хипоспермия

Хипоспермия – какво представлява и има ли лечение?

Хипоспермия е състояние при мъжете, за което те дори не предполагат. Поискат ли да имат потомство, откриват, че то може да намали шансовете за зачеване. И не се ли лекува навреме, може да доведе до репродуктивни и други проблеми.

При хипоспермия се наблюдава необичайно малък обем на еякулата. Нейното количество зависи от здравословното състояние и физическата активност на мъжа. По данни на Световната здравна организация, когато има под 1,5 ml сперма, говорим за въпросната диагноза. Тя е свързана с безплодие при представителите на силния пол. Но е различна от олигозооспермия (с нисък брой сперматозоиди).

Хипоспермия – симптоми

Средното количество изхвърлена сперма при еякулация варира между 1,5 ml и 6 ml. Еякулатът се състои от различни видове течности, включително и семенна, която съдържа сперматозоидите. И когато той е минимален, говори за въпросното състояние. А то често е свързано с намалено сексуално удовлетворение при еякулация.

Какви са причините за хипоспермия?

Най-различни състояния и аномалии могат да доведат до нисък обем на еякулата, откриващ се чрез спермограма. Ако мъжът е претърпял операция или има травма заради конкретни усложнения, води до репродуктивни проблеми. Генетични заболявания и вредни навици на живот също са рискови фактори.

FertilAid® за мъже

Повлиява всички спермални показатели.
*Опаковка 90 капсули, едномесечен курс

Ето основните причини за хипоспермия:

  • Ретроградна еякулация – спермата се връща обратно в пикочния мехур по време на еякулация;
  • Липса на семенни съдове или семепровод – вродена причина;
  • Обструкция на еякулационния канал – придобита или вродена;
  • Запушване на семенните съдове;
  • Ниско производство на тестостерон – заради хормонални аномалии;
  • Стрес;
  • Голям период на въздържание;
  • Токсини от прекомерна консумация на алкохол.

Хипоспермия – как въздейства на мъжкото здраве?

Намаленият фертилитет на мъжа е основен проблем, произтичащ от хипоспермия. А когато една двойка иска да има дете, той се отразява и на психиката. От друга страна, състоянието е свързано с намалено удоволствие при секс – друг негативен фактор за връзката.

Мъжете с този проблем мога да имат ниско самочувствие. А то определено пречи при общуването с жени. Особено, ако все още нямат половинка. Понякога и липсата на положителен тест за бременност допринася за това пациентът да се чувства зле.

Хипосермия – какво е лечението?

В зависимост от причината, има различни подходи за лечение на хипоспермия. Най-лоша е прогнозата, ако мъжът има и олигозооспермия – честа причина за безплодие при силния пол. И в двата случая, консултацията със специалист е изключително важна.

Променете някои свои навици

Първото нещо, което може да направи една двойка, докато чака консултация за въпросното състояние. Ако то е открито в самото начало, промяната в начина на живот ще се отрази добре. Но всичко зависи от общото състояние на мъжа.

Поддържането на здравословен начин на живот може да доведе до значително подобрение в количеството на спермата. Приемането на определени храни, богати на протеини и цинк, избягването на алкохола и цигарите, са от решаващо значение при хипоспермия.

Фармакотерапия

Ако става дума за хипоспермия, причинена от инфекция или възпаление, лекарят може да ви даде някои медикаменти. Те могат да се комбинират и с някои добавки, за да се увеличи обема на спермата. Когато е поставена диагноза ретроградна еякулация, лекарят назначава и по-сериозно лечение.

Хирургична намеса

Когато при хипоспермията има ретроградна еякулация (среща се рядко) или запушване на еякулационните канали, може да се стигне до операция. Тя и други механични препятствия, пречат на проходимостта на семенните канали. Но резултатът от интервенцията не е обнадеждаваш. Понякога се прилага трансуретрална резекция на еякулационните канали при запушване или операция за коригиране на проблема в шийката на пикочния мехур.

Двойката трябва да знае, че преди хирургията за ретроградна еякулация, се изследват сперматозоиди от урината, събрана непосредствено след еякулацията.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Хипоспермия не означава, че двойката не може да има деца. Може да се стигне до изкуствено оплождане. Но преди това трябва да се потърсят и други причини за мъжки инфертилитет. Според това какви са те, може да се предприеме противовъзпалителна терапия, физиотерапия и други. Приемът на витамини А, В, Е, Ф 12, както и други добавки, също са от значение.

Този текст има информативен характер за въпросното състояние при мъжете. Той не може да замести консултацията ви със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top