фоликуларна-фаза

Фоликуларна фаза. Какви отклонения може да има?

Фоликуларна фаза наричаме първия, обикновено най-дълъг, етап от менструалния цикъл. Отклоненията в продължителността на тази фаза не само издават подлежащ хормонален дисбаланс, но могат да бъдат свързани и с реални трудности при зачеване.

Какво е фоликуларна фаза?

Както знаете, менструалният цикъл при всяка жена настъпва след навлизането ѝ в пубертета и продължава до началото на менопаузата. При по-голямата част от жените, при които не е на лице някакъв репродуктивен проблем, цикълът продължава около 28 дни. През тези 28, до 35 дни, женското тяло преминава през различни промени, в резултат на измененията в нивата на половите хормони.

Най-общо можем да разделим менструалния цикъл на три основни фази:

Фоликуларна фаза поставя началото на менструалния цикъл. Това е периода от месечния цикъл, започващ с първия ден на менструацията и продължаващ до настъпването на овулацията. Започвайки с първия ден на менструацията, продължителността на фоликуларната фаза, в приетия за стандартен 28-дневен цикъл, е 14 дни. На практика, средната продължителност на фоликуларната фаза всъщност е 16 дни, но може да варива в порядъка от 11 до 27 дни.

По време на фоликуларната фаза, гранулозните и тека клетките образуват течност, която изпълва вътрешността на зреещия фоликул. Един от всички развиващи се фоликули се оформя като доминантен, малко преди края на фоликуларната фаза. Това означава, че всички останали спират своето развитие, и единствено той освобождава яйцеклетка през следващата – овулаторна фаза.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Кои хормони определят фоликуларната фаза и как се изменя концентрацията им?

По време на фоликуларната фаза нивата на естроген в женското тяло са относително ниски. Заради това, организмът е стимулиран да произвежда по-високи нива на лутеинизиращ хормон от хипоталмуса. Тези повишени нива на лутеинизиращ хормон (LH), стимулират и секрецията на фоликулостимулиращия хормон (FSH). Отделяйки се от хипофизната жлеза, този хормон подпомага развитието на фоликулите в яйчниците.

Също така, секретираният FSH взаимодейства със специфични за него рецептори по повърхността на гранулозните клетки и активира ароматазата, която превръща андрогените в естрогени. Всичко това от своя страна увеличава продукцията на естроген в яйчниците. Естрогенът пък, подпомага изграждането на маточната лигавица и подготвя тялото за предстоящата овулация.

Най-общо казано, всички тези хормони, изменяйки нивата си, подготвят женското тяло за предстоящата овулация, както и за евентуална бременност.

Като цяло можем да разделим фоликуларната фаза на три кратки периода:

  • Ранна фоликуларна фаза – началото на менструалния цикъл или първият ден от менструацията. В нея нивата на естроген и прогестерон са ниски. Хипофизната жлеза започва да произвежда фоликулостимулиращия и литеинизиращия хормони (FHS и LH). FSH стимулира растежа на яйцеклетките във фоликулите. След това фоликулите започват да произвеждат естроген под формата на естрадиол в яйчниците. В същото време тялото започва производството и на други два хормона – инхибин А и инхибин B.
  • Средна фоликуларна фаза – няколко фоликула започват да нарастват, запълвайки се с течност. Гранулозните клетки, заобикалящи фоликулите се увеличават, което води до повишено производство на естрадиол. Това повишение действа като отрицателна обратна връзка на хипофизата и нивата на FSH и LH започват да намаляват.
  • Късна фоликуларна фаза – появява се доминантен фоликул, който продължава да произвежда повишаващи се нива на естрадиол и инхибин А. FSH предизвиква увеличаване на броя на рецепторите за LH в яйчника, което кара яйчниците да създават растежни фактори. Един от фоликулите се оформя като доминантен и се подготвя за отделянето на яйцеклетка.

Най-честите нарушения, засягащи фоликуларната фаза

При хормонален дисбаланс в женския организъм е възможно да настъпят промени в менструалния цикъл и продължителността на всяка една от неговите фази. Аномалиите на фолукарната фаза се отнасят най-вече до нейната продължителност.

Дълга фоликуларна фаза

Средната продължителност на фоликуларната фаза обикновено е около 16 дни. Дълга фоликуларна фаза наричаме тази, чиято продължителност е над 19 дни. Причината, поради която се получава това, е по-дългото време, което отнема на фоликула, за да узрее и да освободи годна за оплождане яйцеклетка.

По-дългата фоликуларна фаза оказва влияние и върху средната продължителност на месечния цикъл, и съответно той се удължава.

Дългата фоликуларна фаза не влияе върху фертилитета и репродуктивното здраве и не намалява шансовете за зачеване на жената. Тя е просто процес в тялото, който протича по-бавно от обичайното. На кратко, това означава, че на тялото му отнема малко повече време, за да достигне до периода на овулация. Понякога това може до известна степен да забави успеха в опитите за зачеване.

До момента основните причини за по-дългата фоликуларна фаза остават неясни. Изследване на The Journal of Gynecology and Endocrinology обаче, установява, че при жени, приемали дълго време противозачатъчни таблетки, фоликуларната фаза е възможно да се удължи, в месеците след тяхното спиране.

Къса фоликуларна фаза

Обратно на дългата фоликуларна фаза, къса наричаме тази фоликуларна фаза, чиято продължителност е 11 или по-малко дни. В този период фоликулът не е имал достатъчно време, за да узрее напълно и съответно да освободи годна за оплождане яйцеклетка.

По-късата фоликуларна фаза е характерна за жените в по-напреднала възраст. С наближаването на 40-те години нивата на хормоните в женското тяло търпят изменения и започват да се понижават. Заедно с това качеството на яйчниците също намалява.

С напредването на възрастта, въпреки че нивата на фоликулостимулиращия хормон остават същите, нивата на лутеинизиращия хормон започват да спадат и причиняват разкъсване на фоликула преди яйцеклетката да е напълно узряла и готова за оплождане. Именно това е една от основните причини за кратката фоликуларна фаза и по-трудното зачеване при жени над 35 години.

Въпреки това, зачеването с къса фоликуларна фаза не е невъзможно и няма причина за безпокойство. Добре е да се посъветвате със специалист по репродуктивна медицина, който ще ви насочи към най-правилния метод за успешно зачеване.

Базална температура по време на фоликуларната фаза

Базална температура на тялото наричаме най-ниската температура, когато тялото се намира в пълен покой. Нейното проследяване може да бъде изключително полезно в периода на опитите за зачеване. Благодарение на нея, можете да разберете в кои дни от месечния цикъл шансовете ви за зачеване са най-високи.

За нейното най-точно и правилно измерване са ви необходими единствено подходящ термометър, тетрадка, в която да записвате резултатите и малко свободно време, сутрин преди ставане. Базалната температура се измерва задължително преди ставането от леглото, след най-малко 3-4 часа непробуден и спокоен сън. Може да бъде измервана орално, ректално или вагинално.

Във фоликуларната фаза, базалната телесна температура обикновено е около 36 градуса. В периода на овулация тя ще се повиши и ще остане по-висока до настъпването на лутелната фаза. Ако следите редовно базалната си температура, по този начин можете да бъдете сигурна, че вашата фоликуларна фаза вече е приключила.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top