хиперандрогенизъм

Хиперандрогенизъм и безплодие

Хиперандрогенизъм е вид патологично състояние, характеризиращо се с прекомерна секреция на андрогени в тялото. Това води до необичайно високите нива на мъжки полови хормони в кръвта. Най-често жените разбират за проблема, търсейки лечение на акне или алопеция. Но проблемът оказва отрицателно влияние върху репродуктивната система. Освен това крие риск за сърдечно-съдовата и метаболизма.

Андрогените са стероидни хормони, регулиращи развитието и поддържането на мъжките черти. Те са предшественици на естрогените, отговарят за либидото и сексуалната възбуда. Обикновено се синтезират в тестисите, яйчниците и надбъбречните жлези. При жените техните нива трябва да са по-ниски, отколкото при мъжете. Но при хиперандрогенизъм това правило не важи.

Основният андроген при мъжете е тестостеронът, следван от дихидротестостерон и андростендион. Тъй като той е висок при тях по рождение, клиничната проява на хиперандрогенизъм е слабо изразена. Докато при жените това се смята за аномалия, която може да бъде открита в късна юношеска възраст. Основните признаци са акне, косопад, затлъстяване, хирзутизъм (прекомерно окосмяване в части от тялото, където обикновено липсва или е минимално) или менструална дисфункция.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Хиперандрогенизъм – симптоми

Въпреки че някои проличават още в ранна възраст, лекарите обръщат по-голямо внимание на пациентите с патологията, ако те са в края на тийнейджърството или са по-възрастни. Първо търсят признаци на хирзутизъм съгласно стандартизиран метод, оценяващ обхвата на излишното окосмяване. За да се потвърди или отхвърли диагнозата, се налага и лабораторен тест за оценка на нивата на андрогени и други полови хормони. Например фоликулостимулиращ хормон, лутеинизиращ хормон, пролактин…

Например мъжете, засегнати от хиперандрогенизъм, са клинично по-малко разпознаваеми от жените. Не е установено, че високите нива на тестостерон при мъжете имат пряко въздействие върху тяхната личност, но в рамките на някои проучвания е имало случаи на внезапна агресия сред участниците от мъжки пол.

Жените с въпросния проблем обикновено имат акне, себорея (възпалена кожа), алопеция (загуба на коса по скалпа), хирзутизъм (прекомерно окосмяване), затлъстяване, инсулинова резистентност, диабет тип 2, дислипидемия (абнормни нива на липиди в кръвта, например висок холестерол), хипертония, повишено сексуално влечение или овулаторна и менструална дисфункция (която може да доведе до безплодие).

На какво се дължи появата на хиперандрогенизъм и какви са последствията от него?

Може да има много причини за този вид патология, водеща до безплодие. При жените най-честата е Синдром на поликистозни яйчници, последван от неизвестна причина – т .нар. идиопатичен хиперандрогенизъм, надбъбречна хиперплазия (повишено клетъчно размножаване, водещо до увеличаване на масата на засегнатата тъкан) или тумори, секретиращи андроген. Синдромът на Кушинг (медицинско състояние, причинено от дългосрочно излагане на излишък на кортизол), също може да доведе до проблема.

Както стана ясно, при мъжете хиперандрогенизмът не се среща често. Но ако се прояви, за това са виновни надбъбречната хиперплазия, синдром на Кушинг или тумори, секретиращи андрогени.

Хиперандрогенизмът е свързан със сериозни сърдечно-съдови състояния, включително хипертония (високо кръвно налягане), микроваскуларно заболяване и абнормни нива на липидите в кръвта (дислипидемия).

При пациенти, страдащи от хиперандрогенизъм, метаболизмът се променя. Може да възникне инсулинова резистентност, както и дислипидемия. Друга последица от хиперандрогенизма е метаболитен синдром. При него се наблюдава абдоминално затлъстяване, високи кръвно налягане, кръвна захар, серумни триглицериди и ниски липопротеини с висока плътност. Най-сериозните последствия от метаболитния синдром са тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Заболявания, свързани с повишено ниво на андрогени

За да се открие хиперандрогенизъм и назначи лечение, трябва да се установи точната причина. Обикновено лекарите дават на пациентките си антиандрогени, но има и други хормонални средства като глюкокортикоиди или орална контрацепция. Може да се наложи и хирургия – при доказано наличие на тумор.

Ето и кои проблеми при жената са свързани с производство на повече мъжки полови хормони:

Менопауза

Тя може да се дължи на лек хиперандрогенизъм. През този период от живота на жената менструалният цикъл спира и тя не може да забременее повече. Физиологичните промени на нормалната менопауза включват няколко хормонални промени. Нивата на естроген и прогестерон спадат, докато производството на надбъбречни андрогени се запазва. Освен това, глобулините, свързващи половите хормони (които пренасят част от половите хормони в кръвта) са намалени, което води до увеличаване на свободните андрогени. Това повишава съотношението на андрогени към естроген, което е предпоставка за
лек хирзутизъм (прекомерно окосмяване по тялото на необичайни места).

Хирзутизъм

Както стана ясно, прекомерното окосмяване по тялото и/или лицето при жените е резултат от хиперандрогенизъм. Ендокринното заболяване е често срещано, като засяга около 10 процента от жените. Появява се заради доброкачествено образувание (като поликистоза и идиопатичен хирзутизъм). Въпреки това, особено когато проявата е тежка, бързо прогресираща и/или свързана с вирилизация (жените имат окосмяване и типично мъжки черти), трябва да се изключи андроген-секретиращ тумор.

Синдром на поликистозни яйчници (PCOS)

Той се характеризира с развитие на кисти по яйчниците поради неправилно функциониране на техните фоликули. Засяга 9 – 18% от жените в репродуктивна възраст и причинява хиперандрогенизъм (който е най-честата му причина) и безплодие. Етиологията все още е слабо известна. Хипотезите включват хормонален дисбаланс, генетичен дисбаланс, генетични аномалии, нездравословен начин на живот и фактори на околната среда. Симптомите обикновено започват в пубертета и постепенно се развиват през репродуктивните години на жената. PCOS се характеризира с най-малко два от следните критерии: клиничен или биохимичен хиперандрогенизъм, олиго/ановулация (необичайно или липсващо освобождаване на яйцеклетки от яйчниците) и поликистозен вид на яйчниците. Тези прояви са свързани с намален фертилитет (поради дисфункционален овариален цикъл, както и общ излишък на андрогени). Както хроничната ановулация, така и андрогенният излишък са свързани с нарушена фоликулогенеза (голям брой първични фоликули не могат да узреят).

Андроген-секретиращи тумори и хиперандрогенизъм

Те могат да произхождат от надбъбречните жлези и яйчниците. За разлика от тези, произхождащи от надбъбречните жлези, те са по-малки и не толкова агресивни по поведение. Андроген-секретиращите надбъбречни тумори обикновено са свързани с високи нива на кортизол, докато надбъбречните тумори, секретиращи само андрогени, са много редки.

Вродена надбъбречна хиперплазия (CAH)

Това са серия от заболявания, характеризиращи се с неспособност да се синтезира кортизол (например стероиден хормон от класа на глюкокортикоидите, който регулира широк спектър от процеси) от холестерол в надбъбречната кора. Най-честата причина за тяхната поява е дефицитът на 21-хидроксилаза. Той може да доведе до излишно производство на андрогени и алдостерон (който контролира нивата на йони в телесните течности, главно натрий и калий). Следователно, децата от женски пол се раждат с аномалии при гениталиите. Тези от мъжки могат да имат нормални или уголемени гениталии или да развият симптоми на увреждане на йонните нива.

Хиперандрогенизъм и безплодие – каква е връзката?

Мъжкият фертилитет обикновено не е засегнат. При жените обаче излишните нива на андрогени, които са основните мъжки полови хормони, влизат в конфликт с женската физиология. Получава се дисфункция на яйчниците, която може да доведе до безплодие. Обикновено се проявява под формата на менструални нарушения.

Проблеми, свързани с репродуктивната система, продиктувани от хиперандрогенизъм, са:

  • ановулация (липса на овулация);
  • олигоовулация (нередовна овулация);
  • болка в таза;
  • кисти на яйчниците;
  • намален фертилитет като цяло;
  • менорагия (прекомерно обилен цикъл) или метрорагия (секреция от матката);
  • кървене между очакваните менструални периоди.

Жените с повишени мъжки полови хормони не могат да забременеят веднага. Или ако това стане, те са изложени на повишен риск от спонтанен аборт. Въобще, при тях се наблюдава овулаторна дисфункция с различна тежест. По време на бременност могат да възникнат усложнения като гестационен диабет (жената развива високи нива на кръвната захар).

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Няма сигурен метод за превенция на хиперандрогенизъм. Ако една пациентка има фамилна анамнеза за заболяването, нередовен цикъл или диабет, трябва да ходи често на прегледи. Най-важно е редовното изследване на хормоните, проверка на теглото и контрол над диетата. При жени със затлъстяване здравословното хранене и продължителните упражнения водят до подобрен менструален цикъл, намалени нива на инсулин и концентрации на андрогени.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Референции:
Хиперандрогенизъм и инфертилитет (Diamond MP. Hyperandrogenism in infertility. J Reprod Med. 1989;34(1):10-16.)

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top