hba test

HBA тест – какво представлява?

HBA тест увеличава шансовете на една двойка за бременност. Той разширява семинологичната диагностика, водейки до избора на асистирана репродукция. Позволява да се определи способността на сперматозоидите да се свързват с хиалуронат (хиалуронова киселина). По този начин се открива процентът на сперматозоидите, които са способни да оплодят яйцеклетката.

HBA тест – основно предназначение

HBA означава анализ за свързване на хиалуронат. Целта на въпросния тест е да определи зрелостта на сперматозоидите в еякулат, даден от мъжа непосредствено преди началото му. Това става благодарение на напълно узряла сперма с хиалуронова киселина.

HBA тест и хиалуронатът в процеса на оплождане

Хиалуронатът е вещество, което играе важна роля във взаимодействието между сперматозоидите и яйцеклетката. Ако всичко е наред при тази симбиоза, става оплождане. В естествени условия хиалуронатът се среща в извънклетъчния матрикс напролигеровия диск, заобикалящ яйцеклетката и се секретира обилно от гранулираните клетки.

В последния етап на сперматогенезата (процесът на узряване на сперматозоидите) по повърхността на главите на сперматозоидите се образуват специални петна. Те се свързват с хиалуроната и зоната пелуцида (най-външнатата обвивка на яйцеклетката). Наличието на тези петна е от съществено значение в процеса на свързване на главите на сперматозоидите с повърхността на зона пелуцида на яйцеклетката по време на процеса на оплождане. И има отношение към всеки HBA тест.

Сперматозоидите, на чиято повърхност не са се развили такива петна, не могат да се свържат с хиалуроната. Те не са в състояние да се свържат с повърхността на зона пелуцида на яйцеклетката по естествен път. Или по време на инвитро оплождане по класическия IVF метод. Липсата на връзката с хиалуроната води до липса на оплождане.

FH PRO за мъже

Формула от клиничен клас. Подготовка на мъжа за максимален успех при АРТ.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Кога се прави HBA тест?

Анализът е показан в следните случаи:

  • разширено изследване на спермата, резултатите от което са в рамките на нормалното или показват леки отклонения от нормалното;
  • необходимостта от допълнителна диагностика на мъжки фертилни нарушения;
  • повтарящи се спонтанни аборти;
  • SCD, MSOME резултати от теста извън границите на нормалните,
  • безплодие с неизвестна причина (идиопатично безплодие).

HBA тест – как да се подготвите за него?

Той не изисква специална подготовка от страна на пациента. За да може ембриологичният екип да извърши HBA теста, мъжът трябва да предостави проба от сперма съгласно правилата. Тоест – да има от 3 до 5 дни въздържание от секс, консумация на алкохол. Освен това не бива да е приемал антибиотици и други стимуланти за минимум 5 дни преди изследването.

Как се извършва всеки HBA тест?

За въпросното изследване се ползват микроскопични предметни стъкла, покрити с хиалуронова киселина. Върху тях се поставя проба от пресен еякулат. След това, след няколко минути, пробата се разглежда под светлинен микроскоп. Най-малко 100 подвижни сперматозоиди, както тези, които са се свързали с хиалуроната на предметното стъкло, така и тези, които не са, се преброяват. И лаборантите изчисляват процентът на зрели (свързани) сперматозоиди в тестовата проба.

HBA тест – какво показват резултатите?

Интерпретацията на конкретен резултат от HBA тест зависи от референтните стойности, дадени от производителя му.

Повишен процент сперматозоиди, които не се свързват с хиалуронат, т.е. незрели сперматозоиди или с анормални петна, свързващи хиалуронат, означава ограничената способност или неспособност на сперматозоидите да оплодят яйцеклетката. Затова използването им в класическата процедура за инвитро може да доведе до липса на оплождане.

Резултатът от HBA тест е свързан с качеството на ембрионите, честотата на спонтанните аборти и скоростта на развитие на бременности на цикли, при които са ползвани свежи ембриони.

Когато резултатите от HBA тест са ниски, те кореспондират с увеличена ДНК фрагментация на сперматозоидите.

Параметри в рамките на нормалните стойности при HBA тест:

Тестът HBA, ако не се провежда по време на диагностиката на безплодието, е показан и след квалификация на пациентите за процедура на инвитро оплождане с оглед избор на метода за оплождане на яйцеклетки.

При пациенти с нормални параметри на спермата, както при разширеното, така и при HBA® изследване, е възможна класическа инсеминация на яйцеклетки (IVF) или интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди (ICSI).

HBA тест – какво показват клиничните проучвания?

Разглеждат се последните многоцентрови експерименти на сляпо, както и клинични проучвания на свободен принцип, използващи сперма, избрана в HBA или PICSI тестовете. Те дават следните резултати:

  • ембриони с по-малко фрагментация на ДНК;
  • по-висок процент ембриони, узрели до стадий на бластоциста;
  • по-висок процент на клинична бременност;
  • по-нисък процент на спонтанен аборт.

HBA тест > 70%

В случай на спермална проба, съдържаща повече от 70% зрели сперматозоиди (HBA > 70%), процентът на нормални е достатъчен, за да се осъществи инвитро оплождане. И дава по-висок шанс за получаване на повече ембриони с добро качество. А те повишават шансовете за успешно зачеване.

HBA тест < 70%

При по-нисък процент на зрели сперматозоиди трябва да се избере метод на осеменяване, при който се изисква подбор на сперматозоиди на базата на тяхната зрялост. Благодарение на това могат да се осигурят резултати, подобни на тези, получени при еякулат, съдържащ повече от 70% нормални (зрели) сперматозоиди.

Съвет от екипа на FertilAid България:

Резултатите от HBA тест и изследването на хормоните при жената, са онова, което ще даде по-ясна представа за дефинирането на стерилитета при двойката. От тях зависи какъв план ще следват лекарите и дали ще изберат инвитро или инсеминация.

SDI тест е друго изследване, което често бива назначено на мъжа. Той показва, че понякога ДНК на сперматозоида е фрагментирано. Ако то е по-висок процент, получените ембриони са по-склонни да не се имплантират в матката след трансфер. И това води до неуспешно инвитро.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top