проблемно-забременяване

Проблемно забременяване – откъде да започна?

Проблемно забременяване се среща при повече от 12% от двойките, желаещи да се сдобият с рожба. Причините за неуспеха могат да са много и различни, и да се крият и при двата пола. Всъщност, често дори няма истинска причина, а именно нетърпението за бързо постигане на бленувания резултат кара двойката да вижда проблем там, където няма такъв.

В долните редове ще ви запознаем с някои от най-често срещаните фактори, оказващи негативно влияние върху опитите за зачеване. Сред причините за неуспех при опитите за зачеване могат да бъдат, както някои състояния при жените, така и някои проблеми при мъжете.

Митът за зачеването „от първия път“

Много хора смятат, че зачеването е лесен процес и не отнема много време. Нека развенчаем този мит, още в самото начало. Истината е, че около 80% от двойките по света, се радват на успешна бременност след поне шест месеца опити за зачеване. Дори при двойките, без установени проблеми и на възраст под 35 години, шансовете за забременяване на всеки цикъл са между 25 и 30%.

С напредването на възрастта процентът на успеваемост пропорциално намалява и много от двойките в по-напреднала възраст се сблъскват с проблемно забременяване. Разбира се, съществуват още редица фактори, които влияят върху успехът, освен възрастта. Въпреки, че не можем да спрем естествения процес на стареене, можем сами да подпогнем репродуктивното си здраве и да увеличам шансовете за успешно зачеване. Навременната консултация със специалист, редовното следене на овулацията и още няколко прости стъпки, са сред факторите, които могат да ви приближат до сбъдването на мечтата ви.

И не забравяйте, това че не сте успели да забременеете от първия път, не означава непременно, че страдате от проблемно зачеване. Запасете се с малко повече спокойствие и търпение, а ако все пак имате известни притеснения, поискайте съвет от вашия лекар. Добре е да направите това и, ако:

 • сте на възраст над 35 години и опитвате да заченете повече от шест месеца;
 • сте на възраст под 35 години и опитвате да заченете повече от една година.

FertilAid® за жени

Силата на билките, витамините и минералите в подкрепа на женското репродуктивно здраве.
*Опаковка 90 капсули, едномесечен курс

Овулацията – обичаен заподозрян при проблемно забременяване

По всяка вероятност знаете, че овулацията е най-фертилният период в месечния цикъл на жената. Нейната липса или нередовно настъпване, биха могли да доведат до трудности при зачеване. Причина за това най-често е хормоналният дисбаланс. В някои случаи, той е придружен и с други състояния, като поликистозния яйчников синдром, наличие на един яйчник, например. Аноовулация или липса на овулация, би могла да бъде причинена и от състояния като първична яйчникова недостатъчност, дисфункция на щитовидната жлеза, поднормено или наднормено тегло и дори, прекоремрно физическо натоварване.

Липсата на овулация, както и нейната нередовност са сред най-често срещаните причини за трудности при зачеване. Това обикновено е свързано и с нередовен менструален цикъл. Не винаго обаче, редовният менструален цикъл гарантира за редовното настъпване на овулацията. Затова е важно да познавате знаците на своето тяло и да следите настъпващите промени в него. Познавайки симптомите на овулацията, бихте могли още по-точно да предвидите кога точно ще настъпи най-фертилният период от месечния ви цикъл. За да изчислите още по-точно своята овулация, можете да използвате и тестове за овулация или овулационен калкулатор.

Имам редовен цикъл, а не мога да забременея…

Редовността на цикъла е добър знак и подсказва, че вероятно репродуктивните процеси при жената протичат нормално. За съжаление, обаче, редовният цикъл не е гаранция, че ще има успешно зачеване. Някои проучвания показват, че при близо 1/3 от циклите не настъпва овулация. Причините не са съвсем изяснени, но се предполага, че стресът може да играе ключова роля.

Всъщност, дори и при наличиче на привидно нормална овулация, отново няма 100% гаранция за успех. Възможно е да има други фактори, които да възпрепятстват зачеването – от влошено качество на яйцеклетката, до проблеми от страна на партньора.

Проблемно забременяване, когато причината е у мъжа

Много често при двойките с репродуктивни проблеми, причината за неуспех се крие в мъжа. Някои изследвания показват, че при 20 от 30% двойки, страдащи от безплодие, влияние за това оказва именно мъжкото репродуктивно здраве. Факторите, водещи до мъжко безплодие са много и различни, а симптоми за много от състоянията обикновено липсват. Затова съветваме в хода на опитите за зачеване, съвместно с изследванията на жената, нейният партньор също да посети специалист, както и да направи спермограма.

Чрез изследването на основните спермални показатели, ще бъде дадена оценка за репродуктивния статус на мъжа. Евентуалните отклонения в спермограмата могат да дадат по-ясна представа за това на какво именно се дължи проблемното забременяване. Имайте предвид, че лошата спермограма не е крайна диагноза. Всеки един от спермалните показатели би могъл да бъде подобрен, дори чрез редовна физическа активност и намаляване на нивата на ежедневен стрес.

В заключение, бихме искали да насърчим всички мъже към редовна профилактика и активен начин на живот! Колкото по-рано се диагностицира евентуален репродуктивен проблем, вероятно толкова по-кратък ще е пътят до желаното бащинство!

FertilAid® за мъже

Повлиява всички спермални показатели.
*Опаковка 90 капсули, едномесечен курс

Напредване на възрастта и проблемно забременяване

С напредването на възрастта намаляват и качеството и количеството на женските яйцеклетки. Това е причината много дами над 35-годишна възраст да страдат от трудности при зачеване. При мъжете, възрастта също оказва влияние върху качеството на сперматозоидите, техният брой и подвижност.

Въпреки този естествен процес, много двойки се радват на успешна и спокойна бременност и в по-късна възраст. Благодарение на развитието на медицината, дори забременяването след 40 вече е напълно възможно. Много жени пък успяват да заченат по естествен начин след тази възраст, без помощта на асистираните репродуктивни технологии. Тук можете да прочетете някои от нашите съвети за естествено забременяване след 40 години.

Непроходими фалопиеви тръби

Фалопиевите или маточните тръби представляват органите, по които се транспортира зряалата яйцеклетка, освободена при овулация, от яйчника до маточната кухина. В тях се извършва и оплождането на яйцеклетката. Когато са увредени или запушени, фалопиевите тръби могат да се превърнат в основна причина за проблемно забременяване.

Причините за това могат да са много и различни, като понякога те се крият във възпалителни процеси  на съседните органи като апендицит, болест на Крон или улцерозен колит. Не винаги запушените маточни тръби са придружени с болка. Понякога състоянието е безсимптомни и би могло да се открие само след преглед при специалист, чрез специализирана рентгенова снимла.

Ендометриоза

Ендометриозата е сред по-малко познатите, но все по-често срещано състояние, водещо до трудно забременяване. Както става ясно от самото наименование на състоянието ендометриоза, то е свързано с най-вътрешния слой на маточната стена – ендометриума. Названието му произтича от латинските понятия endo (вътре) и  metra (матка). 

Най-честите симптоми на ендометриозата включват болезнени менструации и болки в областта на таза и в останалата част от месечния цикъл. Не всички жени, страдащи от състоянието обаче имат такива симптоми. При някои то протича безсимптомно и разбират за наличието му, едва след като изпитат трудности и проблемно забременяване.

Ендометриозата често се диагностицира неправилно или просто не може да бъде установена. За нейното правилно определяне, е необходимо да бъде направено лапароскопско изследване или ултразвук.  

Разбира се, наличието на ендометриоза не бива да ви обезкуражава. Лечението на състоянието е напълно възможно, и колкото по-рано бъде установено, толкова по-високи са шансовете за неговото лечение, и съответно – за настъпването на успешна бременност.

Медицински състояния, които имат връзка с фертилитета

Съществуват някои основни медицински състояния биха могли да доведат до проблемно забременяванеи безплодие както при жените, така и при мъжете. Такива могат да бъдат:

 • проблеми със щитовидната жлеза,
 • недиагностициран диабет,
 • депресивни състояния,
 • някои автоимунни заболявания, като лупус,
 • някои болести, предавани по полов път.

Срещат се и редица лекарствени средства, които могат да окажат негативно влияние върху репродуктивното здраве и при двата пола. Все пак е добре да обсъдите с вашия лекар влиянието на приеманите от вас медикаменти и евентуалното спиране на техния прием, започвайки да правите опити за зачеване.

Не забравяйте, че здравословният начин на живот, намаляването на ежедневния стрес и отказването от някои вредни навици, също могат значително да подобрят репродуктивния статус и при двата пола.

Когато причината за проблемно забременяване остава скрита

Неизясненият стерилитет е състояние, при което и при двамата партньори не е установен репродуктивен проблем, но въпреки активните опити за зачеване в продължителен период от време, те не се увенчават с успех.

Неизяснени стерилитет е налице средно при около 10% от двойките, правещи опити за зачеване. Данните, посочени от различни източници, варират, но това са най-общо посочваните граници.

Трудно е да наречем неизяснения стерилитет, диагноза, тъй като това медицинско заключение се поставя тогава, когато притеснителни симптоми за проблемно забременяване, не бъдат установени. Важно условие е преди поставянето на диагнозата, да са направени всички изследвания, проверяващи и оценяващи както мъжкото, така и женското репродуктивно здраве.

Лечение на състоянието и свързаното с него проблеми при зачеване, съществува, и много се радват на успешна бременност, въпреки наличието му. Специалистите все повече насочват усилията си в тази посока и предлагат решение и за този проблем.

Някои от основните начини за преодоляване на неизяснения стерилитет и проблемното забременяване, в следствие от него са:

 • Въвеждане на промяна в начина на живот,
 • Лечение с Кломифен цитрат и Вътрематочна инсеминация,
 • Контролирана яйчникова хиперстимулация и Вътрематочна инсеминация,
 • Ин витро оплождане/ Интрацитоплазмено инжектиране на единични сперматозоиди.

Проблемно забременяване – не отлагайте много консултацията със специалист!

Много двойки отлагат консултацията с лекар, поради редица причини. Знаем, че проблемното забременяване е тема, която предизвиква притеснение у много от вас. Въпреки това, решение на този проблем съществува и колкото по-рано се обърнете към добър гинеколог или специалист по репродуктивна медицина, толкова по-скоро ще бъде решен той.

В някои от случаите, състоянията, влияещи върху опитите за зачеване са едва забележими и не са придружени със специфични симптоми. Затова не се страхувайте да се обърнете към специалист в областта на репродуктивното здраве. Понякога съвсем малки и незначителни промени, могат да ви отведат към мечтаното събитие. Повечето изследвания както при мъжете, така и при жените са стандартни и напълно безобидни, но пък могат сигурно да разрешат въпроса ви с проблемното забременяване.

Първите изследвания, които да направите

За щастие, където и да живеете, ще можете да намерите лаборатория или добър гинеколог, където да си направите най-базисни първоначални изследвания. Обикновено тези изследвания не са скъпоструващи и често могат да бъдат достатъчни за установяване на причината за репродуктивните затруднения в една двойка.

Изследвания при мъжа

Както споменахме и по-горе в статията, спермограмата е първото (и често единствено) изследване, което е нужно да се направи при мъжа. То е лесно осъществимо, неинвазивно и много информативно.

Често, спермограмата е достатъчна, за да се отхвърли и потвърди проблем от страна на мъжа. Тя е и средство да се проследи ефекта от назначената терапия във времето.

Изследвания при жената

Изследване на хормони ще даде информация дали репродуктивните процеси при жената протичат нормално, като цяло. Отклоненията в някои от хормоните, самостоятелно или в комбинация, дават ценни насоки за това, къде би могло да има проблем. Хормоналните пакети предлагани в различните лаборатории включват обикновено фоликулостимулиращ хормон (ФСХ), лутеинизиращ хормон (ЛХ), пролактин, естрадиол и тестостерон. Обичайно изследването се прави между 3-ти и 5-ти ден от цикъла.

Ехографията на малкия таз, проведено от добър гинеколог, също ще даде ценна информация. Това неинвазивно изследване дава възможност да се огледат репродуктивните органи на жената – матка, тръби и яйчници, и да се открият евентуални причини за трудностите при зачеване. Ехографията дава възможност и да се проследи дали процесите на овулация протичат нормално.

Споменаваме и изследването на антимюлеров хормон (АМХ), тъй като е много популярно сред жените, изпитващи репродуктивни трудности. АМХ е показател за яйчниковия резерв. Резултатите от изследването на трябва да се интерпретират внимателно и в контекста на възрастта на жената и останалите хормони.

В заключение

Ако и вие сте от хората, правещи опити за зачеване, които до момента не се увенчават с успех, ви съветваме да се консултирате със специалист в областта. А ето и какви са останалите ни съвети за по-бързо зачеване, или какво е важно да направите, за по-бързото и успешно зачеване.

Надяваме се да сме ви били полезни! Не забравяйте, че много специалисти съветват да не превръщате идеята за зачеване във ваша основна „фикс-идея“. Много често то се случва без излишно напрежение от ваша страна. Останете спокойни и не губете вяра и надежда!

Референции:
Prior JC, Naess M, Langhammer A, Forsmo S. Ovulation Prevalence in Women with Spontaneous Normal-Length Menstrual Cycles – A Population-Based Cohort from HUNT3, Norway. PLoS One. 2015;10(8):e0134473. Published 2015 Aug 20. doi:10.1371/journal.pone.0134473

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top