фалшиво отрицателен тест за бременност

Фалшиво отрицателен тест за бременност – кога се случва?

Фалшиво отрицателен тест за бременност причинява сълзи при много жени, опитващи се да заченат. В желанието си да видят двете черти, те си правят безброй уринарни тестове. Но пробите за откриване на наличието на човешки хорион гонадотропин хормон (hCG) не винаги са надеждни. Особено, ако са взети по неправилен начин, в неподходящото за това време време.

Фалшиво отрицателен тест за бременност може да сложи край на надеждите на жената, а всъщност в нея вече да има нов живот. Причината е, че колкото и да са точни, при всички тестове – с урина или кръвна проба, стават грешки.

Ако първият път жената види фалшиво отрицателен тест, то тя може да си мисли, че не се е получило, а всъщност да носи нов живот в себе си. Причината е, че колкото и да са точни, при всички тестове – с урина или кръвна проба, стават грешки.

Какво точно е фалшиво отрицателен тест за бременност?

За фалшиво отрицателен тест за бременност се говори, когато кръвта, урината или други проби съдържат твърде много от веществото, което специфичният тест за бременност се опитва да открие. Вместо да даде положителен резултат, лабораторният тест се претоварва от излишното вещество и дава фалшиво отрицателен резултат.

Кога се наблюдава такъв резултат?

Има няколко ситуации, в които жената може да получи фалшиво отрицателен тест за бременност. Когато става дума за уринарен тест, то се наблюдават две категории грешки – в зависимост от времето и от интерпретацията.

1. Време на отчитане

Фалшиво отрицателен тест е налице, ако сте били доста търпеливи и сте проверили резултата твърде рано. Тоест не сте изчакали времето, посочено в указанията.

2. Интерпретация

Не сте повярвали на положителен резултат от теста (фалшиво положителни тестове за бременност са малко вероятни) или не сте потвърдили отрицателен тест (което може да включва повторно тестване по-късно).

Изследования предполагат, че въпросният резултат се среща в 0,2–2% от имуноанализите. Това са медицински лабораторни тестове, които използват антитела за откриване на специфични вещества или аналити.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Каква е връзката между фалшиво отрицателен тест и бременността?

Някои жени може постоянно да получават отрицателни резултати от уринарния или кръвен тест, въпреки че са бременни. В тези ситуации ултразвуковите тестове (но само в определен етап) могат да потвърдят бременността.

Фалшиво отрицателен тест за бременност е възможно да има, когато:

 • жената е с извънматочна бременност;
 • бременността е с близнаци и тризнаци;
 • жената има рак или други заболявания, свързани с бременността.

Жените не бива да губят надежда при фалшиво отрицателен тест за бременност. Вместо да изпадат в отчаяние, те трябва да изчакат, като по-късно пробват отново – уринарен или hCG тест. Консултацията с гинеколог също е много важна, защото при един преглед зародишът може да се появи на ехографа. Ако той не се осъществи, констатирането на бременността се забавя заедно с първите пренатални грижи за жената и бебето.

Фалшиво отрицателен тест за бременност – какви симптоми изпитва жената?

Въпреки негативния резултат, жените, правещи опити за бебе, може да се чувстват уморени, раздразнителни и често да сменят своето настроение. Това са обикновени симптоми на бременността, появяващи се в първия триместър. В някои случаи те са съпроводени с гадене и повръщане.

След подобен неуспех, жените нямат менструация, но очакват тя да се появи скоро. Обикновено свързват това със стрес или хормонални проблеми. И въпреки че може да са бременни, те все още не осъзнават това.

Когато оценяват резултатите от теста за бременност, лекарите трябва да вземат предвид всички клинични признаци, лабораторните и медицински образни тестове. Те са от особено значение за здравето на жената и растящия плод в нея.

Фалшиво отрицателен тест за бременност – причини

Тестване твърде рано

Много марки рекламират, че техният продукт е с точност от 99%. Има уринарни тестове, които се правят още на първия ден на закъснение на цикъла. Но дори и този, препоръчван за отчитане на най-ранен резултат, може да е грешен.

Да предположим, че имате стандартен менструален цикъл от 28 дни. По-вероятно е да получите точен резултат, ако изчакате поне 29 дни преди да направите тест. Дори е по-добре да изчакате до 36-ия ден, тъй като менструалните цикли при възрастни жени се променят по различни фактори и дори стигат до 35 дни.

Какво става при кръвен тест? Когато забременеете, нивото на hCG се удвоява на всеки два до три дни през първите седмици на бременността. Ако дадете кръв твърде рано, ще се разочаровате. Просто нивото на hCG може да е толкова ниско, че да не отчита бременност. Но има и друг вариант. Когато в пробата присъства твърде много hCG, антителата може да не успеят да се свържат и резултатът да е отрицателен.

Неправилно тестване у дома

Жените първо разчитат на уринарни тестове. Те се правят лесно у дома. Но основната грешка на някои бъдещи майки е, че не поставят достатъчно урина. Друго важно нещо е да изчакат достатъчно дълго преди да видят резултата. Но тъй като някои го отварят преди изтичането на петте минути, имат фалшиво отрицателен резултат на теста

Тестване твърде късно през деня

Не всяка бременност е желана, а и жените толкова се вълнуват, че не чакат да дойде сутринта, за да направят тест с първата урина. Понякога го правят следобед или късно вечер, когато са приемали вод и други течности. А това влияе на точността.

Когато урината е разредена, някои тестове трудно улавят hCG. По данни на Verywellfamily, високочувствителните тестове за бременност трябва да работят и с разредената урина. За всеки случай и по-точен резултат, за предпочитане е жената да провери рано сутрин.

Отрицателен след положителен тест

Ако получите отрицателен тест за бременност, след като преди това сте имали положителен, това може да ви обърка. Има голяма вероятностда имате спонтанен аборт. Тогава също става дума за фалшиво отрицателен тест за бременност. При спазми, зацапване или спиране на болките и подуването на гърдите, потърсете лекар. Може да сте загубили плода.

Ако все пак сте бременна въпреки едната черта в началото, не е изключено някой от горните проблеми да повлияе на точността на втория ви тест. Затова поддържайте връзка с лекуващия лекар.

Фалшиво отрицателен тест за бременност е сравнително рядко явление в тестовете за бременност. Той се дължи на това, че жената има много високи нива на хормони на бременността в кръвта или урината си. Антителата, които използват тестовете за бременност, се претоварват и не успяват да се свържат с хормона. Поради това резултатът става отрицателен, което да донесе сериозно последствия. За да потвърдят, че жената е заченала, лекарите трябва да вземат под внимание симптомите на жената, клиничните данни и информация от лабораторните и медицински епикризи. Те са онези, които да я насочат, ако има проблеми със забременяването.

Този текст има информативен характер за фалшиво отрицателен тест за бременност. Той не може да замести консултацията със специалист.

8 коментара по “Фалшиво отрицателен тест за бременност – кога се случва?”

 1. Мирослава

  Здравейте, изминал е месец и 10 дни от като имах полов акт без предпазни мерки правих до сега 10 теста, и 10 те са отрицателни, но имам симптоми на бременност – подуване на гърдите и сутрешно гадене, понякога дори през целият ден. Имах и кървене но по различно от месечният ми цикъл – беше по слабо и по кратко. Въпросът ми е следният – възможно ли е при 10 отрицателни теста да съм бременна и защото ще имам възможност за преглед чак след седмица, а ще се побъркам извинявам се за дългото писане

  1. FertilAid България

   Здравейте! Съвременните домашни тестове са доста надеждни и, ако тестовете са направени през интервали от няколко дни, то е малко вероятно да е налице бременност и те да не могат да я отчетат. Освен това е минало доста време от последния полов акт. Препоръчваме да си направите кръвен тест за бременност, за да сте сигурни. Продължаващи сипмтоми на бременност могат да се дължат на различни причини, но при всички положения е важно да направите преглед при своя гинеколог.

 2. Недялка

  Здравейте, на мен ми закъснява вече 5 ден. Преди два дни си направих с два електронни тестта за бременност и бяха положителни, а двата обикновени бяха отрицателни Каква е причината и кой от тестовете е верен. Обърках се. А имам всички симптоми че съм бременна

  1. FertilAid България

   Здравейте! При ранна бременност това понякога е възможно. Тестовете са произведени с разлина степен на чувствителност към ЧХГ и понякога едните улавят бременността, а другите, чак когато концентрацията на хормона се покачи още. Препоръчваме да повторите теста след 1-2 дни или да направите кръвен тест. Все още е може би рано да се види плоден сак на ехографско изследване, но опитният АГ специалист може да долови други индиректни признаци.

   1. Здравейте, приемах прогестерон с цел предизвикване на цикъл. Трябваше да ми е дошло най-късно до 6-7ми този месец, обаче все още няма нищо. Възможен ден за зачеване е 30.10. Правих два теста за бременност – и двата положителни с доста бледа, но розова черта. Кръвен тест правих вчера – резултат 0.10mIU/ml. Има ли вероятност кръвният да е толкова сгрешен? Прогестеронът ми е 0.4 според резултата, а все пак приемах хапчета и си мисля, че би трябвало да е по-висок?

   2. FertilAid България

    Здравейте! Действително, резултатът е необичаен, но е възможно някой от резултатите да са фалшиво полижителни/отрицателни. Препоръчваме Ви да потворите домашните тестове и да направите консултация с Аг-специалист.
    Понякога наблюдаваме такава ситуация при ранна загуба на нежизнеспособен ембрион, при което първите тестове са положителни и последващият кръвен тест, направен 5-10 дни по-късно, дава отрицателен резултат. Това в никакъв случай не означава, че при Вас се развива такъв сценарии.

 3. Виолета

  Странно, защо при близнаци да е отрицателен теста за бременност? Това не е вярно. Също и при извънматочна бременност е положителен теста.

  1. FertilAid България

   Здравейте! Благодарим Ви, че ни обръщате внимание на това. Даваме си сметка, че формулировката ни беше малко объркваща. Имаме предвид, че фалшиво отрицателен тест е възможен в тези специфични случаи, но не като правило, разбира се. В случая с многоплодна бременност, фалшиво отрицателният резултат понякога се появява вследствие на прекалено високите нива на ЧХГ, за които тестовете не са технологично пригодни. При извънматочна бременност (за съжаление това е малко по-чест вариант), фалшиво отрицателният резултат може да се появи като следствие от забавените темпове на развитие на ембриона, което води до по-ниски нива на ЧХГ в урината, спрямо гестационната седмица.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top