преждевременно раждане

Преждевременно раждане – същност, рискове, превенция

Преждевременно раждане е раждане, което настъпва преди началото на 37-та седмица от бременността. След нея, до 42-ра седмица, всяко бебе се смята за доносено.

Когато е налице преждевременно раждане, бебето се нарича недоносено. И може да има различни усложнения. Колкото по-рано преди термин се случи това, толкова е по-голям рискът от усложнения.

В зависимост от това колко рано е родено бебето, то може да бъде:

 • Късно недоносено, родено между 34 и 36 пълна седмица от бременността;
 • Умерено недоносено, родено между 32 и 34 седмица от бременността;
 • Много недоносено, родено на по-малко от 32 седмица от бременността;
 • Изключително недоносено, родено на или преди 25-та седмица от бременността.

Повечето случаи на преждевременно раждане се случват в късния етап (първа степен на недоносеност).

Какви са симптомите на преждевременното раждане?

При някои бебета се забелязват леки, докато при други са по-очевидни.

Признацитe на недоносеност са:

 • Малък ръст, с непропорционално голяма глава;
 • По-остро лице, по-малко заоблени черти от тези е на доносено бебе, поради липса на мастни запаси;
 • Фина коса (лануго), покриваща голяма част от тялото;
 • Ниска телесна температура, особено веднага след раждането в родилната зала, поради липса на натрупана телесна мазнина;
 • Затруднено дишане или респираторен дистрес;
 • Пъпът е разположен по-ниско;
 • Липса на рефлекси за сукане и преглъщане, което води до затруднения при хранене;
 • Поява на жълтеница – поради недобре развит черен дроб;
 • Ускорен сърдечен ритъм.

Ето какво трябва да бъде средното тегло при раждане, дължината и обиколката на главата на недоносени бебета, родени преждевременно:

Таблица 1 – момчета – гестационна седмица – тегло – височина – обиколка на главата:

40 – 3,4 кг – 51 см – 35 см
35 – 2,4 кг – 45 см – 31,5 см
32 – 1,7 кг – 42 см – 29 см
28 – 1 кг – 36 см – 25 см
24 – 0,60 кг – 32 см – 21 см

Таблица 2 – момичета – гестационна седмица – тегло – височина – обиколка на главата:

40 – 3,4 кг – 51 см – 35 см
35 – 2,4 кг – 45 см – 31,5 см
32 – 1,7 кг – 42 см – 29 см
28 – 1 кг – 36 см – 25 см
24 – 0,60 кг – 32 см – 21 см

Недонесените бебета изискват по-специални грижи

Ако бебето проплаче вследствие на преждевременно раждане, се налага да остане по-дълго в болницата. То бива преместено в неонатология, където да полагат специални грижи за него. И много често майката бива изписана преди него.

Много често родителите на недоносени деца са шокирани, когато се приберат у дома без бебето си. По време на неговия престой в лечебното заведение, те могат да получават информация за състоянието му. И да го посещават редовно. Като лекуващият екип има за задача да отговори на всичките им въпроси и ги подготви за момента, в който ще го вземат у дома и се грижат сами за него.

Макар бебето да е в кувьоз, то има нужда от своите родители. Ето защо в много болници има специални стаи, в които родителите да го вземат на ръце и практикуват контакт „кожа в кожа“, който е много важен.

Преждевременно раждане – рискови фактори

Много често причината бебето да тръгне да излиза по-рано не е ясна. Но има няколко рискови фактора, които могат да доведат до раждане преди 37-та седмица. Това са:

 • Предишно преждевременно раждане;
 • Многоплодна бременност (с близнаци, тризнаци или други);
 • По-малко от шест месеца между две бременности;
 • Зачеване чрез ин витро оплождане;
 • Проблеми с матката, шийката на матката или плацентата;
 • Тютюнопушене или употреба на наркотици;
 • Инфекции, особено на амниотичната течност и долния генитален тракт;
 • Хронични състояния като високо кръвно налягане и диабет;
 • Поднормено или наднормено тегло преди бременността;
 • Стресови житейски събития – например смърт на любим човек или домашно насилие;
 • Множество спонтанни аборти;
 • Физическо нараняване или травма.

Какви са усложненията в този случай?

Не всички бебета, дошли на този свят вследствие на преждевременно раждане, са с усложнения. Но само по себе си, то може да причини краткосрочни и дългосрочни здравословни проблеми. Както стана ясно, колкото по-рано се роди детето, толкова по-висок е рискът от усложнения. Теглото при раждане също играе важна роля за неговото състояние.

Докато едни проблеми са очевидни още при раждането, други може да се развият на по-късен ета от развитието на бебето.

Краткотрайни усложнения след преждевременно раждане

През първите седмици усложненията могат да включват:

Проблеми с дишането

Те се забелязват при повечето недоносени заради неразвитата им напълно дихателна система. Ако в белите дробове на бебето липсва сърфактант – вещество, което им позволява да се разширяват – то може да развие синдром на респираторен дистрес. И белите му дробове не могат да се разширяват и свиват нормално.

Недоносените бебета също могат да развият белодробно заболяване, известно като бронхопулмонална дисплазия. Някои могат да получат и апнея (продължителни паузи в дишането).

Сърдечни проблеми

Най-честите при деца, родени преждевременно, са отворен дуктус артериозус и ниско кръвно налягане (хипотония). Първият проблем е постоянен отвор между аортата и белодробната артерия. Този сърдечен дефект често се коригира сам. Но ако не се лекува, може да доведе до сърдечен шум, сърдечна недостатъчност, както и други усложнения. Ниското кръвно налягане може да наложи коригиране на интравенозните течности, прилагането на лекарства и кръвопреливания.

Проблеми с мозъка

Колкото по-рано се роди бебето, толкова по-голям е рискът от мозъчен кръвоизлив. Той е известен още като интравентрикуларен кръвоизлив. Повечето кръвоизливи са леки и преминават с малко краткотрайно въздействие. Но при някои недоносени се образува мозъчен кръвоизлив, който причинява трайно мозъчно увреждане.

Проблеми с регулиране на температурата

Недоносените бебета могат да загубят способността на тялото да се загрява бързо. Те нямат натрупаната телесна мазнина като доносените. Ето защо не могат да генерират достатъчно топлина, за да противодействат на това, което се губи през повърхността на телцата им. Ако телесната им температура падне твърде ниско, може да се получи хипотермия – необичайно ниска основна телесна температура.

Хипотермията при недоносено бебе може да доведе до проблеми с дишането и ниски нива на кръвната захар. Родителите не подозират, че тяхното бебе, появило се при преждевременно раждане, изразходва цялата енергия от храненето, за да се стопли. Затова в началото се нуждаят от допълнителна топлина или трябва да бъдат поставени в кувьоз. В противен случай не могат сами да поддържат нормална телесна температура.

Стомашно-чревни проблеми

Недоносените бебета са по-склонни да имат недоразвита стомашно-чревна система. Това води до усложнения като некротизиращ ентероколит. Това е сериозно състояние, при което клетките, покриващи стената на червата, са наранени. Най-често проблемът се случва, когато започнат да се хранят. Но тези, които са на кърма, са с по-малък риск, в сранение с тези, които са на сухо мляко.

Проблеми с кръвта

Преждевременно родените бебета могат да развият анемия и жълтеница. Анемията е често срещано състояние, при което тялото няма достатъчно червени кръвни клетки. Въпреки че при всички новородени има спад в броя им през първите месеци от живота, намалението може да е по-голямо при недоносените бебета.

Жълтото оцветяване на кожата и очите на бебето, което се получава, защото кръвта не съдържа излишък от билирубин от черния дроб или червените кръвни клетки. Въпреки че има много причини за жълтеница, тя е по-често при недоносени бебенца.

Проблеми с метаболизма

Някои недоносени бебета могат да развият необичайно ниско ниво на кръвната захар (хипогликемия). Това може да се случи, когато имат по-ниски запаси от глюкоза, в сравнение с доносените бебета.Децата, проплакали вследствие на преждевременно раждане, изпитват и по-големи трудности при превръщането на съхраняваната от тях глюкоза в нейната активна форма.

Слаб имунитет

Доказано е, че недоносените бебета могат да се разболеят много по-лесно. Тяхната имунна система все още не е развита на 100% заради това, че са се родили преди 37-ма седмица. Това увеличава риска от инфекция. Ако има такава, тя може да се разпространи в кръвния поток, причинявайки сепсис.

Преждевременно раждане – има ли дългосрочни усложнения за недоносените?

Такова раждане може да доведе до следните усложнения в дългосрочен план:

Церебрална парализа. Тя е нарушение на движението, мускулния тонус или стойката. Може да бъде причинена от инфекция, неадекватен кръвен поток или увреждане на развиващия се мозък на новородено. Това става или в началото на бременността, или докато бебето е още малко и незряло.

Проблеми с паметта и концентрацията. Преждевременно родените бебета са по-склонни да изостават в училище от доносените. Още в детската градина или училище, те изпитват затруднения в процеса на обучение.

Проблеми със зрението. След преждевременно раждане, много бебета, особено близнаци, трябва да носят очила. Причината е, че те развиват лесно ретинопатия. Това заболяване възниква, когато кръвоносните съдове се подуят и растат прекомерно в светлочувствителния слой на нервите в задната част на окото (ретината). Понякога необичайните съдове на ретината постепенно образуват белези, издърпвайки я от позиция. Когато тя се отдръпне от задната част на окото, се получава отлепване на ретината. Ако не бъде открито, това състояние може да увреди зрението и да причини слепота.

Проблеми със слуха. Преждевременно родените бебета са изложени на повишен риск от известна степен на загуба на слуха.

Проблеми със зъбите. Доказано е, че зачатъците на зъбите се разиват още през 7-ма седмица от бременността. Недоносените бебета, които са били в критично състояние, са изложени на повишен риск от развитие на дентални проблеми. При тях зъбите могат да поникнат по-късно, да се обезцветят или подредят неправилно.

Поведенчески и психологически проблеми. Децата, преживели преждевременно раждане, може да изостават в развитието в сравнение с доносените. При тях се забелязват и някои особености в поведението и псикихата им.

Хронични здравословни проблеми. Инфекциите, астмата и проблемите с храненето се развиват повече при недоносени деца. И могат да изискват по-специфични грижи. Тези деца са изложени и на повишен риск от синдром на внезапна детска смърт.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Често причината за преждевременно раждане е неизвестна. Но има няколко неща, които бъдещите майки могат да направят, за да го предотвратят. Едно от тях е прием на прогестеронови добавки. Те се препоръчват при анамнеза за раждане по-рано от термин, къса шийка на матката или и двата фактора. Ако се вземат навреме, могат да риска значително.

В някои случаи гинеколозите препоръчват цервикален серклаж. Процедурата се извършва при жени с къса шийка на матката или анамнеза за скъсяване на шийката, което води до преждевременно раждане. По време на нея шийката се зашива с конци. Те се остраняват малко преди да започне родовата дейност.

Ако сте бременна и се страхувате от преждевременно раждане, онова, с което да го предотвратите, е да ходите редовно на прегледи. Ако имате въпроси по време на проследяването ви, не се срамувайте да питате вашия лекуващ лекар.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top