Начало » Безплодие при жената » Лутеална фаза. Къса лутеална фаза
лутеална-фаза

Лутеална фаза. Къса лутеална фаза

Лутеалната фаза е един от периодите, през които преминава всяка жена през менструалния си цикъл. Нейната продължителност би могла да се различава при отделните жени.

В зависимост от особеностите на начина, по който протича една лутеална фаза, бихте могли да научите повече за своето репродуктивно здраве и шансовете си за скорошно забременяване.

Периоди на менструалния цикъл

Менструалният цикъл настъпва при всяка жена, след нейното съзряване и навлизане в репродуктивна възраст, и продължава до началото на менопаузата. Обичайно, когато не е на лице някакъв репродуктивен проблем, менструалният цикъл продължава около 28 дни. През този период се случват както менструация, така и овулация, но и други съпътстващи промени в съотношението между хормоните в женското тяло.

Менструалният цикъл е налице всеки месец, като би могъл да се раздели на три фази:

 • Фоликуларна фаза,
 • Овулаторна фаза,
 • Лутеална фаза.

Фоликуларна фаза

Фоликуларната фаза поставя началото на менструалния цикъл. Тя започва с първия ден на менструацията и продължава до настъпването на овулацията – средно, 14 дни. През този период, нивата на естроген в тялото са относително ниски. Поради тази причина, организмът бива стимулиран да произвежда по-високи нива на лутеинизиращ хормон от хипоталмуса.

Повишените нива на лутеинизиращ хормон (LH), стимулират и покачване в нивото на фоликулостимулиращ хормон (FSH). Фоликулостимулиращият хормон се отделя от хипофизната жлеза и подпомага развитието на фоликулите в яйчниците.

По време на фоликуларната фаза, гранулозните и тека клетките образуват течност, която изпълва вътрешността на зреещия фоликул. Един от всички развиващи се фоликули се оформя като доминантен малко преди края на фоликуларната фаза. Това означава, че всички останали спират развитието си, а единствено той освобождава яйцеклетка през овулаторната фаза.

В резултат от процесите, протичащи по време на фоликуларната фаза, нивата на естроген в яйчниците също се увеличават. Естрогенът, от своя страна, подпомага изграждането на маточната лигавица и подготвя тялото за предстоящата овулация.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Овулаторна фаза

Овулаторната фаза настъпва непосредствено след фоликуларната фаза. Повишените нива на естроген в женското тяло по време на фоликуларната фаза стимулират развитието на доминантния яйчников фоликул. В него, до настъпване на овулацията, се развива и узрява една яйцеклетка. Когато фоликулът се развие достатъчно, стената му постепенно изтънява. В резултат, той се спуква и освобождава яйцеклетката.

Тъкмо в този момент настъпва самата овулация, позната като най-фертилният период за жената. През него, шансовете за успешно забременяване са най-високи. Това е и моментът от месечния цикъл, в който нивата на лутеинизиращ хормон са най-високи. Продължителността ѝ обаче далеч не е толкова дълга – около 1-2 дни. Яйцеклетката се придвижва по фалопиевите тръби към матката, в готовност да бъде оплодена от един от мъжките сперматозоиди.

Обърнете внимание, че дори когато жената е в отлично репродуктивно здраве, е възможно овулацията да не настъпва на всеки менструален цикъл. Приблизително, на всеки 13 цикъла има един ановулаторен цикъл, в който тези най-фертилни дни отсъстват. 

Лутеална фаза

Лутеалната фаза настъпва след овулацията и продължава до края на месечния цикъл. Освобождавайки яйцеклетката, фоликулът се превръща в жълто тяло, познато още като corpus luteum. Основната задача на жълтото тяло по време на лутеалната фаза е да подготви матката за имплантация на оплодената яйцеклетка. Имплантацията се случва тогава, когато оплодената яйцеклетка се прикрепва за вътрешната стена на матката.

През цялата лутеална фаза, съотношението между прогестерон и естроген, от една страна, и фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон, от друга, е обратно пропорционално. С покачването на количествата от първите два – прогестерон и естроген, нивата на вторите два – FSH и LH, намаляват. В случай, че яйцеклетката не бъде оплодена, след края на лутеалната фаза настъпва следващата менструация.

Какво е лутеална фаза?

Както вече стана ясно, с лутеалната фаза завършва и естественият менструален цикъл при всяка жена. През нея, пространството, което до скоро е било запълвано от доминантния развиващ се фоликул, се изпълва с гранулозни и тека клетки. Те формират така наречения corpus luteum. В превод от латински език, това понятие, с което се свързва всяка лутеална фаза, означава жълто тяло.

Веднъж създадено, жълтото тяло започва да произвежда прогестерон, като неговите количества в тялото нарастват, за сметка на естрогена. Причината, поради която по време на лутеална фаза, е необходимо производството на прогестерон, е, че тялото се подготвя за предстояща бременност. Прогестегонът подготвя ендометриума както за самата имплантация на оплодената яйцеклетка, така и за последващото ѝ развитие.

Ако до края на лутеалната фаза обаче оплождане на яйцеклетката не се случи, жълтото тяло дегенерира. В този случай, менструалният цикъл започва отначало, с настъпването на следваща менструация.

Продължителност на лутеалната фаза

Обичайно, продължителността на всяка лутеална фаза е 14 дни, като разликите не са повече от ден. За да бъде възможно възникване на бременност, е изключително важно лутеалната фаза да не бъде с продължителност, по-малка от 10 дни.

Лутеалната фаза е толкова важна, тъй като продължителността ѝ определя и дължината на овулацията в овулаторната фаза. За разлика от овулацията, продължителността на една лутеална фаза не зависи от външни фактори. Евентуален стрес, прием на медикаменти или повишена физическа активност не биха могли да я скъсят или удължат.

Методи за изследване

За да се определи дължината на лутеална фаза, най-често се използва самото начало на овулацията. Познати са разнообразни методи за измерване на овулацията:

 • Тестове, базирани на изследване на урина – Под формата на лентички или касетки, те изследват нивата на лутеинизиращ хормон в урината.
 • Тест, базиран на изследване чрез слюнка – Проследява повишаване в нивото на естроген в слюнката през микроскопска леща. Подходящ е за многократна употреба и непосредствено преди овулация пресъздава папратовидната кристална структура.
 • Измерване на базална температура – Измерването трябва да се извърши в състояние на пълен покой. Проследява повишаване в нивото на хормона естроген с приближаване на овулацията.
 • Фоликулометрия – Тя включва изследване на процеса на узряване на яйцеклетката и яйчниковите фоликули чрез ехограф. Тъкмо поради тази причина, се смята за най-точният метод както за определяне на началото на овулацията, така и за дефиниране на продължителността на лутеалната фаза.
 • Хормонални изследвания – Най-често, те съпътстват фоликулометрията. Проследява се нивото на фоликулостимулиращ хормон, лутеинизиращ хормон, естрогени и прогестерон, както и тестостерон, пролактин и тиреотропен хормон.

Къса лутеална фаза

Когато продължителността на една лутеална фаза е по-кратка от необходимото, е налице т. нар. Дефект на лутеалната фаза или Къса лутеална фаза. Понятието се свързва с невъзможността на маточната лигавица да се развива успоредно с преминаването от една фаза на менструалния цикъл в друга.

Установяването на къса лутеална фаза би могло да попречи на успешното забременяване или износване на плода. Причината се крие във факта, че възникването и протичането на бременността се намира в пряка връзка със състоянието на маточната лигавица. Тъкмо затова е важно в случай, че е налице Къса лутеална фаза, бързо и точно да се установи причината, която я поражда, и да бъде назначено най-подходящото лечение.

Установяване на Къса лутеална фаза

Установяването на къса лутеална фаза би могло да стане под ръководството на Вашия лекар. Тъкмо поради тази причина, редовните консултации са от изключително значение.

Хормонални изследвания

Нивата на прогестерон в женското тяло по време на лутеална фаза са постоянно високи. Ръстът в производството на хормона започва непосредствено след овулацията и започва да спада с наближаването на следващата менструация. Тъй като това е напълно нормално по време на лутеална фаза, изследване на нивата на прогестерон в кръвта би могло да бъде показателно за продължителността на този период от менструалния цикъл.

В случай, че резултатите показват намалено количество на прогестерон, е възможно да бъдете диагностицирани с Къса лутеална фаза.

В допълнение към изследването на прогестерон след настъпване на лутеална фаза, Вашият лекар би могъл да пристъпи към проследяване на нивата на фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон в овулаторната фаза.

Базална телесна температура

Повишените нива на прогестерон през лутеалната фаза предизвикват повишаване на базалната телесна температура. Обичайно, при измерване на температурата непосредствено след овулация, тя трябва да отбележи ръст. Ако приемем, че средната продължителност на менструалния цикъл е 28 дни, то покачването на базаланата телесна температура през лутеална фаза се случва 12-14 дни преди следващата менструация.

Ендометриална биопсия

Ендометриалната биопсия представлява процедура на остъргване на лиговицата от вътрешната страна на маточната кухина. С тънка кюрета лекарят преминава през цервикалния канал, за да достигне до вътрешността на матката. Взема се тъкан за изследване, която впоследствие се изпраща в лаборатория.

Разгледана под микроскоп, тази частица тъкан дава информация на медицинските специалисти до кой етап на менструалния цикъл е достигнала тя. Когато резултатите са готови, Вашият лекар ще ги анализира. В случай, че развитието на тъканта не отговаря на фазата от менструалния цикъл, в която се намирате, е възможно да бъдете диагностицирана с Къса лутеална фаза.

Причини за възникване на Къса лутеална фаза

Една от най-често срещаните причини за настъпване на Къса лутеална фаза е ограниченото производство на прогестерон в женското тяло. Задачата на хормона по време на последната фаза от менструалния цикъл е да спомогне за удебеляването на маточната лигавица. По този начин, имплантацията на оплодената яйцеклетка се случва по-лесно, а имплантиралото се яйце се прикрепва по-здраво за нея.

Тъкмо поради тази причина, често спонтанните аборти, настъпващи в самото начало на бременността, се случват поради кратка лутеална фаза.

Други фактори, които биха могли да доведат до по-кратка лутеална фаза, са:

 • Нездравословното телесно тегло,
 • Прекомерната физическа активност,
 • Синдром на поликистозните яйчници и
 • Ендометриоза.

Лечение на къса лутеална фаза

Коректното определяне на причината, довела до настъпване на Къса лутеална фаза, е от ключово значение за назначаване на най-правилното лечение на състоянието.

Лечение с Човешки хорион гонадотропин (hCG)

Човешкият хорион гонадотропин подпомага производството на прогестерон в женското тяло. Самият прогестерон е характерен за бременността, тъй като благодарение на него се случва нормалното ѝ протичане и здравословното развитие на плода. Повишаването на нивата на прогестерон по време на лутеална фаза, биха могли да повишат шансовете за успешно забременяване.

Обикновено, лечението с Човешки хорион гонадотропин протича чрез поставяне на инжекции.

Лечение с Кломифен цитрат

Кломифен цитрат, познат още като Кломид, въздейства върху функцията на яйчниците и подобрява качеството на извършваната от тях дейност. В резултат, те произвеждат повече на брой фоликули през фоликуларната фаза, като по този начин се увеличават и шансовете за забременяване.

Елиминиране на вредно влияние, причинено от външни фактори

Факторите във външната среда, които оказват вредно влияние върху репродуктивното здраве на жената, са не малко. Сред тях са стресът, прекомерното натоварване и недоспиване, прекомерната физическа активност и нездравословното телесно тегло. В случай, че се установи, че някой от тези фактори е причината за поява на къса лутеална фаза, Вашият лекар ще препоръча да намалите вредното влияние, което той причинява ежедневно.

Кратка лутеална фаза и забременяване

В заключение, бихме искали да Ви уверим, че установяването на проблем в продължителността на лутеалната фаза не означава невъзможност за забременяване! Напротив, установяването на проблема би трябвало да Ви радва, доколкото имате яснота какви стъпки трябва да предприемете, за да оптимизирате шансовете си за зачеване.

Доверете се на своя лекар, за да успеете заедно да противодействате на Късата лутеална фаза! По този начин, ще намалите риска от продължителни неуспешни опити за зачеване и евентуален спонтанен аборт.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Shopping Cart
Scroll to Top