Фертилен прозорец – всичко, което трябва да знаете

Фертилен прозорец е времето, в което е най-вероятно жената да забременее по естествен път. Ако една двойка желае да има потомство, то трябва внимателно да следи тази фаза от цикъла. С това шансовете за бебе се увеличават.

Истина е, че зачеването може да се случи по всяко време на менструалния цикъл. Но има определени дни от месеца, в които плодовитостта се повишава. Някои ги наричат зелени, а други – фертилен прозорец.

Какво е фертилен прозорец и колко трае?

Трудно е да се определи с точност колко дни е въпросния период, в който е по-вероятно да заченете. При всяка жена това зависи от продължителността на нейния цикъл. Но според статистиката, става дума за около шест дни. Тоест – близо седмица, в която трябва да се правят по-честити опити за бебе.

Яйцеклетката е жизнеспособна в продължение на един до два дни. Докато сперматозоидите могат да живеят в женския генитален тракт от 4 до 5. Затова фертилният прозорец обикновено се счита за 6 до 7 дни на всеки цикъл. Това обяснява акушер-гинекологът д-р Джена Фланагън. Но уточнява, че при отделните жени фертилният прозорец е различен. Най-често той започва малко след края на менструацията – пет дни преди овулацията (обикновено около 14-ия ден от цикъла) и един след нея.

Нивата на естроген се повишават през целия фертилен прозорец. Това води до промени в течението от вагината. То става по-лепкаво, като наподобява яйчен белтък. „Това позволява на сперматозоидите да пътуват през шийката на матката до фалопиевите тръби, където могат да се срещнат с яйцеклетката. Тогава може да настъпи оплождането, което е първата стъпка в бременността”, обяснява д-р Дженифър Бойл.

Базалната телесна температура (в покой) също се повишава непосредствено след овулацията – с около 0,5 градуса по Целзий. Същото се случва и през последната част от цикъла, малко преди настъпването на следващата менструация. Това се случва, защото хормонът прогестерон се освобождава след овулация и по нивото му може да се проследи дали е имало такава.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Как да определите вашия плодороден прозорец?

Вашето кървене един път месечно е само част от цикъла. Той започва от първия ден на червеникаво течение до началото на следващата менструация. Най-често трае 28 дни. Обаче при някои жени цикълът може да е между 21 и 35 дни. Той също се счита за нормален и при него също има наличие на фертилен прозорец.

Първата част от вашия цикъл се нарича фоликуларна фаза. Средно продължава между 10 и 16 дни. Това зависи от общата му дължина, например 28 дни. Ако имате 35-дневен цикъл, тогава фоликулната фаза е 20 дни. По същия начин, при 21-дневен цикъл, фоликулната фаза е само 7 дни. Така че, ако знаете колко дълъг е вашият цикъл, може по-лесно да определите плодородните дни.

Ако по време на последния фертилен период не сте заченали, нивата на естроген и прогестерон спаднат постепенно. И двата хормона се контролират цикъла. Това води до разрушаване на лигавицата на матката и започване на менструацията. Така кървенето може да продължи между 3 и 8 дни.

След като цикълът приключи, вашата хипофизна жлеза задейства освобождаването на фоликулостимулиращ хормон – FSH. Той кара яйчниците да стартират развитие на нова яйцеклетка преди следващия период на овулация.

обикновено около 14-ия ден от цикъла прилив на лутеинизиращ хормон (LH) предизвиква освобождаване на яйцеклетка от един от яйчниците. По този начин тя се придвижва по фалопиевите тръби, за да бъде оплодена от семенна течност. Зачеването или така наречените зелени за действие дни, се случват именно няколко дни преди и след отделянето на яйцеклетката.

Защо определянето на вашия фертилен прозорец е важно?

Независимо дали се опитвате да имате бебе или не, познаването на вашия овулационен прозорец може да ви е от полза. По този начин може да вземете предпазни мерки или пък да правите секс без презерватив с цел зачеване.

Можете да проследите вашия фертилен прозорец, като използвате стандартен онлайн калкулатор за овулация. Има най-различни приложения, които да си изтеглите. Там ще въведете колко дълъг е вашия цикъл, например 28 дни, както и колко трае менструацията, например 4 дни. Ако си водите бележки всеки месец, може да проследите кога точно е овулацията и дали има някаква промяна.

Забременява ли се по всяко време във вашия фертилен прозорец?

Ако имате неуспешно завършила бременност или се опитвате да заченете дълго време, е най-добре да правите секс в дните точно преди овулация и по време на нея. Според проучванията, по-неудачно е сексуалните контакти да бъдат в дните след овулацията. Това е така, защото яйцеклетките живеят до 24 часа след нея.

Ако сте наясно с вашия фертилен прозорец, е добре да правите опити за бебе приблизително 5 дни преди очакваната овулация. Това може да продължи и след 2 до 3 дни след тази най-важна дата от месеца. Това гарантира, че ще има достатъчно жизнеспособни сперматозоиди, които да оплодят яйцеклетката.

Зачева ли се извън зелените дни?

Независимо дали правите секс без презерватив отскоро или следите овулацията редовно, е важно да не се вторачвате толкова в мисълта за бебето. Истината е, че вашето благополучие е от решаващо значение. И всяко напрежение може да понижи вашите шансове за забременяване.

Независимо дали правите секс без презерватив отскоро или следите овулацията редовно, е важно да не се вторачвате толкова в мисълта за бебето. Истината е, че вашето благополучие е от решаващо значение. И всяко напрежение може да понижи вашите шансове за забременяване.

„Времето, през което сперматозоидите живеят и могат да оплодят яйцеклетката, може да бъде до пет дни след полов акт. Ако сперматозоидите са там и са готови, когато настъпи овулация, тогава бременността може да настъпи дори, ако лицето е правило секс дни преди овулацията,” обяснява още д-р Бойл.

Тъй като датите на овулация обикновено се основават на прогнози, бременността може да настъпи извън очаквания фертилен прозорец. Това става, когато действителната овулация настъпи по-рано или по-късно от очакваното.

Не всеки месец обаче жената има овулация. Напълно е нормално поне веднъж или два в годината, тя да няма такава.

Как да се предпазите, ако не искате да уцелите фертилния прозорец?

Ако имате вече дете или не искате да заченете, то определянето на овулацията също е много важно.

Тъй като денят, в който овулирате, може да се различава от цикъл до цикъл, не е достатъчно да избягвате секс в дните, които смятате за зелени. Трябва да използвате и противозачатъчни, за да намалите риска от нежелана бременност. „Овулацията може да варира, така че не се препоръчва да разчитате на естествено проследяване и избягване на полов акт по време на този фертилен прозорец. Тъй като този метод за контрол на раждаемостта може да е ненадежден до 20% от времето.

Съвет от екип на FertilAid.bg:

Менструалният цикъл на всяка жена варира по дължина. Което означава, че фертилният прозорец може да е по-различен всеки месец. Проследяването на цикъла във времето и воденето на дневник, може да увеличи шансовете за правилното определяне на овулацията.

Като алтернатива, ако не искате да забременеете, да знаете кога сте в овулация и как се променят хормоните ви, също може да ви е от полза.

Ако сте объркани – имате нередовен цикъл и трудно може да определите овулацията, трябва да се консултирате с гинеколог. Той ще ви насочи какво да направите, за да заченете или балансирате хормоните в тялото си. Може да се наложи и пускането на изследвания с цел повишаване шансовете за зачеване.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

6 коментара по “Фертилен прозорец – всичко, което трябва да знаете”

 1. Анонимен

  Здравейте, искам да попитам, при нередовна менструация последната година на всеки 40 дни, каква е вероятността овулацията да е на 14тия ден, както при редовна такава?

  1. FertilAid България

   Здравейте! При нередовна менструация е трудно да се предвиди денят на настъпване на овулацията. Все пак, можете да определети сравнително точно правилния момент с помощта на тестове за овуулация.

   1. Анонимен

    Да, зная, но аз нещо все не мога да уцеля момента. До каква степен са надеждни калкулаторите за овулация?

   2. FertilAid България

    Здравейте! Калкулаторите могат да бъдат надеждни, но по-скоро при редовен цикъл. Дори и тогава е възможно да има сериозни отклонения. Най-добре е да се използват тестове за овулация. Тестовете улавят нивата на лутеинизиращ хормон, който рязко се покачва непосредствено преди същинския момент на отделяне на яйцеклетката.

 2. Анонимна

  Здравейте, цикълът ми бе на 01.04, с моя партньор имахме акт на 08.04, 10.04 и 13.04 (по календар, това е бил денят, но не съм правила тест) последният тест за овулация правих на 11.04 сутринта и беше с бледа втора чертичка, което си е отрицателен тест… днес, 19.04 имам ПМС, цикълът си очаквам на 27.04, по принцип ми е точен, на 26 дни… нямам други симптоми за момента, не знам дали да се надявям за нещо… предният месец пак пробвахме, но без успех, на 36 съм и се опасявям, че ще се случат по-трудно нещата…на 21.04 съм на годишен профилактичен преглед при гинеколог, ще пусна и цитонамазка, дано всичко е наред 🙂

  1. FertilAid България

   Здравейте! Засега нямате основания за притеснение. Няколко месеца опити са твърде малко. Действително, зачеване след 35 може да се окаже малко по-трудно от това в по-млада възраст, най-вече с това, че нещата може да се случат малко по-бавно. За да не губите време, наистина е добре да направите основен преглед при гинеколог. Бихме препоръчали също и изследване на хормони. Освен това, Вашият партньор може също да помогне, като си направи спермограма, за всеки случай. Стискаме палци! 🙂

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top