брой фоликули при стимулация

Брой фоликули при стимулация – колко са нужни за инвитро?

Брой фоликули при стимулация – колко трябват за инвитро? От въпроса се вълнуват жените, прибягващи до асистирана репродукция за първи път. Някои имат намален яйчников резерв. При други той е на изчерпване заради възрастта или преждевременна менопауза. А това намалява шансовете за изваждане на по-здрави и качествени такива. И е основен фактор за безплодие.

Когато една жена се роди, нейните яйчници вече съдържат всички потенциални яйцеклетки, които ще има през живота си. С течение на годините много от тях достигат своята естествена клетъчна смърт. Процесът се нарича и атрезия. При него приблизително 15 до 20 незрели фоликула в яйчниците се „състезават“ за узряване и освобождаване на яйцеклетка по време на овулация. Всички неуспешни фоликули се резорбират в тялото. Това става по-често с напредването на възрастта. Накрая яйчниците престават да отделят яйцеклетки и започва менопаузата. Затова, преди да настъпи този момент, за да имат деца, всеки месец се определя брой фоликули при стимулация. С нея пациентката може да забременее, ако има поне една или повече годни за оплождане яйцеклетки.

По-големият брой фоликули при стимулация е важен фактор за хода на една инвитро процедура (IVF). Ако са повече, то има по-голяма вероятност да бъдат извадени между 5 и 10 яйцеклетки. Някои могат да загинат след оплождане, но така ще останат още, които могат да се замразят и ползват и за нов опит.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Брой фоликули при стимулация – защо са много важни за инвитро?

Фоликулите са малки торбички в яйчниците, пълни с течност, в които зреят яйцеклетките. Когато фоликулната торбичка се спука и яйцеклетката се освободи, настъпва овулацията. При редовен цикъл обикновено само една достига до пълно узряване и се освобождава. При инвитро обаче, лекарства за стимулиране на яйчниците като фоликулостимулиращ хормон (FSH) се използват за насърчаване на яйчниците. Така се получават повече фоликули и узрели яйцеклетки. Това е предпоставка за успешно изкуствено оплождане и евентуална бременност след ембриотрансфер.

Торбичките, съдържащи яйцеклетките, преминават през два различни етапа от живота си. И определеният брой фоликули при стимулация за IVF e от особено значение.

Антрални фоликули

По време на този етап фоликулите са малки и незрели. Те са дълги от 2 до 9 мм. Или достатъчно големи, за да се видят с трансвагинален ултразвук в началото на менструалния цикъл. От броят на антралните фоликули специалистите преценят броя на примордиалните фоликули и как би реагирала пациентката на стимулацията. Това са микроскопични незрели фоликули.

Зрели фоликули

По време на овариалната стимулация жената ходи на по-чести прегледи. Те имат за цел да определят размера и броя на развиващите се фоликули. Зрелият е жизнеспособен и напълно готов да освободи яйцеклетка. В идеалния случай, той трябва да бъде дълъг близо 20 мм.

Брой фоликули при стимулация – колко зрели трябват за инвитро?

За съжаление, няма магическо число, с което лекарите да са сигурни, че ще има успешен развой на инвитро процедурата. Тялото на всяка жена е уникално, както и нейният отговор на самата стимулация на яйчниците. Дали цикълът е успешен или не, зависи от много фактори. Освен това, преброяването на антралните фоликули не е точна наука. Крайният им брой може да варира. При един ултразвук може да се видят 5, докато при друг – повече. Но общият брой фоликули при стимулация дава насока за това дали ще има успешни оплождане и трансфер. Смята се, че от 15 до 30 се счита за добро число.

Както стана ясно, броят на антралните фоликули е важна индикация за успеха на изкуственото оплождане. Но крайният брой на зрелите фоликули след стимулация има тенденция да определя колко яйцеклетки ще стават за оплождане. Ако фоликулите не узреят, то няма как да стане извличане на яйцеклетки. И се налага изчакването на следващия цикъл.

В идеалния случай, репродуктивните специалисти биха искали да видят 4 зрели фоликула преди задействането. Но и качеството на всеки е от значение също колкото и количеството. Някои пациентки продължават напред с много малко фоликули, но качеството на яйцеклетката е достатъчно високо, за да има оплождане и успешно забременяване след трансфер. Твърде големият брой може да е проблем. Например, ако има 30 или повече зрели фоликула, това крие риск за жената и не е препоръчително изваждане на яйцеклетки и продължаване на процедурата.

Определеният брой фоликули при стимулация са само част от дългия процес на изкуствено оплождане. Жена с висок брой антрални фоликули може да няма жизнеспособни яйцеклетки . Това се дължи на свръхстимулация или вторично усложняващо състояние. Докато жена с нисък брой антрални фоликули може да има по-голям успех, защото нейните яйцеклетки са качествени и годни за оплождане. Изборът дали да продължи процедурата по протокол, въз основа на броя на антралните или зрели фоликули, наблюдавани на ултразвука, е решение, което лекарят и пациентката взимат заедно.

Съвет от екипа на FertilAid България:

Ако се притеснявате за вашия брой фоликули при стимулация, първо проверете яйчниковия си резерв. От него зависи и вида стимулация, която репродуктивният специалист ще назначени за инвитро. Яйцеклетките се получават по два начина – на спонтанен цикъл (без овариална стимулация) или стимулиран (с овариална стимулация).

Има медикаменти, които лекарят изписва, за да сведе до минимум риск от преждевременно спукване на фоликула на спонтанен цикъл. При жени с намален яйчников резерв се препоръчват гонадотропини, GnRH антагонист и хорионгонадотропин. Те могат да бъдат назначени и при жени, които не желаят хормонално лечение.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top