременност ?
  Предварително благодаря!

  1. FertilAid България

   Здравейте!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Ако в действителност незащитения полов контакт е бил в периода на овулация, шансовете Ви за зачеване са високи. Опитите по време на пред-овулаторния период също увеличават шансовете за успех, тъй като животът на сперматозоидите в благоприятна влагалищна среда е до 5 дни.

   Обикновено, за да се имплантира успешно в маточната кухина на яйцеклетката са необходими 8-10 дни. Тогава могат да започнат да се усещат и някои от ранните признаци на бременност. Два дни след успешно оплождане рядко биха могли да се наблюдават някои от гореописаните симптоми.
   Хормонът ЧХГ, който се произвежда от клетките, изграждащи плацентата и е най-сигурният фактор за наличието на бременност, може да бъде отчетен най-рано около 11 дни след зачеването. Именно тогава бременността би могла да бъде отчетена с нормален кръвен тест във всяка една лаборатория. Около 12-14 дни след успешното имплантиране всеки домашен уринен тест за бременност би могъл да покаже точен резултат. Съветваме Ви да направите такъв, в случай че менструацията Ви закъснее.

   Болките в гърдите и долната част на корема, освен че често предвещават успешна бременност, са и част от признаците на овулацията. Ако този месец тя е закъсняла при Вас и е настъпила след половия контакт е възможно дискомфортът да е причинен от това.
   Ако болката продължи повече от 3 дни обаче, е добре да се обърнете към своя лекар.

   Желаем Ви успех и скорошен положителен резултат!

  2. Здравейте! Може ли да Ви попитам, дали си направихте тест за бременност? На мен, също като при Вас, последният ми цикъл беше на 26 април. Трябваше вчера или днес да ми дойде. По принцип ми идва 1 или 2 дни по-рано, но сега ми закъснява. Имам болки в гърдите и корема, подобно на тези преди цикъл, отпаднало ми е и често ходя по малка нужда. Много ще се радвам, ако ми отговорите!

   1. FertilAid България

    Здравейте, Павлина!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    Ако месечният Ви цикъл е редове, следите своята овулация и сте имали незащитен полов контакт именно тогава, вероятността от успешно зачеване е висока. Ранните признаци на бременност се проявяват 12-14 дни след оплождането, или около датата на следващия менструален цикъл. В този период всеки ранен тест за бременност би могъл да отчете положителен резултат.
    В случай, че тестът се окаже отрицателен, е добре да се консултирате със своя лекар, за да откриете причината за закъснението и дискомфорта.

    Желаем Ви успех!

 13. Неизвестен

  Здравейте! Имам един въпрос. Миналият месец цикълът ми дойде два пъти за период през две седмици. С мъжа ми правим опити за бебе, около датата на овулацията ми – 02.05. Трябваше да ми дойде на 18.05., но ми закъснява с 1 ден. Възможно ли е да съм бременна?

  1. FertilAid България

   Здравейте!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Фактът, че менструацията Ви е дошла два пъти в рамките на такъв кратък период от време, по всяка вероятност, говори за нередовен месечен цикъл. Причината за това най-вероятно е хормонален дисбаланс в организма. Все пак, ако наистина сте се намирали в период на овулация по време на незащитения полов контакт, вероятността от успешно зачеване е голяма.

   Обикновено, за да се имплантира успешно в маточната кухина на яйцеклетката са необходими 8-10 дни. Тогава могат да започнат да се усещат и някои от ранните признаци на бременност. Около 12-14 дни след успешното имплантиране всеки домашен тест за бременност би могъл да покаже точен резултат. За още по-сигурен резултат можете да направите и кръвен тест за бременност. Ако на 02.05. зачеване е настъпило би следвало тестът за бременност да покаже положителен резултат.

   Желаем Ви успех!

 14. Здравейте в началото на месец май имах цикъл. Сега, от няколко дни имам розово течение – появи се след полов акт. Каква може да е причината? По принцип не се пазим с приятеля ми. Имам болки ниско в корема, постоянно съм гладна, понякога имам главоболие и често ходя по м.н.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Зори!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Розовеникавото течение или зацапване може да се дължи на настъпила овулация. Болките в ниската част на корема също са сред често срещаните симптоми на овулацията. Те се наблюдават около средата на месечния цикъл, когато обичайно настъпва овулацията, при повечето жени. Кървенето по време на овулация се дължи на резкия спад в нивата на лутеинизиращ хормон и естрогена, който съвпада с настъпването на овулацията. Това предизвиква леко олющване на маточната лигавица. Ако се намирате в период на овулация, няма причина за безпокойство. Най-вероятно течението и дискомофрта се дължат именно на това.
   Ако кървенето се наблюдава единствено и само след полов акт, причината за него може да е друга и Ви съветваме да се консултирате с Вашия лекар.

   В случай, че половият Ви акт е бил в дните около Вашата овулация и оплождане е настъпило, е възможно зацапването да представлява т.нар. “имплантационно кървене”. То представлява леко зацапване с кафеникав до светлорозов цвят. Появява се при имплантирането на оплодената яйцеклетка в маточната кухина и прилепването ѝ към лигавицата на матката. Този процес обикновено се случва между 6 и 12 дни след оплождането на яйцеклетката, или в дните около очакваната следваща менструация.

   И в двата случая, кървенето и болките продължават не повече от 3 дни. Ако кървенето не спре, а болките не отшумят или се засилят, Ви съветваме да се консултирате с Вашия лекар.

   Желаем Ви успех!

 15. Миглена

  Здравейте, започнах ноември 2020 да взимам противозачатачни и така до 15 март тази година. В последните 2 месеца менструалният ми цикъл е 4 дни а не 7. Последният месец нямах цикъл, а този пък правих почивка от хапчетата от 5 дни. След това ги приемах още 12 дни и реших повече да не ги взимам. През това време, когато спрях противозачатъчните имах 3 пъти полов контакт, но цикъл още не. На 2-ри април цикълът ми дойде, а на 5-ти вече беше почти свършил. На 5-ти имах полов контакт, а след това на 9-ти и 11-ти април. От седмица се чувствам уморена понякога ми се повдига. Въпросът ми е дали мога да забременея в периода, в който спрях хапчетата, но цикълът ми не беше дошъл? Чувала съм, че след прекъсването им би трябвало да ми дойде и тогава да се работи за бебе. Ако зачеването е било успешно на 5-ти април, няма как за 7 дни да се пртоявят признаци, нали? Моля за съвет и мнение! Благодаря!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Миглена!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Успешното зачеване зависи от редица фактори, като най-важният от тях е редовността на месечния цикъл. Приемът на противозачатъчни таблетки обикновено е свързан с определен репродуктивен или хормонален проблем. Ако и при Вас е налице такъв, прекъсването на таблетки би следвало да е консултирано с лекар.
   Също така, за да бъдат те ефективни е необходимо да се приемат редовно и без прекъсване, така както е предписал Вашия лекар. Обикновено след преустановяване на приема на противозачатъчните таблетки са необходими 1-2 цикъла, за да се нормализира хормоналния баланс в организма и овулацията да започне да настъпва отново.

   В периода след менструацията, или в т.нар. “фоликуларна фаза” шансовете за зачеване са сравнителни високи. Обикновено, за да се имплантира успешно в маточната кухина на яйцеклетката са необходими 8-10 дни. Тогава могат да започнат да се усещат и някои от ранните признаци на бременност. Около 12-14 дни след успешното имплантиране всеки домашен тест за бременност би могъл да покаже точен резултат. За още по-сигурен резултат можете да направите и кръвен тест за бременност.

   Съветваме Ви да се консултирате с Вашия лекар. Той би могъл най-сигурно да посочи конкретната причина за измененията в менструалния цикъл и има ли подобрение в хормоналния Ви баланс след приема на противозачатъчните таблетки (в случай, че е бил налице такъв).
   Ако желаете можете да ни споделите какви точно таблетки сте приемали, по каква схема и за какъв период от време са били предписани те. Това можете да направите и на нашия имейл адрес info@fertilaid.bg.

   Оставаме на разположение!

 16. Здравейте! Имам един въпрос. С мъжа ми правим опити за бебе. Последният ми цикъл беше на 25.02, след няколко дни започнах да не се чувствам комфортно – подут корем, подуване в гърдите с болка 2-3дни усещах топли вълни, няколко дни – гадене, а от снощи (04.04.) имам цикъл, но е доста по различно от нормалния ми цикъл – кървенето не е обилно, а кръвта беше розовочервена. Правих 3,4 теста и са отрицателни. Сега усещам леко отхлабване в гърдите, но съвсем малко, иначе ме болят. Въпросът ми е, има ли вероятност да съм бременна? Благодаря предварително!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Петя!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Успешното зачеване зависи от редица фактори, като най-важният от тях е редовността на месечния цикъл. Съдейки по това, че последната Ви менструация е била през месец февруари (в случай, че на 25.02. е последния ден от последния менструален цикъл), а през месец март, такава липсва, по всяка вероятност при Вас се наблюдава хормонален дисбаланс. Ако желаете, можете да ни споделите малко повече информация относно Вашата и тази на партньора Ви възраст, редовност на месечния Ви цикъл, както и от кога правите опити за зачеване. Също така, и данни за това кога е бил последният Ви незащитен полов акт. Няма как да кажем каква е вероятността от настъпване на бременност, без да знаем това. Всичко това можете да ни споделите и на имейл info@fertilaid.bg.
   Имайте предвид, че, за да се имплантира успешно в маточната кухина, на оплодената яйцеклетка са необходими между 8 и 10 дни. Около 12-14 дни след имплантирането, всеки домашен тест за бременност би могъл да установи нейното наличие.

   Причините за дискомфорта, който сте усетили в началото на месец март, могат да са много и различни. Необичайното кървене също може да се дължи на различни фактори. Понякога то може да е знак за настъпването на периода на овулация. Обикновено в тези случаи, кървенето е розово или кафеникаво. В други случаи, ако зацапването е кафеникаво до светло розово, то може да се дължи на имплантирането на успешно оплодената яйцеклетка в маточната кухина.

   Ще очакваме Вашите отговори!
   Оставаме на разположение!

 17. Здравейте! Пия противозачатъчни хапчета. На 17ти март започнах 2та си опаковка и след изпито 1во хапче от опаковката с приятели ми имахме незащитен секс, където той свърши в мен както и следващите няколко дни. Говорих с личния ми лекар и той каза, че няма опасност от бременност. Въпроса ми е дали наистина съм защитена и има ли опасност от бременност?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Нели!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Противозачатъчните таблетки осигуряват до около 99% защита от нежелана бременност, ако се приемат правилно, тъй като . Пропускът на една таблетка в действителност би могъл да намали ефективността им, но въпреки това, ако той е през първите дни от месечния цикъл, вероятността от настъпване на бременност е ниска.
   Съветваме Ви да спазвате стриктно предписанията на Вашия лекар и да не пропускате приема на противозачатъчните таблетки, ако желаете да се предпазите от нежелана бременност.

   Ако започнете да усещате някакъв дискомфорт, е добре да се обърнете към Вашия лекар.

   Оставаме на разположение!

 18. Теодора Георгиева

  Здравейте пиша ви за да ми дадете съвет дали е вероятно да съм бременна.На 14 с мъжа ми правихме бебе като на 18 трябваше да ми дойде ,а то ми дойде на 19 вечерта като обикновенно е обилно кървене сега беше мн малко на другия ден спря пак правихме бебе следващия ден се появи кафяво малко течение и пак спря а досега цикъла си ми е бил редовен и обилен 5,6 дни а последния цикъл ми беше на 20 февруари ще съм благодарна за съвет бременност ли или проблем а правих тест ден след всичко да спре и нищо една чертичка 😒

  1. Теодора Георгиева

   А имам и болки в корема и кръста и уринирам често от обичайното ,гърдите не ме болят

   1. FertilAid България

    Здравейте, Теодора!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    В действителност част от дискомфорта, който усещате съвпада с някои от ранните признаци на бременност.
    Въпреки, че по всяка вероятност не сте се намирали в период на овулация при незащитения полов контакт, често тялото не се “подчинява” на всички закони и бременност може да настъпи. Също така, не изключваме варианта за зачеване в останалите фази на месечния цикъл, извън овулацията.
    Все пак, имайте предвди, че обикновено са необходими между 8 и 10 дни, за да се имплантира оплодената яйцеклетка в маточната кухина.

    Понякога при имплантирането на яйцеклетката се получава т.нар. имплантационно кървене, което е подобно на това, което се наблюдава и при Вас.
    Съветваме Ви да повторите теста след 2-3 дни. Имайте предвид, че тестовете за бременност е възможно понякога да показват фалшиво положителен или фалшиво отрицателен резултат.
    Ако тестът отново покаже отрицателен резултат е добре да се консултирате и с Вашия лекар. Той би могъл най-точно да посочи причините за кафеникавото течение и останалите симптоми, които изпитвате.

    Оставаме на Ваше разположение и Ви желаем положителен тест за бременност!

 19. Кристина

  Здравейте! С приятеля ми имахме полов контакт с предпазни мерки 10 дена преди да ми дойде цикъла, но сега забелязвам, че цикълът ми закъснява и често ми се гади и имам главоболие. Възможно ли е да съм бременна?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Кристина!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Ако избраният от Вас контрацептивен метод е използван правилно от Ваша страна, възможността от зачеване е изключително ниска.
   По всяка вероятност, причината за закъснението в менструалния цикъл и дискомфорта, който усещате е друга.

   Съветваме Ви, ако закъснението и неразположението продължат да се консултирате с Вашия лекар.

   Желаем Ви успех!

 20. Здравейте, от година правим опити с мъжа ми за детенце, но без успех. Менструацията ми започва винаги около 32-я ден. На третият месец откриха инфекции, които лекувах, поради наличие на бяло течение, което не беше всеки ден и беше слабо, без сърбеж, парене или каквото и друго усещане да има. Засилваше се само в периода след менструация (след 6-тия ден) и в началото на овулацията на 10-11 ден. Но след всеки полов акт на 10-11-я ден се получава бледо червено зацапване за един ден при ходене по МН, с което се отделя прозрачен секрет. След като продължим на следващите дни, то вече го няма. При подобни действия менструацията винаги ми закъснява с 6 дни и така периодът ми се увеличава на средно 38 дни. В търсене на отговор разбрах, че TSH-то се е покачило над нормата (около 5), което започнах да лекувам вече 10 дни. Докторът ми каза, че това не е причина да не мога да забременея. Разбира се, не е добре за плода. Пролактинът също е по-висок, с около 200 единици (реф.ст/макс 480) по-висок от максималното допустимо, но каза, че първо трябва да оправим щитовидната жлеза. След преглед при гинеколог, не ми посочват проблеми, освен въпросното течение (с което доста жени забременяват). След едно проведено лечени, то се беше изчистило, до момента на полов акт и отново се завъртя кръга. Мъжът ми също си направи всякакъв вид изследвания и всичко беше в норма. Бихте ли ми дали съвет какво може да се направи и какви изследвания бихме могли да направим. Знам, че такива неща се случват бавно, но все пак искам да сме наясно, а не всичко да се случва на час по лъжичка 🙂 И наскоро ми откриха медианна дискова херния на L5. Дали и това би било проблем в забреняването? Ще съм много благодарна за още мнение и съвет. 🙂

  1. FertilAid България

   Здравейте, Дени!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Течението по време на овулация е напълно нормално явление. Лекото, бледо зацапване в този период също. В действителност, много жени, които имат вагинално течение забременяват без проблем, като то по никакъв начин не пречи на опитите за зачеване.

   Фактът, че месечният Ви цикъл се удължава на 38 дни и то след полов акт, по всяка вероятност се дължи на хормонален дисбаланс в тялото Ви.
   Устновените твърде високи нива на пролактин при Вас могат да бъдат причина за нередовна овулация. Свръхотделянето на хормона влияе негативно върху синтеза на Фоликулостимулиращия и Лутеинизиращия хормони, чиито баланс пък е отговорен за редовното настъпване на най-фертилните дни от месечния цикъл.

   Относно хормоналният дисбаланс на TSH, добре е хормонът на щитовидната жлеза да влезе в норма след препоръчаното лечение от лекаря. В някои случаи хормоните, отделяни от щитовидната жлеза също биха могли да окажат влияние върху шансовете за успех.

   След като при партньора Ви всичко е наред, след проведените изследвания, можем да препоръчаме генетични изследвания, както и изследване за съвместимост между партньорите. Тези допълнителни изследвания е добре да направите след като хормоните Ви влязат в норма и всичко е наред с тях.
   В случай, че след това всичко е наред, но опитите Ви продължават да не се увенчават с упех, имайте предвид, че понякога проблемът би могъл да се корени в неблагоприятна влагалищна среда.

   Относно установената дискова херния, това не би трябвало да има отношение към опитите за зачеване.

   Ако желаете, можете да ни споделите и каква Вашата, и тази на партньора Ви възраст. Това можете да направите и на имейла ни: info@fertilaid.bg.

   Оставаме на Ваше разположение!

   1. Анонимен

    Здравейте! Имам въпрос. Имах цикъл на 27.02. и ми свърши на 4.03. С моят приятел имахме полов акт на 5.03 и цикълът ми закъсня 13 дни. Направих си три теста, но са отрецателни и сега ми дойде на 8.03. Mенструацията е болезнена, но възможно ли е да съм бременна?

   2. FertilAid България

    Здравейте!
    Благодарим Ви, че се сързахте с нас!

    Шансовете за зачеване в периода след приключване на менструалния цикъл са сравнително високи, особено при жени, които навлизат в овулация по-рано от обичайното. Ако овулацията Ви е редовна и настъпва около 14-16 ден от месечния цикъл, вероятността за зачеване не е висока, но не е и нулева.
    В зависимост от това кога точно сте направили трите теста за бременност, те могат да са били фалшиво отрицателни. Обикновено, за да се имплантира успешно в маточната кухина, на яйцеклетката са необходими между 8 и 10 дни. Домашните тестове за бременност могат да покажат положителен резултат около 12-14 дни след успешното зачеване.
    След като менструация е настъпила, вероятността да сте забременели успешно е ниска, въпреки че при някои жени се наблюдава и това явление.

    Възможно е причината за закъснението на менструалния цикъл да се корени в хормонален дисбаланс. Съветваме Ви да се консултирате и с Вашия лекар. Той най-точно ще определи причината за нередовния месечен цикъл, както и вероятността от настъпване на бременност на този етап.

    Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!

 21. Здравейте! Имам въпрос. Попринцип съм с нередовен цикъл, преди година ходих на генеколог и се оказа, че имам мейома. Приемах хапчета, с които оправих проблема, но ми казаха, че съм склонна към мейомите. Последния ми цикъл беше на 3.01 и си беше нормален. Приключи на 8.01. На 9.01 имах полов контакт с партньора ми, които беше приел хапче за ерекция. Не използвахме предпазни средства, но не свърши в мене. По време на половия акт започна кървене, най-вероятно заради цикъла, който беше приключил на предишния ден. Този месец трябваше да ми дойде на 7.02, но ми закъснява вече 19 дена. Преди 1 седмица имах кафеникаво течение, което беше само за час и беше много леко. Вчера на 24.02 получих лека болка в яйчниците, както и леко розово зацапване. Помислих, че цикъла ми е дошъл, но уви.. Пак беше за няколко часа, както при кафеникавото течение. Възможно ли е бременност в тази ситуация или има друг проблем?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Ивана!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   При всички положения, нередовният месечен цикъл е предпоставка и за нередовното настъпване на овулацията. Това, заедно с предисторията Ви и склонността към развитие на миоми, създава условия както за по-ранна или по-късна овулация, така и за необичайни извънменструални зацапвания.
   По всяка вероятност причината за тези проблеми се крие в хормонален дисбаланс в организма. Съветваме Ви да се обърнете към специалист, който да открие точната причина за хормоналните изменения и необичайните зацапвания.

   По принцип при много жени, страдащи от хормонален дисбаланс и нередовен месечен цикъл, вероятността от зачеване е малка. Все пак, според описаното от Вас по-горе, тя не е напълно изключена. Съветваме Ви да направите домашен тест за бременност по-скоро.
   Ако бременност е настъпила, той би следвало, при всички положения да покаже верен резултат. Не отлагайте и консултацията с акушер-гинеколог, който да изясни причините за състоянието Ви възможно най-скоро. Колкото по-навреме бъде открита точната причина за хормоналния дисбаланс в организма, склонността към образуване на миоми и нередовния месечен цикъл, толкова по-скоро можете да пристъпите към опити за зачеване.

   Оставаме на Ваше разположение и Ви желаем успех!

 22. Вероника

  Здравейте 🙂
  С приятеля ми не се пазим по време на полов акт,но от година и половина не мога да забременея.Проблема не е в мен защото аз имам едно дете.Преди няколко месеца имах закъснение на цикъла,но не беше бременност.Сега отново ми закъснява на първия ден от закъснението направих тест и беше отрицателен.Днес е четвърти ден от закъснението на месечния цикъл.Чуствам се уморена,искам да ям неща които не ям попринцип,имам болки и сърбеж в гърдите.Колко дни след закъснение на цикъла показва с точност дали съм бременна?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Вероника!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   За успешното имплантиране на оплодената яйцеклетка в маточната кухина обикновено са необходими между 8 и 10 дни, т.е. малко преди следващия менструален цикъл. Ако при Вас оплождане е настъпило, би следвало всеки домашен тест за бременност да отчете резултат на четвъртия ден от закъснението. Понякога обаче човешкият организъм изненадващо не се подчинява на 100% на приетите “закони”. Съветваме Ви да повторите теста след ден-два.
   Също така понякога е възможно тестът да даде фалшиво негативен (или позитивен) резултат.

   Най-сигурният начин за определяне наличието на бременност е кръвният тест. Ако цикълът Ви продължава да закъснява и усещате някои от ранните признаци на бременност, Ви съветваме да направите и такъв тест.

   Оставаме на Ваше разположение и Ви желаем положителен резултат!

 23. Анастасия

  Искам да задам въпрос с надеждата че някой ще ми отговори, защото се побърквам.
  Правихме секс преди два дни, без предпазни мерки (уж е сигурен, че свърши извън мен)
  Обаче на мен ми се появиха едни странни симптоми, нещо като цистит и леко кървене.
  Четох че има такива “заболявания”.
  Обаче аз се плаща заради доста обилното бяло течение което било от първите симптоми на бременност.
  Дали е възможно всичко това , заедно с отпадналостта и най-вече течението да са знак за бебе. Като се има на предвид че го правихме преди два дни.
  Мн е рано за симптоми нали?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Анастасия!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Обикновено са необходими между 8 и 10 дни, за успешното имплантиране на оплодената яйцеклетка в маточната кухина или, малко преди датата на настъпване на следващия менструален цикъл. Това разбира се, е в случай, че сте имали незащитен полов контакт в периода на овулация, когато шансовете за зачеване са най-високи. Разбира се не изключваме варианта за успех и в останалите дни от месечния цикъл.

   Периодът от два дни е твърде кратък и дори да е била оплодена, яйцеклетката все още не е достигнала до маточната кухина, където да се имплантира. Вероятно причината за неразположението и течението Ви е друга. Течение би могло да се появи и в следствие на инфекция или възпалание във влагалището. Съветваме Ви да се консултирате с лекар. Също така, ако желаете на този етап да се предпазите от нежелана бременност, Ви съветваме да използвате някой от познатите контрацептивни методи.

   Оставаме на разположение!

 24. Дияна Раданчева

  Здравейте.
  Имам закъснение 5 дни.
  Направих си тест преди два дни и е отрицателен. Последната дата от цикъла е 06.01

  1. FertilAid България

   Здравейте, Дияна!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да уточним, че трудно можем да дадем точен отговор без да разполагаме с информация кога е бил последният Ви незащитен полов контакт, имате ли установени репродуктивни проблеми и редовен ли е месечният Ви цикъл по принцип.

   Ако месечният Ви цикъл е напълно редовен и овулацията Ви също настъпва редовно – между 14-тия и 16-тия ден от него, и в случай, че точно тогава сте имали полов контакт е възможно бременност да е настъпила. Все пак не изключваме възможността за зачеване и в останалите дни от месечния цикъл. Обикновено времето, за което оплодената яйцеклетка се имплантира в маточната кухина е между 8 и 10 дни след половия акт, тоест малко преди настъпването на следващия менструален цикъл. Това е и моментът, в който всеки ранен тест за бременност би следвало да посочи положителен резултат.

   След като тестът за бременност е показал отрицателен резултат, вероятно причината за закъснението на менструацията е друга, различна от бременност. Това може да е хормонален дисбаланс в организма, породен от различни причини, включително психически или физически стрес, и др.

   Съветваме Ви да изчакате още малко и да направите още един тест за бременност. Добре е, ако имате известни притеснения, да посетите лекар, който да установи точната причина за закъснението в месечния цикъл.

   Оставаме на Ваше разположение!

   1. Силвия

    Здравейте,
    С половинката ми правим опити от м Януари, през м Февруари проследих овулацията си и използвахме “Perfect ” гелчетата -2 или 3 през овулацията ми. Имам много редовен цикъл, а сега ми закъснява с 3-4 дни. Усещам билка в яйчниците, но не и в гърдите. Имам изключително раздразнение в червата от 2 седмици. Също така вчера си направих тест, но беше отрицателен и се тук идва въпросът ми- колко още да изчакам преди следващия тест и изобщо имам ли повод да се надявам, защото освен болките в яйчниците няма други симптоми от горе изброените?

   2. FertilAid България

    Здравейте, Силвия!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    В идеалния случай, за успешното имплантиране на оплодената яйцеклетка в маточната кухина обикновено са необходими между 8 и 10 дни, т.е. малко преди настъпването на следващия менструален цикъл. Ако при Вас в дните на овулация, оплождане е настъпило, би следвало всеки домашен тест за бременност да отчете резултат на четвъртия-петия ден от закъснението. Понякога обаче човешкият организъм не се подчинява на 100% на приетите “закони”, а в някои случаи пък е възможно тестът да даде фалшив резултат (както негативен, така и позитивен). Съветваме Ви да повторите теста след ден-два.

    Най-сигурният начин за определяне наличието на бременност е кръвният тест. Ако менструалният Ви цикъл продължава да закъснява, Ви съветваме да направите и такъв тест. Имайте предвид, че не всички жени усещат всеки един от изброените по-горе ранни признаци на бременност. Много често жената изпитва само един или два от тях, а понякога – нито един.

    Надяваме се продуктът Prefert да е оказал благоприятно влияние и закъснението на менструалния цикъл да е в резултат на успешно зачеване. От сърце Ви желаем положителен резултат, който ще бъдем благодарни да споделите и с нас.

    Оставаме на Ваше разположение!

 25. Здравейте искам да попитам дали е възможно да съм бременна, при положение че след половия акт цикълът ми дойде и беше нормален, както винаги?

  1. FertilAid България

   Здравейте,
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Не, няма как бременност да е настъпила, след като менструалният цикъл е дошъл навреме и е протекъл по нормален начин.

   Желаем Ви успех!

 26. Венцислава Радева

  Здравейте!
  От четири дни ми закъснява. Последната ми менструация беше на 01.01.21. Трябваше на 27.01.21 да ми дойде, все още чакам, а имам менструални болки.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Венцислава!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да уточним, че трудно бихме могли да дадем точен и изчерпателен отговор без да разполагаме с информация кога е бил последният Ви незащитен полов контакт.
   При положение, че менструалният Ви цикъл е напълно редовен и сте имали незащитен полов контакт в периода на овулация, а именно между 14-тия и 16-тия ден от месечния цикъл, то в такъв случай, е възможно да е настъпило успешно зачеване. Разбира се, не изключваме варианта за успешно забременяване и през останалите дни от месеца.

   За да се имплантира оплодената яйцеклетка в маточната кухина, обикновено са необходими между 8 и 10 дни (малко преди датата на настъпването на менструалния цикъл). В случай, че оплождане е настъпило и са изминали 8-10 дни от незащитения Ви полов контакт, можете да направите ранен тест за бременност, който би трябвало да покаже точен резултат.

   Понякога менструалните болки съвпадат с някои от ранните признаци на бременност. Ако ранният тест за бременност покаже отрицателен резултат, но менструацията Ви продължи да закъснява, Ви съветваме да се консултирате с лекар. Той би могъл най-точно да установи наличието или липсата на бременност, посредстом кръвен тест.

   Имайте предвид, че причината за закъснение в менструалния цикъл не винаги е бременност. Понякога дори лек хормонален дисбаланс, породен от наличието на физически или психически стрес, например, би могъл да наруши редовността на месечния Ви цикъл.

   Желаем Ви успех и оставаме на разположение!

  2. Габриела

   Здравейте! На мен последната ми менструация беше на 10.01., направихме опит за бебе номер 2, на 24.01.2021 т.е. в деня на овулацията. При първата бременност не усетих никакви симптоми, нищичко, дали защото бях на работа по 15 часа, не знам, ама сега съм почти убедена, че се е получило, и живот и здраве ще си имаме второ детенце 🙏💟 Решила съм да си купя тест днес, остава седмица до МЦ, ама вече не се търпи, дано да е + 💟💟💟

   1. FertilAid България

    Здравейте, Габриела!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    Както и сама сте се убедила, не винаги при успешна бременност се усещат някои от изброените симптоми. Всеки един от тях е по-скоро нещо строго индивидуално и зависи от различни фактори.
    Поздравяваме Ви за това, че следите овулацията си и пристъпвате към опити за зачеване именно тогава.

    Стискаме силно палци и Ви желаем положителен тест за бременност! Вярваме, че съвсем скоро ще се радвате на своята втора рожба.
    Оставаме на Ваше разположение!

 27. Борислава

  Здравейте! Имам изключително редовен цикъл.Закъснява ми 7 дена, домашния тест за бременност е отрицателен, но ме боли ниско долу, всякаш ще ми идва.Ходих на гинеколог, но на вагинален ехограф нищо не се вижда- докторката ми каза, че няма причина за закъснението и ми каза да изчакам още.Вие какво бихте препоръчали?Правим опити за бебе от 2 месеца

  1. FertilAid България

   Здравейте, Борислава!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да уточним, че трудно бихме могли да дадем точен и изчерпателен отговор без да разполагаме с информация кога е бил последният Ви незащитен полов контакт.
   След като месечният Ви цикъл е напълно редовен, по всяка вероятност и овулацията Ви също настъпва редовно всеки месец. Обикновено жената навлиза в този период около 15-тия ден на месечния си цикъл. В случай, че тогава бъде осъществен незащитен полов контакт, вероятността от настъпването на бременност е доста голяма.
   Обикновено времето, за което оплодената яйцеклетка се имплантира в маточната кухина е между 8 и 10 дни, тоест малко преди настъпването на менструалния цикъл. Това е моментът, в който всеки ранен тест за бременност би следвало да покаже положителен резултат, в случай, че яйцеклетката е била успешно оплодена.

   Разбира се, не изключваме взъможността от успешно зачеване през останалите дни от месечния цикъл.
   Съветваме Ви да направител още един тест за бременност и отново да се консултирате с лекар, ако закъснението и болките в долната част на корема продължават. Той би могъл да потвърди или изключи напълно наличието на бременност, както и да Ви посочи вероятната причина за продължителната болка.
   Ако все пак тестът отново излезе отрицателен и лекарят отрече напълно наличието на бременност, не губете вяра. Периодът от два месеца неуспешни опити е твърде кратък и Ви дава основание да останете спокойна.

   Оставаме на Ваше разположение и Ви желаем успех!

   1. Vili Dancheva

    Здравейте, закъснява ми 7 дни, а по принцип винаги ми е редовен цикълът (дори ми идва 2-3 дни по-рано). Последната ми менструация беше на 04.12.2020, и съответно, този месец трябваше да е на 02.01.2021, но все още няма нищо. Винаги преди менструация ме болят кръста, корема и гърдите, а сега ме болят само гърдите. Направих си 2 теста за бременност, но и двата са отрицателни.

   2. FertilAid България

    Здравейте, Вили!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    На първо място бихме искали да уточним, че трудно бихме могли да дадем точен и изчерпателен отговор без да разполагаме с информация кога е бил последният Ви незащитен полов контакт.
    След като менструалният Ви цикъл е напълно редовен, би следвало и настъпването на овулация също да е в рамките на един и същи период от време, всеки месец. Обикнновено жената навлиза в овулация около 15-тия ден от месечния си цикъл. В случай, че тогава бъде осъществен незащитен полов контакт, вероятността от настъпването на бременност е доста голяма.

    За да се имплантира оплодената яйцеклетка в маточната кухина, обикновено са необходими между 8 и 10 дни (малко преди датата на настъпването на менструалния цикъл). Във Вашия случай – ако сте имали незащитен полов контакт в периода на овулация (19-20.12.) и оплождане е настъпило, би следвало успешната имплантация да се е състояла около 28-29.12. Това е и моментът, в който ранен тест за бременност, би трябвало да покаже положителен резултат (в случай, че яйцеклетката е успешно оплодена).
    Разбира се, всичко това е идеалният вариант, в който овулацията е настъпила точно в средата на месечния цикъл и тогава е осъществен незащитен полов контакт. Също така, не бихме могли да изключим напълно и възможността от успешно зачеване през останалите дни от месечния цикъл.

    Съветваме Ви да направите още един тест за бременност и да се консултирате с Вашия лекар, ако менструацията Ви продължи да закъснява и болките в гърдите не отминат.
    Лекарят би могъл да потвърди или изключи напълно наличието на бременност, както и да Ви посочи вероятната причина за продължителната болка.
    Ако все пак тестът отново излезе отрицателен и лекарят отрече напълно наличието на бременност, не губете вяра!

    Оставаме на Ваше разположение и Ви желаем успех!

 28. Ралица

  Здравейте, от 2 седмици имам подут, твърд корем и болки като преди идване на цикъл. Правих си тестове и ходих на гинеколог, но ми казват, че всичко е наред. Имам съмнения, че съм бременна, възможно ли е да не съм, а да имам такива симптоми на пмс през цялото време, въпреки пе имамного време до настъпването му. Благодаря!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Ралица!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да уточним, че трудно бихме могли да дадем точен и изчерпателен отговор без да разполагаме с информация относно настъпването на последния Ви менструален цикъл, неговата редовност, както и кога е бил последният Ви незащитен полов контакт.
   Обикновено времето, за което оплодената яйцеклетка се имплантира в маточната кухина е между 8 и 10 дни. Ако сте имали незащитен полов контакт в рамките на отминалите десетина дни и това съвпада с периода Ви на овулация, е възможно да е настъпила бременност. В такъв случай, Ви съветваме да направите ранен тест за бременности или отново да се обърнете към лекар за повторно мнение.
   Ако все пак тестът отново излезе отрицателен и лекарят отрече напълно наличието на бременност, вероятно причината за болките в областта на корема е друга.

   Много жени изпитвам болки в ниската част на корема или в областта на един от двата яйчника в периода на овулация. Тези овулаторни болки обаче могат да бъдат усетени единствено по време на овулация и обикновено отшумяват след най-много три дни. Предменструални болки от своя страна, най-често се появяват между 3 и 5 дни преди настъпването на менструалния цикъл, но в някои случаи могат да започнат и 10-11 дни преди това.

   На този етап, Ви съветваме да се консултирате с лекар. Той би могъл да потвърди или изключи напълно наличието на бременност, както и да Ви посочи вероятната причина за продължителната болка.
   Оставаме на разположение и Ви желаем успех!

 29. Николинка Тилева

  Здравейте! На 20.08 ми беше последната менструация. Продължи 7 дни. Около 4-5.09.имах силни болки в областта на левия яйчник. Започнаха на ме болят гърдите. От вчера 11.09 имах леко розово зацачване, а днес е кафеникаво. Гърдите продължават да ме болят много. Възможно ли е да има бременност? Рано ли е за тест?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Николинка!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Ако 20.08. е бил последният ден от менструалния Ви цикъл и в случай, че месечния Ви цикъл е напълно редовен, по всяка вероятност в дните 04.09.-05.09. е настъпил периодът на Вашата овулация. Болката в един от двата яйчника е напълно нормално явление и е сред често срещаните симптоми, подсказващи настъпването на най-фертлиния период в месечния цикъл на жената. Гърдите също са подложени на въздействието на бурните хормонални промени по време на овулация и в този период, е възможно да станат по-чувствителни и подути.
   Ако в този период сте имали полов акт без предпазни средства, шансовете за успешно зачеване са доста големи.

   Болките и напрежението в гърдите, както и болката в областта на корема и малкия таз, от друга страна, са сред често срещаните ранни признаци на бременност. Друг сигурен фактор е т.нар. имплантационно кървене. Наблюдава се около 6-12 дни след овулацията и зачеването. Подобно на това, за което споделяте, то е кафеникаво или светлорозово на цвят и обикновено продължава 1-2 дни. Причината за появата на имплантационното кървене е имплатнирането на ембриона в маточната лигавица и нейното съвсем леко разраняване.
   Ако кървенето стане по-обилно и продължи повече от два дни, Ви съветваме да се консултирате с лекар! Понякога това може да е признак на извънматочна бременност.

   На този етап, Бихте могли да направите ранен тест за бременност. Този вид тестове може да бъдат открит в аптеките, както и на нашия сайт. Тези тестове изследват количеството на хормона човешки хорионгонадотропин (hCG), който се открива в урината на бременните жени. Разбира се, най-сигурният начин за проверка остава кръвният тест за бременност, който се извършва от гинеколог в клинични условия. Той би могъл да потвърди или отхвърли наличието на бременност около седмица след зачеването.
   Ако, все пак се спрете на тест за бременност, който да направите в домашна среда, Ви съветваме да го направите сутрин, веднага след ставане от сън.

   Оставаме на Ваше разположение и Ви желаем успех!

  2. Надя Николаева

   Здравейте,
   Имам 4 дни закъснение, положителен тест и 108 чхг на 2рият ден закъснение. Днес обаче не чувствам напрежението в гърдите, което имах, също усещам мокрота и вид бистро течение, дали е нормално?

   1. FertilAid България

    Здравейте, Надя!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    На първо място бихме искали да Ви поздравим за положителния резултат!
    Такъв тип течение е съвсем нормално по време на бременност. Ако, то не променя своите цвят, миризма и консистенция, нямате основание за притеснение.

    Желаем Ви лека и спокойна бременност, и оставаме на разположение!

 30. От няколко дни имам бяло течение, болки в корема, кръста и главата. Последния ми полов акт беше по време на цикъл. Въпросът ми е може ли да съм забременяла по време на цикъла.?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Катя!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Въпреки, че симптомите, които описвате, често са сред признаците на бременност, настъпването на такава, вследствие на полов акт по време на менструален цикъл, е много рядко явление. Настъпването на овулация по време на менструален цикъл не е невъзможно, но е по-вероятно да се случи при жени с хормонални нарушения и нередовен месечен цикъл. Ако Вие не сте сред тези жени, по всяка вероятност бременност не е настъпила.

   Ако обаче, кръвотечението след половия акт, е било различно от менструалния Ви цикъл, Ви съветваме да се консултирате с лекар.

   Всички гореописани симптоми наподобяват симптоматиката и на т.нар. Предменструален синдром. Ако менструалният Ви цикъл е редовен и го очаквате скоро, е възможно всички тези неразположения да са знак за неговото предстоящо настъпване.
   Съветваме Ви да наблюдавате тялото си, и ако все пак изпитвате известни съмнения, да направите тест за бремнност. Ако неразположенията Ви продължат, е добре да се консултирате с Вашия лекар.

   Желаем Ви успех!

 31. Екатерина

  От няколко дни имам бяло течение, болка в корема и днес се появи болка в кръста. Чувствам се много уморена, изнервена и много ми се яде. Боли ме главата и ми се гади, но не сутрин. На 25. 06 беше последният ми ден от мвнструалния цикъл. С мъжа ми го правихме на 26.06 и след половия акт цикъла отново ми се появи за ден два. Та въпросът ми е, възможно ли е при толкова симптоми да съм бременна и то да съм заченала по време на цикъл?
  Благодаря предварително!

 32. Здравейте. Последната ми менструация беше на 14.03. Закъснява ми близо с 20 дена. Имам от няколко дена бяло течение и болки в кръста. Правих си 2 теста преди няколко дни-отрицателни. Има ли вероятност тестовете все още да не отчитат бременност?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Деси!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Закъснението на менструалния цикъл е един от най-сигурните признаци настъпила бременност. При жени с нередовен цикъл обаче, този индикатор често е подвеждащ. Болките в областта на кръста и корема, както също се считат за показатели за успешно зачеване.

   Обикновено времето за оплождане и имплантация на зиготата в маточната кухина, е около две седмици. Именно поради тази причина, повечето специалисти препоръчват тестът за бременност да бъде направен след изтичането на този период. Тогава е най-голям шансът за отчитане на правилен резулат.
   Понякога обаче тестовете за бременност могат да отчетат грешен резултат. За да сте напълно сигурна в наличието или съответно липсата на бременност, Ви съветваме да посетите и лекар, който да извърши кръвен тест. Кръвният тест е най-сигурния метод за доказване на бременност. Освен кръвния тест, един от най-сигурните начини за установяване на бременност е визуализирането на плодния сак при ехография. 20 дни закъснение на менструалния цикъл, както при Вас е период, през който плодният сак вече може да бъде видян.

   Появата на бяло течение би могла да е индикация за възникването на вагинална инфекция. Това е още една съществена причина, поради която препоръчваме скорошна консултация с медицинско лице.

   Съветваме Ви, заедно с това, да продължите да наблюдавате тялото си и промените, които настъпват в него.
   Бихте могли да споделите още подробности около състоянието си, ако желаете.

   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!
   Хубав и успешен ден!

 33. Здравейте, последният ми цикъл беше на 15.03 вървеше ми 6 дни следващия цикъл трябваше да ми дойде на 5.04 но ми закъснява и още нямам болят ме гърдите кръста и долу ниско в корема въпроса ми в дали съм бременна..

  1. FertilAid България

   Здравейте Донка,
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Закъснението на менструалния цикъл е един от най-сигурните признаци настъпила бременност. При жени с нередовен цикъл обаче, този индикатор често е подвеждащ. Боликите в областта на кръста и корема, както и чувствителността в гърдите също се считат за показатели за успешно зачеване.
   Обикновено времето за оплождане и имплантация на зиготата в маточната кухина, е около две седмици. В случай, че сте имали полов акт в периода на овулация и от тогава са изминали между 10 и 14 дни, можете спокойно да направите тест за бременност. Ако все пак се съмнявате в резултата и желаете да сте напълно сигурна в наличието или съответно липсата на бременност, Ви съветваме да посетите и лекар, който да извърши кръвен тест.

   Съветваме Ви, заедно с това, да продължите да наблюдавате тялото си и промените, които настъпват в него. Ако болката се усили, е добре да се свържете с Вашия лекар. В някои случаи, тя е индикация за друго състояние, различно от бременност. Разбира се, надяваме се и от сърце Ви желаем, във Вашия случай, тя да предвещава успешно зачеване.
   Бихте могли да споделите още подробности около състоянието си, ако желаете.

   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!
   Хубав и успешен ден!

 34. Здравейте,
  От три месеца с партньора ми правим опити за зачеване. През последните няколко дни се чувствам по-различно и имам съмнение, че може да и да сме успели. Малко след периода си на овулация, усещам умора и замаяност, както и лек световъртеж. Освен това изпитвам болки ниско долу, в областта на корема и кръста. Не знам дали болката е в яйчниците или в някой от останалите органи. Очаквам менструалния си цикъл след около 8 дни.
  Бих искала да помоля за съвет и мнение от Ваша страна. Според Вас, имам ли повод за радост или все още е рано да се каже?
  Предварително благодаря!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Рени!

   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Болките в областта на кръста и корема в някои случаи се считат за един от ранните признаци на бременност. Сутрешното гадене, световъртежа и цялостното неразположение също могат да бъдат показател за настъпила бременност. Все пак, най-сигурният знак за това, си остава закъснението на менструалния цикъл. При жени с нередовен месечен цикъл обаче, често пъти този индикатор е подвеждащ.
   Съветваме Ви да продължавате да наблюдавате тялото си и промените, настъпващи в него. Ако болката в долната част на корема се усили, е добре да се свържете с Вашия лекар.

   Обикновено периодът на оплождането и имплантацията на зиготата в маточната кухина, отнема около две седмици. В случай, че от половия акт до момента са изминали 10-14 дни, можете спокойно да направите тест за бременност. За да сте напълно сигурна в това, съветваме да посетите и лекар, който да направи кръвен тест, с който най-сигурно да потвърди или отхвърли наличието на бременност.
   Ако желаете, Бихте могли да ни споделите още подробности около състоянието си.
   Надяваме се описанити от Вас неразположения да са ранни признаци на бременност и съвсем скоро да се радвате на положителен резултат.

   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!
   Хубав и успешен ден!

 35. Здравейте, преди няколко дена на 14 март, получих кървене но само няколко капки, кръвта беше ярко червен- розово. На другия ден стана кафяво пак няколко капки. Имам и лека болки ниско долу. Календара който си водя имах овулация на 12 март. Има ли вероятност това да е знак за бременност?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Кремена!

   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Кървенето в ранния етап от бременността е сравнително честа реакция на женския организъм. Понякога в първите седмици, когато т.нар. “плоден сак” не запълва изцяло маточната кухина, е възможно незаетата част от лигавицата на матката да се “излющи” и това да предизвика леко кървене. То не представлява опасност за майката и плода и не налага някакъв вид лечение. Обикновено това се случва в дните около ненастъпилата менструация или овулацията на жената.

   Друга възможна причина за кървене в първите дни от бременността е т.нар. “кървене при нидация” или имплантационно кървене. Кървенето се получава, когато оплодената яйцеклетка се имплантира успешно в маточната лигавица. Обикновено е кафеникаво на цвят и много оскъдно. При него също няма нужда от притеснение и лекарска намеса.

   Тъй като съществуват и други причини за леко извънместруално кървене и болки в долната част на корема, все пак препоръчваме да се свържете с Вашия лекар. Също така, Ви съветваме да следите състоянието си и да наблюдавате тялото си за други признаци на бременност. Ако менструалният Ви цикъл закъснее, в добре веднага да направите тест за бременност.

   Добре е да знаете също, че понякога в периода на овулация, по-чувствителните към хормоналните промени жени, усещат леко неразположение и дори лека и тъпа болка в областта на корема. При някои жени е възможно да се появи и леко кървене, като в повечето случаи то е свързано основно с нивата на хормоните в женското тяло. Важно е да отбележим, че то не се различава значително от имплантационното кървене, по своя цвят и консистенция. За кървенето по време на овулация, както и за болките в този период, бихме могли да научите малко повече в статиите ни, посветени на тези състояния.

   Оставаме на Ваше разположение!
   Хубав и успешен ден!

 36. Здравейте, закъснява ми но имам симптоми като болезнени гърди болки в кръста. Въпроса ми е дали съм бременна?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Мария!

   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Закъснението на менструалния цикъл винаги е най-сигурният знак за настъпила бременност. При жени с нередовен цикъл обаче, той често е подвеждащ.

   Болката в гърдите също е един от възможните ранни признаци на бременност. Понякога обаче болезнените и чувствителни гърди, както и болката в областта на кръста е възможно да се окажат симптоми на предменструалния синдром. Промяната в състоянието на гърдите се дължи на хормоналните промени, настъпващи в женското тяло, както в периода преди настъпване на менструалния цикъл, така и при настъпила бременност. Наблюдавайте тялото си и следете внимателно за появата на някой от останалите ранни признаци на бременност.

   Ако периодът на закъснение на менструалния Ви цикъл стане поне две седмици, Ви съветваме да направите тест за бременност или да се консултирате с Вашия лекар.
   Искрено се надяваме резултатът да бъде положителен.

   Оставаме на Ваше разположение!
   Поздрави и усмихнат ден!

 37. Здравейте, наскоро си направих тест за бременност и резултатът беше отрицателен. Все още обаче очаквам менструалния си цикъл, който закъснява вече 10 дни. Преди време ми беше открит пролем с щитовидната жлеза. Възможно ли е нередовният ми месечен цикъл да има общо с това?
  Ще съм благодарна на всеки съвет или мнение от Ваша страна!

  1. FertilAid България

   Здравейте,
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Щитовидната жлеза и отклоненията в нейната функция, могат да окажат влияние както върху цялостния хормонален баланс, така и конкретно върху месечния цикъл.
   При жените, страдащи от Хипофункция на щитовидната жлеза, много често месечният цикъл е нередовен, а в някои случаи – напълно липсва. Това състояние е налице, когато произвежданите от щитовидната жлеза хормони са понижени. Често то е придружено и с други симптоми, като уголемяване на щитовидната жлеза, суха кожа, покачване на теглото и др.
   Съветваме Ви да се обърнете отново към ендокринолог, който да проследи състоянието на щитовидната жлеза и нейната правилна функция. В нашата статия, посветена на проблемите със щитовидната жлеза, можете да откриете повече информация относно влиянието ѝ върху женското репродуктивно здраве, месечният цикъл и овулацията.

   Също така, Ви съветваме да направите повторен тест за бременност, за да сте напълно сигурна в липсата на такава. Понякога тестът може да излезе положителен едва няколко дни след закъснението на менструалния цикъл. Препоръчваме Ви и консултация с АГ специалист, който да проследи Вашето индивидуално състояние и качество на овулация.

   Оставаме на разположение за други въпроси и коментари!
   Поздрави и хубав ден!

 38. Здравейте, жена ми се съмнява, че бременна. Има някои симптоми – често ходене до тоалетна, умора, но най интерсното е, че и е дошъл цикалът. Говорих с една нейна приятелка и тя ми каза, че може да е нещо като цветна бременност.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Тодор,

   Цветната бременност обичайно е предизвикана от състояние на хормонален дисбаланс. Макар в първите месеци да се появява течение, подобно на кървене, то се различава от обичайния менструален цикъл. При цветната бременност е налице по-скоро кафеникаво зацапване, което не е задължително да се появи в периода, в който обичайно жената е в цикъл. Често, тя е съпроводена и от други признаци на неразположение освен умора и често уриниране – като гадене, световъртеж и др.

   Разбира се, всеки случай е много индивидуален! Щом имате съмнения за евентуално настъпила бременност, като първа стъпка препоръчваме жена Ви да направи тест за бременност, а, ако е необходимо, да се консултира и със своя лекар.

   Пожелаваме успех и усмихнат ден!

   1. Гергана

    Здравейте.
    Моят въпрос е по-необичаен.
    С приятелят ми не правим опити за бебе, но не се и пазим.
    След полов акт, си оставам и си лежа около 10,20 минути.
    На календар съм отбелязал, че сме правили секс по време на овулация, а цикълът ми дойде с 6 дни закъснение с продължителност 5 дни.
    От третия ден от менструацията имам главоболие и то продължава и до сега (втори ден след края), това не е единствения дискомфорт, който усещам.
    Главоболието е през целия ден, като на моменти се засилва и на моменти въобще не се усеща.
    От нищото имам силна нужда да легна и да заспя, а вечер ме мъчи безсъние.
    Нямам голям апетит, което е част от всекидневието ми, но това, което най-много ме очудва е гаденето и честото уригване.
    Най-обипам да се воза в кола а от 2 дни като се кача да се воза, започва да ми се вие свят.
    Моят въпрос е : Въсможно ли е да има наличие на бременност при положение, че вече съм имала менструален цикъл. (Да добавя, че имам поликистоза и обърната матка, което е причината за нередовен цикъл, но от 6 месеца съм в график и не закъснява повече от 8 дни)

   2. FertilAid България

    Здравейте, Гергана!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    В действителност гаденето и честата поява на умора, които усещате в последно време, са част от признаците на бременност.
    Поликистозният яйчников синдром, от който страдате обаче, е сред най-често срещаните пречки за успешно зачеване и основна причина за безплодие при много жени. В основата на състоянието седи хормонален дисбаланс, а наличието на кисти върху яйчниците прави почти невъзможно настъпването на овулация и отделянето на готова за оплождане яйцеклетка. Именно това е и основната причина за закъснение в менструалния цикъл.
    Разбира се, не изключваме възможността за настъпване на бременност по естествен начин, макар това да е изключително трудно.
    Наличието на менструален цикъл с нормална продължителност от 5 дни обаче, почти напълно изключва възможността за наличие на бременност.
    Обърнатата матка, от своя страна не е пречка за забременяване и не се счита за заболяване, затрудняващо успешното зачеване.

    Дискомфортът, който усещате, гаденето и главоболието могат да са причинени от много други състояния или обстоятелства.
    Ако, все пак изпитвате известни съмнения, можете да направите тест за бременност, както и да се консултирате със специалист. За да отчете правилен резултат, е добре тестът да бъде направен около две седмици след половия акт.
    В случай, че неразположенията Ви продължават, Ви съветваме да се консултирате с лекар!

    За да избегнете подобни притеснения в бъдеще, и ако не правите опити за зачеване, бихме Ви препоръчали употребата на контрацептивни средства.
    Във връзка с Поликистозния яйчников синдром, от който страдате, Ви съветваме да обсъдите с Вашия лекар назначаване на лечение. Често методите за лечение на ПКЯС включват противозачатъчни таблетки. Приемът на добавки, съдържащи фолиева киселина и мио-инозитол също оказват благоприятно влияние върху състоянието.
    Синдромът на поликистозните яйчници е напълно лечимо и обратимо състояние. В някои случаи, дори да не е напълно излекувано, настъпването на бременност е възможно. Здравословният начин на живот, както и намаляване нивата на ежедневен стрес, разбира се, също оказват благоприятно влияние върху състоянието.

    Желаем Ви успех!

   3. Здравейте! И аз имам някои въпроса. С моя съпруг вече 2 месеца се мъчим за бебе, но едва този месец (февруари), цикълът ми закъснява, вече с 3 дни. Последният ми цикъл беше на 21.01, а следващият би трябвало да е на 20.02, но все още закъснява. Имам някои признаци – от началото чувствах желание за редовно ядене, повръщане, често уриниране. Цикълът не ми е дошъл още, но и част от признаците изчезнаха, освен леката болка на яйчниците, както и непоносимостта към някои миризми. Не съм си правила тест за бременост, тъй като мисля, че все още е рано. Според Вас, има ли възможност за бременност? Благодаря! 😊😊

   4. FertilAid България

    Здравейте, Нели!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    Доколкото става ясно от запитването Ви, менструалният Ви цикъл е напълно редовен, което е един добър знак. В такъв случай, по всяка вероятност и овулацията Ви настъпва редовно всеки месец. Ако именно в този период сте имали незащитен полов контакт с партньора си, вероятността от настъпване на бременност е висока. Разбира се, не изключваме възможността от зачеване и в останалите дни от месечния цикъл.

    Обикновено между 8 и 10 дни са необходими на оплодената яйцеклетка, за да се имплантира в маточната кухина, т.е. малко преди следващия менструален цикъл. Именно тогава нивата на ЧХГ започват да се покачват и той може да бъде отчетен, посредством домашен тест за бременност, около 11-12 дни след зачеването. Домашните уринни тестове за бременност могат да индикират положителен резултат 12-14 дни след успешното зачеване.
    Съветваме Ви, ако менструацията Ви продължава да закъснява, да направите тест за бременност в близките 2-4 дни.

    Имайте предвид, че не всяка жена изпитва всички изброени ранни признаци на бременност. При някои жени се проявяват само един или два от тях, а при други – нито един.

    Желаем Ви успех и стискаме палци за положителен резултат от теста за бременност.
    Оставаме на разположение!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Shopping Cart
Scroll to Top