ранни признаци на бременност

Ранни признаци на бременност

Говорейки за ранни признаци на бременност, за голям брой жени, първият и единствен признак остава закъснението в месечния цикъл. Други успяват да усетят едва доловимите ранни симптоми на бременноста много преди това. Всичко, разбира се, е строго индивидуално и зависи както от прага на чувствителност на всяка жена, така и от интензитета на самите сигнали, които тялото ни подава.

Природата, като че ли е дарила женският организъм с удивителната способност да разпознава изключително важни физиологични промени, като наближаващия цикъл или симптоми на настъпващата овулация. Това важи с пълна сила и за настъпилата бременност. Често симптомите на бременност имитират тези на предменструален синдром (ПМС).

Ако в момента правите опити за зачеване, бъдете нащрек за няколко важни ранни признаци на бременност.

Кога говорим за ранни признаци на бременност?

Това са онези, понякога едва доловими, признаци на бременност, които съвпадат с фазата на оплождане и последващата имплантация на ембриона в маточната лигавица.

Това е периодът от около 2 седмици, между овулацията и теоритичната дата на началото на следващия менструалния цикъл. Тестовете за бременност през този период все още не могат да потвърдят или да отхвърлят настъпването на бременност.

Съществуват ли сигурни ранни признаци на бременност?

Накратко, не съвсем. Както вече споменахме, симптомите и признаците, които бихте могли да усетите не са съвсем специфични за бременността и в по-голямати си част се припокриват с тези на предменструалния синдром. Има, обаче и изключения.

Prefert®

Подпомага зачеването по естествен път.
*Всяка опаковка Prefert® съдържа 8 стерилни дози, достатъчни за 1-2 овулаторни цикъла.

Имплантационно кървене

Имплантационното кървене е един от най-показателните ранни признаци за бременност. Настъпва около 6-12 дни след овулацията и зачеването, което е малко преди очакваната дата на следваща менструация.

Имплантирането на оплодената яйцеклетка в стената на матката може да предизвика дискретно кървене или просто зацапване на бельото. Кръвта обикновено е по-светла от обичайното при менструация. Възможно е да усетите и лека болка и стягане в областта на малкия таз.

Причината за появата на имплантационното кървене е имплатнирането на ембриона в маточната лигавица, при което се нарушава целостта на малките кръвоносни съдове.

Появата на такова дискретно кървене не бива да ви тревожи – това е нормално явление. Зацапването изчезва обикновено в рамките на няколко дни. За разлика от менструалния цикъл, имплантационното кървене не продължава повече от 2-3 дни.

Внимание: Продължителното и по-обилно кървене може да е признак на извънматочна бременност. В тези случаи задължително се консултирайте медицински специалист!

При някои жени, имплантационно кървене не се наблюдава, въпреки успешно настъпилата бременност.

Промяна в състоянието на гърдите

Още през първите две седмици след зачеването, под въздействие на настъпващите хормонални промени, гърдите Ви могат да станат чувствителни и болезнени. При някои жени това е придружено и с усещане за по-напрегнати и по-плътни гърди.

Потъмняването на ареолите е друг признак, който е специфичен за настъпила бременност и трудно може да се сбърка с предменструален синдром. Често този симптом е съпроводен с промяна в зърната и увеличаване на диаметъра на ареолата.

Появата на тези симптоми е по-изразена след 3-4 седмици от настъпването на бременността и могат да отсъстват в самото начало.

Промяна в базалната температура

Базалната температура е индикатор за настъпила бременност, когато е по-висока от обичайната такава. Ако базалната температура се задържи по-висока от обичайната в продължение на 2 седмици, това може да е знак, че сте бременна.

Запек

Настъпването на бременността и свързаните с нея хормонални промени забавят храносмилането и чревната функция. По този начин Вашият организъм поема възможно най-много витамини и минерали от храната. Ако имате запек, консултирайте се с лекар преди да взимате лекарства за това – някои от тях биха могли да навредят на плода.

Чести позиви за уриниране

Дори и преди установяване на закъснение в месечния си цикъл, много жени имат оплаквания за по-често от обикновено ходене до тоалетната. Това се случва след имплантацията на яйцеклетката в маточната лигавица. Дължи се на отделянето на специфичен за бременността хормон, наречен човешки хорионгонадотропин (ЧХГ). Той предизвиква по-чести позиви за уриниране.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Умора

Повечето жени се чувстват значително по-уморени през първия триместър от бременността. Това се дължи на увеличената продукция на хормона прогестерон. В ранните етапи на бременността, нивата на прогестерон в кръвта се увеличават стремително. Известно е, че в достатъчно високи дози прогестеронът предизвиква сънливост. По-високите нива на умора са често срещани по време на първия триместър от бременността, след което обикновено отшумяват.

Умората, сама по себе си, трудно може да бъде добър индикатор за успешно зачеване, освен ако не в съчетание с някои от по-сигурните ранни симптоми на бременност.

Гадене и повръщане

Известен още като „сутрешното гадене“, този добре познат симптом се появява обикновено между първата и осмата седмица от момента на зачеване. Някои жени чувстват тези симптоми през различно време от деня, не само сутрин. При други отсъстват изцяло или пък продължават през цялата бременност.

Може би сте чували от бременни жени, че сами са усетили настъпването на бременността си. Можете да почувствате промени в настроението, умора или други признаци за бременност в много лека форма. Понякога пък просто усещате, че в тялото Ви настъпват изменения. При много жени, хормоналните промени остават незабелязани, докато други усещат дори и най-малките такива.

Вагинално течение

Вагиналното течение e много често срещано явление в различните фази от месечния цикъл, но то не се свързва непременно с бременност. От друга страна, повечето бременни жени ще отделят лепкава, белезникава или бледожълта слуз в началото на първия триместър и през цялата бременност. Течението може да се появи дори от втората седмица след зачеването.

Повишените хормонални нива и увеличения приток на кръв към матката и влагалището причиняват въпросното течение. Течението се увеличава по време на бременността, за да предотврати инфекции.

Обърнете се към лекар, ако течението е много гъсто или течно, промени цвета си или се появи мирис.

Закъснение на менструалния цикъл

Разбира се, това е един от най-сигурните и познати ранни признаци на бременност. В повечето случаи, може да бъде добър индикатор, но при жени с нередовен цикъл, често е подвеждащ.

Ако имате нередовен цикъл и се съмнявате, че е възможно да сте бременна, Ви препоръчваме да използвате тест за бременност. В такива случаи може да се наложи по-често правене на тестове, отколкото при жени с редовна менструация.

Вслушвайте се в тялото си и  обърнете внимание на споменатите ранни признаци на бременност!

Ако подозирате, че е възможно да сте бременна, незабавно се консултирайте със своя лекар!

Референции:
Разработване и валидиране на списък със симптоми на бременност
Foxcroft KF, Callaway LK, Byrne NM, Webster J. Development and validation of a pregnancy symptoms inventory. BMC Pregnancy Childbirth. 2013;13:3. Published 2013 Jan 16. doi:10.1186/1471-2393-13-3

75 коментара по “Ранни признаци на бременност”

 1. Мартина

  Здравейте!
  Цикълът ми приключи на 25.02, на 29.02 и 01.03 правихме опити за бебче. Овулацията ми беше с дата 04.03. при цикъл с продължителност 28 дни.
  Цикълът ми трябва да започне след 5 дни, но страшно ми се вие свят, днес кръвното ми изключително много падна, пречерня ми…Чувствам умора и непрекъснато ми се мота главата.
  Възможно ли е да се е получило?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Напълно е възможно да усещате тези промени и те да се дължат на ранна бременност. Тези дни биха съответствали на периода след имплантацията, когато започват да настъпват съществени хормонални промени. Стискаме палци! 🙂

 2. Здравейте. На 11.02 направих инсеминация малко след като фоликулите се бяха пукнали. Установи се УЗ. На 16.02 получих кафеникаво ръждиво зацапване след забърсване и остава съвсем малко по ежедневната превръзка. На следващия ден също го има само след забърсване. По принцип съм с по-дълъг цикъл и не се очаква да ми дойде скоро. Възможно ли е да е имплантационно кървене?

  1. FertilAid България

   Здравейте! При повечето жени, имплантацията настъпва малко по-късно – около 8ми – 10ти ден. Разбира се, има и изключения, когато успешна имплантация се наблюдава около 5-6 дни след овулация. Фактът, че имате удължен цикъл и не сте близо до момента на менструация, ни дава остование да сме оптимисти. Ако има успешна имплантация, то зацапването би трябвало да отмине през следващите ден-два. Стискаме палци! 🙂

 3. Здравейте! Имам много странен казус. Последният ми цикъл беше на 26.11.23г , на 12тия ден от цилъла започнах със тестовете за овулация с ленти, но нямах положителен резултат в рамките на 5 дни и просто реших, че нямам овулация и приключих. На 25.12.23 (един ден) преди очаквания ми следващ цикъл, получавам много странна симптоматика на овулация, направих тест и съответно беше положителен. Възползвахме се от момента и направихме опит, съответно датата на следващия цикъл ми беше на другия ден 26.12.23, но не мо дойде, вече сме 06.01.24. Все още нямам менструация, но имам много странни тъпи болки в яйчниците, гърдите ми са тройни и свръх чувствителни, болки в кръста, често уриниране , но тестовете показват ( – )… много е объркващо, защото овулацията ми се появи 1 ден преди очакваната менструация и реалното закъснение до момента е 12 дни от половия акт , но защо тестовете са (-)? Дали ще ми отчете, ако направя кръвен тест?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Напълно е възможно овулацията да се измести за един цикъл и да настъпи в неочакван момент. Това може да се наблюдава дори при жени с много редовен цикъл. Изглежда именно това се е случило при вас. При много жени признаците на бременност изпреварват с доста дни позитивния тест. Причината е, че най-ранните симптоми на настъпила бременност се дължат по-скоро на покачващите се нива на прогестерон, а малко по-късно и на покачване на ЧХГ. Тестовете за бременност ще станат положителни, едва когато нивата на ЧХГ достигнат съответния праг. Действително, кръвният тест може да отчете бременност няколко дни по-рано от домашния тест. Стискаме палци! 🙂

   1. Схдйдйдб

    И аз съм в същата ситуация. Моят последен цикъл беше на 07/12/23, овулацията ми беше на 18/12, направихме няколко опита трябваше да ми дойде към 02/01/2024. Днес е 10/01/2024, имам тъпа болка в таза, странно усещане в корема, спи ми се, отпаднало ми е, имам главоболие и съвсем леко червеникаво зацапване като капка 🙁 Вчера си правих тест – негативен. Имам две дечица – бяха си абсолютно нормални бременности. На 35 съм, нормален цикъл на 28 дни без закъснения, но не знам какво се случва имам фобия от лекари. Хелпппп :(!

   2. FertilAid България

    Здравейте! Опитайте отново да тествате днес и през следващите дни. Ако денят на овулацията е бил изместен спрямо обичайното, то е възможно тестовете все още да не могат да уловят настъпилата бременност. Ако цикълът продължава да се бави, въпреки че тестовете остават негативни, все пак препоръчваме посещение при гинеколог.

 4. Марина

  От три години опитваме да си имаме дете. Този месец опитахме в дните на овулация ( доказани с тестове). 5 дни преди МС ( винаги точен като по часовник) след полов контакт усетих режеща болка в корема долу вдясно, съпътстваща с болка в опашната част, силно сърцебиене и усещане за студ. На следващия ден не спира да ми се вие свят, като болката се притъпи, но я има. Знам, че е твърде рано за тест, но…възможно ли е да е бременност

  1. FertilAid България

   Здравейте! Подобни епизоди на остра болка в най-ранните етапи от бременноста са сравнително редки, но възможни. Обикновено се дължат на маточни крампи, за които би могъл да бъде отговорен и имплантиращият се имбрион. Стискаме палци да е точно това! 🙂 Понякога крампите се съпътстват и от вегетативна симптоматика, каквато Вие описвате – сърцебиене, тръпки. Ако това е единичен епизод, без кръвотечение, нямате основание за притеснение.

 5. Здравейте, на 02.08.23г ми беше последния ден от цикъла. Следваща дата която трябва да ми идва е на 24.08
  Преди това правихме опити за бебе, но от 6 дена преди цикъла нещо ми зацапва едно светло,на моменти е и бледо кафеникаво с точност не-мога да определя цвета. Дали е възможно да има бременност? Благодаря Ви!

  1. FertilAid България

   Здравейте! „Зацапване“, непосредствено преди цикъла, обикновено е напълно безобидно и може да се дължи на редица причини. Една от тях е настъпила бременност. Зацапването в най-ранните етапи след зачеването най-често се дължи на т. нар. имплантационно кървене, което отшумява за 2-3 дни (може и повече, докато матката се изчисти). Тествайте ден-два след евентуалното закъснение, за да се уверите, че сте постигнали успех. Стискаме палци! 🙂

 6. Анонимна

  Здравейте, с приятеля ми правим опити да имаме бебе, а по принцип аз имам проблем с щитовидната жлеза,но ходя редовно на прегледи и пия лекарства. Лекарката казва, че всичко е наред. Имам нередовен менструален цикъл и поликистозни яйчници. Понякога ми закъснява с по седмица, понякога с по 2 дни. Имаме много редовни полови контакти, но не зная дали се е случило нещо поради нередовния цикъл. Чувствам се странно от няколко дни. Стомахът ми е подут, събуждам се нощем, имам болки в стомаха и кръста от време на време. Имам доста слюноотделяне,сънливост, главоболие, чувствам се объркана, гърдите ме болят и сърбят – дори той забеляза промяна в тях … Либидото ми намяла много и той го забелязва… Притеснявам се дали имам здравословен проблем или съм бременна.. Още не съм правила тест

  1. FertilAid България

   Здравейте! Промените, които описвате съвсем не са необичайни за начална бременност. Това се отнася и за рязката промяна в либидото. Те обаче не са и съвсем специфични. Изчакайте закъснението в цикъла и започнете да тествате. Пожелаваме от все сърце да се е получило 🙂

   1. Здравейте! Последната ми менструация започна на 14.02 и свърши на 18.02, по време на овулация имах полов контакт и не сме се пазили с приятелят ми. Цикълът ми закъснява с 4 дни, имам болки в корема и много леко кафеникаво зацапване, дали е рано да си направя тест и има ли шанс да съм бременна?

   2. FertilAid България

    Здравейте! Няколко дни след закъснение е вече съвсем подходящ момент за тест за тест за бременност. Съвременните тестове могат да отчетат резултат дори и през първите дни от закъснението. Стискаме палци 🙂

 7. Здравейте, цикълът ми беше на 18 декември – 5 дни, а на 1 януари беше овулацията. Няколко дни след овулация започнаха някакви тъпи болки в левия яйчник. Днес, с един ден закаснение, тестът е отрицателен, но тази тъпа болка, по-скоро дискомфорт, не спира…

  1. FertilAid България

   Здравейте! Направете отново тест след 1-2 дни. Понякога тестът не може да отчете резултати толкова рано. Ако тестът е положителен и болката продължи, или се появи зацапване, направете консултация с АГ (ехография).

 8. Виктория

  Здравейте! С мъжа ми направихме опит за бебче на 22.07., като според календара ми беше деня на самата овулация, искам да запитам дали е възможно да съм забременяла?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Шансовете за успех са най-високи именно в деня на овулацията. Стискаме палци!

   1. Моника

    Здравейте! Последният ми цикъл беше на 11.10.
    Попринцип съм с нередовен цикъл и с различна продължителност.
    Изследванията направени от мен не показват никакви проблеми.
    Овулацията ми според календара трябваше да е на 07.11. при което в началото на фертилния прозорец правихме опити за бебе през ден ,а в деня на самата овулация имаше 3 дни последователни.
    Вече няколко дена след овулацията – изпитвах болка в областа на корема и яйчниците.
    Постоянно световъртеж ,умора – сякаш тялото ми ми тежи и мога да спя постоянно.
    От днес вече болката се измести в яйчниците много познато на ПМС и предимно в левия.
    Не бих отказала съвети и мнение! Благодаря предварително и поздрави!

   2. Моника

    В допълнение да опиша ,че напоследък гърдите ми ,предимно зърната ме понаболяват. Корема ми е много чувствителна зона.
    Преяждат ми се неща ,които до преди това не обичах да ям и постоянно ми се яде.
    Също и миризмата на неща ,които обичах да ям ме дразнят.
    Усещам придърпваща болка в областта на корема.
    Настроение и всичко е смесено. И все такива неща. Чудя се само не е ли рано да имам такива усщеания. Преди ден два си бях правила един тест за бременност – отрицателен.
    Възможно ли е да е рано ,за да го отчете

   3. FertilAid България

    Здравейте! Описвате признаците на ранна бременност „като по учебник“ 🙂 Пожелаваме Ви го!! Подходът ви при „бебеправене“ е бил съвсем правилен, въпреки че при нередовен цикъл винаги съсветваме нашите пациентки да използват тестова за овулация, тъй като календарният метод може да ги подведе. Относно тестът, той все още може да бъде отрицателен в първите дни от закъснениета. Продължавайте да тествате през ден-два. Стискаме палци!

  1. FertilAid България

   Да, възможно е. Понякога овулацията се измества и може да настъпи в необичаен момент – напр. няколко дни преди цикъла.

 9. Здравейте, и аз имам някакви съмнения дали съм бременна, но не зная все още. Имам леки менструални болки, в яйчниците имам някакъв дискомфорт, матката сякаш усещам по-надута, не зная точно какво е, но мисля, че съм и в овулация… Направих тест, но нямам нищо, може и да е рано.
  Този месец ми беше последния цикъл на 5 юни ,но странно и че ми вървя малко. Може ли да ми кажете, какво ви съмнява?? Благодаря ви!

  1. FertilAid България

   Здравейте! Ако последният Ви цикъл е бил на 5ти юни, по-скоро бременност не е настъпила. Признаците, които описвате съвпадат (горе-долу) с периода на очакваната овулация. Може действително да се дължат на това. Ако необичайните признаци продължат през следващите дни, направете за всеки случай консултация с АГ-специалист.

 10. Виктория

  Здравейте, аз също съм с цикъл на 28 дни. Последният цикъл беше от 30.05 до 04.06. Правихме опит на 10.06,което е 4 дни преди самата о-в. Днес, 15.06, имам придърпващи болки ниско в корема и слузесто бяло течение. Дали ще има бебе?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Зачеване на 4-ти ден преди предполагаемата дата на овулацията е напълно възможно (овулацията винаги си „запазва правото“ до настъпи и по-рано от нашите изчисления). Симптомите, които описвате биха могли да се дължат на имплантация. Стискаме палци да сте успели! 🙂

 11. Миглена

  Здравейте на всички. Искам да ви попитам – аз по принцип съм си с нередовен цикъл и от 4 месеца не ми идва вече. Даже си направих много пъти тестове, но не се откри бременност. Вече втора седмица имам слузесто течение, с много леко зацапване от кръв. Помислих, че това ми е цикъла, защото и имах болки в долната част на корема, но вече започва трета седмица и нямам още истински цикъл. По принцип с моя съпруг не се пазим. Дали е възможно да съм бременна?

  1. FertilAid България

   Здравейте! На този етап, препоръчваме да направите консултация с АГ специалист, за да се потвърди или изключи бременност. Нередовният цикъл и липсата на менструация вероятно издава подлежащо хормонално разстройство, на което трябва да се обърне внимание, за да постигнете успех при зачеване.

 12. Здравейте!
  Подготвям се за опит инвитро. Пих Регулон 21 дни /последното хапче беше на 17.04./. Цикълът ми дойде на 21.04. Но днес съм с ужасно гадене и повръщане, болки в зърната на гърдите, които досега не ме боляха. Знам, че е малко вероятно бременност, но все пак…Възможно ли е да има нещо? За уточнение цикълът ми още продължава макар и слабо.

  1. FertilAid България

   Здравейте! Признаците, които описвате са нерядко срещани при приема на Регулон. Действително, при дадените обстоятелства и терапия, вероятността от настъпила бременност е много малка. Понякога обаче процесите в организма следват свой план и ни изненадват. За да сте сигурни, особено ако симптомите продължават, направете едни тест.

 13. Здравейте, на 25.03 претърпях абразио поради отстраняване на полип. От 3.04 започнахме отново опити въпреки препоръката на лекаря да изчакам 1 месец. На 8.04 бях на преглед, всичко беше наред. При прегледа се установи, че овулацията е преминала преди 1-2 дни. На 9ти прокървих, беше като нормален 5 дневен цикъл. На 22.04 направих тест, на който се появи много слаба втора черта. Възможно ли е да съм бременна или след абразиото теста да показва грешно? Моля за съвет

  1. FertilAid България

   Здравейте! Самото абразио (във връзка с полип) не би могло да даде фалшиво позитивен тест за бременност. Кървенето, което описвате като обичайното при цикъл, ни дава основание да си мислим, че бременност не е настъпила. От друга страна, макар и бледа, втора чертичка означава, че тестът е засякъл повишени нива на ЧХГ в урината… Съветваме Ви да повторите теста и да направите ехографско изслидване при АГ-специалист, за всеки случай.

 14. Марияна

  Здравейте, последният ми цикъл беше на 28.02. Трябваше отново да ми дойде на 2.04, но започна с много бледо розово, после кафяво, и накрая, много бледо червено, слабо като количество. И така, на 3ти ден ми спря, а моят цикъл обикновено е с продължителност 7 дни. Възможно ли е да е цветна бременност?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Възможно е да е т. нар. цветна бременност, но има шанс и да е по-необичайно протичане на месечния цикъл. Ако е настъпила бременност, то тестовете би трябвало вече да се позитивират. Препоръчваме и ехографско изследване при АГ-специалист, за да сте сигурни, че всичко е наред.

 15. Имам закъснение от 23 дни и имам леки болки в кръста и ниско в корема. Направих си тест, но излезе отрицателен, а също така имам въпросното течение. Може ли тестът да не е отчел правилно?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Пенка! Дори и ранните тестове за бременност понякога не отчита настъпила бременност, когато тя е съвсем в началото. Препоръчваме повторно тестване, като следвате точно инструкциите върху опаковката. Понякога дребен детайл може да направи теста негоден.

 16. Снежанка

  Здравейте! Oт 9.2021г. цикълът ми се промени от 40 на 33 дни. Последната ми менструация беше на 20.01.22г- 5, 6 дни. Имах незащитен полов контакт на 19, 20.02.2022г. От няколко дни имам имам болки и парене в гърдите и леки болки в кръста. Днес, на 1.03 направих тест, които е отрицателен. Да допълня, че в януари също имах полов контакт и сигурно ако е от тогава теста щеше вече да покаже. Възможно ли е да е станало сега във февруари?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Датите на полов контакт през февруари далеч от теоретичния фертилен прозорец при Вас. Вероятността от зачеване ще е малко в посочения период. Ако цикълът Ви се бави, препоръчваме да направите консултация с АГ.

 17. Здравейте! На 24 години съм, с редовен цикъл – 28 дни! Последната ми менструация беше на 11.02 до 16.02! На 20.02 не се пазихме и направихме опит, въпреки че овулацията ми по календар е на 24-ти! Питам се възможно ли е да съм заченала 4 дни преди самата овулация? До момента не съм усетила нищо друго, освен болки в корема наподобяващи с тези на цикъл! Благодаря ви!

  1. FertilAid България

   Здравейте! Възможно е, но е малко вероятно да сте заченали 4 дни преди овулацията. Особено при много редовен цикъл. Препоръчваме опитите да започнат 2-3 дни преди очакваната дата на овулацията, както и в деня на очакваната овулация.

 18. Виолета

  Здравейте, правим опити за бебе. Последният ми цикъл беше на 27.01.2022. Имахме полов акт на 5.6.7.8.9. февруари. От няколко дни ми се гади, постоянно ми се спи и нямам никакви симптоми на пмс, както обикновено. На 18 февруари правих тест – отрицателен. Би трябвало да ми дойде на 24.02.. Може ли да съм заченала?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Виолета! Тестовете за бременност обикновено отчитат резултат най-рано в първите дни от закъснението (дори и най-чувствителните тестове). Жените в първите етапи от бременността често съобщават за „по-различни усещания от обикновено“, както е и при Вас. Все още обаче е малко рано бременността да бъде потвърдена с тест – изчакайте да минат още 2-3 дни и започнете да тествате през ден. Стискаме палци 🙂

   1. Виолета

    Здравейте отново. Днес направих тест за бременност – появи се едва забелижима втора черта. Това може ли да означава че съм бременна?

   2. FertilAid България

    Здравейте! Появата на втора чертичка обикновено означава положителен тест за бременност 🙂 Дори и тя да е много бледа. Прочетете листовката на производителя, за да сте сигурни.

   3. Виолета

    Днес направих друг тест и беше отрицателен. Много се разочаровах, но още не ми е дошъл – 2ри ден закъснение

   4. Виолета

    И от 2 дена съм с леки болки във гърдите и имам воднисто течение. Имам чувството, че всеки момент ще ми дойде, но не идва

   5. Здравейте, правим опити за бебче и на 6-ти май имахме полов акт, а на 9-ти трябваше да ми дойде. Всъщност ми дойде 10ти, но розовеникаво течение. Възможно ли е да съм бременна?

   6. FertilAid България

    Здравейте! Въпреки че половият акт е бил доста близо до началото на цикъла (вероятно няколко дни след овулация), бременност все пак е възможна. Пожелаваме Ви да сте постигнали успех през този цикъл! Ако бременност не е настъпила, препоръчваме при следващите цикли да изтеглите половите контакти в дните преди или най-късно в деня на овулацията.

 19. Катерина

  Здравейте! На 07.02 имах полов акт, който не беше защитен, последният ми цикъл беше на 20.01-24.01, а овулацията на 02.02. Цикълът ми е изключително редовен (27 дни), най-много ми е закъснявало с 1-2 дена, но този път ми закъснява с 4дни (трябваше да ми дойде на 16.02). Правих тест на първия ден от закъснението и излезе отрицателен. Като симптоми имам само придърпване. което е по-скоро като движеща болка в десния яйчник и наподобява менструална болка, също така болки в гърба, изключително емоционална съм, имам и безсъние, но в същото време постоянно ми е изморено и искам само да лежа. Вчера забелязах съвсем леко кафеникаво оцветяване по превръзката, а днес бяло течение с леко жълтеникъв цвят, средна консистенция. Възможно ли е да съм бременна или по-скоро закъснението да се дължи на факта, че последния месец бях изложена на доста стресова обстановка. Кога е най-удачно да направя втори тест? Благодаря предварително!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Катерина! Възможно да е настъпила бременност, имайки предвид времевата рамка, както и симптомите, които сте наблюдавали. Силните нива на стрес могат да разстроят напълно месечния цикъл при жената, дори когато е бил изключително редовен, както е при Вас. Към днешния момент са минали вече няколко дни откакто цикълът Ви закъснява. Ако сте заченали, тестовете би трябвало да се позитивират вече. Ако цикълът все още закъснява, а тестовете са отрицателни, е наистина добре да посетите своя АГ-специалист.

   1. Веселина

    Здравейте на 6.03.22 ми беше цикълът. На 15.03.22 имах полов акт без предпазни мерки. На 18.03.22 ми беше точно деня за овулация с най голям шанс, но снощи, 23.3.22, имах ужасно силни болки ниско долу и в кръста. Цикълът ми трябва да дойде след 8 дни. Възможно ли е да съм бременна или просто предцикълни болки но 9 или 8 дни преди цикъл не е ли рано???

   2. FertilAid България

    Здравейте! Зачеване около 3-тия ден преди овулация (както е при вас) e възможно. Теоретично, изпитаните болки около 23-ти биха могли да се свържат с периода на имплантиране. Започнете да тествате след няколко дни.

   3. Гергана

    Здравейте, на 03.08.23г. имах полов акт и на другия ден взех ескапел, след приема на седмия ден (10.08) прокарвих, като го приех за цикъл, който продължи 10 дни, не беше обилен, по-скоро бледо червен и накрая стана кафеникаво, без никакви съсиреци. И от тогава чак на 19.09.23. ми дойде отново. Това са повече от 40дни, дори бях приела, че вече съм бременна.

   4. FertilAid България

    Здравейте! Вие описвате характерните промени, които много жени наблюдават след приема на ескапел. Зацапването, както и закъснението на обичайния цикъл е сравнително често срещано.

 20. Здравейте, ден-два след края на месечния ми цикъл около 05.02 не използвахме предпазни мерки при полов акт. На 10.02 получих кафеникаво зацапване, което продължи до датата ми на овулация 14.02, придружени с леки болки като опъване ниско вляво, а след това и вдясно, които имам и до днешна дата. Зная, че имплантационното кървене настъпва след овулация и някак си го изключвам като вариант, но има ли вероятност да е съвсем ранен признак на възможно настъпила бременност.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Яна! Ако е настъпила бременност, това би означавало, че овулацията се е случила в съвсем необичаен момент (доста по-рано от 14-ти). Макар и малко вероятно, това е възможно. В този случай, зацапването би могло действително да съвпада с имплантационно кървене (направете тест след няколко дни). Ако обаче симптомите продължат, препоръчваме да се консултирате с АГ.

 21. Анонимка

  Здравейте. На 05.02.2022 имах незащитен полов контакт.. На 6ти трябваше да ми дойде, но ми закъсня с три дни.. на 09.02. ми дойде, но днес (петия ден) виждам само розово зацапване и то по хартията..+ болки в кръста.. възможно ли е да съм заченала?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Зачеване в края на месечния цикъл е малко вероятно, но не е изключено. Това, което описвате прилича повече на леко закъснение в цикъла, придружено с кървене, което се различава от обичайното при Вас. Все още би било рано да се направи тест за бременност – за да се отчете резултат трябва да са минали поне около 14 дни от предполагаемата дата на зачеване. Ако необичайните симптоми (зацапването и болката в кръста) продължават и в момента, бихме препоръчали да направите консултация с АГ-специалист.

 22. Здравейте. Със съпругът ми правим опити втора година да имаме бебе, но все са неуспешни. Днес 5-ти ден ми закъснява, досега имам 2 отрицателни теста.

 23. Здравейте! От 5м. правим безуспешни опити за бебе. Цикълът ми е супер точен, на 28дни всеки месец, с придружаващи предменструални болки в корема, гърдите и кръста. Този месец трябваше да ми дойде на 8ми., но нямах никакви симптоми за това, че ще ми идва, единствено тъпа болка в кръста от 1 седмици и от 2-3 дни някакво бяло воднисто течение. Днес ми е 2ри ден закъснение и сутринта, но не с първа урина направих тест (лентичка само такъв имах подръка) беше категорично отрицателен. Та, въпросът ми е – възможно ли е да е фалшиво отрицателен и, ако не ми дойде кога да направя следващ?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Отрицателен тест на втори ден от закъснението не означава със сигурност, че бременност не е настъпила. Покачването на ЧХГ в урината до нивата, които тестът е способен да отчете, е индивидуално. Препоръчваме Ви да използвате по-чувствителни тестове – т. нар. ранни тестове за бременност. Важно е също да се спазва предписанието за използване на сутрешна урина, защото това може да повлияе върху резултата (да даде фалшиво негативен резултат). Тествайте се на всеки ден-два оттук нататък. Ако цикълът продължава да се бави, е много вероятно да сте постигнали успех. Стискаме палци!

 24. Здравейте, отново съм аз. Благодаря за информацията! Оказа се, че наистина съм бременна. Но има нещо, което доста ме притеснява. Реших да направя ЧХГ на 04.01. (10-ти ден от О.), резултатът беше 17,4 mIU/ml. До тук добре (напълно в норма), но повторих теста на 06.01. (12-ти ден от О.) и стойността не се е удвоила, а направо е станала прекалено висока – 79,3 mIU/ml. Това ужасно много ме притесни, не знам защо се повишава толкова бързо, притеснявам се да не е моларна бременност. Кога се установява такава бременност и винаги ли се стига до рак при наличието и?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Лори! На този етап, и с посочените резултати от изследванията, нямате никакво основание да си мислите за моларна бременност! Нивата на ЧХГ и темповете на нарастване са съвсем нормални за гестационната възраст. ЧХГ нараства стремглаво в първия триместър от бременността. /И само като информация, тъй като ни попитахте – моларна бременност може да се види ехографски в по-късните седмици (след 8-ма) и стойностите на ЧХГ са много високи – над 100 000 mUI/ml. Тя се съпровожда най-често с прекомерно сутрешно гадене и вагинално кръвотечение./
   За да бъдете съвсем спокойни, си направете една консултация с АГ и ехография, за да се убедите, че нещата вървят нормално. Пожелаваме Ви една много спокойна и здрава бременност!

   1. Здравейте, от година и 4 месеца се опитваме да да имаме бебе, не не се получи и миналия месец, декември 21. На 19-ти и 20-ти имах овулация, която усетих с кървене и леко зацапване. Цикълът ми трябваше да започне на 03.01.2022, но вече закъснява 5 дни. Много съм объркана, защото цикълът ми е редовен.

   2. FertilAid България

    Здравейте, Корнелия! Пожелаваме Ви този път да се е получило!:) Пет дни закъснение означава, че домашен тест за бременност вече би трябвало да покаже дали е настъпила такава. През следващите няколко дни си правете тестове през ден-два.

 25. Здравейте! От 7-8 м. правим опити за бебе, всеки месец следя овулацията с лентички и измерване на БТ, но положителен резултат все още няма. В началото “всеки месец имах симптоми” или поне така си мислех, но реално те са били ПМС. Откакто правим опити започнаха да ме болят гърдите след овулация, преди това години наред не са ме болели или не съм обръщала внимание. Цикълът ми е между 28 и 32 дни. Последният беше на 10.12.21г., засякох и усетих овулацията на 25.12., следващите (може би 2,3,4) дни имах някакво по-обилно бяло течение (без миризма, сърбеж и т.н), но не като това при овулацията, по принцип нямам при овулция. Болката в гърдите се появи малко по-късно този месец – вчера (01.01.). Четох на различни места, че течението понякога е ранен симптом, възможно ли е да е така при мен?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Лори! Белезникаво течение, точно каквото описвате, определено може да бъде един от ранните признаци на настъпила бременност. Само по себе си течението не може да е категоричен симптом за зачеване, но в контекста на останалите признаци, които сте наблюдавали, може да се окаже точно такъв. Поздравяваме Ви за това, че успявате да се вслушвате и да доловите фините сигнали и промени в тялото си – това е много важно, когато правите опити за зачеване. Стискаме палци да видите две чертички след няколко дни!

   1. Здравейте, цикълът ми закъснява вече 4-ти ден, имам леки болки и тежест в гърдите. Апетитът ми се повиши и имам леко гадене, повдигане. Правих вече два теста за бременност, но отрицателни. И сега се чудя дали съм или не съм бременна.

   2. FertilAid България

    Здравейте, Галя! 4 дни закъснение не е много. Все още имаш шанс тестовете да се позитивират през следващите дни. Симптомите, които описвате, много приличат на тези на ранна бременност. Стискаме палци!

   3. Мариела

    Здравейте, ходя често до тоалетна, но усещам парене подутина на матката и дискомфорт около 8/9 пъти на ден. Гърдите са ми доста подути и болезнени, в левият яйчник също изпитвам дискомфорт и тежест. Възможно ли е да съм бременна?

   4. FertilAid България

    Здравейте! Това са напълно възможни признаци на ранна бременност. Дискомфортът в малкия таз обикновено е по-подчертан в следващите етапи на бременността, когато плодът започва да расте, но всичко това е доста индивидуално. По-интензивни симптоми в първите седмици на бременността обаче налагат посещение при лекар, за да се изключат някои възможни усложнения. Препоръчваме Ви да направите тест и да посетите Вашия гинеколог.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top