шансове успех второ инвитро бебе

Какви са шансовете ви за успешно второ инвитро след първо бебе с АРТ?

Жените имат все още добри шансове за второ дете с помощта асистирана репродукция, ако първото им дете е родено по този начин. Това показват резултатите от първото проучване по тази тема, публикувано в „Човешка репродукция“, едно от водещите световни списания за репродуктивна медицина.

Изследователи в Австралия установяват, че след като жена успешно е постигнала живо раждане с помощта на ин витро оплождане, известно още като асистирана репродуктивна технология (АРТ), шансовете за второ бебе с АРТ са между 51% и 88%, след шест цикъла на лечение. Тези проценти зависят най-вече от това дали преди това са били използвани замразени или пресни ембриони от нов цикъл на стимулиране на яйчниците.

Шансовете за второ инвитро бебе намаляват с напредването на възрастта на майката. В сравнение с жените на възраст под 30 години, вероятността жените на възраст между 35 и 39 години да имат второ бебе, заченато с АРТ, намаляват с 22%, ако са започнали лечение със замразен ембрион от предишен цикъл и с 50%, ако са започнали лечение с пресен ембрион. Освен възрастта, други фактори, които се свързват с по-високи шансовете за успешна втора бременност са успехът от първия опит при първото раждане (един цикъл и единичен ембриотрансфер), както и безплодие в двойката, причинено от мъжки фактори.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Въпреки че много родители биха искали повече от едно дете, досега не беше публикуван доклад относно шансовете за постигане на второ бебе, заченато от АРТ след първо инвитро. Изследователите се надяват, че тази информация може да се използва за консултиране на пациентите.

Професор Джорджина Чеймбърс, директор на Националното звено за перинатална епидемиология и статистика в Университета на Нов Южен Уелс (Сидни, Австралия), разглежда данните от 35 290 жени, получили лечение с АРТ между 2009 и 2013 г. в Австралия и Нова Зеландия и имащи живо бебе през това време. Жени са били проследени още две години (до 2015 г.), като по този начин се натрупват данни от проследяване за период от две и седем години. Проучването обхваща и живородени деца до октомври 2016 г.

„Изчислихме два параметъра: какъв е шансът на жената да постигне второ живо раждане в определен цикъл на лечение, ако предходни цикли са се провалили, например в трети цикъл, ако първите два цикъла са се провалили; и какъв е общият или кумулативният шанс жената да постигне живо раждане след определен брой цикли, включително всички предишни цикли. Например какъв е общият шанс жената да има бебе след до три цикъла „, каза проф. Чембърс.

Цикълът включва стимулация на яйчниците с цел узряването на множество яйцеклетки, събиране на яйцеклетките, тяхното оплождане в лабораторни условия, отглеждане на ембриони и всички последващи процедури за ембриотрансфер. Това може да включва, както трансфер на пресни ембриони, така и на замразени ембриони.

Проф. Чембърс и нейните колеги изчисляват оценки на кумулативната жива раждаемост (CLBR) за жени, които се опитват да заченат второ бебе чрез АРТ, като се вземат предвид не само жените, продължили лечението, но и тези, които са прекратили лечението.

FH PRO за мъже

Формула от клиничен клас. Подготовка на мъжа за максимален успех при АРТ.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Малко над 43% (15 325) от 35 290 жени със средна (средна) възраст 36 години са се завърнали за лечение, за да заченат второ дете до декември 2015 г.

Сред тези жени 73% са използвали замразен ембрион, получен от цикъла за извличане на яйцеклетки, който е довел до първото им дете. За тях общия шанс за успешна втора бременност е от 61% до 88% след шест цикъла. Сред жените, които са имали нов стимулационен цикъл и са използвали нов ембрион, шансът варира от 51% до 70%.

„Като цяло 43% от жените, които започват лечение с един от замразените ембриони от предишен стимулационен цикъл, ще имат бебе след първата им процедура за трансфер на ембриони. Между 61% и 88% от тези жени ще имат бебе след шест цикъла,“ – каза проф. Чембърс. „Сред тези, които започват лечението с нов стимулационен цикъл и пренос на нов ембрион, 31% ще имат бебе след първия си цикъл и между 51% и 70% след шест цикъла.“

Въпреки че процентът на успех намалява с възрастта на жените, изследователите установяват, че след три цикъла на лечение шансовете при жени на възраст от 40 до 44 години са между 38% и 55% при тези, които са започнали със замразен ембрион, и 20% и 25% при тези, които започват с нов стимулиран цикъл и свежи ембриони.

Проф. Чембърс казва: „Двойките могат да бъдат успокоени от тези цифри. Нашите констатации също подчертават факта, че лечението с АРТ трябва да се разглежда като курс на лечение, а не само като един цикъл на лечение: ако двойките не постигнат бременност в първи цикъл, може много добре да се случи в следващия. Най-добре обаче е да не чакате твърде дълго, особено ако е необходим нов стимулационен цикъл. „

Съавторът д-р Девора Лайберман, клиницист по фертилитет в City Fertility, Сидни, добави: „Тези резултати могат да се използват за консултиране на пациентите, но е важно да се отбележи, че това са оценки на популацията и всяка двойка е различна. Нашият анализ не взема предвид всички индивидуални фактори, които влияят на шанса на жената за успех при АРТ, включително продължителността на безплодието и индекса на телесната маса. Дали лечението с АРТ трябва да започне или да продължи, в крайна сметка трябва да бъде съвместно решение за лекаря и на пациента, като се вземат предвид всички медицински и немедицински фактори.“

Друго ограничение е на проучването е, че в Австралия и Нова Зеландия двойките се финансират за лечение на безплодие без ограничения върху броя на циклите или възрастта на майките, броя на предишните деца и фактори като индекс на телесния макс и тютюнопушене. Следователно резултатите може да не са валидни за други държави и здравни системи.


Референции:
Еurekalert.org „What are your chances of having a second IVF baby after fertility treatment for the first?“
Paul, Repon C et al. “Cumulative live birth rates for women returning to ART treatment for a second ART-conceived child.” Human reproduction (Oxford, England) vol. 35,6 (2020): 1432-1440. doi:10.1093/humrep/deaa030

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top