естроген-и-прогестерон

Естроген и прогестерон, и ролята им за женското фертилно здраве

Както вероятно знаете, хормоните се произвеждат в ендокринните жлези на човешкото тяло и от там, навлизат в кръвта. По този начин те успяват да достигнат до всички тъкани и органи, и да регулират тяхното нормално функциониране. Именно поради тази причина, хормоналният баланс в тялото на всеки един от нас е от изключителна важност за работата на всяка една от системите в него.

В долните редове ще обърнем малко по-специално внимание на женските полови хормони и тяхната роля за репродуктивното здраве на жената и шансовете ѝ за успешно зачеване.

Репродуктивната и половата система дължат своята нормална дейност на женските полови хормони, произвеждани в яйчниците. Освен тази своя ендокринна функция, яйчниците изпълняват функцията и на полови органи, в които по време на месечния цикъл, яйцеклетките се образуват и узряват.

Процесът на образуване, узряване и отделяне на една яйцеклетка е пряко свързан с хормоналните нива в женското тяло. Естрогенът и прогетеронът са двата хормона, отговорни за тази дейност. Те представляват стероидни хормони, произвеждани от яйчниците. Тяхната основна функция е да регулират месечния цикъл и да подготвят тялото на жената за бременност.

Нивата на естрогена и прогестерона се изменят, в зависимост от това, в коя фаза от своя месечен цикъл се намира жената.  

Фази на месечния цикъл

Месечният цикъл на всяка една жена бива разделен на три основни фази:

 • Фоликуларна фаза
 • Овулаторна фаза
 • Лутеална фаза

Обичайната продължителност на месечния цикъл, при липсата на каквито и да било репродуктивни проблеми, е 28 дни. Разбира се, всяка жена носи своята индивидуалност и в някои случаи е възможно цикълът да продължи малко повече или малко по-малко от 28 дни. В периода на месечния цикъл се случват както менструацията, така и овулацията, но и други съпътстващи промени в съотношението между хормоните в женското тяло.

Във всяка една от изброените по-горе фази нивата на женските полови хормони се изменят, като всеки един от тях влияе върху образуването, узряването и отделянето на яйцеклетката.

Фоликуларна фаза

Фоликуларната фаза поставя началото на месечния цикъл. Тя започва с първия ден на менструацията и продължава до настъпването на овулацията – средно, 14 дни. В този период, нивата на естроген са относително ниски. За сметка на това обаче тялото произвежда по-високи нива на лутеинизиращ хормон от хипоталмуса.

Повишените нива на лутеинизиращия хормон (LH), стимулират и покачването на фоликулостимулиращия хормон (FSH). Неговата роля е подпомагане развитието на фоликулите в яйчниците.

Преди края на фоликуларната фаза, един от фоликулите се оформя като доминантен. Именно той се разпуква и освобождава яйцеклетка, а тялото преминава в следващата фаза от месечния цикъл – овулаторната. В резултат на всички тези процеси в периода на фоликуларната фаза, нивата на естроген в яйчниците също започват да се увеличават.

Естрогенът подпомага изграждането на маточната лигавица и подготвя тялото за предстоящата овулация и евентуално оплождане.

Овулаторна фаза

Овулаторната фаза настъпва непосредствено след фоликуларната. Нивата на естроген в тази фаза достигат своя връх и подготвят тялото на жената за предстоящата овулация. Именно в тази фаза шансовете за зачеване са най-високи. Средната ѝ продължителност обаче е много кратка – около 1-2 дни.

В доминантния яйчников фоликул се развива и узрява яйцеклетка. Когато фоликулът се развие достатъчно, стената му постепенно изтънява и в резултат на това, той се спуква и освобождава зрялата яйцеклетка. Това е моментът на самата овулация. Освен нивата на естроген, в този период нивата на лутеинизиращия хормон също значително се покачват, достигайки своя връх.

След като бъде освободена, яйцекелтката се придвижва по фалопиевите тръби към матката, в готовност да бъде оплодена от един от мъжките сперматозоиди. Заради краткостта на овулационния период, е добре да следите за неговото настъпване, поне няколко дни преди това. Това може да направите с помощта на тестове за овулация или методът, наречен фоликулометрия. В голяма част от случаите, женското тяло само сигнализира за настъпването на овулацията.

Лутеална фаза

Това е фазата, настъпваща след края на овулацията. Тя продължава до края на месечния цикъл, като обичайната ѝ продължителност е 14 дни. Ако лутеалната фаза бъде по-кратка от 10 дни, говорим за т.нар. къса лутеална фаза.

В лутелната фаза оплодената яйцеклетка се подготвя за имплантация в матката. Това става благодарение на жълтото тяло, познато още като corpus luteum. То се образува от самия фоликул след неговто разпукване и освобождаване на яйцеклетката. Имплантацията се случва тогава, когато оплодената яйцеклетка се прикрепва за вътрешната стена на матката.

В периода на лутеалната фаза съотношението между прогестерон и естроген от една страна и фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон, от друга, е обратно пропорционално. С покачването на първите два – прогестерон и естроген, нивата на вторите два –FSH и LH, намаляват. В случай, че яйцеклетката не бъде оплодена, след края на лутеалната фаза настъпва следващата менструация.

Това са трите фази, през които преминава женското тяло в периода на месечния цикъл. Във всяка една от тях нивата на основните женски полови хормони се променят и регулират репродуктивното здраве на жената. Какво обаче на практика представляват те?

Естроген

Естрогенът, познат още като Естрадиол, е основният женски полов хормон. Той е отговорен за регулирането на месечния цикъл и подготвянето на тялото за бременност.

Именно естрогенът е този хормон, който превръща момичето в жена в периода на пубертет. Той е отговорен за всички физически промени в тялото, настъпването на менструалния цикъл, растежа на гърдите и др. Неговата функция, да регулира месечния цикъл на жената от пубертета, до периода на менопауза, е съпроводена и с други важни за здравето дейности:

 • Поддържа здравословни нива на холестерола,
 • Защитава здравето на костната система,
 • Отговаря за състоянието на кожата, сърцето и дори настроението.

Както споменахме малко по-нагоре, яйчниците, изпълняващи ролята на ендокринни жлези, са органите, отговорни за производството на естроген в женското тяло. Малки количества от хормона се образуват и от надбъбречните жлези, разположени в горната част на всеки бъбрек. Отивайки в кръвта, естрогенът започва да се движи чрез нея, преминавайки през цялото тяло на жената.

Видове естроген

В различните етапи от живота си, женското тяло произвежда три различни вида естроген:

 • Естрадиол (Е2) – естрадиолът е този вид естроген, който се образува в женското тяло в детеродната възраст на жената, или от настъпването на първия менструален цикъл до менопаузата.
 • Естриол (Е3) – естриолът се образува основно в периода на бременност.
 • Естрон (Е1) – единственият вид естроген, който се образува в тялото след настъпването на менопауза.

Понижаване нивата на естроген в тялото

Най-често срещаните причини за понижението на естрогена в женското тяло са менопаузата или хирургичното отстраняване на единия или двата яйчника. Част от симптомите, подсказващи за намаляване на нивата на естроген са:

 • Нередовен менструален цикъл – ниските нива на естроген могат да доведат както до нередовен менструален цикъл, така и до пълната липса на такъв.
 • Безплодие – ниските нива на естроген могат да предотвратят и възникването на овулация, което от своя страна да затрудни опитите за зачеване.
 • Слаба костна система – естрогенът спомага за поддържане на здрава костна система. С напредването на възрастта и понижаването на нивата на естроген, плътността на костите намалява. Именно поради тази причина жените, намиращи в период на менопауза са по-застрашени от развитието на остеопороза.
 • Болезнен полов акт – ниските нива на естроген могат да окажат влияние и върху влагалищната лубрикация и нивата на pH във влагалището. Ако естрогенът се понижи твърде много е възможна появата на вагинална сухота, която често води до болка по време на полов акт.
 • Горещи вълни – именно това е най-често срещаният симптом при жени в период на перименопауза и менопауза.
 • Депресия и тревожност – смята се, че естрогенът влияе и върху нивата на серотонин, отговорен за повишаване на настроението. Дефицитът на естроген може да доведе до спад на серотонина и това от своя страна – до промяна в настроението и депресия.

Прогестерон  

Хормонът прогестерон също се секретира от яйчниците и играе важна роля в месечния цикъл и бременността. Част от неговите функции е да подготви ендометриума за имплантацията на оплодената яйцеклетка след периода на овулация. Освен неговата секреция ограничава контракциите в матката, които могат да нарушат развитието на растящия в нея ембрион. Друга важна роля, която прогестеронът изпълнява е подготовката на гърдите за кърмене.

Своите най-високи стойности прогестеронът достига през първия триместър на бременността. В този период неговата най-важна роля е да запази здрава зиготата след настъпилата бременност.

В случай, че бременност не е настъпила, нивата на прогестерон спадат, жълтото тяло търпи обратно развитие, маточната лигавица се разрушава и настъпва менструацията.

Понижаване нивата на прогестерон  

Така както понижаването на естрогена, би могло да доведе до появата на различни изменения в репродуктивните сподобности на жената, така и ниските нива на прогестерон биха могли да създадат известни затруднения в опитите за зачеване. Проблем би могъл да възникне и при вече бремнните жени с ниски нива на прогестерон.

Дефицитът на прогестерон рядко се изразява със специфична симптоматика. Най-често оказва влияние върху менструалния цикъл и неговата редовност. Понякога е възможно да възникне и главоболие, мигрена или тревожност и депресия. Обикновено недостига на прогестерон се открива в хода на хормонални изследвания при жени, срещнали трудности в опитите за зачеване.

По-сериозен проблем от дефицита на прогестерон, би могъл да възникне при бременните жени, намиращи се в първия триместър от бременността. Това се дължи на факта, че поради ниските нива на хормона, маточната лигавица не е достатъчно добре подготвена за задържането на оплодената яйцеклетка и създаването на гостоприемна за нея среда. В резултат на това, е възможно да настъпи вагинално кървене или спонтанен аборт.

Повишаване в нивата на прогестерон

Повишените нива на прогестерон не представляват сериозен проблем. Най-често високи нива се наблюдават в първия триместър от настъпилата бременност. Все пак е добре причината за повишаването на хормона да бъде открита. Понякога този хормонален дисбаланс би могъл да се касае за понижаване в нивата на естрогена, удължена лутеална фаза или проблем с надбъбречните жлези.

Симптомите при повишените нива на прогестерон могат да бъдат подпухналост, напрежение в гърдите, раздразнителност, отпадналост и други.

4 коментара по “Естроген и прогестерон, и ролята им за женското фертилно здраве”

 1. Благодаря Ви много за отговора! Не е било стимулация, но не спирам да мисля защо все пак не е по-висока стойност, ако всичко е наред. Благодаря отново за отговора! Аз бях писала и преди, че ми излезе АМХ 0.54, което на повторно изследване излезе даже 0.44. Излезе и тежък дефицит на витамин Д,който започнах да приемам веднага. На фона на това АМХ, което пада, според резултатите стремглаво, бях за преброяване на антрални фоликули и те бяха 17, което е много добър резерв. Объркана съм и притеснена. От този месец започнахме опити за трето дете. Надявам се притесненията ми да са неоснователни. Лека вечер!

  1. FertilAid България

   Прогестеронът, както и АМХ могат да варират в доста широки граници при жени с напълно съхранени репродуктивни функции. Не бива да се притеснявате от това, че не сте близо до горната граница на нормата – това не би имало особено голямо значение. Освен това, стойностите от лабораторните изследвания не бива да се интерпретират буквално. Вие сте добър пример за това – „притеснително“ нисък АМХ и прекрасен брой антрални фоликули на преброяването 🙂

 2. Здравейте, може ли да попитам резултат от прогестерон 38 nmol/l, изследван 7 дни след като лекар е видял фоликул, който всеки момент ще се пукне, дали показва, че е имало нормална овулация? Референтните стойности бяха до 75 и ме притеснява, че е бил нисък. Чета противоречиви мнения, че трябва да е поне 45 в тази мерна единица за нормална овулация, а на много места пише, че над 30 се приема за нормален. Ако може и вашето мнение, за да не се измъчвам напразно.

  Благодаря предварително!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Ива! Счита се, че еднократно измерване на прогестерон в луеалната фаза над 30 nmol/l (според някои проучвания, дори и при по-ниски стойности) е сравнително добър маркер за настъпила овулация. При цикли със стимулация се очаква нивата на прогестерон да са малко по-високи (например над 45-50 nmol/l), което се свързва с малко по-добра успеваемост на АРТ процедурите. По наше мнение, стойност от 38 (каквато е при Вас), особено в комбинация с ехография, потвърждава настъпването на овулация и изключва наличието на ановулаторен цикъл.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top