гадене при бременност

Гадене при бременност – причини и лечение

Гадене при бременност – едно от най-честите оплаквания на жените непосредствено след зачеване. До 70 % от бъдещите майки изпитват гадене в ранна бременност. То е най-осезаемо през първия триместър, а понякога дори и по-дълго.

Причини за гадене при бременност

Гаденето определено е неприятно усещане. Ала хубавото е, че този ранен признак на бременност не е вреди на женатаили нейното бебе. Дори за лекарите един вид индикация за здравословна бременност. То е част от сутрешното гадене – неразположение, през което минават много жени след като видят двете черти на теста.

Причината за поява на гадене при бременност не е напълно ясно. Обикновено се свързва с производството на човешкия хорионгонадотропин (hCG). Хормонът на бременността, както го наричат, се произвежда от женското тяло, след като оплодената яйцеклетка се прикрепи към лигавицата на матката. Как той допринася за гаденето е неизвестно, но тъй като и двете достигат своя връх по едно и също време, се предполага, че имат ясна връзка.

Има и други теории за това какво причинява гаденето при бременност. Други допринасящи фактори за него са:

  • Естрогенът – друг хормон, който се повишава по време на ранна бременност;
  • Чувствителен стомах – може да се влоши, докато организмът на жената се адаптира към промените на бременността;
  • Стрес или умора – предизвикват физическа реакция в тялото, водеща до гадене и повръщане.

Гадене по време на бременност – какво се случва?

Гаденето обикновено започва в рамките на четири до осем седмици от началото на бременността. Очаквано отшумява между 13 и 14 седмици. Но не винаги е задължително да стане точно така. То може да започне както по-рано, така и да стане по-продължително. Освен това не всяка жена се оплаква от гадене през целия първи триместър. Тя може да има гадене от няколко седмици или такова на периоди през първите три месеца.

Мнозина смятат за гадене при бременност неразположението, което заченалите усещат след ставане сутрин. Но изследвания показват, че така нареченото „сутрешното гадене“ се появява по-често през целия ден, а не само в ранните часове.

Как да предотвратите неприятното гадене при бременност?

Лечението и превенцията е нещо, което бременната трябва да прави като част от нейната рутинна грижа. И вместо лекарства, са препоръчителни някои изпитани домашни средства, например пиенето на чай от копър.

За да предотвратите евентуално гадене през първия триместър, то трябва на първо място да избягвате определени храни и миризми, които най-често го предизвикват. Приемът на бисквити непосредствено след ставане е препоръчителен. След тях трябва да се изчака малко, след което да се премине към пълноценна закуска.

Пиенето на по-малко вода/течности по време на хранене, също е препоръчително. За няма гадене при бременната, те трябва да се поглъщат между тях. Освен това консумацията на по-сухи храни като бял ориз, препечен хляб или печени картофи, е за предпочитане пред по-кремообразни ястия.

Честото проветряване на помещенията и използването на вентилатор в горещините, също са подходящи при жени, които изпитват гадене при бременност. Ако нито едно от двете е невъзможно, бременните трябва да излизат по-често на чист въздух навън. Не на последно място е качествената почивка. Когато се усеща умора, е добре да се легне, вместо да има движение.

Честото проветряване на помещенията и използването на вентилатор в горещините, също са подходящи при жени, които изпитват гадене при бременност. Ако нито едно от двете е невъзможно, бременните трябва да излизат по-често на чист въздух навън. Не на последно място е качествената почивка. Когато се усеща умора, е добре да се легне, вместо да има движение.

Домашни средства при гадене – на кои да разчитате?

Понякога гаденето при бременност е съпроводено с повръщане. Има жени, които споделят за непрекъснати позиви за връщане на погълнатата току що храна. Това създава известен дискомфорт в ежедневието.

Вода

За да намалите гаденето, поддържайте тялото си добре хидратирано всеки ден. Тя ще подобри храносмилането ви и предотврати проблеми със стомаха. Трябва да поглъщате поне по 8 чаши на ден, за да не се дехидратираме. За да поддържате електролитния баланс, предотвратите гадене и задържите полезните соли, пийте по-често вода.

Копър

Една изключително полезна подправка за гадене при бременност. Семената от копър са най-добрият съюзник на бъдещата майка при сутрешно неразположение и повръщане. Може да залеете малко с гореща вода. След като запарката постои около 10 минути, прецедете и овкусете с мед. Отварата може да пиете след ставане сутрин или през целия ден, когато имате непричтни позиви.

Гадене при бременност – опитайте с канела

Една доста популярна подправка, която също се препоръчва при въпросния проблем в първия триместър от бременността. Може да си приготвите чай от канела като залеете една пръчка с топла вода. След като сместа постои и се охлади, овкусете с мед. И пийте при всяко гадене за деня. С чая ще подобрите значително храносмилането си.

Мента

Чаят от растението помага за отпускането на тялото и намаляването на нервите. Ала ментолът в него е ефикасен и когато жената изпитва гадене при бременност.

Освен дъвченето на пресни листа от мента, може да си направите чай от тях. За целта кипнете малко вода и към нея добавете няколко. Пийте го след ставане сутрин, за да се чувствате по-добре през деня.

Лимон

Нищо не може да освежи водата така както един от повече пресни резенчета лимон. Миризмата на цитруса действа успокояващи на бременните и веднага елиминира позивите за гадене и повръщане. За предпочитане е да пиете пресен лимонов сок, за да не предизвикате появата на киселини.

Гадене при бременност – кога да потърсите лекарска помощ?

Възможно е при много жени домашните средства да имат леко облекчение, но след това гаденето отново да се появи. Ако то се засилва и е съпроводено с повръщане, трябва да се консултирате с лекар. Понякога може да става дума за по-сериозен проблем, свързан с бременността.

Потенциални състояния, причиняващи тежко гадене са:

Хиперемезис гравидарум (Hyperemesis Gravidarum) – по-тежка форма на гадене при бременност. При него жената губи основни хранителни вещества, необходими за развитието на бебето.

Моларна бременност – патология на плацентата, причинена от проблем на оплождането на яйцеклетката от сперматозоида. Наричат е още гроздовидна бременност, като усложението възниква през първия триместър от бременността.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top