Серклаж – предотвратява преждевременно раждане

Серклаж е вид оперативна техника, предписвана на жените с профилактична или терапевтична цел. Чрез нея се предотвратява отваряне на шийката на матката и преждевременно раждане преди термин. Така бременността се задържа максимално близо до 37-ма гестационна седмица.

Какво представлява цервикалният серклаж?

След като жената забременее, първият най-важен скрининг на бебето е в 12-та седмица от бременността. Ако при него лекарят констатира индикация, че шийката на матката е разширена, има има риск от спонтанен аборт. Затова препоръчва серклаж. Според състоянието на пациентката, той може да назначи допълнителни изследвания и реши кой вид е подходящ за нея.

Процедурата представлява обшиване на част от маточната шийка или цервикалния канал. По време на нея лекарят поставя един или няколко шева в отвора на шийката на матката, за да я държи добре затворена по време на бременността.

Защо се прави цервикален серклаж?

Профилактичният е за предотвратяване на ранна цервикална недостатъчност или преждевременно раждане. Докато терапевтичният има друга цел – да намали риска от преждевременно раждане, предизвикан от скъсяване или разтваряне на маточната шийка.

Има няколко причини, поради които гинекологът препоръчва цервикален серклаж по време на бременност. Те включват:

 • Отпусната шийка на матката поради минали операции или други, извършени върху цервикална тъкан.
 • Минали спонтанни аборти от необичайна форма на матката или увреждане на шийката.
 • Минали спонтанни аборти през втория триместър, които предполагат отпускане на шийката на матката.

Когато бременността е потвърдена, е добре пациентката да даде подробна информация за своето здравословно състояние. И обсъди своите спонтанни аборти и процедури, които е имала. Ако гинекологът й вземе решение за серклаж, то той трябва да се извърши между 12 и 14 седмица. В противен случай шийката на матката може да изтънее.

Prenatal

Осигурява 100% от нужните ключови хранителни вещества за ежедневна употреба за здравето на бремената жена.

пренатален витамин опаковка

Какво се случва преди и след процедурата на матката?

Преди цервикалния серклаж гинекологът прави обстоен преглед на пациентката. Освен да огледа матката със спекулум или трансвагинален ултразвук, той трябва се информира за всички минали усложнения от бременности или операции, през които е преминала тя.

С насрочването на процедурата жената не бива да прави секс поне една седмица преди датата. В зависимост от нейния вид, тя може да постъпи ден преди нея в болница.

По време на цервикален серклаж жената ляга на кушетката/операционната маса и заема положение, подобно на това при редовен вагинален преглед. В зависимост от случая, може да й бъде поставена венозна анестезия или пък интубационна. В зависимост от използвания метод за процедурата, тя може да продължи между 10-15 минути, като по-дългата е от 40 до 60. След нея жената остава се връща в съзнание. И остава под наблюдение – в реанимация или отделението по гинекология, където следят нейните показатели.

След процедурата жената може да бъде изписана в самия ден или да остане до ден-два, за да се възстанови.

Болезнен ли е цервикалният серклаж?

Нормално е да почувствате спазми и леко кървене/зацапване няколко дни след процедурата. Но непосредствено след нея, още докато сте в болничен престой, не трябва да изпитвате по-силна болка от тази по време на менструация.

По препоръка на лекаря, може да се приемат хапчета, които да елиминират дискомфорта от спазмите и елиминират болката. В случай, че те не отшумят, е необходима незабавна консултация с лекуващия лекар.

За да се предотврати инфекция на шийката на матката, се предписват антибиотик, който върви с пробиотик. Поне 10 дни са нужни, за да заздравеят шевовете. През това време пациентката трябва да има активна почивка – без секс и силна физическа работа.

Колко време след серклаж е добре да се работи?

Както стана ясно, трябват поне 10 дни за възстановяване. През това време жената не бива да вдига тежко, да прави секс и е добре да си почива. Разбира се, ако се чувства добре след изписване от болницата, няма пречка да се върне на работа, но трябва да е много внимателна.

Серклаж – ползи и рискове

Ако сте изложени на висок риск от преждевременно раждане, обсъдете подробно с вашия лекар всички възможности. Но имате ли отпусната шийка на матката, цервикалният серклаж е най-добрият начин да не родите преди 37-ма седмица. Предимствата от това са ясни – здраво бебе, родено на термин.

Процедурата се извършва само, ако ползите надвишават рисковете. Но, както при почти всяка медицинска процедура, има някои усложнения, за които трябва да знаете. Това са:

 • Инфекция;
 • Увреждане на шийката на матката;
 • Кървене;
 • Преждевременно разкъсване на плацентата и изтичане на околоплодните води, в които се намира бебето. Това налага бързото му изваждане и преждевременно раждане;
 • Преждевременно раждане;
 • Цервикална стеноза (постоянно стесняване на шийката на матката);
 • Белег върху шийката на матката;
 • Разкъсване на шийката или матката, ако раждането напредва, докато конците са все още не са премахнати.

Кога се отстраняват конците след серклаж?

Конците стоят докато бременността не достигне пълния термин. Тоест, те могат да бъдат махнати около 37-та седмица, малко преди раждането. Отново се налага пациентката да постъпи в кабинета или операционна, като процедурата трае само няколко минути.

В случай, че водите на бременната изтичат или има признаци на раждане по-рано, серклажът се премахва и преди 37-ма седмица. Пациентката трябва да се обади незабавно на лекаря, ако има:

 • Висока температура (над 37,7 градуса по Целзий);
 • Контракции или болки в долната част на корема, които се появяват на редовни интервали;
 • Вагинален секрет с лоша миризма;
 • Спукване на околоплодния мехур и изтичане на водите;
 • Прекомерно кървене.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Когато чуете за цервикален серклаж, е нормално да изпитате притеснение и имате някои въпроси. Трябва да се доверите на лекуващия лекар и знаете, че въпросното зашиване е успешно в почти 90% от случаите. За съжаление, много жени може да имат скъсена шийка и при следваща бременност.

Ако пък имате посочения проблем и планирате бременност, обсъдете всички възможности с вашия гинеколог. Тук профилактичните прегледи са много важни.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top