хидросалпингс

Хидросалпингс – причини, симптоми, лечение

Хидросалпингс е специфичен вид запушване на фалопиевите тръби, причинено от задържане на течности. Често е вследствие на възпалителен процес при жената. Може да бъде едностранно или двустранно, като понякога води до безплодие – един от проблемите на съвременното ни общество.

Проучвания показват, че хидросалпингс има при 10% до 30% от случаите на тубарно безплодие. Обикновено запушването е в далечния край на фалопиевата тръба, близо до яйчниците. Има случаи и на двата, което намалява шансове на една двойка за зачеване. Причината е, че фалопиевата тръба е основен път за достигане на яйцеклетката до матката. След като тя се освободи от яйчника, издатини от тях (фимбрии), я изтеглят.

Хидросалпингс – какво представлява?

Наименованието идва от латински – “hydro” е вода, а “salpinx” – тръба. Или по-просто казано – тръба с вода. Именно задържането на флуид или трансудат, е хидросалпингс. Смята се, че има остра и хронична форма на възпаление. То води до наличие на течност във фалопиевите тръби и се обозначава с термина салпингит. Но що се отнася до запушването, е погрешно да се смята, че има остро и хронично.

В случай на хидросалпингс, мъжът и жената са правили секс в дните около овулацията. Но яйцеклетката не може да достигне до точното място поради въпросното запушване. Обикновено яйцеклетката ще се срещне със сперматозоидите вътре в тръбата. Оплождането ще се случи вътре в нея. След това ще си проправи път надолу по тръбата, в матката и ще се имплантира в стената на матката. Ако въпросният път е блокиран, то е налице безплодие.

Обикновено фимбриите се простират от края на фалопиевата тръба близо до яйчника. При хидросалпингс те често са увредени и залепени заедно. И не могат да изтеглят яйцеклетката към себе си. Сраствания около маточната тръба и яйчника, може да се появят в зависимост от причината за хидросалпингса. А това от своя страна пречи на овулацията и фертилитета на жената.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Хидросалпингс и връзката с плодовитостта

Реално погледнато, може да се забременее и с една тръба. Има случаи, в които се констатира хидросалпингс при едната, а другата е здрава. Но средата на матката е твърде деликатна и трябва да се изследва, защото шансовете за зачеване намаляват при запушване.

Дразненето и/или срастванията, свързани с хидросалпингс са основният рисков фактор, намаляващ възможността за зачеване през здравата тръба. Има и вариант натрупаната течност в засегнатата тръба да изтече в матката. И това да повлияе на имплантирането на ембриона.

Когато пациентите отиват направо към инвитро лечение (IVF), без хирургично отстраняване на инфектираната фалопиева тръба, честотата на бременностите и живородените деца, е по-малка от очаквано. Понякога бебето се бави и поради факта, че овулацията може да бъде в тръбата с хидросалпингс. Някои репродуктивни специалисти предлагат хирургично отстраняване преди започване на лечението. Друг вариант е изкуствено запушване на засегнатата тръба в края на матката, за да не й повлияе отрицателно.

Хидросалпингс – причини

Фалопиевите тръби са добре кръвоснабдени по време на овулация. Те трябва да подпомогнат придвижването на оплодената яйцеклетка. Но някои възпалителни процеси влияят негативно на това. И при липса на локален имунитет, се развиват. И ако не напуснат границите на тръбите, говорим за салпингит. Когато инфекцията се разпространи и стигне чак до яйчниците, е налице салпингоофирит. Точно неговата остра форма причинява хидросалпингс.

Обикновено запушената тръба изглежда раздута, което означава, че е изпълнена с течност. А самата инфекция, която я причинява, може да възникне поради болест, предавана по полов път, разкъсан апендикс или други, засягащи репродуктивната система или близките органи. Сраствания или ендометриални отлагания (от ендометриоза), дразнят фалопиевите тръби и също водят до хидросалпингс.

Запушени тръби – кои са основните симптоми?

Безплодието често е първият и единствен симптом, който кара жената да смята, че нещо не е наред. Повечето нямат никакви конкретни симптоми и едва след няколко неуспешни опита им откриват хидросалпингс. От друга страна, понякога се усеща болка в таза. Рядко може да се наблюдава необичайно вагинално течение.

Човек може също да има симптоми на основната причина за хидросалпингс. Например, един често срещан рисков фактор за проблема е тазовото възпалително заболяване. То е сериозна инфекция на репродуктивните органи. Причинява се от нелекувани полово предавани инфекции, като гонорея и хламидия. По-рядко се появява заради други бактерии, които намират път в репродуктивния тракт.

Някои хора с възпаление в таза нямат симптоми, които биват остри и хронични. Но самата инфекция може да причини необичайно течение, болка в таза и грипоподобни симптоми. Неглижирането им причинява сериозни последици за здравето и плодовитостта. Особено ако инфекцията. която се лекува с антибиотици, се разпространи.

Как се поставя диагноза?

Обикновено двойката търси консултация с репродуктивен специалист, ако след 6 месеца или 1 година няма положителен тест за бременност. Тогава лекарят назначава изследвания на жената, като хистеросалпингографията или HSG е сред тях. Тя представлява специален вид рентгенова снимка и показва има ли запушване на тръбите и дали то е двустранно.

За да се определи дали запушването е хидросалпингс, може да е необходима и сонохистеросалпингография. Тази процедура включва преминаване на физиологичен разтвор и стерилен въздух през шийката на матката и в нея. След това се използва трансвагинален ултразвук за визуализиране на репродуктивните органи.

Лапароскопия е друг начин за диагностицирането на хидросалпингс при пациентката. Лекуващият лекар назначава така наречената диагностична лапароскопия, чрез която да определи дали допълнителни фактори, пречещи на зачеването. Това може да е ендометриоза, която също влияе на фертилитета.

Хидросалпингс – какво е лечението?

Двойката трябва да е наясно, че щом яйцеклетката не може да премине през тръбите сама, се налага изкуствено оплождане. Тоест – асистирана репродукция. Но преди нея е хирургията – най-често срещаното лечение на хидросалпингс. Фалопиевата тръба може да се отстрани напълно. В зависимост от основната причина за запушването, операцията може да включва отстраняване на други сраствания, белези или ендометриални израстъци. Например, ако има възпаление на таза, се налага и предписването на антибиотици, които да спрат острата инфекция.

Ако жената има хидросалпингс, шансовете за успех при изкуствено оплождане са по-ниски. Ето затова специалистите препоръчват хирургично отстраняване на засегнатата тръба, за да може течността в нея да не повлияе на матката. След това започва стимулация за инвитро. В зависимост от конкретния случай, жената може да забременее и само със здравата тръба, но се проследява стриктно кога точно ще бъде овулацията в нея. Има случаи, при които тя може да е няколко поред в повредената тръба.

Склеротерапията е алтернатива на хирургичното отстраняване на тръбата. При тази процедура течността се аспирира от засегнатата тръба. След това се инжектира склерозиращ агент, който предотвратява повторното напълване на тръбата с течност. Това става чрез вагинална ултразвукова игла. Процедурата е по-малко инвазивна от лапароскопската хирургия. Въпреки това, не е ясно какви са всички възможни рискове и дали наистина е по-добра от отстраняването на тръбата.

Хирургично възстановяване на запушена фалопиева тръба – друг начин за лечение, но не се използва много често. Прилага се, когато запушването е отворено, но тръбата е оставена непокътната. Но може да се направи и за други видове запушвания на фалопиевата тръба. За съжаление, запушването и подуването често се връщат. Ето защо репродуктивните специалисти не препоръчват възстановяване на повредената тръба, последвано от опит за естествено зачеване.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top