цистит и зачеване

Цистит – пречи ли на зачеването?

Цистит – една от инфекциите, засягаща пикочните пътища при жените. Тя причинява дразнене, възпаление и може да попречи на опитите за зачеване. Появява се най-вече заради честото правене на секс в някои дни от цикъла. Като е предпоставка за други здравословни проблеми.

Самата инфекция се предава по уретрата (тръбичката, през която минава урината). Протича с често уриниране (но само по няколко капки); усещане за парене; остра болка в долната част на корема и други. Освен жените, мъжете също страдат от цистит, но при тях не е толкова често срещан.

Появи ли се, циститът носи със себе си дискомфорт. Задържане на урина, останала в пикочния мехур; прехвърлянето на бактерии по време на секс; раздразнение заради неподходящ интимен гел или използването на сапун, са основни причини, водещи до него. Освен това може да промени плановете на една двойка за бебе.

Инфекции на пикочните пътища и опити за зачеване

Обикновено лекарите ги определят за нещо съвсем нормално по време на опитите за забременяване. Жените не бива да се тревожат, защото често сексът е съпроводен с инфекции. Все пак, ако спазват хигиена, могат да ги избегнат. В противен случай бактериите стигат до гениталиите и уретрата, с което попадат в пикочните пътища.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Влияят ли инфекциите на пикочните пътища върху плодовитостта?

Отговорът е не. Докато безплодието може да бъде свързано с генитални и уринарни инфекции, тези на пикочните пътища обикновено нямат връзка с това. Най-често инфекции като хламидия и простатит могат да имат най-негативно въздействие върху плодовитостта, ако не бъдат лекувани правилно.

При липса на диагноза и лечение, инфекциите на пикочните пътища по време на бременност могат да причинят допълнителни усложнения. Затова, когато жената има планове за бебе, е добре да даде стерилна урина и се изследва предварително. В случай, че има инфекции, те трябва да бъдат излекувани. Едва след това тя може да стартира опитите с партньора.

Как да предотвратите цистит, докато правите опити за забременяване?

Докато инфекциите на пикочните пътища могат да причинят болка и дискомфорт, те обикновено са относително управляеми. Стига жените да получават правилното лечение или спазват някои превантивни мерки.

Ето няколко съвета какво да направите, за да предотвратите появата на цистит:

Уриниране след секс

Независимо дали искате за заченете или не, най-добре е да уринирате веднага след секс. Причината е, че триенето на половите органи по време на секс може да причини фокално възпаление (в определена област като пикочния мехур и гениталиите) или преходно излагане на бактерии.

Ако ходите по малка нужда след секс, може да изхвърлите лошите бактерии по-бързо. Това става и когато пиете повече течности след полов акт.

Хидратация

Както стана ясно, приемът на вода и други течности, е от полза за по-лесното извеждане на бактериите от уриналния тракт и предотвратяване на цистит. Хидратацията не само намалява риска от запек, а и се грижи за здравето на червата и пикочните пътища.

Носене на подходящо бельо

Ако ползвате прашки или пък бикини от по-изкуствени материи, трябва да си купите по-подходящи. Препоръчително е те да са от така наречените „дишащи“ материи, например памук. Те не задържат влагата и осигуряват на кожата подходящ въздушен поток, което държи далеч вредните бактерии, водещи до цистит.

Приемайте добавки

Доказано е, че ежедневният прием на червена боровинка и D-маноза, има положително действие върху целия уринарен тракт. И двете са полезни за намаляване растежа и развитието на лошите бактерии в пикочния мехур. Ето защо може да пиете някои добавки с тях, разбира се, назначени от лекар.

Цистит и лечение

Много е важно цистита да се лекува навреме. Особено, ако жената е в ранна бременност или планува да има дете скоро. Болки в гърба; кръв урината; втрисане и температура; са част от усложненията, до които инфекцията може да доведе, ако не се вземат мерки.

Ако жената е в процес на ин витро процедура или иска да зачене нормално, трябва да излекува в най-скоро време инфекциите на пикочните пътища. Чак след да продължи следващите стъпки. Иначе увеличава риска от спонтанен аборт, особено ако е бременна и не знае, че има цистит.

Сама по себе си инфекцията не пречи на зачеването, но е предпоставка за усложнения в ранна бременност, които могат да бъдат избегнати, категорични за гинеколозите.

Този текст има информативен характер и не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top